2015-06-26

Se stinge dialectul săsesc, urmat de limba maghiară?

 http://corbiialbi.ro/index.php/contact/305-se-stinge-dialectul-sasesc-urmat-de-limba-maghiara/
de Răzvan Lupescu - Braşov
Se stinge dialectul săsesc, urmat de limba maghiară?
Dacă sunt probleme pentru etnicii maghiari în a folosi limba lor maternă, ce putem spune despre românii care vor să înveţe limba maghiară? Pentru românii ardeleni, limba maghiară nu este doar o limba străină, ci este limba vecinilor, a prietenilor ori uneori chiar a unor membri ai propriei familii. 
Să înveţi limba maghiară nu înseamnă să înveţi doar o altă limbă străină, ci să înveţi despre istoria, cultura, tradiţiile celor lângă care stăm şi trăim. Întotdeauna o limbă străină îţi lărgeşte orizontul de cunoaştere. 
De curând căutând nişte cursuri de limba maghiară, am dat peste o reclamă la cursuri de limba maghiară pe youtube. Printre comentarii am găsit şi câteva care spuneau că limba maghiară nu este o limba străina ci o mizerie. 
E trist să vezi că frustrările unora se răsfrâng până şi asupra unei limbi. Există ceva cărţi despre istoria maghiarilor, despre cum ne văd ei pe noi românii, însă prea puţine. Cum poţi combate ideile preconcepute, stereotipurile, altfel decât prin informare obiectivă? 
Francezii, prin anii 20, forţau copiii să vorbească doar franceza în şcoală, li se interzicea să vorbească în occitană. Asta a fost acum aproape 90 de ani. 
Azi limba occitană este vorbită de puţină lume. Guvernul francez însa şi-a dat seama de greşeală şi încearcă revitalizarea ei, prin dicţionare, manuale de învăţat limba occitană, prin cursuri ori prin amplasarea plăcuţelor cu numele străzilor ori a oraşelor în ambele limbi, franceză şi occitană. 
Noi ar trebui să învăţam din greşelile altora, nu să le repetăm ori mai rău, să le şi perfecţionăm. Câţi pot învăţa azi dialectul săsesc dacă doresc? 
Există manuale, dicţionare, cursuri în dialectul saşilor (care este diferit de germană) aici la noi? Nu. 
Guvernul, ministerul culturii se ocupă de aceste lucruri, sau lăsăm dialectul săsesc să moară odată cu dispariţia saşilor?
 Încă nu este cazul cu limba maghiară. Cuvântul cheie este „încă''. Dar dacă se continuă această politică, cu siguranţă se va ajunge acolo. 
Nu ne putem culca pe o ureche şi să stăm liniştiţi că maghiarii sunt destui şi pot şi singuri să-şi apere limba şi cultura. Ca majoritari avem obligaţia de a îi ajuta iar guvernul şi autorităţile statului, să le creeze un cadru în care să îşi poata păstra şi duce mai departe cultura, limba şi tradiţiile. 
Ar trebui să existe în şcoli manuale în care copiii să înveţe despre etniile care trăiesc lângă noi, să înveţe despre maghiari, despre saşi, şvabi, ţipţeri, landleri, romi, sârbi ori ucrainieni. 
O bună convieţuire nu se poate face decât învăţând de mici respectul pentru alţii care au alte religii, altă cultură şi tradiţii, dar care trăiesc aici lângă noi. 
Îi numim minoritari şi spunem „că ei trebuie să se supună nouă majorităţii şi dacă nu le convine, să plece”. Unii spun asta, pentru că aşa au învăţat, alţii pentru că nu îi înţeleg şi cred că cine nu-i ca ei e împotriva lor. 
Îmi doresc să intru într-o librărie şi pe lângă cursurile de limbă italiană, spaniolă, engleză etc. , să găsesc şi cursuri de învăţat dialectul saşilor, dicţionare, ghiduri de conversaţie în dialectul saşilor. La fel şi pentru limba maghiară. 
Până una alta, îmi rămân în minte cuvintele ruşinoase, jignitoare: '„limba maghiara nu este limbă străina ci mizerie''. 
Ne supărăm că unii maghiari nu ne privesc cu prea mare simpatie, dar nu facem nimic decât să ne scuzăm că nu noi am spus cuvintele alea urâte, că sunt spuse doar de o mână de oameni frustraţi si xenofobi. Am luat însa atitudine împotriva celor ce cred că limba maghiară nu merită învăţată? 
Oamenii ăştia mă fac să-mi fie ruşine că sunt român. Îmi doresc să vină ziua când pot să spun cu mâna pe inimă, că sunt mândru că sunt roman şi mândru că în România un etnic maghiar poate să înveţe şi să folosească nestingherit  limba lui maternă. 
Aştept, ca statul să-i dea drepturi egale în a folosi limba maternă ca şi în cazul etnicilor români. Aştept ca statul nu doar să-i „tolereze” ori să se comporte cu ei de parcă le-ar face o favoare, ci să îi respecte pur şi simplu. 
E un drept elementar.

