2017-11-26

Banii românilor din bănci, soluţia de salvare a economiei

Autorităţile speră că Fondul Suveran, care va include cele mai puternice companii ale statului, va atrage o mare parte din economiile populaţiei. În acest moment, românii ţin în depozite bancare 35 de miliarde de euro, bani care ar putea să pună în mişcare economia şi multe din companiile de stat, spun oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Fondul Suveran de Investiţii, proiect legislativ aflat în dezbatere în Parlament, îşi propune să crească veniturile la bugetul statului prin atragerea banilor din ţară şi de la investitori internaţionali. Practic, cele 90 de companii care vor fi incluse în fond, vor vinde acţiuni şi se vor lista pe Bursă, iar banii câştigaţi vor fi investiţi în alte companii de stat, în şcoli şi spitale.
Cel puţin acestea sunt intenţiile.
„Luaţi în calcul, există o sumă uriaşă - aţi văzut, aproape 35 de miliarde de bani ai populaţiei aflaţi în depozite bancare. Banii ăştia trebuie să circule în economia naţională”, spune Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF.
Peste 10 miliarde de euro valorează companiile din Fondul de Investiţii, dar numai organizarea acestuia va dura 18 luni, spun reprezentanţii ASF.
Fondul de Investiţii ar putea reprezenta un salt uriaş pentru Bursa de la Bucureşti, aşa cum a fost listarea Fondului Proprietatea, care valora mult mai puţin. Anul acesta, doar patru companii s-au listat la Bursă, de departe cea mai valoroasă listare fiind Digi Communications. Pe locul întâi în regiune, înaintea României, este Bursa din Varşovia, care a avut șase companii noi care s-au listat la Bursă în 2017.
„Sectoarele care au fost cele mai afectate în perioade economice mai dificile au fost sectorul bunurilor de consum şi producţia de materiale”, spune Ileana Guţu, senior manager companie de consultanţă.
Potrivit unui studiu, capitalizarea Bursei de la Bucureşti este de 16,8 miliarde de euro, în timp ce Bursa din Viena, de exemplu a avut o capitalizare anul trecut de 95 miliarde euro, iar cea de la Praga de 22 miliarde de euro.
La numărul companiilor listate diferenţele sunt şi mai mari: 86 de companii sunt pe bursa de la Bucureşti şi 592 în Germania.

Cerere de dizolvare a PSD, depusă la Tribunalul București

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/la-tribunalul-bucuresti-a-fost-depusa-o-cerere-de-dizolvare-a-psd-834819
Secretarul general adjunct al PNL Giurgiu, Ionel Dinu, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că a depus, în nume personal, la Tribunalul București o cerere prin care solicită dizolvarea PSD pe cale judecătorească pe motiv că partidul nu și-ar fi respectat programul de guvernare 
De asemenea, el a argumentat că un alt motiv pentru care s-a gândit la depunerea acestei cereri este moțiunea adoptată de CExN al PSD la Băile Herculane, în urmă cu o săptămână, privind existența „statului paralel”. 
Vreau să vă anunț în mod oficial că astăzi am am depus cererea pentru dizolvarea PSD la Tribunalul București, cerere care are numărul de înregistrare 44207/ 3/ 2017 din 24 noiembrie 2017 și a fost și repartizată la secția 5 civilă. 
Motivul care m-a determinat să depun această cerere de dizolvare a PSD, sincer vă spun, a fost întâlnirea de la Băile Herculane acolo unde au stabilit printr-o rezoluție, care a fost votată în unanimitate pentru existența statului paralel. 
M-am referit la rezoluție pentru că ține cont, pe undeva, de statutul PSD. 
Nu cred că statutul permite ca un for cât ar fi el de tutelar în cadrul partidului să adopte o asemenea rezoluție spunând că există un al doilea stat paralel în statul român. 
Dacă domnul Dragnea și membrii PSD cunosc acest stat, să vină cu probe. 
Am depus cererea, e un semnal de alarmă și pentru celelalte partide politice de acum încolo fiindcă trebuie să ducă la îndeplinire angajamentele din programele de guvernare”, a declarat Ionel Dinu 
Reprezentantul PNL Giurgiu a mai spus că el consideră că depunerea acestei cereri de dizolvare a PSD la Tribunalul București va fi „un mesaj penetrant” pentru ca politicienii să înțeleagă să nu mai schimbe „regulile jocului în timpul jocului” 
Sursa: Agerpres

2017-11-17

Rusia construiește gard între Ucraina şi Peninsula Crimeea

http://stiri.tvr.ro/rusia-construie-te-gard-intre-ucraina-si-peninsula-crimeea_824881.html#view
17 Noiembrie 2017,
Gardul va avea 50 de km lungime, va costa 3,3 milioane de dolari și va fi gata în prima jumătate a anului 2018, informează agenţiile de presă din Federația Rusă, citate de Agerpres.

