2016-10-27

Italia a fost lovita miercuri seara de o serie de cutremure puternice produse in decursul a catorva ore

Cosmar pentru italieni, dupa cutremurele de aseara. Primarul localitatii Ussita: Este apocaliptic, satul nostru e terminat
Zeci de case au fost distruse, iar italienii sunt speriati si se tem sa nu fie noi replici.
UPDATE 10:00 Seful Departamentului pentru Protectie Civila, Fabrizio Curcio, a declarat ca “zeci” de oameni au fost raniti, dar numai patru sunt in stare grava, relateaza Reuters. Viata niciunuia dintre ei nu este in pericol.
O singura persoana a murit in urma cutremurelor. Este vorba de un batran care a facut infarct de frica.
O filmare pe Youtube, din casa unui locuitori, a surprins momentul in care tavanul apartamentului se prabuseste in casa.
UPDATE 08:12 Autoritatile italiene anunta ca a existat o serie de patru seisme, dintre care unul de 6,1 grade si altul de 5,4 grade, care au zguduit centrul Italiei, miercuri seara, starnind panica printre locuitorii afectati inca de cutremurul devastator care a avut loc in luna august. Cateva persoane au fost ranite, insa nu au fost raportate decese asociate imediat cu seismele, informeaza Reuters.
Un barbat in varsta de 73 de ani din orasul Tolentino a murit in urma unui atac de cord, posibil ca urmare a socului cauzat de eveniment, arata DPA citand agentia italiana ANSA., conform Agerpres.
Cutremure de 5,4 si 5,9, in Italia, resimtite pana la Roma
Doua seisme, unul cu magnitudinea de 5,4 si al doilea de 5,9, s-au produs la distanta de doua ore si s-au resimtit pana in centru istoric al Romei, unde oamenii panicati au iesit in strada.
Cele doua seisem au provocat ranirea usoara a zeci de persoane, potrivit unui bilant provizoriu, dupa doar doua luni de la un cutremur in care si-au pierdut viata aproape 300 de persoane in aceeasi regiune, potrivit France Presse, citat de Agerpres.

In doua ore, doua cutremure puternice s-au produs aseara in centrul Italiei, in aceeasi regiune unde, in vara, un seism a facut dezastru in cateva sate de munte si a lasat in urma aproape 300 de morti.
O televiziune italiana a filmat surparea completa a unei biserici de secol 15, din orasul Norcia.

"Vedem chiar momentul prabusirii. Biserica San Salvatore, care era deja subrezita dupa cutremurul din 24 august, a disparut intr-un nor de praf."
A fost un cutremur foarte puternic, apocaliptic - a spus, infricosat, Marco Rinaldi, primarul din satul Ussita, referindu-se la al doilea seism." Este apocaliptic, s-a terminat cu satul nostru. Este necesar sa verificam imediat cat de mari sunt distrugerile, dar vorbiti despre un scenariu apocaliptic"
Localnic: "Mama mia, asta e sfarsitul lumii"
Din nou, italienii au fost inspaimantati de cosmarul unor seisme puternice, care au lovit unul dupa altul, dupa lasarea intunericului.
Mai multe cladiri vechi au suferit avarii serioase, sau chiar s-au prabusit cu totul.
"Nu stim daca sunt edificii private sau publice, dar, vedeti, din aceasta cladire a ramas doar scheletul..."
Cutremurul cu magnitudine 5,4 a fost inregistrat aseara la ora locala 19 si 10 minute, langa Visso, in provincia Macerata. A fost urmat, la 21 si 18 minute, de un seism cu magnitudinea 5,9 si epicentrul in aceeasi provincie. De fiecare data, miscarea telurica s-a produs aproape de suprafata, la mai putin de 10 kilometri adancime.

Protectia civila s-a mobilizat imediat: "Trebuie sa vorbim cu prefectii, sa ne coordonam, sa ne asiguram ca vor fi restabilite serviciile esentiale, sunt zone fara curent electric..."
Cutremurele au fost resimtite de la Perugia, pana la Roma, unde, in centrul istoric, multi oameni au iesit in strada, cuprinsi de panica.
De asemenea, un meci de fotbal de Serie A, intre Pescara si Atalanta, a fost intrerupt, cateva minute, din cauza seismului.
Din cauza miscarii telurice, s-au daramat mai multe cladiri. Deocamdata, nu au fost semnalate decese, dar sunt doi raniti. 
Al doilea cutremur a zdruncinat serios si centrul istoric al Romei, aflat la peste 100 de kilometri distanta de epicentru.
Scolile raman inchise pana in joi; zeci de case s-au prabusit in urma celor doua cutremure
In mod paradoxal, primul cutremur a salvat viata a numeroase persoane, determinand locuitorii sa iasa din case inainte de cel de-al doilea seism, mult mai distrugator. Dar echipele de interventie - intrate in actiune la miezul noptii, sub ploaie - nu si-au putut face inca o idee exacta despre amploarea pagubelor.
"Situatia este apocaliptica. Multe case s-au prabusit", a declarat la un post tv Marco Rinaldi, primarul localitatii Ussita, precizand ca probabil nu au existat totusi victime in comuna sa. "Al doilea cutremur a fost lung, a fost teribil. Am trecut prin multe seisme, dar acesta a fost cel mai puternic. Din fericire, toata lumea era deja afara din case dupa primul", a adaugat el.

"Facand un bilant, situatia nu este atat de catastrofala cum ne-am fi asteptat" tinand seama de magnitudinea cutremurelor, a declarat presei seful protectiei civile, Fabrizio Curcio: "Cativa raniti si multa panica".
Serviciile de urgenta ale mai multor spitale din regiune au primit cateva zeci de persoane cu rani usoare, dar niciun caz grav nu a fost semnalat pentru moment.
Potrivit Institutului american Geological Survey, primul seism, cu magnitudinea 5,5 a fost inregistrat la ora locala 19:10 (17:10 GMT) in apropiere de Castelsantangelo sul Nera, provincia Macerata, iar al doilea, de 6,1, cu doua ore mai tarziu la vreo zece kilometri mai spre nord.
In Italia, Institutul national de Geofizica si Vulcanologie (INGV) a semnalat doua seisme cu magnitudinea de 5,4 si, respectiv, 5,9, resimtite de la Venetia pana la Napoli.
Epicentrele celor doua cutremure au fost localizate la cateva zeci de kilometri nord de regiunea Amatrice, devastata in 24 august de un violent cutremur soldat cu aproape 300 de morti si nu departe de L'Aquila, unde un puternic cutremur a lasat in urma peste 300 de morti in 2009.
In zona cutremurului, numerosi locuitori si-au petrecut noaptea in masini. Multi dintre ei asteptau dimineata pentru a putea evalua pagubele. In jurul epicentrului, imobile prabusite si gramezi de moloz dovedesc intensitatea seismelor.
Serviciile de protectie civila au amenajat adaposturi colective pentru sute de persoane si se pregateau sa redeschida taberele de corturi infiintate dupa seismul din Amatrice in august si demontate pe masura ce solutii mai putin inconfortabile erau gasite.
In regiune, cateva spitale, o resedinta universitara, un azil de batrani si chiar o inchisoare au fost evacuate.
Autoritatile au recomandat localnicilor sa evite deplasarile, intrucat multe dintre drumurile regiunii erau blocate sau rezervate echipelor de interventie. Un ales local a semnalat de asemenea o alunecare de teren in Acquasanta Terme, situata mai la est.
Din ratiuni de securitate, scolile numeroaselor comune din regiune pana la cele din Pescara, pe coasta Adriatica, vor ramane inchise joi.
"Vreau sa multumesc celor care lucreaza sub ploaie in zonele seismului", si-a exprimat emotia seful guvernului italian Matteo Renzi pe Twitter in cursul serii. "Toata Italia ii imbratiseaza cu putere pe oamenii afectati din nou."
La Roma, lustre, ferestre si usi au vibrat, iar oamenii au iesit speriati pe strazi.
Seismul de miercuri seara ar putea fi legat de cel din 24 august, care fusese urmat de mii de replici, unele puternice. Circa 60 de replici au fost inregistrate de altfel si miercuri, unele dintre ele avand magnitudinea de pana la 4,6, potrivit INGV.
In prima lor editie de joi dimineata, mai multe ziare italiene titrau:"Cosmar fara sfarsit".