2015-06-04

Expotarg 2015

24 mai 2015 
Data de 24 Mai 2015 a adus mult asteptatul eveniment ajuns la a II-a editie a ,,Expo-targului” organizat in comuna Vata de Jos.Acest eveniment a fost organizat de catre Consiliul Local al comunei Vata de Jos, in parteneriat cu Asociatia Crescatorilor de Pasari si Animale Hunedoara-Deva AJCPA si Asociatia Intercomunitara ”Tara Zarandului” LEADER GAL. 

Expozitia de animale (cabaline, bovine, ovine) a fost cel mai asteptat moment al evenimentului , urmat mai apoi de participarea producatorilor locali si mestesugari din ,,Tara Zarandului”, iar pe langa acestia au participat si furnizorii de utilaje pentru fermele familiale. 
Avand in vedere numarul ridicat de participanti la Expotarg standul organizat de GAL Tara Zarandului, unde s-au distribuit materiale promotionale si s-a prezentat activitatea GAL pana la momentul actual, a fost la mare cautare, nu numai de catre oamenii din zona ci si de catre grupul de studenti americani, care si-au desfasurat activitatea in mai multe tipuri de ferme (crescatori de animale, apicultori, producatori de lactate).
Expotarg 2015 poza 3
Expotarg 2015 poza 2
In concluzie Expo – Targul fiind un real succes si de aceasta data ne dorim ca la urmatoarea editie sa se stranga mai multi participanti iar targul sa devina o traditie desfasurata an de an.

