2012-06-22

Cum a făcut Boc majoritate in Consiliul Local! Moisin pleacă avocat la Gheorghiță Mateuț

Negocierile pentru realizarea majoritatilor inConsiliul Local Cluj-Napoca si in Consiliul Judetean au fost finalizate. Din nou, UDMR a iesit cel mai bine, urmand sa aiba un viceprimar, respectiv un vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj
Potrivit unor surse din mediul politic, negocierile cu UDMR s-au purtat intens si la Bucuresti la Cluj. Surpriza mare a venit in momentul in care Emil Boc, primarul ales al Clujului, respectiv Daniel Buda, presedintele PD-L Cluj, au reusit sa ii convinga pe liderii UDMR sa formeze majoritatea in Consiliul Local, alaturi de PD-L. In schimb, PD-L care are zece consilieri locali, a fost de acord sa cedeze UDMR, cu patru consilieri locali, postul de viceprimar. In total, cele doua formatiuni politice detin in Consiliul Local Cluj-Napoca 14 mandate dintr-un total de 27.
Moisin nu mai vrea sa fie viceprimar
Marea problema a primarului ales Emil Boc este persoana care va fi viceprimar. Actualul primar interimar,Radu Moisin, fost viceprimar, nu prea mai vrea sa candideze pentru inca un mandat de viceprimar. El ar vrea sa se retraga spre Biroul de Avocatura al celebrului profesor de drept Gheorghita Mateut. Contactat de Știri deCluj, Mateut a recunoscut ca i-a facut o oferta lui Moisin. "As fi onorat sa lucrez alaturi de fostul meu student", a spus Mateut.
De cealalta parte, atat Emil Boc cat si Daniel Buda se straduiesc sa il convinga pe Moisin sa accepte un noumandat de viceprimar. "Am stat de vorba cu el si ne-a spus ca se mai gandeste. Ar fi bine pentru ca el stie cel mai bine ce s-a facut in acest ultimi patru ani in Cluj Napoca si ar exista o continuitate", a spus Daniel Buda.
Partidul poporului nesigur pentru majoritate
Tensiunile din cadrul filialei Cluj a Partidului Poporului Dan Diaconescu i-a obligat pe liderii USL sa apeleze la UDMR pentru realizarea unei majoritati stabile. "Va fi o alianta USL - UDMR - PPDD. S-a negociat laBucuresti alianta cu UDMR iar intelegerea a fost ca UDMR va primi un post de vicepresedinte", a spus presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu. Pe langa postul de vicepresedinte, UDMR a mai primit si functia de inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Cluj, care se pare va fi ocupata in continuare de catre actualul detinator al acestia, Peter Tunde
Cei trei consilieri PPDD ar fi fost suficienti ca USL CLuj sa realizezeo majoritate in Consiliul Judetean. Orice negociere a fost practic imposibila in momentul in care la sedinta prin care consilierii judetenei si-au primit mandatele, doi dintre cei trei alesi PPDD au fost revocati.

2012-06-18

Maia Morgenstern într-o reclamă cutremurătoare



Jun 15 | Marian Ionescu | Advertising
Nici nu prea știu ce să zic despre reclama asta, în afara faptului că mi-a făcut pielea de găină.
Papaya Advertising a făcut un spot publicitar pentru “Salvați Roșia Montană” care îi va cutremura până și pe cei care vor să dea găuri în pământul Roșiei Montane. O reclamă cutremurătoare cu un mesaj puternic.
“Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel și o țară” – super copy!


