2014-07-28

Raport CE: România este cea mai coruptă ţară europeană, cu oamenii cei mai săraci şi needucaţi

De Epoch Times | Epoch Times România 
Al şaselea Raport asupra coeziunii economice, sociale şi teritoriale realizat de Comisia Europeană scoate în evidenţă faptul că România este cea mai bisericoasă ţară europeană, adică are cele mai multe biserici pe cap de locuitor, în timp ce infrastructura sa este cea mai înapoiată, statul este cel mai corupt şi oamenii săi cei mai săraci şi mai needucaţi din Europa.
Potrivit europalibera.org, nu va trece multă vreme şi România se va transforma într-o rezervaţie medievală unde vor veni europenii romantici să-i vadă pe români la faţa locului, trăind în condiţii cum numai în cărţi mai afli.
Din statisticile europene aflăm că românii au jumătate din puterea de cumpărare a europeanului mediu, în timp ce produsul brut pe cap de locuitor în şase din cele opt regiuni de dezvoltare era prin 2011 mai mic de jumătate faţă de media europeană. În domeniul muncii, „excelăm” în producţia de şomeri, astfel că s-a dovedit că reducerea salariilor, blocarea organigramelor şi concedierile, invocând mereu criza şi reforma instituţională pentru a justifica curbele şi generaţiile de sacrificiu, au avut un efect devastator asupra ţării.
Din raportul CE aflăm şi că în jur de o familie din două nu are niciun membru angajat, iar 25% din totalul familiilor au doar un membru angajat, ceea ce evidenţiază că sărăcia şi criza şi-au spus cuvântul în România.
În acest context se adaugă şi problemele din educaţie. Se pare că românii suferă de semianalfabetism în masă şi mulţi nu termină o formă de învăţământ superior. Testele PISA care au ca scop să evalueze cât de trainică este legătura dintre programa şcolară şi realitate au dovedit că 30% dintre şcolarii români suferă de analfabetism funcţional, ceea ce înseamnă că practic au tocit în mare parte fără să înţeleagă cum s-ar putea aplica aceste cunoştinţe în practică.
O altă problemă menţionată în raport este că mai puţin de jumătate dintre locuinţele românilor au apă curentă şi canalizare. De multe ori apa menajeră circulă în natură, doar 10% din aceasta trecând printr-o staţie de epurare, restul vărsându-se direct în apa râurilor şi ajungând de multe ori la robinetele oamenilor după un rudimentar proces de filtrare.

2014-07-26

Un rom din Teleorman vinde castraveți în hipermarket-uri

Yahoo News 
Yahoo News/Getty Images - Catravetii crescuti de Mircea Bujor ajung in marile lanturi de hipermarket-uri
O familie de etnie romă, din județul Teleorman, crește castraveți pe care îi vinde în marile lanțuri de hipermarket-uri. 
Agricultorul Mircea Bujor a reușit să pătrundă în hipermarket-uri cu ajutorul Programului „Dor de gust”, care permite, din acest an, accesul producătorilor români în marile lanţuri de magazine alimentare. 
Grădinarul, în vârstă de 36 de ani, crește legume de la 13 ani, iar acum, în serele de castraveți lucrează alături de fii săi, în vârstă de 15, 16 și 17 ani, și împreună cu alte rude. 
“Totul a început prin 1992. Terminasem clasa a VIII-a şi nu prea aveam ce să fac în momentul acela. S-au dat terenurile în chirie de către primării. Noi dacă eram romi, nu am avut teren moştenit. Am închiriat de la primărie şi ne mergea foarte bine. Mergeam la Bucureşti şi vindeam.Ţin minte că mi-am luat o maşină prin 1992”, a povestit Mircea Bujor, citat de teleorman24.ro. 
Între timp, Bujor a terminat liceul la seral și și-a extins terenurile din proprietate la 20 de hectare. 
Mai mult, producătorul și-a amenajat și o mică fabrică, unde produce bulion și conserve. 
În prezent, castraveții crescuți de el au ajuns să fie vânduți în marile lanțuri de hipermarket-uri prin intermediul Programului “Dor de Gust”, o iniţiativă a Asociaţiei Cultivatorilor de Legume.

