2020-09-14

Raport de activitate al Departamentului Cultural al Asociației HANGYA

Activitățile Departamentului  Cultural este finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
Cu ocazia implinirii a 10 ani de activitate culturală al Asociației HANGYA s-a constituit Premiul ”PRO-CULTURA” Prin instituirea acestei premiu conducerea asociației dorește să fie recunoscut activitatea membrilor de la Departamentul Cultural precum și a colaboratori acestuia, care nu au fost puțini. 
De-a lungul anilor în deceniu ce a trecut Asociația HANGYA a avut o serie de activități care nu au fost pe deplin apreciați, drept pentru care la implinirea a celor 10 ani de activitate prin instituirea premiului PRO-CULTURA să fie premiați acele persoane care au contribuit la activitatea Departamentului Cultural 
La insitența mebrilor se dorește ca anual să fie decernat titlurile pe categorii de cultură. 
Astfel la categoria "Oameni de cultura consacrati" au fost premiați: 
László György scriitor, redactor sef al revistei Honvilág editat de Asoc. HANGYA 
Tóthfalusi Veress Éva fost redactor la revistele Erdélyi Gazda, Bokréta 
Horváth Arany fost red. sef la rev. Erdélyi Gazda 
Toți vechi colaboratori ale departamentului cultural a asociației 
Domnul Horváth Zoltán a ținut Laudatium-ul celor trei premianți, dintre care doar domnul László György a putut fi prezent. Ceialalti au primit retroactivi premiile. 
Se știe că domnul László György pe lângă faptul că domnia sa este redactorul responsabil al revistei HANGYA Gazda este și redactorul șef al revistei de cultură ”Honvilág” Domnia sa are peste zece volume de poezii și traduceri. La fel este autor trilogiei în care este prezentat viața din valea Nadășului locul său de naștere și are peste 10 volume cu nuvele, La fel a tradus mai multe piese de teatru din română și din rusă. Poeziile traduse din limba română scrise de autori contemporani i-au adus mare satisfacție. Cei care cunosc ambele limbi pot dovedi că traducerile redau in totalitate ce a vrut să exprime poeții români. 
La categoria "Tineri colaboratori al revistelor culturale clujene" premiul PRO CULURA a fost acordat dmnului drd. Horváth Csaba 
Laudatium-ul a fost susținut de președinta asociației Gurka Balla Ilona care a arătat că domnul drd. Horváth Csaba în scurt timp a reușit să facă multe articole care au apărut în mai multe reviste culturale clujene Erdélyi Krónika, Helikon Művelődés, etc. Deși are conformația de istoric a reușit să scrie multe articole despre oameni de cultură ardelene. 
La categoria "Tineri artişti" avem două subcategorii: 
"Balerina in devenireAgatha  Olah elevă in clasa a XII-lea la Liceul Coregrafic Cluj .. 
"Muzicieni in devenire" violonistul Eric Olah în clasa V la Liceul de Muzica Cluj

2020-09-07

Evoluția economică a României în ultimele trei decenii. De la ideologia socialistă, la capitalismul de cumetrie

