2016-03-26

UNPR vrea debarcarea lui Tăriceanu de la şefia Senatului şi va renegocia acordul cu PSD: Toate variantele sunt viabile, inclusiv discuţii cu PNL

26 martie 2016, Mădălina Mihalache
UNPR vrea debarcarea lui Tăriceanu de la şefia Senatului şi va renegocia acordul cu PSD: Toate variantele sunt viabile, inclusiv discuţii cu PNL
Valeriu Steriu a fost aes astăzi preşedintele UNPR FOTO Arhiva Adevărul
 
Proaspăt ales în funcţia de preşedinte al UNPR, Valeriu Steriu a anunţat că va renegocia condiţiile acordului cu PSD pentru alegerile locale, dar şi că se va alătura fie PSD, fie PNL, într-un demers de debarcare a lui Călin Popescu Tăriceanu de la şefia Senatului. Tăriceanu a fost cel care s-a opus unei alianţe electorale cu UNPR. 
''E foarte posibil să fie un demers al PSD în această debarcare sau un demers al UNPR în această debarcare, nu este neapărat obligatoriu să vină cei din PNL. Există un curent la ora actuală la Senat. Rămâne de văzut în ce măsură se coagulează o majoritate'', a spus Valeriu Steriu. Steriu a mai spus că va relua, săptămâna viitoare, negocierile cu PSD pentru a stabili termenii acordului dintre cele două partide pentru alegerile locale. 
"Începând de luni analizăm. Au fost foarte mulţi care au propus să rediscutăm în toate direcţiile şi avem, de altfel, dorinţa să ne cristalizăm relaţia cu partenerii. Au fost câteva zile atât pentru noi, cât şi pentru parteneri. Aţi văzut, colegii noştri au avut chiar patru variante şi cu PNL, şi cu PSD, şi un al treilea pol şi de ce nu, să mergem pe forţe proprii. Toate variantele sunt viabile, dar, aşa cum s-a menţionat în multe rânduri, avem un protocol. Vrem să vedem cât de viabil este acest protocol", a spus Valeriu Steriu.
După reţinerea lui Neculai Onţanu, PSD a anunţat că îşi va desemna candidat propriu la Primăria Sectorului 2, ceea ce înseamnă că PSD şi UNPR vor renegocia încheierea unei alianţe electorale. Liderul deputaţilor UNPR Ion Răducanu a spus, în discursul său, că UNPR ar trebuie să discute, inclusiv, o alianţă cu PNL. ''O primă cale este să susţinem ferm şi necondiţionat acordul cu PSD, în cadrul alianţei de centru- stânga. Pentru asta trebuie să statuăm, în scris, în maxim 10 zile, ponderea la alegerile parlamentare (...) 
Dacă nu funcţionează, avem a doua soluţie: redeschidem negoocierile cu PNL, şi demarăm procedurile pentru schimbarea din funcţie a preşedintelui Senatului, că nu are ce căuta acolo'', a ameninţat Răducanu. 
Progresiştii l-au ales, astăzi, pe deputatul Valeriu Steriu în funcţia de preşedinte al UNPR. Steriu a fost recomandat partidului de către Gabriel Oprea, care a demisionat de la şefia UNPR din cauza problemelor penale cu care se confruntă.