A

2012-06-09

Kover Laszlo: „Prezența mea în România îl doare pe Kelemen Hunor“


8 iunie 2012, 22:31 | Autor: Ioana Vașvari | 76 afişări
Kover Laszlo, într-o scurtă vizită electorală la Satu Mare
În scurta lui vizită efectuată astăzi în județul Satu Mare, Kover Laszlo nu a ezitat să critice liderii UDMR, acuzându-i că nu au făcut nimic pentru maghiari în ultimii 22 de ani.
După ce timp de două zile s-a plimbat în Ținutul Secuiesc, întâlnindu-se cu susținătorii Partidului Civic Maghiar, Kover Laszlo s-a oprit azi și în județul Satu Mare, în comuna Căpleni, unde PCM-ul are candidat la Primărie.
În discursul său, acesta a criticat dur liderii UDMR, acuzându-i că nu luptă pentru autonomie, iar în ultimii 22 de ani nu au reușit să facă ceva pentru maghiarii din Transilvania.
„Motivul pentru care eu am acceptat invitaţia în acest turneu de campanie este pentru că observ că după 22 de ani este pusă într-un pericol iminent naţiunea maghiară din România, din Transilvania. Ce realizări a avut UDMR-ul pe parcursul acestor 22 de ani? Eu i-aș adresa o singură întrebare domnului Borbely. Care-i treaba cu autonomia? Autonomia care figura pe steagul UDMR-ului la începutul anilor 90, care ulterior s-a cam stins. Însă, atunci când au concurență știu să fluture, din nou, steagul pe care scrie cu litere îngroșate că vor autonomie“, a declarat Kover Laszlo. 
Acesta a vorbit şi despre existenţa Facultăţii în limba maghiară în România, însă a accentuat faptul că UDMR-ul nu are niciun merit, ba mai mult, funcţionarea ei este suportată de statul maghiar.
„Aveți Facultate în limba maghiară în Ardeal, însă ea nu este finanțată din banii statului român, din banii dumneavoastră, ci statul maghiar este cel care o susține. Acest lucru a reușit UDMR-ul să-l obțină în ultimii 22 de ani.
Cu toate că i s-a cerut să-şi amâne vizita în România până după alegeri, Kover Laszlo a refuzat categoric acest lucru. Însă, spune că nu a venit în ţara noastră pentru a stârni conflicte.
„Eu nu am venit în România ca să mă cert cu ei. Vă spun, sunt atât de insignifianţi pentru mine că nici măcar nu am vrut să aduc în discuţie numele lor. Dar reuşesc să stârnească propria mea opinie sinceră şi dacă tot veni vorba, prezenţa mea aici îi doare pe Kelemen Hunor, pe ministru Borbely şi pe restul românilor de origine maghiară din Bucureşti“, a mai spus Kover Laszlo.
Acesta a mai precizat că nimeni nu poate interzice vizita unor politicieni maghiar într-un stat european, atâta timp cât toți sunt cetățeni ai Uniunii Europene.
„Trebuie să vă spun că atunci aş fi decepţionat dacă cei de la UDMR ar fi bucuroşi de prezenţa mea aici. Nu voi rămâne acasă din cauza ameninţărilor venite din partea politicienilor români, nici din partea celor de la UDMR. Mie, nu ca şi preşedinte al Parlamentului ungar , ci ca şi un membru al Uniunii Europene, cetăţean al acesteia, îmi revine dreptul ca pe cei de naţia mea, de peste graniţă, să-i vizitez. Acest drept aparţine tuturor şi nu am să las pe nimeni să mă obstrucţioneze în acest drept. Eu vă sfătuiesc ca să vă gândiţi bine. Dacă primiţi un drept, nu-l primiţi doar ca şi o răsplată pentru că aţi stat în linişte şi nu aţi creat probleme. Să nu vă gândiţi că ne va fi bine dacă nu ne agităm şi facem cum a facut UDMR-ul de 22 de ani încoace. De 22 de ani ne îndoctrinează cu spiritul de inferioritate, ne spun că dacă ne comportăm frumos primim una sau alta în schimb, un jumătate de kilometrum de asfalt, câţiva kilometrim de canalizare, trei ţigle pe acoperişul şcolii şi încă nu ştiu ce“, a conchis Kover, îndemnându-i pe oameni să-ți facă curaj atunci când au vreo nemulțumire.
După discurs, oamenii s-au înghesuit să se pozeze cu politicianul maghiar. Înainte de a pleca spre Budapesta, Kover Laszlo a plantat un brad, simbol al partidului PCM, în parcul din centrul comunei Căpleni.

Minciuna ministrului Economei, Daniel Chiţoiu. Cum încearcă să scape de declaraţia pro-RMGC de la Roşia Montană


