2015-11-25

Autobuzul Urban Crosstown, produs la Roman Brașov, va merge în zona Maghrebului

24.11.2015 
Uzina Roman Brașov este pe punctul de a încheia un contract de vânzare pentru șase autobuze Urban Crosstown. Carol Rugacs, directorul fabricii, a spus că cele șase exemplare aflate pe stoc vor merge către un client din zona Maghrebului (zona de nord-vest a Africii).
„Suntem aproape de a încheia negocierile pentru toate cele şase autobuze pe care le avem, am mers pe un discount de peste 20% pentru a încheia mai repede afacerea. Cu acelaşi potenţial client negociem şi vânzarea câtorva basculante şi camioane pe care le mai avem. Ar fi vorba de un contract de circa 1 milion de euro”, a declarat oficialul fabricii pentru Economica.
Autobuzul Urban Crosstown a fost fabricat în doar 10 exemplare. Din acest lot de probă au fost comercializate patru unități care au ajuns pe mâinile unor firme de transport internațional de călători. Din păcate, nicio primărie din țară nu a vrut autobuzele produse la Roman Brașov.
Urban Crosstown folosește o unitate care se mulează pe normele de poluare Euro 5. Acesta are o serie de dispozitive pentru facilitatea accesului persoanelor cu mobilitate redusă, un sistem de siguranță care nu permite plecarea cu ușile deschise și o capacitate totală de 91 de persoane. Viteza maximă este de 80 km/h, iar prețul de listă se cifrează la 120.000 de euro.

Radicalii maghiari vor de la Cioloș libertățile autonomiei promise la 1918. Secuii fac miting împotriva României unite

Redactorii de la Napoca NEWS au dat de mai multe ori dovada că nu înţeleg diferenţa între autonomie şi separatism. Titlul articolului şi ce se afirmă mai jos este o recentă dovadă despre faptul că dânşii încearcă să facă să se tulbure apele ţării noastre. Fiind vorba de naţiuni conlocuitoare nu poate fi amestecat cu o destrămare a ţării. Secuii sunt şi vor fi în continuare în mijlocul ţării, deci o strămutare - nu poate să ajuită la detensionare aşa cum şi nici o astfel de articol nu v-a contribui la o bună înţelegere între naţiuni conlocuitoare, aşa cum nici o aţâţare a acestora nu v-a rezolva problema şi nici nu ar trebui să fie o temă - într-o viziune negativă - al unor publicaţii de marcă cum este Napoca NEWS!
Partidul Civic Maghiar (PCM) va organiza, în 28 noiembrie, un miting la Miercurea Ciuc, cerând noului Guvern garantarea drepturilor maghiarilor prin Constitutie si includerea in legea fundamentala a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.
Presedintele PCM, Biro Zsolt, a declarat, joi, ca in 28 noiembrie va avea loc in fata Palatului Administrativ, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, un miting la care au fost invitati membrii comunitatii maghiare din tara, indiferent de culoarea politica, transmite corespondentul Mediafax.
Scopul actiunii este de a cere autoritatilor statului roman respectarea Proclamatiei de la Alba Iulia. “Se stie foarte bine ca in 1918, 1 decembrie, la Alba Iulia s-a adoptat o proclamatie si aceasta proclamatie, la capitolul III, punctul 1, spune urmatorul lucru: deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Noi atragem atentia ca nici pana in data de astazi aceasta deplina libertate si egalitate nu s-au infaptuit.
Anul trecut, la Sfantu Gheorghe am avut o manifestare in care am adoptat o petitie in acest sens, pe care am inmanat-o prefectului de Covasna. Dat fiind faptul ca a intervenit o schimbare politica, este si mai actuala aceasta chestiune si vrem sa inmanam si noului Guvern si noului premier doleantele noastre”, a spus Biro.
El a adaugat ca drepturile comunitatii maghiare, intre care “deplina libertate nationala, folosirea limbii maghiare si recunoasterea Tinutului Secuiesc”, trebuie sa fie garantate prin Constitutie.
“In primul si in primul rand, drepturile noastre trebuie garantate prin Constitutia Romaniei. Noi intotdeauna am fost pentru rezolvarea acestor lucruri pe cale parlamentara, pe calea democratiei si in acest sens noi am pregatit cinci puncte pentru modificarea Constitutiei si cerem ca aceste puncte sa fie incluse in noua Constitutie a Romaniei: deplina libertate nationala, folosirea limbii maghiare, recunoasterea regiunilor istorice ale tarii, vorbim noi, in programul nostru, nu numai despre Tinutul Secuiesc, vorbim despre un regionalism asimetric. La noua reorganizare a tarii, noi credem ca trebuie tinut cont de aceste lucruri”, a adaugat liderul civicilor maghiari.
Biro Zsolt a afirmat ca pentru intreaga comunitate maghiara din tara Ziua Nationala a Romaniei reprezinta “ziua promisiunilor neindeplinite si a unor drepturi neacordate”.
“Pentru comunitatea noastra, ziua de 1 Decembrie inseamna ziua promisiunilor neindeplinite si a unor drepturi neacordate. Nu am vrut sa facem aceasta manifestare pe data de 1 Decembrie, pentru ca am vrut sa transmitem ca suntem cetateni loiali acestei tari. Respectam sarbatoarea conationalilor nostri romani si cerem respect. Respectul sa fie reciproc si acest lucru se poate realiza numai cu indeplinirea acestui capitol (capitolul III al Proclamatiei de la Alba Iulia) din declaratia de la 1 Decembrie (1918 – n.red.) “, a spus Biro.
PCM a invitat la actiunea din data de 28 noiembrie reprezentanti ai bisericilor istorice maghiare, precum si lideri ai celorlalte partide politice maghiare si ai organizatiilor civile maghiare.
“Cand vorbim despre problemele comunitatii, nu trebuie sa tinem cont de apartenenta politica, nu este un eveniment al unui partid politic. Noi invitam pe toata lumea care este de acord cu doleantele noastre. Aceasta actiune nu se indreapta impotriva nimanui, nu se indreapta impotriva concetatenilor nostri de etnie romana, vizeaza numai cerintele si doleantele noastre, pe care noi consideram ca trebuie adoptate, ca sa ne simtim si noi cetateni egali ai acestei tari”, a conchis presedintele PCM.
Manifestarea din 28 noiembrie, de la Miercurea Ciuc, va incepe la ora 14:00 cu un program artistic care va rememora evenimentele din 1918 si va continua cu adoptarea unei petitii, care va fi inaintata premierului Dacian Ciolos si actualului Guvern.E de fapt un miting împotriva unității României

2015-11-17

Miniștrii Cabinetului Cioloș, audiați și avizați favorabil de comisiile Parlamentului (sinteză)

