2019-12-24

Cum arată trenul românesc de mare viteză fabricat la Paşcani. Vehiculul, dezvoltat departe de ochii lumii, a fost filmat în timpul testelor

24 decembrie 2019, 11:04deIonuţ Benea
VIDEO Cum arată trenul românesc de mare viteză fabricat la Paşcani. Vehiculul, dezvoltat departe de ochii lumii, a fost filmat în timpul testelorPână la acest moment, Electroputere VFU Paşcani nu a avut o reacţie oficială referitoare la proiect Un tren produs la Paşcani se află în teste începând cu luna septembrie 2019. Vehiculul este dezvoltat de Electroputere VFU.  
 Potrivit sursei citate, prototipul DMU de la Electroputere VFU Pascani are trei vagoane şi o capacitate de transport de 200 locuri pe scaune. "Testele oficiale au inceput in septembrie la CTF Faurei unde a alergat si cu 160km/h si a realzat testele de tractiune si franare. In acest moment automotorul realizeaza testele de panta in vederea autorizarii pe Predeal, incarcat cel mai probabil cu saci umpluti cu nisip, aproape sau putin peste capacitatea maxima de incarcare", au precizat reprezentanţii România Feroviară, care au mai scris că "sunt sanse ca acest DMU sa plece la export". 
Reprezentanţii Electroputere VFU Paşcani nu a au putut fi contactaţi şi, până în prezent, nu au oferit nicio poziţie oficială referitoare la acest tren. România este codaşă la nivel european în ceea ce priveşte viteza medie de rulare a trenurilor. Potrivit reprezentanţilor din domeniu, viteza medie de deplasare a unui tren de călători, în ţara noastră, este de 43 de kilometri. Una dintre cauzele care determină acest lucru este infrastructura feroviară deficitară.

2019-12-15

Ministrul Agriculturii: Toată zestrea României se află într-un Excel pe care oricine îl poate modifica. E jale la ADS

15 decembrie 2019, Afrodita Cicovsch
Ministrul Agriculturii: Toată zestrea României se află într-un Excel pe care oricine îl poate modifica. E jale la ADS
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros. FOTO gov.ro T

oată zestrea României gestionată de Agenţia Domeniilor Statului se află într-un Excel pe care oricine poate să îl modifice din greşeală sau din rea voinţă, a declarat ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres. 
Ministrul Agriculturii, despre „aprozarele lui Daea“ şi Bursa de Peşte... Scurta existenţă a Bursei de peşte de la Tulcea. „Au făcut două tranza... Foame de bani: ce plăţi a mai „uitat” să facă Guvernul Dăncilă "La ADS este jale. Toate zestrea României gestionată de ADS este într-un Excel pe care oricine, fie din greşeala, fie din rea voinţă poate să îl modifice. Am întrebat la ADS care este suprafaţa administrată, cât este întabulată şi cât este concesionată. (...) 
Avem în administrare 319.390 hectare, întăbulate şi cadastrate 111.643 hectare, deci o treime, concesionate 230.424 de hectare, iar 90.000 de hectare sunt în diferite stadii de arendă sau situaţia lor este necunoscută. Am văzut şi redevenţele. Ele sunt între 300 şi 800 de kg de grâu/ha. Am întrebat şi câte hectare au fost concesionate tinerilor fermieri şi mi s-a răspuns: zero. Terminăm analiza destul de repede, avem deocamdată date parţiale. 
Vreau să primesc raportul final şi pe urmă anunţăm tot ce s-a găsit. O să vă transmitem exact de unde am pornit, pentru că, dacă vrem să facem strategii, trebuie să ştim pe ce stăm", a subliniat Oros, scrie Agerpres. Camelia-Maria Procop a fost numită de actuala conducere a Ministerului Agriculturii la şefia ADS, aceasta înlocuindu-l pe Bogdan-Gabriel Olteanu, pus în funcţie la începutul lunii august de către fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea

După Polonia, şi Ungaria se pregăteşte o schimbare radicală.