2016-10-18

Dacian Cioloş a lansat platforma „România la 100 de ani“: „Schimbarea poate să continue“. Ce propune premierul pentru viitorul Guvern


17 octombrie 2016, Mădălina Mihalache
Premierul Dacian Cioloş vrea să fie numit în funcţia de premier, pentru a doua oară, de către preşedintele Klaus Iohannis 
 Dacian Cioloş s-a decis să intre în bătălia electorală într-o manieră care respectă şi promisiunea făcută înainte de a fi numit prim-ministru, dar dă curs şi speranţelor care s-au investit în el în ultimul an. Premierul a găsit calea de mijloc.
 Premierul Dacian Cioloş se afla până acum în faţa a două opţiuni care aparent se excludeau reciproc: respectarea cuvântului dat acum un an, când a preluat Guvernul, de a nu candida şi a nu se înscrie în niciun partid până la alegerile parlamentare, şi dorinţa de a continua maniera de guvernare care l-a consacrat în ultimul an. În cele din urmă, Cioloş a găsit soluţia de a le satisface pe amândouă: el a lansat o platformă de guvernare la care îi invită să adere pe toţi cei care îi împărtăşesc viziunea despre modul în care ar trebui administrată ţara. 
Platforma, accesibilă la adresa de internet ro100.ro, îşi centrează mesajul pe aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi este formată din patru părţi: un mesaj explicativ în care premierul îşi justifică alegerea, cele 10 principii ale unei bune guvernări, ce trebuie făcut în primele 100 de zile ale viitoarei guvernări şi, în sfârşit, un portofoliu de proiecte naţionale ce ar trebui realizate în termen mediu şi lung. 
Vă prezentăm integral Platforma lui Dacian Cioloş. 
 „Am promis că nu voi candida în aceste alegeri şi că nu mă voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea rămâne fermă, iar Guvernul pe care îl conduc rămâne unul independent“, scrie Dacian Cioloş, pe ro100.ro, platforma pe care a anunţat-o în urmă cu câteva zile. Cioloş mai arată că unele partide nu s-au reformat în timpul guvernării Cioloş. „Mandatul de Premier pe care l-am preluat în noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politică şi economică a ţării. Totodată, a avut rostul de a da partidelor politice răgazul necesar să se reformeze, să recâştige încrederea oamenilor, să se deschidă mai mult spre societate. Unele partide nu par să fi mers pe această cale. Acest an de guvernare excepţională, independentă politic, a fost pentru ele doar o formă de a trage de timp, pentru a lăsa să se domolească energiile descătuşate de #Colectiv. În esenţă, modul lor de a se raporta la oameni, la alegători, a rămas acelaşi“, mai precizează Cioloş. Premierul spune că are experienţa să continue guvernarea pe care a început-o. „Am dorit să arătăm că România se poate guverna şi altfel – cu onestitate, corectitudine, integritate. Eu cred că în România poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, în dialog cu oamenii, pornind de la ideea ca interesul general este mai bine servit de o administraţie profesionistă şi nu politizată. Asta am început să fac în acest an. Nu totul a mers bine, dar am încercat să corectăm cu onestitate greşelile făcute. Dar, tocmai pentru că acum am această experienţă, cred că schimbarea poate să continue. Din punctul meu de vedere, un proiect de guvernare după alegerile din 11 Decembrie 2016, ar trebui dezvoltat în baza unor principii asumate public, susţinute de partidele, de oamenii politici, de grupurile civice sau organizaţiile societăţii civile, de oamenii de afaceri, de fiecare dintre noi, cei care credem că această schimbare e necesară“, a mai spus Cioloş. Premierul a lansat o platformă online, denumită „Romania100 – România la 100 de ani“. „În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice, de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi Uniunea Europeană. Dacă vrem ca România să crească, avem nevoie de o reformă profundă a statului. Avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, să ni le asumăm dincolo de angajamente politice şi cicluri electorale. De aceea, vă propun Platforma #Romania100 – România la 100 de ani - 10 principii ale unei guvernări pentru cetăţeni, însoţite de un portofoliu de proiecte naţionale care cred că ar trebui continuate sau începute de guvernul viitor. O platformă pentru a ne recâştiga încrederea în România şi în noi înşine“, a conchis Cioloş. Cele 10 principii pe care le propune Cioloş: 
1 Susţin o Românie fără corupţie 
Nicio forţă politică din România nu trebuie să pună oprelişti luptei împotriva corupţiei, să slăbească justiţia şi statul de drept. Corupţia înseamnă sărăcie, corupţia ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupţiei trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conştiinţa că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primeşte mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe şi ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiţie puternică, independentă. 
2 Susţin o Românie cu o clasă politică responsabilă 
După alegerile din 11 Decembrie 2016, România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetaţi penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul. La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică şi onestitate, nu de populism şi demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiţia, care ţin cont de nevoile şi de aşteptările societăţii, care lucrează pentru ţară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari şi oameni de stat vizionari, în serviciul cetăţenilor. 
3 Susţin o Românie guvernată cu bun simţ 
Mandatul scurt al actualului guvern a demonstrat limitele schimbării în condiţiile unui aparat administrativ opac, nereformat şi puternic politizat. Ne-am aliat cu cetăţenii pentru a le simplifica interacţiunea cu instituţiile statului. La 100 de ani, românii merită un stat puternic, reformat, cu o administraţie competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni. Este nevoie de o reformă profundă a administraţiei şi de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetăţeni trebuie scris în ADN-ul administraţiei. Doar în felul acesta administraţia va inspira încredere şi respect. 
4 Susţin o Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit 
Creşterea economică sănătoasă şi nivelul de trai vor putea fi menţinute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creşterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienţi oameni care muncesc, care aduc valoare în economie. Crearea de noi locuri de muncă trebuie să fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanentă a decidenţilor politici. Pentru aceasta avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat dar şi de capital de peste hotare. Oamenii trebuie să-şi găsească de muncă nu numai la Bucureşti, în Cluj sau în Timiş, dar şi în Botoşani, Vaslui sau Dolj. 
5 Susţin o Românie fără sărăcie 
Aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte în sărăcie. Un copil din trei abandonează şcoala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistenţă socială din Europa. În loc să fie sprijiniţi, cei mai săraci dintre noi sunt puşi pe drumuri, sunt folosiţi ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială, bazat pe activarea economică a celor în nevoie. Trebuie să continuăm reforma asistenţei sociale, să promovam pachete de sprijin integrat pentru oamenii săraci şi pentru familiile lor, care să ducă la o reală integrare în societate: locuri de muncă, sănătate, şcoală pentru toţi. 
6 Susţin o Românie cu o economie competitivă 
La aproape 100 de ani de la Marea Unire, România nu are o autostradă care să treacă munţii. Polul sărăciei din Europa este la noi şi există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvenţa, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte şi de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a “cumpăra” primari pentru campania electorală. La 100 de ani, România are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuală, care unifică resursele bugetare naţionale cu fondurile europene, care încurajează investiţiile private şi eficientizează investiţiile publice. Debirocratizarea trebuie să continue, în relaţia cu cetăţenii, în interacţiunea statului cu mediul de afaceri, în interiorul instituţiilor publice. Mediul de achiziţii publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel încât să maximizăm investiţiile din bugetul ţării. 
7 Susţin o Românie cu adevărat educată 
În România de azi avem un sistem de educaţie în mare parte decredibilizat de interese partinice şi de non-valori, subfinanţat, un sistem în care dascălii oneşti sunt sufocaţi de hăţişuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice şi agricole au fost neglijate, în care multe universităţi au devenit fabrici de diplome. La 100 de ani, România merită altceva, românii merită mai mult. Avem nevoie să continuăm asanarea şi repunerea pe fundamente etice a sistemului universitar, să scoatem politica din şcoli. Trebuie să dăm o şansă egală elevilor şi profesorilor din mediul rural, să recuperăm şi să dezvoltăm învăţământul tehnic, agricol şi învăţământul dual astfel încât şcoala să înţeleagă realităţile pieţei, să lucreze direct cu întreprinderile şi să fie direct cuplată la economie. 
8 Susţin o Românie sănătoasă 
Prea mulţi medici pleacă din ţară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitaliceşti. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupţia, politicul şi conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiţii de muncă şi de dezvoltare decente, astfel încât medicii noştri să rămână în ţară. Este nevoie de un program de modernizare a infrastructurii spitaliceşti, de un plan naţional de resurse umane pentru reprofesionalizarea administraţiei şi a managementului în sistemul medical din România, de un sistem transparent, meritocratic, etic, care să pună pacientul în centrul său. Trebuie să creştem accesul şi calitatea serviciilor medicale la sate şi în oraşele mici şi mijlocii. România la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanţă, nu numai în clinicile de vârf, ci în fiecare spital obişnuit. 
9 Susţin o Românie care contează în Uniunea Europeană şi în NATO 
