2018-09-20

Avertisment dur al investitorilor germani pentru Guvernul Dăncilă

În plin război în interiorul partidului de guvernământ, vine un avertisment extern: companiile germane din România spun că privesc cu îngrijorare către viitor.
Camera de comerţ româno-germană explică motivele acestei îngrijorări şi spune că „sustenabilitatea şi efectele pozitive ale măsurilor luate de Guvern sunt puse sub semnul întrebării”.
În ciuda creşterii economice, Camera de Comerţ Româno-Germană atrage atenţia că „în ultimul an, nesiguranţa şi impredictibilitatea din viaţa economică s-au accentuat, încrederea în Guvern a scăzut şi odată cu aceasta s-a diminuat şi speranţa că vor fi întreprinşi paşii necesari pentru a continua reforme”.
Printre reformele pe care le aşteaptă investitorii germani se numără reducerea birocraţiei, continuarea luptei împotriva corupţiei şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene.
„Lipsa tot mai acută de personal, instabilitatea juridică şi politică îngreunează activitatea companiilor”, avertizează Camera de Comerţ Româno-Germană. În plus, cele mai multe companii germane din România se plâng de infrastructura rutieră.
În acest context, investitorii îi cer din nou Guvernului să grăbească investiţiile în domenii-cheie, precum educaţia, infrastructura, sănătate.
Cer, de asemenea, măsuri pentru a se opri exodul muncitorilor români.
Sebastian Metz, director general de companie germană: Companiile germane îoi iau angajaţi care locuiesc şi la 60 sau 100 de km depărtare de firmă, acest lucru este complicat dacă nu avem o infrastructură bună pentru că atunci oamenii ar pierde 2-3 ore pe drum. De aceea, banii se duc în alte ţări care din punct de vedere al infrastructurii sunt dezvoltate mai bine.

Guvernul României nu a fost invitat să participe la Summit-ul „Inițiativa celor Trei Mări“

