http://www.adevarul.ro/actualitate/Cel_mai_tanar_traseist_din_Parlament-_-A_fost_un_proces_de_maturizare_0_776922649.html
- Data şi locul naşterii: 15 aprilie 1979, Craiova (Dolj)
- Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Craiova
- 2002 - 2006 - Preşedinte al organizaţiilor studenţeşti de la Universitatea Craiova
- 2004 - 2005 - Preşedinte al Uniunii Studenţilor din România
- 2006 - 2008 - Director al Televiziunii «U» Craiova
- Parcurs politic:
- 2006 - mai 2011 PSD
- mai 2011 - noiembrie 2011 PC
- noiembrie 2011 - martie 2012 independent
- martie 2012 - aprilie 2012 PDL
- aprilie 2012 - prezent PSD
De bine
„Pregătesc un proiect de lege prin care toţi olimpicii României să-şi aleagă orice job în instituţiile de stat ale României cu un salariu minim de 1.000 de euro. Să fie create locuri pe profilurile pe care vor ei să exceleze. La fel pentru şefii de promoţii de la universităţile de stat".
De rău
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat cu privire la o firmă pe care Gust nu a trecut-o în declaraţia de avere. El spune că firma figurează în Registrul Comerţului dar, totodată, nu a fost niciodată înfiinţată. Firma avea profilul mass-media. Gust voia să facă o revistă de tineret.
20 septembrie 2012, Mihai Voinea,Cristian Delcea
Tânărul traseist Florentin Gust, în plin proces de maturizare politică
Deputatul Florentin Gust (33 de ani), finul lui Mircea Geoană, vorbeşte despre compromis, păcatele tinereţii în Parlamentul României şi traseism politic de mare viteză.
„Adevărul" continuă seria de articole despre tinerii deputaţi ai României. E prima generaţie de politicieni care n-a fost educată în comunism. La Revoluţie aveau 9, 10, 11 ani. Aşteptările societăţii au fost imense: vin ei, tinerii! Dar, după aproape un mandat, puţini au reuşit să spună ceva în politică. Stau în partide şi votează cu grupul sau schimbă formaţiunile politice după interese numai de ei ştiute. În discuţiile cu tinerii politicieni am sesizat metehne ale „vulpilor bătrâne". La început spun: „Hai repede că mă grăbesc, am ieşit din plen pentru voi". Şi apoi nu mai scapi de ei.
Ne întindem la discuţii care nu duc nicăieri, ne batem peste genunchi unii pe alţii: „Sunteţi prea sceptici, voi, ziariştii tineri. Hai mă, fiţi mai optimişti, ce dracu'!". Primim invitaţii: „Veniţi pe la mine prin colegiu să jucăm un tenis".
Deputatul craiovean Florentin Gust are 33 de ani şi este un recordmen în traseismul politic.
Într-un an a schimbat de trei ori partidul. Unde mai pui că în timpul ăsta a fost şi independent câteva luni. Ascensiunea lui politică a început după ce a devenit liderul studenţilor craioveni. Singur şi-a croit drumul, n-a fost ajutat de părinţi. Părinţii lui au fost muncitori la „7 Noiembrie" Craiova. Şi totuşi...
Florentin Gust:
Mi-am făcut, până la urmă, o rudă în politică: pe Mircea Geoană, care îmi e naş. Eram deja deputat ales când l-am pus naş. Aşa am considerat eu, că domnul Geoană poate să îmi fie părinte spiritual.
„Adevărul": N-aţi avut un coleg de facultate, prieten de bere, pe care să-l puneţi naş? V-aţi oprit tocmai la Geoană?
Dar şi cu domnul Geoană pot să ies la bere, nicio problemă. În 2008 am fost cooptat în PSD de domnul Geoană. El a „vânat" tineri pe care să-i pună pe listă. Am interacţionat cu el din calitatea de preşedinte al studenţilor pe România. Aşa i-am cunoscut pe Iliescu, Oprescu, Năstase, Geoană. Aveam divergenţe cu oamenii politici.
Eraţi tânăr şi v-aţi lovit de Iliescu, Năstase, Geoană. Cum vi s-au părut oamenii ăştia?
...Nu există în România om politic perfect.
Cum e omul politic perfect?
Face cât mai puţine compromisuri. La noi, oamenii politici au făcut foarte multe compromisuri în ultimii 22 de ani.
Dumneavoastră aţi făcut compromisuri?
În sensul că am închis ochii. Pot spune că am făcut unele compromisuri. E un compromis că de multe ori trebuia să fiu mult mai vocal în Parlament.
Tindeţi către omul politic exemplar?
Nu mi-am propus asta. Nu trebuie să îţi propui să devii perfect. Îţi propui să joci cât mai corect faţă de cei care te-au trimis acolo. Iar pe mine m-au trimis cei din Craiova.