Urmează vremuri tulburi pentru Europa. Uniunea Europeană este în criză. România trebuie să decidă dacă vrea să fie parte din problemă sau parte din soluţie. Trebuie să decidem dacă preferăm o Europă a populismului, etnocentrismului şi demagogiei sau o Europă a democraţiei, toleranţei şi prosperităţii. În 2019, România centenară va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Avem forţa şi oportunitatea să arătăm că România este un stat membru puternic şi să construim Uniunea Europeană alături de nucleul dur al celor care doresc să ţină împreună Europa. Avem forţa de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forţa să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică şi morală de a-i ţine lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generaţiile care vin, de aici şi de dincolo de Prut. 
10 Susţin o Românie a tuturor românilor 
Cei mai mulţi dintre românii plecaţi să muncească în străinătate fac asta pentru că şi-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja şi sprijini acolo unde au ales sa trăiască, dar şi obligaţia de a nu-i înstrăina de ţară şi de a-i încuraja să se întoarcă acasă. România este a fiecăruia dintre noi, cetăţenii ei, în măsura în care ne-o asumăm, indiferent de etnia noastră, de credinţele noastre, de locul unde trăim sau muncim. La 100 de ani de la Marea Unire, o Românie puternică are nevoie mai mult ca oricând de un spirit de neam puternic, de un ţesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne defineşte şi ne uneşte. Pentru aceasta, avem nevoie să regăsim încrederea în noi, unii în ceilalţi şi în noi înşine. O naţie puternică, încrezătoare, îşi susţine şi promovează valorile pe care se construieşte. Primele 100 de zile: organizarea schimbării Guvernul trebuie regândit la nivel de funcţionalitate ministerială, cu un Cabinet format dintr-un număr restrâns de miniştri, cu ministere comasate pe principiul clusterelor de dezvoltare şi un număr redus de agenţii de implementare şi reglementare. 
Restructurarea administraţiei centrale trebuie consfinţită legislativ prin modificarea Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, astfel încât să includă un model de organizare internă pentru fiecare minister, cu explicarea competenţelor, pentru a elimina riscul suprapunerii de atribuţii. Guvernarea este construită pe baza unor obiective trans-sectoriale, clar asumate, în beneficiul cetăţenilor (de exemplu: investiţii coordonate, reducerea sărăciei, debirocratizare, digitalizarea administraţiei, infrastructură modernă etc.). #ComisiadeTaiatHartii 2.0 devine o instituţie de sine stătătoare, în cadrul Cancelariei Guvernului şi îşi continuă misiunea de debirocratizare în sprijinul cetăţenilor, al antreprenorilor şi pentru simplificarea relaţiilor inter-instituţionale. 
Guvernul instituţionalizează #GovITHub şi Coordonatorul pentru Tehnologia Informaţiei. Aceste instituţii urmăresc ca investiţiile în IT ale instituţiilor publice să fie făcute eficient, conform unei strategii şi în interesul cetăţenilor. Strategiile guvernamentale, politicile publice şi proiectele legislative trec printr-o primă evaluare de impact la momentul adoptării lor sau odată la 3 ani. Cele care nu trec testul eficienţei şi impactului încetează în mod automat. Consolidarea tuturor fondurilor naţionale şi europene destinate dezvoltării şi o reală abordare multianuală a utilizării acestora. Fondurile bugetare care distribuie bani fără proiecte sau planuri de dezvoltare si mecanisme de control, impredictibil, pe baza clientelismului politic trebuie desfiinţate. Cheltuielile publice clar prioritizate, cu evaluarea impactului. Trebuie operaţionalizată şi întărită instituţional la nivelul Cancelariei, unitatea de evaluare a investiţiilor publice. Toate investiţiile guvernamentale trec prin acest filtru. Portofoliu de proiecte naţionale Reforma administraţiei publice: modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici pentru introducerea unor criterii noi de recrutare, evaluare şi stimulare a acestora. Obiectivul este de a crea o administraţie publică profesionistă, competentă, integră, transparentă, atât la nivel central cât şi la nivel local. Modificarea Legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice pentru eliminarea discrepanţelor şi discriminărilor între diferitele sectoare ale sectorului public. Operaţionalizarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, întărirea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Pact multianual pentru finanţarea şi întărirea sistemului judiciar. Asumarea şi operaţionalizarea celor 17 capitole ale Strategiei România Competitivă. Crearea unui Program naţional pentru sprijinirea antreprenorialului ca motor al economiei româneşti. Fiecare leu investit din fonduri publice trebuie să susţină o creştere economică durabilă, de calitate, crearea de locuri de muncă şi atragerea capitalului privat. Continuarea Pachetului anti-sărăcie, cu alocare bugetară, schimbări legislative, termene concrete de îndeplinire asumate anual. Propunere legislativă pentru stabilirea unui cadru financiar multianual, care să asigure continuitatea investiţiilor majore în economie, prin angajarea multianuală a resurselor bugetare. Bugetul României va fi elaborat astfel încât să urmeze programe şi obiective, nu nevoia unor instituţii de a-şi justifica existenţa. Stabilirea unui portofoliu de proiecte de investiţii de interes naţional, care să beneficieze de fonduri europene şi buget naţional în domeniile sănătate, educaţie, infrastructură mare. Prioritizarea cercetării aplicate, dezvoltării şi inovării ca element de creştere a valorii adăugate în economie. Încurajarea participării Diasporei în economie prin abordări de tipul “RePatriot” şi continuarea programelor Diaspora Start-Up. Revizuirea legislaţiei şi crearea unui Program naţional pentru păduri care să permită conservarea şi exploatarea durabilă a acestora. 
Reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului într-o structură care să permită achiziţionarea de terenuri agricole, comasarea şi revânzarea acestora către tineri agricultori, astfel încât să sprijine dezvoltarea agriculturii locale, întărirea fermei de familie, a formelor asociative şi a clasei de mijloc la sate. Un pachet legislativ pentru încurajarea în agricultură a producţiei şi comercializării (inclusiv la export) de valoare adăugată, asocierii şi organizării pe filieră în agricultură şi înfiinţarea Camerelor Agricole ca structuri independente de consultanţă agricolă şi sprijin pentru fermieri, coordonate de aceştia. Continuarea investiţiilor în cadastrarea teritoriului ţării, cu precădere pentru terenurile agricole. Continuarea şi îmbunătăţirea programului de prevenire şi gestionare a riscurilor de cutremur şi alte catastrofe naturale. Continuarea schimbării de perspectivă în implementarea programelor europene, cu accent pe simplificare, creşterea calităţii proiectelor şi a impactului pe care programele finanţate îl au în economie. Dezvoltarea instrumentelor financiare inovatoare demarate cu ajutorul fondurilor europene. Implementarea strategiilor de Investiţii Teritoriale Integrate din fonduri europene şi buget naţional în Delta Dunării, Valea Jiului, zona Moldovei, Roşia Montană-Apuseni şi identificarea altor zone care necesită pachete de intervenţie integrate din fonduri publice si private. Pregătirea în condiţii optime a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în 2019. 
Dezvoltarea gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA) şi continuarea eforturilor de interconectare energetică şi consolidare a independenţei şi securităţii energetice a ţării. Abordare multianuală a punerii în valoare a patrimoniului istoric şi cultural naţional. Sprijinirea sportului de performanţă şi dezvoltarea unui program naţional de promovare a sportului de masă. Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Digi 24, că în perioada următoare va veni cu o "platformă" de principii şi valori care ar putea fi continuate după alegeri, cu sprijinul PNL şi USR. "Îmi propun ca în perioada imediat următoare să vin cu aceste principii, cu aceste valori, cu proiectele începute care din punctul meu de vedere ar putea fi continuate şi în măsura în care va exista o susţinere a acestor proiecte, dar nu cu un program de guveranre, care este apanajul partideor care participă la alegeri, dar cu o astfel de platformă, cu un astfel de proiect care să reflecte cumva experienţa acumulată în aceşti ani şi legământul pe care l-aş lăsa pentru perioada următoare, cu asta da, cu asta pot să contribui la dezbaterea care va avea loc", a afirmat prim-ministrul. 
Miting de susţinere pentru Cioloş 
Primarul general Gabriela Firea a anunţat, duminică seară, la România TV, că PNL a trimis Primăriei Bucureşti o solicitare pentru a autoriza organizarea unui miting în Piaţa Victoriei, sâmbăta viitoare, pentru susţinerea Guvernului tehnocrat, acţiune la care sunt aşteptate aproximativ 50.000 de persoane, potrivit news.ro. ”Am primit la Primăria Generală a Capitalei o solicitare din partea PNL pentru a organiza un miting pe data de 22 octombrie, deci sâmbăta viitoare, între 8.00 şi 14.00, miting pentru susţinerea guvernului technocrat în Piaţa Victoriei număr participanţi - circa 50.000 de persoane din Bucureşti şi din provincie”, a anunţat primarul Capitalei. Preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat că propunerea Dacian Ciolos-premier va fi susţinută de PNL şi USR, iar platforma de principii pe care o va lansa Cioloş va marca debutul campanieie electorale pentru liberali. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că liberalii au solicitat organizarea unui mititng de 50.000 de oameni pentru susţinerea Guvernului Cioloş. Dacian Cioloş va fi numitor comun al unei formule pe care eu o consider esenţială în acest moment în România pentru schimbarea de care avem nevoie. Şi noi, şi USR vom susţine propunerea de prim-ministru Dacian Cioloş şi cumva platforma aceasta e startul unei campanii cu Dacian Cioloş prim-ministru. Aşa o văd eu, rămâne să mă contrazică Dacian Cioloş dacă nu e aşa. Acest guvern a avut şi lucruri bune, a avut şi stângăcii, însă susţinerea noastră a fost constantă pentru Dacian Cioloş“, a spus Alina Gorghiu. Întrebată dacă are încredere în Dacian Cioloş, Alina Gorghiu a răspuns: ”Încredere e puţin spus, îmi asum acest parteneriat dacă şi domnul Dacian Cioloş îşi va dori”.