Citeste mai mult: adev.ro/o4neaj

2016-03-25

Alina Bica şi dezincriminarea abuzului în serviciu

Liviu Avram  23 martie 2016,
Alina Bica a ajuns de cealaltă parte a baricadei şi încearcă dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu O cohortă întreagă de birocraţi cu probleme penale aşteaptă în aceste zile, cu sufletul la gură, o decizie crucială a Curţii Constituţionale, într-o speţă ridicată de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica. 
Dosarul e important, pentru că dacă CCR admite excepţia, infracţiunea de abuz în serviciu ar urma să fie dezincriminată. 
Alina Bica şi-a asumat o sarcină unică: aceea de a rescrie Codul Penal după ce tot ea l-a scris. 
Între 2009 şi 2012, ca secretar de stat la Justiţie, ea a coordonat grupul care a redactat noile Coduri, cel penal şi cel de procedură penală. 
Acum, în 2016, ca inculpată pentru abuz în serviciu, contestă la CCR exact infracţiunea pentru care e acuzată în două dosare privind restituirile. 
Dată fiind miza uriaşă a speţei – nu atât pentru Alina Bica, cât pentru sutele sau miile de indivizi inculpaţi pentru abuz în serviciu – e important să vedem cât de consistente sunt criticile de neconstituţionalitate ridicate în faţa CCR de către Alina Bica. 
În noul Cod Penal, abuzul în serviciu este definit ca fapta funcţionarului public care nu îndeplineşte sau îndeplineşte defectuos un act de serviciu şi prin aceasta produce o pagubă unei persoane fizice sau juridice. Pedeapsa e de la 2 la 7 ani. 
O formă agravantă a aceleiaşi infracţiuni e prevăzută într-o lege specială de combatere a corupţiei: dacă respectivul funcţionar, ca urmare a abuzului comis, a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, pedeapsa se măreşte cu o treime. 
Pe mai bine de 25 de pagini, Alina Bica şi avocaţii săi dezvoltă o foarte interesantă teorie potrivit căreia fapta de abuz în serviciu este redactată mult prea vag şi imprevizibil pentru ca un funcţionar să-şi poată calibra comportamentul în aşa fel încât să nu greşească. 
De exemplu, nu se spune nimic despre intenţia cu care ar acţiona funcţionarul: dacă îndeplineşte un act în mod defectuos fără a avea această intenţie, de ce să fie inculpat pentru abuz în serviciu? 
Instanţa în faţa căreia a fost ridicată excepţia de neconstituţionalitate, în opinia transmisă către CCR, susţine contrariul: infracţiunea este redactată cu suficientă claritate, pentru că faptele se raportează la normele care definesc activitatea funcţionarului: fişa postului, regulamente, norme interne etc. 
Iar formularea largă din Codul Penal are menirea de a acoperi orice încălcare a atribuţiilor de serviciu. 
Nu ştiu care dintre cele două curente va fi îmbrăţişat de judecătorii CCR, discuţia e mult prea specializată pentru un profan. 
Dar un anume argument al Alinei Bica mi-a atras în mod deosebit atenţia, pentru că la prima vedere pare imbatabil. 
Ea susţine că România a ratificat, în 2004, aşa numita Convenţie de la Merida, mai exact Convenţia Naţiunilor Unite îmotriva corupţiei. Iar acolo, la articolul 19, se scrie că statele semnatare se angajează să incrimineze ”fapta unui agent public de a abuza de funcţiile sau de postul său, adică de a îndeplini ori de a se abţine să îndeplinească, în exerciţiul funcţiilor sale, un act cu încălcarea legii, cu scopul de a obţine un folos necuvenit pentru sine sau pentru altă persoană sau entitate”. 
Argumentul Alinei Bica: câtă vreme Codul Penal nu condiţionează ca faptei de abuz în serviciu să-i fie asociat şi folosul necuvenit pe care făptaşul îl primeşte ca urmare a abuzului său, se cheamă că legea română este mai aspră decât Convenţia ONU. Şi câtă vreme Constituţia spune că, în caz de contradicţie, tratatele internaţionale prevalează asupra legii româneşti, rezultă că abuzul în serviciu este neconstituţional. 
Ce să faci în faţa unui asemenea argument? Poţi să nu-i dai dreptate Alinei Bica? 
Nu poţi – dar mai sănătos e să citeşti până la capăt Convenţia ONU. Pentru că la articolul 65, alineatul (2) scrie aşa: ”Fiecare stat parte poate lua măsurile necesare mai stricte sau mai severe decât cele prevăzute prin prezenta convenţie în scopul de a preveni şi de a combate corupţia”. 
Deci Codul Penal românesc nu încalcă, prin faptul că e mai sever, Convenţia ONU. Dragi birocraţi cu probleme penale, inculpaţi pentru abuz în serviciu, să aşteptăm împreună decizia Curţii Constituţionale...

Citeste mai mult: adev.ro/o4i93y

2016-03-05

Papa Francisc vorbeşte despre o „invazie arabă” în Europa

5 martie 2016, Silviu Boiangiu
Europa riscă să devină „un loc gol” dacă îşi uită istoria şi neglijează schimburile culturale, spune Papa Francisc, cu referire la valul de migraţie din ultimul an. 
„Dacă Europa vrea să se refacă, trebuie să îşi redescopere rădăcinile culturale. Dar prin uitarea propriei istorii, Europa se slăbeşte pe sine. Şi acesta este momentul în care riscă să devină un loc gol”, a declarat Suveranul Pontif într-un interviu acordat revistei franceze La Vie, citat de Deutsche Welle. 
 Întrebat de ce crede că Europa riscă să devină un „loc gol”, Papa Francisc a spus că „astăzi putem vorbi de o invazie arabă. Este o realitate socială”. 
El a adăugat că oricine aşteaptă o schimbare radicală, precum simpatizanţii extremei drepte, vor fi dezamăgiţi. „Cu câte invazii s-a confruntat Europa în istoria sa? A fost mereu capabilă să le depăşească mergând mai departe şi făcându-se mai bună prin schimburile dintre culturi”, a mai spus Papa. 
 Liderul Bisericii Catolice a lansat un atac dur la adresa populismului de extremă dreapta din Europa, care a dat naştere la mişcarea „anti-islamizare” PEGIDA din Germania şi la partide politice anti-imigranţi, spunând că ideologia este „otrava politicii”. „Ideologiile sunt otrava politicii. Ai dreptul să fii de stânga sau de dreapta. Dar ideologia îţi ia libertatea. Dacă vrem să evităm ca toată lumea să meargă către extreme, trebuie să promovăm prietenia şi căutarea binelui comun, deasupra afilierilor politice”, crede Suveranul Pontif. 
 El a anunţat că Vaticanul pregăteşte o întâlnire cu oficiali ai Universităţii al-Azhar din Cairo, cea mai prestigioasă instituţie teologică a lumi sunnite. 
 Declaraţiile Papei vin în contextul în care Europa se confruntă cu o criză a migranţilor fără precedent. Peste un milion de refugiaţi au pătruns în Uniunea Europeană în 2015 şi un număr similar este aşteptat şi anul acesta.

