2012-09-27

Conducerea județeană al PCM-ul s-a schimbat. Domnul Keizer Robert a devenit președintele organizației pe județul Cluj

In urma cu câteve zile a avut loc alegeri la comitetului județean PCM Cluj. In urma dezbaterilor vechea conducere și-a înaintat demisia și a fost  propus și votat o nouă conducere în fruntea conducerii județene Cluj.
Din noua conducerea fac parte membrii tineri dar cu experiență, dat fiind că unii au fost președinți pe orașele Cluj și Huedin. Astfel în funcție de președinte pe județ a fost ales domnul Róbert Keizer (fost președinte organizației municipiului Cluj-Napoca), iar în funcție de vicepreședinte a fost ales domnul István Buzás (fost președinte organizației Huedin). Ambele persoane au depus eforturi susținute pentru partid și cei prezenți au fost foarte bucuroși că la conducerea județeană au fost aleși oameni capabili și de acțiune, de care trebuie să țină seamă și conducerile altor partide. Ei au la activ foarte multe activități cu care numai puține organizații se pot mâdrii. Ca să putem enumera ar trebui să avem spațiu mult mai mare, dat fiind că cei doi au fost foarte activi în Departamentul Economic și de Dezvoltare Teritorială.    
Ca și o nouătate se poate aminti că și la județ - asemănător Clujului - a fost aleasă în funcție de președinte executivă o reprezentantă al sexului frumos și anume d-na Imola Urbán! Prezența ei în colectivul de conducere aduce și o recunoaștere membrilor pentru munca depusă de către femeile din rândul partidului civic.
In Comitetul Judetean au mai fost aleși și Rácz Zoltán, Kelemen Zoltán, Vincze János, Tasnádi Zsolt, și Bálint Lidia. Toți au la activ o bogată experiență și sunt doritori de a face și mai mult pentru toți maghiari, din județ. 
Programul președintelui a fost unamim acceptat deși ea conține foarte multe datorii și răspunderi precum foarte multă muncă!
Se poate spune că domnul Keizer și-a câștigat increderea și aprecierea membrilor PCM după o serie lungă de realizări cu obiective finalizate. 
Domnia sa dorește o conlucrare cu toate formațiuni și v-a căuta să aducă alternativa civică la valoarea lui pentru a fi acceptat de toți
Domnul președinte Keizer a arătat că v-a continua crearea noilor departamente ptr că pe lângă departamentul economic și departamentul sportiv sunt necesare și altele știind că specialiștii trebuie să aibă un cuvânt major. După spusele sale: domnilor a trecut vremea cuvintelor... după muncă mâncăm și abia după aia spunem povești de seară...  
Civicul Ardelean      

Strada Oașului va fi terminată în această toamnă, dacă nu apar ”complicații” - FOTO

Asfaltarea străzii Oașului urmează să fie terminată în această toamnă, dacă nu vor apărea ”complicații”, a anunțat primarul Emil Boc
”Strada Oașului are 3,1 kilometri. Astăzi, strada este realizată în proporție de 70%. Obiectivul nostru este ca în această toamnă, dacă nu mai apar complicații deosebite, să terminăm de asfaltat și de a reda strada locuitorilor din această zonă. De la una impracticabilă, la o stradă cu nouă metri lățime, cu trotuare pe ambele părți. Am întâmpinat și întâmpinăm dificultăți pe această stradă cu privire la drenarea pârâurilor și a apelor care curg spre această stradă, cu zidurile de sprijin care trebuie făcute pe o porțiune extinsă și cu lucrările de utilități, canalizare, electricitate și termoficare, care trebuie finalizate până când tragem ultimul strat de asfalt”, a precizat Emil Boc
Edilul a mai spus că investiția în acest drum se ridică la 17 milioane de lei. ”Cei 3,1 kilometri sperăm să îi redăm locuitorilor din zonă în această toamnă, sub rezerva apariției unor lucrări neprevăzute. Lucrările decanalizare sunt ample, zidurile de sprijin sunt numeroase. Lucrarea costă 17 milioane de lei fără TVA, deci este o investiție majoră a municipalității, pentru că și oamenii din această zonă sunt plătitori de impozite șitaxe la primărie și au dreptul să beneficieze de asfalt, bec și canalizare”, a mai spus edilul.

