2013-07-29

Gheorghe Funar este noul președinte al PRM

Gheorghe Funar este noul președinte al PRM, ales sâmbătă, 27 iulie, la Congresul partidului de la Alba Iulia, cu 530 de voturi din cele 667 valabil exprimate.
La congres au participat aproximativ 700 de delegaţi. Majoritatea au votat pentru numirea lui Gheorghe Funar în fruntea PRM, dar și pentru excluderea lui Corneliu Vadim Tudor din partid, fiind numai patru voturi împotrivă și 3 abțineri. 
Gheorghe Funar a fost ales preşedinte cu 530 de voturi, iar Corneliu Ciontu a obţinut 113 voturi, iar Ştefan Valentin Varga, 17 voturi.
Funar a declarat la finalul congresului că ”PRM are puterea de a renaşte”.
Despre excluderea din partid a lui C.V. Tudor, Gheorghe Funar a spus că: ”Corneliu Vadim Tudor, la fel ca oricare dintre noi, este trecător prin lumea asta şi un preşedinte de partid nu poate să rămână în această funcţie 100 de ani”, a spus Funar.

2013-07-26

Coloana oficială a premierului Ungariei, Viktor Orban, implicată într-un ACCIDENT MORTAL în Mureş

Coloana oficială a premierului Ungariei Viktor Orban a fost implicată într-un grav accident de circulaţie, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa. Din primele informaţii, se pare că un autoturism a intrat pe contrasens şi a lovit una din maşinile din coloana oficială, scrie citynews.ro.

Accident mortal în Mureş

Plt. Mihai Pop din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş a informat că accidentul s-a petrecut în zona Călimăneşti, judeţul Mureş, iar din primele informaţii de la faţa locului, o persoană care se afla în autoturismul care a intrat pe contrasens şi-a pierdut viaţa. 
Reprezentanţii ISU Mureş spun că niciun pasager din coloana oficială a premierului Ungariei nu a fost rănit. Potrivit adjunctului şefului IPJ Mureş, Valer Ujică, maşina cu număr de corp diplomatic nu făcea parte din coloana oficială a premierului ungar Orban Viktor, ci se deplasa în spatele coloanei. Persoana decedată se afla în altă maşină implicată în accident, a mai arătat acesta, scrie Mediafax. 
Autoturismul care a intrat pe contrasens s-a tamponat frontal de un microbuz din coloana oficială în care se aflau şase pasageri.
Coordonatorul SMURD Târgu Mureş, dr. Cristian Boeriu, a declarat că la SMURD Târgu Mureş au ajuns 6 pacienţi, pasageri în microbuz, cu leziuni uşoare, care la prima examinare nu au avut nevoie de manevre speciale. Din păcate, şoferul care conducea autoturisumul ce a intrat în coloana oficială, a decedat.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş nu au confirmat faptul că vreunul din autoturismele implicate în accident ar face parte din vreo coloană oficială.
"Referitor la evenimentul rutier ce a avut loc în judeţul Mureş, pe DN 13A, între localităţile Călimăneşti şi Fântânele, precizăm faptul că niciunul dintre autoturismele implicate în accident nu face parte din vreo coloană oficială.În urma evenimentului o persoană a decedat, iar în prezent se efectuează cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Mureş.

Convoiul premierului Viktor Orban, implicat într-un accident rutier în Mureş!

Autor: Istvan Deak  26 Iul 2013

Cornel Puntan/Intact Images

Una dintre maşinile aflate în convoiul cu care premierul Ungariei, Viktor Orban, se deplasa la tabăra de vară de la Băile Tuşnad, Tusvanyos, a fost implicată într-un grav accident rutier. Incidentul a avut loc în judeţul Mureş, între localităţile Sângeorgiu de Mureş şi Călimăneşti. 
Purtătorul de cuvânt al premierului a subliniat pentru MTI, citat de hvg.hu, că maşina în care se afla premierul nu a fost implicată direct în accident, premierul fiind nevătămat.
Accidentul a avut loc în timp ce convoiul asistat de poliţia română se îndrepta spre Băile Tuşnad. În maşina implicată în accident se aflau consulul şi viceconsulul Ungariei la Miercurea Ciuc, precum şi trei angajaţi ai instituţiei premierului ungar. Patru persoane au fost transportate de ambulanţe la spital. Poliţia română continuă investigaţiile şi va detalia circumstanţele în care a avut loc accidentul”, a declarat Havasi Bertalan pentru sursa citată.