6 iunie 2012, 12:46 | Autor: Dorin Ţimonea | 3746 afişări
ALBA IULIA
Ministrul Daniel Chiţoiu în timpul declaraţiei de la Roşia Montană
Recenta vizită a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, la Roşia Montană s-a transformat într-un mega-scandal după ce demnitarul liberal a declarat că este convins că proiectul minier privat va demara până la sfârşitul anului. Ministrul Chiţoiu a fost luat la întrebări de premierul Victor Ponta, care a dorit, potrivit unor surse guvernamentale, să îl demită din funcţie.
Pentru a acoperi gafa ministrului, premierul Victor Ponta a acceptat explicaţiile de-a dreptul hilare ale acestuia: faptul că a uitat să pună „NU“ în propoziţia în care s-a referit la demararea proiectului până la sfârşitul anului 2012, precum şi faptul că s-ar fi referit la exploatarea minieră Cupru Min SA Abrud.
Înregistrările audio şi video ale declaraţiei ministrului Daniel Chiţoiu de la Roşia Montană demonstrează clar că demnitarul s-a referit la proiectul companiei Roşia Montană Gold Corporation şi nu la Cupru Min.
Dialogul dintre jurnalişti şi ministrul Economiei:
Ziarist: Aţi afirmat domnule ministru că până în iarnă veţi lua o decizie politică în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană?
Daniel Chiţoiu: Da, pe noi ne interesează să dezvoltăm această regiune şi să ne asigurăm că investiţiile de mediu care se vor face aici nu vor afecta generaţiile viitoare şi generaţiile actuale. Deci noi trebuie să ne luăm toate măsurile astfel încât investitorul să asigure investiţiile de mediu necesare exploatării miniere de la Roşia Montană. Noi suntem un guvern pentru dezvoltarea mineritului eficient şi, de asemenea, să asigurăm şi condiţiile de protecţie pentru locuitorii din zonele de exploatare minieră. 
Ziarist: În ce vă priveşte sunteţi convins că va porni acest proiect al Roşia Montană Gold Corporation sau...?
Daniel Chiţoiu: Eu sunt convins că acest proiect va demara în acest an. Împreună cu doamna ministru Rovana Plumb, care, la dânşii este în momentul de faţă problema de a acorda avizul de mediu şi de a stabili garanţiile pentru investitori care trebuie făcute, trebuie investite în mediu, în această zonă.
Ziarist: Deci sunteţi convins că mineritul va continua în Apuseni şi nu numai..?
Daniel Chiţoiu: Şi nu numai. Deci mineritul va continua în toată ţara, dar vrem să îl exploatăm eficient nu să vindem resursa pe bani puţini şi să păgubim Statul Român şi populaţia României.
Ziarist: Un punct de vedere în ce priveşte Cupru Min Abrud...
Daniel Chiţoiu: La Cupru Min Abrud, la fel ca la Roşia Montană, aşteptăm avizul de mediu pentru exploatare şi în momentul respectiv vom lua o decizie privind privatizarea, dar până la privatizare voi introduce managementul profesionist să stopăm scurgerea de bani de acolo pentru clientela politică pedelistă.
Ziarist: Aveţi dovezi în ceea ce priveşte scurgerea aceasta de bani?
Daniel Chiţoiu: Avem sesizări şi, în momentul de faţă, sunt declanşate controlale acolo. În momentul în care avem rezultatele le vom comunica.
Afirmaţiile ministrului au fost făcute după ce acesta a participat la un miting electoral USL la Roşia Montană. La o zi după aceste declaraţii, reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale care se opun proiectului minier au solicitat premierului Victor Ponta să îl demită pe ministrul Daniel Chiţoiu.
Nu i-a ieşit „nu-ul“
„L-am întrebat pe domnul Chiţoiu şi mi-a spus că a vrut să spună că proiectul Roşia Montană nu se face anul acesta, dar nu i-a ieşit nu-ul. Nu vă puteţi supăra pe un politician pentru că a uitat un «nu»“, a spus Victor Ponta marţi seara la Gala Green Awards. Anterior, în aceeaşi zi, Ponta a precizat că ministrul Economiei i-a spus că a vorbit despre Cupru Min. Acest ultim argument este folosit şi în comunicatul de presă făcut public miercuri de Ministerul Economiei. 
„În cadrul întâlnirilor avute - cu ocazia deplasării la Roşia Montană - sau a conferinţei de presă susţinute, dl. Daniel Chiţoiu NU a făcut niciodată afirmaţia conform căreia proiectul de la Roşia Montana va demara în acest an. Declaraţia prin care se asuma termenul de sfârşit de an 2012 s-a referit la preluarea societăţii Cuprumin Abrud de Consiliul Judeţean Alba, în cazul în care, după primirea avizului de mediu, nu se găseşte până la sfârşitul acestui an un investitor care să reia exploatarea minieră“, se susţine în comunicatul ministerului. 
Sunt oferite în continuare declaraţii din conferinţa de presă desfăşurată de la Alba Iulia, dar sunt ignorate afirmaţiile integrale de la Roşia Montană.