NASA: O furtună solară din 2012 ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea


De Digi24 | digi24.ro – 20 de ore în urmă
Vizualizare fotoFoto: nasa.gov
O puternică furtună solară, care a trecut, în 2012, la mică distanţă de Terra şi avea potenţialul de a perturba toate circuitele electrice terestre, ar fi putut trimite civilizaţia contemporană în secolul al XVIII-lea, a dezvăluit NASA.
Furtuna solară, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a trecut pe lângă pământ, potrivit unui comunicat al Agenţiei spaţiale americane, citat de Mediafax.
„Dacă erupţia solară ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme, Terra s-ar fi aflat în primul rând în faţa furtunii”, a precizat Daniel Baker, profesor la Universitatea Colorado.
Satelitul STEREO-A, care supraveghează furtunile solare, a observat într-o manieră foarte exactă desfăşurarea fenomenului, permiţând cercetătorilor să afirme că furtuna din 2012 nu a avut egal în ultimii 150, iar ultima furtună solară de o intensitate similară a avut loc în 1859.
Academia Naţională de Ştiinţe a estimat că impactul unei furtuni de amploarea celei din 1859, dacă ar lovi Terra, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari şi ar cauza pagube de o amploare deosebită.
Furtunile solare pot foarte uşor să perturbe reţelele electrice terestre şi să întrerupă telecomunicaţiile, internetul, transporturile aeriene şi orice alt sistem care se bazează pe electricitate.
Furtunile solare se nasc la suprafaţa Soarelui. Aceste explozii sau ejecţii de masă coronală (EMC) proiectează plasmă ionizată în spaţiu cu viteze foarte mari.
Vânturile solare încărcate cu puternicele radiaţii ce rezultă din aceste ejecţii de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacţionează cu câmpul magnetic terestru.
Există un risc de 12% ca o furtună solară puternică să lovească Terra în următorii 10 ani, potrivit fizicianului Pete Riley, care a publicat un articol pe această temă în revista Space Weather la începutul anului.

2014-07-18

"Diversiune nătângă sau doar incompetenţă crasă?" - Deutsche Welle despre Dan Şova