2013-07-06

Pericolele lumii moderne pentru fertilitate



Nu poti sa nu te intrebi de ce atatea femei intampina dificultati in a deveni mame. Dar nici nu-ti vine a crede ca asta are de-a face cu mediul in care traim...
Tot ce ne inconjoara, de la alimente si pana la mediul bolnav in care vietuim, se adauga motivelor clasice de infertilitate. Iata cum ne putem feri cat de cat, pentru a ne asigura ca vom avea urmasi si ca, si ei, la randul lor, vor putea avea copii.
E vina mea?
Multa vreme atat femeile, cat si barbatii s-au blamat in momentul in care au aflat ca nu sunt capabili sa procreeze. Indiferent care au fost explicatiile medicului, cei care au aflat acest verdict n-au putut sa nu sa se invinovateasca. Nici macar cifrele nu pot sa-i linisteasca: aproape 10-15% dintre cuplurile aflate la varsta sexuala reproductiva trec prin aceasta drama. Iar sperantele pe care medicii le dau - caci ei insista in a ne convinge ca infertilitatea este o afectiune, si nu o stare de fapt - palesc uneori in fata gandurilor negre.
Deseori, femeile aflate in aceasta situatie nu se pot abtine sa nu se intrebe de ce ele - in conditiile in care au avut mereu grija de sanatatea lor - nu reusesc sa ramana insarcinate, in vreme ce altele sunt capabile sa dea nastere unei "echipe de fotbal",la orice varsta. Ironia este ca persoanele care traiesc in medii sarace (chiar insalubre) sunt mai putin expuse factorilor care pun fertilitatea in pericol. Adica... cu banii pe care ii dai pe mancarea considerata sanatoasa sau pe produsele scumpe de ingrijire, de curatenie si asa mai departe, chiar tu iti "cumperi" posibilitatea de a nu ramane insarcinata.
Ambalajul "face" totul
Citeste cu atentie etichetele tuturor produselor pe care le consumi, de la mancare pana la cosmetice si solutii pentru curatenie. Abia daca putem pronunta compusii, daramite sa intelegem ce sunt. Ceea ce nu poti vedea insa e mult mai important: oricat de "curate" ar fi alimentele, recipientele in care ele sunt conservate contin substante chimice (dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, peste 80.000 de compusi sintetici au fost introdusi in produsele pe care noi le folosim), care pot afecta in mod negativ capacitatea femeilor de a procrea.