2015-06-02

Femei in afaceri - Puterea reputatiei

In opinia fondatoarei Musette, compania pe care o conduce este o intruchipare a luxului accesibil. Desi are presiuni foarte mari din strainatate pentru a creste preturile, crede ca luxul nu este neaparat o chestiune de pret, cat de calitate. Are succes in afara Romaniei si foarte multe cereri de franciza, insa pentru ca este o impatimita a calitatii, este extrem de rezervata in a acorda francize. Pentru Cristina Batlan, criza a adus numeroase oportunitati: materia prima din Italia, altadata foarte greu de accesat din perspectiva termenelor de livrare, este acum mai accesibila, furnizorii sunt mai flexibili, negocierile sunt mai fructuoase.
Interviu cu Cristina Batlan, Director General Musette
Musette este un brand foarte cunoscut in Romania si intr-o foarte mare masura este asociat cu numele dumneavoastra. Este un avantaj sau un dezavantaj - cum ati perceput acest lucru de-a lungul timpului? Sunteti un fel de purtator de imagine...
Sunt un fel de purtator de imagine al brand-ului si acesta este un avantaj pentru mine pentru ca, probabil, personalitatea mea a devenit mult mai puternica datorita brand-ului care, cu siguranta, depaseste notorietatea mea. Pe de alta parte este o raspundere enorma si sunt judecata aspru pentru orice greseala a oricui din staff-ul nostru. Ne simtim uneori abuzati doar pentru ca dorim sa fim amabili, nu de putine ori buna crestere este confundata cu prostia.
Exista si avantaje in aceasta situatie?
Este bine sa conduci o firma puternica, e bine sa stii ca ai pe ce sa te bazezi, pentru ca atunci cand ai o carte de vizita de la Musette - in mediul de afaceri international, nu doar din Romania, pe zona noastra de business - esti respectat si apreciat.
Cum ati ajuns la numele de Musette, care este istoria numelui?
A pornit de la melodia din "Parisul vesel", care mi-a placut foarte mult, si atunci mi s-a parut ca se potriveste bine cu spiritul usor francez al Bucurestiului sau poate simteam la acea vreme nevoia aristocratiei care lipsea.
Aveati la vremea respectiva anumite repere din strainatate la care va raportati?
Prima oara am iesit din tara, ca adult, in 1991, in Austria, pentru cateva zile, insa la acea vreme nu vedeam lumea cu ochi de intreprinzator.
Cum a evoluat portofoliul din perspectiva categoriilor pe care ati intrat de-a lungul timpului? Cu ce ati inceput?
Am inceput o activitate de comert cu tesaturi, fara a avea la momentul respectiv viziunea unei dezvoltari ulterioare in moda. Am avut succes si am perseverat poate mai mult decat altii fiindca Romania de atunci trecea prin momente similare timpului la care vorbim: taxe excesive, lipsa capitalizarii afacerilor de catre banci, inflatie.
Dupa prima perioada, 1992-1996, in care am acumulat capital, a urmat o noua etapa, cea de creare de valoare adaugata odata cu deschiderea fabricilor si dezvoltarea retelei de magazine proprii. Productia de pantofi este cel mai complex domeniu din ciclul acesta de dezvoltare.
Cum ati interactionat cu moda din Romania, care este relatia unui producator care si el seteaza tendinte, gusturi, directii si creatorii de moda din spatiul respectiv?
In general am cautat sa nu interactionam mult cu creatorii de moda consacrati din Romania, ne-am creat propria identitate insa nu de putine ori am fost alaturi de tinerele talente pe care le-am sprijinit intotdeauna dezinteresat. 
Ne mandrim ca suntem un brand apreciat de revistele de moda din Romania si ca produsele noastre sunt alese de catre fashion editori la fiecare numar. Aceasta recunoastere ne motiveaza si vreau sa le multumesc tuturor.
Ne straduim sa fim conectati la trend, lucram cu designeri francezi si italieni foarte talentati si prezenti in moda internationala actuala.
Musette se adreseaza unui client cosmopolit, mereu atent la moda, care stie ce cumpara, si de aceea sarcina sa devine foarte grea. Este greu sa ramai in limita pretului accesibil cu un produs de lux.
Un lux accesibil...
Un lux pe care sa ti-l poti permite, acesta este conceptul produsului nostru. Pe o scara calitativa, de la 1 la 10, ne aflam pe la 8-9 (oricand fiind loc de mai bine) iar pe scara pretului suntem pe la 3-4. Avem un raport calitate-pret foarte bun. Cu cat am crescut mai mult, cu atat am reusit sa-l pastram mai usor, cumparand direct, fara intermediari, vanzand direct, fara intermediari si fiind un grup puternic, care are posibilitatea sa negocieze foarte bine.
Toti membrii echipei Musette se straduiesc in fiecare moment sa se autodepaseasca, sa fie mai buni si poate ca aici sta o parte a succesului nostru, lucram cu oameni carora le pasa.
Aveti doar magazine monobrand, sau aveti si parteneriate cu alti retaileri mai mari?
Deja de cativa ani, Musette, desi boutique, nu mai este monobrand, Cristhelen B. si Giannini sunt marcile noastre internationale de lux pe care le-am introdus si in Romania. Pantofii de barbati si accesoriile Giannini pastreaza acelasi spirit, calitate de executie si sunt prezenti in colectie completa din acest sezon in magazinele Musette.