Citeste mai mult: adev.ro/of798y

2016-10-16

Irimescu: Fermierii vor primi avansul pe suprafata incepand de saptamana viitoare; estimam sa platim peste un miliard de euro

15-10-2016 | Economie (RSS)
Fermierii vor primi avansul pe suprafata incepand de saptamana viitoare, iar suma pe care estimam sa o platim este de peste un miliard de euro, ceea ce inseamna enorm fata de anul trecut, cand in ultimele zile din noiembrie am platit numai 262 de milioane de euro, a declarat, sambata, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la targul de produse traditionale organizat din curtea institutiei.
"Chiar dacă nu vor începe plățile din 16 octombrie, în mod sigur săptămâna viitoare vor începe. Vestea bună este că suma va fi foarte mare, mai mult decât dublu față de anul trecut, undeva la 130 de euro, iar regulamentul european spune că se poate da 70% din plăți în avans. Avem angajament din partea APIA și a furnizorului de soft că modulul funcționează corect și că vom fi în măsură să plătim între 700.000 și 800.000 de beneficiari dintre cei 900.000 care au depus cererea de plată în acest an. În acest context, sper să reușim să plătim undeva către un miliard de euro, ceea ce înseamnă enorm față de anul trecut, când în ultimele zile din noiembrie, din cauza întârzierilor, am plătit doar 262 milioane de euro. Și atunci s-au făcut eforturi foarte mari pe ultima sută de metri", a precizat Irimescu.
Acesta susține că fermierii aflați în control, dar cu un risc scăzut de eroare, vor putea primi un avans la plățile pe suprafață, deși teoretic banii pentru aceștia se dau după 1 ianuarie și după efectuarea controlului administrativ.
"Conform legislației europene, avansul se poate plăti în acest an, având în vedere condițiile specifice ale PAC (Politica Agricolă Comună, n.r.), doar dacă se face controlul administrativ. Și atunci cei care sunt în control, 85.000 de fermieri, vor putea primi, teoretic, de la 1 ianuarie, dar am cerut la APIA ca, măcar pentru fermierii care au un risc foarte redus, la o parte dintre aceștia, să le dăm plăți în avans. Să nu uităm că fermierii care sunt în control sunt și cei mai mari și au nevoia cea mai mare, pentru că ei înființează cultura de toamnă. Sper să ajungă cât mai mulți bani și cât mai rapid (...) Procesul privind plata este acum în termen și o să mergem cu o sumă cât mai mare către fermieri. Acesta va fi un nou bonus pe lângă faptul că s-au primit sume substanțiale în sectorul zootehnic (...) Eu zic că fermierii din zootehnie ar trebui să fie multumiți la acest moment", a mai spus ministrul Agriculturii.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că va efectua, în perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2016, plata în avans aferentă Campaniei 2016.
Astfel, pentru schema de plată unică pe suprafață — SAPS, plafonul este de 898,24 milioane euro, cuantumul propus pentru avans fiind de 96,8861 euro/hectar, în timp ce pentru schema de plată redistributivă planul este de 94,709 milioane lei, iar avansul de 5 euro/hectar pentru nivelul 1 și de 48,8554 euro/hectar pentru nivelul 2.
Pentru Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) plafonul este de 531,741 milioane euro și avansul de 57,3714 euro/hectar și pentru schema de plată pentru tinerii fermieri de 15 milioane euro, respectiv 22,8718 euro/hectar. Sprijinul cuplat are prevăzut un plafon de 232,779 milioane euro.
Plățile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană (BCE) în data de 30 septembrie 2016 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 1 octombrie 2016.
Sursa: Agerpress