16 Nov 2015,
Miniștrii propuși în guvernul premierului desemnat Dacian Cioloș și care au fost audiați luni în comisiile de specialitate ale Legislativului au primit avize favorabile.
O excepție a fost Vasile Dâncu, propus pentru portofoliul de la Dezvoltare Regională și Administrație Publică și pentru un post de vicepremier, care nu a mai putut fi audiat deoarece, potrivit unor surse, i s-ar fi făcut rău în drum spre Parlament.
* Șeful Poliției Române, Petre Tobă, avizat pentru funcția de ministru al Afacerilor Interne: "Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și (...) este o temă extrem de actuală, vedem cu toții tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem cu toții ceea ce se întâmplă în Europa și prin creșterea gradului de siguranță doresc să acopăr toate componentele siguranței cetățeanului".
Întrebat dacă va folosi coloana oficială la fel ca și predecesorul său, Gabriel Oprea, Tobă a spus că o va folosi exact în condițiile prevăzute de lege.
"Politica externă s-a dovedit a fi cu adevărat o politică de consens național și eu cred că acest lucru trebuie să rămână în continuare cadrul în care demersul nostru de politică externă se desfășoară. (...) MAE e un instrument esențial în realizarea acestui demers, dar MAE fără o cooperare cu celelalte instituții care fiecare într-un fel sau altul are responsabilități în materie, demersul nu poate să fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog și o cooperare interinstituțională foarte bine pusă la punct", a subliniat Lazăr Comănescu.
* În Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Parlament, Mihnea Ioan Motoc a afirmat: "Vorbim de amenințările de pe flancul estic, dar și de amenințările de la sud, dintre care unele, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict, instabilitatea din zonă, afectează securitatea europeană și implicit pe cea a României. (...) Am vorbit despre continuitate și previzibilitate în orientarea și funcționarea Ministerului Apărării, în diversele componente ce concură la aceasta — componenta legislativă, de sprijin financiar adecvat".
El a precizat că se va axa pe consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.
* Dan Stoenescu, propus ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, în cadrul audierilor, a subliniat că diaspora va reprezenta o prioritate pentru noul Guvern și că relația cu Republica Moldova este una "absolut primordială". El s-a declarat convins că noul Guvern va sprijini posibilitatea ca toți românii de peste hotare să își exercite dreptul la vot.
* Propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu a primit aviz favorabil.
Absorbția fondurilor europene reprezintă o mare problemă, în condițiile în care România riscă să dezangajeze un miliard de euro pe dezvoltare rurală și aproape 40% din fondurile pentru pescuit, a arătat Achim Irimescu. Acesta a precizat că una dintre cauzele pentru care absorbția a avut de suferit vizează procedurile complicate de accesare a fondurilor europene.
* Costin Grigore Borc, propus pentru funcția de ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a spus în comisiile reunite de specialitate că 2015 va fi un an de vârf în ceea ce privește exporturile din ultimii 26 de ani, în condițiile în care valoarea schimburilor comerciale în primele șase luni a depășit 68 de miliarde de euro, din care 32 de miliarde înseamnă exporturi.
* Anca Dana Dragu Paliu, propusă la Finanțe Publice, a subliniat că obiectivele sale sunt finalizarea bugetului, creșterea potențialului economiei românești, stimularea investițiilor publice, dar și o creștere a colectării veniturilor prin accelerarea procesului de informatizare și sporirea gradului de conformare voluntară.
* Claudia Ana Costea, propusă ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, a precizat că nominalizarea a avut în vedere faptul că este femeie, că "vibrează la sensibilitățile mamelor, copiilor, persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie". Claudia Ana Costea a susținut că vrea să respecte angajamentele asumate de Guvernul anterior în ceea ce privește Legea salarizării unitare.
* Victor Vlad Grigorescu, propus pentru funcția de ministru al Energiei, a afirmat că printre primele măsuri pe care le va lua ca ministru se află convocarea Comandamentului de Iarnă pentru a verifica dacă sunt asigurate stocurile necesare de gaze naturale, cărbuni și păcură pentru perioada următoare.
* Victoria-Violeta Alexandru, propusă pentru funcția de ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Social, a precizat că își dorește să lanseze în dezbaterea publică 'un registru al transparenței'. "Îmi doresc foarte mult să lansez în dezbaterea publică conceptul de registru al transparenței, adică o platformă care să permită pe baze voluntare înregistrarea tuturor actorilor interesați să între în consultări publice pe diferite priorități pe care urmează să le identifice întregul Guvern", a explicat ministrul propus al Dialogului Social.
* Dan Costescu, propus pentru portofoliul de la Transporturi, a afirmat că nu dorește să demonstreze neapărat ceva la finalul mandatului său, ci va asigura continuitatea acestui sistem vital pentru economia țării, va încerca să se achite cât mai bine de îndatoririle sale și va lansa ori va continua acele proiecte care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au putut realiza până acum.
În ceea ce-l privește pe șeful CNADNR, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, Dan Costescu a spus că nu știe dacă îl va schimba sau nu.
* Ioan Dragoș Tudorache, propus șef al Cancelariei Primului-ministru, le-a spus membrilor comisiilor că este o noutate a Cabinetului Cioloș ca șeful Cancelariei să fie și membru al Guvernului. "Portofoliul trebuie înțeles ca un mandat de metodă legat de natura acestui Guvern. Un guvern politic vine cu o coeziune de proiecte, un guvern tehnocrat nu are această coeziune, cel puțin la început", a arătat Tudorache, afirmând că are rolul să asigure metode noi de colaborare între ministere.
* Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaților și Senat au acordat aviz favorabil ministrului propus să preia portofoliul Ministerului pentru Societatea Informațională, Marius-Raul Bostan.
"Misiunea de ministru al Societății Informaționale nu este simplă, este destul de complicată. Ar fi ușor neserios din partea mea ca, la 48 de ore de la nominalizare, să vin să vă vorbesc despre această întreprindere. Trebuie să administrăm cât mai bine, să venim cu măsuri pe durata unui an. În principiu o să încerc să administrez cât mai bine participațiile noastre și să continuăm procesele de privatizare, astfel încât să atragem cât mai multă valoare. În privința Agendei Digitale, o să încercăm să ajutăm implementarea proiectelor și să atragem cât mai multe fonduri europene, să folosim această resursă", a afirmat Bostan.
* Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaților și Senat au acordat aviz favorabil pentru ministrul propus al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.
"Pot să vă asigur că unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este ca mediul să crească atât în partea guvernamentală, cât și în cea a populației ca importanță, să nu mai fie Cenușăreasa. De ce România este ultima în materie de mediu, este o întrebare pe care vreau să v-o adresez dumneavoastră, care ați fost la guvernare până acum. Sunt multe probleme specifice și aș dori să-mi acordați un răgaz să discut și cu specialiști', a afirmat, în cadrul audierilor, ministrul propus al Mediului, Apelor și Pădurilor.
* Medicul Andrei Patriciu Achimaș Cadariu, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, a arătat că pacientul a rămas în centrul preocupărilor sale. "Mi-am desfășurat activitatea într-un sistem de sănătate, nu într-un mod abstract", a declarat acesta, la audieri.
În opinia sa, este necesar a fi dezvoltat un program de educație pentru sănătate și profilaxie. Referindu-se la legea Sănătății, el a afirmat că trei paliere sunt foarte importante: medicina școlară, cea comunitară și malpraxisul. "Este nevoie de timp. În acest moment mă abțin de a da un termen, nu poate fi mai repede de a doua jumătate a anului viitor", a spus acesta.
* Cristina Guseth a primit aviz favorabil, dar a fost pusă în dificultate cu întrebări pe tema imunităților, fiind un moment tensionat dialogul dintre aceasta și parlamentarul Steluța Cătăniciu.
* Comisiile juridice l-au avizat favorabil, în unanimitate, pe Ciprian Bucur pentru funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul.
"Ce post ar fi mai nimerit pentru Ciprian care cu asta se ocupă de atâta vreme, suntem extrem de onorați și mulțumiți de această nominalizare extrem de inspirată și cred că în sfârșit pot vota cu inima plină și cu conștiința liniștită, să dau un vot favorabil omului potrivit la locul potrivit", a spus președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților Bogdan Ciucă.
* Profesorul Vlad Alexandrescu, avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcția de ministru al Culturii, a enunțat ca priorități: elaborarea și trimiterea către Parlament a Codului Național al Patrimoniului; un nou concept al finanțării creatorilor de cultură, printr-o aplicație mai flexibilă; lansarea și proiectarea unei noi săli de concerte în București; consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituții de cultură.
* Aura Carmen Răducu, propusă pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene, a primit luni aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate din Parlament.
"Ca priorități imediate — bugetul — deci trebuie să terminăm cât mai repede bugetul pentru anul viitor, încheierea programului 2007 — 2013 până în decembrie și pe urmă efectuarea actelor și găsirea de soluții pentru creșterea gradului de absorbție, după aceea acreditarea sistemului. O etapă foarte importantă este acreditarea sistemului de gestionare. S-au făcut deja niște pași și urmează să-i finalizăm. Nu sunt multe țări care și-au acreditat, încă, sistemul. Mi-aș dori foarte mult să reușesc în această perioadă o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit și nu știam că viața o să îmi dea să mă ocup de el. Mi-aș dori să iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica", a spus Răducu.
* Elisabeta Lipă, propusă ca ministru al Tineretului și Sportului, a afirmat în ședința comisiilor pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Camerei Deputaților și Senatului: ''După 24 de ani de activitate sportivă, am o datorie de suflet să ajut sportul românesc și din această postură. Nu avem cum să facem schimbări spectaculoase, dar vom reevalua proiectele din tineret și sport, pentru că ele trebuie să aibă o finalitate unică. Suntem în anul calificărilor, un an foarte greu, iar, din păcate, pentru Jocurile Olimpice de la Rio avem doar 27 de sportivi calificați. Este un număr extrem de mic, ținând cont că în edițiile la care am participat eu eram peste 100 de sportivi și câteodată nu încăpeam în același avion. MTS va face eforturi pentru a califica un număr cât mai mare de sportivi", a declarat Elisabeta Lipă la audiere.
Miniștrii propuși de premierul desemnat Dacian Cioloș vor primi marți votul de învestitură în plenul reunit.
AGERPRES