Marius Ghilezan
Administrația prezidențială nu a invitat pe nimeni din Guvern pentru a participa la lucrările summit-ului “Inițiativa celorTrei Mări,” deși banii proveneau din bugetul public.
La eveniment au participat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă sefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în deschiderea celei de-a doua zi despre interconectivitate, flux de investiții în zonă și convergență în regiune. 
Summit-ul care a avut ca prim obiectiv declarat dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, printr-o mai puternică osmoză a statelor de pe axa Nord-Sud, cu principii de operabilitate în trei domenii principale - transport, energie, digital – nu s-a concretizat cu proiecte mari, cum ar fi fost Pactul de Stabilitate care nici acela nu s-a concretizat în regiunea balcanică. În fond și în fapt, s-a întărit rolul Germaniei, prin hub-ul economic Austria, țară nemembră NATO, poreclită o gubernie rusească, 
Preşedinţii şi reprezentanţii celor 12 state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) au hotărât marţi care sunt obiectivele iniţiativei, principalele fiind dezvoltarea economiei, întărirea coeziunii UE şi îmbogăţirea legăturilor transatlantice, conform comunicatului comun. Cea de-a doua zi a summit-ului , un periplu de filifonfeuri într-o mare de termeni diplomatici, fără miezul concretului, doar proiecții declarative de viitor. 
“O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune,” avea să scrie Donald Trump în mesajul adresat președintelui României. 
Mulți se întreabă care sunt rezultatele concrete. Cine proiectează infrastructura energetică a regiunii, care sunt stake-holder-ii, vor câștiga Ungaria sau Austria un rol de hub energetic? Toată reuniunea a fost doar un mezanplatz pentru președinția Uniunii Europene de anul viitor în care Klaus Iohannis va lua întreg tortul, inclusiv cireașa amară a Brexit-ului?
Singurul care a avut un mesaj mai clar a fost secretarul Energiei al SUA, Rick Perry. Trimisul lui Donald Trump (marele absent al summit-ului, la cel precedent din Polonia a fost prezent) a declarat ieri că Europa Centrală continuă să se lupte cu provocări în ceea ce priveştie situaţia energetică, din cauza existenţei unui singur furnizor, respectiv Rusia şi că singura soluţie pentru siguranţă şi certitudine privind petrolul este diversitatea.
O economie concurențială, prezența unor competitori reprezentativi, alternativele la gazul rusesc rămân deziderate. 
Sigur că un organizarea unui summit cu participarea a nouă șefi de stat și de guvern (minus cel al României) pare a fi un obiectiv împlinit, dar oare și concludent pe termen mediu pentru România? 
La primul summit al Inițiativei celor Trei Mări din orașul croat Dubrovnik, în 2016, cei 12 membri au convenit să coopereze îndeaproape în domeniul energiei și al infrastructurii. În consecință, drumul de mare viteză “Via Carpatia”, care se va întinde de la Marea Baltică până la Salonic pe Egee, va fi finalizat în cele din urmă, spuneau oficialii acum doi ani.
În urmă cu doi ani s-a lansat un proiect pilot privind instalarea a două terminale pentru gazele naturale lichefiate din SUA importate: una în orașul polonez Swinoujscie și celălalt pe insula croată Krk. Atunci statele de pe tronsonul Nord-Sud se temeau că viitoarea construcție a conductei Nord Stream 2 din Rusia în Germania - ocolind Ucraina și Polonia pe parcurs - va aprofunda dependența energetică a UE de Moscova. Nu se știe încă ce s-a discutat pe subiectul atât de criticat de Donald Trump „South Stream 2.“
Inițiativa celor Trei Mări, înființată în Europa Centrală și de Est la Dubrovnic în 2016 a fost, în general, criticată de vecinii săi din Occident, pe motiv că ar încerca să constituie împreună o contrapondere la vechiul “nucleu” european. Și totuși, participarea germană - fie ca partener, fie ca membru cu drepturi depline - a fost un subiect de discuție de ceva timp. Atât atunci, cât și acum. 
Ce este Inițiativa celor Trei Mări
La Summitul „Iniţiativa celor Trei Mări“, care a avut loc luni şi marţi la Bucureşti, au participat şefi de stat şi reprezentanţi ai acestora din 12 ţări din Europa Centrală şi de Est: Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Reprezentarea statelor participante la summitul de la Bucureşti a fost asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.
Iniţiativa celor Trei Mări a început în urmă cu trei ani, ca proiect regional de securitate, în contextul conflictului din Ucraina, dar în prezent capătă din ce în ce mai mult un sens economic, de cooperare regională. Iniţiativa celor Trei Mări ‒ Baltică, Adriatică şi Marea Neagră ‒ a fost prezentată la finele lunii septembrie 2015, la Adunarea Generală a ONU de la New York, ca un demers al preşedintelui Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović şi al preşedintelui polonez, Andrzej Duda. În plan economic, iniţiativa înseamnă 28% din PIB-ul european, în valoare de 1.400 de miliarde de euro, la 114 milioane de locuitori. Σ Romulus Georgescu

2018-09-16

Referendum - PCM îşi încurajează simpatizanţii să voteze pentru familia tradiţională

2018. 09. 16.   MTI
Cluj-Napoca, duminică, 16 septembrie 2018 (MTI) 
- Printr-un comunicat remis duminică, Partidul Civic Maghiar (PCM) a încurajat cetăţenii ca la referendumul din 7 octombrie să opteze pentru consolidarea constituţională a căsătoriei şi a familiei tradiţionale.
Potrivit documentului transmis agenţiei ungare de presă MTI, PCM consideră familia ca fiind cea mai naturală comunitate a vieţii, elementul cel mai vechi şi fundamental al societăţii, care poartă în sine propriul scop şi propria justificare. “Celula de bază a societăţii este o familie formată prin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, ceea ce este în conformitate cu ordinea creaţiei”, a explicat partidul maghiar.
“Partidul Civic Maghiar sprijină pe deplin conceptul, respectiv instituţia căsătoriei creştine şi a familiei creştine, care se bazează pe convieţuirea dintre un bărbat şi o femeie, de aceea la referendum este nevoie de sprijinirea consolidării constituţionale a căsătoriei şi a familiei tradiţionale!”, se arată în comunicat.
Convieţuirea cuplurilor de acelaşi sex se află în afara conceptului creştin de căsătorie şi familie, astfel că în aceste cazuri utilizarea noţiunilor de căsătorie şi familie este exclusă prin definiţie, scrie în document. Parteneriatul civil trebuie reglementat de o lege separată în opinia PCM.
Partidul a solicitat tuturor oamenilor creştini maghiari ca la referendumul pentru familie să voteze în conformitate cu credinţa şi valorile lor de bază.
UDMR nu a luat încă o poziţie cu privire la referendum. Preşedintele executiv al Uniunii, Bálint Porcsalmi a declarat într-un interviu acordat portalului transilvănean de ştiri Maszol.ro, că definirea familiei printr-un referendum este inutilă şi fără sens din punct de vedere juridic şi are efectul excluziunii pe plan social, iar din punct de vedere politic dăunător şi fals, motiv pentru care nu va participa la referendum.

