2011-11-26

Despre noi subvenții


Conform comunicatului emis de către Guvernul României prin Biroul de presă în data de 17.11.2011, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a fost alocată suma de 1,358 miliarde lei, echivalentul a 311 milioane de euro, către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub formă de împrumut de trezorerie, pentru acordarea de subvenţii fermierilor.
Din această sumă, 149,6 de milioane de euro vor acoperi plata avansului de 42 euro/ha pentru 400.000 de beneficiari ai schemei de plată directă unică pe suprafaţă, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), aferentă anului 2011.
Diferenţa de 162,4 milioane de euro va fi utilizată pentru continuarea plăţii diferenţei de 53 euro/ha, care va începe de la 1 decembrie.

Echipa noastră doreşte să ajungă banii la dvs. de accea vă trimitem în ataşamentul acestui e-mail prezentarea subvenţiilor şi condiţiile de solicitare.

1. Subvenţionarea locurilor de muncă.
2. Subvenţionarea producătorilor agricoli
3. Subvenţionarea activităţilor de îmbunătăţiri funciare.
4. Schema de sprijin temporară privind.
5. Subvenţionarea plantaţiilor viticole.
6. Subvenţionarea sectorului piscicol
7. Sprijin financiar pentru producătorii de tomate destinate procesării
8. Subvenţionarea pierderilor cauzate de îngheţ în pomicultura.
9. Subvenţionarea organizaţiilor de producători din sectorul fructe şi legume.
10. Subvenţionarea rentierilor agricoli
12. Ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.
13. Ajutoare de stat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării porcinelor
14. Ajutoare de stat pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării păsărilor
15. Ajutor specific acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate.

Menţionez că putem să vă oferim sprijin în întocmirea documentelor necesare. 
Dacă doriţi şi alte informaţii, clarificări să ne contactaţi cu încredere.
Cu stimă,

AGM Consulting

B-dul. N.Titulescu, nr. 20, sc. IV, ap. 31
Cluj-Napoca,  400420
Tel:  +40-755-01-10-79
        +40-264-55-01-51
Fax: +40-264-55-01-51

2011-11-25

Cum arată CEA MAI MICĂ ŞI IEFTINĂ DACIE, care ar urma să apară în 2015.


de Mihai SCHIAUPostat la: 24.11.2011 







Germanii de la autobild.de publică două fotografii cu un nou model de Dacia, numit Citadine.

Conform nemţilor, Dacia Citadine va fi o maşină de oraş de 3,5 metri lungime, putând fi considerată "un Renault Twingo low-cost".
Noua maşină va fi cea mai mică Dacie şi ar putea fi şi cea mai ieftină. Citadine ar urma să coste 6.500 de euro în străinătate, având un preţ mai mic în România, în jur de 5.000 de euro. Autobild.de mai scrie că Dacia Citadine ar urma să aibă cinci uşi şi va fi un concurent serios pentru Volkswagen Up!
Dacia Citadine ar urma să apară pe piaţă în 2015.

2011-11-21

Boc: Coaliţia să se exprime pe unicameral, numărul parlamentarilor, reorganizare şi alegeri comasate

http://www.mediafax.ro//politic/boc-coalitia-sa-se-exprime-pe-unicameral-numarul-parlamentarilor-reorganizare-si-alegeri-comasate-8969931/
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, duminică seară, că PDL cere partenerilor de coaliţie să-şi exprime poziţiile pe subiectele privind Parlamentul unicameral, reducerea numărului de parlamentari, reorganizarea teritorială şi comasarea alegerilor.
El a făcut această declaraţie după reuninea liderilor PDL de la Vila Lac.