2012-06-08

O votare pierdută

05 iun 2012  ,  2098 afişări
Dacă într-o societate, oricare ar fi ea, vocea ultimului cetăţean nu mai poate fi auzită, acolo democraţia a fost uitată.
Aţi pleca vreodată la război ştiind că aveţi 80-90% şanse să-l pierdeţi? Aşa arată realitatea românească a alegerilor locale. Primarii vechi, bătuciţii şefi ai consiliilor judeţene vor rămâne în funcţie în aceste procente. E tulburător cum a ajuns actul votării, într-o ţară «democratică», atât de puţin important. Liviu Antonesei a vorbit îndeajuns pe tema asta, în editorialul de ieri. Doresc să mărturisesc, azi, surpriza pe care o am în faţa unui nou val de propagandă, unul care îi face pe oameni să creadă că jocurile au fost făcute, că votul dumitale, cititorule, se iroseşte dacă nu e depus, ca o ofrandă, în urna câştigătorului. Iar dacă apare pe firmamentul electoral o speranţă cât de mică, un «altceva», sentimentul general zice că nu-i posibil, ba-i zadarnic, inutil, păgubos. Iar dacă nu-i aiurea, în spatele acelui om se află întotdeauna cineva, ceva. Cineva îndoielnic, ceva necurat.
E un mod bolnăvicios de a gândi, inoculat de o lungă practică politică şi socială. Istoria spune că societăţile se schimbă întotdeauna, evoluează, se reglează, deşi sentimentul individual e că stă pe loc. Mai mult, moda sună aşa: beşteleşte-i pe toţi, înfierează societatea în ansamblul ei, smulge-ţi părul din cap, denunţă conspiraţia mondială, că va fi bine (pentru tine). Vei fi profet în ţara ta. Cam pe asta se bazează «spirala tăcerii», fenomenul prin care oamenii sunt duşi de curent împotriva propriilor interese. E dominaţia propagandistică a ideilor de-a gata, e atitudinea slugarnic-resemnată de a vota cu învingătorul, chit că învingătorul nu dă pe tine nicio ceapă degerată. Dar cea mai jalnică idee e aceea că votul tău se pierde dacă alesul nu iese câştigător. Ah, dulce sentiment al jelaniei naţionale, ce trainic eşti!
Fără să mă dau profet mincinos, îndrăznesc să afirm că nu e aşa. În lupta împotriva găunoasei Constituţii din 1991, în marea de entuziasm popular, votul meu negativ a contat. Când CDR a pierdut pe toate fronturile, în 2000, votul meu pricăjit a contat. Acum mă pregătesc să pierd frumos. Alesul meu n-are nicio şansă, dar e al meu, şi pregăteşte, în naivitatea lui, alegerile de mâine. Fără ceea ce pierd azi, ce aş câştiga mâine n-ar avea nicio valoare. Am fost bălăcărit pentru atitudinea-mi defetistă, pentru că nu închid ochii să gust, cu papilele minţii, victoria. Dar prefer să văd realitatea, aşa cum e, să înţeleg miile de eşecuri ale zilei de azi. Marele maestru al nostru, al tuturor, I. L. Caragiale, avea un obicei considerat de-a dreptul nebunesc. Când se apropiau alegerile, opta, invariabil, pentru partidul pierzător. Cu toate astea, tot ce se petrece în societatea românească pare a-i da dreptate. Ştia nenea Iancu ce ştia!
P.S.: N-am scris la «tema zilei» un comentariu cu privire la detestabila intervenţie a politicienilor budapestani în mersul unui act politic intern, alegerile locale din HarCov. Dacă preşedintele a tăcut, îl priveşte. Guvernul României, însă, trebuia să adopte o atitudine fermă. Nu poate interzice intrarea niciunui cetăţean european pe teritoriul ţării, dacă acesta nu e urmărit internaţional. Dar ar fi putut să dea un comunicat oficial că îşi rezervă, începând de mâine, dreptul de a interveni logistic, cu bani şi cu personal, în mersul proceselor electoral-legislative din ţara vecină şi prietenă. Să vedem cum vor înghiţi găluşca. Precedentul a fost creat.