Florian Saiu 4 septembrie 2020
Am inaugurat în această vară un serial dedicat tendințelor economice care au modelat peisajul social al țării în ultimii treizeci de ani cu o analiză întreprinsă de doi dintre cei mai reputați specialiști în domeniu, Cristian Socol, profesor universitar la ASE București (Facultatea de Economie Teoretică și Aplicată), și Bogdan Glăvan, profesor universitar și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane din București.
Radiografia evoluției economice a României, de la sistemul comunist planificat la capitalismul de astăzi, trecută prin filtrul unei tranziții ce pare interminabilă, se suprapune pe o disparitate teritorială evidentă, rezultantă firească a distribuirii și valorificării resurselor și a politicilor aferente. Este și motivul pentru care vom prezenta defalcat, pe județe, metamorfozarea economică a României. Înainte de a ordona și a prezenta, lună de lună, aceste tendințe menite să schițeze profilul economic al țării, dăm cuvântul celor doi specialiști menționați anterior, pentru introducerea propriu-zisă în miezul chestiunii.
Rețete
„Anul trecut capitalismul românesc a ajuns la vârsta de 30 de ani. Printr-o analogie mai puțin sau mai mult bine aleasă, am putea asocia capitalismul românesc cu un tânăr cu vârsta de 30 de ani. Ce putem spune analizând această analogie? Ce putem spune despre un tânăr de 30 de ani? Este interesant, are potențial, dar este încă necopt”. Deschiderea profesorului Cristian Socol, primul care a răspuns solicitărilor noastre, este turnată într-un scenariu argumentativ interesant: „Așa este și tânărul capitalism românesc. S-a născut greu – sub formă de experiment -, pentru prima dată în istorie vorbim despre trecerea de la un sistem planificat la unul capitalist. Copilăria capitalismului românesc a fost una zbuciumată. A fost nășit de mai mulți fondatori, care mai de care mai îndrăgostit de modele importate, la modă – fie el suedez, american sau german”.
„De mic, capitalismul românesc a fost crescut după rețete, majoritatea de sorginte neoliberală marca J. Sachs (n.r. – Jeffrey David Sachs, economist american), dar aplicate de vechi elite politice. Fuga după modele/mode/rețete a generat haos și volatilitate (Rezultatul? Un capitalism sălbatic, primitiv, cauză a doua crize/recesiuni transformaționale în primii zece ani: ‘92 – ’93 și ‘97 – ’99)” – apreciază în continuare Cristian Socol.