Boc: Coaliţia să se exprime pe unicameral, numărul parlamentarilor, reorganizare şi alegeri comasate (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Cerem partenerilor de coaliţie să-şi precizeze foarte clar punctele de vedere legat de Parlamentul unicameral, reducerea numărului de parlamentari, reorganizarea teritorială şi asupra comasării alegerilor", a spus Boc
Nota red.
PCM-ul a exprimat poziţia faţă de problema reorganizarii ţării. Susţine problema , dar reorganizarea ar trebuie să ţină cont de regiunile istorice.
Noi mai amintim, că într-o astfel de reorganizare mai întâi ar trebuie ţinut cont de practicile europene de a se lăsa să se formeze mai întâi microregiunile de tip Leader. Deşi deja s-au format cele 80 ele nu reprezintă fapte reale şi dorinţa locuitorilor ţării. Dacă am lua în calcul recomandarea celor de la ministerul dezvoltării rurale  adică cca 70.000 de locuitori pentru o microregiune de tip Leader în toată România ar trebui să exste cca 280-300 de astfel de unităţi (unităţi NUTS-3). Pe baza celor şapte Euroregiuni considerate valabile şi de cei de la UE, împărţirea celor 280 de microregiuni se poate face în condiţiile reale - adică cca 40 pe fiecare Euroreginue(unitate NUTS-2) care ar forma unitatea "mamă" adică toată ţara(unitate NUTS-1).
Astfel nu s-ar mai putea face abstracţie de la voinţa locuitorilor şi politica n-ar mai conta ci numai valenţele economice ale microregiunilor , interesele de dezvoltare rurală şi celor din zonele metropolitane.
Dar graba cu care s-au format zonele metropolitane a cam dat peste cap formarea - în bune condiţii - a microregiunilor. la asta a contribuit formarea lentă a microregiunilor precum şi numărul insuficient ale acestora!
Intrucât zonele metropolitane - în multe cazuri - au cuprins în ele şi comune limitrofe, aceştia nu ar mai putea concura şi accesa fondurile de tip Leader ci  numai la Preurban.
Pentru a se putea obţine finanţări din fondurile Preunrban intervine o problemă majoră: condiţiile de a se putea accesa aceste fonduri pretind existenţa unor lucrări ce s-ar putea obţine însă doar din fondurile Leader, de ex. existenţa canalizării şi realitatea de a vea staţii de epurare a apelor menajere, etc.
Cum bine se ştie termenul de "rezolvare" a problemei apelor de suprafaţă s-a prelungit până în 2015 se poate crede că  primăriile - cu primari şi consilii locali mai "lenţi" sau chiar "leneşi" - până atunci nu prea vor putea face faţă.
Ca o consecinţă directă şi formarea zonelor metropolitane ar trebui să se încetească sau chiar oprită până când comunele lintrofe îşi rezolve problemele "urgente"...
Deşi cele 80 de microregiuni de tip Leader au fost - în sfârşit - formate dsitribuţia lor nu prea urmărea probleme expusă mai sus, astfel se poate vedea că multe comune sunt în urmă mai ales în zonele metropolitane.
O altă problemă este că agenţii economici situaţi în microregiuni nici nu sunt cooptate ca parteneri iar organele de conducere a GAL-urilor nici nu doresc o colaborare cu aceştia, deşi pentru fiecare fază a lucrărilor din zonă ele vor trebui să aibă o "avizare" al populaţiei acest lucru se uită chiar deranjează.
GAL-urile sunt formate special pentru a se putea elabora Planul Local de Dezvoltare ale Microregiunilor, dar conducerea acestora nu prea intelege rolul lor. In baza Planului de Dezvolatre trebuie să se elaboreze Strategia de Dezvoltare ale Microregiunilor. Atât în Plan cât şi în Strategie dezvoltarea locală ale localităţilor trebuie să fie coordonată  şi concertizată detailat fazele de dezvoltare,  iar pe baza lor se pot cere finanţări.
Dacă aici nu sunt cooptate unităţi şi agenţii economici din zonă atunci şi analizele de SWOT vor fi deformate şi nu vor reflecta realitatea deci vor fi probleme de elegibilitate!!!
In aceste condiţii impunerea "de sus în jos" a unei reorganizări teritoriale este sortită eşecului ca să nu mai vorbim, de dorinţa locuitorilor de care nu se ţine seamă. Iar punctul forte al organizării pe microregiuni adică  organizarea "de jos în sus" este călcat în picioare!!! (Civicul Ardelean)
.

