2018-02-14

Cel mai comod, de Centenar, e să-njurăm maghiarimea? Autonomia au vrut-o și Cuza, și Maniu, și Pan Halippa

Sabin GHERMAN 11 ianuarie 2018 
Dacă unii tovarăși patrioți din politică și din presă ar citi și altceva decât prefețe, nu și-ar mai pierde somnul că vin ungurii să ia Ardealul. Partidele maghiare au cerut, la împlinirea a o sută de ani de la unire, tocmai respectarea actului fundamental: Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia – și dacă te gândești că autonomia asta a fost sau e o temă doar a maghiarimii, te înșeli.
În plus, să ne prefacem că nu știm că unirea asta a început cu o grosolănie a la Brătianu: nu mai facem nicio Adunare Constituantă, semnați și Constituția-i așa cum vreau eu. Nu mai spunem nici motivele pentru care Maniu a refuzat să participe la încoronarea din 1922, nici motivele pentru care în 1928, la Alba Iulia, denunța în termeni categorici demența centralizatoare a Bucureștilor.
Maniu, Vaida Voevod, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Romul Boilă – toți sunt români; îi poți acuza că s-au vândut? Sever Bocu, gazetarul-activist pedepsit cu închisoarea de autoritățile Imperiului, unul din cei 12 ardeleni și bănățeni care, în chip simbolic, au declarat război, în 1917, Austro-Ungariei (gest taxat cu o condamnare la moarte „în lipsă”) – era ce?
Toți acești oameni politici au blamat din răsputeri centralismul; mai mult, Romul Boilă, fost ministru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei, propune în 1931 o nouă Constituție, apropiată de federalism, clamând nevoia de modernizare a proaspetei țări. Erau cu toții anti-români? Doar pentru că nu gândeau ca belferii amețiți de Fanar?
Despre Cuza și Mica Unire se scrie în manuale – zici că s-o pogorât mila lui Dumnezeu asupra românilor, atât de festivist îi spusă. N-a fost așa deloc – în mai puțin de trei ani, ieșenii ieșeau în stradă, în frunte cu Mitropolitul Moldovei, cerând dezunirea. De ce? Sistemul impregnat adânc în ADN-ul sistemului valah i-a pus la pământ pe moldoveni.
Niciun om nu poate reforma sistemul pic cu pic, pur și simplu musai să-l înlocuiască total. Cuza lăsa Iașiul pentru București în ianuarie 1862; după doar nouă luni, la inagurarea Școlii Militare, recunoaște public: „Sunt preocupat de jertfele impuse vechii Capitale a Moldovei, prin centralizarea serviciilor publice la București”.
La 28 noiembrie 1863, vine Înalta Comisiune Consultativă și spune așa: „Apropiata îndreptare a stărei morale și materiale a Iașilor este acolo de unde va decurge îndreptare, progres și îmbunătățire pentru întreaga Patrie Română, adică în realizarea celor trei mari principii ale științei moderne:
Descentralizarea administratrivă,
Independența complectă municipală,
Independența magistraturei prin treptata aplicare a inamovibilităței”.
Erau mai deștepți ieșenii de atunci decât majoritatea asta șleampătă din Parlamentul zilelor noastre. Nu sunt în manuale nici discursurile lui Kogălniceanu, artizan al Micii Unirii și primul care și-a pus mâinile-n cap când a văzut ce-a ieșit… Au tot sperat moldovenii că Iașiul va fi o a doua capitală, le-a promis lucrul ăsta chiar și Carol I, în august 1866 – iar în articolul 131 din Constituția de atunci chiar se dispunea ca să se facă legi speciale pentru autonomia administrativă.
Și? Au învins boierii de pe lângă Dunăre și Moldova lor tot în jos a mers până azi, când a ajuns cea mai săracă regiune a Uniunii Europene și pare că niciun minister nu cunoaște asta.
Mergem mai departe: vine unirea de la 1918 – și? Ardeleanul Vaida Voevod vituperează în Parlament împotriva centralismului aberant, bucovineanul Iancu Cavaler de Flondor se retrage scârbit, basarabeanul Pan Halippa semnează primul Memorandumul adresat de deputații de peste Prut Regelui Ferdinand: „Sire, Declaraţia de Unire din 27 martie 1918 a prevăzut bazele pe care Unirea trebuie aşezată: descentralizarea şi autonomia administrativă (…) Declarația de Unire din 27 martie 1918 este titlul de drept, pe care se întemeiază unirea Basarabiei cu România. De la unire încoace, Basarabia este cârmuită într-un fel în care nu mai sunt cârmuite nici măcar coloniile negre din Africa”.
Asta a fost în 1924. Înainte cu trei ani, în ianuarie ‘919, semnaseră ieșenii un Memoriu, tot către Ferdinand: „Descentralizarea administrativă și autonomia comunală – iată remediile propuse de ieșeni încă din 1863. (…) Regimul centralizator este singura cauză care a făcut ca nu numai Iașiul, ci și întreaga Moldovă, să sufere și să fie astăzi o profundă deosebire între partea de dincolo de Milcov și partea de dincoace, care s-ar zice că nu aparține aceleiași țări”.
Și ce mai cereau, la articolul 8?
„Complectarea rețelei căilor ferate, în vederea mai ales a traficului internațional cu legături prin Nordul Transilvaniei și cu un port pe coasta Basarabiei la Marea Neagră”.
Erau moldovenii anti-români? Știi de ce voiau autonomia asta atât de blamată azi de tremuricii din politică și presă? Citat, deci: „În ce fel au fost dotate unele din insituțiile din București față de cele din Iași: Facultatea de Medicină București – 106 400 lei, Facultatea de Medicină Iași – 40 500 lei; Institutul de Bacteriologie București – 52 830 lei, Iași – 7200; Muzee și Grădina Botanică București – 175 157 lei; Muzee și Grădina Botanică Iași – 500 lei”.
Iuliu Maniu dă și el cifre, în Memorandumul din 1938, Sever Bocu la fel. Totul mergea la boierimea de la București. Știi cum se încheie Memorandul ieșenilor din 1919? „Iașiul nu cere milă, cere dreptate”. Dreptate ceruseră toți, din toate provinciile nou-unite, dar noua Românie era condusă tot de gașca fanariotă – exact ca azi. Și acum spune: ce legătură o mai fi între autonomie/descentralizare/regionalizare și statul național unitar etc., etc.? Niciuna. Dar – și asta e de reținut: a ajuns alăturarea asta, autonomie/maghiarime, cea mai șmecheră ascunzătoare când te întreabă lumea, pe românește!, de ce n-ai făcut autostrăzi, de ce educația-i la pământ sau de ce mor oameni în spitale. Plus, ca de final: să se întrebe „patrioții” ăia care încă o mai dau cu „hunii și cu carnea de sub șa”, să se întrebe deci de ce „hunii” circulă pe autostrăzi și noi, buricul pământului, încă șchiopătăm pe drumuri de căruțe…
Dacă România își dorește într-adevăr prosperitate, va trebui să lase trăitorilor să decidă după munca, tradițiile sau cultura lor – că n-am văzut om să fugă din bogăție, dar de o Românie din care a plecat 12% din populație pe timp de pace tot auzim…

Implicarea Rusiei şi narcisismul lui Viktor Orban scot Bucureştiul de pe hartă.

