Citind articolul mai jos observam cu stupoare ca doamna pe care multi au admirat-o dupa ce a devenit ministru - fara portofoliu - cam uita ce a fost si ce a anuntat de multe ori si rolul pe care a preluat mai mult este celor de la finante decat ale IMM-urilor.
Am recitit articolele ce au aparut in blogul sau si am constatat ca incepe sa se indrepte intr-o directie gresita: Ca sa poti sa ceri ceva trebuie sa vezi daca pe piata ai oferta! Astfel mai intai ar trebui sa ofere unele masuri de imbunatitre ale vietii IMM-urilor si nici decum sa inceapa cu introducerea unei noi tip de impozit. Daca seful guvernului crede ca asta ar aduce ceva bun se inseala. La fel si doamna ministru pentru ca nu exista conditii legale de pornire catre reducerea numarului de impozite si nici ptr comasarea lor in impozitul forfetar.
Faptul ca IMM-urile vor fi obligati sa plateasca odata pe an nu schimba ideea ca este un impozit nou!
USL-PC-ul au condamnat pe cei din partidul democrat ca introduce noi tipuri de taxe, dar asta ce este oare?
Doamna ministra este increzatoare ca v-a apuca sa demosntreze ca are dreptate, dar nu poate scapa de promisiunile facute(vezi anexa din blogul sau)
Fraza cea mai stupida este cea cu 15 controale a finantistilor la cei care nu au de gand sa plateasca impozitul forfetar. Doamna a uitat ca nu exista personal adecvat si la numar ptr. a se aduna impozitele vechi...
Apoi introducerea impozitului forfetar nu este in concordanta cu propozitia in care isi fixeaza rolul ei de ministru: "Rolul meu e sa fac politici pentru micile afaceri si turism". Dar propozitia cu relatia buna cu domnul Vosganian cam spune totul - si probabil institutia condusa de domnia sa va fi o unealta al ministrului pentru a se putea colecta mai bine sumele pentru bugetul guvernului care apoi sa cheltuie nestingerit..
Totusi avem o propunere pentru domnia sa: credem ca mai intai trebuie facut schimbari radicale si in legea insolventei pentru ca dupa introducerea impozitului propus vor aparea noi firme care vor fi ajunge in pragul falimentului si numai acele firme mai vor prolifera care vor putea intari (politic) pozitia lor "de capuse" si cei care au contracte (tot pe baze politice) cu statul... Apoi ar trebui redus si acele impuneri ce se platesc pentru acreditari, ptr ca multe dintre ele nu intra nicodata in visteria statului,la fel si reducerea CAS-ului cu cele 5 % ar aduce un mic imbold firmelor sa nu mai angajeze personal "la negru"
Erau bune ideile doamnei ministru cele cu adoptarea legea holdingului, clusterului şi a tribunalelor comerciale, care acum au fost pierdute undeva pe drum... (Civicul Ardelean)
de DP HotNews.ro Vineri, 11 ianuarie 2013,
"Miercurea urmatoare va aparea Ordonanta privind reorganizarea actualului minister. Agentia pentru implementarea proiectelor pentru IMM va disparea de miercurea viitoare, cand va iesi hotararea de reorganizare. Angajatii vor fi preluati si vor fi integrati in noua organigrama", a declarat vineri Maria Grapini, ministrul pentru IMM Turism si Mediu de Afaceri, in deschiderea conferintei de presa organizate pentru a-si prezenta intentiile politice.
Vezi mai jos cele mai importante declaratii ale ministrului Grapini.
- Vin din mediul privat si imi place sa comunic. Nu sunt unul dintre oamenii care fug de presa.
- Am reusit in ultima sedinta de Guvern sa facem structura ANT care s-a desprins din Ministerul Dezvoltarii.
Turismul va avea o structura juridica cu o conducere dar ordonatorul va fi Ministerul IMM, turism si mediu de afaceri. Legat de atributiile ministerului, in sedinta de Guvern se va adopta noua forma a Ministerului cu cele 3 portofoliu, Energia, IMM Turism si Mediu de Afaceri.
- Ceea ce ne leaga este ca vom avea serviciile suport comune. Responsabilitatea mea va fi clar delimitata pe IMM, Turism si Mediul de Afaceri Rolul meu e sa fac politici pentru micile afaceri si turism.
- Vreau sa fiu o mama buna si dreapta pentru ca in PIB nu turismul este pe primul loc
- Voi lucra foarte strans cu dl Vosganian cu care am de mult timp o colaborare buna.