Citeste mai mult: adev.ro/o3jv9f

Klaus Iohannis i-a retras lui Tokes Ordinul Steaua României

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a semnat ordinul de retragere a ordinuluiSteaua României lui Laszlo Tokes.
Iohannis a declarat că a luat această decizie în urma hotărârii instanţei, dar că statul român acordă aceste distincții celor care au merite speciale, dar și să recunoască România, Constituţia şi valorile care stau la baza acesteia.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv retragerea decoraţiei ”Steaua României”, după ce și Curtea de Apel București a respins îniunie 2014 contestaţia europarlamentarului Laszlo Tokes privind decizia luată de Consiliul Naţional al Ordinului Naţional "Steaua României", de retragere a decoraţiei, scrie Mediafax.
Laszlo Tokes a primit decorația în 2009.

Laszlo Tokes i-a trimis o scrisoare deschisă lui Johannis, după ce i-a retras ”Steaua României”
Laszlo Tokes i-a trimis o scrisoare deschisă lui Johannis, după ce i-a retras ordinul ”Steaua României”, distincție acordată de președintele Traian Băsescu.
Europarlamentarul a precizat că nu a primit nici un anunț oficial din partea Administrației Prezidențiale și că a aflat de retragerea ordinului din presă.
”Ieri după masă (joi) am aflat din presă cu tristeţe și dezamăgire că ați decis retragerea ordinului ”Steaua României”, distincție ce mi-a fost acordată de către președintele Traian Băsescu. Mulţi am fost şi mulţi suntem care am crezut că după Revoluţia de la Timişoara libertăţile fundamentale şi drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Şi iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie ’89 – pentru libertatea de exprimare.
În 2009 am acceptat distincţia oferită de preşedintele de atunci, pentru că ştiam că prin acesta nu eu, ci timişorenii au primit recunoştinţă „în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care au dat dovadă”, declanşând revolta istorică împotriva dictaturii comuniste. Iar acum retrageţi această distincţie, cu motivul că toţi cei care au vreo decoraţie trebuie să respecte Constituţia României”, a scris Tokes.
Acesta susține că dacă a criticat unele ”articole ale Constituției într-un stat de drept” nu înseamnă nerespectarea ei, ci ”este pur și simplu uzul unui drept fundamental din Constituție, și anume, a libertății de exprimare. Dar se iveşte de la sine întrebarea: toţi cei care au fost condamnaţi pentru corupţie şi au vreo distincţie din partea statului român au fost supuşi aceluiaşi procedeu? Veţi analiza sau nu faptele sau declaraţiile lor, dacă sunt conforme cu Constituția României? 
Domnule Președinte, ca fost lider al Forumului Democratic German din România, trebuie să știți foarte bine că granițele culturale ale națiunilor și granițele politice ale țărilor europene de obicei nu coincid. Am susținut și susțin și acum, că asemenea poziției Austriei față de comunitatea de limba germană din Italiași asemenea României, care în mod just îşi ridică vocea pentru apărarea drepturilor comunităților românilor din Moldova, din Ucraina sau din Serbia, și Ungaria are dreptul – ba chiar obligația constituțională – să protejeze comunitățile maghiare de dincolo de granițele ei.
Practica politică dusă de Austria, Croaţia, Suedia, Danemarca, Germania și România trebuie să fie valabilă și justă chiar și în cazul Ungariei. Acest lucru l-am susținut în repetate rânduri, și îl susțin și acum. Gestul dumneavoastră inspirat din demersul pornit de domnul Victor Ponta este nu numai contrar spiritului Timișoarei, ci și un imens autogol politic și diplomatic. Care v-a fi legitimitatea morală a demersurilor politicii externe românești vizavi de românii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiarUngaria?”.
Lazlo Tokes se întreabă dacă nu cumva președintele Iohannis continuă practica ”de standard dublu: ce este bine și permis pentru romȃni, este interzis pentru maghiari?”.
Europarlamentarul susține că va rămâne fidel idealurilor Revoluției de la Timișoara. ”Stimate domnule Președinte, nu știu dacǎ aţi luat aceastǎ decizie din proprie convingere, sau v-aţi lǎsat ghidat și supus presiunilor din partea lui Corina Creţu, Victor Ponta și alți socialiști, dar nici nu este important. Cu sau fǎrǎ Dumneavoastrǎ, cu sau fǎră distincţie, eu rămân fidel idealurilor revoluţiei din Timişoara. Ȋn aceastǎ regiune, romȃnii si maghiarii trebuie sǎ-şi respecte reciproc libertatea celuilalt, și dacǎ e cazul, trebuie sǎ luptǎm unindu-ne forţele pentru libertatea și drepturile noastre. Așa cum am fǎcut în decembrie 1989 la Timișoara. Uniţi în libertate: romȃni, germani, maghiari”, a încheiat Laszlo Tokes scrisoarea.
Klaus Iohannis a spus că i-a retras distincția primită în 2009 pentru că nu respectă Constituția României.