Caterina Nicolae 2015-09-22
Toţi salariaţii POSDRU, respectiv toţi cei care în prezent lucrează în vreun proiect POSDRU indifent dacă sunt cu normă întreagă sau part-time, indiferent dacă sunt manageri, secretare, IT-işti, profesori, psihologi, sociologi, contabili etc., vor rămâne şomeri din noiembrie 2015. Asta pentru că, dacă în decembrie se face ultima plată (inclusiv salarială), la sfârşitul lui noiembrie se va întocmi ultimul stat. Va fi un dezastru la bugetul asigurărilor de sănătate şi bugetul de pensii! Statul român pierde, dintr-un foc, circa 50.000 de cotizanţi, care vor pune presiune pe bugetul de șomaj. Întreaga industrie POSDRU intră, de fapt, în colaps. La 31 decembrie 2015 se închid toate proiectele POSDRU. După această dată nici o cheltuială nu mai este eligibilă. Culmea, pierderea se înregistrează într-un domeniu de activitate destinat dezvoltării României: fondurile europene nerambursabile. Nu e vorba de fondurile „vechi”, cele din perioada de programare 2007-2013, unde se ştie că avem un dezastru în absorbţie. Este vorba de fondurile „noi”, cele aferente perioadei de proramare 2014-2020, destinate dezvoltării capitalului uman, pe care autorităţile române refuză să le injecteze în economie. Şanse ca viitori foști angajați POSDRU să se angajeze în cadrul unui alt proiect pe resurse umane sunt zero, cel puţin în următoarele 6 luni. Asta deoarece în cadrul POCU (Programul Operaţtional Capital Uman), continuatorul POSDRU în perioada de programare 2014-2020, nu a fost deschisă nici o linie de finanţare. În 18 martie, Ministerul Fondurilor Europene anunța că primele linii de finanţare POCU vor fi lansate... în aprilie 2015.
Nu avem Ghidul Solicitantului POCU
În 28 iunie a fost publicat pe site-ul MFE Planul multianual de lansări de cereri de proiecte POCU în care scria că primele lansări vor fi în trimestrul III 2015. Mai sunt 9 zile până la finele trimestrului III şi nu a fost publicată nici măcar o formă finală a Ghidului Solicitantului Condiţii Generale (GSCG).
Înainte de a se lansa o linie de finanţare, trebuie neapărat parcurşi cel puţin doi paşi:
1. adoptarea GSCG pe anul în curs (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor şi se publică în Monitorul Oficial).
2. adoptarea Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice (GSCS) pentru linia de finanţare respectivă (se elaborează de Autoritatea de Management POCU, se aprobă de ministrul Fondurilor şi se publică în Monitorul Oficial).
GSCG este valabil pentru toate liniile de finanţare care se lansează în cursul unui an. În 2.09.2015, GSCG a fost publicat sub formă de draft. În 7.09.2015, a fost o consultare publică care s-a terminat cu scântei, pentru că din Ghid lipsesc lucruri de bază – de pildă care va fi mecanismul de asigurare a fluxului financiar în cadrul proiectului (viitorii beneficiari vor primi prefinanţare? Cât? Cum? Că în ghid nu scrie nimic).
Presupunând că, zilele următoare se va publica varianta finală a GSCG, mai rămâne Ghidul Solicitantului Condiţii Specifice. Să presupunem că şi acesta este gata şi se publică până la sfârșitul lunii, deși e o supoziție utopică. Chiar şi în varianta după publicare trebuie lăsat un timp potenţialilor beneficiari să îşi gândească proiectul – să zicem minim două săptămâni (de obicei se lasă minim o lună în POSDRU).
După asta se deschid efectiv liniile de finanţare (adică beneficiarii pot depune cereri de finanţare). Perioada de depunere nu poate fi mai mică de o lună.
Apoi ar începe evaluarea proiectelor. Care, după experienţa POSDRU, poate dura între 3 luni şi 1 an (au fost şi linii de finanţare POSDRU la care s-a aşteptat un an jumătate răspunsul la evaluare, dar au fost puţine).
În fine, pentru proiectele câştigătoare începe procedura de semnare a contractelor. Care durează, şi aceasta, cel puţin o lună, pentru că beneficiarul trebuie să se prezinte la Autoritatea de Management cu o sumedenie de acte în original (CV-urile echipei de implementare şi ale echipei de management, copii după diplomele experţilor, certificate de la ANAF şi taxe locale pentru beneficiari şi parteneri, bilanţuri, acte constitutive, mai multe declaraţii etc.).
În POSDRU sunt circa 50 de mii de angajați. Cifra e neoficială și se bazează pe faptul că în ultimii doi ani s-au lansat 65 de linii de finanţare în valoare de peste un miliard de euro, coroborat cu faptul că, pentru un proiect de 500.000 de euro, sunt angajate, în medie, 20 de persoane.
Ce nu am reuşit să cheltuim, pierdem
Alocarea POSDRU a fost de 4,253 miliarde euro, din care: 3,476 miliarde euro cofinanţare Fondul Social European (ar fi trebuit să primim de la CE); 0,613 miliarde euro contribuţie naţională publică (ar fi trebuit să provină de la Guvern); 0,164 miliarde euro contribuţie naţională privată (cofinanţarea beneficiarilor care derulau proiecte, respectiv 2% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari ONG-uri, sindicate, patronate, universităţi, 5% din valoarea proiectului contractat pentru beneficiari firme și procente variabile pentru beneficiari instituţii de stat altele decât universităţi (depindea de linia de finanţare).
http://www.fonduri-ue.ro/res/filepicker_users/cd25a597fd-62/Finantari/2015/Calendar.lansari.2015.pdf
2015 – încă 4 linii de finanţare