2012-09-22

Zilele Recoltei la Târgul Produs de Cluj


          Consiliul Judeţean Cluj împreună cu Asociaţia Produs de Cluj vă invită să participaţi la “Zilele Recoltei la Târgul Produs de Cluj”. Evenimentul se înscrie în cadrul celei de-a XII-a ediţii a târgului Produs de Cluj şi se va desfăşura pe durata a trei zile, între 21 şi 23 septembrie, în locaţia deja consacrată în Cluj-Napoca, respectiv în parcarea supermarket-ului Cora. 
          Festivitatea de deschidere a târgului va avea loc vineri, 21 septembrie, ora 18.00, şi va fi urmată de la ora 21.00 de un recital extraordinar al Angelei Rusu.
          Totodată, sâmbătă, 22 septembrie 2012, începând cu ora 21,30, Târgul Produs de Cluj va avea un invitat surpriză în persoana cunoscutului interpret de muzică populară Aurel Tămaş. Momente artistice de excepţie vor avea loc de asemenea, în fiecare zi a târgului, începând cu ora 14:00, când vor evolua peste 300 de artişti, solişti vocali, instrumentişti şi dansatori, iar serile de sâmbătă şi duminică se vor încheia cu recitaluri susţinute de Marius Ciprian Pop, respectiv Florentina şi Petre Giurgi.
În cadrul târgului vor fi amenajate 60 de standuri cu peste 120 de producători, membri ai Asociaţiei Meşterilor Populari, Asociaţiei Artizanul Dej, Slow Food Transilvania, Slow Food Turda, Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Mioriţa. De asemenea, şi-au anunţat participarea producători de legume, fructe şi flori din Turda, Râşca, Jucu, Apahida precum şi micii producători de brânzeturi şi produse tradiţionale din carne. Totodată, în cadrul târgului vizitatorii vor putea degusta şi achiziţiona miere de albine, sucuri naturale, must, diverse ceaiuri şi tincturi, uleiuri presate la rece, pâine de casă sau palaneţe şi, de asemenea, vor putea achiziţiona produse naturale pe bază de lavandă. Pe lângă micii producători, la eveniment vor fi prezente companii de renume din judeţul Cluj precum Napolact, Prodvinalco, Arovit, Comlact, Cosmfan, Bonas, Farmec, Ursus şi Agrotransilvania.
“Zilele Recoltei la Târgul Produs de Cluj” constituie un bun prilej şi pentru cei cca. 25 de producători de legume şi fructe de a-şi prezenta în faţa publicului recoltele obţinute pe terenurile din Râşca, Jucu, Sânnicoară, Mintiu Gherlii, Bădeni, Dezmir, Chinteni, Floreşti precum şi din alte localităţi ale judeţul Cluj.
Nu au fost uitaţi nici copiii, aceştia putând participa la atelierele de sculptură în fructe şi legume, sau să petreacă în parcul de distracţii special amenajat în acest scop. Totodată, copii vor avea ocazia de a se iniţia în tainele picturii pe sticlă, meşteşugurilor populare precum şi la standul de lego.
Expoziţia cu vânzare direct de la producători “Zilele Recoltei la Târgul Produs de Cluj” va fi deschisă vineri între orele 12.00 -22.00, iar sâmbătă şi duminică între orele 9.00 şi 22.00. Vizitatorii târgului vor putea participa gratuit la deja tradiţionala tombolă cu câştiguri constând în produse tradiţionale.
Despre România se spune că are potenţial agricol. Noi nu ne mulţumim să spunem, noi promovăm produsele autohtone, cu convingerea că asemenea evenimente aduc producătorii mai aproape de consumatori. Pe de altă parte, România are ceva ce occidentul a cam uitat – o tradiţie în prepararea conservelor de casă. Prin intermediul acestui târg sprijinim păstrătorii acestei tradiţii prin oferirea posibilităţii de a cumpăra direct de la producători produse de sezon, de cea mai bună calitate şi la un preţ bun. În acelaşi timp, îi invităm pe toţi clujenii şi nu numai să profite de această excelentă oportunitate de a-şi petrece în mod plăcut şi util sfârşitul de săptămână, într-o atmosferă extrem de reconfortantă şi cu un puternic specific local”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu. 
Biroul de presă

Preşedintele PCM propune fuziunea celor trei formaţiuni politice maghiare din România