ROSIA MONTANA

http://www.mediafax.ro/stock/rosia-montana-8970609
Imagine cu cariera Carnic, de la Rosia Montana, vineri, 11 noiembrie 2011. Partidul verzilor din Ungaria, LMP, cere autoritatilor de la Budapesta si de la Bucuresti sa respinga cererea Rosia Montana Gold Coporation (RMGC) de avizare a exploatarii miniere din Muntii Apuseni, pe care au caracterizat-o drept "o bomba ecologica".
Nota red.
Mediafax nu are date precise în ce priveşte LMP-ul din Ungaria! Ea nu este partidul verzilor! 
Partidul verzilor democrati este un partid exptraparlamentar şi are foarte mică popularitate pentru că este de sorgintă de stânga - fiind considerat un partid de buzunar al celor de la MSZP (partid socialist maghiar)
Aproprierea LMP-ului de partidul popular maghiar din Transivania (PPMT) defapt denota că există anumite  probleme de ordin conceptual asupra problemei tehnologiei de extracţie a aurului cu cianuri în zonele  transilvănene.   (Civicul Ardelean)

Planurile PDL pentru 2012-2016: Partidul va încheia un protocol cu Partida Romilor şi va continua parteneriatul cu UDMR

http://www.mediafax.ro/politic/planurile-pdl-pentru-2012-2016-partidul-va-incheia-un-protocol-cu-partida-romilor-si-va-continua-parteneriatul-cu-udmr-8990202/
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, sâmbătă, la Conferinţa Judeţeană a Organizaţiei de Femei a PDL Bistriţa-Năsăud, că partidul pregăteşte semnarea unui protocol de colaborare cu Partida Romilor şi doreşte să continue parteneriatul cu UDMR în perioada 2012-2016.
Ioan Oltean a făcut acest anunţ după ce i-a mulţumit Letiţiei Stoicescu, reprezentant al Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, pentru mesajul transmis în cadrul Conferinţei femeilor democrat-liberale, unde aceasta a participat în calitate de invitat.

Ioan Oltean (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
"Ţin să vă anunţ că suntem în pregătirea unui protocol cu Partida Romilor. Discuţiile cu Nicolae Păun, preşedintele partidului, sunt avansate şi, în curând, vom încheia un protocol de colaborare şi de susţinere reciprocă în perioada care urmează", a declarat Ioan Oltean
Nota red.
Am ajuns să ne mirăm şi de data asta, ptr singur fapt : de unde ştie domnul secr. general al PDL-ului că cei din Uniune vor câştiga bătălia ptr. parlament încă de pe acum ?
Acum când mai toţi maghiari se consideră înşelaţi de Uniune sunt slabe speranţe să mai aibă votul şi celor 390.000 - cât a mai rămas din 2008. S-ar putea ca cei care în 2008  au rămas acasă să se răsgândească şi să se prezintă la vot şi atunci votanţii de dreapta să se adune la un loc şi să dea votul cuplului nou - în formare - PPMT - PCM. 
Cei de la Uniune deja ştiu că nu sunt în stare să "câştige" singuri votul general ! Drept pentru care trebuie să încheie o "alianţă" cu cei din opoziţie proprie!!! Deşi speră să frângă opoziţia prin tot feluri de tertipuri , sansa lor scade pe zi ce trece...
Drept urmare PDL ori ajută la "distrugerea" celor din opoziţia Uniunii  ori ia în calcul o "combinaţie" dintre cei trei factori politici ai maghiarilor! In acest caz votul Uniunii n-ar mai putea putea fi aşa de "hotăritor" ...
Planurile preşedintelui de a avea partener cei de la Uniune s-ar putea să se transformă într-o mişcare de copmasare a formaţiunilor politici ale maghiarilor! Altfel ar fi dezastruos o "colaborare" numai cu cei din Uniune.
Probabil că secretarul gneral nu are intenţia de a-şi critica "partenerii" din Uniune, dar în rândurile maghiarilor ea este deja condamnată. Politica lor duplicitară şi antipopulară a adus scăderea încrederii ale votanţilor maghiari.
Acest lucru ar trebuie să pune pe gânduri pe cei de la democraţi - liberal...
Partidul adus la  viaţă de europarlamentarul Tőkés L.zilnic înregistrează o creştere substanţială, iar votanţii fideli ai PCM-ului -cei 160.000 - ar putea spulbera spreanţele celor de la Uniune. Pe plan local sigur vor merge pe listele separate, dar pe plan genral cei de la Uniune trebuie să "cedeze" locuri pentru ceilalţi doi şi nu ca în 2008 când au "oferit" PCM-ului mai întâi două locuri ca apoi să revine şi să-i dea doar unul singur ştiind că încă mulţi vor vota cu ei...
Date fiind aceste percepte poate că preşedintele v-a da o nouă direcţie al colaborării cu maghiari! (Civicul Ardelean)