Clujnaboca a picat in nas, Timisoara castiga titlul de capitala culturala europeana

Este pentru prima data cand vad un gest just si de dreptate, venit la momentul potrivit ca raspuns al Europei oficiale la situatia actuala din Transilvania resp. Banat: Timisoara, capitala Banatului istoric, a fost desemnata ca una dintre cele trei capitale culturale europene in 2021, impreuna cu un oras din Serbia/Muntenegru si unul din Grecia. Clujnaboca, in schimb, a pierdut, cu toate ca are mai mult profil cultural decat Timisoara. Motivul pentru care a pierdut Clujnaboca este simplu: NU e oras european, nici in ruptul capului! Pana si un secretar UTC ajuns primar si prim-ministru va trebui sa priceapa asta!
Ma bucur ca juriul nu s-a lasat fentat de smecherasii oficiali de pe Somes – pt. ca asta e Clujul oficial, la nivel de Primarie si de Universitate: ipocrit, duplicitar, nationalist. Cluj Napoca, cu a sa stema comunistoid-infantila e un loc unde etnohegemonialismul frust si deghizat in victimism, rasismul fatzis si tzepismul clientelar sunt institutionalizate si politici publice asumate. Cazurile cele mai acute se vad de la sute de km dar la fata locului se ignora cu autosuficienta provinciala cu veleitati de “capitala” regionala si chiar europeana. Nu esti european si cu atat mai putin “capitala”, doar pentru ca ai Wizzair (unguresc), un festival de film (inventat la Bucuresti), studenti straini la medicina (care n-au avut nota de intrare la ei in tara), o Fabrica de pensule si cateva duzini de cafenele, crajme si cluburi OK. Iata mai jos trei dintre bubele de puroi mari cat pumnul, de pe fata fardata a Clujului:
1. Refuzul, contrar legilor si tratatelor semnate si ratificate de Romania privind folosirea limbii materne (maghiare, germane) in spatiul public. Pana si bannerul “Servus Cluj-Napoca” era inscriptionat doar in …latina, romana si …daca! – si tu, Primarie defilezi cu asa ceva in fata juriului, in timp ce-l aburesti cu texte despre convietuire, blablabla. Sau poate ca Boc si agitpropul clujnapocean asta inteleg prin multilingvism: latina, romana si daca?)
2. Deportarile romilor bine integrati social de pe strada Coastei si ghettoizarea lor ca niste veritabile deseuri sociale, la Pata Rat, urmata de pasarea terenurilor “eliberate” catre o biserica… Cinism la puterea a cincea.
3. Festivalul-afacere UNTOLD – aici nu mai trebuie spus decat: contracte oneroase in dezavantajul orasului, un parc public blocat si maltratat pentru mai multe zile, poluare fonica maxima si de durata intr-o buna parte a orasului, gazoane distruse si apoi vopsite inaintea unui meci al nationalei de fotbal.
Diagnosticul e simplu, trist si nu lasa loc la interpretari sofiste. Adevarul nu se negociaza – eventual la Cluj dar se pare ca nu si in Europa. Cand Clujul oficial si mainstream va iesi din disonanta asta cognitiva devenita identitate colectiva pentru o mare parte dintre vechii si noii locuitori ai municipiului postfunariot - de mandri (pseudo)ardeleni/clujeni/cetateni/europeni si totodata latenti sau acuti maghiaro- si tiganofobi, atunci mai vorbim despre Europa si capitale culturale. Pana atunci mai invatam putin de la banateni cum sa te comporti fata de ‘celalalt’ intr-un oras multicultural, captitala de regiune multiculturala. Oricum, Banatul a fost din totdeauna in alta dimensiune a multiculturalitatii fata de Ardeal. In plus, Timisoara are o istorie a relatiei (tensionate, ce-i drept), cu imperiul Otoman, fiind, pana la recucerirea de catre habsburgi, un oras ‘turcesc’. Timisoara va avea ocazia sa reflecte asupra acestei relatii dinrte Orient si Occident in cadrul CCaE…
FELICITARI, Timișoara, Temesvár, Temeswar, Темишвар! Clujeni, cu regret, dar v-ati facut-o cu mana voastra si n-ati vrut sa vedeti… 
Spuneti-le multumesc lui Ghita Funar, Emil Boc, Ioan Aurel Pop, miilor de nationalisti anonimi din Manastur si nu numai si, ultimul pe lista: Ionut Tene (NapocaNews).
Chiar daca nu e de asteptat (dar de dorit da) ca Clujul oficial sa-si asume cauzele esecului, dar de acum incolo orasul are pe lista “TO DO” niste puncte mari si late ca sa (re)devina cel putin o credibila capitala a Transilvaniei:
- Sa se lepede de mai mult decat jenibila porecla “Napoca”
- Sa revina la blazonul original
- Sa-i reabiliteze si sa-i despagubeasca pe romii de la Pata Rat
- (Optional) Sa declare ziua de 19 august 1316 “Ziua Clujului / Kolozsvar / Klausenburg”


Diferenta dintre o Capitala culturala Europeana si un municipiu daco-roman, resedinta de judet, din Ardeal: Stanga: Blazonul Timisoarei, dreapta, “stema” Cluj-Napocai
clujnabocaEsti din Clujnaboca …daca-ti consideri orasul o “oaza de normalitate” 

2016-10-14

Un europarlamentar român lansează un avertisment fără precedent: Se urmărește înlocuirea populației României cu o populație de refugiați

http://www.activenews.ro/stiri-politic/Un-europarlamentar-roman-lanseaza-un-avertisment-fara-precedent-Se-urmareste-inlocuirea-populatiei-Romaniei-cu-o-populatie-de-refugiati-137094
TUDOR MATEI 06 octombrie 2016,