http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Presedintele_PCM_propune_fuziunea_celor_trei_formatiuni_politice_maghiare_din_Romania_0_777522560.html#
20 septembrie 2012, Cerasela Iancu
Szasz Jeno, preşedintele PCM
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, declară că le-a propus liderilor UDMR, Kelemen Hunor, şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, fuziunea celor trei formaţiuni politice, într-o nouă organizaţie, denumită "Uniunea Maghiarilor".
Szasz Jeno a spus, joi, într-o conferinţă de presă, că cele trei formaţiuni politice maghiare din România ar trebui să fuzioneze şi să creeze o nouă organizaţie sau un nou partid, care să fie numit eventual "Uniunea Maghiarilor", transmite Mediafax.
El a afirmat că a lansat această propunere, într-o scrisoare, liderilor UDMR, Kelemen Hunor, şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor.
"Noi, PCM, acum am propus Uniunea Maghiarilor ca o nouă organizaţie juridică, ca să participăm împreună la alegerile parlamentare. Ca să fie ca o naţională, dacă vorbim într-un limbaj sportiv. Să nu trimitem cluburi la alegerile parlamentare, ci o echipă comună, ca şi o naţională, pentru noi toţi, care să ne reprezinte pe toţi. Sperăm că această iniţiativă va avea susţinere şi din partea UDMR şi a PPMT. Am trimis o astfel de scrisoare şi domnului Kelemen Hunor şi domnului Toro T. Tibor", a spus Szasz Jeno.
El a adăugat că se pot discuta mai multe variante legate de crearea noii organizaţii politice - ori prin fuziunea formaţiunilor politice existente, ori prin formarea unui partid care să "deservească organizaţiile componente la alegerile parlamentare".
Preşedintele PCM a arătat că aceasta este "o ofertă", care rămâne deschisă, întrucât "se poate discuta şi despre denumire şi simbol".
"Am putea face noi, cele trei organizaţii existente, un partid care să ne deservească la alegerile parlamentare, în funcţie de proporţiile obţinute la alegerile locale. Aceasta înseamnă că din zece locuri parlamentare, opt trebuie să fie din partea UDMR, iar câte unul din partea PCM ş PPMT. Dacă este adevărat ce a spus UDMR cu ocazia alegerilor locale, că fiecare maghiar contează, atunci chiar că la alegerile parlamentare fiecare maghiar ar trebui să conteze şi, dacă dorim să avem fiecare reprezentanţii noştri în Parlament, aceasta ar fi soluţia cea mai raţională şi mai reală. Un partid de sine stătător, ca să nu ne confruntăm cu schimbarea pragului electoral de la 5% la 8%", a spus Szasz Jeno.
El a adăugat că, în cadrul noului partid, care nu va avea denumirea de UDMR, "nici simbolul vechi de lalea stilizată", fiecare dintre formaţiunile politice componente ar urma să funcţioneze ca o platformă politică, cu propria ideologie.
Szasz a afirmat că, având în vedere rezultatele obţinute în alegerile locale, "UDMR poate să fie un partid dominant care poate să refuze orice ofertă", însă, dacă refuză oferta sa de colaborare, chiar dacă va câştiga majoritatea voturilor maghiarilor şi la alegerile generale, "nu rezolvă problema comunităţii".
Pe de altă parte, a spus liderul PCM, el personal nu vede rostul participării individuale a formaţiunii sale sau a PPMT în alegerile parlamentare.
"Dacă există voinţă, există soluţii. (...) Soluţii tehnice ar exista. Sau să schimbăm denumirea uneia din cele trei organizaţii şi să spunem că asta va fi organizaţia tuturor maghiarilor, naţionala, şi transcriem statutul partidului respectiv şi ajunge să fie o organizaţie a noastră, a tuturor. Dacă ajungem la soluţia că noi ar trebui să facem acest lucru, după un protocol bine pus la punct, am fi deschişi şi la această variantă. Dacă ajungem la naţională, căpitan de echipă ar trebui să fie Kelemen Hunor?, a spus Szasz Jeno, adăugând că va aştepta răspunsurile celorlalţi lideri maghiari până la Congresul extraordinar al PCM, din 13 octombrie.
Liderul PCM a arătat că a convocat Congresul extraordinar întrucât există nemulţumiri ale filialelor judeţene faţă de prestaţia partidului în alegerile locale.

Cel mai tânăr traseist din Parlament: „A fost un proces de maturizare“

http://www.adevarul.ro/actualitate/Cel_mai_tanar_traseist_din_Parlament-_-A_fost_un_proces_de_maturizare_0_776922649.html
20 septembrie 2012,  Mihai Voinea,Cristian Delcea 
FOTO: MARIAN VILĂU
Tânărul traseist Florentin Gust, în plin proces de maturizare politică