Sa luam un exemplu simplu: apa. Este recomandat sa consumam in jur de 2 litri de apa zilnic pentru a ne hidrata corespunzator organismul. Cum apa de la chiuveta nu mai prezinta incredere, cumparam apa de izvor imbuteliata. In sticle de plastic, care, pentru a fi rezistente, pot avea in compozitie Bisphenol A (prezent si in biberoanele pentru copii, cutiile de conserve, CD-uri etc.).
Nu, nu e cazul sa devenim paranoice din cauza ca mai totul in jurul nostru este nociv, dar nici nu putem sa ne prefacem ca amenintarile nu exista. Pentru ca tocmai am pomenit de substantele care intra in compozitia produselor pe care le folosim, ar fi bine sa afli si cum ne afecteaza ele. Denumite perturbatori endocrini, acesti compusi sintetici pot bloca anumiti hormoni care au rolul de a regla multe dintre functiile corpului.
Studiile efectuate pe compusul Bisphenol A au scos la iveala ca acesta provoaca dereglari menstruale, pierderi de sarcina ori sindromul ovarului polichistic. De asemenea, s-a descoperit ca influenteaza inclusiv dezvoltarea glandei mamare la pubertate. In cazul barbatilor, poate fi afectata calitatea spermei sau poate cauza cancerul de prostata. 
Cum ajungem sa fim expusi? Simplu: recipientele din policarbonat, zgariate sau lovite, au pierderi de Bisphenol A (care migreaza in continutul sticlei), iar riscul creste pe masura ce acestea sunt refolosite sau chiar sterilizate. Lista chimicalelor poate continua; intre acestea, exista cateva care sunt considerate foarte periculoase (si mai sunt multe care nu au fost INCA testate):
Ftalatul - aflat in peste 52% din cosmetice, dupa cum arata un studiu american; este folosit si in fabricarea de produse farmaceutice (capsule), jucarii - poate cauza malformatii ale tractului reproductiv la femei sau atrofierea testiculelor la barbati.
Alchilfenolii, impreuna cu derivatii lor, pot fi gasiti in detergentii industriali, in vopsele si mase plastice, parfumuri, deodorante de camera.
Bifenili policlorurati, folositi in cerneala, vopsele, mase plastice, mobilier, haine si produse electronice - afecteaza in special calitatea spermei barbatilor.
Moscul artificial, prezent in compozitia detergentilor, parfumurilor (inclusiv cele de camera sau masina), este responsabil de schimbarile hormonale.
Toate aceste substante (pe care le vei gasi inclusiv in raportul Greenpeace privind impactul substantelor chimice toxice asupra sistemului reproducator) trec in aerul pe care noi il respiram!
Poluare = infertilitate?
Din pacate, acesta este adevarul: din cauza poluarii excesive, multe cupluri intampina dificultati in a avea copii. Cat despre expunere, am putea spune ca este totala; incepand cu aerul pe care il inspiram si pana la alimentele pe care le consumam. Nu demult, auzeam cu totii despre infestarea unor iaurturi cu dioxina (substanta incadrata in categoria perturbatorilor endocrini), despre care se stie ca este o substanta cancerigena, care poate bloca functionarea unor enzime din organism si afecteaza in special ficatul, neuronii si glandele endocrine.
Iar daca vrei un exemplu concret, aminteste-ti de cazul presedintelui Ucrainei otravit cu dioxina (e drept, a fost vorba despre o cantitate mai mare). Dioxina poate fi prezenta in alimentele care contin guma-guar (cunoscuta si sub denumirea de aditivul E-412): inghetata, lactate (pentru ingrosarea compozitiei), produse de panificatie si carmangerie, sosuri si dressinguri pentru salate, dar si in anumite produse realimentare - absorbante, obiecte din PVC etc.
Cum reducem riscurile?
E limpede, ne aflam in imposibilitatea de a ne tine complet departe de poluare, dar putem controla anumite lucruri:
Consuma mai putine produse animale; reziduurile de dioxina rezultate in urma incinerarilor afecteaza solul pe care cresc plantele cu care sunt hranite animalele; dioxina se depoziteaza in grasimile animale. Acelasi pericol il reprezinta pestele din apele aflate in apropierea zonelor industriale.
Verifica pe ambalaj compozitia si provenienta produselor pe care le consumi (evita-le pe cele care contin orice incepe cu "Cloro-"). Da, e greu sa afli adevarul sau sa ai incredere in ceea ce scrie pe ambalaj ori iti spune chiar vanzatorul... Dar nici legumele vandute in piata de catre producatorii independenti nu sunt sigure (in ciuda restrictiilor impuse), pentru ca, din dorinta de a face concurenta produselor de sera sau de import, e posibil ca unii sa utilizeze chiar mai multe ingrasaminte chimice.
Nu consuma niciodata fructe sau legume nespalate. Cat despre carne, chiar daca urmeaza sa o gatesti, e bine s-o speli inainte.
Nu arde gunoiul! Daca locuiesti la curte (si masina de la salubrizare trece cam rar), nu incerca sa scapi singura de resturi prin incinerare; chiar tu vei polua mediul cu dioxina si bifenili policlorurati (cercetarile arata ca acestia pot fi responsabili de afectiunea ginecologica ce poarta numele de endometrioza).