Europarlamentarul român Laurențiu Rebega a postat pe Facebook un mesaj prin care avertizează "că, în ritm alert, se urmărește de fapt înlocuirea populației autohtone a României cu o populație de refugiați".
"Realitatea ultimilor ani ne demonstrează că, în ritm alert, se urmărește de fapt înlocuirea populației autohtone a României cu o populație de refugiați/migranți veniți de te miri unde. Mai exact, românii, care sunt cât de cât calificați, sunt albi și creștini (valabil și pentru Bulgaria), ar urma să plece și să fie asimilați în statele occidentale, iar țărilor lor de origine (România, Bulgaria) să fie populate cu imigranți care să accepte fără probleme situația de aici și salariile de astăzi. În acest mod, România devine efectiv o colonie care-și va păstra atractivitatea pentru Occident atât ca piață de desfacere, cât și ca țară cu forță de muncă foarte ieftină și care, în plus, nu va crea probleme de guvernare întrucât compoziția etnică, religioasă, precum și reperele culturale vor fi modificate radical.
Primirea migratorilor nu are nicio legătură cu generozitatea, umanitarismul și solidaritatea. O dovedește faptul că occidentalii nu au încercat să rezolve situația acolo, unde este normal și posibil, fără să importe conflicte și fără să riște confruntări inter-rasiale sau, mult mai corect, o catastrofă civilizațională. Mai mult decât atât, la nivel oficial, în Germania, datele Budesbank arată că 80% dintre migratori sunt aproape analfabeți sau necalificați și se prevăd niveluri de peste 70% în ceea ce privește șomajul în rândul „refugiaților”, ceea ce presupune cheltuieli sociale uriașe pentru posibila calificare a refugiaților. Despre creșterea consumului... nu are rost să discutăm, dacă luăm în calcul cheltuielile pentru cazare, clădiri, personal auxiliar, hrană, obiectele personale, igienă și sănătate acordate migratorilor, matematica demonstrează că și aici pierdem. Cât despre numărul lor, gândiți-vă numai la cei veniți care vor dori să-și reîntregească familiile.
Domnul George Soros recunoaște personal că a decis să aloce 500 de milioane de dolari în investiții pentru „nevoile specifice ale migranților, refugiaților și comunităților de primire”. În urmă cu o lună, după atacul hackerilor asupra Fundației pentru o Societate Deschisă, documente care dezvăluiau „noile oportunități” pentru a influența politicile imigrației la scară globală, au făcut înconjurul lumii. În afară de el, cine oare mai are acest interes, și de ce?
Partea cea mai dramatică este că foarte mulți români s-au săturat de România și, fie au plecat și nu mai vor să se întoarcă, fie vor să plece, fie, dacă sunt mai în vârstă își îndeamnă copiii să o facă!", a scris Rebega miercuri pe Facebook.
Laurențiu Rebega este membru al Parlamentului European din 2014 și vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății, condus de lidera Frontului Național din Franța, Marine Le Pen.
În perioada, 2012 – 2014, Rebega a fost vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova.

2016-10-11

Cum se trăieşte în “Mica Germanie” din România. „Nu se plăteşte impozit pe teren, pe construcţie”

11 octombrie 2016
Cine a zis că în mediul rural nu se poate de trăit îmbinând tehnologiile şi comodităţile moderne?
Cel care a gândit acest lucru, a greşit amarnic. Starea în care a ajuns Satul Mare din România, este un exemplu pentru multe oraşe mari de la noi din ţară.
Localitatea, unde locuiesc puţin peste o mie de oameni, este dotată cu toate cele ce trebuie, totul datorită investiţiilor europene care au contribuit la o dezvoltare incredibilă a regiunii.
Reţele de canalizare şi apă potabilă, drumuri asfaltate şi o sală de sport cu 180 de locuri – sunt câteva dintre investiţiile făcute cu bani europeni în comuna Petreşti. Localitatea cu 1300 de oameni, majoritatea şvabi, se laudă cu facilităţi la care unele oraşe poate doar visează. Nu a fost însă uşor, informează digi24.ro.
Csaba Karadi, primarul comunei Petreşti: „Acum 10-15 ani, ne-am dat seama că din surse proprii nu prea avem ce să facem multe şi frumoase în comuna noastră şi ne-am axat pe proiecte de finanţare europene. În jur de 7 milioane de euro, deci o sumă destul de mare.”
Bani care au fost folosiţi cu folos.
Adina Hajdu – directoarea Şcolii Gimnaziale “Dr. Ştefan Vonhaz” din Petreşti: „Şcoala noastră în 2011 a fost renovată şi a fost dotată cu table inteligente, table smart, laptopuri, televizoare LCD, calculatoare, inclusiv două lifturi pentru persoane cu dizabilităţi.”
Autorităţile au amenajat pe 12 hectare şi un parc industrial.
Otto Marchio – viceprimarul comunei Petreşti: „Nu se plăteşte impozit pe teren, pe construcţie, nu se plăteşte pentru autorizaţia de construcţie, plus ca în zona exista forţă de muncă calificată.”
Bani europeni au fost investiţi şi pentru distracţia localnicilor.
Trei ani la rând Petreştiul a fost desemnat de Consiliul Judeţean “cea mai curată şi bine gospodărită comună din judeţul Satu Mare”.
Csaba Karadi – primarul comunei Petreşti: „În primul an am primit premiu o maşină nou-nouţă. De atunci, în fiecare an, primim 10 mii de euro. Anul trecut am luat utilaje, tractor de tuns iarba, coasa, anul acesta am zis că amenajăm birourile, am schimbat calculatoarele.”

2016-10-02

Referendum antirefugiati: Martin Schulz acuza "jocul periculos" al Ungariei

V.M. HotNews.ro  2 octombrie 2016, 
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a atras duminica atentia asupra "jocului periculos" al Ungariei, care organizeaza un referendum impotriva planului de relocalizare a refugiatilor in cadrul UE, relateaza Agerpres.
"Conform grilei de repartizare, Ungaria trebuie sa primeasca numai vreo 2.000 de refugiati. A organiza un referendum in legatura cu aceasta este un joc periculos", a declarat Martin Schulz grupului de presa german Funke, potrivit unui fragment dintr-un articol publicat in avans.
Premierul ungar Viktor Orban se joaca "cu un principiu fundamental al UE: contesta validitatea legislatiei europene la care insasi Ungaria a contribuit", a subliniat presedintele Parlamentului European.
Martin Schulz a lansat un apel celorlalti lideri ai tarilor membre in Uniunea Europeana sa il aduca pe Viktor Orban pe calea cea buna. Ar trebui "sa ii spuna colegului lor: nu mai putem continua asa. Solidaritatea nu are sens unic", a afirmat demnitarul european.
Aproximativ 8,3 milioane de alegatori sunt chemati duminica sa valideze opozitia lui Viktor Orban fata de repartizarea refugiatilor in cadrul Uniunii Europene.
Un prim plan de relocalizare a 160.000 de solicitanti de azil intre cele 28 de tari membre este cu greu pus in aplicare din septembrie 2015.
Pana in prezent, Ungaria nu a propus niciun centru de primire si se va considera, daca votul negativ castiga, libera de orice obligatie de a contribui la efortul european.
Comisia Europeana a reamintit in aceasta saptamana ca referendumul nu va avea niciun impact juridic asupra angajamentelor adoptate. Responsabilii europeni se tem insa de o noua lovitura adusa legitimitatii proiectelor UE si unitatii membrilor sai, deja afectata de o succesiune de socuri, printre care acea mai grava criza migratorie de dupa 1945 si decizia britanicilor de a parasi grupul celor 28.