        

2011-11-20

MIcroregiuni de tip LEADER - sansa României de a se dezvolta

 http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=2012&lang=RO
Obiectivul general al Axei IV – LEADER îl constituie demararea şi funcţionarea initiaţivelor de interes local, utilizând abordarea “de jos în sus” prin implicarea actorilor locali în dezvoltarea propriilor teritorii.
Abordarea LEADER “de jos în sus”, reprezintă o modalitate ce permite actorilor locali de a determina nevoile zonei din care provin şi de a contribui la dezvoltarea teritoritorială din punct de vedere economic, demografic, educaţional, cultural, etc, prin intermediul unei strategii de dezvoltare elaborată şi implementată local.
Dezvoltarea teritoriilor rurale prin Axa IV – LEADER va fi programată şi coordonată de actori locali ce vor reprezenta factorul decizional şi, de asemenea, vor purta responsabilitatea evoluţiei în timp a zonelor teritoriale delimitate în care vor acţiona.
Acţiunile finanţate prin abordarea LEADER presupun acţiuni integrate, coerente, ce conduc la diversificarea şi dezvoltarea economiei rurale în folosul comunităţilor.
Tot prin Axa IV – LEADER, se va finanţa şi construcţia instituţională în vederea elaborării şi implementării de strategii integrate ce vor da posibilitatea actorilor din spaţiul rural, reprezentanţi ai diferitelor domenii de activitate, să conlucreze şi să interacţioneze în folosul comunităţilor rurale.
Obiectivele Axei LEADER vor fi implementate „pas cu pas”, orientându-se la început pe activitaţi de instruire a actorilor locali şi de sprijinire a teritoriilor în vederea realizării strategiilor de dezvoltare.
În anul 2009 s-a făcut o primă selecţie a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL).
Grupurile de Acţiune Locală sunt entităţi ce reprezintă parteneriate public – private, constituite din reprezentanţi ai sectorului public, privat şi civil, desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerinţe privind componenţa, teritoriul acoperit şi care vor implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.  
După prima selecţie a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), se vor iniţia alte parteneriate ce vor intra în procesul de selecţie până la sfârşitul anului 2010.
Acţiunile care vor fi întreprinse în cadrul Axei IV sunt sintetizate în cadrul a 3 măsuri, respectiv :
Măsura 41  Implementarea strategiilor de dezvoltare locală;
Măsura 421  Implementarea proiectelor de cooperare;
Măsura 431  Funcţionarea Grupurilor de Acţiune Locală, dobândirea de competenţe şi animarea teritoriului.
Lista GAL-urilor conține 80 de microregiuni de tip lideri formațiuni care ar trebui să devină exemple pentru ceilalți, Există o listă pe site-ul ministerului in format pdf cu cele 80. 
Lista_Grupurilor_de_Actiune_Locala_(GAL)_SELECTATE.pdf
http://www.apdrp.ro/content.aspx?item=2012&lang=RO