2015-11-16

Programul de guvernare propus de Cabinetul Cioloș - obiective, principii

16 Noiembrie 2015,
Dacian Cioloş a depus, luni, la Parlament Programul de guvernare, care pornește de la tragedia din clubul Colectiv, care "a creat un orizont de așteptare la nivelul societății" și "a dat un mandat moral partidelor politice", fiind evidențiat faptul că viitorul Cabinet trebuie să răspundă acestor realități.
În document se precizează că Guvernul Cioloș nu poate și nu își va asuma să se angajeze pe toate fronturile de reformă în societatea românească.
"Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, în care aceste pregătiri structurale să aibă loc. În același timp, va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfășurarea proceselor electorale în condiții optime, pentru toți românii, indiferent unde se află ei", se arată în programul de guvernare
Cabinetul Cioloș își mai asumă amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari și președinți de consilii județene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români.
De asemenea, se intenționează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării. În plus, se propune facilitarea implicării grupurilor cetățenești în formularea de inițiative legislative.
Obiectivul major pe care și-l propune Cabinetul Cioloș este acela de consolidare a parametrilor macroeconomici, a perspectivelor de dezvoltare durabilă a țării, concentrându-se pe identificarea și eliminarea vulnerabilităților în absorbția fondurilor europene, odată cu finalizarea implementării programelor pentru perioada 2007-2013 și lansarea de urgență a tuturor programelor pentru 2014-2020.
Principiile de fiscalitate se referă la asigurarea unui cadru care să fie stabil, predictibil, transparent, la care se adaugă debirocratizarea, simplificarea și armonizarea reglementărilor.
Și investițiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, proiectele în derulare urmând a fi evaluate pentru a grăbi realizarea lor.
Documentul face referire și la concentrarea pe relația României cu Bruxelles-ul și pe marile teme de dezbatere din Uniunea Europeană.
La capitolul priorități se prevede: un Guvern deschis și transparent, în dialog cu instituțiile democratice și cu societatea ca actor politic; poziționarea activă a României ca actor strategic în context regional, european și internațional, cu atenție pe relațiile de vecinătate; susținerea fără rezerve a independenței justiției și a continuării luptei împotriva corupției; niciun proces electoral din România nu mai trebuie să fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare; îmbunătățirea eficienței administrației publice, în serviciul cetățeanului; îmbunătățirea sistemului de protecție civilă pentru creșterea siguranței cetățeanului; revizuirea și prioritizarea proiectelor de investiții (inclusiv de infrastructură) în scopul creării de locuri de muncă și al creșterii productivității; mutarea accentului în actul educațional pe transmiterea de informație, pe crearea de competențe pentru viață și reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic.
În programul de guvernare este prezentat și un plan de măsuri pe perioada funcționării acestui Guvern. Ca obiective sunt subliniate: întărirea democrației elective și a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România; stabilizarea mediului economic și creșterea gradului de încredere a agenților economici și a capitalului în perspectiva dezvoltării economiei; evitarea derapajelor economice potențiale într-un an electoral.
Guvernul Cioloș susține elaborarea bugetului pe 2016 cu menținerea țintelor de stabilitate macroeconomică, cu monitorizarea utilizării transparente a resurselor bugetare și asigurarea condițiilor de creștere a convergenței în perspectiva aderării la zona euro.
PROGRAM DE GUVERNARE I.
Viziune
Societatea romaneasca a fost martora unei tragedii fara precedent in istoria ei recenta. Mai mult de 50 de vieti au fost pierdute ca urmare a unor carente de integritate in modul in care administratia din Romania isi serveste cetatenii. Aceasta realitate tragica a creat un orizont de asteptare la nivelul societatii care a mers dincolo de cauzele ei imediate, si care nu poate fi ignorat. Totodată, a dat un mandat moral partidelor politice alese in mod democratic in Parlamentul Romaniei, de a conferi incredere unei formule de guvernare in afara practicii politice consacrate.
Programul acestui Guvern trebuie sa raspunda acestor realitati, si sa gaseasca solutii care sa aiba efect atat in perioada limitata a mandatului primit, dar sa si puna bazele unor dezvoltari de structura in viitor. Acest Guvern nu poate, si nu isi va asuma, sa se angajeze pe toata fronturile de reforma in societatea romaneasca. Dar ceea ce isi asuma acest Guvern e un set de masuri concrete, limitate ca numar dar cu impact si relevanta sistemica, pentru care intentioneaza sa dea seama la final de mandat fata de fortele politice si fata de societate.
In primul rand, acest Guvern va asigura organizarea alegerilor programate in cursul anului 2016. Societatea romaneasca in intregul ei asteapta un ciclu electoral diferit de cele trecute.
La nivel politic, e necesar un ragaz in care partidele politice sa isi defineasca programele si echipele cu care vor participa in cursa electorala. Cetatenii la randul lor trebuie sa isi sporeasca interesul si implicarea in viata sociala a comunitatilor din care fac parte, astfel incat sa poate participa activ, si cat mai bine si independent informati, in procesul electoral. Sarcina acestui Guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, in care aceste pregatiri structurale sa aiba loc. In acelasi timp, acest Guvern va crea cadrul organizatoric adecvat pentru desfasurarea proceselor electorale in conditii optime, pentru toti romanii, indiferent unde se afla ei.
Totodata, acest Guvern va cauta sa creeze mecanisme optime de informare a mediului politic in legatura cu masurile executive sau legislative pe care le va adopta. Aceeasi logica va fi aplicata si fata de toti partenerii sociali, fata de care acest Guvern va manifesta transparenta si deschidere, prin stabilirea unor sisteme novatoare de consultare si schimburi de idei. Nu in ultimul rand, Guvernul va testa si aplica noi metode de lucru in ceea ce priveste functionarea interna a aparatului central (Guvern si ministere), in incercarea de a lasa la 2 finalul mandatului o serie de solutii alternative viabile pentru buna functionare a administratiei.
In ceea ce priveste politicile si domeniile economice prioritare, obiectivul major al acestui Guvern este acela de consolidare a parametrilor macro-economici, a perspectivelor de dezvoltare durabila a tarii. In acest sens, Guvernul se va concentra pe identificarea si eliminarea vulnerabilitatilor in absorbtia fondurilor europene. Guvernul va angaja contacte imediate cu toate serviciile Comisiei Europene responsabile de gestinarea diverselor instrumente financiare si va identifica solutii rapide de implementare si eliminare a blocajelor. Investitiile in infrastructura vor fi tratate cu prioritate, vazute fiind ca elementul esential in deblocarea potentialului de atractivitate investitionala a Romaniei; stadiul proiectelor care sunt in curs pe toate tronsoanele pan-europene (rutiere si CF) vor fi evaluate pentru a se grabi derularea lor. Pe planul agendei europene si de politica externa, Romania trebuie sa se pozitioneze ferm in contextul geopolitic actual, care devine din ce in ce mai complex si dificil. Coeziunea politica in cadrul Uniunii Europene a fost erodata in ultimul an de crize profunde, cea a monedei Euro, provocarea sistemului actual de Tratate venind din partea Marii Britanii, criza fara precedent a migratiei catre Europa, sau atacurile teroriste de mare amploare din Franta. Toate aceste crize au expus lacune in arhitectura juridica si institutionala a Uniunii, care trebuie rezolvate printr-o desavarsire a procesului de integrare in domenii precum piata unică, moneda comună, sau cadrul de functionare a spatiului Schengen. In acelasi timp, ele au relevat diferente majore de viziune intre state sau blocuri de state si, pe acest fond, curentele politice de factura populist-extremista au capatat relevanta electorala din ce in ce mai mare si intr-un numar sporit de state europene.
Ca al 7-lea stat ca marime in Uniunea Europeana, Romania nu trebuie sa asiste pasiv la marile dezbateri de esenta care se prefigureaza in cursul anului 2016. Romania trebuie sa isi aleaga strategia de negociere in ceea ce priveste cerintele Marii Britanii, si trebuie sa isi fixeze pozitia in gestionarea crizei migrantilor si in reformularile de politici europene care vor aparea inevitabil in urmatoarele 6 luni la nivelul regulilor de functionare Schengen, fie pe domeniul protectiei frontierelor, a integrarii migrantilor sau a sistemul comun de azil. Romania isi va urmari interesele ei nationale in toate aceste dezbateri, dar in acelasi timp va promova valorile si principiile cheie care au stat la baza Uniunii Europene. Acest Guvern va cauta aliante de context cu acele state membre care au viziuni comune pe aceste teme, si isi va maximiza votul in cadrul procesului decizional.
3 La nivel international, Romania se gaseste la confluenta unor fenomene globale cu urmari profunde in agenda interna, sau europeana, a tarii. Partneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii a fost si ramane reperul central al politici externe a Romaniei. Politica promovata de Federatia Rusa in vecinatatea estica a Uniunii Europene, si a Romaniei, genereaza o instabilitate continua, cu efect de durata, fata de care Romania trebuie sa gaseasca raspunsuri si strategii adaptate. Conflictul din Siria si relatia Uniunii Europene cu Turcia, pe cale sa fie fundamental recalibrata, vor crea oportunitati de politica externa pe care Romania va trebui sa le gestioneze cu atentie atat in formularile de pozitii la nivel european dar si in relatiile bilaterale.
II. Priorități
1.Un Guvern deschis si transparent, in dialog cu institutiile democratice si cu societatea ca actor politic - Deschiderea sistemului politic prin facilitarea inițiativei legislative a cetățenilor și grupurilor civice - Cultivarea unui dialog constant cu societatea civilă, mediul de afaceri, sindicatele, organizațiile patronale, asociațiile profesionale și asociațiile minorităților naționale - Crearea unor platforme online de interacțiune sistematică între Guvern și societate