Relatiile cu Rusia

Referendum în Ungaria. Peste opt milioane de maghiari sunt chemaţi duminică la urne pentru a se exprima asupra cotelor obligatorii de migranţi

2 octombrie 2016, 
Cetăţenii din Ungaria sunt chemaţi duminică la urne, într-un referendum de la care premierul Viktor Orban speră să obţină sprijinul popular prin care Budapesta să se opună oricăror viitoare planuri ale Uniunii Europene de a reinstala solicitanţi de azil în statele membre UE, relatează The Asociated Press, care prezintă miza scrutinului. 
Miza lui Orban Orban vrea să oprească afluxul de musulmani în Europa şi argumentează că aceştia ameninţă identitatea creştină şi cultura Ungariei şi Europei. Aflat la mijlocul celui de-al treilea mandat de premier, el a sugerat săptămâna trecută că Uniunea Europeană trebuie să construiască un „oraş uriaş pentru refugiaţi” în Libia, unde migranţii să fie deportaţi din Europa, pentru a-şi depune cererile de azil acolo. În opinia sa, UE are nevoie să-şi consolideze frontierele pentru a-i ţine pe migranţi afară, aşa cum a făcut Ungaria anul trecut, când a construit garduri la frontiera de sud cu Serbia şi Croaţia. Întrebarea la care ungurii sunt chemaţi să răspundă la urne este „Vreţi ca Uniunea Europeană să poată să impună aşezarea obligatorie a unor cetăţeni care nu sunt ungari în Ungaria fără aprobarea Parlamentului?”. Orban susţine că - răspunzând "nu" - alegătorii susţin suveranitatea şi independenţa Ungariei. El speră că presiunea populară să încurajeze şi alte state UE să organizeze referendumuri asemănătoare. Unii critici subliniază că sondaje recente arată o ascensiune a xenofobiei şi unor sentimente împotriva migranţilor pe care le leagă de campania Guvernului în vederea referendumului. Cvorumul necesar Cel puţin 50% plus unul dintre cei 8,27 de milioane de cetăţeni cu drept trebuie să participe la referendum, pentru ca acesta să fie validat. În pofida unei campanii stradale prin afişaj, a unor spoturi publicitare şi unor apariţii ale unor miniştri şi parlamentari la nivel naţional, care îndeamnă oamenii să voteze, sondajele arată că validarea scrutinului nu este asigurată, analiştii aşteptându-se la o prezenţă cu puţin peste limită. Tabăra „nu” este creditată cu o majoritate. Formaţiunile care se opun poziţiei susţinute de guvern sunt divizate în cum ar trebui gestionat referendumul: singurul partid din Parlamentul maghiar care susţine tabăra „da” este Partidul Liberal Maghiar, în timp ce restul partidelor care tind spre liberalism susţin boicotarea referendumului. Partidul de extremă dreapta Jobbik susţine poziţia împotriva migraţiei a Guvernului, iar cele mai multe partide de opoziţie şi organizaţii ale societăţii civile le cer alegătorilor fie să boicoteze referendumul, fie să introducă în urne buletine de vot nule. „Este important să arătăm ca cetăţeni că vrem să participăm”, declară Marta Pardavi, copreşedinta filialei ungare a Comitetului Helsinki. „Însă, dat fiind caracterul josnic al întrebării adresate în referendum, noi îndemnăm oamenii să dea buletine nule”, adaugă ea. 
 „Cetăţenii obişnuiţi au văzut în viaţa lor mai multe OZN-uri decât migranţi” Aproape 400.000 de migranţi au traversat Ungaria anul trecut, în drum către Europa de Vest. Însă gardul de sârmă ghimpată, atât de criticat, şi noua politică de expulzare s-au dovedit eficiente. În primele patru din cele cinci săptămâni ale lui septembrie, poliţia a raportat, în 12 zile, că niciun migrant nu a trecut frontiera. Ungaria a acordat anul trecut azil unui număr total de 508 refugiaţi, iar anul acesta se aşteaptă un număr similar. „Un maghiar obişnuit vede mai multe OZN-uri decât migranţi în toată viaţa” scrie pe un poster al opozanţilor guvernului FOTO Getty Images Partidul satiric ungar „Câinele cu două cozi” a pus afişe şi a distribuit manifeste prin care ironizează referendumul. Unul dintre sloganurile partidului este că cetăţenii obişnuiţi au văzut în viaţa lor mai multe OZN-uri decât migranţi. Federaţia ungară de Cercetare OZN a anunţat că primeşte în jur de două duzini de raportări de OZN-uri pe an. Avertizările Guvernului Minoritatea romă defavorizată, pensionarii care se confruntă cu dificultăţi, familiile tinere cu copii şi chiriaşii din locuinţele sociale sunt avertizaţi în mod repetat cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Ungaria este obligată să primească refugiaţi. Potrivit unor oficiali guvernamentali, ei s-ar putea confrunta cu tăieri ale subvenţiilor sau pensiilor, să devină victime ale terorismului sau violenţei ori să fie nevoiţi să plece din locuinţe dacă se întâmplă acest lucru. Televiziunea de stat maghiară repune pe tapet poveşti vechi de luni de zile despre atacuri comise de migranţi. „Imaginea unor grupuri mari de migranţi aproape 'înnegrind cerul' anul trecut este încă prezentă în mintea multor oameni, întărită, fără îndoială, de propaganda Guvernului”, declară Attila Tibor Nagy de la Centrul de Analiză Politică Corectă. "Guvernul este ajutat, de asemenea, de atacurile din Germania şi Franţa, pe care îi place foarte mult să le invoce pentru a arăta că migranţii sunt periculoşi", adaugă el. Costul referendumului Costurile cu partea "tehnică", inclusiv tipărirea buletinelor de vot şi fabricarea urnelor, se ridică în total la 4,9 miliarde de forinţi (15,9 milioane de euro). Guvernul a promis că va dezvălui cât a cheltuit cu publicitatea stradală şi campania media după vot, însă date parţiale arată cheltuieli în valoare de cel puţin 13 miliarde de forinţi (peste 42,1 de milioane de euro). În schimb, Partidul Câinelui cu două cozi şi alte organizaţii din opoziţie lucrează cu bugete de campanie de aproximativ 89.000 de euro, strânse din donaţii. Ce urmează după referendum? Guvernul maghiar nu a precizat ce consecinţe va avea un referendum valid care să-i susţină poziţia antimigraţie. Executivul de la Budapesta a menţionat o eventuală amendare a Constituţiei în acest caz, dar evită să ofere mai multe detalii. Un purtător de cuvânt al Guvernului, Zoltan Kovacs, a respins sugestii potrivit cărora o invalidare a referndumului ar reprezenta o lovitură pentru Orban, apreciind că un număr mare de "nu"-uri va fi suficient să consolideze poziţia oficială împotriva cotelor de refugiaţi, chiar şi în cazul unei prezenţe slabe la urne. "Referendumul nu poate fi vreodată un eşec. Punct", afirmă Kovacs. Un rezultat negativ al referendumului din Ungaria ar face şi mai problematice relaţiile dintre liderii europeni pro-migranţi, precum Angela Merkel, şi cei care se opun cotelor obligatorii de refugiaţi precum Viktor Orban 
Însă preşedintele Jobbik Gabor Vona spune că Orban ar trebui să demisioneze dacă referendumul nu va fi validat, iar fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany apreciază că acesta ar slăbi "infailibilitatea" lui Orban. "Bruxellesul a evaluat deja referendumul şi ştie bine că opiniei publice ungare nu-i plac migranţii", declară Csaba Toth, directorul grupului de reflecţie Republikon Institute. "Cel puţin pe plan intern, o prezenţă slabă la vot va fi o înfrângere dură pentru premier, mai ales după această campanie uriaşă", subliniază el. Musulmanii din Ungaria: „Puterea a otrăvit sufletele oamenilor” 
Între timp, membrii comunităţilor musulmane din Ungaria acuză că atitudinea guvernului maghiar în această privinţă legitimează în ochii publicului larg discriminarea pe criterii religioase. „Această atmosferă a otrăvit sufletele, cu ajutorul unor instituţii media apropiate puterii, care ignoră orice eveniment implicând musulmani oriunde în Europa", deplânge Zoltan Bolek, un reprezentant al celei mai importante asociaţii musulmane din Ungaria. El dă asigurări că cei de o religie cu el primesc ameninţări "cotidiene", care merg uneori până la agresiuni, şi că i-a scris recent lui Viktor Orban ca să-i ceară să-i protejeze pe musulmanii ungari. „Ar fi vorba despre aproximativ 40.000 de musulmani - în această ţară cu aproximativ zece milioane de locuitori -, dintre care câteva mii s-au convertit”, apreciază Zoltan Sulok, preşedintele altei asociaţii confesionale. "Noi nu am fost vreodată subiect politic, dar acum suntem", susţine bărbatul în vârstă de 46 de ani, care se declară "îmbolnăvit de această retorică". "Ungurii sunt oameni primitori. Nu ştiu ce ni se întâmplă", spune şi Maja, o unguroaică în vârstă de 33 de ani convertită la Islam, care susţine că a fost agresată din cauza religiei sale. 
Sirianul care îl susţine pe Orban Executivul lui Orban are şi partizani neaşteptaţi, precum Maher Zaki, un sirian în vârstă de 43 de ani stabilit în Ungaria. "Bineînţeles că există o propagandă împotriva noastră", recunoaşte acest sirian instalat de 25 de ani în Ungaria. Iar "dacă oamenii vor să vină să trăiască aici, în Ungaria, este normal să se vrea să se ştie cine sunt", spune el reluând argumentele lui Orban. Maher s-a aflat printre voluntarii care i-au ajutat pe refugiaţi în perioada de vârf a crizei migraţiei, în 2015, când zeci de mii de solicitanţi de azil au tranzitat Budapesta către Europa de Vest. El îşi aminteşte că a fost şocat de condiţiile mizerabile în care au fost primiţi. Însă "Orban a fost singurul care şi-a apărat populaţia, singurul din Europa care a închis frontierele. Acum toată lumea face ca el", temperează sirianul.
Citeste mai mult: adev.ro/oeeino