- Agentia pentru implementarea proiectelor pentru IMM va disparea de miercurea viitoare, cand va iesi hotararea de reorganizare. Angajatii vor fi preluati si vor fi integrati in noua organigrama
- Exista restante de 500 de milioane de lei catre inreprinzatori pe POSCCE
- Proiectul Mihail Kogalniceanu nu l-am inventat noi. Mediul privat a cerut sa fie modificat si asta vom face, ridicand pragul la 400.000 de lei
- Programul debutantilor in afaceri continua
- Mi s-a redus numarul de consilieri de la 13 la 8
- In acest an vom reanaliza cele 60 de targuri programate in acest an. Am convenit ca directoarea Directiei de marketing care va analiza care targ e eficient si care nu
- Voi verifica cine facea parte din Consiliul Consultativ si vom face criterii foarte clare de participare la targului externe, nu sa se mearga acolo de dragul de a merge
- Imi pare rau ca s-a aprins aceasta tema a impozitului forfetar.
- Stiti bine ca in 2009 a fost vorba de impozitul minim, iar eu atunci am condamnat acest impozit
- Ministrul care se ocupa - adica eu - voi face un studiu impreuna cu mediul de afaceri, studiu pe care il vom inainta Ministerul Finantelor
- Mediul de afaceri ne va trimite acei indicatori care sa fie urmariti la aplicarea acestui impozit, daca studiul arata ca forfetarul duce la o usurare a poverii fiscale
- Costurile cu controlul sunt uneori prea mari
- Nu voi fi de acord niciodata sa aplicam forfetarul retroactiv
- Luni la pranz de intalnim cu dl prof Niculescu-CNIMMR si urmeaza si alte intalniri. Deocamdata vrem sa vedem si caror categorii aplicam forfetarul.
- Am cerut la Statistica numarul pensiunilor si nu am primit datele. Datele sunt in colectare
- Nu voi porni acel impozit de la 0 lei cifra de afaceri. Va fi un plafon initial, nu vi-l pot spune acum
- Principiul pe care eu l-am propus nu poate fi acelasi nivel pentru taximetristi ca si pentru hoteluri
- Daca nu avem studiul gata in primul trimestru, nu vom putea aplica forfetarul in acest an
- Cei care nu platesc impozitul forfetar vor fi vizitati de 15 ori pe an de Fisc
- Vom avea 8 sau 10 reprezentante de turism in tara. Avem in schema doi oameni /reprezentanta. Avem 9 birouri turistice externe
- De cand am venit la minister, cand ceream ceva, primeam un sac de hartii. Nu primeam o sinteza, ci o hartogaraie enorma
- In turism, TVA nu va fi redus in aces an
ANEXA - IMM-urile, prioritate naţională
November 5th, 2012 din Curierul Național, “Sectorul IMM aşteaptă relansarea”
“Maria Grapini, reprezentant USL, spune că în sprijinul întreprinzătorului trebuie să se aibă în vedere stabilirea nivelului de taxe şi impozite, dar şi care să rămână fixe minimum 4 ani, “curăţarea” de cele circa 400 de taxe plătite la tot felul de autorităţi, agenţii, oficii ale diferitelor ministere. “
Trebuie ca plata taxelor şi impozitelor să se facă o dată pe an şi regularizarea la predarea bilanţului. Este nevoie de unificarea controlului fiscal la o singură instituţie şi efectuarea unui control de fond o dată la doi ani. Totodată, asumarea unui sistem de garantare diferenţiat de companiile mari ca şi condiţii de creditare, TVA diferenţiat la alimente şi medicamente, neimpozitarea profitului reinvestit.
Totodată, impozitarea graduală a firmelor nou-înfiinţate – zero impozit în primul an, 50% din impozitul normal în anul doi şi 100% în al treilea an de funcţionare, cu obligativitatea de a funcţiona minimum trei ani după încheierea facilităţilor. Neimpozitarea dividendelor. Modificarea legii insolvenţei”, a spus Grapini.
Ea a declarat că trebuie adoptată legea holdingului şi a tribunalelor comerciale, deducerea a 50% TVA la persoanele fizice pentru construcţia sau renovarea locuinţelor, deducerea 100% a cheltuielilor de cercetare-inovare din impozit, deducerea cheltuielilor de mecenat din impozitul persoanelor fizice. În ceea ce priveşte plata obligaţiilor către stat – să se facă de două ori pe an, la IMM-uri, descentralizarea fondurilor europene privind documentarea şi raportarea, să aibă loc la nivel regional, şi totodată, reducerea CAS cu 5%, având în vedere costurile mari pe piaţa forţei de muncă şi nevoia de creştere a salariilor.”