Harta regiunii Crimeea/foto: BBC
Rusia a început să ridice un gard înalt de doi metri între Ucraina şi Peninsula Crimeea.
Potrivit serviciului de securitate FSB, gardul va spori securitatea locuitorilor Crimeii şi a turiştilor care vin în vizită în peninsulă.
Între Crimeea, care este recunoscută pe plan internaţional ca teritoriu ucrainean, şi regiunea Herson din Ucraina propriu-zisă sunt trei puncte de tranzit oficiale.
De teama unui atac dinspre Rusia, Ucraina a anunţat în toamna lui 2014 că va ridica un grad de 2.000 de km la graniţa sa cu Rusia. Dar, până în present, a reuşit să construiască doar câteva zeci de kilometri.
Un sector de frontieră lung de circa 400 de km cu Rusia este controlat de către separatiştii proruşi din regiunea estică Donbass.
Kievul îi acuză pe separatişti că sunt ajutaţi cu trupe şi arme aduse dinspre Rusia prin sectorul respectiv de frontieră, ceea ce Moscova a dezminţit în mod repetat,
Peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014.
În ultimii doi ani, Rusia a deplasat în Crimeea trupe suplimentare şi armament modern: avioane, elicoptere de atac, fregate şi submarine.

Protest la sedinta Comitetului Executiv al PSD de la Herculane: "Condamnatii penali nu pot conduce tara!"

N.O. HotNews.ro   17 noiembrie 2017
protest la Herculane
Foto: captura Antena 3

Cateva persoane protesteaza in fata hotelului in care PSD s-a reunit, la Baile Herculane, pentru sedinta Comitetului Executiv National. Protestatarii scandeaza “condamnatii penali nu pot conduce tara”, raspunsul a venit din partea senatorului Ecaterina Andronescu: “nu decideti dumneavoastra, decide poporul”.
Doua persoane au inceput sa strige “condamnatii penali nu pot conduce tara”, tinand in maini o pancarta, in momentul in care premierul Mihai Tudose si presedintele PSD Liviu Dragnea au ajuns la hotelul din Baile Herculane, unde se reuneste Comitetul Executiv National. 
Senatorul Ecaterina Andronescu le-a raspuns “dumneavoastra spuneti lozinci, iar Romania are nevoie de fapte " si "nu decideti dumneavoastra, decide poporul roman”.

2017-11-14

Scrisoare PE BUNE despre patinoarul din jurul Regelui Matei Corvin, ”un fel de supererou al maghiarilor”