2013-07-05

Vasele de cupru si sanatatea

Cuprul este capabil sa distruga bacteriile si virusii nedoriti. Este interesant ca medicina ayurvedica stia acest lucru inca de pe vremea cand bacteriile erau o notiune necunoscuta stiintei. Ayurveda recomanda si astazi pastrarea apei de baut in vase de cupru.
Egiptenii antici foloseau ulcioare si caldari de cupru pentru a mentine apa proaspata. Chiar si in prezent, pentru serviciul de la Templul lui Shiva din orasul indian Rameswaram se folosesc vase mari, din cupru, pentru a depozita apa adusa din fluviul Gange, spre a-i fi oferita zeului Shiva. Apa pastrata in felul acesta ramane proaspata ani la rand.
Potrivit oamenilor de stiinta, recipientele de cupru pot fi raspunsul in ceea ce priveste anihilarea bacteriei E-coli, care traieste in intestinul omului si al tuturor animalelor cu sange cald, producand imbolnaviri grave. Specialistii britanici au efectuat cercetari in acest sens, iar concluzia experimentelor a fost aceea ca ionii de cupru omoara aceasta bacterie periculoasa, performanta nemaiintalnita la niciun alt metal, nici macar la aur.
Un grup de cercetatori de la Universitatea din Southampton au pus apa continand bacterii E-coli in doua vase: unul de otel inoxidabil si altul de cupru. Apoi au analizat zilnic mostre de apa din cele doua recipiente. Rezultatul experimentului a fost acela ca, in vasul de inox, la temperatura camerei, bacteria E-coli s-a mentinut vie timp de luni de zile, in timp ce vasul de cupru a omoraa-o in cateva ore. Acelasi experiment, efectuat la 10°C, a dat urmatoarele rezultate: in vasul de inox, bacteria a trait 34 de zile, in timp ce in vasul de alama n-a supravietuit decat 4 zile.
Asadar, daca in spitale, restaurante, scoli, gradinite, magazine etc. utilizam recipiente de cupru pentru depozitarea apei, putem elimina riscul infectarii alimentelor cu aceasta bacterie periculoasa. E adevarat ca in prezent, vasele de inox sunt folosite aproape exclusiv, atat in localurile publice, cat si acasa, pentru ca sunt mai frumoase, mai stralucitoare si mai usor de întretinut. Cu toate acestea, cuprul este un material mult mai util si mai sanatos, si aceasta nu numai pentru ca omoara bacteriile si virusii.
Acest metal s-a dovedit a avea mult mai multe proprietati benefice pentru corpul uman:
Intareste sistemul imunitar;
Ajuta organismul sa utilizeze fierul din sange;
Reduce actiunea radicalilor liberi asupra tesuturilor, prevenind astfel imbatranirea acestora;
Mentine consistenta si sanatatea oaselor;
Ajuta la producerea unui pigment vital al pielii, melanina; din acest motiv, apa de cupru este recomandata celor care sufera de vitiligo;
Ajuta la functionarea optima a glandei tiroide;
Accelereaza digestia si reduce aciditatea stomacala;
Mareste fertilitatea la femei;
Si, nu in ultimul rand, creste potenta!
Cei interesati sunt sfatuiti sa faca ceea ce barbatii indieni fac de mii de ani: sa-si cumpere o cana de cupru, s-o umple cu apa in fiecare seara, la culcare si s-o bea dimineata, imediat dupa trezire. Cuprul din aceasta apa ajunge in celulele corpului, unde este absorbit in aproximativ 45 de minute. De aceea, este recomandat sa nu se bea si sa nu se manance nimic in acest interval.
Cuprul este un mineral indispensabil organismului. El se gaseste in toate organele si tesuturile: ficat, creier, inima, rinichi, muschi. Lipsa acestui element poate da anemii severe. De aceea, nu neglijati alimentele care il contin in cantitati importante: stafidele, cerealele (in special graul), fasolea si mazarea. Dar, in acelasi timp, retineti ca in ziua de azi, cerealele, legumele si fructele cultivate intensiv au un continut mai scazut de cupru decat cele crescute natural, din cauza solului saracit in minerale.
Atentie: persoanele care iau suplimente cu zinc e bine sa stie ca acesta impiedica buna absorbtie a cuprului provenit din alimente. De aceea, in special acestora li se recomanda folosirea curenta a vaselor de cupru. De asemenea, o alegere excelenta pentru oricine este instalatia sanitara cu tevi de cupru. Un pahar de apa baut in fiecare dimineata direct de la robinet ne asigura ca nu vom suferi niciodata de deficienta de cupru.
Vorbind despre avantaje, iată si lista afectiunilor si a bolilor care pot fi prevenite sau ameliorate in urma consumului de alimente cu cupru: alergiile, chelia, leucemia, osteoporoza, ulcerul stomacal, artrita reumatoida.
In concluzie, cuprul este un mineral vital pentru organismul nostru. Medicii recomanda ca macar o data la 2 ani sa facem un set de analize, astfel incat lipsa acestuia sa fie sesizata din timp, deoarece, fara cupru, sanatatea noastra este in pericol.

Județul Cluj pe locul 3 în țară ca număr de locuitori

Potrivit rezultatelor definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor - 2011, anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică, populaţia stabilă a României la 20 octombrie 2011 era de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane.
"Faţă de situaţia existentă la recensământul anterior, populaţia stabilă a scăzut cu 1.559,3 mii persoane (din care, 779,2 mii femei), în principal din cauza migraţiei externe", potrivit datelor comunicate de reprezentanţii INS.
Ca număr de populație stabilă, Bucureștiul avea un număr de 1.883.400 de persoane, potrivit datelor de la INS. CLujul s-a clasat pe locul 3 în topul județelor cu cea mai mare populație, cu un numAr de 691.100 de persoane.
Iată primele şase judeţe, cu excepţia Bucureştiului, ca număr de populaţie stabilă:
1. Iaşi - cu 772.300 de persoane,
2. Prahova - 762.900 de persoane,
3. Cluj - 691.100 de persoane,
4. Constanţa - 684.100 de persoane,
5. Timiş - 683.500 de persoane
6. Dolj - 660.500 de persoane.
Județele cu cea mai scăzută populație stabilă sunt Covasna (210.200), Tulcea (213.100), Sălaj (224.400), Mehedinţi (265.400), Ialomiţa (274.100) şi Giurgiu (281.400).