2. Poziționarea activă a României ca actor strategic în context regional, european si international, cu atentie pe relatiile de vecinatate - Afirmarea anvergurii politice a României la nivelul UE - Întărirea parteneriatului strategic cu SUA și respectarea obligațiilor care revin țării din calitatea de membru NATO
3. Sustinerea fara rezerve a independentei justitiei si a continuarii luptei impotriva coruptiei
4. Nici un proces electoral din Romania nu mai trebuie sa fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare - Accesul tuturor românilor la vot - Digitalizarea listelor și a procesului electoral in regim de urgenta 4
5. Imbunatatirea eficientei administrației publice, in serviciul cetateanului - Derulare proiect pilot de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului - Extinderea proiectului pilot și în alte zone ale administrației publice
6. Imbunatatirea sistemului de protecție civilă pentru creșterea siguranței cetățeanului, eficientizarea managementului sistemului de urgență și protecția infrastructurii critice - Adoptarea unui program național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat - Cresterea eficientei ISU si a altor servicii cu responsabilitati in domeniul protectiei civile
7. Revizuirea și prioritizarea proiectelor de investiții (inclusiv de infrastructură) în scopul creării de locuri de muncă și a creșterii productivității.
8. Identificarea și eliminarea lacunelor și blocajelor din sistemele de implementare a fondurilor Europene, cu accent pe cresterea gradului de utilizare si a calitatii proiectelor finantate
9. Redefinirea rolului și statutului personalului medical în societate și reducerea migrației acestora în străinătate
10. Mutarea accentului în actul educaţional de pe transmiterea de informaţie pe crearea de competenţe pentru viaţă și reducerea sarcinilor birocratice care apasă pe cadrul didactic
III.Plan de măsuri Guvernul va funcționa pentru o perioadă de un an și își va concentra activitatea pe următoarele obiective:
1. Întarirea democrației elective și a statului de drept care să creeze premisele resetării mediului politic din România. Lupta împotriva corupției
1.1. Statul de drept - Asigurarea funcționării statului de drept, sustinerea fara rezerve a independentei justitiei si a continuarii luptei impotriva coruptiei. - Întărirea legislației privind consolidarea integrității în instituțiile publice prin revizuirea sistemului de imunități, aplicarea strictă a legislației privind incompatibilitățile, conflictul de interese, declararea averilor, a legislației anticorupție și a codurilor de integritate. Continuarea luptei importiva coruptiei. 5 - Urmărirea aplicării stricte a legislației privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.
1.2. Democratie si reprezentativitate - Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodata pus sub semnul intrebarii din cauza modului de organizare. - Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării. - Facilitarea implicarii grupurilor cetatenesti in formularea de initiative legislative. Principalul obiectiv este acela de a armoniza numarul minim de semnaturi pentru o propunere legislativa prin initiativa cetateneasca, cu numarul de alegatori pentru un post de parlamentar. Logica este aceea ca daca un anumit numar de alegatori sunt reprezentati in parlament de un parlamentar, acelasi numar de alegatori sa poata propune un proiect legislativ in mod direct, prin initiativa cetateneasca. - Digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale. 2. Stabilizarea mediului economic si cresterea gradului de incredere a agentilor economici si a capitalului in perspectiva dezvoltarii economiei. Evitarea derapajelor economice potentiale intr-un an electoral.
2.1 Stabilitate - Elaborarea Bugetului pe 2016 cu menținerea țintelor de stabilitate macroeconomică. Monitorizarea utilizarii transparente a resurselor bugetare - Adoptarea si implementarea masurilor pentru asigurarea condițiilor de creștere a convergenței în perspectiva aderării la zona Euro - Renegocierea MTO-ului cu menținerea unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu PIB-ul 6
2.2. Dezvoltare si investitii - Prioritizarea investitiilor pe baza unor indicatori obiectivi. Corelarea investitiilor finantate din fonduri nationale si a celor din fonduri europene pe baza prioritatilor de dezvoltare. - Realizarea unui plan de investitii pentru urmatorii 10 ani, având consensul întregii clase politice, a unei strategii nationale de dezvoltare care sa cuprinda obiective finantate atat din fonduri europene (AP) cat si din bugetul de stat, intocmit cu consultarea mediului privat, societatii civile, ministerelor de resort, specialistilor recunoscuti la nivel national si international. - Deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de irigații, a infrastructurii de transport gaze, electricitate și realizarea interconectării cu retelele europene. - Crearea resurselor de dezvoltare prin: stimularea investițiilor străine în domenii de vârf, crearea unui fond național de investiții, a unei bănci naționale de dezvoltare, atragerea de fonduri europene și prin dezvoltarea pieței de capital. Dezvoltarea și exploatarea resurselor naturale într-o manieră profitabila si sustenabila. - Lansarea unei dezbateri publice in vederea formularii unui pachet de politici pentru creșterea gradului de ocupare prin crearea de locuri de muncă corelat cu dezvoltarea unor politici de urbanizare și stimulare a atragerii si reintegrării românilor din diaspora. - Crearea premiselor instituționale pentru atingerea unor ținte superioare de absorbție a fondurilor europene pentru exercițiul financiar 2014 - 2020. - Elaborarea unui proiect de reindustrializare și de dezvoltare a agriculturii care să susțină creșterea competitivității prin plasarea economiei românești în zona superioară a lanțurilor de valoare. - Continuarea procesului de restructurare și eficientizare a activității companiilor în care statul deține controlul și implementarea principiilor de guvernanță corporativă. Gestionarea integrată a companiilor de stat prin intermediul unei singure structuri administrative. - Instituirea unui mecanism structurat de consultare regulata cu mediul de afaceri ca element cheie in elaborarea unor politici de dezvoltare durabila
2.3 Fiscalitate - Asigurarea unui cadrul fiscal și de reglementare care să fie stabil, predictibil, transparent. Debirocratizare, simplificare și armonizare a reglementărilor. Elaborarea de masuri care sa asigure un raport corect între stat și contribuabil. 7 - Îmbunătățirea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat prin încurajarea conformării voluntare, modernizarea, profesionalizarea și descentralizarea administrațiilor fiscale. Imbunatatirea activitatii ANAF in vederea continuarii cresterii veniturilor la buget prin ameliorarea colectarii taxelor si impozitelor. Finalizarea implementarii proiectului Bancii Mondiale de restructurare si reformare a activitatii administratiei fiscale.
3. Accelerarea proceselor de reformare a Statului, cresterea performantei administratiei publice. Administrație în slujba cetățenilor, standarde de calitate și standarde de cost în serviciile furnizate de stat cetățenilor. Cultivarea încrederii populației și mediului de afaceri în administrația publică
3.1 Administrație publică eficentă - Organizarea unei dezbateri publice pe tema imbunatatirii activitatii administratiei in vederea formularii unui pachet legislativ care sa aiba urmatoarele obiective: - Simplificarea și armonizarea legislației administrației publice. Transparentizarea activității acesteia prin îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public și transparență decizională. Instituirea practicii consultării prealabile a cetățenilor în luarea deciziilor administrative. - Profesionalizarea administrației publice prin recrutare și evaluare pe bază de competențe și performanță. Stabilirea unor trasee profesionale clare care să confere predictibilitate și motivație pentru evoluția în carieră. - Crearea unei școli superioare de administrație publică și susținerea evoluției în cariera publică pe baza de programe de dezvoltare profesionala. - Dezvoltarea și implementarea unui sistem de management al performanței personalului angajat în cadrul administrației publice. Sistem diferențiat de remunerare în funcție de performanță. - Derularea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului si extinderea lui si in alte zone ale administratiei publice. - Crearea unor programe de evaluare a transparenței și testare a profesionalismului și integrității personalului angajat în cadrul administrației publice, inclusiv prin parteneriate cu organizații ale societății civile. 8
3.2 Descentralizare - apropierea administrației de cetățean - Continuarea procesului de descentralizare administrativă și consolidare a autonomiei locale, prin reducerea rolului administrației centrale la cel de strategie, politici și control, concomitent cu creșterea resurselor financiare la nivel local. - Definitivarea unui calendar pentru continuarea procesului de descentralizare a administrației având ca obiective: asigurarea continuității și creșterea calității furnizării de servicii publice, realizarea transferului de competențe de la administrația publică centrală spre cea regională și locală, repartizarea responsabilităților cu alocarea corespunzătoare a resurselor. - Realizarea unei Strategii de dezvoltare regională, armonizată cu Strategia de dezvoltare națională prin crearea unui cadru instituțional de organizare și funcționare a regiunilor administrativ-teritoriale care să asigure înlăturarea decalajelor de dezvoltare existente. - Elaborarea unui plan national de investitii strategice in infrastructura comunitatilor locale si creșterea performanței cheltuielilor pentru dezvoltarea acesteia prin implementarea unor standarde minime privind investitiile publice: scoli, dispensare, lacase de cult, servicii de electricitate, apa si canalizare, iluminat public, salubrizare. - Completarea cadrului legislativ și optimizarea organizării administrative a Bucureștiului și a zonei metropolitane pentru rezolvarea problemelor stringente cu care se confruntă cetățenii.