Metode simple prin care poți afla dacă telefonul tău este interceptat

PLAYTECH, 04 Iul, 2016
În prezent, există un număr de metode eficiente și indicii prin care o persoană poate afla dacă telefonul îi este interceptat.
Înainte de a vă prezenta lista de mai jos, probabil ar trebui să menționăm faptul că nu există viruși în adevăratul sens al cuvântului pentru sistemul de operare al celor de la Google, Android fiind, de fapt, creat pe modelul Sandbox. Cu toate acestea, sistemul de operare a atras pe parcursul timpului majoritatea programelor de tip malware, iar un număr mare de dispozitive încă sunt vulnerabile în prezent.
”Cum aflu dacă telefonul meu este ascultat?”. Aceasta este o întrebare pe care multe persoane și-au adresat-o în ultimul timp. După dezvăluirile făcute de Edward Snowden, lumea a devenit din ce în ce mai interesată de aspectele legate de securitate și de metodele prin pot afla dacă au de-a face cu un telefon ascultat. Deși majoritatea programelor menite să realizeze acest lucru sunt, de cele mai multe ori, bine ascunse, există anumite elemente care le pot da de gol. Cele de mai jos sunt doar câteva dintre numeroasele metode și indicii care pot scoate la iveală un program spion.
Cum aflu dacă telefonul este ascultat: Monitorizarea consumului de date
Smartphone-urile din prezent vă oferă capacitatea de a vă monitoriza cu atenție traficul de date efectuat de pe telefonul dumneavoastră. De cele mai multe ori, acest lucru este folosit pentru a nu atinge cantitatea maximă de date care pot fi transferate. De asemenea, în unele situații oamenii se folosesc de această unealtă pentru a vedea care sunt aplicațiile cele mai solicitante din acest punct de vedere.
”Tethering and Hotspot”, Facebook, Google Play sau anumite jocuri se află de obicei în fruntea listei. Dacă însă o aplicație relativ simplă, precum un dicționar sau un ”reader”, consumă mult prea multe date, atunci sunt șanse mari ca telefonul să fie compromis. Diferența sesizabilă între datele folosite de aplicații și suma totală afișată ar putea fi un alt indicator.
Cum afli dacă ai telefonul interceptat: Descărcarea rapidă a bateriei
Un telefon ascultat întotdeauna se va descărca mai repede decât unul care nu a fost infectat. În cazul în care autonomia bateriei scade foarte mult pe parcursul a câteva zile, cauza principală ar putea fi un program malițios. Însă, din anumite motive, sunt mici șanse să aveți de-a face cu astfel de programe. Troienii, de exemplu, sunt creați în așa fel încât să nu aibă un impact sesizabil asupra bateriei.
Din moment ce astfel de programe au rolul de a fura date personale, ele pot rămâne inactive pentru o perioadă mare de timp până când își încep activitatea.
Cum aflu dacă telefonul este spionat: Închideri sau restartări automate
În cazul în care nu ați efectuat un root telefonului, atunci software-ul instalat ar trebuie să dea dovadă de o stabilitate foarte bună. Tocmai de aceea, trebui să fiți foarte atenți la situațiile în care telefonul se închide sau se repornește fără să fi fost atins. Cauza ar putea fi o aplicație instalată recent care, însă, nu a fost optimizată foarte bine, sau chiar un program de tip malware.
Orice aplicație care nu pare de încredere ar trebui eliminată în cazul în care veți observa în continuare un comportament anormal din partea terminalului. Dacă nici această soluție nu se dovedește eficientă, atunci este posibil ca telefonul să fi fost deja infectat.
Mesaje text ciudate
Aplicațiile dăunătoare funcționează deseori prin trimiterea unor diverse mesaje, care sunt ascunse, pentru a nu fi văzut de către utilizator. Uneori, însă, acestea nu vor funcționa corespunzător, iar dacă observați mesaje ciudate, formate din secvențe numerice, atunci sunt este posibil ca o aplicație spion să fie activă pe telefon.
Durata mare până la închiderea telefonului
Înainte ca un telefon să se închidă, acesta trebuie să închidă absolut toate procesele care rulează în acel moment. Un telefon infectat cu o aplicație de spionaj va transmite date către un alt dispozitiv, iar în cazul în care acesta trebuie închis, finalizarea acestuia va prelungi perioada de timp până când telefonul va fi oprit.