https://www.zf.ro/business-international/dupa-polonia-ungaria-pregateste-schimbare-radicala-discursul-premierului-ungar-viktor-orban-timisoara-ungaria-pregatita-construiasca-europa-centrala-vecinii-vrem-fim-linia-doua-europei-vrem-facem-18667068
 Discursul premierului ungar Viktor Orban de la Timişoara: Ungaria este pregătită să construiască o nouă Europă Centrală, cu vecinii. Nu mai vrem să fim în linia a doua a Europei. Vrem să facem parte din ţările europene în care este cel mai bine să trăieşti, să creezi, şi în care mediul este plăcut

15.12.2019, 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă seara, la Timişoara, unde a participat la un spectacol organizat pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, că Ungaria este pregătită să construiască, împreună cu vecinii ei, printre care şi România, o nouă Europă Centrală.
Premierul Ungariei a spus, în discursul rostit la Timişoara, că noua Europă Centrală, pe care Ungaria este pregătită să o construiască împreună cu vecinii ei, printre care şi România, ar putea deveni una dintre cele mai competitive regiuni din lume, cu oraşe legate între ele cu autostrăzi şi trenuri de mare viteză, în care oamenii să aibă locuri de muncă şi care s-ar putea confrunta cu problema forţei de muncă venite din Europa de Vest.
„Dacă vom colabora, acest lucru va deveni posibil şi aceasta va fi noua realitate europeană”, a spus prim-ministrul Ungariei, citat de agenţia MTI.
El a mai precizat că Ungaria nu mai vrea să fie în linia a doua a Europei şi vrea să facă parte din ţările europene în care este cel mai bine să trăieşti, să creezi, în care mediul este plăcut şi vrea să rămână una din ţările cu cel mai ridicat grad de siguranţă din lume. În opinia sa, aceste obiective pot fi atinse mai uşor împreună cu statele vecine.
Referindu-se la evenimentele de la Timişoara de acum 30 de ani, Viktor Orban a spus că mesajul transmis de timişoreni şi de români a fost că popoarele din Europa Centrală îşi vor recâştiga libertatea chiar cu preţul vieţii şi că aceste popoare au ştiut că libertatea nu le va fi dată cadou de marile puteri.
„Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am trăi şi acum sub ocupaţia trupelor ruseşti, am fi membrii Tratatului de la Varşovia şi viitorul nostru ar fi decis la congresele Partidului Comunist. Noi însă am vrut să trăim în libertate (…), iar eroii noştri şi-au jertfit şi sângele pentru ea”, a spus premierul Ungariei.
La Timişoara a avut loc sâmbătă seara spectacolul „Libertate 89”, organizat de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania pentru a marca 30 de ani de la Revoluţia din 1989.

2019-12-04

Avalanșa întreprinderilor sociale a ajuns și la Cluj. 320 de milioane de euro pentru mai bine de 2.000 de astfel de unități