3.3. Creșterea siguranței cetățeanului - Creșterea nivelului de securitate personală a cetățeanului prin imbunatatirea siguranței în spațiile publice, creșterea siguranței în școli, a managementului si capacității de intervenție a ISU, protejarea cetățenilor de riscurile teroriste, de infracționalitatea cibernetică, precum protectia infrastructurii critice. Pregătirea autorităților publice și a populației pentru răspuns în situații de urgență si dezastre naturale. - Adoptarea unui program national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat. 3.4. Simplificare - Îmbunătățirea legislației privind achizițiile publice, în sensul simplificării acesteia și impunerea unei transparențe totale în acordarea contractelor publice în administrația centrală și locală. - Introducerea sistemelor de guvernare electronică și a ghișeului unic. 9
4. Educatie si sanatate
4.1. Educație - Mutarea accentului în actul educaţional de pe transmiterea de informaţie pe crearea de competenţe pentru viaţă pe baza nevoilor de dezvoltare personală și umană. Promovarea educației inclusive prin cultivarea toleranţei, nediscriminării şi acceptării diferenţei în şcoli şi în societate. - Initierea reformei curriculare pe toate componentele ei, astfel încât conţinutul educaţional să corespundă cu cerinţele de pe piaţa muncii şi ale societăţii digitale. - Redefinirea statutului cadrului didactic în societate prin salarizare, carieră, criterii de evaluare a performanţei, autonomie educaţională şi integritate. - Reducerea birocraţiei şi eliminarea sarcinilor administrative inutile pentru personalul didactic în domeniul educaţional. - Creșterea performanței programelor de formare, cercetare și inovare universitară în clustere integrate (învățământ-cercetare-producție).
4.2. Sănătate - Elaborarea, dezbaterea publica si adoptarea unei noi legi a sanatatii - Redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate, având ca finalitate creşterea calităţii actului medical, dar şi reducerea migraţiei în străinătate şi acoperirea deficitului de personal din unităţile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente. - Dezvoltarea de programe naţionale de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, care să îmbunătăţească semnificativ starea de sănătate a populaţiei, în special în rândul comunităţilor defavorizate. - Elaborarea unui program multianual de investiţii în sănătate, în vederea asigurării actului medical la standarde care sa convearga cu cele din UE. - Introducerea de standarde obligatorii de calitate pentru toate nivelurile sistemului sanitar românesc şi a unui sistem de control al calităţii şi asigurare a calităţii serviciilor medicale; - Evaluarea sistemului de urgenţă la nivel naţional şi realizarea unui necesar de investiţii în vederea asigurării operativităţii echipajelor de interventie în special în mediul rural şi în situaţii critice sau dezastre. 10 - Încurajarea dezvoltarii asigurărilor private de sănătate, cu posibilitatea opţiunii asiguratului pentru redistribuirea unei părţi din contribuţiile de sănătate pentru asigurările private.
5. Agricultura si pescuit - Implementarea eficienta a Politicii Agricole Comune si a Politicii Comune de Pescuit - Dezvoltarea comunitatilor din mediul rural prin cresterea rolului grupurilor de actiune locala. Sprijin in organizarea producatorilor agricoli inclusiv prin intarirea serviciilor de consultanta si consiliere. - Cresterea performantei si eficientei sectorului agroalimentar cu accent pe calitatea si diferentierea produselor. - Restructurarea si cresterea performantei in sectorul pomicol
6. Energie - Finalizarea strategiei energetice nationale și inițierea unui proces de adoptare a acesteia prin consens politic. - Încurajarea programelor de eficiență energetică, cu precădere în sectorul rezidențial care are un potențial semnificativ de economisire a energiei. În acest sens, vor fi lansate cât mai rapid, programele operaționale din fonduri structurale care vizează sectorul energetic. - Realizarea unei evaluări urgente a stadiului îndeplinirii obligațiilor aferente programului privind siguranța aprovizionării cu energie pentru iarna 2015-2016. - Încurajarea producției de resurse energetice primare din surse indigene atât convenționale (carbune, țieți, gaz natural, uraniu), cât și regenerabile. - Continuarea interconectării sistemelor naționale de transport energie electrică și gaz natural cu Republica Moldova și celelalte state vecine. - Stimularea tranzacțiilor cu gaz natural de o manieră centralizată și transparentă, ca modalitate de a ajuta la dezvoltarea unei piețe functionale de profil. - Monitorizarea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate ca stat membru al UE în domeniul reducerii emisiilor de gaze ce produc efect de seră. De asemenea, se va urmari promovarea energiilor regenerabile astfel încât acestea să atingă o pondere de 24% din 11 consumul aferent anului 2020. În acest sens, se va iniția un dialog cu toate părțile interesate și autoritățile cu competență în materie (Consiliul Concurenței și ANRE) pentru identificarea unei soluții de echilibru în ceea ce privește mecanismul de promovare a producției de energie regenerabilă.
7. Transporturi și infrastructură - Valorificarea poziției geografice a României și transformarea tării într-un nod logistic regional.
8. Dezvoltare sociala, cultură, minorități, mediu, tineret și sport
8.1 Dezvoltare socială - Promovarea unei protecții sociale active și încurajarea unei culturi a responsabilității individuale. Descurajarea culturii dependenței faţă de ajutoarele sociale şi încurajarea unei culturi a muncii şi a responsabilităţii individuale şi sociale. - Creşterea ratei de ocupare în rândul tinerilor prin crearea de programe de sprijin în demararea afacerilor, acordarea de facilităţi fiscale pentru angajatori, sprijin pentru obţinerea primului loc de muncă, servicii de informare, orientare şi consiliere profesională.
8.2. Cultură - Întărirea capacității institutionale in elaborarea politicilor publice în domeniul culturii şi de management al programelor în domeniul cultural, a stimulării industriilor creative, armonizării legislației din domeniul cultural cu legislația UE, promovarea creației contemporane și a diversității culturale românești. - Elaborarea unui Cod al patrimoniului naţional, care să asigure cadrul legal şi instituţional pentru evaluarea, protejarea şi păstrarea patrimoniului cultural naţional.
8.3. Culte și minorități - Sprijinirea cultelor religioase în scopul liberei exprimări a credinței și asigurarea unei finanțări transparente și echitabile. - Dezvoltarea de politici care sa permita afirmarea și păstrarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase prin politici afirmative, promovarea toleranței, încurajarea dialogului interetnic și combaterea formelor de extremism. - Promovarea valorilor ce derivă din diversitatea culturală și etnică prin finanțarea unor activități pe bază de proiecte. 12
8.4. Tineret și sport - Elaborarea unei Strategii Naționale în domeniul Educației Fizice și Sportului pe termen mediu și lung, în cooperare cu Federațiile Sportive și Comitetul Olimpic Sportiv Român. - Elaborarea unor politici guvernamentale care vor încuraja dezvoltarea sportului de înaltă performanță și respectarea efectuarii orelor de educație fizică în școli, conform programei.
8.5. Mediu - Adoptarea unui cod privind mediul înconjurător, care să reunească şi să simplifice legislaţia privind protecţia mediului - Conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural al României prin utilizarea raţională a resurselor naturale, consultarea cu societatea civilă şi dezvoltarea de parteneriate sustenabile privind protecţia mediului
9. Statul și siguranța națională - Respectarea obligațiilor ce decurg din calitatea de membru al NATO, UE și din parteneriatele strategice la care România este parte prin creșterea capacității operaționale a forțelor armate. Alocarea resurselor necesare pentru realizarea programelor de achiziții si înzestrare. - Redefinirea rolului si statutului politistului in societate prin tranferul de cariera predictibil bazat pe competenta. - Creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și eficientizarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. - Servicii publice comunitare în slujba cetățeanului (documente de identitate, permise, pașapoarte, inmatriculări).
10. Externe și afaceri europene - Creșterea și consolidarea profilului și rolului României în cadrul UE și participarea în mod activ și consistent la procesul de luare a deciziilor. - Consolidarea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA și întărirea dimensiunii sale economice, tehnologice și de schimburi interumane. - Continuarea activa a eforturilor de promovare si sustinere, prin actiune ferma si cuprinzatoare, a aspiratiilor de integrare europeana ale Republicii Moldova pe baza continuarii consecvente si responsabile a procesului de reforma profunda in spirit european de catre autoritatile de la Chisinau; 13 - Promovarea activa a obiectivului de transformare a vecinatatii Romaniei atat in Balcanii de Vest, dar mai ales in vecinatatea estica intr-o zona democratica, de stabilitate, prosperitate, securitate si predictibilitate. - Asigurarea la standarde europene, cu promptitudine, a unor servicii de calitate de asistenta si protectie consulara pentru cetatenii romani din afara granitelor tarii.
11. Fonduri europene - Finalizarea implementarii programelor pentru perioada 2007 - 2013 si lansarea de urgenta a tuturor programelor pentru perioada 2014 - 2020; - Identificarea si eliminarea lacunelor si blocajelor din sistemele de implementare a fondurilor europene, cu accent pe cresterea gradului de utilizare si a calitatii proiectelor finantate.
12. Românii de pretutindeni - Implementarea de masuri si politici care sa urmareasca afirmarea identității culturale și lingvistice, apărarea drepturilor, libertăților și demnității românilor, tratamentul egal și nediscriminatoriu, exercitarea completă a cetățeniei europene și eliminarea restricțiilor de pe piața muncii. - Facilitarea menținerii legăturilor cu familiile din România prin: reducerea taxelor consulare și a costurilor administrative, facilitarea transportului, a coletăriei și a transferului de bani.
13. IT - Realizarea interoperabilității la nivel național, coordonată cu UE pentru eficientizarea activităților publice în sensul oferirii de servicii digitale cetățenilor.