Deputatul Florentin Gust (33 de ani), finul lui Mircea Geoană, vorbeşte despre compromis, păcatele tinereţii în Parlamentul României şi traseism politic de mare viteză.
„Adevărul" continuă seria de articole despre tinerii deputaţi ai României. E prima generaţie de politicieni care n-a fost educată în comunism. La Revoluţie aveau 9, 10, 11 ani. Aşteptările societăţii au fost imense: vin ei, tinerii! Dar, după aproape un mandat, puţini au reuşit să spună ceva în politică. Stau în partide şi votează cu grupul sau schimbă formaţiunile politice după interese numai de ei ştiute. În discuţiile cu tinerii politicieni am sesizat metehne ale „vulpilor bătrâne". La început spun: „Hai repede că mă grăbesc, am ieşit din plen pentru voi". Şi apoi nu mai scapi de ei. 
Ne întindem la discuţii care nu duc nicăieri, ne batem peste genunchi unii pe alţii: „Sunteţi prea sceptici, voi, ziariştii tineri. Hai mă, fiţi mai optimişti, ce dracu'!". Primim invitaţii: „Veniţi pe la mine prin colegiu să jucăm un tenis".
Deputatul craiovean Florentin Gust are 33 de ani şi este un recordmen în traseismul politic.
Într-un an a schimbat de trei ori partidul. Unde mai pui că în timpul ăsta a fost şi independent câteva luni. Ascensiunea lui politică a început după ce a devenit liderul studenţilor craioveni. Singur şi-a croit drumul, n-a fost ajutat de părinţi. Părinţii lui au fost muncitori la „7 Noiembrie" Craiova. Şi totuşi...
Florentin Gust:
 Mi-am făcut, până la urmă, o rudă în politică: pe Mircea Geoană, care îmi e naş. Eram deja deputat ales când l-am pus naş. Aşa am considerat eu, că domnul Geoană poate să îmi fie părinte spiritual.
„Adevărul": N-aţi avut un coleg de facultate, prieten de bere, pe care să-l puneţi naş? V-aţi oprit tocmai la Geoană?
Dar şi cu domnul Geoană pot să ies la bere, nicio problemă. În 2008 am fost cooptat în PSD de domnul Geoană. El a „vânat" tineri pe care să-i pună pe listă. Am interacţionat cu el din calitatea de preşedinte al studenţilor pe România. Aşa i-am cunoscut pe Iliescu, Oprescu, Năstase, Geoană. Aveam divergenţe cu oamenii politici. 
Eraţi tânăr şi v-aţi lovit de Iliescu, Năstase, Geoană. Cum vi s-au părut oamenii ăştia?
...Nu există în România om politic perfect.
Cum e omul politic perfect?
Face cât mai puţine compromisuri. La noi, oamenii politici au făcut foarte multe compromisuri în ultimii 22 de ani. 
Dumneavoastră aţi făcut compromisuri? 
În sensul că am închis ochii. Pot spune că am făcut unele compromisuri. E un compromis că de multe ori trebuia să fiu mult mai vocal în Parlament.
Tindeţi către omul politic exemplar?
Nu mi-am propus asta. Nu trebuie să îţi propui să devii perfect. Îţi propui să joci cât mai corect faţă de cei care te-au trimis acolo. Iar pe mine m-au trimis cei din Craiova. 
Oamenii intră în politică să se îmbogăţească?
E o generalizare. Declaraţia mea de avere e la fel ca atunci când am intrat în politică. Eu, dacă îmi propuneam să fac bani, făceam bani. Eu mi-am propus să fac politică.
Ce ţinte aţi avut ca politician?
Am intrat cu elanul de a schimba multe. Mi-am dat seama că nu poţi să schimbi multe peste noapte. Ce vreau să fac? Eu aş vrea să extindem numărul de parlamentari. Toată lumea spune că trebuie restrâns acest număr. Dar eu cred că atunci când sunt mai mulţi, pot să-şi dea mâna mai mulţi care au intenţii bune. Când sunt mai puţini... Ştiu, e o idee nepopulară şi năstruşnică. 
N-ar fi cam mare cheltuiala?
Parlamentul României consumă într-un an cât doi kilometri de autostradă.
Adică 10 milioane de euro?
Nu, doi kilometri de autostradă din aia... Ştiţi foarte bine că am avut autostrăzi cu 40 de milioane de euro pe kilometru. Deci, atâta costă democraţia în România. Nu se poate fără Parlament.
Altceva. Ce mai vreţi să faceţi?
Eu sunt la Comisia de Educaţie şi aş vrea să fie un singur manual de istorie pentru toţi elevii, aşa cum istoria e una singură, nu la Bucureşti într-un fel şi la Craiova în alt fel. Mai vreau să dau legea practicii. Absolvenţii de studii superioare să facă mai multă practică încă din şcoală. Angajatorii şi universităţile să găsească o formulă prin care studenţii să facă practică. 400.000 de studenţi termină facultatea şi habar nu au de practică.
Spuneţi că defectele politicienilor români ţin de compromisuri. Nu e un compromis şi faptul că aţi schimbat de patru ori partidul într-un an?
La prima impresie aşa pare. Că am fost oportunist. Nu-i condamn pe cei care cred asta. Dar eu am putut să fac lucrul ăsta pentru că am fost un om liber. Au fost certuri interne. Când m-am revoltat, am făcut nişte gesturi, spre deosebire de alţii, care negociază pe la spate. Eu când m-am supărat, am înjurat şi am plecat. 
Dar aţi ieşit din PSD, aţi trecut pe la alte partide şi v-aţi întors în PSD. S-a schimbat PSD-ul într-un an câtă vreme aţi fost pe la alte partide?
Nu e vorba de asta. În comparaţie cu ce am văzut peste tot este cea mai bună decizie. Şi e vorba şi de o maturizare a mea, până la urmă. 
Acum aţi dat o nouă definiţie pentru traseismul politic: e un proces de maturizare.
Dacă vreţi să o daţi aşa, OK, sunt traseist. Dar e mai traseist ăla care are afaceri cu alte partide, indiferent de guvernare. 
Deci aţi fost la PSD, aţi trecut în PC, apoi independent, apoi la PDL pentru ca să vă întoarceţi la PSD. Toate astea într-un an.