Momentul UE. Dileme
La 13 ani – consideră profesorul de la ASE – copilul s-a disciplinat prin asocierea la UE. Capitalismului românesc, copil fiind, i s-au stabilit primele reguli clare – acquis-ul comunitar (n.r. – totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune). Tânărul capitalism românesc s-a civilizat/disciplinat în 2007, prin aderarea la UE. Tot atunci, fiind considerat exotic/sălbatic, capitalismul românesc a și primit bani – fonduri preaderare/structurale, dar a și cedat o parte importantă din resurse. Mai departe: „La vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani, tânărul capitalism românesc a suferit schimbări fizice – capitalul intern a fost preluat în mare măsură de capitalul extern. Componenta autohtonă privată a devenit din ce în ce mai mică și mai greu de consolidat”.
De la 23 de ani până la 30 de ani, tânărul capitalism românesc se dezvoltă interesant – produce mai mult, are rate de profit duble/triple față de media țărilor din UE – susține profesorul Cristian Socol. Din punct de vedere strict mercantil este satisfăcut. Astăzi are totuși dileme (ceea ce a învățat din rețete și cărți în care era explicată funcționarea activităților părinților/bunicilor nu corespunde cu realitatea unei țări emergente). Are oarece întrebări legate de viitor. Își dă seama că nu are cum să rămână la fel din moment ce nici rudele sale mai în vârstă – capitalismul occidental – nu se simt prea bine. Este speriat când vede rezultatele anumitor studii certe care-i arată defectele: ipoteza homo economicus – greșită, ipoteza individualismului metodologic – greșită, ipoteza maximizării profitului pe termen scurt – exclusiv cu zero responsabilitate socială – greșită. Conștientizează că programarea lui nu este perfectă – este predispus la crize. Este bucuros totuși că noile descoperiri științifice îi pot face mai puternici – pe el, tânărul capitalism românesc, și pe rudele sale în vârstă din Occident. Sub amenințarea inegalității, a protecționismului și a filosofiei neomarxiste va deveni mai social, mai intervenționist. I se vor introduce gene de programare economică/„keynesianism” (n.r. – cuvânt derivat de la numele economistului John Maynard Keynes) combinate cu ordoliberalism, elemente doctrinare mixte, responsabilitate socială.
Ce urmează?
„În prezent, există îngrijorări. Ce va urma la noi după perioada postcriză Covid?” – se întreabă profesorul universitar Cristian Socol, pentru ca tot el să răspundă imediat: „Cu o probabilitate ridicată, a treia recesiune transformaţională”. Concret? „Cădere economică, explozia datoriei publice, creşterea şomajului structural, cercuri vicioase în economie, deteriorarea nivelului de trai și creșterea inegalităților”, sună verdictul dur al specialistului. Ce ne trebuie pentru a menține o viteză crescută de convergență econonomică și socială cu țările dezvoltate? – mai chestionează Cristian Socol. Un pattern de dezvoltare şi modernizare, lideri eficienți, politici publice consistente, programare economică, funcţionalizarea coerentă a instituţiilor – vine și răspunsul. Completat ulterior: parteneriat la nivel macroeconomic cu companiile-noduri cu capital străin, având în vedere că majoritatea „centrilor nervoşi” ai economiei româneşti sunt acum la dispoziţia capitalului privat străin, care, prin puterea acumulată, poate influenţa substanţial „dependenţa de cale” a celui românesc. În plus, cunoaşterea și implementarea teoriilor convergenţei sau a fundamentelor unei economii a dezvoltării.
Se conturează și concluzia: „Toți acești piloni ar trebui prinși într-o strategie pe termen mediu – de tip Snagov 2.0 -, unde să fie stabilite obiective tactice precum: România în Zona Euro; România în Top 30 competitivitate la nivel global (cf metodologiei Forumului Economic Mondial); România în Top 30 dezvoltare umană (IDU) la nivel global (cf metodologiei ONU); România în rândul țărilor dezvoltate din UE la nivelul indicatorilor de dezvoltare sustenabilă (conform metodologiei Comisiei Europene) și, foarte important, România – a 10-a țară din UE în funcție de mărimea economiei, cu trecerea de la o economie bazată pe eficiență la o economie bazată pe inovație”.
Ideologia socialistă și capitalismul de cumetrie
Continuăm materialul dedicat evoluției economice a României în ultimele trei decenii cu analiza economistului Bogdan Glăvan.
„În 1990, România era una din cele mai sărace țări din estul Europei. Socialismul, aplicat aici mai ferm decât în Cehia sau în Bulgaria, a provocat grave dezechilibre. Ca idee generală, întreaga economie planificată centralizat mersese într-o direcție opusă nevoilor și preferințelor publicului larg. Mamuții industriali construiți de Ceaușescu puteau trăi doar alimentați cu economisirile forțate ale populației; atunci când românii au fost liberi să dispună de banii lor așa cum au vrut, fabricile și investițiile comuniste au rămas fără susținere” – sunt primele observații formulate de Bogdan Glăvan, profesor universitar și director al Centrului de Economie Politică și Afaceri „Murray Rothbard” din cadrul Universității Româno-Americane din București.