Am gãsit în arhiva cotdianului Adevãrul, analiza a doi universitari, care se cred "experţi" în problemele actuale ale premierul ungar. 
Deşi ating foarte multe probleme am putea avea dubii asupra intenţiei realiste şi pe tema în primul rând că au fost bursieri Soroş şi au fost cursanţi CEU , care se spune că este o universitate a lui Soroş (defapt era conceput ca o universitate, dar care nu avea sinomimă în America, deşi peste tot apărea că ar fi filiala unei universităţi americane - departe însă de adevăr!).   
Domnii autori al articolul( analizei) însă greşesc, voit sau nu, în multe dintre concluziile lor,  trase în urma analizei lor. 
Părerile dar şi concluziile autorilor sunt sinonime cu aşa zisă "analize" făcute de socialiştii din Ungaria chiar converg într-o măsură de 70-80 %. După cum se ştie aceştia sunt fideli lui Soroş.
Dacă guvernul ţării noastre nu are un plan de dezvoltare mijlocie şi de lungă durată, în nici un caz nu ar fi vina domnului Orbán prim ministrul al Ungariei.   
Relaţiile comerciale de lungă durată sunt preferate de europeni dar nu numai de ei. Să comentezi o lipsă acută de gândire economică de lungă durată al unei ţări nu se poate pune pe seama conducerii unei alte ţări, chiar dacă prim ministrul de acolo e narcisist...
Lipsa unei strategii de lungă durată ale guvernelor României, arată şi chiar depinde de oamenii care ajung în ierarhii superioare, doar pe criterii de apartenenţa politică sau chiar de cumetrii, lucru ştiut şi de autori, dar ei se ascund după deget, arătând că pentru aia merge rău României pentru că ungurii şi în special domnul Orbán ar fi narcisist şi acesta ar fi sprijinit de Putin...
Interesant este cum un sociolog şi un economist de ce se bagă în probleme energetice sau cele ce privesc sanctitatea sa Papa. La fel de ce i se par lor că este greşit ca în stindardul unui episcop sunt şi semnele secuieşti, când şi în stema României sunt prezente tocmai acele semne (acesta fiind proiectat şi executat de cel mai renumit artist al vremii care este de origine secuiească). 
De aici am putea trage concluzii pripite, dar nu facem...
Autorii nu cunosc statutul PCM totuşi fac afirmaţii fără fond despre activitatea acestei formaţiuni, chiar categorisind ca un partid extermist, ceeace este departe de adevăr. Altă ideie greşită lansat de autori este că nu "proiectul PCM" a renunţat premierul ungar ci la PPMT (adică Partidul Popular Maghiar din Transilvania, care odată cu plecarea exepiscopului Tőkés ca europarlamentar al Ungariei nu mai era platformă de lansare al acestuia)
Greşit este amintirea doamnei Balogh ca sursă pertinentă al autorilor ptr că domnia sa - deşi este transfug din anii 1956 - a rămas fidel socialiştilor maghiari. Informaţiile ei nu sunt veridice ci mai de grabă "din auzite".
A se vorbi de reconcilieră româno-maghiare - cu ocazia centenarului - după ce în 2003 s-a semnat tratat de prietenie între cele două ţări este de a dreptul pueril din partea autorilor.
Noi am vrea propunem autorilor precum şi altora să facă o documentare mai precisă în care vorbesc despre relaţiile bilaterale. HZ.

Dan Dungaciu şi de Petrişor Peiu 5 septembrie 2017, 
Ce îi lipseşte politicii româneşti faţă de Ungaria ca să devină şi mai ineficientă? În ultima vreme, din ce în ce mai puţine lucruri. Iar după lipsa de reacţie la ultima vizită a lui Vladimir Putin la Budapesta din 28 august 2017, aproape nimic. 
Nu e vorba despre vizita în sine a preşedintelui rus sau diverse evenimente politice izolate, ci despre faptul că această vizită (a şaptea întâlnire din 2010 încoace!), plus alte evoluţii, indică două lucruri fundamentale. Primul, că Rusia a găsit în Ungaria un os bun de ros pentru obiectivele sale strategice în spaţiul euroatlantic, l-a apucat cu putere şi nu îi mai dă drumul, croindu-şi drum tot mai adânc spre decizia strategică europeană; al doilea, că Ungaria are, în raport cu regiunea şi cu România, un proiect – un proiect pentru care scopul scuză mijloacele, de aici şi disponibilitatea narcisistă a Ungariei de a se pune de fiecare dată la dispoziţia unei Moscove care ştie de sute de ani să fructifice iluzii ale unor lideri care confundă realitatea cu propriile lor ambiţii şi resentimente. 
Iar în funcţie de acest proiect, pe care îl vom decripta mai jos, vom putea măsura absenţa proiectului regional românesc şi lipsa de eficacitate a abordărilor faţă de statul vecin ale cărui mize par, de fiecare dată, că ne scapă. Sau sunt percepute într-un registru minor, de la isterie (dispute şi polemici personalizate) la patetisme desuete („prietenie perfectă”). Vom face această analiză cu conştiinţa clară că împlinirea limpede şi fără echivoc a reconcilierii româno-maghiare, atât de mult clamată, ar fi fost o sărbătorire împreună, Bucureşti-Budapesta, a Centenarului românesc. Ar fi fost cel mai puternic semnal de încredere pe care românii l-ar fi putut transmite ungurilor, ungurii românilor, iar împreună spaţiului euroatlantic şi dincolo de el. Din păcate, ispita Rusiei şi narcisismul Budapestei par să ne ducă în altă direcţie. Să le luăm pe rând. Centura strategică a autonomiilor etnice Agenda regională (geo)politică a Budapestei cuprinde o miză principală: autonomia pe baze etnice. Indiferent de situaţia internă din state precum România, Serbia, Slovacia sau Ucraina – diferite din multe puncte de vedere -, oficialii maghiari cer acelaşi lucru, respectiv autonomia minorităţii maghiare în fiecare dintre aceste state în parte. O centură de „autonomii etnice” ar trebui să înconjoare Ungaria şi e menită să aducă două lucruri, dincolo de satisfacerea orgoliului unei naţiuni care are, uneori, pulsiuni imperiale: un ascendent strategic al Budapestei în raport cu aceste state şi, până atunci, voturi (patriotice, fireşte), pentru Viktor Orban şi partidul de guvernământ. La schimb, Budapesta oferă sprijin politic şi financiar liderilor şi partidele maghiare care îşi asumă proiectele ei. Cu o singură precizare: premierul Viktor Orban este un „zeu egoist”, de aceea, un asemenea proiect, presupune la schimb recunoaşterea şi acceptarea totală a liderului de la Budapesta şi loialitate faţă de el. Cazul din Slovacia este peremptoriu din acest punct de vedere. 
În alegerile din 12 iunie 2010, Partidul Comunităţii Maghiare – radical în viziuni şi opţiuni - nu reuşeşte să obţină 5% din votul popular şi nu intră în parlament. Voturile acestui partid au mers la un partid nou constituit, Most-Hid („Podul”, în maghiară şi slovacă), un partid maghiar proaspăt, de alternativă la Partidul Comunităţii Maghiare, constituit în 2009 şi care îl acuză pe cel din urmă de naţionalism radical militând, în schimb, pentru cooperarea maghiaro-slovacă. Preşedintele este etnic maghiar, vicepreşedintele etnic slovac, iar electoratul este mixt.