CFR Cluj - U Cluj 3-1! REZUMAT VIDEO

http://www.stiridecluj.ro/sport/cfr-cluj-u-cluj-3-1-rezumat-video


CFR Cluj a reusit sa invinga in meciul cuUniversitatea, dupa o partida intens disputata. "Feroviarii" au exploatat mai bine ocaziile si au inscris, obtinand trei puncteextrem de importante.

Capitanul Ricardo Cadu a inscris primul golin minutul 15.


Weldon a majorat diferenta in minutul 32.


Pentru U Cluj a inscris Tony in minutul 45, dupa o gafa a lui Beto.


Scorul a fost inschis de Kapetanos, in minutul 65.

Vrajitoarele descanta la Cluj pentru nevinovatia lui Sorin Apostu


http://www.stiridecluj.ro/social/vrajitoarele-descanta-la-cluj-pentru-nevinovatia-lui-sorin-apostu
Cele patru vrajitoare, care au descântat în  2010 impotriva flăcarii violet, și-au unit fortele și descântă acum pentru nevinovația primarului Sorin Apostu
Ritualul a inceput vineri seara, 18 noiembrie, in Padurea Baciu, și va dura 9 zile. 
"Impreuna cu vrajitoarele Ciresica, Geanina si Samira am inceput vineri seara, pe malul Somesului, in Padurea Baciu, un ritual de noua zile de descantece pentru nevinovatia primarului Sorin Apostu, iar daca va fi cazul, vom continua si mai mult. Am deschis o carte pentru Apostu si a iesit ca a fost ceva premeditat cu acest primar, care nu este un om rau. I s-a premeditat lui de cineva de mai sus. Sorin Apostu a fost inchis pe nedrept. si sotia sa este un om bun", a spus vrajitoarea Sandra, citata de Mediafax.
Cele patru vor rosti un descantec special: "Cum se potoleste vantul cu pamantul, soarele din cer, focul din cuptor, porcii prin strat, caii de nechezat, oamenii prin pat, asa sa se potoleasca raul din Primaria Clujului, din casa lui Sorin Apostu si din tot neamul lui".
Nota red.
Ce este interesant că după unii pădurea din Baciu s-ar învecina cu Someșul. Pe fotografia alăturată se poate vedea cinci persoane, deci cine nu este de acord cu cei patru, cum că primarului i s-a "premieditat" să ceară și să primească niște "fonduri suplimentare"...  

2011-11-19

Valsuri in Piata Unirii! Actiunea Dansez pentru Rosia Montana a creat o atmosfera speciala


http://www.stiridecluj.ro/social/valsuri-in-piata-unirii-actiunea-dansez-pentru-rosia-montana-a-creat-o-atmosfera-speciala-video

Valsuri vieneze au rasunat in Piata Unirii dinCluj-Napoca, joi, 17 noiembrie, de la ora 19.00.
Un iscusit manuitor al acordeonului a creat o atmosfera speciala, iar activistii Rosia Montana au dansat si si-au manifestat "libertatea". Ei cer ca si Rosia Montana sa fie tratata cu aceeasi moneda, iar cianurile sa nu strice acel loc minunat. In ciuda frigului, actiunea s-a bucurat de succes si a continuat si vineri seara, de la ora 19.00. Vom reveni cuimagini de la ziua a doua a protestelor.