După 1990, România se putea dezvolta rapid – consideră profesorul Bogdan Glăvan. Din păcate, politicile economice urmate după Revoluție au întârziat creșterea economică, iar România a rămas serios în urma țărilor central-europene. În vreme ce polonezii au aplicat terapia de șoc și au liberalizat rapid economia, noi am aplicat o reformă graduală care a plătit tribut „socialismului cu față umană” – o nostalgie a președintelui Ion Iliescu -, continuă analiza profesorului Bogdan Glăvan. Deloc întâmplător – mai evocă acesta -, economia României s-a scufundat din ce în ce mai mult într-un sistem clientelar, caracterizat de același președinte drept „capitalism de cumetrie”, care a permis îmbogățirea rapidă a unui număr restrâns de persoane, în vreme ce veniturile reale ale cetățenilor au crescut în medie doar cu 1% pe an.
O comparație mortală
„În mod machiavelic, politica economică post-revoluționară de la noi a fost branduită ca «umană», în opoziție cu «capitalismul sălbatic» arătat cu degetul la alții. Adevărul este că politicile economice care întârzie dezvoltarea unei națiuni frâng vieți”, crede Bogdan Glăvan, fără a ezita să detalieze bazându-se pe cifre: „La începutul tranziției, speranța de viață a polonezilor era cu un an mai mare decât a românilor. Astăzi este cu doi ani mai mare. Dacă privim rata mortalității în România și în Polonia vedem că aceasta este cu 2,5 la mie mai mare la noi decât la ei. La o populație de circa 18 milioane de locuitori aceasta înseamnă că anual mor în România 45.000 de persoane, care ar fi fost salvate dacă situația economică și medicală de la noi din țară ar fi fost identică cu cea din Polonia”.
Este greu de făcut o estimare precisă, dar este clar că de la Revoluție încoace sute de mii de oameni au murit prea repede – conchide profesorul de economie. Printre ei se numără probabil foarte mulți copii, mai ales cei din comunitățile sărace sau de etnie romă. Și mulți bătrâni care au fost lipsiți de îngrijirea medicală adecvată. O politică economică înțeleaptă – opinează Bogdan Glăvan –, care să permită înflorirea economiei și creșterea nivelului de trai, ar fi salvat sute de mii de vieți. Aceste vieți sunt pagubele colaterale ale faptului că România a fost prost guvernată. Nota de plată pentru politicile populiste nu se simte doar în buzunarul contribuabililor, ci și în scurtarea vieților lor. Paradoxal, opinia publică este drogată de demagogia politicienilor, care insistă să ne convingă că, de fapt, România a făcut bine respingând capitalismul și ducând o politică socială.
Cea mai neagră perioadă
Care este, până la urmă, adevărul propus de profesorul Bogdan Glăvan? „În esență, guvernanții României au descurajat munca și acumularea de capital, încurajând lenevia și hoția. Cum au făcut asta? Prin reglementarea excesivă a inițiativei private, descurajarea investițiilor străine, folosirea bugetului pentru împărțirea de pomeni electorale (rezultând 30 de ani de deficite), menținerea proprietății de stat. O politică insidioasă, care a jucat un rol însemnat în subminarea acumulării de capital, a fost inflația”.
Și, în continuare, o aprofundare a acestei opinii: „1992-1993 reprezintă, poate, cea mai neagră perioadă a «managementului» monetar post-decembrist. Turarea tiparniţei de bani a dus la scăderea valorii leului într-un ritm anual de 200-300%. Este demn de remarcat că nivelul maxim al ratei dobânzii a urcat doar până la 70-80%, cu alte cuvinte s-a înregistrat o rată reală a dobânzii puternic negativă, ceea ce a generat sărăcirea masivă a unei largi pături sociale”. Profesorul Bogdan Glăvan reia din nou comparația cu „Țara Miedului”: „În Polonia, în schimb, «Planul Balcerowicz» a impus oprirea finanțării întreprinderilor de stat de la buget, interzicerea emisiunii monetare pentru finanțarea deficitului bugetar, interzicerea împrumuturilor preferențiale pentru companiile de stat etc. Efectul aplicării acestor principii s-a văzut imediat, rata inflației coborând drastic”.
Prețul plătit
Cum analiza profesorului Bogdan Glăvan a fost construită pe ideea comparațiilor, remarcăm mai departe clasicul raport România-Bulgaria: „În ciuda acestei experiențe și a crizei din 1999, determinată tocmai de șovăiala de a face reforme și de apăsarea pedalei inflației, publicul a refuzat ideea de a fi întreprins un pas mai clar în direcţia separării monedei de politică. În vreme ce Bulgaria a realizat acest pas radical prin adoptarea Consiliului monetar și fixarea cursului de schimb, societatea românească nu a fost pregătită să abandoneze iluziile electorale fabricate şi vândute de clasa politică, în ciuda falimentului sistematic al acestora”.
Efectul? Profesorul Bogdan Glăvan nu lasă loc de echivocuri: „Rezultatul se vede și astăzi: România a continuat cu deficitele bugetare, în vreme ce Bulgaria a fost obligată să ducă o politică mai prudentă și să înregistreze excedente. Ideile proaste mor greu. Am dărâmat socialismul ca regim politic, dar nu am renunțat la ideologia socialistă. Prețul plătit îl simțim când circulăm pe șosele, când intrăm în spitale sau în școli, când ne uităm la calitatea administrației publice”.