De Epoch Times | Epoch Times România 
"Diversiune nătângă sau doar incompetenţă crasă?" se întreabă Deutsche Welle cum pot fi caracterizate declaraţiile lui Dan Şova, fost ministru al transporturilor şi actual purtător de cuvânt PSD, care a susţinut că Traian Băsescu „a semnat pactul fiscal pentru a ajuta Germania, care tocmai îi întinsese o mână de ajutor ca să-l scape de la demitere şi a semnat împotriva intereselor României."
Declaraţiile lui Dan Şova au fost făcute în contextul prestaţiei dezastruoase a lui Ponta la Cotroceni, unde, în cadrul discuţie cu şeful statului, premierul s-a blocat auzind de MTO. Apărându-şi şeful şi pe Ministrul de Finanţe, a cărei prestaţie fusese deasemenea catalogată drept jalnică de presă, Şova l-a acuzat pe Băsescu de înţelegeri oneroase cu nemţii. Declaraţiile lui Şova prefigurau de asemenea participarea lui Traian Băsescu la reuniunea Consiliului European unde urma să se stabilească şi ce portofoliu primeşte România în viitoarea Comisie Europeană.
"Cum de e oare posibil ca acest ins, care răspândeşte informaţii false, cotizează la teorii ale conspiraţiei şi dă dovadă şi de o crasă incompetenţă, să fi fost ministru? Ce fel de guvern acceptă să aibă în rândurile sale asemenea miniştri ai transporturilor? Ce partid democratic suportă purtători de cuvânt de o asemenea factură?" se întreabă Deutsche Welle, care caracterizează declaraţiile lui Şova drept "elucubraţii antigermane."
Deutsche Welle reaminteşte că Şova a declarat la România Tv (televiziune deputatului PSD Sebastian Ghiţă), că respectivul pact fiscal s-a semnat " împotriva intereselor României ."
"S-a semnat împotriva intereselor României participarea acestei ţări, de către domnul Băsescu, la tratatul fiscal. Erau 16 ţări care vroiau sa îl semneze şi Germania mai avea nevoie de un vot, că erau nevoie 17, că altfel nu trecea, şi a venit România în schimbul sprijinului din 2012 şi a spus, 'Uite, votăm şi noi tratatul fiscal, ca să fie al 17-lea vot'", a declarat Şova.
"Adevărul trecut sub tăcere, întors pe dos şi călcat în picioare de Dan Şova e lesne de reconstituit." scrie însă Deutsche Welle, explicând că tratatul fiscal menţionat de Şova, pe numele său „Tratat de guvernanţă fiscală” este absolut necesar Europei "dacă vrea să se integreze, să rămână unită şi să reziste presiunilor de tipul celor care au survenit în criza izbucnită în 2008" şi că fără acest tratat, Europa s-ar dezintegra destul de rapid.
"Acum, România e în afara zonei euro. Totuşi, Traian Băsescu a dovedit suficientă înţelepciune spre a semna, la rândul său, acest acord.... În pofida aparentei ignoranţe a lui Şova, Băsescu l-a semnat fiindcă a considerat, pe bună dreptate, că acordul corespunde intereselor europene ale României. Fiindcă nu poate fi în interesul României ca zona euro sau Uniunea Europeană să se destrame. Totuşi, semnătura preşedintelui României nu-i era necesară Germaniei, fiindcă Berlinul avea nevoie doar de acceptul statelor din zona euro", scrie DW, arătând confuzia sau rea-intenţia purtătorului de cuvânt PSD.
"Purtătorul de cuvânt al PSD a confundat în această declaraţie cele 17 ţări din zona euro, cu statele din Uniunea Europeană, din care face parte şi România", remarcă autorul articolului, Petre Iancu, reamintind de asemenea că preşedintele a iscălit acest acord mult înainte de puciul USL-ist din vara lui 2012, "cu nişte luni înainte ca şeful lui Dan Şova, în speţă Victor Ponta, să încerce zadarnic, împreună cu Dan Voiculescu şi ceilalţi aliaţi ai săi, să obţină a doua suspendare a lui Traian Băsescu."
"Semnarea Tratatului n-a avut, logic, nici o legătură cu ulterioara suspendare şi prezumtiva „salvare” a lui Băsescu de către Germania", concluzionează Iancu, arătând că acţiunea lui Şova ascunde practic încă două tentative de manipulare şi dezinformare agrementate cu o încercare de instigare anti-germană "numai bune să-i facă viaţa grea lui Klaus Johannis în ipoteza candidaturii sale la preşedinţie."

2014-07-17

Cea mai frumoasă linie de cale ferată din România

CFR vrea să scape de cea mai frumoasă linie de cale ferată din România. Traseul supranumit "Semeringul Bănăţean", o superbă linie lungă de 34 de kilometri, a fost scos la licitaţie, în vederea închirierii pe următorii patru ani, scrie resita.ro. Potrivit companiei, acest demers vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile, respectând angajamentele Guvernului României cuprinse în înţelegerea cu FMI şi în Memorandumul de Înţelegere cu UE. 
Linia Oraviţa-Anina a fost construită între 1860 şi 1863 şi a presupus un efort extraordinar. Toate tunelurile au fost săpate cu dalta şi tânăcopul şi a fost nevoie de nu mai puţin de 10 viaducte, de-a lungul celor 34 de kilometri de cale ferată, scrie siteul oravita-anina.home.ro. Scopul liniei era de a transporta mai repede şi mai uşor cărbune din mine către vapoarele care aşteptau să fie încărcate pe Dunăre. Înainte de construcţia liniei, cărbunele era transportat la Dunăre cu ajutorul căruţelor trase de cai. 
Traseul este supranumit "Semmeringul Bănăţean" datorită asemănării cu celebra cale ferată "Semmering", din Austria, construită între 1845 şi 1854. Iată o comparaţie, în cifre, a celor două căi ferate:
Linia Oraviţa-Anina, România:
Lungime totală: 34 km
Diferenţă de nivel: 340 metri
Număr tuneluri: 14
Cel mai lung tunel: 660 m (tunelul Gârlişte)
Număr de viaducte: 10
Cel mai înalt viaduct: viaductul Jitin, 37 metri
Lungime totală viaducte: 843 metri
Lungime totală tuneluri: 2.084 metri
Linia Semmering, Austria:
Lungime totală: 40 km
Diferenţă de nivel: 388 metri
Număr tuneluri: 15
Cel mai înalt viaduct: 47 metri
Cel mai lung tunel: 1428 metri
Mersul trenurilor
Două trenuri Regio parcurg cei 34 de kilometri dintre Oraviţa şi Anina în aproximativ o oră şi 50 de minute (mersul lent îţi oferă şansă să admiri cu adevărat peisajul). Primul dintre trenuri pleacă din Oraviţa la 07:02, al doilea la 14:42. Trenurile de întoarcere pleacă din Anina la 11:10, respectiv 18:54. În weekend, singura oră de plecare din Oraviţa este 14:42.Trenul de întoarcere pleacă din Anina la ora 17:03. Preţul unui bilet este de 10 lei.