Oamenii intră în politică să se îmbogăţească?
E o generalizare. Declaraţia mea de avere e la fel ca atunci când am intrat în politică. Eu, dacă îmi propuneam să fac bani, făceam bani. Eu mi-am propus să fac politică.
Ce ţinte aţi avut ca politician?
Am intrat cu elanul de a schimba multe. Mi-am dat seama că nu poţi să schimbi multe peste noapte. Ce vreau să fac? Eu aş vrea să extindem numărul de parlamentari. Toată lumea spune că trebuie restrâns acest număr. Dar eu cred că atunci când sunt mai mulţi, pot să-şi dea mâna mai mulţi care au intenţii bune. Când sunt mai puţini... Ştiu, e o idee nepopulară şi năstruşnică.
N-ar fi cam mare cheltuiala?
Parlamentul României consumă într-un an cât doi kilometri de autostradă.
Adică 10 milioane de euro?
Nu, doi kilometri de autostradă din aia... Ştiţi foarte bine că am avut autostrăzi cu 40 de milioane de euro pe kilometru. Deci, atâta costă democraţia în România. Nu se poate fără Parlament.
Altceva. Ce mai vreţi să faceţi?
Eu sunt la Comisia de Educaţie şi aş vrea să fie un singur manual de istorie pentru toţi elevii, aşa cum istoria e una singură, nu la Bucureşti într-un fel şi la Craiova în alt fel. Mai vreau să dau legea practicii. Absolvenţii de studii superioare să facă mai multă practică încă din şcoală. Angajatorii şi universităţile să găsească o formulă prin care studenţii să facă practică. 400.000 de studenţi termină facultatea şi habar nu au de practică.
Spuneţi că defectele politicienilor români ţin de compromisuri. Nu e un compromis şi faptul că aţi schimbat de patru ori partidul într-un an?
La prima impresie aşa pare. Că am fost oportunist. Nu-i condamn pe cei care cred asta. Dar eu am putut să fac lucrul ăsta pentru că am fost un om liber. Au fost certuri interne. Când m-am revoltat, am făcut nişte gesturi, spre deosebire de alţii, care negociază pe la spate. Eu când m-am supărat, am înjurat şi am plecat.
Dar aţi ieşit din PSD, aţi trecut pe la alte partide şi v-aţi întors în PSD. S-a schimbat PSD-ul într-un an câtă vreme aţi fost pe la alte partide?
Nu e vorba de asta. În comparaţie cu ce am văzut peste tot este cea mai bună decizie. Şi e vorba şi de o maturizare a mea, până la urmă.
Acum aţi dat o nouă definiţie pentru traseismul politic: e un proces de maturizare.
Dacă vreţi să o daţi aşa, OK, sunt traseist. Dar e mai traseist ăla care are afaceri cu alte partide, indiferent de guvernare.
Deci aţi fost la PSD, aţi trecut în PC, apoi independent, apoi la PDL pentru ca să vă întoarceţi la PSD. Toate astea într-un an.
Deci, eu am plecat din PSD pentru că nu am fost lăsat să candidez la Primăria Craiovei. Am zis că în PC pot să mă exprim. Am sprijinit-o pe Olguţa Vasilescu. Independent am ajuns atunci când a fost dat Mircea Geoană afară din PSD, iar eu am zis că plec din USL pentru că nu e corect să fie dat afară un fost preşedinte. A fost o rebeliune a mea. La PDL am intrat ca să-l blochez pe Antonie Solomon să ajungă candidatul PDL la primărie, şi l-am blocat. Am stat trei săptămâni, după care am plecat înapoi la PSD.
Deci a fost un artificiu intrarea în PDL?
Da, i-am păcălit pe Antonie Solomon şi PDL-ul.
Nu aţi luat exemplu de la Coposu care a stat toată viaţa ţărănist.
Dar pe Kennedy nu vreţi să-l luăm exemplu? Preşedintele Americii. A trecut prin şapte partide. Fiecare are personalitatea lui.
Ideologic cum aţi rămas după atâtea viraje la stânga şi la dreapta?
Ideologic, eu sunt de stânga. Din păcate, partidele din România nu au ideologie de stânga sau de dreapta. Am văzut guvern de stânga cu măsuri de dreapta şi viceversa.
"Puteţi să mă daţi ca un exemplu negativ de tânăr politician. Dar vedeţi că sunt şi tineri în regulă, pe care puteţi să-i lăudaţi: Alina Gorghiu, Nicu Bănicioiu.''