Ecologistul clujean Szakáts István a reușit să surprindă într-o scrisoare nemulțumirile comunității maghiare care a fost pusă în fața faptului împlinit prin amplasarea patinoarului în jurul grupului statuar Matei Corvin.
Până acum, patinoarul era în vecinătatea statuii, dar din acest an structura de rezistență a patinoarului a fost mutată și amplasată în jurul monumentului. 
Târgul de Crăciun Cluj-Napoca va fi deschis anul acesta în 24 noiembrie 2017 și se va închide în 1 ianuarie 2018.
Conform municipalității, soluția câștigătoare propune un concept care urmează un model european de organizare a târgurilor de Crăciun, fără conotații etnice, implementat și în alte orașe mari, precum Köln sau Glasgow.
Conceptul pune în valoare ansamblul statuar Matei Corvin, iar faptul că monumentul se află în centrul patinoarului oferă o protecție suplimentară acestuia și îl aduce în mijlocul clujenilor.
”Despre patinele Regelui
Dragul meu cetățean clujean, om de trabă,
mă adresez ție in calitatea mea de concetățean clujean - dar ungur - pentru a-ți spune părerea mea despre patinoarul din Piața Unirii - a cărei formă O parcă că s-a înnodat un pic mai gordian.
Scopul meu nu e de a-l tăia, ci de a-l înțelege, iar pentru asta voi căuta în idiosincraziile unora (spre exemplu ale mele) și insensibilitatea altora (potențial, ale tale). Să trecem la treabă.
În acest an Primăria a aprobat construcția patinoarului în jurul statuii lui Mathias Rex, alias Matei Corvin, alias Mátyás király. A ieșit scandal.
În mare, vorbele pe temă au bătut următoarele cărări:
1. da'-ce-vină-au-copiii-patinatori,
2. da'-a-cui-e-statuia, și
3. da'-e-ca-peste-tot-în-Europa.
Concluziile, pe scurt, au fost:
1. Copiii nu au nicio vină.
2. Moștenirea culturală a lui Mathias Rex e asumată și de maghiari și de români.
3. Europa e plină de patinoare cu statuie ecvestră în mijloc.
În ceea ce mă privește, aș încerca să evit aceste cărări.
Aș vrea să ne uităm împreună la înțelesurile acestei statui.
Înainte de a începe: mă bucur din reflex pentru toți copiii și adulții care se bucură de orice patinoar care o să fie instalat și această iarnă în piața centrală a Clujului. În plus, ideea unui patinoar în formă de „O” care înconjoară statuia lui Rex e clar foarte ofertantă pentru toți patinatorii. Și atunci care-i baiul? De ce mi s-a strâns stomacul când am auzit vestea cu "patinoar în jurul statuii" - așa cum mi s-a strâns?
Poi știți, statuia. Propun să ne uităm la înțelesurile acesteia. Pentru început, la cele politice, culturale, și la alea cu bă-avem-o-statuie-mare-și-faină-în-mijlocul-Clujului. Și spoiler pentru al patrulea: bătaia de joc.
Deci, primele trei.
Politic, pentru maghiaristatuia e Statuia Regelui Nost'- cum ar veni, simbol a ce-bărbați-și-pe-veci-stăpâni am fost noi aci - odată. Pentru români, Matei Corvin nu poate însemna asta, n-are cum. Are o altă citire, un alt înțeles (nu vă grăbiți dă dați repede cu "gata unguru’ a recunoscut că toți ungurii e cu Trianonu’". Propoziția înseamnă că figura regelui încorporează o anumită citire a unei anumite perioade a istoriei. "E e, aia ca Ardealu' e a vost'". Passons.)
Cultural, statuia e principala referință și reprezentare în spațiul fizic Transilvan a acelui personaj din cultura maghiară despre care copiii maghiari învață zeci de povești la școală, care se evocă în sute de poezii și chiar și opere rock. Mátyás Király e un fel de supererou al maghiarilor. Poate nu știți: avem sute de cărți pentru copii și adulți despre Mátyás Király - asta pentru că avem sute de legende cu el (cum s-a dus el noaptea deghizat în oraș, să facă dreptate oamenilor mici, etc). Volumul produselor culturale în limba maghiară în ultimii 100 ani despre Mathias Rex este incomparabil mai mare decât în limba română. De aici se deduce că din punct de vedere cultural, Mathias Rex este asumat (apropriat) de maghiari mult mai mult decât de români.
Dar ca să mai și răsuflăm: din punctul de vedere al bă-avem-o-statuie-mare-și-faină-în-mijlocul-Clujului, marea mulțime a românilor și maghiarilor sunt exact, dar exact la fel: au un extrem de vag habar despre ce-i cu statuia, da' știu că dă bine ca fundal la selfie, cu patine pe umăr și vinul fiert în mână. În categoria asta e superdemocrație.
Și acum să trecem la al patrulea înțeles: bătaia de joc. În istoria recentă - mai apăsat de la domnia lui Gheorghe Funar încoace - statuia lui Mathias Rex a dobândit un nou înțeles: cel al bătăii de joc. Explicit, a devenit simbolul bătăii de joc a ultranaționalismului român față de comunitatea maghiară.
Câteva exemple:
- planul lui Funar de a muta statuia (1992)
- placa Iorga-Funar amplasată pe soclul statuii (1992, dar ce să vezi! și acum e acolo)
- "săpăturile arheologice" din piață (1994 -, astupate abia după mai bine de un deceniu de Funărie)
- multiplele distrugeri și vandalizări ale statuii (din 1960 încoace, ultima săptămâna trecută, cu ruptul pintenului).
La această listă se mai adaugă și chestii de atmosferă: distrugerile mormintelor maghiare din Cimitirul Házsongárd (în fiecare an), tevatura plăcuțelor bilingve (constant, din 1992 până în 2017 inclusiv), și multe altele.
Așa, în decenii, statuia lui Mátyás Király a devenit o foarte productivă suprafață de provocare și de bătaie de joc. O rană în care se poate piscăli, mergând la sigur, de fiecare dată. Acest înțeles s-a codat în statuie a) în era Funar explicită, și b) după aia, în era Funar implicită. E fain să-ți bați joc de Supererou, nu? Nu degeaba și-a făcut Funar atâta treabă cu el. Și nu degeaba se face și de atunci.
Ca un bun maghiar cu o sensibilitatea dusă spre idiosincrazie, da, am suspiciunile mele că asta s-ar fi întâmplat și în acest caz. Lucrez să mi le înfrâng. Dar nu e ușor. Mi-e foarte greu să cred că tot ce am scris, nu se știe - printre clujenii cu carte, instituții și partide. Doar s-a știut atâta vreme. Lucrez serios să mă conving.
Știți, sunt copiii ăia care s-ar da fericiți cu patinele în jurul statuii. Așa de mici că nici măcar n-au naționalitate. Na, n-are nimeni treabă cu ăia. Iară pe ăia mulți cu bă-avem-o-statuie-mare-și-faină-în-mijlocul Clujului oricum îi doare fix în patină de toată treaba cu aproprierea și umilința altora.
Dar hai să nu fim ignoranți toți.
Așa că, dragul meu frate clujean majoritar. Te invit cu iubire frățească să medităm împreună la următoarele trei condiții agravante în calea înțelegerii noastre interumane. Dincolo de problema de bază că io-s ungur.
Pro primo: îmi dau seama că din poziția de majoritar ți-e destul de greu să înțelegi ce se tot vaietă un minoritar. E o altă condiție existențială. Pentru minoritar cultura este un loc de refugiu, de generare și regenerare a identității, adesea un al doilea stat. Oi înțelege tu instant când emigrezi (da' nu emigra numai pentru asta).
Pro secundo: îmi dau seama că din poziția de majoritar care nu e foarte legat cultural de statuia lui Matia Corvinul poate fi foarte, foarte greu să înțelegi ce se tot vaietă un minoritar pentru care un Mátyás Király este asumat cultural profund.
Pro tertio: îmi dau seama că din poziția de majoritar care nu e foarte legat cultural de statuia lui Matia Corvinul și care probabil nici nu observă batjocura din ultimii 30 ani la care este supusă minoritatea maghiară, e foarte foarte foarte greu să înțelegi ce se tot vaietă un minoritar pentru care Mátyás király este profund asumat cultural și pentru care statuia mai semnifică și batjocura constantă, trăită ca o traumă multigenerațională.
Înțeleg toate astea.
De aceea îți promit că încerc să scap de idiosincraziile mele și să mă desensibilizez un pic.
Și aș vrea să te rog ceva. Nu-ți cer să muți pationarul. Ar fi păcat și stupid. Chiar e mai fain așa, tă' roată. Dar arată-mi cumva că nu-ți bați joc, că mă respecți. Nu știu, pune înapoi pintenul ăla rupt. Ceva.
Dă-i și tu o șansă clujenității noastre comune.