Pe această platformă integraţionistă, Most-Hid canibalizează fostul partid al maghiarilor din Slovacia, intră în Parlament şi devine unul dintre cele patru partide în guvernul de coaliţie. Afiş electoral al partidului Most-Hid, cu figura liderului, Béla Bugár, fost preşedinte al Partidului Comunităţii Maghiare
Ce face Budapesta? 
După alegerile din 2010, Partidul lui Orbán Viktor, FIDESZ, refuză orice colaborare cu majoritatea politică şi nici nu recunoaşte noile configuraţii din rândul comunităţii maghiare. Partidul susţinut este în continuare Partidul Comunităţii Maghiare, iar Most-Hid nici măcar nu este recunoscut ca partid maghiar ca urmare a compoziţiei mixte din cadrul său. Lui Orbán Viktor nu îi plac impurităţile etnic-politice.
Ungaria din România
După cum a sesizat Eva S. Balogh într-un articol publicat pe site-ul pe care îl editează (Hungarian Spectrum), radicalismul Budapestei în cazul slovac este, păstrând proporţiile şi specificul, ilustrat şi în România. Expresia cea mai pregnantă s-a petrecut în cursul acestui an, când liderul UDMR, Kelemen Hunor, a făcut acele declaraţii din 4 august 2017, care au contrariat, pe bună dreptate, opinia publică românească, dar şi maghiară, din România. Afirmaţiile liderului UDMR din publicaţia clujeană de limbă maghiară Szabadság, după care „Românii trebuie să accepte că noi nu vom putea şi nici nu vrem să sărbătorim 2018” (plus demararea, în contrapartidă, a proiectului „O mie de ani în Ardeal, o sută în România) pot să fie – şi sunt! - surprinzătoare pentru publicul din România.
Pentru publicul din Ungaria, nu. În realitate, ele nu fac decât să reproducă, cu alte cuvinte, declaraţiile anterioare ale ministrului de externe maghiar, care a afirmat, ca justificare pentru interzicerea prezenţei diplomaţilor maghiari la orice manifestare dedicată Zilei Naţionale a României, că: „Având în vedere că poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit pe 1 decembrie, Ministerul de Externe a interzis fiecărui diplomat şi fiecărui angajat sa participare la sărbătorile naţionale româneşti”. Este limpede? 
Nici guvernul lui Orbán Viktor, nici UDMR-ul lui Kelemen Hunor nu au ce sărbători de 1 decembrie.
Liderul maghiarilor din România şi-a asumat explicit şi public mesajul lui Orbán Viktor, s-a predat şi şi-a asumat, la nivel de UDMR, în pofida electoratului maghiar mai divers şi mai subtil, agenda politică a Budapestei.
Cum s-a ajuns aici?
Fisura în rândul reprezentării politice a maghiarilor din România s-a produs odată cu apariţia pe scena publică a Partidului Civic Maghiar, extrem şi radicalizat, susţinut, printre alţii, de către Orbán Viktor. Relaţiile UDMR – un partid cu o reprezentare mai diversă şi mai sofisticată, ţinând seama de varietatea publicului maghiar din România - cu FIDESZ în acel moment erau în criză majoră.
Orbán Viktor căuta atunci ceva radical şi subordonat, chiar dacă mai mic la nivel cantitativ. Nu mai insistăm aici că proiectul Partidului Civic Maghiar şi-a găsit adepţi şi în România, din motive diferite, de aici şi anumite prietenii de conjunctură între liderii de la Bucureşti şi Budapesta.
În 2014 devine clar că Partidul Civic Maghiar este un eşec politic şi este abandonat rapid. Orbán Viktor schimbă tactica şi se întoarce la UDMR; face campanie în România (Transilvania) pentru acest partid. UDMR rămas singurul reprezentant credibil şi acceptat al maghiarilor din România inclusiv la Budapesta. Nu există însă prânz gratis, iar Orbán Viktor, cum spuneam, este un „zeu gelos”.
Precum în Slovacia, vrea garanţii şi ascultare. Iar UDMR a acceptat acest joc. Preţul nu poate decât să fie intuit: susţinere politică internă şi externă, sprijin financiar şi... sprijin în eventualitatea unor cazuri de condamnare în România. Precedentul există deja, iar vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, a promis deja protecţie tuturor ungurilor condamnaţi penal în afara Ungariei.
În analiza Evei Balogh pe care am invocat-o deja, sunt oferite exemple din presa maghiară din România care a căzut la examenul loialităţii nestrămutate faţă de Orbán Viktor şi, pe cale de consecinţă, s-au sufocat din lipsă de... finanţare (Erdélyi Riport din Cluj Napoca este doar un exemplu).
Ziariştii maghiari din România au deplâns situaţia, iar criticile la adresa oficialilor de la Budapesta, relatate de gazetari unguri oneşti, nu şi-au mai găsit loc în paginile unor publicaţii de limbă maghiară din Transilvania. Unii au fost chiar concediaţi, cum e cazul lui Hugó Ágoston, care a recunoscut că motivele demiterii sale au fost, de fapt: „critica guvernului maghiar şi a politicilor sale anti-democratice, mai cu seamă campania otrăvită şi atitudinea faţă de presă, în particular eliminarea cotidianului Népszabadság”. Gestul lui Kelemen Hunor din 4 august este, din această perspectivă, un vârf de aisberg. Cele 9/10 care nu se văd şi stau scufundate sunt de fapt deplina adeziune a UDMR-ului la agenda (geo)politică a Budapestei în această regiune.
Centenarul care (nu) ne uneşte 
În mod natural, cu un pic de inteligenţă, România are toate datele să sărbătorească senin 100 de ani de Românie modernă, independentă şi mare. Beneficiara schimbării esenţiale de viziune istorică de după primul război mondial, impecabil exprimată de preşedintele american Woodrow Wilson – „principiul naţionalităţior” care devenea noua „idee-forţă” a istoriei şi în acest spaţiu – România nu are, în realitate, nimic de împărţit cu niciunul dintre vecinii ei. Nici măcar cu Ungaria! 
La vremea respectivă, Ungaria nu exista, doar un Imperiu care a căzut la examenul istoriei la fel cum făcuseră şi altele. Disputa româno-maghiară pe acest dosar e ridicolă sau falsificată: Dacă Budapesta are nemulţumiri legate de soarta Imperiului Habsburgic (repetăm, nu ale Ungariei, căci aceasta nu exista atunci), acestea trebuie adresate nu Bucureştiului, ci... Washingtonului, căci el a consfinţit la implementarea acestui principiu, alături de partenerii victorioşi (Marea Britanie, Franţa etc.) în război. „Pax americana” bazată pe principiul naţionalităţilor - asta înseamnă, de fapt, Trianonul. 
Monumentul lui Woodrow Wilson din Praga Acesta este motivul pentru care ideea demult sugerată de noi a unei statuia a preşedintelui american Woodrow Wilson la Bucureşti, inaugurată cu ocazia Centenarului, ar fi nu doar o corecţie istorică necesară, dar şi un gest strategic esenţial. O mână întinsă Ungariei de a ne asuma, împreună, ce s-a petrecut acum 100 de ani. Din nefericire, Budapesta nu a strâns mâna întinsă a Bucureştiul în perspectiva lui 2018 şi e naiv să credem că va face asta.