2018-09-11

Ton sfidător al Ungariei la adresa UE, înaintea unui vot important în Parlamentul European

Dat fiind că cel care a scris articolul de mai jos nu a semnat articolul credem că a fost scris de unul care nu cunoaște ce este scris în așa zis ”raport” cea care este elaborat de o deputată al Olandei in UE și care vine din partea unei partid verde(-stângă) obscur.
Dacă ar fi citit lucrarea pregătită de cucoana Sargenti - care deși nu are nici o pregătire juridică - ”produce” un așazis raport care nu este altceva decât o inșiruire de mincuni și confuzii voite.
Deși vorbește de faptul că a vorbit cu cca 60 de ONG-uri (din cele de peste 60.000 de ONG-uri ungurești) a stat doar câteva zile in Ungaria, totuși reușește performanța de a scrie pe multe pagini despre probleme care sunt înexistente, încorecte sau deja tratate și lămurite de UE  cu alte ocazii. Unele chiar au fost corectate ăn concordanță cu legile UE. 
Lipsa ei de pregătire de specialitate juridică nu o oprește să facă o analiză ”pseudo-juridică” care nu este pertinentă și mai ales bine documentată! 
Deci cel care a făcut articolul luând informația Agerpres-ului a făcut o mare greșeală deontologică. 
Păcat pentru Digi24,ro că are astfel de redactori, care nu scriu un articol, doar după ce au verificat cel puțin din două surse!
Ton sfidător despre care vorbește autorul articolului nu se poate considera nici decum sfidător, dacă știi că ai dreptate sau că dreptate este de partea Ta.
Se poate observa perfidia cu care comisia LIBE a insistat ca la numărarea voturilor, ca  abținerile să nu fie numărate! Deși până acum nu s-a procedat așa știind că și abținerea este egal cu ”votul exprimat”. Aceste tertipuri defapt arată corupția  la inalt nivel în UE și confirmă faptul că în UE sunt țări ”second-hand”... care sunt bune doar pentru piață de desfacere pentru cei tari...
Despre ”compromisuri” ce spune Manfred Weber putem admite că el are cel mai mare nevoie de votul lui Orbán, dar probabil îl consideră un adversar redutabil și imbatabil.
Dar mai se știe, că Orbán nu v-a face compromisuri și dacă retrage Fidesz-ul din PPE asta v-a fi șfârșitul grupului ptr că stângă v-a deveni mai puternic și Manfred Weber nu v-a mai fi noul președinte al UE...
Un alt aspect a uitat să ridice autorul că pe lângă Polonia și Ungaria conducătorii al stângii și liberalii din UE au pe listă lor și România pentru lucrurile ce se pregătesc în justiție, decapitarea DNA, amnestie pentru cei care au fost deja condamnați, etc. HZoltan    
Guvernul ungar a adoptat luni un ton sfidător la adresa Uniunii Europene, cu două zile înaintea unui vot în Parlamentul European care ar putea duce la sancţiuni împotriva Budapestei pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE, notează dpa.
Opoziţia acuză guvernul naţionalist condus de Viktor Orban de erodarea instituţiilor democratice, obstrucţionarea presei critice şi marginalizarea sectorului neguvernamental.
Controversa va cunoaşte un nou episod miercuri, când eurodeputaţii vor decide dacă lansează sau nu procedura contra Ungariei privind statul de drept. Membrii PE vor supune la vot un raport elaborat de eurodeputata Judith Sargentini (din grupul Verzilor) care constată „un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor Uniunii Europene” şi cere activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE.
Procedura care priveşte acest articol, invocat deja în cazul Poloniei, ar putea duce în final la privarea Ungariei de dreptul său de vot în Consiliul UE şi Consiliul European, cu condiţia unui vot unanim în acest sens al celorlalte state membre.
Potrivit ministrului de externe ungar Peter Szijjarto, raportul Sargentini reprezintă o „colecţie de minciuni”. „Raportul este un atac jignitor asupra Ungariei - o încercare de răzbunare pentru că Ungaria îşi protejează frontierele şi nu este dispusă să preia migranţi ilegali”, a afirmat Szijjarto luni, la Budapesta.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, i-a acuzat pe europarlamentarii liberali şi de stânga că desfăşoară o „vânătoare de vrăjitoare” menită să reducă la tăcere poziţia Budapestei în chestiunea migraţiei.
Premierul Viktor Orban va participa marţi la dezbaterea din Parlamentul European, înaintea votului ce va fi dat miercuri. Liderul grupului PPE din Parlamentul European, conservatorul german Manfred Weber, i-a transmis şefului executivului ungar că va lua poziţie împotriva Ungariei dacă nu răspunde îngrijorărilor UE faţă de încălcarea valorilor democratice în ţara sa.
„Mă aştept ca premierul ungar să se apropie de partenerii UE şi să îşi manifeste intenţia de a face compromisuri”, a afirmat Weber într-un interviu pentru cotidianul german Bild.
„Dacă acest lucru nu se întâmplă, noi în PPE trebuie să spunem: Valorile noastre nu sunt negociabile. Guvernul ungar urmează în prezent o cale care îi îngrijorează pe mulţi”, a mai spus liderul grupului PPE.
Sursa: Agerpres