2015-11-15

Noul Guvern. Dacian Cioloş a anunţat lista cu miniştrii propuşi: Vasile Dâncu şi Costin Borc, vicepremieri

15 noiembrie 2015, 10:29 deMădălina Mihalache
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a prezentat lista cu miniştrii pe care îi va propune spre votare Parlamentului. Vicepremieri vor fi Vasile Dîncu (ministrul Dezvoltării) şi Costin Borc (ministrul Economiei). Din noul Executiv vor mai face parte Cristina Guseth la Justiţie, Mihnea Motoc la Apărare, Petre Tobă la Interne, Lazăr Comănescu la Ministerul de Externe, Adrian Curaj la Educaţie şi Elisabeta Lipă la Ministerul Sportului. 
După anunţul componenţei Guvernului, Dacian Cioloş a mers la şedinţa PSD care se desfăşoară la Palatul Parlamentului. „Înainte de a intra prea mult în detalii, vreau să vă spun că nu este intenmţia mea de a rade tot şi a pune altceva în loc. Astfel de momente trebuie schimbate cu o abordare raţională şi eficientă. Cam asta aş vrea să fac acolo. Ceea ce a fost bun, o să contnuăm. Acolo unde o să schimbăm, o să venim în faţa grupurilor parlamentare pentur a avea disucţii. 
Dincolo de relaţia cu Parlamentul, vreau să deschidem activitatea guvernamentală spre o comunicare eficientă cu restul societăţii“, le-a spus Dacian Cioloş social-democraţilor. 
Noul Guvern. 
Membrii noului Executiv de la Bucureşti prezentanţi de Dacian Cioloş: 
Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe 
Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne 
Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale 
Vasile Dâncu - ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice 
Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice 
Costin Grigore Borc - ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului 
Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale 
Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri 
Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice 
Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii 
Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene Noul Guvern. 
Cristina Guseth - ministrul Justiţiei 
Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor 
Claudia Ana Moarcăş - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice 
Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională 
Andrei Baciu - ministrul Sănătăţii Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului 
Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor 
Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social 
Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare 
Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul 
Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei Primului ministru Noul Guvern. 

In România de azi mai sunt zone care nu sunt electrificate, case, școli, și gospodării!!!


2015-11-14

O părere interesantă: Lovitura de stat a reuşit! Soros a devenit oficial noul premier al ţării noastre!

Dat fiind ca pe internet circulă ştirea de mai jos am ţinut să prezentăm şi pe cei care au prezentat: blogul  www.vremuritulburi.com :
Despre blog-ul vremuritulburi
Bine ati venit pe blog-ul vremuritulburi!
L-am intitulat astfel pentru ca din punctul meu de vedere timpurile pe care le traim in prezent, devin din ce in ce mai agitate si mai nesigure. Valorile s-au modificat, ceea ce stiam ca este bine nu mai este, lucrurile in care credeam s-au schimbat sau cel putin socitetatea ni le prezinta sub alte forme.
Eu insa cred ca mai exista multi oameni care inca tin la valorile adevarate, la radacini, la arta, la cultura, la frumos, la adevar. Iar pentru cei din noile generatii, crescuti in aceasta societate noua si bolnava din punctul meu de vedere, sper sa fie un mic ajutor in a intelege si a vedea lucrurile si altfel decat ni le prezinta media.
Blogul va propune, mai multe subiecte din diferite domenii: Ortodoxie si despre frumusetea ortodoxiei, blogul fiind unul Crestin – Ortodox, vremurile de pe urma, despre care Sfintii Parinti ni le-au profetit ca le traim in aceste zile, istorie, sper eu subiecte dintre cele mai interesante si adevarate despre istoria noastra, politica, despre care fac diferite analize, economie, la fel cu multe analize pentru a putea fi intelese cele prezentate,sanatate, cu multe informatii utile despre cum sa va vindecati de diferite boli pe cale naturala sau pur si simplu sa ramaneti sanatosi, vaccinurile si nocivitatea lor,ecumenismul si pericolul la care ne expune, cipurile, la fel, pericolul care il reprezinta,degradarea vietii sociale si efectele ei, cat si multe alte informatii si analize sper eu cat mai utile.
Dragi cititori, va rog din suflet, daca doriti sa faceti comentarii pe acest blog, sa le faceti in limita bunului simt. Daca gasiti erori in scriere sau poate chiar si in exprimare, va rog sa ma scuzati si sa mi le semnalati, imi scapa uneori pentru ca am momente cand sunt foarte aglomerat si de multe ori poate scriu articolele pe fuga. Iar daca nu sunteti de acord cu cele prezentate pe acest blog si doriti sa va exprimati o opinie, va rog veniti cu argumente credibile si afisati va rog un limbaj civilizat.
Va multumesc si va doresc lectura placuta! Doamne ajuta!
Nu mai am nici o indoiala, incendiul de la Club Colectiv a fost premediat. Tot ce s-a intamplat acolo a fost o actiune de tip steag fals prin care Soros a preluat in totalitate fraiele puterii in Romania. Licuricii trebuiau neaparat sa se asigure ca Romania va fi de partea Statelor Unite in viitoarea conflagratie mondiala. Au reusit, multimea a fost prostita mai rau ca la revolutie. Media romaneasca, una dintre cela mai mizerabile prese din Europa si-a facut pe deplin din nou datoria manipuland si ducand protestele in directia dorita.
Cele doua mari idei pe care s-au bazat licuricii cand au data lovitura:
Partidele politice existente sunt in totalitate corupte si romanii trebuie sa scape cu orice pret de ele.
Departarea tinerilor de Biserica Ortodoxa, institutia cu cea mai mare credibilitate in randul romanilor si singura capabila sa-i tina pe romani uniti.
Multi dintre dumneavoastra cred ca ati observant ca oricine a incercat sa strige Jos Iohannis sau sa il cinsteasca pe Dumnezeu in pietele unde s-au tinut protestele, au fost din start maziliti. Grupurile foarte bine organizate prin ONG-urile lui George Soros si cu puternica sustinere a presei centrale, s-au transformat in liderii protestatarilor. Profitand de lipsa de coeziune si de idei clare a ceea ce si doresc romanii ca alternative la actualul sistem si actuala clasa politica, licuricilor le-a fost foarte usor sa preaia controlul si sa-i manipuleze pe romani, ducandu-i exact unde au vrut ei si facandu-i sa creada pe bietii romani dezorientati, ca Iohannis este solutia si in el trebuie avuta toata speranta. Iohannis, care este un doar un papitoi care face doar ce i se dicteaza din spatele cortinei.
Da, dragi romani, nu numai ca nu ne-am luat tara inapoi, ci am instrainat-o si mai mult, de acum. Sub aceasta masca a guvernului tehnocrat, Romania va deveni nici mai mult, nici mai putin, decat o mare colonie si o viitoare carne de tun in iminentul conflict global care bate la usa.
Si sa nu ma intelegeti gresit, nimeni nu plange dupa Ponta, sau dupa clasa politica de la revolutie incoace, toti sunt nistre mizerii corupte care au distrus tara si au adus-o in ultimul hal, dar ceea ce se intampla acum, este cireasa de pe tort, s-a pierdut suvernaitatea tarii total si asta este foarte grav.
Despre Guvernul Tehnocrat
Tehnocratii nu sunt alesi prin vot, popular, ci numiti de către SUA,UE, FMI, Comisia Trilaterala, Club Bilderberg. Aceste persoane nu mai reprezinta cu nimic statul roman, nu mai negociază cu FMI şi UE, măsurile economice, ci doar le aplică direct, fiind supusi in totalitate directivelor venite de la acestia.
Cateva dintre masurile pe care eu le consider ca vor fi luate dupa instaurarea guvernului marioneta:
Vanzarea gazelor si petrolului Romaniei fara redevente.
Vanzarea drepturilor de exploatare aurului si celorlalte metale rare de la Rosia Montana
Vanzarea Hidroelectrica, Posta, CFR, Portul s.a.m.d.
Inchidera minelor si centralelor pe carbune din Hunedoara si Judetul Gorj
Intarirea si dezvlotarea bazelor NATO de pe teritoriul Romaniei.
Campanie impotriva Rusiei si de promovarea a viitorului razboi.
Continuarea campaniei de discreditare a Bisericii Ortodoxe Romane, aici intrand si eliminarea orei de religie din scoli.
Introducerea orelor de educatie sexuala in scoli.
Promovarea drepturilor persoanelor LGBT(Lesbiene, Homosexuali, Bsexuali, Transexuali), Geroge Soros, militand prin ONG-urile sale foarte puternic in aceasta directie in toate tarile unde si-a bagat coada.
Punerea in aplicare a legilor recent votate(Legea AntiLegionara, Legea Defaimarii Sociale, Legea Big Brother, Vaccinarea obligatorie).
Ati crezut ca pana acum, a fost dictatura in Romania? Nu dragi romani, ceea ce va urma va fi dictatura.
Despre premierul Dacian Ciolos
Si acum cateva cuvinte si despre noul premier technocrat al Romaniei, iesit parca de nicaieri: Dacian Ciolos a fost ministrul agricuturii in cabinetul lui Tariceanu intre 5 August 2007 si 22 Decembrie 2008 si de asemnea, Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala intre 9 Februaie 2010 si 1 Noiembrie 2014.
Acest personaj, este membru intr-un ONG numit „Friends of Europe”, este un ONG de tip „Think Tank” – adica un ONG de tip „Grup de Ganditori”, dedicat pregatirii „Viitorului Luminos al Europei” si instaurarii „Noii Ordini Mondiale” sponsorizat de numeni altul decat de George Soros.
Presedintele organizatiei „Friends of Europe” este Étienne Davignon, actualmente membru in consiliul de Conducere al Grupului Bilderberg si fost presedinte al Grupului Bilderberg (fluierul.ro).
Si sa nu uitam, fostul comisar european Dacian Ciolos, isi datoreaza, de asemenea, cariera si ascensiunea politica companiei Monsanto, el fiind artizanul introducerii cu forta pe gatul romanilor a Organismele Modificate Genetic si a Codex Alimentarius.
Cam asta este ceea ce ne astepata si din pacate, cu mare durere in suflet o spun, dar acesta este adevarul, moartea romanilor din Colectiv, la fel ca si a celor din ’89 nu a ajutat cu nimic Romania, din contra a dus la punerea lablor pe tara a ocultei si la insclavirea poporului roman.
Pentru a intelege mai detaliu, de ce am ajuns in aceasta situatie, cititi va rog si articolul:Cititi cu mare atentie si luati seama!!! Material complet despre distrugerea Romaniei dupa 1989
Iar daca nu stiti inca cine este George Soros si ce-i poate pielea, urmariti va rog subiectele de la categoria: George Soros