Deci, eu am plecat din PSD pentru că nu am fost lăsat să candidez la Primăria Craiovei. Am zis că în PC pot să mă exprim. Am sprijinit-o pe Olguţa Vasilescu. Independent am ajuns atunci când a fost dat Mircea Geoană afară din PSD, iar eu am zis că plec din USL pentru că nu e corect să fie dat afară un fost preşedinte. A fost o rebeliune a mea. La PDL am intrat ca să-l blochez pe Antonie Solomon să ajungă candidatul PDL la primărie, şi l-am blocat. Am stat trei săptămâni, după care am plecat înapoi la PSD. 
Deci a fost un artificiu intrarea în PDL?
Da, i-am păcălit pe Antonie Solomon şi PDL-ul. 
Nu aţi luat exemplu de la Coposu care a stat toată viaţa ţărănist.
Dar pe Kennedy nu vreţi să-l luăm exemplu? Preşedintele Americii. A trecut prin şapte partide. Fiecare are personalitatea lui.
Ideologic cum aţi rămas după atâtea viraje la stânga şi la dreapta?
Ideologic, eu sunt de stânga. Din păcate, partidele din România nu au ideologie de stânga sau de dreapta. Am văzut guvern de stânga cu măsuri de dreapta şi viceversa. 
"Puteţi să mă daţi ca un exemplu negativ de tânăr politician. Dar vedeţi că sunt şi tineri în regulă, pe care puteţi să-i lăudaţi: Alina Gorghiu, Nicu Bănicioiu.''
Florentin Gust parlamentar
Sărmană ţara noastră
Săptămâna de muncă a unui deputat începe luni la ora 16.00. Să aibă timp să vină din teritoriu. Stă pe la Parlament până miercurea. Joi şi vineri e în colegiu şi primeşte audienţe sau mai face... una-alta. Sâmbăta şi duminica e liber. Luni pe la prânz iar pleacă la Bucureşti. 
„Scrieţi despre ăia care chiar fac rău. Mă găsirăţi pe mine..."
De ce intră tinerii de azi în politică?
Nu pentru idei. Intră pentru că au o simpatie pentru un lider, pentru un grup de tineri care se simt OK în partidul respectiv. Nu pentru ideologie. 
Intră şi unii care vor să scape de sărăcie.
Ăştia se cern în timp.
Cum aţi defini social-democraţia?
Are multe definiţii. Dacă vreţi să intrăm în asta, vorbim trei ore de acum încolo.
Aţi fost printre iniţiatorii legii prin care Craiova a devenit oraş-martir al Revoluţiei. De ce merita Craiova asta?
Pentru că au murit oameni.
Câţi oameni au murit?
N-am o cifră exactă.
Moartea unor oameni nu e o condiţie suficientă pentru ca un oraş să devină martir. 
Nu. Aveţi o precepţie greşită. Oraşele-martir sunt cele în care au murit oameni. 
Dar despre indemnizaţiile revoluţionarilor ce spuneţi? Le merită?
Eu cred că ar trebui să ia bani doar cei care au fost răniţi sau au pierdut rude. Cei care au participat nu au făcut-o pentru bani şi nu ar trebui să-i ia.
Aţi putea să daţi o lege permanentă în sensul ăsta.
Aş putea multe... Din păcate, suntem puţini care putem.
Dacă mâine se hotărăşte în PSD să se redea indemnizaţiile pentru revoluţionari, firesc ar fi ca dumneavoastră să votaţi împotrivă. Ce veţi face? 
Ce să fac? Stau jos deocamdată. După ce am luat bobârnace am înţeles că nu tot timpul punctul meu de vedere este cel corect. Foarte mulţi colegi vor spune că n-am dreptate. Şi eu voi accepta.
Alt compromis.
E un compromis, da. Dar poate au dreptate ei şi greşesc eu. Poate chiar s-au riscat ăia şi trebuie recompensaţi. 
De ce nu votaţi cum vă taie capul, cum credeţi că e mai bine pentru ţară? Am văzut că votaţi toţi de la PSD într-un fel şi toţi cei de la PDL în celălalt fel...
Şi eu am crezut în asta. Dar, când faci aşa, eşti dat afară din partid. 
Şi ţineţi de locul din partid?
Nu ţin de loc. Dar trebuie să ai maturitatea să îţi dai seama că nu poţi avea un punct de vedere în toate. 
Şi ce? Eşti dat afară din partid, devii independent.
E, acum vorbim aşa... Eu pe probleme de învăţământ îmi susţin punctul de vedere chiar dacă supăr. Pentru că e specialitatea mea.
Care e cea mai mare realizare în acest mandat?
Că am reuşit să îmi impun, de multe ori, punctul de vedere în PSD. Şi am mai reuşit să le schimb optica tinerilor din Craiova cu privire la ce înseamnă să te baţi pentru nişte lucruri. În Parlament am reuşit să influenţez câte un amendament la multe legi.
Veţi mai candida la următoarele alegeri?
Da.
Da...
Voi acuma o să scrieţi un articol rău despre mine. M-am prins de la început, că ştiu ce înseamnă presa. Dar scrieţi şi voi despre ăia care chiar fac rău. Mă găsirăţi pe mine... 
CV - Florentin Gust Băloşin
- Data şi locul naşterii: 15 aprilie 1979, Craiova (Dolj)
- Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Craiova
- 2002 - 2006 - Preşedinte al organizaţiilor studenţeşti de la Universitatea Craiova
- 2004 - 2005 - Preşedinte al Uniunii Studenţilor din România
- 2006 - 2008 - Director al Televiziunii «U» Craiova
- Parcurs politic:
- 2006 - mai 2011 PSD
- mai 2011 - noiembrie 2011 PC
- noiembrie 2011 - martie 2012 independent
- martie 2012 - aprilie 2012 PDL
- aprilie 2012 - prezent PSD
De bine
„Pregătesc un proiect de lege prin care toţi olimpicii României să-şi aleagă orice job în instituţiile de stat ale României cu un salariu minim de 1.000 de euro. Să fie create locuri pe profilurile pe care vor ei să exceleze. La fel pentru şefii de promoţii de la universităţile de stat".
De rău
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat cu privire la o firmă pe care Gust nu a trecut-o în declaraţia de avere. El spune că firma figurează în Registrul Comerţului dar, totodată, nu a fost niciodată înfiinţată. Firma avea profilul mass-media. Gust voia să facă o revistă de tineret.