Florin Iaru este poet şi publicist. Printre volumele publicate se numără „Cântece de trecut strada" (1981).

Ne dorim un partid extremist maghiar în locul UDMR?

http://www.adevarul.ro/ion_m-_ionita_-_editorial/Dezarmati_in_fata_Budapestei_7_713398657.html
Dezarmaţi în faţa Budapestei
05 iun 2012
3941 afişări
Degeaba se tot agită Vasile Blaga, Roberta Anastase sau Victor Ponta în legătură cu vizita electorală a lui Laszlo Kover în România. Preşedintele Parlamentului de la Budapesta, care s-a făcut remarcat prin declaraţiile jignitoare la adresa Bucureştiului cu ocazia controversatei acţiuni de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, a răspuns sec scrisorii trimise de Anastase şi Blaga: vin într-o vizită privată, aşa că vedeţi-vă de treabă. Atât timp cât domnul Kover are un act de identitate valabil, se duce unde vrea prin România.
Dar, de ce să ne ascundem după deget? Laszlo Kover este vicepreşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar. El a venit în campanie electorală pentru a sprijini acest partid în dauna UDMR. Nu este un secret pentru nimeni că premierul Viktor Orban nu este tocmai un fan al UDMR şi că partidul său, FIDESZ, îi susţine pe adversarii Uniunii în lupta pentru voturile maghiarilor din Ardeal.
Şi nu numai atât. Nu există prânz gratis, nici măcar în campanie electorală. Viktor Orban a promovat legea acordării cetăţeniei maghiare pentru etnicii unguri din afara graniţelor. Ardealul a devenit astfel un important câmp de luptă în politica internă a Ungariei. Dacă Orban a dat cetăţenie, evident că, în schimbul sprijinului său, va cere votul maghiarilor din Transilvania la viitoarele alegeri din Ungaria. Iar acest vot va fi livrat mai degrabă de electoratul PCM, decît de partizanii UDMR.
Din acest punct de vedere, lucrurile sunt clare. Este mai greu de priceput lipsa de soluţii a autorităţilor de la Bucureşti. Cu scrisori de la Anastase şi Blaga şi cu ameninţări de la Victor Ponta, care nu exclude ca Laszlo Kover să fie declarat persona non grata, nu se rezolvă nimic. Ba, ne mai şi expunem unor replici usturătoare.
„Voi nu faceţi la fel când umblaţi după voturi în Republica Moldova?", a venit reacţia de la unguri. Şi ce să zici? Că noi nu procedăm la fel?
Ani de zile, Traian Băsescu a dat apă la moară politicienilor maghiari care au încercat să se constituie într-o alternativă la UDMR. László Tökes a făcut carieră la Parlamentul European şi cu sprijinul nemijlocit al PDL. Poate Traian Băsescu s-a gândit să plătească o poliţă Uniunii Maghiare pentru că a votat suspendarea sa, în 2007. Poate că s-a gândit că manevrează mai bine în politica internă dacă divide electoratul maghiar. Dar rezultatele obţinute sunt de cu totul altă natură. UDMR, o formaţiune care şi-a respectat cuvântul şi a acţionat în limitele regulilor democratice, a căpătat un adversar radical având ca principală promisiune obţinerea autonomiei etnice în Transilvania. Discursul populist, radical şi naţionalist al liderilor PCM, alimentat şi de la Budapesta, are şanse să prindă mai mult în condiţiile în care UDMR cunoaşte erodarea electorală produsă de guvernarea Boc. România s-a pricopsit cu o mişcare naţionalistă maghiară căreia îi suflă în pânze autoritarismul lui Viktor Orban şi extremismul de tip Jobbik. Chiar asta ne dorim?