2015-11-11

România LOR/Iată ce scrie acest RAHAT de DEPUTAT despre STRADĂ: Slugilor, noi suntem STĂPÂNI!

Aproape neverosimil ce scrie acest imbecil! 
Șocant, de-a dreptul!
 „Acum am inventat democraţia originală, mobilizare pe facebook (la ordin evident) ieşit în stradă, anulat alegeri, făcut jocul cui trebuie şi apoi bocetul slugii că o duce rău”. 
„Am rămas în istorie cu trădări, cu prostia şi tupeul ca repere”, spune deputatul-rahat Niculae Mircovici, după mişcările de protest organizate în memoria victimelor de la Clubul Colectiv. 
Într-o postare pe o reţea de socializare, Niculae Mircovici, deputat-rahat din partea Uniunii Bulgare din Banat – România, face afirmaţii incredibile: „Un neam de slugă se simte cu adevărat stăpân atunci când postează în mediul virtual sub protecţia anonimatului sau când, clamând democraţia, iese în stradă (în număr semnificativ – mii sau zeci de mii) asumându-şi mandatul a milioane de oameni care au votat.” 
Rahatul susţine că dreptatea se bazează pe un adevăr rostit pe jumătate şi impersonal sau general. „Din păcate, am rămas în istorie cu trădări, de la Burebista, la Antonescu, cu învăţatul furtului şi sperjurului din copilărie, cu zidirea Anei în zid, în loc de găsirea soluţiei pentru ca zidul să nu se prăbuşească, cu plânsetul pentru ciobanul ucis de cei doi vecini şi prieteni, evident tot români, cu prostia şi tupeul ca repere”, mai scrie Niculae Mircovici.
„Acum am inventat democraţia originală, mobilizare pe facebook (la ordin evident) ieşit în stradă(în textul original, care poate fi citit AICI scrie de fapt STADĂ), anulat alegeri, făcut jocul cui trebuie şi apoi bocetul slugii că o duce rău”.
Deputatul-rahat Mircovici susţine că a scris aceste cuvinte „cu durere în suflet, dar nu trebuie să-mi daţi dreptate. Din păcate, îmi va da viitorul”. Şi îşi încheie mesajul cu: „Noi suntem stăpâni.”

Dacian Cioloș - prim-ministru desemnat (fișă biografică)

10 Nov 2015, 
Dacian Cioloș s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969.
A absolvit Facultatea de Horticultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1994), obținând apoi Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea ''Sisteme de producție și dezvoltare rurală'', în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franța). A participat la cursurile de agricultură și comerț, organizate de Institutul Băncii Mondiale și de Universitatea Roma III (oct. 2005).
Între anii 1996-2006, a urmat studii de masterat și de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franța).
A fost consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă și rurală în județul Argeș (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles — divizia de dezvoltare rurală — și responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în județul Argeș (1998—1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegației Comisiei Europene în România (2002-2003).
A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 — mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.
În perioada mai-octombrie 2007, Dacian Cioloș a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
A fost numit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, deținând această funcție până la 22 decembrie 2008.
Nu face parte din niciun partid politic.
A condus Comisia Prezidențială pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii (2009-2010).
Dacian Cioloș a fost desemnat comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcție la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.
La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloș s-a numărat printre cei care au primit distincția "Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană", acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federației Internaționale a Caselor Europei — FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
La 1 iulie 2015, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloș în funcția de consilier special pentru securitate alimentară, ce presupune o strânsă colaborare cu diferiți membri ai Comisiei Europene în ceea ce privește contribuția Uniunii Europene la soluționarea acestei provocări globale.
AGERPRES/(Horia Plugaru, Irina Andreea Cristea, editor: Andreea Onogea)

2015-11-06

Cum funcţionează aşa-zisul Ţinut Secuiesc (interviu)