Ministerul Fondurilor Europene alocă aproximativ 320 de milioane de euro pentru înființarea de întreprinderi sociale în România.
Finanțări nerambrusabile de câte 100.000 de euro sunt oferite pentru persoanele cu spirit antreprenorial, care vor să înființeze întreprinderi sociale.
Ca elemente distincte, acestea trebuie să aibă profil non-agricol, să integreze în muncă șomeri, persoane cu dizabilități, sau alți localnici din categorii vulnerabile, iar profitul să fie reinvestit.
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a semnat astăzi, la Cluj, contracte de finanțare cu primarii mai multor comune din Regiunea Nord-Vest a României, care vor distribui, la rândul lor, banii către noile întreprinderi sociale.
Un număr de 116 primării, Camere de Comerț și alte entități din țară, care sprijină economia socială au fost selectate deja la nivel național în cadrul programului, denumit Solidar. Acestora trebuie să li se adrseze cei care vor să înființeze întreprinderi sociale, a explicat ministrul.
„Ele primesc, aceste organizații, un buget de 10-12-13 milioane de lei, mai departe identifică persoane în comunități dornice să creeze întreprinderi sociale, le instruiesc, oferă cursuri de formare, după care selectează dintre acestea 20-21 de persoane care primesc și o subvenție de până la 100.000 de euro, cu care să își înființeze lanseze afacerea socială, pentru că asta presupune dotări, angajați, salarii”, a explicat pentru EBS Radio. Roxana Mînzatu.
Practic, la 116 de organizații intermediare care au câștigat finanțare, cu o medie 20-21 de întreprinderi sociale finanțate, rezultă că peste 2.000 de astfel de structuri ar urma să fie înființate în România în următorii ani.
Pentru a obține suma maximă nermabursabilă, de 100.000 de euro, întreprinderile sociale trebuie să aibă cel puțin cinci angajați.
„Economia socială se referă la acoperirea cel puțin a unei nevoi. Avem categorii vulnerabile, cum sunt persoane cu dizabilități și am avut astăzi discuții despre persoane cu deficiențe de auz, care trăiesc din indemnizația de persoană cu handicap, de exemplu și care nu își găsesc ușor loc de muncă, pentru că nu sunt adpatate locurile de muncă pentru persoanele cu handicap. Unii dintre ei vor putea să creeze întreprinderi sociale în cadrul cărora să fie angajați, am dat exemplul unui restaurant unde persoane cu deficiențe de auz sau de vedere pot fi angajați și pot livra un tip de activitate din care își pot lua și ei salariul și să ofere ceva aparte, un serviciu clienților sau celor pe care îi deservesc. Economia socială oferă locuri de muncă adaptate și o sursă de venit unor categorii importante care altfel, în piață și în companii, nu se pot integra atât de ușor”, a spus Roxana Mânzatu.
Primăria din comuna Recea, județul Maramureș, a obținut o finanțare de peste 13 milioane de lei prin programul Solidar. Autoritățile de aici speră că localnicii vor reuși să pună pe picioare afaceri necesare în comuna cu aproape 8.000 de locuitori.
„Sperăm să reușim să creăm 21 de întreprinderi sociale, cu 105 anagjați. Mă gândesc să găsim, să avem o firmă de salubrizare la nivel de comună, de îngrijire a parcurilor, de cosit, toaletarea arborilor, să găsim o firmă de catering care să fie apropiată de toate evenimentele care sunt într-o comunitate, respectiv nunți, botezuri, înmormântări. Sunt multe persoane care vor să facă foto-video, pentru același gen de evenimente, vrem să atragem cât mai mulți tineri în astfel de proiecte”, a spus primarul comunei Recea, Maramureș, Pavel Octavian.
Aproximativ 320 de milioane de euro sunt alocate la nivel național pentru dezvoltarea de întrprinderi sociale. Pe site-ul Ministerului Finanțelor este disponibilă lista organizațiilor care intermediază finanțările și pe care cei interesați trebuie să le contacteze. Primele subvenții urmează să fie acordate începând din luna martie a anului viitor.
Ovidiu Cornea