Florentin Gust parlamentar
Sărmană ţara noastră
Săptămâna de muncă a unui deputat începe luni la ora 16.00. Să aibă timp să vină din teritoriu. Stă pe la Parlament până miercurea. Joi şi vineri e în colegiu şi primeşte audienţe sau mai face... una-alta. Sâmbăta şi duminica e liber. Luni pe la prânz iar pleacă la Bucureşti.
„Scrieţi despre ăia care chiar fac rău. Mă găsirăţi pe mine..."
De ce intră tinerii de azi în politică?
Nu pentru idei. Intră pentru că au o simpatie pentru un lider, pentru un grup de tineri care se simt OK în partidul respectiv. Nu pentru ideologie.
Intră şi unii care vor să scape de sărăcie.
Ăştia se cern în timp.
Cum aţi defini social-democraţia?
Are multe definiţii. Dacă vreţi să intrăm în asta, vorbim trei ore de acum încolo.
Aţi fost printre iniţiatorii legii prin care Craiova a devenit oraş-martir al Revoluţiei. De ce merita Craiova asta?
Pentru că au murit oameni.
Câţi oameni au murit?
N-am o cifră exactă.
Moartea unor oameni nu e o condiţie suficientă pentru ca un oraş să devină martir.
Nu. Aveţi o precepţie greşită. Oraşele-martir sunt cele în care au murit oameni.
Dar despre indemnizaţiile revoluţionarilor ce spuneţi? Le merită?
Eu cred că ar trebui să ia bani doar cei care au fost răniţi sau au pierdut rude. Cei care au participat nu au făcut-o pentru bani şi nu ar trebui să-i ia.
Aţi putea să daţi o lege permanentă în sensul ăsta.
Aş putea multe... Din păcate, suntem puţini care putem.
Dacă mâine se hotărăşte în PSD să se redea indemnizaţiile pentru revoluţionari, firesc ar fi ca dumneavoastră să votaţi împotrivă. Ce veţi face?
Ce să fac? Stau jos deocamdată. După ce am luat bobârnace am înţeles că nu tot timpul punctul meu de vedere este cel corect. Foarte mulţi colegi vor spune că n-am dreptate. Şi eu voi accepta.
Alt compromis.
E un compromis, da. Dar poate au dreptate ei şi greşesc eu. Poate chiar s-au riscat ăia şi trebuie recompensaţi.
De ce nu votaţi cum vă taie capul, cum credeţi că e mai bine pentru ţară? Am văzut că votaţi toţi de la PSD într-un fel şi toţi cei de la PDL în celălalt fel...
Şi eu am crezut în asta. Dar, când faci aşa, eşti dat afară din partid.
Şi ţineţi de locul din partid?
Nu ţin de loc. Dar trebuie să ai maturitatea să îţi dai seama că nu poţi avea un punct de vedere în toate.
Şi ce? Eşti dat afară din partid, devii independent.
E, acum vorbim aşa... Eu pe probleme de învăţământ îmi susţin punctul de vedere chiar dacă supăr. Pentru că e specialitatea mea.
Care e cea mai mare realizare în acest mandat?
Că am reuşit să îmi impun, de multe ori, punctul de vedere în PSD. Şi am mai reuşit să le schimb optica tinerilor din Craiova cu privire la ce înseamnă să te baţi pentru nişte lucruri. În Parlament am reuşit să influenţez câte un amendament la multe legi.
Veţi mai candida la următoarele alegeri?
Da.
Da...
Voi acuma o să scrieţi un articol rău despre mine. M-am prins de la început, că ştiu ce înseamnă presa. Dar scrieţi şi voi despre ăia care chiar fac rău. Mă găsirăţi pe mine...
CV - Florentin Gust Băloşin- Data şi locul naşterii: 15 aprilie 1979, Craiova (Dolj)
- Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Craiova
- 2002 - 2006 - Preşedinte al organizaţiilor studenţeşti de la Universitatea Craiova
- 2004 - 2005 - Preşedinte al Uniunii Studenţilor din România
- 2006 - 2008 - Director al Televiziunii «U» Craiova
- Parcurs politic:
- 2006 - mai 2011 PSD
- mai 2011 - noiembrie 2011 PC
- noiembrie 2011 - martie 2012 independent
- martie 2012 - aprilie 2012 PDL
- aprilie 2012 - prezent PSD
De bine
„Pregătesc un proiect de lege prin care toţi olimpicii României să-şi aleagă orice job în instituţiile de stat ale României cu un salariu minim de 1.000 de euro. Să fie create locuri pe profilurile pe care vor ei să exceleze. La fel pentru şefii de promoţii de la universităţile de stat".
De rău
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat cu privire la o firmă pe care Gust nu a trecut-o în declaraţia de avere. El spune că firma figurează în Registrul Comerţului dar, totodată, nu a fost niciodată înfiinţată. Firma avea profilul mass-media. Gust voia să facă o revistă de tineret.