Lecţii pentru maghiari

http://www.adevarul.ro/opinii_la_zi/partidul_civic_maghiar_extremisti_0_713328853.html
5 iunie 2012, 13:41 | Autor: Mălin Bot | 7140 afişări
Maghiarii din Transilvania sunt constant aţâţaţi de diverşi politicieni unguri care, în lipsa unor proiecte viabile, propun electoratului lor un viitor construit din obsesia pentru un trecut mort. Politicienii care fac asta trebuie să înţeleagă un lucru foarte important.
Preşedintele Parlamentului Ungariei este plimbat „ca ursul" prin Ţinutul Secuiesc de către liderii Partidului Civic Maghiar, pentru propagandă electorală. Kover Laszlo, şeful legislativului maghiar, s-a supărat foarte rău pentru că statul român a blocat parazitarea electorală a pelerinajului catolic de Rusalii şi s-a apucat să vorbească prostii. 
Kover a acuzat de barbarie autorităţile române pentru că Partidul Civic Maghiar nu a fost lăsat să facă spectacol şovin. Înhumarea scriitorului horthyst era pretextul pentru aţâţarea naţionalismului agresiv maghiar. Kover şi liderii Partidului Civic Maghiar voiau să pună în scenă, cu acest prilej, glorificarea unei perioade istorice care, pentru mii de români, a însemnat foarte multă suferinţă. Aceşti politicieni consideră că stimulând instincte şovine fac un bine comunităţilor lor. Atât îi duce capul!
Maghiarii care simt nevoia să participe la astfel de manevre electorale trebuie puşi în faţa unor informaţii importante care să-i ajute să înţeleagă mai bine efectele circului şovino-electoral în care sunt atraşi.
Prima ştire şi cea mai relevantă în contextul alegerilor locale este că glorificarea unei părţi din trecut nu astupă gropile din asfalt, nu izolează termic clădirile, nu modernizează canalizarea şi nu sporeşte cu nimic altceva confortul unei comunităţi locale. Nu rezolvă niciuna dintre problemele cu care se confruntă maghiarii şi românii din Transilvania şi întreaga ţară. Cei care fac gargară naţionalistă sunt incapabili să producă soluţii pentru comunităţile lor şi, în lipsă de proiecte, agită spiritele degeaba. 
Mai important însă este un alt aspect. Partiotismul maghiar este de admirat. Românii pot învăţa de la unguri cum trebuie să fie mândră o naţiune de identitatea ei, cum se iubeşte patria mamă şi cum se respectă valorile naţionale. Exprimat în limitele respectului pentru trecutul comun care nu este dureros pentru români, naţionalismul maghiar este admirabil şi merită respect. 
Însă, există o limită pe care politicienii maghiari nu trebuie să o treacă şi de care trebuie să fie conştienţi ungurii care se lasă atraşi în mrejele extremiştilor. În istoria noastră comună există momente relativ recente, foarte dureroase pentru mii de români: supravieţuitori, copii sau nepoţi ai celor care au trăit crimele din Ardealul ocupat de trupele lui Horthy. 
Glorificarea acelei perioade este o jignire foarte gravă la adresa celor care încă au răni deschise din perioada 1940-1944. Este o nesimţire cruntă şi o lipsă crasă de respect pentru familiile celor ucişi atunci circul electoral de acum al Partidului Civic Maghiar. Liderii acestui partid ar trebui să înveţe de la români lecţia toleranţei şi respectului pentru valorile altora.
Lăsând la o parte măscăricii ca Vadim şi Funar, România a dat Europei în ultimii 20 de ani o lecţie de toleranţă şi calm. Maghiarii din Transilvania au în acest moment toată autonomia pe care o doresc. Pot să-şi exprime cum doresc identitatea naţională şi au făcut tot ceea ce au vrut numai pentru că românii au dat dovadă de toleranţă, calm şi respect pentru această minoritate. Numai vamă nu şi-au pus la intrarea în Ţinutul Secuiesc. Pe scurt, li s-a dat tot ceea ce au cerut, cat timp aceste pretenţii au avut ca logică păstrarea identităţii etnice. Şi este bine că România a dat lumii acest exemplu. 
Din păcate însă, printre cetăţenii români de naţionalitate maghiară sunt şi indivizi care cred că atitudinea jignitoare la adresa altora este o cale către succesul politic. Persoane cu gândire rudimentară care sacrifică liniştea comunităţilor lor numai pentru a se cocoţa la putere. 
Maghiarii din aceste comunităţi trebuie numai să privească în jur pentru a înţelege că gargara electorală care li se serveşte nu-i ajuta la nimic şi este chiar nocivă. Ce se poate întâmpla bine unei comunităţi în care există o atitudine şovină? Cum îşi poate imagina cineva viitorul în Uniunea Europeană cu mentalităţi ancorate în ordinea din anii `40? Cât de prosteşte este să vorbească cineva de „Ungaria mare" într-un prezent în care nu mai există graniţe şi va exista o monedă comună? Cât de stupid este discursul autonomist în localităţi unde consiliul local decide ce vrea comunitatea locală şi unde există deja toată autonomia posibilă? 
În oglindă, românii au avut parte de extremişti la fel de nocivi şi au învăţat să-i perceapă ca atare, după ce au constatat că în spatele discursurilor sforăitoare nu există nicio soluţie pentru viitor. Partide la fel de nocive ca Partidul Civic Maghiar, care au avut în trecut procente uriaşe, sunt acum sub pragul electoral. Maghiarii pot învăţa şi lecţia asta de la noi. 
Dincolo de tot ceea ce ne separă, în trecut, prezentul este acelaşi pentru toţi. Soluţiile problemelor cu care ne confruntăm nu pot fi găsite şi aplicate decât împreună şi mai ales respectându-ne unii pe alţii.