Dar mâna Bucureştiului trebuie să rămână întinsă! Chiar dacă Ungaria a ales, până acum, o agendă de confruntare, chiar dacă nu explicită, şi această agendă nu pare că se va schimba în perspectiva Centenarului şi a alegerilor din 2018 şi a 100 de ani de Trianon din 2020. Este cel mai profund eşec ale relaţiei bilaterale de după 1990! Motivele ţin de o anumită dinamică din ce în ce mai evidentă, care s-a instalat la Budapesta, şi care este perfect ilustrată de jocul politic fără plasă europeană – dar cu o iluzorie plasă rusească! - pe care îl face premierul Viktor Orban. Pentru cine îi urmăreşte apariţiile publice, acestea sunt tot mai apăsate, fără reţineri, fără linii roşii, fără precauţii. În 21 iunie 2017, într-o ieşire publică în care comemora amintirea unor oameni de stat maghiar interbelici, premierul Ungariei l-a considerat pe Amiralul Horty Miklos un „om de stat excepţional”. O asemenea afirmaţie era de neconceput cu ani în urmă dar astăzi, iată, devine ceva aproape firesc... Şi nu există nicio garanţie că lucrurile se vor opri aici. 
Alura de lider regional – cel puţin! – a lui Viktor Orban e din ce în ce mai pregnantă. „Europa Centrală nu a avut aşa de multă influenţă în afacerile europene de la Casa arpadiană încoace sau poate de la Regele Matei” – zice premierul, ritos, cu aluzie, evident, la politica Budapestei, iar evenimentul cel mai important pentru Europa în ultimele 12 luni nu a fost nici alegerile prezidenţiale din Franţa, nici alegerile din SUA, ci... cooperarea fără precedent a statelor Visegrad. Nici mai mult nici mai puţin! 
 Şi încă: pentru premierul maghiar, Budapesta este singurul oraş dintre Viena şi Istanbul care este „o metropolă capabilă să servească mai mult decât numai statul ungar”. Sigur, între timp, povestea cu „cooperarea” statelor Visegrad devine acum niţel ridicolă în lumina ultimelor evoluţii, dar nu asta e important, nici măcar câtă dreptate, punctual, are Viktor Orban, ci maniera de gândire şi aspiraţiile unui lider care astăzi nu mai are nicio reţinere în a spune ce gândeşte. Şi gândeşte confruntaţional şi expansiv. Probabil că dintotdeauna a gândit aşa, dar a instrumentalizat, cu răbdare, totul, de la Fundaţia Soros (susţinătorul său, la începutul carierei) până la instituţiile europene sau America. Iar Rusia a simţit această slăbiciune şi a transformat-o în oportunitate. Pentru ea, fireşte! Orbán Viktor nu este nici pro-rus nici pro-european sau pro-american. Este un politician pro-maghiar, aşa cum crede el că trebuie servite aspiraţiile ungurilor, atins de morbul grandomaniei care a mai populat minţile politicienilor din statul vecin. Nu e nimic nou, din păcate, iar românii au învăţat asta cu multe ocazii. Iorga a ilustrat perfect această atitudine în anii postbelici: „Din suflet compătimim pe unguri, ale căror calităţi de rasă suntem în stare a le preţui, pentru cumplita nenorocire la care i-au adus defecte tot atât de însemnate şi neputinţa de a se conduce în momente de criza. Şi, oricât ar fi fost de firesc ca la Bucureşti să se facă demonstraţie pentru triumful final al unei oştiri aşa de încercate, care e cea mai mare iubire şi mândrie a noastră, n-a stat în intenţia noastră să ofensam suferinţa. (...). Şi am dori ca prin aceasta să fim şi provocatorii acelui reviriment în spirite, care ar reda operei comune a civilizaţiei moderne pe un popor maghiar raţionabil, fără nimic din acel imperialism copleşitor pentru alţii, care exclude până acum pe unguri de la orice colaboraţie folositoare”.
Vorbe înţelepte, esenţiale, astăzi, în prag de Centenar. Repetăm ce am mai spus la început: semnul limpede şi fără echivoc al reconcilierii româno-maghiare ar fi fost o sărbătorire împreună, Bucureşti-Budapesta, a Centenarului românesc. Întrebarea fundamentală astăzi este dacă asta se mai poate. Pentru un Orbán Viktor dominat de pulsiuni turanice şi dispreţ faţă de o Europă pe care o consideră în declin şi în derivă, care nici măcar nu acceptă să discute cu ministrul român de externe al României - care, după cum a şi apucat să anunţe, s-a dus la Budapesta în primul rând pentru asta! -, pentru care Horty Miklos a fost „un om de stat excepţional”, care se pregăteşte de alegeri în 2018 şi de 100 de ani de Trianon în 2020, ideea unei „reconcilieri” româno-maghiare pare să nu încapă pe agendă. E momentul să ne asumăm, cu neplăcere, dar cu realism, o asemenea eventualitate. 
Ungaria s-a mobilizat să împiedice vizita Papei Francisc în România Dincolo de fortificarea prieteniei ruso-maghiare, în urma căreia Moscova se instalează tot mai confortabil şi profund în Ungaria membră UE şi NATO, sunt multe gesturi şi semnale ale autorităţilor de la Budapesta care ar putea fi invocate în sprijinul tezei noastre că reconcilierea româno-maghiară cu ocazia Centenarului riscă să rămână doar un vis frumos: atitudinea faţă de oficialii României, solicitări de compensaţii la Bruxelles pentru „pierderile” din 1918, lobby pentru intervenţii europene în sprijinul minorităţilor etnice din Europa (chiar în pofida tratatelor europene etc.). Ne mărginim să prezentăm doar unul, mai puţin cunoscut opiniei publice din România: tentativa de boicotare a vizitei Papei la Bucureşti. Vizita papei în România în 2018 era de notorietate publică, fiind consemnată şi de Wikipedia la capitolul „Vizite pastorale ale papei” 
Vizita papei Francisc în România era dată ca sigură pentru anul 2018, an în care România sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri. Numai că, din surse de la Vatican, confirmate de surse din mediile catolice din România, aflăm că papa nu va mai veni. Evident, nu Ungaria a împiedicat venirea Papei la Bucureşti, căci raţiunile sunt mai complexe şi nu le abordăm aici. Ideea de bază este că Ungaria a reacţionat prompt şi a acţionat împotriva vizitei Papei în România în anul 2018. Iar motivele sunt multe şi nu au deloc de-a face cu „reconcilierea româno-maghiară”: 
 • În primul rând din cauza politicii tradiţionale de a izola România pe plan internaţional, precum şi de a o împiedica să înregistreze evenimente de prestigiu, de genul vizitei papei. 
• În al doilea rând, discursul unguresc maschează revendicările autonomiste sub masca drepturilor pentru minorităţi, clerul maghiar din Transilvania fiind unul dintre principalii vectori în acest sens, cu plângerile sale privind presupusul refuz al statului român de a restitui proprietăţile, deşi ungurii au luat până azi şi ce nu au avut. Or, o vizită a papei în România ar fi aruncat în derizoriu propaganda ungurească pe acest plan. 
 • În al treilea rând, având obsesia delegitimării Marii Uniri de la 1918, unii purtători de mesaj de la Budapesta vedeau vizita papei în 2018 tocmai ca un fel de legitimare a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de către români. 