Preşedintele PCM: Nu sunt mulţumit de poporul meu

20 septembrie 2012,  Mihaela Stoica 
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, se declară nemulţumit de "poporul său", susţinând că votul maghiarilor arată că aceştia nu mai sunt "o comunitate cu reacţii sănătoase".
"Unii sunt prea bogaţi ca să aibă o poziţie clară şi se ascund, îşi protejează averea făcută în ultimii 22 de ani, ceilalţi nu au curajul pentru că sunt daţi afară de la locul de muncă, unde au ajuns acţionari majoritari cei care sunt în Parlament de 22 de ani. În situaţia de astăzi, nu avem încotro. Nu sunt mulţumit de poporul meu, de votul lui, dar îl înţeleg că nu au încotro săracii oameni. UDMR a guvernat împreună cu PDL. Electoratul român a taxat PDL şi a ridicat USL la guvernare şi la alegerile locale, comunitatea maghiară nu a făcut la fel, dimpotrivă. (...) De asta spun că electoratul nostru, comunitatea noastră, nu mai este o comunitate cu reacţii sănătoase, cum sunt majoritarii din această ţară. PDL a fost sancţionat, pe bună dreptate, vorbesc de electoratul român, UDMR n-a fost sancţionată, dimpotrivă, a avut 80%. Daţi-mi o explicaţie, pentru că au guvernat împreună. Nu e diferenţă de gândire, e diferenţă de condiţii de viaţă, că noi suntem minoritari şi nu avem încotro", a spus Szasz Jeno, citat de Mediafax.
Acesta a adăugat că în secuime există "o pătură care are o oarecare avere, care nu mai are militantismul pe care l-a avut, pentru că acum vine ori Garda Financiară, ori altcineva" şi oameni săraci, care "acum luptă pentru pâinea de zi cu zi şi să aibă un loc de muncă cu salariu minim în fabricile lui Verestoy" (senatorul UDMR Verestoy Attila - n.r.) şi "nu au curajul să ridice vocea, că sunt daţi afară", iar dacă li se oferă un bon de masă de 200 de lei, UDMR câştigă alegerile.
"Când a venit Ponta că nu mai dăm aripa maghiară la universitate, imediat UDMR a scăpat de criticile de dinainte cu tăierea salariilor şi impozitarea pensiilor şi aşa mai departe. (?) Deja comunitatea noastră nu are o reacţie sănătoasă şi noi, unde ar trebui să fim şi să ne comportăm sănătos, în secuime, am devenit minoritari. Între a deveni minoritar la Deva sau la Cluj, Satu Mare, Oradea şi la Odorheiu Secuiesc este o diferenţă mare. Pentru că acolo ai fost constrâns de Ceauşescu prin industrializare, la noi, la Odorhei, de ce?", a conchis Szasz Jeno.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) a mai declarat că le-a propus liderilor UDMR, Kelemen Hunor, şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, fuziunea celor trei formaţiuni politice, într-o nouă organizaţie, denumită "Uniunea Maghiarilor".