2020-09-03

Rușii avertizează: Începe Al Treilea Război Mondial! România ar putea ieși avantajată din această confruntare

 Autorul articolul merge până la ridicol cu aceste titluri și duce și publicația în haos...

Dar unde greșește autorul articolului de mai jos?
In primul rând afirmațiile unui politician care este considerat ca o persoane cu probleme psihiice. 
Ucraina chiar dacă este dorit să fie dezmembrat cei care îl susțin nu vor lăsa să se pronească un al treilea război sau conflagrațiune, cel puțin americanii nu. Tot ei nu vor lăsa să se implice trei țări foste socialiste. Ideea cu ”Cele trei mări” poate să aducă benefici majore pentru care nici țara noastră și nici guvernul maghiar nu ar avea câștig de cauză. Cel din urmă sigur nu v-a cere teritorii de la ucrainieni.  
Poate autorul nu știe că după căderea lui Gorbacoiov i-a fost oferit conducătorilor maghiari Ucraina Carpatină, dar ei au refuzat categoric știind că vor avea mai multe etnii care depășeau numărul maghiarilor din regiune carpatiană ucraineană.
Să afirmi că unele teritorii de la vecini îl vrei înapoi este o aberație unui ziarist începător nu unul care se vrea să fie unul de bază...
Când vrei să te bați cu unul mai puternic mai întâi faci studii asupra avantajele și mai ales deyavantajele pe care le ai. Uvraina are o armată numeroasă bine echipată și poate face față unora ca cele trei țări amintite de Jirinovskii. Deci din primele clipe îți poți da seamă că nu ai nici un pic de posibilitate de a te confrunta fără pierderi majore...
Se știe că și la noi era un politician care avea probleme dacă nu-și lua medicamentele zilnic...
Curios este că autorul articolul nu vede că suntem de mult într-un război informatic și mediatic.
Actualmente în zona tampon Polonia, Slovacia, Ungaria, se fac manevre militare pentru care Belorusia a mobilizat jumătate din armata sa aliniind dealungul graniței cu Polonia și țările Baltice. 
Ca o idee intregirea teritoriului cu Cernăuți și Bucovina aduce refacerii României Mari... Dar cum rămâne cu Republica Moldova.... HZ
Alecsandru Ion 3 septembrie 2020
România, alături din Ungaria și Polonia vor dezmembra Ucraina, pentru a-și recupera provinciile istorice, spune un cunoscut politician de la Moscova. Harta secolului 16 arată că aceste teritorii au fost ocupate de Kiev, susține el.
Cernăuțiul și Bucovina ar putea reveni sub controlul Bucureștiului, spune un politician rus, cunoscut pentru opiniile sale non-conformiste.
Astfel, România, alături din Ungaria și Polonia vor dezmembra Ucraina, pentru a-și recupera provinciile istorice aflate acum sub guvernanța Kiev-ului, profețește Vladimir Jirinovski.
”Ucraina este un instigator”
Prețul va fi însă unul extrem de scump: declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial.
Manevrele Serbiei împotriva Austro-Ungariei au provocat Primul Război Mondial, iar acum istoria se repetă, a declarat Vladimir Jirinovski într-un comunicat postat pe site-ul Partidului Liberal-Democrat din Rusia.
”Prin acţiunile de acum, Ucraina conduce Europa spre al treilea Război Mondial. Din nefericire, se va ajunge la asta, iar Ucraina este un instigator”, a afirmat liderul ultranaţionalist rus, citat de site-ul InSerbia.info, preluat de Mediafax.
Potrivit lui Jirinovski, Polonia poate profita de situaţia instabilă din regiune pentru a încerca să anexeze oraşele ucrainene Liov şi Rovno, Ungaria ar revendica zonele transcarpatice, iar România, Cernăuţiul şi Bucovina.
”Orientarea spre politici de stânga a Europei de Est”
”Aceste teritorii le aparţin. Harta secolului 16 arată că aceste teritorii au fost ocupate de Kiev”, a continuat Jirinovski.
”După destrămarea Uniunii Sovietice, structura bipolară a lumii a dispărut, iar acum Occidentul este interesat să diminueze orientarea spre politici de stânga a Europei de Est.
Ideile de stânga tind să beneficieze de o mai mare susţinere în contextul crizei economice. Ţările vor fi atrase din nou de Rusia. De aceea, în mod deliberat, se încearcă orientarea Europei de Est, a zonei baltice şi a Ucrainei spre politici de dreapta, pentru a face imposibilă apropierea de Rusia” a spus Jirinovski.
”Chiar dacă acest lucru reprezintă o ameninţare pentru propriile naţiuni, Europa de Est este împinsă spre fascism, pentru a fi împotriva noastră”, a încheiat liderul ultranaţionalist rus.
Vladimir Jirinovski este un politician rus, deputat, avocat și fost vicepreședinte al Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei) între 2001 și 2011.
Jirinovski este fondatorul și liderul Partidului (ultra-naționalist) Liberal Democrat, al treilea partid ca importanță din  Rusia