2014-07-15

Bogăția pământului. România reală

https://ro.stiri.yahoo.com/bog%C4%83%C8%9Bia-p%C4%83m%C3%A2ntului-rom%C3%A2nia-real%C4%83-055032863.html

Răzvan Zamfir | businesscover.ro – 3 ore în urmă

Or fi multe locuri în țară pe unde aurul iese din pământ, dar n-am văzut niciunul atât de opulent ca zona Ostrov, unde am ajuns cu România reală. Poate județul Călărași, unde atâția politicieni își dau la gioale pentru bucată mai mare din „the fat of the land”. În Ostrov, însă, și anii răi sunt buni, ies atâtea din pământul teraselor Dunării, de la cireșe, la piersici, caise sau nectarine, până la banalele grâu, PORUMB sau floarea soarelui. Adică BANI și vorba unui localnic „în agricultură n-ai cum să sărăcești”.
Știam deja Ostrovul de anul trecut, iar acum principala diferență e că am ajuns prea târziu pentru cireșe, care nici n-au avut noroc în 2014. Ploile prea multe au stricat jucăria, fructele au crăpat de prea multă umezeală, drept pentru care că recolta a fost redusă. Dar, nu s-a plâns nimeni, și-l includ aici și pe prietenosul și volubilul Lucian Velciu, unul dintre acționarii de la Domeniile Ostrov.
Revenind la demersul nostru pietonal, zona în care am fost chiar te face să te gândești la tihna vieții de la țară. Asta pentru că nu știm, și pariem că e la fel și în cazul celor mai mulți dintre voi, ce înseamnă să muncești pământul. Oricum, din postura de băgători de seamă e superb și când simți aroma livezii de piersici, caise și nectarine, dar și când caști gura la combine și la praful auriu pe care-l lasă-n urmă.
Ceea ce e oribil sunt țânțarii, care de două zile deja – și nopți – domină totul, suntem plini de înțepături, iar campatul la aer, în libertate, și-a cam pierdut atractivitatea. Atâta vreme cât lighioanele astea sunt prin preajmă, vom prefera relativa securitate a pensiunilor dacă o să fim suficient de băftoși să le și găsim în următoare cinci zile, până când ajungem la Constanța.
Ce am văzut
Am trecut Dunărea cu bacul – o experiență pe care oricât o repeți tot rămâne e interesantă – am trecut pe lângă pădurea Cavoul Dacilor (unde a fost descoperit un mormânt dacic, normal). Tot pe aici e și o aglomerare de locuințe care depindeau de fortul roman Durostorum, aflat în partea bulgară, la Silistra, plus că am mers câțiva kilometri fix pe lângă frontiera cu Bulgaria.
Firește, deja de la câteva sute de metri de graniță, acoperirea operatorilor români de telefonie pică, intră peste bulgarii, dar și mai rău e că internetul mobil, chiar și când scapi de bulgari, e o glumă. Avem utilajele necesare de la toți și niciunul nu merge, așa că de aia am și întârziat ieri cu scrisu. Să traiască pensiunile cu internet prin cablu, care dau wireless pentru suferinzii ca noi.
Adânc între plantații – unde acoperirea pică de tot – am discutat cu șeful uneia dintre fermele de la Ostrov, care ne-a spus că simte că e ceva în neregulă, dimineața apare rouă (nefiresc pentru perioada asta a anului, noaptea e prea rece), umezeala se ridică din pământ și culturile au de suferit. De altfel, cu câteva săptămâni în urmă a lovit grindina, cu bucăți atât de mari de gheață încât frontonul, ce amintește de un templu roman, al Cramei Ostrov pare ciuruit de gloanțe.
Periplul printre fermele de la Ostrov ne-a dus și la prima plantație de kiwi din România – se muncește la ea de șapte ani – o parte a fost pierdută din cauza iernii cu care, deși parțial aclimatizat, kiwi-ul nu se împacă, dar a mai rămas un hectar, care se culege în octombrie și pleacă imediat la București.