In Romania si in Bulgaria vindem doar in magazinele Musette. Incepand din aceasta iarna vom fi prezenti si pe alte piete - Franta, Grecia si Rusia.
Speram sa avem succes, fiindca acolo se da de fapt adevarata lupta. Buyer-ii sunt optimisti, avem o calitate foarte buna la un pret imbatabil, in opinia lor.
Sunteti un manager hands on pe businessul dumneavoastra si oarecum prezent in diverse detalii foarte concrete ale productiei.
Consider ca asta este reteta succesului. Moda inseamna detaliu, iar atunci cand esti atent la detalii, oricand observi ca ar putea sa fie mai bine. De aici incepe lumea fascinanta a modei, lumea mea... aici sunt eu si fac ceea ce-mi place. Atunci cand se naste un produs frumos oboseala dispare, orele de incercari repetate sunt date uitarii, pentru ca apoi o alta poveste sa inceapa.
Productia este complicata, pantofii au nevoie de cunoasterea de tehnici particulare, nu poti doar cu talent sa faci pantofi buni. Pantofii au un rol foarte important - chiar daca tocurile sunt ametitor de inalte, trebuie sa te poarte de dimineata pana seara fara ca zambetul tau sa dispara din cauza durerii de picioare, adica... comozi.
Lumea pantofilor e plina de secrete si imi place sa aflu cat mai multe despre ea.
Romania este "tara tuturor posibilitatilor" pentru ca, desi nu exista aproape nici o industrie conexa care sa functioneze, noi reusim sa facem pantofi buni. Fara bucurie spun ca aproape toate componentele sunt importate din Italia, de la calapod pana la cutia de pantofi.
Doar daca esti prezent poti simti succesul, altfel afacerea ta devine impersonala, se transforma in cifre de ziar financiar.
Cum ati invatat sa evaluati, sa cresteti calitatea? Sunt si categorii diferite de produse, nu e doar una singura.
Am incercat sa ne depasim cu fiecare colectie, sa fim mai buni. Lucram cu specialisti experimentati italieni. Stilistii nostri spun: dupa un sezon mai prost decat cel anterior, trebuie sa ne schimbi, si asta e laudabil la ei. 
Familia Musette este tanara, mereu in lupta cu indiferenta care poate duce la greseli enorme. Tehnicianul nostru, Lucio Benetollo, spune si chiar a afisat la intrarea in fabrica: pantofii se fac cu multa atentie, nu cu magie. Venetian, acest om a acceptat sa vina in Romania sa ne conduca fabrica, si... imaginati-va ce greu ne-a fost sa-l convingem sa o faca, pentru ca-ti trebuie o doza considerabila de curaj sa dai Venetia pe Husi. Dupa primele doua luni de proba pe care le-a avut in Romania, a inteles ca ii cerem sa schimbe lucrurile in bine, ca este capabil s-o faca si ca poate sa conduca o fabrica atat de mare. Cum orice pe lume este perfectibil, cum nu suntem o companie de oameni suficienti, zi de zi lucram pentru a fi mai buni. Si a schimbat foarte multe lucruri. In 6 luni de zile a schimbat complet tehnologia, a ridicat calitatea executiei si, intr-adevar, facem pantofi. Desi uneori criticati de prieteni francezi ca vindem prea ieftin si ca pe o piata occidentala nu am fi credibili, insistam sa pastram pretul accesibil.
E o realitate sau o prejudecata?
Cu siguranta ca snobi exista peste tot insa, spre deosebire de noi, occidentalii consuma marci de mult mai mult timp iar numarul celor "normali" este mult mai mare. Occidentalii sunt cei care stiu sa se bucure de preturi bune. Numai la noi exista snobismul asta ca daca e bun trebuie sa fie foarte scump. Insistam sa perpetuam teoria noastra ca nu e neaparat nevoie sa fie scump ca sa fie bun si clientela noastra cu siguranta a inteles acest lucru, pentru ca afacerea noastra creste cu 30% pe an.
Considerati ca evolutia retailului in Romania si mai ales a celui adecvat tipului de produse pe care le expuneti este avantajos sau dezavantajos pentru Musette? V-ar fi avantajat intr-o mai mare masura o explozie mai mare de centre comerciale decat este acum?
Musette nu are o politica de canibalizare a brand-ului, nu dorim sa fim prezenti in toate mall-urile care se vor construi chiar daca productia ne-ar permite. Cristhelen B. este o marca exclusivista si se produce in serii scurte si in editie limitata.
Numai o marca de masa poate fi prezenta in multe locatii desi costurile de distributie i-ar creste odata cu fiecare locatie noua.
Spuneati ca atunci cand se ofera o carte de vizita in strainatate pe care scrie Musette, acest lucru determina multa admiratie si respect. Ce inseamna Musette la nivel international acum?
Am inceput sa ne orientam usor spre alte piete ca o masura de contracarare a crizei. In prezent ne laudam cu doua locatii de succes in Sofia si o retea de magazine din Grecia prin care am inceput sa vindem abia din aceasta vara cateva din liniile Cristhelen B. Din toamna vom incepe sa vindem in Franta si Rusia in magazine multimarca.
Avem cereri de franciza din Belgia, Germania si Franta dar pe care nu putem sa le onoram pentru ca nu ne permite productia.
Cu siguranta ca orice strain care doreste sa cunoasca primii trei producatori romani in domeniu obtine, de la Camera de Comert, de exemplu, numele Musette. 
De-a lungul timpului am avut sansa sa lucram cu firme foarte mari, Miroglio SPA, H&M, de la care am invatat multe. 
Avem o reputatie internationala buna pentru ca totdeauna ne-am respectat partenerii.