2012-09-15

Producătorii agricoli vor primi ajutoare de minimis în valoare de 100 lei/hectar pentru compensarea fenomenului de secetă

MIHAITA GRIGORE   13 Septembrie 2012 
Conform HG nr. 897/2012, producătorii agricoli vor putea primi începând cu 1 noiembrie 2012 ajutoare de minimis în cuantum de 100 lei/hectar pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole.
Categoriile de beneficiari ai sprijinului financiar sunt producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008, persoanele juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.
Solicitanţii vor depune la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu până la data de 15 octombrie 2012 o cerere tip însoţită de următoarele documente: 
- copie BI/CI a solicitantului sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI a reprezentantului legal;
- dovadă cont activ bancă/trezorerie;
- copie a cererii unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012, certificată prin înscrierea pe copie a sintagmei „Conform cu originalul” de centrele locale sau judeţene, după caz, ale Agenţiei de plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
- adeverinţă în original care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză, din care să reiasă că deţin suprafeţe de culturi agricole în teren arabil pentru fermierii care nu sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. 
Documentele sus menţionate vor fi prezentate în original şi copie, în vederea certificării de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Giurgiu, prin înscrierea sintagmei „Conform cu originalul”.
Ajutorul de minimis se acordă pentru suprafeţe de culturi agricole în teren arabil de minim un hectar şi maxim 10 hectare, inclusiv, fără a depăşi plafonul maxim prevăzut la art. 3 alin (2) din Regulamentul Comisiei Europene nr. 1.535 din 20 decembrie 2007, respectiv echivalentul în lei a 7500 euro/beneficiar/3 ani.
Beneficiarii sprijinului financiar nu pot renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză, pe o perioadă de trei ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.

Asta da rezolvare - Bicicliști canadieni și britanici, atacați de ȚIGANI la intrare în Cluj. Un bărbat are mâna ruptă

Un grup format din 19 bicicliști din CanadaAnglia, Australia și Noua Zeelandă au fost atacați de țigani la ieșire din localitatea Surduc spre Gârbău, vineri, 14 septembrie, în jurul orei 16.00.
Incidentul s-a produs la granița dintre județele Sălaj și Cluj.
Turiștii străini se aflau într-o excursie pe biciclete și au pornit de la Sankt Petersburg cu destinația Istanbul. ”Au legat drumul cu o sfoară și ne-au blocat. Din spate, mai multe persoane ne-au atacat și au început să ne ia gențile de voiaj, pe care le aveam pe bicicletă. Voiau să ne fure lucrurile. Unul dintre colegii noștri a fost lovit cu un bolovan în mână. Și-a ridicat mâna stângă pentru a-și apăra fața și i-a fost ruptă mâna”, a povestit Rick Price, unul dintre turiști.
”Soția mea și cu mine mergeam pe bicicletă, cam la 70 de kilometri la nord de Cluj-Napoca. Am ajuns pe un drum drept și mai mulți copii au legat drumul cu o bucată de sfoară. Când am ajuns la ei au blocatdrumul cam la un metru înâlțime și ne-au oprit. Ne-au luat gențile pentru a lua lucrurile pe care le aveam. Eu mi-am aruncat bicicleta și i-am alungat. Soția mea a apucat să fugă, dar eu am fost încercuit de 10 dintre ei. Aveau bolovani și alte lucruri. Avem probleme să mă urc pe bicicletă. M-am dus dupa ea și au început să arunce după mine cu ce aveau. Am urcat pe bicicletă și m-am dus să îi alung. Atunci o mamacu un copil în mână a apucat o lopată și m-a atacat. Unii dintre băieți au venit cu bucăți de lemne și le-au aruncat după mine. Un băiat, de 10 sau 11 ani, aflat la doi metri de mine a aruncat cu o cărămidă. Mi-am ridicat mâna să mă apăr și mi-am rupt mâna”, a spus Tony Knott. 
Aveau un ten de culoare întunecată. Erau îmbrăcați tipic țiganilor. Femeile aveau fuste lungi și copii în mână”, a explicat Rick Price. 
Turiștii au reușit să fugă în cele din urmă și să cheme poliția. ”A venit un agent care s-a prezentat. Ne-a legitimat și a vorbit cu țiganii. După câteva minute ne-au spus că putem pleca”, a spus consternat Rick Price.
Canadianul cu brațul rupt a primit îngrijiri la Clinica de Ortopedie din Cluj-Napoca. ”Pagubele noastre materiale sunt minore, brațul meu este rupt, dar pata pe obrazul țării dvs. este foarte mare. Acest lucru ar trebui să vă dea de gândit”, a spus Tony Knott.
Conducerile IPJ Sălaj și Cluj au declarat inițial că nu știu nimic despre acest caz. Cei din Sălaj au sunat la postul de poliție din Surduc și au anunțat că turistul nu a avut nicio problemă și nicio reclamație de făcut,  motiv pentru care i-a lăsat să plece. Turiștii sunt acum cazați în Cluj-Napoca.
Observatie
Initial n-am vrut să comentăm, dar gândând mai profund credem că totuși ar trebui spus unele lucruri. Faptul că domnul agent de poliție a legitimat pe străini este foarte curios... Apoi agresivitatea celor din Surduc poate să se întâmplă oricând și cu alții dacă faptele petrecute rămân ne rezolvate.... Cum se poate ca agentul să rămână indiferent asupra celor întâmplate... Dacă străinul nu a depus ”plângere” atunci nu există un caz de rezolvat? Poate că străinul a crezut că este destul să se adreseze agentului de poliție, care este plătit să-i apere integritatea... Apoi mai rămâne și enigma siguranței celorlalți a celor care locuiesc în zona respectivă, care probabil știu ceva ce noi nu... 
Se poate presupune că ori agentului îi este frică a localnicii romi ori  ”ar merge, pe mâna lor” - ce ar fi mai grav. Neraportarea incidentului ar trebui discutat și efectuat un control asupra protocolului existent.
Pe de altă parte și turiștii străini ar putea avea o problemă ptr că nu au făcut documentarea asupra zonei pe  care doreau să-l viziteze. La fel uneori simpla apariția unei aparat de filmat sau fotografat ar putea stârni a reacție nedorită...  Faptul că din declarația lor se poate deduce că călătorând din Nord la Sud adică de la Petersburg la Istambul cu un ocol așa de mare este curios. Poate au vrut să viziteze ”Grădina zmeilor” de lângă Gâlgău Almașuli totuși au făcut un ocol de aproape 600 km că doar puteau trece mai ușor prin Moldova la granița cu Ucraina. 
Desigur este alegerea lor, dar n-au explicat cea a determinat ”blocarea cu o sfoară a drumului” doar romii nu prea stau toată ziua la drumul național iar casele lor este destul de departe... 
Am putea spune că vina ar putea fi părților în egală măsură... 

