de Răzvan Lupescu - Braşov
Se stinge dialectul săsesc, urmat de limba maghiară?
Dacă sunt probleme pentru etnicii maghiari în a folosi limba lor maternă, ce putem spune despre românii care vor să înveţe limba maghiară? Pentru românii ardeleni, limba maghiară nu este doar o limba străină, ci este limba vecinilor, a prietenilor ori uneori chiar a unor membri ai propriei familii.
Să înveţi limba maghiară nu înseamnă să înveţi doar o altă limbă străină, ci să înveţi despre istoria, cultura, tradiţiile celor lângă care stăm şi trăim. Întotdeauna o limbă străină îţi lărgeşte orizontul de cunoaştere.
De curând căutând nişte cursuri de limba maghiară, am dat peste o reclamă la cursuri de limba maghiară pe youtube. Printre comentarii am găsit şi câteva care spuneau că limba maghiară nu este o limba străina ci o mizerie.
E trist să vezi că frustrările unora se răsfrâng până şi asupra unei limbi. Există ceva cărţi despre istoria maghiarilor, despre cum ne văd ei pe noi românii, însă prea puţine. Cum poţi combate ideile preconcepute, stereotipurile, altfel decât prin informare obiectivă?
Francezii, prin anii 20, forţau copiii să vorbească doar franceza în şcoală, li se interzicea să vorbească în occitană. Asta a fost acum aproape 90 de ani.
Azi limba occitană este vorbită de puţină lume. Guvernul francez însa şi-a dat seama de greşeală şi încearcă revitalizarea ei, prin dicţionare, manuale de învăţat limba occitană, prin cursuri ori prin amplasarea plăcuţelor cu numele străzilor ori a oraşelor în ambele limbi, franceză şi occitană.
Noi ar trebui să învăţam din greşelile altora, nu să le repetăm ori mai rău, să le şi perfecţionăm. Câţi pot învăţa azi dialectul săsesc dacă doresc?
Există manuale, dicţionare, cursuri în dialectul saşilor (care este diferit de germană) aici la noi? Nu.
Guvernul, ministerul culturii se ocupă de aceste lucruri, sau lăsăm dialectul săsesc să moară odată cu dispariţia saşilor?
Încă nu este cazul cu limba maghiară. Cuvântul cheie este „încă''. Dar dacă se continuă această politică, cu siguranţă se va ajunge acolo.
Nu ne putem culca pe o ureche şi să stăm liniştiţi că maghiarii sunt destui şi pot şi singuri să-şi apere limba şi cultura. Ca majoritari avem obligaţia de a îi ajuta iar guvernul şi autorităţile statului, să le creeze un cadru în care să îşi poata păstra şi duce mai departe cultura, limba şi tradiţiile.
Ar trebui să existe în şcoli manuale în care copiii să înveţe despre etniile care trăiesc lângă noi, să înveţe despre maghiari, despre saşi, şvabi, ţipţeri, landleri, romi, sârbi ori ucrainieni.
O bună convieţuire nu se poate face decât învăţând de mici respectul pentru alţii care au alte religii, altă cultură şi tradiţii, dar care trăiesc aici lângă noi.
Îi numim minoritari şi spunem „că ei trebuie să se supună nouă majorităţii şi dacă nu le convine, să plece”. Unii spun asta, pentru că aşa au învăţat, alţii pentru că nu îi înţeleg şi cred că cine nu-i ca ei e împotriva lor.
Îmi doresc să intru într-o librărie şi pe lângă cursurile de limbă italiană, spaniolă, engleză etc. , să găsesc şi cursuri de învăţat dialectul saşilor, dicţionare, ghiduri de conversaţie în dialectul saşilor. La fel şi pentru limba maghiară.
Până una alta, îmi rămân în minte cuvintele ruşinoase, jignitoare: '„limba maghiara nu este limbă străina ci mizerie''.
Ne supărăm că unii maghiari nu ne privesc cu prea mare simpatie, dar nu facem nimic decât să ne scuzăm că nu noi am spus cuvintele alea urâte, că sunt spuse doar de o mână de oameni frustraţi si xenofobi. Am luat însa atitudine împotriva celor ce cred că limba maghiară nu merită învăţată?
Oamenii ăştia mă fac să-mi fie ruşine că sunt român. Îmi doresc să vină ziua când pot să spun cu mâna pe inimă, că sunt mândru că sunt roman şi mândru că în România un etnic maghiar poate să înveţe şi să folosească nestingherit limba lui maternă.
Aştept, ca statul să-i dea drepturi egale în a folosi limba maternă ca şi în cazul etnicilor români. Aştept ca statul nu doar să-i „tolereze” ori să se comporte cu ei de parcă le-ar face o favoare, ci să îi respecte pur şi simplu.
E un drept elementar.