 • În al patrulea rând, papa a refuzat să dea curs unei invitaţii de a vizita Ungaria în anul 2016 din cauza divergenţelor pe care le are cu Budapesta pe tema migranţilor, iar pentru orgoliul Budapestei ar fi fost inacceptabil ca papa să refuze o vizită în Ungaria şi să accepte în schimb o vizită în România. 
 • În al cincilea rând, unul dintre punctele din programul propus pentru vizita papei era beatificarea a şapte episcopi greco-catolici decedaţi în puşcăriile comuniste. Greco-catolicii sunt cu toţi etnici români, dar propaganda pe plan internaţional dusă de unguri promovează imaginea unei Transilvanii maghiare, iar beatificarea de către papă a şapte români din Transilvania şi a niciunui ungur nu putea fi acceptată de Budapesta, pentru că ar fi decredibilizat mesajul propagandistic al „Transilvaniei maghiare”, unde nu se află picior de român. Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba Iulia: Papa Francisc poate veni în România numai dacă se îndeplinesc condiţiile puse de unguri. Ca atare, ofensiva ungurească pe acest dosar s-a declanşat. La începutul lunii mai 2017 la Cluj-Napoca a avut loc Conferinţa episcopală catolică din România, ocazie cu care Jakubinyi György, arhiepiscopul de Alba Iulia, a acordat un interviu agenţiei maghiare de presă MTI, în cursul căruia a menţionat condiţiile care ar trebui îndeplinite pentru a fi posibilă o vizită a papei în România, toate fiind în concordanţă cu liniile de mesaj ale propagandei ungureşti: 
 • Vizita papei poate fi posibilă numai dacă Bucureştiul admite „drepturile constituţionale” ale minorităţii maghiare, în special privind restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist şi care acum ar fi blocată. 
 • Este imposibil ca papa să vină în anul 2018 din cauză că se serbează centenarul unirii Transilvaniei cu România. Dacă politicienii români ar încerca să lege această vizită de centenar, atunci congregaţia (catolicii unguri) nu va participa la evenimentele legate de vizita papei. 
 • Vizita papei să se desfăşoare în Transilvania, să nu se facă în Bucureşti, cum a fost cazul vizitei din 1999 a papei Ioan Paul al II lea. E important să precizăm motivele ascunse, deşi evidente: această revendicare ar permite apoi propagandei ungureşti să promoveze pe plan internaţional vizita papei într-un loc numit „Transilvania”, iar România de fapt nici nu există. De fapt toate locurile propuse pentru vizită se află în Transilvania, în afara arcului carpatic fiind propus doar „Bákó”, adică Bacău, pentru că propaganda şovină pretinde că românii catolici din Valea Siretului, din Moldova în general, ar fi ceangăi maghiari. Blazonul de cardinal cu însemnele secuieşti al lui Erdő Péter, primatul Ungariei Conferinţa episcopală catolică este dominată de români, în frunte cu arhiepiscopul Ioan Robu, care fără îndoială că au o agendă diferită de cea a lui Jakubinyi, adică a Budapestei. Astfel, din opt episcopi romano-catolici sunt trei unguri, un şvab şi patru români, cărora li se adaugă şi cei şapte episcopi români greco-catolici. 
Inclusiv din acest motiv, Budapesta a acţionat şi la Vatican. Cardinalul primat al Ungariei, Erdő Péter a purtat la Roma mesajul Budapestei şi a spus la Vatican că vizita papei în România ar fi, cităm, „o palmă pe obrazul Ungariei”. Trebuie să precizăm că Erdő Péter are pe blazonul său de cardinal simbolurile secuieşti, soarele, luna şi culoarea albastră, el spunând că şi-a ales acest blazon pentru că bunicii săi ar fi fost secui din Transilvania stabiliţi în Ungaria în 1918. Poate că primatul Ungariei şi-a redescoperit rădăcinile. Sau poate că Erdo promovează identitatea secuiască în conformitate cu politica Ungariei şi are vederi iredentiste, şovine. De menţionat că, pe clădire Parlamentului de la Budapesta a fost arborat de câţiva ani şi steagul secuiesc alături de cel al Ungariei în semn de susţinere pentru revendicările autonomiste privind „Ţinutul Secuiesc”. 
Fiind convinşi de bunele relaţii bilaterale, românii l-au onorat pe prelatul Erdő Péter conferindu-i titlul de doctor Honoris Causa, în 2001 al Universităţii Babeş-Bolyiai din Cluj-Napoca şi în 2008 al Universităţii Ovidius din Constanţa. Pe lângă primatul Ungariei, cardinalul Peter Erdo, este rezonabil să presupunem că a intervenit pentru împiedicarea vizitei papei Francisc în România şi ambasadorul Ungariei pe lângă Sfântul Scaun. 
În iulie 2015 Guvernul Orbán a produs o mare surpriză când a numit în acest post un producător austriac de televiziune care nu ştia niciun un cuvânt în limba maghiară, singurul său atu fiind că se numeşte...Eduard Von Habsburg şi este stră-stră-nepotul împăratului Austro-Ungariei, Franz-Josef. Pe lângă obsesia cunoscută a regimului Orbán pentru familia Habsburg, numirea acestui ambasador este un semnal clar pentru nostalgia „Ungariei Mari” din componenţa Imperiului Austro-Ungar şi poate dorinţa secretă de refacere a acesteia, precum şi pentru intenţia de a se încerca folosirea Vaticanului în acest scop. 
Semjén Zsolt, vice-prim ministrul Ungariei (dreapta) se înclină în faţa bustului Fericitului Carol de Austria. Ultimul împărat al Austro-Ungariei, între anii 1916-1918, a fost Carol I, împărat al Austriei, care purta şi titlul de Carol IV, rege al Ungariei. Este cunoscut pentru tentativa eşuată de a salva Imperiul Habsburgic prin federalizarea acestuia. În anul 2004 Carol a fost sanctificat de Vatican cu titulatura de Fericitul Carol de Austria, pentru că ar fi pus credinţa creştină înaintea politicii şi pentru că ar fi fost un făcător de pace în timpul primului război mondial, deşi în 1917 acesta a autorizat folosirea de gaze de luptă de către armata austro-ungară. Veneraţia pe care regimul Orban o arată faţă de noul sfânt catolic, în fapt ultimul rege al „Ungariei Mari” reprezintă un semnal privind mentalitatea acestui guvern în prag de Centenar (2018), alegeri în Ungaria (2018) şi Trianon (2020). România cade de pe hartă? 
Înainte de a trece la pretextul acestui material, respectiv vizita preşedintelui Putin la Budapesta şi semnificaţiile acestui parteneriat neostoit, vom trece în revistă şi alte elemente fundamentale care configurează ceea ce am numit proiectul regional al Budapestei. Într-un articol din 2016 despre urgenţa reconectării României, Vasile Iuga vorbea, cu ilustrarea grafică impecabilă şi convingătoare, despre urgenţa reconectării Bucureştiului la marile infrastructuri rutiere şi de transport, pentru că ne ocolesc toate, de la Nord la Sud sau de la Est la Vest. Hub-ul european al Estului este Ungaria, şi aici este esenţa agendei regionale a Budapestei şi, pe cale de consecinţă, a atitudinii faţă de România. Avem în faţă fundamentul proiectului politic regional maghiar care măsoară, în oglindă, lipsa unui proiect coerent al Bucureştiului. Hub regional şi Via Carpatica Strategia maghiară de excludere a României este motivată de dorinţa de a transforma Ungaria în principalul hub regional în tipurile majore de infrastructură, respectiv de transporturi şi energetică, în vederea valorificării noii poziţii geopolitice a ţării vecine: în mijlocul flancului estic al noii Uniuni Europene, la confluenţa cu lumea central-europeană. Dacă politica guvernului Orban Viktor a rupt punţile cu fostele aliate din Grupul Vişegrad (Republica Cehă şi Slovacia, acum repliate pe lângă Austria, în triunghiul de la Slavkov), economia maghiară s-a mişcat constant în acelaşi sens: transformarea într-un hub regional de infrastructură, pentru creşterea greutăţii specifice a semnificaţiei regionale a Budapestei. 