Partidul Civic Maghiar şi băncile lui Funar

27 mai 2012, 12:56 | Autor: Mălin Bot | 2353 afişări
Mălin Bot este jurnalist şi redactor-şef adevarul.ro
Decizia de a pedala pe extremismul naţionalist, pentru a aduna voturi la alegerile locale din Odorheiu Secuiesc, plasează Partidul Civic Maghiar (PCM) în categoria partidelor-măscărici.
Preşedintele PCM şi primarul de la Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno şi Bunta Levente, nu se deosebesc cu nimic de Gheorghe Funar sau Corneliu Vadim Tudor. Pare paradoxală asemănarea între extremişti plasaţi pe poziţii diametral opuse. Dacă îi dezbrăcăm de gargara naţionalistă, ajungem la ceea ce au în comun: incompetenţă politică şi administrativă. 
Un lider politic competent este cel care oferă publicului soluţii aplicabile în prezent şi gandite pentru viitor. Un bun administrator al unui oraş este cel care oferă comunităţii lui soluţii pentru problemele reale. În plină campanie electorală, Partidul Civic Maghiar şi primarul Bunta Levente au găsit soluţia pentru toate problemele din Odorheiu Secuiesc: propagandă extremistă.
Dacă înhumarea unui scriitor considerat pro-nazist este problema cea mai arzătoare pentru primarul unui oraş, înseamnă că toţi primarii din România trebuie să meargă la specializare, în Odorheiu Secuiesc.
Să afle cum au fost astupate toate gropile din străzi, cum s-au reabilitat termic toate clădirile, cum funcţionează transportul public cu precizie de ceas elveţian, cum sunt reparate toate monumentele, cum se obţine cea mai ieftină energie termică, cum se gestionează gunoiul fără a provoca poluare şi cum s-au atras zeci de investitori care au făcut ca rata şomajului să fie zero în acest oraş românesc. 
Evident, Bunta Levente şi Szasz Jeno nu au nicio soluţie pentru problemele reale, cu care se confruntă toţi cetăţenii români din toate oraşele, nu doar cei din Odorheiu Secuiesc. 
Direcţia ruptă la autoturism şi preţul termoficării nu au etnie. E adevărat că fiecare suduie pe limba lui, când dă în gropi sau citeşte factura de la regia de termoficare. Rolul unui primar este tocmai acela de a da alegătorilor lui soluţii pentru a avea cât mai rar prilejul să suduie, nu să-i aţâţe fără niciun folos.
Incapabil să ofere soluţii pentru problemele reale ale comunităţii lui primarul din Odorheiu Secuiesc se comportă exact ca fostul primar din Cluj, Gheorghe Funar. Sunt amândoi în categoria măscăricilor politici care nu fac decât să agite inutil spiritele. 
Povestea cu înhumarea scriitorului maghiar nazist a fost gândită ca o manipulare. Victime sunt chiar locuitorii din Odorheiu Secuiesc. Pentru câteva voturi în plus, liderii PCM au încercat chiar să folosească, cu tupeu, o tradiţie catolică veche de patru secole. Nu este nicio diferenţă între candidaţii români care au dat pomeni electorale în biserici şi liderii PCM care au decis să profite cu nesimţire de pelerinajul catolic de la Şumuleul Mic. „Uitaţi câţi oameni ne susţin ideea!" s-au fi lăudat post factum liderii PCM, dacă le ieşea manipularea. 
Ce se poate spune despre nişte indivizi lipsiţi de scrupule, dispuşi să paraziteze şi să implice în scandal o tradiţie veche de secole a etniei pe care o reprezintă? Ce se poate spune despre un candidat la primărie care, în loc să se gândească la soluţii pentru problemele oamenilor, strică liniştea comunităţii şi inventează manevre de tipul acesta? Sunt toţi un fel de Gheorghe Funar, în variantă maghiară. Gestul PCM de a organiza cu surle şi trâmbiţe înhumarea scriitorului Nyro Jozsef are acelaşi efect ca gestul lui Funar de a vopsi băncile din Cluj în trei culori. Sunt din aceeaşi categorie. 
Culmea este că Bunta Levente şi Szasz Jeno au acţionat chiar şi împotriva rudelor lui Nyro Jozsef, când s-au gândit să-i folosească rămăşiţele şi dorinţa testamentară în scop electoral. Dacă aveau respect pentru interesul familiei, nu planificau înhumarea în campania electorală şi agăţată scai de pelerinajul de Rusalii. O făceau în linişte, în cerc restrâns, fără să transforme asta în problemă naţională. Nu au făcut aşa pentru că pur şi simplu nu i-a interesat dorinţa testamentară a scriitorului maghiar şi nu au nicun respect pentru familia acestuia. Îi interesează doar să profite electoral de situaţie. 
Lui Bunta Levente şi Szasz Jeno le-a păsat doar să-şi facă propagandă prin gesturi care pot să fie interpretate ca ofensatoare la adresa României. Să foloseşti fără scrupule ultima dorinţă şi familia unui decedat pentru a-ţi face reclamă electorală reprezintă un gest care spune totul despre calitatea morală a autorilor. Josnicia nu are etnie, asta trebuie să priceapă şi românii şi maghiarii care caută adevărul despre scandalul din ultimele zile. 
Aşa înţeleg ei să facă politică: instigându-şi comunităţile în stări extremiste. O fac pentru că nu sunt capabili să ofere soluţii problemeleor reale ale comunităţilor lor. Nu seamănă leit cu Funar şi Vadim? Vedeţi vreo diferenţă între ei? Sunt identici , diferă doar limba în care se exprimă. 
Nişte măscărici incompetenţi care păcălesc oamenii cu propagandă naţionalistă exacerbată. 
Ce a câştigat familia scriitorului din acest circ? Mai poate acum să-şi îngroape ruda în pământul natal, în orice fel? Ce câştigă locuitorii din Odorheiu Secuiesc din aşa ceva? Scade preţul apei calde? Se produc locuri de muncă noi? Sunt mai puţine gropi?

2012-06-06

Internetul se schimba astazi. E "cea mai mare imbunatarire din istorie"

De yoda.ro | Yoda.ro 
Internetul primeste astazi cel mai mare upgrade din istoria sa, care presupune trecerea de la IP-urile clasice, care s-au epuizat, la IPv6. E ca si cum "placutele de inmatriculare ale site-urilor" s-ar fi terminat si se introduc unele in care numerele de inmatriculare sunt formate din mai multe cifre. Fara o astfel de schimbare, n-ar mai fi putut fi adaugate noi site-uri la retea.
IP-ul clasic (Internet Protocol) era format din 4 numere, spre exemplu site-ul Google are codul: 216.239.51.99. Acum, cei de la Google vor trece la un IPv6, care contine 6 numere.
Internetul avea pana astazi 4,3 miliarde de adrese. De cand cu IPv6, el are peste 340 mii de miliarde, deci poate reuni mult mai multe pagini web.
Persoanele care astazi vor intra pe site-urile care nu au fost modificate pentru a face fata trecerii la noul IPv6 vor vedea ca acestea se incarca mai greu.
"IPv6 este singura si cea mai mare imbunatatire din istoria Internetului", a declarat John Curran, presedinte si CEO la American Registry for Internet Numbers, pentru mashable.
Trecerea la IPv6 a fost anuntata in februarie anului trecut.

