Compania de material feroviar Astra Arad are în derulare două contracte de livrare de vagoane în Brazilia și Cehia. Produsele exportate arată spectaculos, față de ceea ce românii văd zi de zi circulând la CFR Călători și la operatorii privați.
Sursa foto: glsa.ro
Criza economică ce a izbucnit în anul 2008 a afectat întreaga lume, lovind din plin industriile producătoare printre care şi industria feroviară, potrivit publicației arădene Glasul Aradului.
Astra a încheiat două importante contracte de vânzare vagoane de călători, unul în Brazilia şi un altul în Republica Cehă, în ambele cazuri beneficiarii fiind operatori feroviari.
Contractul încheiat în octombrie 2012 are drept beneficiar firma RegioJet Cehia, un operator care îşi desfăşoară activitatea în Cehia şi Slovacia şi care are o strategie de creştere rapidă a activităţii sale, bazată pe utilizarea de vagoane noi cu un raport performanţă/preţ maximizat. RegioJet a selectat Astra ca fiind furnizorul său de vagoane, contractul constând în livrarea a 73 vagoane de călători, cu o primă tranşă de zece vagoane până la sfârşitul anului 2015.
Dotările vagonului sunt de ultimă generaţie şi conţin toate instalaţiile obligatorii conform standardelor tehnice la nivele ridicate de calitate: instalaţie de alimentare pentru traficul internaţional cu patru tensiuni, iluminat cu mai multe trepte, instalaţie de informare călători cu ecran în salon şi vestibul, GPS şi nod bus de tren, toalete cu vacuum şi rezervoare de apă potabilă, instalație de climatizare, instalaţie de diagnoză. Instalaţia de frână este de ultimă generaţie conținând frâna pneumatică, electropneumatică, electromagnetică, semnale de alarmă şi sistem de anulare frâna de urgenţă, fapt ce permite ca un vagon să poată intra în componenţa trenurilor care circulă pe reţelele internaţionale din estul, centrul şi vestul Europei fără nici un fel de setări suplimentare, în condiţii de siguranţă deplină.
Sursa foto: glsa.ro
Confortul pasagerilor este ridicat la nivelul celui din clasa business al curselor aviatice transatlantice, datorită scaunelor din piele confortabile şi a display-urilor cu touch-screen din instalaţiei de entertainment. Pe ecranul instalat în spătarul fiecărui scaun călătorii pot viziona filme artistice, desene animate şi videoclipuri, pot consulta lista de meniu, pot citi cărţi, află ultimele ştiri şi pot naviga pe Internet.
Sursa foto: glsa.ro
Proiectul tehnic şi ingineria au fost făcute de către specialiştii Astra în colaborare cu cea mai prestigioasă casă de design din Cehia, iar interioarele au fost executate de către o firmă italiană.
Aspectul spectaculos al vagonului a făcut ca la ultima ediţie a târgului feroviar Innotrans’2014 de la Berlin, locul unde industria feroviară din întreaga lume îşi prezintă realizările de vârf odată la doi ani, un prestigios ziar german să califice vagonul drept vagonul Star-Treck, acordându-i astfel calificativul de cel mai performant dintre vagoanele de călători prezentate. Atunci am avut confirmarea că vagonul produs de Astra la Arad este cel mai spectaculos din categoria vagoanelor convenţionale pe plan mondial, stabilind un standard estetic şi de calitate în industrie greu de atins în viitor.