Îți foarte mulțumesc.

2017-11-12

Un rom din România, condamnat la închisoare în Marea Britanie din cauza vârstei soţiei sale.

Un bărbat de etnie romă, din România, îşi va petrece următorii şase ani în spatele gratiilor după ce a fost condamnat pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu soţia sa în vârstă de 12 ani, care este însărcinată, informează site-ul EssexLive.
În vârstă de 25 ani, de etnie romă, bărbatul s-a căsătorit cu minora în ţara lor de origine, anul trecut, înainte să se mute în Marea Britanie. Acesta a pledat vinovat, în faţa instanţei, pentru violarea fetei de 12 ani.
Fata, despre care se crede că s-a întors în România, de când bărbatul a ajuns în custodia poliţiei, este însărcinată şi cel mai probabil va naşte în zilele următoare.
Procurorul Jamie Sawyer a declarat, în faţa judecătorilor, că vârsta minimă legală pentru consimţire este de 16 ani.
"Aceştia s-au întâlnit în România şi, potrivit victimei, niciunul nu s-a plâns de diferenţa de vârstă. Ea s-a întors în România, iar inculpatul spune că îşi doreşte să reia relaţia cănd va fi posibil", a spus Sawyer.
Situaţia a ajuns în atenţia poliţiei când agenţii de la rutieră au oprit o maşină, în care se aflau inculpatul, minora şi alţi doi copii. Pe măsură ce investigaţia a continuat, poliţiştii au căutat adresa la care bărbatul trăia cu victima sa, în Epping, şi au găsit o încăpere mică, cu pat dublu, care era împărţit de cei doi. Ulterior, bărbatul a fost luat în custodia poliţiei. 
Miss Kenyon, vorbind în numele inculpatului, a declarat, în faţa instanţei, că este vorba de un caz excepţional, cu circumstanţei neobişnuite, argumentând faptul că şi backgroundul cultural al inculpatului era un factor important.
Romii reprezintă cel mai mare grup etnic din România şi unul dintre cele mai mari, din Europa, dar încă se confruntă cu persecutări.
Părinţii inculpatului, care au fost, de asemenea, prezenţi în sala de judecată, s-au căsătorit, de asemenea, în condiţii asemănătoare.