2011-11-18

Senatorul Verestoy Attila, miliardarul UDMR, dus cu un avion sanitar de la Cluj la Bucuresti in urma accidentului de la Izvorul Crisului


http://www.stiridecluj.ro/social/senatorul-verestoy-attila-miliardarul-udmr-dus-cu-un-avion-sanitar-de-la-cluj-la-bucuresti-in-urma-accidentului-de-la-izvorul-crisului

Senatorul Verestoy Attila, considerat unul dintre cei mai bogati romani, a plecat cu unavion sanitar de la Cluj la Bucuresti. Parlamentarul a produs un accident joi, 17noiembrie, la Izvorul Crisului.
Senatorul a suferit o fractura de gamba, la mana si la clavicula, in urma accidentului din localitatea clujeana, fiind internat in prima faza la UPU Cluj.
Dupa ce a fost suspus unor investigatii sumare, Verestoy Attila a cerut sa fie inchiriat un avion sanitar care sa il duca de urgenta la Bucuresti. "Senatorul Verestoy, care a fost internat la UPU Cluj-Napoca dupa accidentul rutier in care a fost implicat, si-a manifestat dorinta de a fi transportat acasa, la Bucuresti. Coincidenta a facut sa avem pe aeroport un avion medical care a adus un pacient la Cluj, iar cu acelasiavion a plecat si senatorul, pentru a fi internat intr-un spital din Bucuresti", a declarat Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Clinic Judetean Cluj.
Parlamentarul putea sa fie tratat si la Cluj-Napoca, dar a preferat sa plece la Bucuresti.

Verestoy Attila, implicat intr-un accident la Izvorul Crisului! Senatorul a depasit neregulamentar

http://www.stiridecluj.ro/social/verestoy-attila-implicat-intr-un-accident-la-izvorul-crisului-senatorul-a-depasit-neregulamentar
Senatorul Verestoy Attila a fost implicat într-un accident de circulaţie la Izvorul Crişului. Parlamentarul a fost dus la UPU Cluj şi este în afara oricărui pericol.
Directorul Spitalului Clinic Judetean Cluj, Cristiana Ciortea, a declarat ca senatorul este în afara oricărui pericol. "Am discutat personal cu dansul şi mi-a spus că se simte bine. Este internat la UPU Cluj. Urmează să fie dus la radiografie pentru a fi făcute investigaţii suplimentare", a spus Ciortea.
"In jurul orei 16.00, pe DN1 E60, conducătorul unui autoturism, care circula de la Cluj-Napoca spre Oradea, a pãtruns pe contrasens unde a intrat in coliziune cu un autotren, care circula din direcţie opusă. Accidentul s-a soldat cu rănirea şoferului din autoturism, care a fost transportat la UPU Cluj", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, inspectorul Alma Brehariu.
Poliţia Cluj precizează că senatorul ar fi condus un autoturism de lux şi accidentul s-a produs din cauza unei depãşiri neregulamentare.

2011-11-15

Cardurile de benzina Rosal gasite in casa primarului Sorin Apostu! Vezi ce spune avocatul firmei

http://www.stiridecluj.ro/social/cardurile-de-benzina-rosal-gasite-in-casa-primarului-sorin-apostu-vezi-ce-spune-avocatul-firmei


Directorul sucursalei Rosal Cluj, Sergiu Hosu, si contabila unitatii au fost chemati laDNA Cluj pentru a explica ce cautau cardurile de carburanti ale firmei de salubritate in casaprimarului Sorin Apostu.
Avocatul firmei Rosal, Gabriel Gaman, a declarat pentru Stiri de Cluj ca aceste carduri au fost date Primariei in anul 2006 pentru ca inspectorii municipalitatii sa se poata deplasa pe teren si sa inspecteze lucrarile facute de firma de salubritate. 
"Conform contractului incheiat cu Primaria Cluj-Napoca, Rosal trebuia sa le puna la dispozitie masini, dar neavand a dat carduri de carburanti pentru ca inspectorii sa se poata deplasa pe teren la controale", a spus Gabriel Gaman. Avocatul a spus ca nu stie ce cautau cardurile acasa la Sorin Apostu.
Directorul Rosal Cluj, Sergiu Hossu, a fost audiat luni, 14 noiembrie, iar contabila unitatii in cursul zilei de marti.
Primarul Sorin Apostu a fost arestat pentru 29 de zile sub acuzatia de luare de mita. Procurorii DNA Clujsustin ca ar fi luat 94.000 de euro mita sub forma unor contracte incheiate pe firma de avocatura a sotiei sale.