2018-09-10

Liviu Dragnea: „DNA nu mai e”

Liviu Dragnea a declarat, într-un interviu difuzat duminică seară de Antena 3, că este inacceptabil ca două treimi dintre judecătorii din România să aibă dosar penal. În acest context, liderul PSD a spus că „DNA nu mai e”, relatează Newsweek România.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Liviu Dragnea a afirmat inițial că dosarele penale ale magistraților sunt anchetate de către Direcția Națională Anticorupție, după care s-a corectat, afirmând că „DNA nu mai e”. Asta, în condițiile în care instituția este funcțională, iar ministrul Justiției tocmai a propus un nou procuror șef, în persoana Adinei Florea, precizează sursa citată.
Cum e posibil ca două treimi dintre judecători să aibă dosar penal la DNA? Mă rog, la parchete, că DNA nu mai e”, a afirmat liderul PSD. 
Moderatorul de la Antena 3 nu a insistat asupra acestei declarații.
„Ideea amnistiei nu e o glumă. Pentru mine amnistia nu este o iluzie juridică. Se vorbește despre un pachet de soluții ca să rezolve problemele. Să se găsească soluțiile ca efectele acestor protocoale nenorocite să fie șterse. Nu trebuie să se lugnească mult. Nu e amnistie, în regulă, însă oamenii să nu mai plătească un cost al unei vânători de vrăjitoare. Să se judece fără a fi amenințat. Cum să creadă românul că un judecător este liber să judece. Aproximativ doi din trei magistrați au dosare penale. Cred că la un moment dat ministrul Justiției trebuie să analizeze propunerile de acte normative. Nu dau ultimatum nimănui, dar nu putem să vedem cum ies astfel de protocoale”, a declarat Liviu Dragnea.