 Astfel, observăm cum Ungaria a preluat imediat iniţiativa poloneză a aşa-numitei „Via Carpatica”, o autostradă de dimensiuni gigantice care să lege zona baltică a Poloniei de Mediterana şi de Marea Neagră. Traseul axului principal Nord-Sud este parcă măiestrit conceput ca să atingă puţin România dar să excludă principala zonă de interes a Bucureştiului şi a inimii Transilvaniei. Acest traseu, dacă se va realiza vreodată va duce la maxima punere în valoare a sistemului de autostrăzi maghiare (1500 km la o ţară de două ori mai mică decât România) şi, în paralel, va duce în derizoriu anemica infrastructură de mare viteză (autostrăzi) din ţara noastră (doar 750km). De asemenea, va lăsa practic România în afara traseului acestei autostrăzi ce străbate Europa de la Nord la Sud. 
Infrastructura de transport aerian 
Deloc surprinzător, România şi Ungaria sunt responsabile de transportul aerian anual a cam 12-13 milioane pasageri fiecare, la dimensiuni duble ale populaţiei la noi; mai mult, pasagerii extra-comunitari transportaţi prin Budapesta sunt mai mulţi decât cei prin aeroporturile româneşti (3 milioane faţă de 2 milioane); de altfel, Budapesta depăşeşte încă Bucureştiul la numărul de pasageri cu aproape 5% (11,4 milioane faţă de 10,9 milioane). Pentru a ne accentua depresia, autorităţile române şi-au marcat ferm dezinteresul pentru hubul aviatic Bucureşti prin numirea unui tânăr politician de numai 27 de ani, în funcţia de director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Descurajant, tânăra speranţă a nepăsării noastre, a avut o carieră „de succes” la falimentara firmă chinezească Shandong Group Co LTD China, cea care a lăsat un cimitir de fier beton în locul mult-aşteptatului cartier „chinezesc” din Craiova... 
Blocarea Dunării şi a comerţului regional 
Pentru a completa tabloul intereselor maghiare de infrastructură, ar trebui adăugat şi faptul, deloc de neglijat, că Budapesta blochează, cu tenacitate, orice încercare de deschidere a traficului pe cel mai mare coridor naval pan-european, Rhin-Main-Dunăre (Canalul Europei), pretextând protejarea mediului pe porţiunea maghiară a Dunării (de altfel, unul dintre motivele pentru care Viena nu mai agreează Ungaria), împiedicând, astfel, mărfurile germane sau de provenienţă atlantică să ajungă la gurile Dunării şi totodată şi accesul mărfurilor româneşti pe pieţele din Europa Centrală şi Occidentală. Curioasă atitudinea guvernanţilor noştri care, drept „răsplată” pentru obsesiva excludere a României din traseele regionale de infrastructură, a oferit Budapestei participarea la proiectul de transport de gaze AGRI (Azerbaijean-Georgia-România-Interconector), fără niciun fel de justificare economică.... 
Agenda Rusiei şi agenda maghiară 
Ajungem acum la vizita preşedintelui rus la Budapesta, după şapte luni de la anterioara vizită, a şaptea din 2010 încoace. Cu acest prilej, Vladimir Putin s-a întâlnit şi cu premierul Orbán Viktor, în prezenţa ministrului de externe Szijjárto Péter; acesta din urmă a anunţat triumfător faptul că, în luna ianuarie 2017, vor demara oficial lucrările la centrala atomo-electrică de la Paks. E interesant cum au prezentat ungurii vizita. E limpede că şi acolo se simte un tip de exces apropo de relaţia Budapesta-Moscova, de aici o anumită tendinţă de a pune vizita preşedintelui Putin din 28 august, preponderent, în legătură cu Campionatele Mondiale de Judo desfăşurate la Budapesta. Oficial, Budapesta nu a transmis aproape nimic, dar Kremlinul a punctat printr-un comunicat resortul întâlnirii cu câteva ore înainte de vizită, iritat probabil şi el de jocul străveziu al ungurilor: „La invitaţia premierului Ungariei Orbán Viktor, şeful statului rus va vizita Budapesta pentru a participa la ceremonia de deschidere a celei de 31-a ediţie a Campionatelor Mondiale de Judo. Este planificată şi o întâlnire separată între Vladimir Putin şi Orbán Viktor”. 
Evident că vizita lui Vladimir Putin a fost incomparabil mai mult decât participarea a nişte festivităţi, fie ele legate şi de judo. Dincolo de întâlniri politice, Senatul Universităţii din Debrecen i-a acordat liderului rus titlul de Doctor Honoris Causa, înmânat la Budapesta, pentru contribuţii (inclusiv) la prestigiu şi dezvoltare universităţii. 
Deloc întâmplător, presa maghiară a vorbit despre un rol însemnat acordat universităţii în cadrul proiectului Paks 2, de ce nu, chiar chestiuni strategice: un centru cu finanţare rusească de cercetare şi pregătire a inginerilor unguri în energia atomică. E absurd să critici Rusia pentru aceste vizite în Ungaria – Moscova face ceea ce trebuie să facă din punctul ei de vedere şi ceea ce a făcut întotdeauna. Caută (şi găseşte) breşe în spaţiul euroatlantic. 
Nu e vorba nici de sentimente, nici de cinisme, nici de „prietenia” ruso-maghiară. După cum bine s-a spus, Rusia urmăreşte în Ungaria o strategie de „tried-and-true”: cumpără infrastructură, o deţine şi o operează prin companiile de stat şi îşi asigură un poziţie stabilă şi sigură în peisajul energetic care, ulterior, îi va permite şi prezenţă masivă în spaţiul public din ţara vecină, chiar revendicări/presiuni politice (implicare financiară în mass media din Ungaria, votul Budapestei în UE sau NATO, poziţionări strategice etc.). 
Ofensiva rusească în Ungaria ridică însă următoarea problemă de fond: cum se poate ca un stat membru al UE şi NATO, partenerul Polonia în Grupul de la Visegrad – oare polonezii, partenerii strategici ai României, ce le spun ungurilor despre asta?! - îşi poate permite să facă acest joc prin care Federaţia Rusă capătă un rol esenţial la masa deciziilor energetice europene şi, în perspectivă, la masa (geo)politică. 
Asta dincolo de efectele imediate şi extrem de negative la adresa vecinului România, la care revenim acum. Rusia face Ungaria hub regional energetic Miza uriaşă (pentru Ungaria) a centralei de la Paks constă în etalarea unui semn concret de colaborare cu mult-sfidata (de către Europa bruxelleză) Federaţie Rusă. 