Secuii n-au avut niciodată structuri politice statale de reprezentare, dar în prezent autonomia etnică maghiară în Harghita şi Covasna există de facto din cauza lipsei de reacţie a statului român.
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Ioan Lăcătuşu, reprezentant al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, explică în cea de-a treia parte a amplului interviu acordat Epoch Times ce putea face statul român pentru a remedia această situaţie şi cum relaţia cu UDMR primează asupra intereselor românilor din aceste judeţe.
Epoch Times: De ce neglijează autorităţile de la Bucureşti problema discriminării românilor în aceste localităţi? Ce demersuri aţi făcut pentru a le pune pe agendă aceste probleme?
Din cauza concesiilor făcute de partidele politice româneşti UDMR-ului, cu scopul salvării funcţiilor şi intereselor unui partid de a se menţine cu orice preţ la guvernare, prin trădarea interesului naţional, cu consecinţe dezastruoase pe termen lung, prin încălcarea şi lezarea demnităţii naţionale. Se încalcă, astfel, şi art. 6, al. 2 din Constituţia României care prevede că „Măsurile de protecţie luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate şi de nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni români”.
De aceea, considerăm că a venit momentul ca ţara să se raporteze altfel la noi, românii din Covasna, Harghita şi parţial Mureş. Din cauza dificultăţilor din perioada de tranziţie şi a bulversării valorilor din societatea românească, nici până acum nu s-a înţeles că, de fapt, problema nu este doar a românilor din aceste judeţe, ci a întregii ţări.
Aşa cum am mai arătat, împreună cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, atât în timpul păstoririi ÎPS Ioan, actualul mitropolit al Banatului, cât şi sub păstorirea PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Forumul a propus o serie de măsuri, rămase din păcate fără finalitatea dorită. Dintre acestea amintim:
- Elaborarea şi aprobarea unei Strategii naţionale pentru asigurarea respectării dreptului constituţional la identitate naţională şi a exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de naţionalitate română din unităţile administrativ-teritoriale în care aceştia sunt numeric minoritari.
- Asigurarea, prin bugetul central, a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.
- Adoptarea unei strategii de dezvoltare economică prioritară pentru zona Covasna-Harghita, cu finalitate în crearea unor noi locuri de muncă şi menţinerea celor existente, componenta economică fiind principala cale de estompare a asperităţilor interetnice, de eliminare a exodului populaţiei româneşti din zonă şi de întoarcere a generaţiilor tinere spre locurile natale.
- Am cerut Guvernului să adopte măsuri pentru a stopa (sau măcar a încetini) declinul demografic şi plecarea în masă din zonă, mai ales a tinerilor.
Cu privire la continuarea cercetărilor referitoare la istoria, cultura, identitatea şi spiritualitatea românească din sud-estul Transilvaniei, cu sprijinul colaboratorilor din întreaga ţară, s-au formulat următoarele priorităţi:
1. Necesitatea implicării institutelor Academiei Române şi a principalelor centre universitare din ţară pentru realizarea unor cercetări şi studii fundamentale privind istoria, cultura şi civilizaţia românească, dar şi a secuilor şi a celorlalte etnii din sud-estul Transilvaniei.
2. Continuarea acţiunilor de dezvoltare a unor parteneriate culturale, sociale şi ştiinţifice cu instituţii şi organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale din ţară şi străinătate.
3. Asigurarea finanţării editării şi reeditării unor lucrări privind patrimoniul cultural etnologic al comunităţilor româneşti din zona Arcului Intracarpatic, în contextul multietnic şi multicultural european contemporan, ţinând cont, însă, de păstrarea identităţii tuturor comunităţilor trăitoare pe aceste meleaguri.
4. Sprijinirea comunităţilor locale româneşti, nu numai a celor maghiare, pentru identificarea, cunoaşterea şi valorificarea propriei identităţi culturale şi a valorilor de patrimoniu tradiţional material şi spiritual.
Secuii n-au avut niciodată comiţi (prefecţi) secui, parlament secuiesc, alte structuri politice statale. Au avut, ca şi azi, autonomie locală în cadrul scaunelor, dar niciodată autonomie faţă de statul ungar şi, respectiv, habsburgic.
5. Identificarea celor mai bune căi de reluare a dialogului şi colaborării interetnice şi interconfesionale, în scopul nobil al bunei convieţuiri, al depăşirii neîncrederii şi a stării de criză în domeniile cultural, social, spiritual, economic şi al vieţii cotidiene, în care să primeze respectul reciproc şi promovarea celor mai bune propuneri şi soluţii pentru progresul comunităţilor locale, într-un mediu multietnic şi multicultural şi nu într-o enclavă etnică din inima României.
În ce stadiu se află autonomia teritorială pe criterii etnice cerută frecvent de politicienii maghiari. Este aceasta deja o realitate de facto, deşi de jure contravine Constituţiei României?
Înainte de a vă răspunde la această întrebare, doresc să fac câteva precizări. Scaunele secuieşti (menţionate documentar din perioada medievală) au funcţionat în principal ca forme de organizare administrativă şi judecătorească locală, ca şi comitatele, având doar atribuţii de gospodărire şi gestionare a problemelor economice şi social-culturale şi nu o autonomie politică pe criterii etnice. Ele nu funcţionau ca enclave închise de separare a secuilor faţă de românii şi saşii din interiorul lor şi din comitatele învecinate. În decursul secolelor, comiţii secuilor nu au fost numiţi din rândul secuilor, ci întotdeauna dintre maghiari, saşi şi români din afara scaunelor secuieşti, deoarece scaunele erau subordonate direct puterii centrale şi nu unui for de autoconducere politică autonomă.
Între finalul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, scaunele secuieşti au fost de mai multe ori desfiinţate, ca urmare a reformelor administrative imperiale, în anii 1780, 1849 şi definitiv desfiinţate în 1876, după înglobarea forţată a Transilvaniei în Ungaria, fiind transformate în comitate subordonate direct puterii centrale. În acest context, locuitorii secui dar şi români şi de altă etnie din fostele scaune secuieşti au rămas marginalizaţi (economic şi social), la periferia Imperiului habsburgic, la periferia intereselor Budapestei, astfel că secuii găseau rezolvarea problemelor lor economice aproape, peste munţi, în Regatul României.
Din perspectivă istorică, unul dintre cercetătorii bine documentaţi ai zonei, şi anume Vasile Lechinţan, afirma că „secuii n-au avut niciodată comiţi (prefecţi) secui, parlament secuiesc, alte structuri politice statale. Au avut, ca şi azi, autonomie locală în cadrul scaunelor (Mureş, Odorhei, Ciuc, Trei Scaune), dar niciodată autonomie faţă de statul ungar şi, respectiv, habsburgic. Dacă astăzi ar obţine o autonomie teritorială pe criterii etnice faţă de statul român, ar da o lovitură nesperată în întreaga lor istorie, în dauna integrităţii României şi a istoriei milenare a poporului român, fiindcă Ungaria şi Austria nu le-au permis niciodată autonomie teritorială”.
Până la Marea Unire din 1918, dezideratul autonomiei pe criterii etnice, formulat astăzi cu insistenţă şi cu justificarea unei pretinse continuităţi istorice, nu a fost prezent în conştiinţa colectivă a populaţiei secuieşti; în fapt, singura perioadă în care actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş au fost organizate într-o unică entitate administrativ-teritorială a reprezentat-o experimentul de tip stalinist numit „Regiunea Autonomă Maghiară”.
În prezent, deşi neacceptată de jure, autonomia etnică maghiară în zonă există în bună parte de facto
Lipsa de reacţie a statului român face ca liderii comunităţii maghiare să continue promovarea identităţii unui ţinut secuiesc fără români, purificat de elementul românesc prin toate mijloacele constituţionale şi neconstituţionale. Demersurile liderilor maghiari pentru obţinerea autonomiei teritoriale, pe criteriu etnic, sunt întreprinse cu ignorarea totală a comunităţii româneşti.
Cercetările sociologice româneşti pe această temă au pus în evidenţă faptul că instituţionalizarea autonomiei teritoriale a aşa-zisului „Ţinut secuiesc” nu este motivată de obţinerea unor noi drepturi şi libertăţi, deoarece acestea există la nivelul standardelor europene. Obţinerea acestui deziderat este impus mai degrabă în plan simbolic, la nivelul mentalului colectiv maghiar. În acelaşi timp, se urmăreşte crearea unei baze teritoriale pentru grupul etnic maghiar care să sprijine dăinuirea maghiarilor zişi din „diaspora” (înţelegând prin aceasta, maghiarii din celelalte judeţe ale Transilvaniei) şi din „Ţinutul ceangăiesc”, de peste munţii Carpaţi.
Deşi susţinătorii autonomiei pe criteriu etnic ai aşa-zisului “Ţinut secuiesc” au primit un răspuns negativ din partea Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, de la Strasbourg şi din partea Curţii de Apel Tg. Mureş, aceştia continuă demersurile lor, încercând să obţină acordul unor lideri ai românilor din zonă, dispuşi la compromisuri, dar ocolind Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, reprezentanţii autorizaţi ai românilor din Arcul Intracarpatic.
Mesajul transmis de consecinţele acordării unor “autonomii” în ţările vecine, coroborat cu noile evoluţii geopolitice ale “axei Budapesta – Moscova”, constituie tot atâtea argumente pentru faptul că autonomia aşa-zisului “Ţinut secuiesc” este un proiect care lezează profund sentimentele româneşti, înveninează relaţiile dintre români şi maghiari, cu implicaţii de lungă durată asupra bunăstării tuturor locuitorilor acestei frumoase zone din inima României.
Dr. Ioan Lăcătuşu 
este director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi membru în Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Sorin Cîmpeanu, numit premier interimar - fișă biografică


joi, 5 Nov 2015,
Președintele Klaus Iohannis a anunțat la 5 noiembrie 2015 că l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Mihai Cîmpeanu, ministru al Educației și Cercetării Științifice, s-a născut la 18 aprilie 1968. A absolvit Colegiul Național ''Sf. Sava'' din București, în 1986, apoi Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV) (1991). În anul 2000 și-a susținut doctoratul în cadrul aceleiași facultăți.
A lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare (ISPIF) (1991-1992); coordonator al Centrului Experimental Periș-Ilfov, din cadrul USAMV București (1992-1999); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării — Centrul Național pentru Programul european Leonardo da Vinci (2000-2003); expert coordonator la Ministerul Educației și Cercetării — Agenția Națională pentru parteneriatul universităților cu mediul economico-social (APART) (2003-2004).
Și-a început cariera universitară în 1992, parcurgând toate treptele: preparator (1992-1995); asistent universitar (1995-1997); șef lucrări (1997-2001); conferențiar (2001-2006); profesor (din 2006). Este conducător de doctorat din 2006.
A fost prodecan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului, USAMV (2004-2008); decan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare, USAMV (2008-2012); rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (din martie 2012 până în decembrie 2014).
Vicepreședinte al Comitetului Național Român pentru Programul Hidrologic Internațional (CIHR) (din 2012); membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România (din 2012); membru corespondent al Academiei de Științe Agricole și Silvice ''Gheorghe Ionescu Șișești'' (din 2012); Secretar General al Consiliului Național de Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (din 2012); președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România (din iulie 2013 până în decembrie 2014).
La 14 decembrie 2014, premierul Victor Ponta l-a propus pe Sorin Cîmpeanu pentru ocuparea portofoliului de ministru al Educației și Cercetării. A depus jurământul de învestitură la 17 decembrie 2014, la Palatul Cotroceni.
Este autorul a peste 80 de articole științifice și a peste 10 cărți de specialitate sau manuale universitare. A fost distins cu Premiul național ''In Hoc Signo Vinces'', acordat pentru întreaga activitate de cercetare, în anul 2002, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior și cu Medalia ''Meritul pentru Învățământ'', acordată în anul 2004, de către Președinția României.
Este membru a numeroase asociații și organizații profesionale, printre care Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare — Membru în Consiliul de Administrație în perioada 2008-2011; Asociația Generală a Inginerilor din România; Fundația pentru Dezvoltare Rurală din România; Societatea Națională pentru Știința Solului; Asociația Națională a Managerilor Universitari; Comitetul Național pentru combaterea secetei, deșertificării și degradării terenurilor; Centrul de Excelență în Cercetare în Inginerie Rurală și Protecția Mediului; Centrul de Excelență în Cercetare în domeniul Biotehnologiilor.
Este profesor asociat la Institutul Superior de Agricultură Lille — Franța, din 2003; coordonator lucrări de diplomă și de disertație, elaborate de către absolvenți ai USAMVB, ASE și ESNA — Toulouse, Franța; membru în comitetul științific al revistei Agricultura — agricultural practice and science journal — Cluj Napoca; expert evaluator programe naționale de cercetare: CEEX / RELANSIN / MENER / BIOTECH / CNCSIS/PNCDI; președinte al Comisiei de Ingineria resurselor vegetale și animale, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

AGERPRES/(Documentare — Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)