Nu totul e, însă, roz. Satele din jur, clădirile lor, dar și localitățile în general, ar avea nevoie de intervenții, așa cum se întâmplă prin zonele unde sunt prezenți cei de la Carpatcement, companie care deține, în România, trei fabrici, 18 stații de betoane, șapte cariere șase balastiere și AFACERI de circa 200 de milioane de EURO anual.
Ce am auzit
Se spune că pe la Ostrov ar fi trecut și celebrul Jaqcues Yves Cousteau, interesat de zonă, în special de insula de 14 hectare care separă Dunărea de brațul Borcea, unde se află și o cetate bizantină și, spun legendele locului, niște monștri (jumătate oameni, jumătate pești, mitul sirenei e și la noi) care atrag oamenii spre apă și îi îneacă.
De altfel, unul dintre scafandrii lui Cousteau a albit în timpul unei scufundări la Ostrov (unde pare că Dunărea are cea mai mare adâncime de pe tot parcursul ei, iar apa e plină de vârtejuri și bulboane). Acesta a povestit că a văzut o gură uriașă care se îndrepta spre el. Probabil avea și dreptate, doar că monstrul era, cel mai probabil, unul dintre somnii imenși care-și așteaptă prada pe fundul apei, ajung la trei metri lungime și 150 de kilograme în greutate.
Ieșind dintre mituri ( apropo, încă se caută comori prin zonă), deși a fost doar una de trafic, nu au existat aglomerări umane mari, deci slabe șanse să găsești ceva cu adevărat important, ajungem la oameni.
Iar oamenii, la fel ca și până acum, sunt plecați în număr destul de mic din țară – bogăția pământului le asigură traiul, mulți lucrează ca zilieri la marii latifundiari ai zonei, majoritatea, firește, foști directori de IAS-uri sau angajați în agricultură, dar și demnitari locali (mai ales primari) care au reușit să controleze suprafețe mari de teren prin metode de care DNA-ul sau Parchetul ar cam trebui să se intereseze și – pentru agricultura aduce BANI cu carul – plătesc zilierii (câteva sute uneori) cu sume ce ajung și la 90 de lei pe zi (la culesul de struguri).
Cel puțin așa ne spune unul dintre localnici, pe care n-avem motive să-l bănuim de frustrări diverse, pentru că nu-i sărac, nu și-a pierdut pământul și are serviciu, și cu care am stat de vorbă în fața unor beri.
Revenind la cei plecați, majoritatea – spun oamenii – sunt femei pe la jumătatea vârstei care au plecat să îngrijească bătrâni sau copii în special în Italia sau tinere care „s-au măritat” încă din autocar…
Vecini ciudați la sud
Foarte interesantă a fost și plimbarea pe fâșia de graniță care desparte România de Bulgaria. Pe vremuri, adică înainte de 90, era o zonă bine păzită de ambele părți și bine întreținută (curățată de buruieni sau alte plante). După 90 a început să se relaxeze relațiile dintre noi (dar și dintre grăniceri și populație), iar după 2007, când am intrat împreună în UE, paza a dispărut de tot. Există și acum un gard care delimitează România de Bulgaria, dar este acoperit de plante așa că de la o sută de metri nici nu se vede. Iar trecerea se poate face fără probleme dintr-o parte în alta.
O altă schimbare față de perioada dinainte de 1990 este ce a îngrijirii locului. Dacă înainte bucata bulgărească era foarte bine întreținută, cu case cochete și alei printre ele, acum totul este năpădit de fel de fel de tufișuri și buruieni. Bucata noastră de pământ este, în schimb, superbă, cu vie plantată până la limita de graniță.
La fel și atunci când ai în imagine orașul bulgăresc Silistra, plin de blocuri comuniste, așa cum avem și noi în toate orașele, dar care arată tare urât într-o zonă în care Dunărea se desfășoară în toată splendoarea ei.
Oricum, Ostrov rămâne o regiune superbă, care merită vizitată măcar o dată în viață.