Ministerul Fondurilor Europene alocă aproximativ 320 de milioane de euro pentru înființarea de întreprinderi sociale în România.
Finanțări nerambrusabile de câte 100.000 de euro sunt oferite pentru persoanele cu spirit antreprenorial, care vor să înființeze întreprinderi sociale.
Ca elemente distincte, acestea trebuie să aibă profil non-agricol, să integreze în muncă șomeri, persoane cu dizabilități, sau alți localnici din categorii vulnerabile, iar profitul să fie reinvestit.
Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a semnat astăzi, la Cluj, contracte de finanțare cu primarii mai multor comune din Regiunea Nord-Vest a României, care vor distribui, la rândul lor, banii către noile întreprinderi sociale.
Un număr de 116 primării, Camere de Comerț și alte entități din țară, care sprijină economia socială au fost selectate deja la nivel național în cadrul programului, denumit Solidar. Acestora trebuie să li se adrseze cei care vor să înființeze întreprinderi sociale, a explicat ministrul.
„Ele primesc, aceste organizații, un buget de 10-12-13 milioane de lei, mai departe identifică persoane în comunități dornice să creeze întreprinderi sociale, le instruiesc, oferă cursuri de formare, după care selectează dintre acestea 20-21 de persoane care primesc și o subvenție de până la 100.000 de euro, cu care să își înființeze lanseze afacerea socială, pentru că asta presupune dotări, angajați, salarii”, a explicat pentru EBS Radio. Roxana Mînzatu.
Practic, la 116 de organizații intermediare care au câștigat finanțare, cu o medie 20-21 de întreprinderi sociale finanțate, rezultă că peste 2.000 de astfel de structuri ar urma să fie înființate în România în următorii ani.
Pentru a obține suma maximă nermabursabilă, de 100.000 de euro, întreprinderile sociale trebuie să aibă cel puțin cinci angajați.
„Economia socială se referă la acoperirea cel puțin a unei nevoi. Avem categorii vulnerabile, cum sunt persoane cu dizabilități și am avut astăzi discuții despre persoane cu deficiențe de auz, care trăiesc din indemnizația de persoană cu handicap, de exemplu și care nu își găsesc ușor loc de muncă, pentru că nu sunt adpatate locurile de muncă pentru persoanele cu handicap. Unii dintre ei vor putea să creeze întreprinderi sociale în cadrul cărora să fie angajați, am dat exemplul unui restaurant unde persoane cu deficiențe de auz sau de vedere pot fi angajați și pot livra un tip de activitate din care își pot lua și ei salariul și să ofere ceva aparte, un serviciu clienților sau celor pe care îi deservesc. Economia socială oferă locuri de muncă adaptate și o sursă de venit unor categorii importante care altfel, în piață și în companii, nu se pot integra atât de ușor”, a spus Roxana Mânzatu.
Primăria din comuna Recea, județul Maramureș, a obținut o finanțare de peste 13 milioane de lei prin programul Solidar. Autoritățile de aici speră că localnicii vor reuși să pună pe picioare afaceri necesare în comuna cu aproape 8.000 de locuitori.
„Sperăm să reușim să creăm 21 de întreprinderi sociale, cu 105 anagjați. Mă gândesc să găsim, să avem o firmă de salubrizare la nivel de comună, de îngrijire a parcurilor, de cosit, toaletarea arborilor, să găsim o firmă de catering care să fie apropiată de toate evenimentele care sunt într-o comunitate, respectiv nunți, botezuri, înmormântări. Sunt multe persoane care vor să facă foto-video, pentru același gen de evenimente, vrem să atragem cât mai mulți tineri în astfel de proiecte”, a spus primarul comunei Recea, Maramureș, Pavel Octavian.
Aproximativ 320 de milioane de euro sunt alocate la nivel național pentru dezvoltarea de întrprinderi sociale. Pe site-ul Ministerului Finanțelor este disponibilă lista organizațiilor care intermediază finanțările și pe care cei interesați trebuie să le contacteze. Primele subvenții urmează să fie acordate începând din luna martie a anului viitor.
Ovidiu Cornea