În acelaşi timp, de ceva vreme şi iarăşi pe neobservate de la Bucureşti, Ungaria urmăreşte cu prioritate problematica energetică, pe care o plasează, fie şi tacit, în contextul „războiului rece” româno-maghiar. Pe de altă parte, Vladimir Putin este nerăbdător să puncteze în relaţia cu Uniunea Europeană o mare lovitură de imagine şi, în acelaşi timp, să demonstreze că Rusia este în continuare capabilă să exporte tehnologie şi să coordoneze proiecte mari, atât financiar cât şi tehnologic. 
 Două sunt aşadar cheile de citire a proiectului Paks: relaţiile dintre Budapesta şi Moscova, respectiv, ofensiva energetică a Ungariei. Ofensiva energetică a Ungariei are un scop bine determinat: transformarea statului vecin într-un hub energetic regional şi excluderea României din traseul infrastructurii enrgetice regionale, astfel încât Ungaria să poată controla accesul energiei româneşti pe pieţele internaţionale. Preşedintele rus are un plan transparent de a folosi relaţiile politice bune cu Turcia (mai nou), Bulgaria, Serbia şi Ungaria pentru a dezvolta infrastructura care ar urma să ducă gazele ruseşti în Europa Occidentală de-a lungul fostului proiect de gazoduct South Stream, la care s-a renunţat. 
Traiectoria noului gazoduct va fi decisă până la sfârşitul anului 2019, ceea ce ar aduce Ungaria în postura de a dispune de infrastructura necesară preluării a 10 miliarde de metri cubi de gaze la graniţa sa de sud. Acest nou traseu va consolida piaţa de gaze din Ungaria şi va conduce la transformarea acestui stat într-un hub regional de gaze naturale, pentru că totul trebuie privit in contextul noului stadiu de evoluţie al proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), care devine BRU, prin excluderea Austriei de către operatorul maghiar de transport. Astfel, dacă iniţial proiectul european BRUA prevedea aducerea gazului caspic (din zăcământul ŞahDeniz) prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, acum acest proiect se mărgineşte la a aduce gazul românesc din Marea Neagră în Ungaria, în vederea alimentării petrochimiei maghiare! Dar adaugă şi o infrastructură de 5 miliarde mc la cea existentă deja în Ungaria. 
 Şi uite-aşa, pe nesimţite, Ungaria va mai dispune de infrastructură suplimentară de 15 miliarde mc, în vreme ce România este ocolită de toate coridoarele regionale de transport al gazelor. Nu ne-ar mira, în acelaşi context, ca Ungaria să devină hub regional şi pentru gazul lichefiat adus de americani în Polonia, fapt foarte posibil dacă se realizează – cu bani europeni -gazoductul ce va uni terminalele de gaz lichefiat din Polonia şi Croaţia, gazoduct care va străbate Ungaria..... 
 Centrala de la Paks-bârna din ochii oficialilor români Să trecem acum la cea mai spinoasă problemă: centrala de la Paks. E un subiect care, cu rarisime excepţii, nu s-a bucurat de nicio dezbatere publică la noi, iar politicienii îl ignoră vinovat şi aproape cu desăvârşire. În primul rând, trebuie stabilit de ce proiectul de la Paks ar trebui să fie o mare prioritate pentru România. Ei bine, proiectul ruso-maghiar se află la doar 120 km de Timişoara şi constă în două noi reactoare (tehnologie VVER, unul de 1100 şi altul de 1200MW) care se adaugă celor patru reactoare (de câte 500 MW) deja în uz de la această centrală, adică vorbim de dublarea capacităţii instalate la Paks. Cele două noi reactoare ruseşti vor dubla pericolul nuclear pentru vestul României, aspect nu numai neglijat de autorităţile române, dar chiar împins voit spre derizoriu. După o logică de nimeni înţeleasă, România a fost ţara care s-a luptat cu pericolul de a avea o centrală rusească în Bulgaria dar ignoră acelaşi pericol în Ungaria. De ce pericolul atomic era mai mare la sud de Dunăre decât în vestul ţării? 
Care este raţiunea pentru care Ministerul Mediului din România a avizat acest proiect în semi-clandestinitate, fără o dezbatere publică reală (s-a organizat o singură sesiune, neanunţată, la Oradea, nu la Timişoara sau Arad)? Este momentul să spunem că tehnologia utilizată la Paks (VVER-440/213, datând din 1974) are aproape 50 de ani vechime, iar vârsta centralei ca atare este de peste 35 de ani, primul reactor fiind pus în funcţie în 1982. Contractor general în anii 70-80 a fost compania sovietică Atomenergoexport. VVER este acronimul sovietic pentru „reactor cu apă sub presiune” şi este prima generaţie de echipament nuclear sovietic care respectă standarde de siguranţă uniforme. Aceste reactoare au generat mai multe incidente notabile: în 2003 un incident serios la reactorul 2 (de gradul 3 pe scala INES- International Nuclear Event Scale), unul de gradul 2 în 2009 şi încă unul în 2016. 
 Trebuie precizat că şi alte companii străine au fost interesate de afacerea Paks, printre care şi firma americană „Westinghouse”, dar Guvernul de la Budapesta a preferat să ofere contractul fără niciun fel de proceduri de licitaţie sau selecţie de oferte unei firme ruseşti, ceea ce trezeşte şi suspiciuni de corupţie. Dacă acestea se adeveresc, şi dacă ruşii au reuşit să corupă un guvern dintr-un stat NATO, atunci alianţa nord-atlantică are o gravă problemă de securitate, pentru că asemenea afaceri de corupţie au întotdeauna consecinţe, în special şantajul ulterior la care sunt supuşi demnitarii presupus corupţi de către ruşi. Pentru a înţelege pe deplin importanţa crucială a acestei capacităţi este suficient să observăm că centrala a furnizat în anul 2015 15834 GWh energie electrică, adică 52.7 % din producţia energetică a ţării vecine. Proiectul ruso-maghiar este în valoare de 12,5 miliarde USD, din care 10 miliarde USD reprezintă un credit acordat de către Federaţia Rusă Ungariei iar 2,5 miliarde USD reprezintă contribuţia Budapestei. Cei 12,5 miliarde USD se vor cheltui până în 2025 (când se va pune în funcţie reactorul 6) iar rambursarea creditului se va face în 21 de ani astfel: pe durata proiectului doar dobânda de 3,95% anual, în următorii 7 ani 25% din credit cu o dobândă anuală de 4,5%, în anii 8-14 35% din credit cu o dobândă anuală de 4,8% iar în ultimii 7 ani 40% din credit cu o dobândă anuală de 4,95%. Practic, acest credit adaugă 16% (credit plus dobânzi) totalului datoriei publice a Ungariei şi reprezintă 14% din PIB-ul nominal al statului respectiv. 
Ce câştigă Ungaria de aici? 
Îşi va dubla producţia de energie atomică (ieftină şi curată) ajungând la 30000 Gwh/an şi cun un total de energie electrică produsă de aproape 45000 Gwh/an, făcând un salt de 7-8 locuri în clasamentul mondial al producătorilor de energie electrică, ajungând la nivelul Bulgariei, cam pe locul 55-56. Spre comparaţie, România produce pe an aproximativ 64000Gwh, adică cam cu 40% mai mult decât va produce ţara vecină, care are totuşi un teritoriu de două ori mai mic , o populaţie de două ori mai mică şi nu are resurse naturale ! 