2019-12-03

Informație bombă de la o bancă celebră: Ungaria iese din UE

Citind articolul de mai jos, am avea impresia, că și CAPITAL.ro s-a prostit, lansând știri false, dând apa la moara acelora, care stau cu mâna intinsă la Soros sau pur și simplu ascultă comanda acestuia.
O părere al unuia de la SAXO Bank, ar putea fi doar ca și reper, nici, de cum una realistă pentru o țară cum e Ungaria, țară care ”n-a ascultat” FMI sau BERD și a urmat un drum aparte realizând una dintre cele mai mari cote de dezvoltare - aproape 5 %. De altfel cine este domnul Steen Jakobsen ; Este un economist danez iar SAXO Bank este o bancă daneză de investiții online, denumită inițial Midas Fondsmæglerselskab. A fost fondată în 1992 de Lars Seir Christensen, Kim Fournais și Marc Hauschild în calitate de firmă de brokeraj. Numele actual este folosit din 2001, când ați obținut licența bancară. Banca, prin platforma Saxo Trader, oferă servicii de investiții online la care se poate accesa de pe un computer sau chiar de pe smartphone-uri. Astfel puteți cumpăra și vinde obligațiuni, acțiuni, monedă internațională. Iar asta ar trebui să spune tot: un alt speculant care ține la Soros. O altă observație ce trebuie făcut este că conducerea guvernului maghiar în frunte cu Orbán Viktor, își apără propriul popor. Iar această ar fi un exemplu bun și pentru Noi dar mai ales petru autoarea articolului, care lansează un zvon demn de fake news!
De altfel SAXO Bank este cotat bine ca și o firmă de brokeraj, nici decum ca o bancă renumită...
Autoarea trage și concluzii pripită atunci când amintește faptul că Ungaria riscă să iasă din comunitatea europeană. Ea nu știe sau nu vrea să observe ce se vede de o vreme, că marile firme din industria auto germană au mutat cam toate capacitatea în partea estică al Europei. In Ungaria s-a mutat până și BMW-ul, care face la Debrețin o fabrică de peste sute de mii autoturisme pe an. La fel nu este în pericolul de a fi dat afară cu art. 7. tocmai faptului că cca 65-70 % din banii obținuți de Ungaria se întoarce în câteva zile în industria germană! Ar risca oare conducerea Germaniei să piardă acești bani? Mă-ndoiesc... 
Dar nici Steen nu are informații corecte, ptr că datorită fostului premier maghiar Gyurcsány Ferenc între anii 2004- 2010 Ungaria a ajuns la marginea prăpastiei... Economia maghiară, astfel ca era pe același listă cu Grecia care trebuia să facă mari economii și restrângeri pe propriul popor să iasă din prăpastie economică. Ungaria era pe minus 6 % iar numai după ce a fost ales Orbán Viktor a trecut pe plus 1 % apoi 1,2 % , 1,5 % , 2 % ca acum să aibă aproape 5 % cu plus la dezvoltare...     Z.S.   
Corina Chiriac 3 decembrie 2019
Ungaria a avut parte de un succes economic impresionant din 2004 încoace, de când a intrat în UE. Dar căsătoria de 15 ani pare să aibă probleme acum, după ce UE a inițiat o procedură a Articolului 7 împotriva țării din cauza faptului că Ungaria - sau, de fapt, primul ministru Orbán — impune restricții și mai aspre asupra presei libere, a judecătorilor, a mediului academic, minorităților și grupurilor care luptă pentru sprijinirea drepturilor, ceea ce, în opinia UE, nu se aliniază statului de drept, slăbește democrația și nu este conform cu valorile UE. Divorțul este tot mai probabil și este posibil ca Ungaria să ia măsurile de a urma Marea Britanie și să plece din UE până la finalul lui 2020.
„E foarte ironic: o parte importantă a succesului economic al Ungariei din 2004 încoace vine de la transferurile de capital UE. Un estimat al KPMG arată că efectul net al statutului de membru UE asupra creșterii în Ungaria a fost în jur de +3,0% din PIB pe an, dar, în ciuda acestei puternice corelații, guvernul de la Budapesta caută conflict cu Bruxelles-ul cu orice ocazie.
Ungurii au tupeu! Riscă să iasă din UE
Conducerea Ungariei ripostează că țara doar se protejează: în principal își protejează cultura de imigrația în masă. În plus, ei susțin că țara are dreptul să decidă pentru sine. Dar o economie deschisă cu guvernare insulară și reguli pentru imigrație și presă? Este un status quo nesustenabil, iar cele două părți vor avea dificultate în a se reconcilia în 2020 în timp ce procedura Articolului 7 avansează încet prin sistemul UE.
Primul ministru Orbán chiar vorbește deschis despre cum Ungaria este „frate de sânge” cu renegata Turcie, spre deosebire de o parte a restului Europei, o mare schimbare a retoricii care nu a trecut neobservată în Ungaria – cât și în rândul birocraților și politicienilor de la Bruxelles.
Această schimbare de ton coincide cu transferurile UE ce vor dispărea în decursul următorilor doi ani și nu este deloc surprinzătoare. Dar acest lucru va lăsa moneda Ungariei, forintul (HUF), în dezavantaj și o va duce la un nivel nou mult mai scăzut de 375 în ceea ce privește EUR/HUF pe măsură ce piețele se tem de lipsă de angajament sau de inversarea fluxurilor de capital deoarece companiile UE și-au reconsiderat investițiile în Ungaria.”, spune Steen Jakobsen, economist șef al SAXO BANK.