Oraşul locuit doar de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Deşi pare legendă sau greu de realizat, în Noiva do Cordeiro trăiesc peste 600 de femei, cu vârstele cuprinse între 20 şi 35 de ani. Unele dintre ele sunt căsătorite, dar soţii lor trebuie să trăiască şi să lucreze în altă parte, scrie Daily Mail.
În această comunitate rurală din sud-estul Braziliei, femeile se află la conducere şi au propriul set de reguli. Femeile care sunt căsătorite şi au familii trebuie să-şi trimită soţii şi fii care au împlinit 18 ani să lucreze departe de casă, putând să se întoarcă doar în weekend.
"Oraşul nostru e mai frumos, mai organizat şi mult mai armonios cu femeile la conducere", spune Rosalee Fernandes pentru publicaţia britanică. "Împărţim totul, chiar şi pământul pe care-l muncim. Nimeni nu se află în competiţie cu nimeni. Ne strângem să ne uităm la telenovele, ne împrumutăm haine şi ne vopsim unghiile", a adăugat ea.
Problema este că este dificil de găsit un bărbat singur care să nu fie rudă sau căsătorit deja cu o vecină. "Toate visăm să ne îndrăgostim şi să ne căsătorim. Dar ne place să trăim aici şi nu vrem să fim nevoite să plecăm din oraş pentru a putea găsi un soţ", a spus Nelma Fernandes.
Astfel comunitatea de femei invită bărbaţii să li se alăture, cu o singură condiţie. "Trebuie să-şi dea acordul să facă ceea ce spunem şi să trăiască după regulile noastre". Articolul nu menţionează ce se întâmplă cu femeile care depăşesc vârsta pe care o impune comunitatea de femei din Noiva do Cordeiro (Brazilia).

De ce plânge ministrul Finanţelor

Cine a mai pomenit ministru de Finanţe să se smiorcăie? Înţeleg să plângă-n pumni cel de la Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, fiindcă are un minister al cărui nume e mai greu de ţinut minte.
Fişa postului stipulează (pardon de expresie) taman pe dos: ministrul de Finanţe ia decizii zâmbind a râde, pentru ca ulterior contribuabilii să presteze activitatea de plâns. 
Ca să aflu de ce s-a pus pe bocit ministrul Finanţelor m-am adresat unui doctor în psihologia plânsului partea a doua. L-am găsit pe specialist în laborator, prelevând atent doagele unui butoi cu melancolie. Ca orice om de ştiinţă care se respectă, mi-a dat nu una, ci două explicaţii, valabile atât separat cât şi împreună:
1.După ce - în urma unui travaliu prelungit, cu multe moaşe împrejur, a expulzat noul Cod Fiscal - ministrul Finanţelor a căzut într-o formă severă de depresie post-contabilă. 
2.În PSD, ca în Coreea de Nord, dacă pe chipul luminat de ideile ciuce al Liderul Absolut apare o umbră de tristeţe (iar zilele astea Dragnea a fost sictirit până la Dumnezeu), pe membri e obligatoriu să-i lovească plânsul cu sughiţuri.

Olguţa Vasilescu: Dacă salariile vor scădea, este doar vina angajatorului, care doreşte să ia din banii angajatului


Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, că salariile nete nu vor scădea odată cu trecerea contribuţiilor la stat de la angajator la angajat, precizând că dacă se va întâmpla acest lucru este doar vina angajatorului.
"Noi ne-am asigurat că din cauza acestui nou Cod Fiscal salariile nete nu au cum să scadă. Dacă vor scădea înseamnă că este fix doar vina angajatorului, care doreşte să ia din banii angajatului, care i se cuvin lui, dar angajatorul, anul viitor, va avea aceeaşi cheltuială salarială pe care o are şi anul acesta. Deci, nu e niciun motiv să umble la netul salariatului. Iar prin deducerile pe care le-am făcut, prin impozitele pe care le-am scăzut, ne-am asigurat că netul nu numai că nu scade, ci dimpotrivă, creşte. E adevărat, creşterea este foarte mică", a declarat Lia Olguţa Vasilescu la România TV.
De asemenea, ministrul a precizat că măsura este menită a asigura creşterea contribuţiilor angajaţilor pentru Pilonul 1 de pensii.
"Estimările pe care le-am făcut sunt că vor avea pensii cu 20% în plus faţă de ceea ce se calculează acum", a precizat ministrul Muncii.