2012-09-14

Primele tablete ROMANESTI cu procesoare dual-core: Aria Evolio si Alldro 3 Speed Duo

 De yoda.ro | Yoda.ro 
Primele tablete ROMANESTI cu procesoare dual-core: Aria Evolio si Alldro 3 Speed Duo. Au de acum tastaturi detasabile si sisteme de operare tot mai usor de folosit. Nu mai putin de opt tablete noi suporta deja Windows 8, iar acesta e doar inceputul. Si Samsung ofera deja 3 modele.
Apple nu participa la nici un targ, insa iPad face spectacol prin accesorii. Companiile specializate fac bani buni de pe urma pasiunii utilizatorilor.
Zona tabletelor Android inseamna anul acesta mai putina performanta, dar preturi record... de mici.
Preturile sunt mici pentru ca nu au taxe si adaosuri comerciale. Pana in magazinele de la noi si-ar tripla valoarea prin vama, TVA si costurile de garantie.
Primele tablete romanesti cu procesor dual-core
Tableta Aria de la Evolio
Este o tableta Android performanta, bazata pe un processor dual-core de 1,5 GHz, cu o memorie RAM de 1 GB si ecran IPS. Noua tableta de la Evolio este ultraplata, avand o grosime maxima de 9.9 mm, si foarte usoara, cu o greutate de numai 460 gr.
Aria este echipata – in premiera in Romania – cu cel mai performant procesor ARM disponibil, Amlogic 8726 MX, un procesor cu o performanta de peste 7500 DMIPS. Din punct de vedere al memoriei, Aria dispune de 1 GB RAM, stocare tip Flash iNAND de 16 GB (memorie interna) si slot MicroSD care permite extinderea capacitatii de stocare pana la 32 GB.
Ecranul IPS (In Pane Switching) dispune de un sistem diferit de aliniere a cristalelor lichide pentru a obtine o reproducere semnificativ mai precisa a culorilor si unghiuri de vizualizare excelente. Aria poate rula filme QFHD (Quad Full High Definition) la 3840 x 2160 px si dispune de un port infrarosu pentru telecomanda. In plus, Aria are preinstalata aplicatia “Evobook”, ce confera acces la sute de eBook-uri in limba romana din libraria virtuala Evolio. Tableta ARIA se gaseste deja in magazine la pretul de 999 lei.
Tableta AllDro 3 Speed DUO de la Allview
Alldro 3 Speed DUO este un model care se adreseaza atat segmentului business, cat si celui de consumer (Small Office - Home Office). Tableta utilizeaza sistemul de operare Android, Ice Cream Sandwich si are un display IPS HD LCD de 9,7 inch, proportionat 4:3, care ofera unghiuri de vizibilitate bune.
Alldro 3 Speed DUO este dotata cu doua camere foto, un procesor Dual-Core de top, care se bucura de apreciere la nivel mondial, la 1,5 GHz, si o memorie RAM de 1GB, astfel incat sa te poti bucura de cele mai noi aplicatii, de performante imbunatatite, un timp de raspuns redus si navigare rapida pe internet.
http://youtu.be/LgfY8nBmw6U Sursa: StirileProTv