Rosia Montana este o bomba ecologica! Citeste rezolutia conferintei ROSIA MONTANA IN ISTORIA UNIVERSALA

http://www.stiridecluj.ro/social/rosia-montana-este-o-bomba-ecologica-citeste-rezolutia-conferintei-rosia-montana-in-istoria-universala
Conferinta ROSIA MONTANA iN ISTORIA UNIVERSALA a adunat la Cluj-Napoca, in perioada 11-12 noiembrie, specialisti din toate domeniile in frunte cu presedintele Academiei Romane, academicianul Ionel Haiduc.
1. Rosia Montana poseda un potential natural (morfologic, hidrografic, climatic, biogeografic) specific, ce va fi afectat iremediabil de proiectul actual.Fotografii
2. Patrimoniul geologic al Rosiei Montane, ca si al intregului "patrulater aurifer" al Muntilor Apuseni este alcatuit din zacaminte de aur, argint, cupru, telur, wolfram etc, de o mare valoare economica. In actuala situatie, a unei crize internationale de resurse minerale, aceste zacaminte sunt resurse strategice ale statului roman ce trebuie valorificate in stransa corelatie cu interesele majore ale acestuia.
3. Se apreciaza ca zacamantul de la Rosia Montana contine mai mult aur si argint decat s-a estimat de catre investitorul implicat. O evaluare riguroasa a acestuia de catre specialistii statului roman, conform principiului audiatur et altera pars, inclusiv pentru alte minerale asociate si continutul de metale rare, deosebit de valoroase, este imperios necesara.
4. Prin efectul contractului actual, statul roman a cedat practic zacamantul de la Rosia Montana gratuit unei companii externe. Reevaluarea sa este stringenta si imperios necesara, inclusiv sub aspectul costurilor sociale si de asigurare a riscurilor, luand in calcul costurile sociale si de asigurare a riscurilor proiectului.
5. Patrimoniul istoric, arheologic si cultural de la Rosia Montana este de notorietate mondiala (Panteon al Daciei Romane, Miracolul arheologic al Daciei Romane – referitor la tablitele cerate – Eldorado arheologic), a carui distrugere nu poate fi justificata de nicio forma de exploatare economica. 
6. Prin distrugerea vestigiilor unice istorice, arheologice si culturale de la Rosia Montana (galeriile daco-romane, siturile arheologice, cimitire, edificii de cult etc.) sunt afectate iremediabil numeroase dovezi ale etnogenezei si continuitatii poporului roman, constituente ale civilizatiei europene.
7. Din zona arheologica de la Rosia Montana a fost cercetata arheologic in mod stiintific doar o infima parte. Anularea imediata a tuturor avizelor de descarcare de sarcina arheologica, inclusiv a celui din 14.07.2011-Carnic, se impune deoarece contravin legislatiei in vigoare.
8. Autoritatile publice chemate sa apere patrimoniul istoric, arheologic si cultural de la Rosia Montana trebuie sa isi faca datoria si sa actioneze conform intereselor nationale.
9. Riscurile induse peisajului si mediului de proiectul RMGC sunt multiple, severe si de lunga durata, iar gestiunea efectelor acestora ramane dupa incheierea exploatarii, in seama exclusiva a statului roman. Iazul de decantare din Valea Cornei va fi o veritabila bomba ecologica cu potential de explozie intarziata.
10. Proiectul contravine majoritatii absolute a principiilor dezvoltarii teritoriale ale Uniunii Europene: dezvoltarea durabila, coeziunea teritoriala, principiul ecologic, principiul dezvoltarii economico-sociale echilibrate, principiul avantajului comparativ.