Alin Mituţa - Doamna Dăncilă, acest Hawking al zilelor noastre


8 septembrie 2018,
 Cred că înţeleg prin ce trece doamna Dăncilă. 
M-am nimerit la un moment dat, când eram student la Paris, la o bere cu un grup de cercetători fizicieni cu care „am discutat“ vreo două ore despre cuante, atomi, bosoni, găuri negre şi alte lucruri cu care eu, student în ştiinţă politică şi afaceri europene, n-aveam mai nimic de-a face. Ca să nu par chiar căzut de pe lună, am încercat să spun şi eu cu mare aproximaţie câte ceva despre planete şi particule, dar era clar că eram cam neadecvat în discuţie. 
De atunci, am evitat să mai vorbesc fără să ştiu exact ce vorbesc şi să recunosc atunci când nu mă pricep la ceva. Nu e nicio ruşine să îţi accepţi limitele, ba chiar această onestitate asumată e primul pas către performanţă (presupunând că te pricepi, totuşi, la ceva). 
 Cam aşa stă treaba şi cu doamna Dăncilă. Dumneaei e specializată în... nu ştiu exact ce, însă e pusă de domnul Dragnea să facă o treabă cu care n-are nici în clin, nici în mânecă, adică cea de prim-ministru, în care dacă nu-ţi zbârnâie creierul nu prea ai cum să faci faţă – iar asta o spun din experienţa de a fi stat zilnic lângă un prim-ministru timp de mai bine de un an. 
 Aşa încât, în situaţia dată, doamna Dăncilă face şi dumneaei ce poate: ţine nişte discursuri lipsite de orice substanţă, foloseşte cu aproximaţie limba română – de aici, confuzia dintre „a abroga“ în loc de „a absolvi“ – şi, în general, încearcă să pară cercetător în fizică cuantică atunci când, de fapt, dumneaei este... tot nu am înţeles exact ce. 
Eu o înţeleg. Însă diferenţa dintre noi e că, dacă mie nu mi-ar trece prin cap să mă dau expert în găuri negre, dumneaei şi-a asumat fără nicio reţinere rolul de Stephen Hawking, chiar dacă ea este... am aflat acum: sondor forajist. 
Cam asta e problema întregului „Guvern“ Dăncilă: inadecvarea totală asumată cu tupeul ciocoiului parvenit. Iar doamna Dăncilă este doar vârful aisbergului de incompetenţă care pluteşte deasupra României. Dedesubtul dumneaei sunt secretari sau secretare care au ajuns miniştri, bodyguarzi şi fotbalişti rataţi ajunşi secretari de stat, liceeni de vârsta a treia la seral ajunşi parlamentari, mafioţi locali ajunşi şefi peste oraşe şi judeţe. 
Am ajuns o idiocraţie, probabil prima din lume. 

2018-09-09

Violenţele de la protestul Diasporei, dezbătute în Parlamentul European

 Andreea Dancu 7 Septembrie, 2018


Philippe Lamberts, președintele Grupului Verzilor, condamnă violențele jandarmilor

Violențele de la protestul din 10 august de la Bucureşti au făcut înconjurul lumii. Toată lumea a privit cu groază cum oameni pașnici au fost gazați și bătuți de către jandarmi, în Piața Victoriei. Parlamentarii europeni nu au rămas nici ei indiferenți și au stabilit ca represaliile să fie discute pe 1 octombrie.
Violenţele vor fi dezbătute la începutul lunii octombrie în plenul Parlamentului European, a precizat Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din PE, care a cerut această dezbatere despre "statul de drept în România".
Decizia organizării acestei discuții a fost luată ieri, 6 septembrie, la Conferinţa Preşedinţilor, din care fac parte liderii grupurilor politice din Parlamentul European. Dezbaterea ar urma să aibă loc pe 1 octombrie, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din 1-4 octombrie.
Viorica Dăncilă va fi prezentă la dezbatere
”Folosirea violenţei de către forţele de ordine române împotriva protestatarilor paşnici este inacceptabilă. Suntem alături de toţii românii în lupta împotriva corupţiei. Cred cu tărie în dreptul la libertatea discursului şi de adunare paşnică şi în lupta împotriva corupţiei, şi de aceea am solicitat o dezbatere privind statul de drept în România. Membrii Parlamentului European trebuie să arate că sunt de partea poporului român şi că apără valorile europene precum democraţia, statul de drept şi dreptul la libertatea discursului”, a declarat, Philippe Lamberts, preşedintele Grupul Verzilor, pentru Agerpres.
Potrivit unor surse, este posibil ca premierul Viorica Dăncilă să fie prezentă în Parlamentul European pentru această dezbatere.