2012-06-05

Alegerile locale din Huedin: Partidul Civic Maghiar


Pe baza unui chestionar al Platformei Huedin, candidatii la functia de primar si de consilier local al orasului Huedin sunt invitati la o dezbatere in premiera, axata pe problemele reale ale orasului nostru. Candidatii sunt in ultima saptamana de campanie electorala si este momentul sa purtam un dialog prin aceste intrebari, dar si pe baza intrebarilor si comentariilor Dv., stimati cetateni ai orasului Huedin, inainte de a va exprima optiunile de vot din 10 iunie 2012. Cum era firesc, este vorba de o dezbatere interesanta cu argumente si contraargumente incisive provenite de la mai multi candidati, iar acest dialog poate continua in jurul acestui nucleu de probleme ale cetatenilor din Huedin.
http://dinubalan.ro/platforma-electorala/
Intrebari pentru dl Csüdöm Francisc, candidat la functia de primar al oraşului Huedin din partea Partidului Civic Maghiar
 
1.    O scurtă prezentare a Dv.
Nume: Csüdöm Francisc
Vârsta: 53 ani
Administrator 2 firme: SC ROLOVIS COMEXIM SRL şi SC EUROGAMES SRL
Familia: căsătorit, 2 copii
Angajaţi: 42
Fost fotbalist CFR Cluj
2. Ce s-a făcut bine sau mai puţin bine în mandatul actual de primar  şi ce mai trebuie facut in viitor (daca veti fi castiga alegerile) pentru oraşul Huedin/pentru electoratul Dv.?
A fost primarul Mircea Moroşan care a realizat în mandatul său cât au realizat toţi primarii în 22 de ani.
Sunt foarte multe lucruri de făcut:
-noi locuri de muncă
-aducerea de investiţii în oraşul Huedin
-dezvoltarea infrastructurii
-accesarea de noi fonduri europene
-continuarea proiectelor existente
-spaţii verzi, săli de sport, terenuri de sport
-construirea de locuinţe sociale
-amenajarea trotuarelor
-asfaltarea străzilor
-susţinerea locaşelor de cult, sălilor de sport, unităţilor sanitare
-crearea de locuri de joacă pentru copii
-o bună colaborare cu comunele din jur şi cu oraşele înfrăţite cu Huedinul
-multe alte investiţii pentru bunul trai al populaţiei oraşului Huedin
3. Care sunt cele mai importante trei proiecte pentru huedineni pe care intenţionaţi să le realizaţi, în eventualitatea în care veţi câştiga alegerile locale pentru funcţia de primar?
 a) Continuarea proiectelor existente
b) Accesarea de noi fonduri europene
c) Noi locuri de muncă
 4. Se cunoaste programul politic şi adminstrativ al Dv. in calitate de candidat. Cu ce fonduri veti pune in aplicare proiectele Dv. din program?
Fonduri proprii ale Primăriei Huedin
Fonduri de la Consiliul Judeţean Cluj
Fonduri Europene
5. Pentru ca, in  Romania, pericolul corupţiei la nivelul administratiei locale este unul ridicat, ce aveţi de gând sa faceti concret pentru a o contracara?
Se vorbeşte că este corupţie, dar eu acest aspect încă nu l-am sesizat. Toţi oamenii la nivel administrativ sunt corecţi.
6. Pentru ca un primar trebuie sa gospodareasca cu grija banii publici, care sunt mecanismele/mijloacele de control legale pe care le-ati utiliza ca sa se poata evita risipa lor în administraţia publică locală? Care ar trebui să fie priorităţile cheltuirii banilor publici în Huedin?
În ultimul timp, banii publici nu s-au prea risipit, dar lucrările din bani publici le-aş acorda firmelor din Huedin şi nu din altă parte.
Priorităţi:
-renovarea internatului, renovarea creşei
-întreţinerea spitalului
-terminarea campusului şcolar
-asfalatarea tuturor străzilor
-întreţinerea locaşelor de cult şi proiecte pentru populaţia romă
-sală de sport cu tribună
-grădiniţă cu program prelungit
7. Se desfasoara o campanie electorala corecta la nivel local, pâna in acest moment?
Da, se desfăşoară o campanie electorală corectă.
8. Care este opinia Dv. faţă de inaugurarea Casei de cultura/Festivalul Produs de Cluj/Zilele Huedinului, si,  in general, faţă de toate proiectele locale/guvernamentale/europene derulate până acum? Ce aveţi sa ne spuneţi despre impactul pe care l-au avut pentru cresterea standardului de viata al huedinenilor?
Casa de cultură din Huedin este momentan de nivel european şi cu această ocazie felicit conducerea oraşului Huedin, primar, viceprimar şi toţi consilierii pentru reconstruirea Casei de cultură.
9. Alte aspecte/probleme pe care vreti sa le comunicati pe Platforma Huedin.
Sunt foarte multe aspecte, dar pe scurt aş dori ca oraşul Huedin şi împrejurimile lui să arate ca oraşele occidentale din Austria, Elveţia, Germania şi o să insist ca aceste proiecte să se realizeze şi dacă devin primar sau consilier cu ajutorul populaţiei oraşului Huedin.