11. Proiectul este deficitar conceput in ceea ce priveste peisajul si mediul aferent. El vizeaza obtinerea de avantaje maxime si rapide pentru promotor, prin extorcarea unei resurse economice si strategice de prima importanta, in vreme ce statului roman ii revine o infima parte din castigurile preconizate. in schimb, toate consecintele nefaste de dupa inchiderea exploatarii miniere (gestiunea unui imens depozit de metale grele si cianuri secole la rand, distrugerea unui patrimoniu stiintific si cultural inegalabil) urmand sa fie suportate numai de cetatenii statului roman.
12. Derularea proiectului va avea efecte psihologice incalculabile asupra populatiei zonei, care va migra in masa din vecinatatea unui lac cu cianuri si metale grele ce pot polua panza freatica si pot fi antrenate de agentii atmosferici pe suprafete mult mai extinse decat cele ale exploatarii propriu-zise. in acest context orice afirmare a turismului in zona, asa cum sustin promotorii proiectului, devine iluzorie.
13. Reconsiderarea modului de valorificare a zacamantului in folosul statutului roman si in respectul dreptului la proprietate, in conditii de prezervare a valorilor peisagistice, istorice, arheologice si culturale, este obligatorie.
14. Valorificarea turistica inspirata a peisajului si vestigiilor istorice si arheologice de la Rosia Montana poate aduce localitatii, zonei si poporului roman, pe o durata nedeterminata, beneficii mult mai mari decat exploatarea zacamantului aurifer intr-o perioada de timp limitata, cu costuri materiale si spirituale infinit mai mici. 
15. Proiectul actual trebuie oprit si inlocuit cu o strategie de dezvoltare economica durabila a localitatii in respectul valorilor si potentialului sau cultural si natural in care turismul, agricultura, valorificarea fondului forestier si alte activitati traditionale sa coabiteze eficient cu mineritul. in acest context, elaborarea unui nou PATZ de catre o institutie avizata si echidistanta, este stringenta.
16. Participantii la conferinta sustin, cu argumente stiintifice de necontestat, necesitatea continuarii demersurilor pentru inscrierea Rosiei Montane in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Participantii la Conferinta ROSIA MONTANA IN ISTORIA UNIVERSALA solicita autoritatilor statului roman sa ia nota de opiniile stiintifice autorizate ale specialistilor romani si straini si sa opreasca proiectul actual, deja mentionat, extrem de defavorabil intereselor propriului popor. El trebuie substituit cu un plan de amenajare si o strategie de dezvoltare durabila a zonei, in conditii de prezervare a patrimoniului sau material si spiritual de valoare mondiala.

2011-11-13

Mircia Giurgiu vrea veriicarea licitatiilor facute de Primaria Cluj-Napoca


http://www.stiridecluj.ro/politic/mircia-giurgiu-vrea-veriicarea-licitatiilor-facute-de-primaria-cluj-napoca

Deputatul independent Mircia Giurgiu a anuntat ca solicita infiintrea unei comisii care sa verifice licitatiile derulate de Primaria Cluj-Napoca in ultimii ani.
"Voi solicita partidelor politice reprezentate in Consiliul Locala Cluj-Napoca sa initieze o comisie care sa verifice licitatiile din ultimiiani facute de Primaria Cluj-Napoca", a declarat Mircia Giurgiu.
Deputatul independent a mai afirmat ca in perioada in care a facut voluntariat la Primaria Cluj-Napoca a sesizat faptul ca oamenii sunt nemultimiti in special de autorizatiile de constructie.