Are Ungaria nevoie de această cantitate de energie electrică? 
Consumul de energie electrică anual al maghiarilor nu depăşeşte 23-24000 Gwh, spre deosebire de România , care are un consum intern de 48000 Gwh/an. Practic, în urma investiţiei de la Paks, Ungaria va avea o disponibilitate de export mai mare decât a României! Oricum, astăzi, Ungaria exportă mai multă energie electrică decât România, fiind al 22-lea exportator mondial iar noi fiind abia pe locul 35 global. Să mai adăugăm şi faptul că energia nucleară este mai ieftin de produs decât cea pe bază de combustibil fosil (cărbune) sau decât cea produsă din gaz natural... 
Într-un raport din 2015, Comisia Europeană identifica gradul de interconectare a reţelelor electrice din statele membre şi Ungaria se afla la 29% iar România la doar 7% (sub nivelul minim de 10% cerut statelor membre ale Uniunii Europene)- ENTSO-E, Scenario Outlook and Adequacy Forecast 2014. Cu alte cuvinte, strategia Ungariei în domeniul electricităţii este simplă dar eficientă: producţie ieftină (cu sursă nucleară), capacităţi de export semnificative, grad ridicat de interconectare a sistemului energetic. 
Adică Ungaria, vrea şi va deveni un hub pentru energia electrică de mare importanţă regională. 
În paralel, România rămâne cu o structură de producţie mai scumpă, cu o disponibilitate de export mai mică şi cu capacităţi de interconectare mult mai reduse. 
În loc de final. Proiectul lipsei de proiect? 
Ceea ce am numit în acest material proiectul regional al Budapestei este acum mai limpede în contururile sale principale: o Ungarie hub regional, sfidătoare şi mobilizată, condusă de un lider care se vizează un Putin mai mic, pentru care UE este doar un instrument, nu un proiect, eficace european prin lobby-urile formate din asociaţiile de minorităţi etnice din jurul său, iar, prin recul, o Românie izolată, deci mediocrizată la nivel european sau global, cu o minoritate maghiară resurgentă şi predată aproape complet Budapestei. Asta doreşte Ungaria şi pentru asta lucrează intens şi, să admitem, relativ eficace. Partenerii de drum se ivesc rapid şi îşi oferă serviciile, cu agenda lor personală, nu neapărat identică cu a Budapestei. Iar Rusia este candidatul ideal. Interesată de Ungaria ca actor utilizabil în deciziile europene sau euroatlantice, Moscova joacă în regiune pe toate diapazoanele posibile. Ungaria i-a deschis uşa larg şi riscă să fie copleşită. Riscurile sunt majore, iar Budapesta nu are nicio garanţie că va câştiga acest pariu riscant. Când crezi că dansezi cu Diavolul, de fapt Diavolul dansează cu tine... Ungaria poate eşuat din nou, ameţită de fantasmele cu care se îmbată singură. Şi atunci nu vom putea decât să reluăm vorbele lui Nicolae Iorga, deja invocate: „din suflet compătimim pe unguri, ale căror calităţi de rasă suntem în stare a le preţui, pentru cumplita nenorocire la care i-au adus defecte tot atât de însemnate şi neputinţa de a se conduce în momente de criza”. Dar problema noastră, până la urmă, nu e nici ce joacă Rusia sau Ungaria, nici dacă pariul Budapestei se va prăbuşi sub greutatea propriilor orgolii şi năzuinţe de (mică) mare putere. Miza noastră este proiectul regional al României care, astăzi, stă sub semnul lui Caragiale: e doar sublim... Deocamdată, ne asumăm un rol secundar în regiune, cedând prim-planul Budapestei (şi „tovarăşilor ei de drum”), deşi geografia, resursele şi istoria recentă ne-ar fi îndreptăţit la mai mult. De aici trebuie să înceapă orice discuţie serioasă despre România în prag de Centenar.

2018-02-13

Consiliului Naţional Secuiesc (CNS): Regiunea Autonomă Maghiară din Ţinutul Secuiesc a fost desfiinţată cu 50 de ani în urmă

https://www.hirado.hu/romana/cikk/2018/02/12/consiliului-national-secuiesc-cns-regiunea-autonoma-maghiara-din-tinutul-secuiesc-a-fost-desfiintata-cu-50-de-ani-in-urma/
2018. 02. 12. - MTI
Regiunea Autonomă Maghiară din Ţinutul Secuiesc a fost desfiinţată cu o jumătate de secol în urmă, a amintit într-un comunicat emis luni Consiliului Naţional Secuiesc (CNS).
Comunicatul semnat de Balázs Izsák, preşedintele CNS a evocat faptul că dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu a desfiinţat Regiunea Mureş-Autonomă Maghiară în data de 16 februarie 1968, o regiune administrativă care a înglobat o parte însemnată a Ţinutului Secuiesc, iar Ungaria şi organizaţiile internaţionale de apărare a drepturilor omului au rămas indiferente faţă de această măsură care a privat o comunitate de anumite drepturi.
În ziua respectivă, Marea Adunare Naţională a adoptat legea prin care s-a creat organizarea administrativ-teritorială pe judeţe, în vigoare şi în prezent.
Balázs Izsák a atras atenţia că şi legea care a introdus organizarea administrativ-teritorială pe judeţe şi care – în mod evident – privează o comunitate de anumite drepturi, prevede că judeţele trebuie înfiinţate în funcţie de condiţiile geografice, economice, social-politice şi etnice, precum şi de legăturile culturale şi tradiţionale ale populaţiei. Preşedintele CNS a considerat necesară sublinierea acestui fapt pentru că astăzi, dacă se pune problema reorganizării teritoriale a ţării, “liderii politici se întrec în negarea criteriilor culturale, lingvistice şi etnice în trasarea graniţelor unităţilor administrativ-teritoriale”.
Balázs Izsák a evocat faptul că tratativele de pace care au încheiat Primul Război Mondial, au rupt Ţinutul Secuiesc de Ungaria şi l-au plasat sub autoritatea României, dar au recunoscut secuii şi saşii din Ardeal ca fiind subiecţi ai dreptului internaţional.
Articolul 11 al Tratatului privind minorităţile, încheiat între Puterile Aliate şi Asociate, respectiv România în data de 9 decembrie 1919, a prevăzut ca România să acorde, sub controlul statului român, comunităţii secuilor şi saşilor din Transilvania autonomie locală în ce priveşte chestiunile religioase şi şcolare.
Preşedintele CNS a mai amintit că prin Constituţia adoptată în 1952 România a reconfirmat statutul de subiect al dreptului internaţional de care beneficiază secuii prin constituirea Regiunii Autonome Maghiare pe teritoriul Ţinutului Secuiesc: “În Republica Populară Română se asigură autonomie administrativ-teritorială populaţiei maghiare din raioanele secuieşti, unde ea formează o masă compactă”. Raioanele secuieşti, adică subunităţile administrativ-teritoriale ale fostei regiuni au aproximat destul de bine ariile scaunelor secuieşti istorice.
“Comunitatea secuilor fiind conştientă de statutul de subiect al dreptului internaţional de care beneficiază, cunoscând totodată practica europeană a autonomiilor teritoriale şi obligaţiile internaţionale pe care România şi le-a asumat, bazându-se pe voinţa exprimată prin referendum de către secui şi pe hotărârile adoptate de cele 63 de consilii locale secuieşti, nu renunţă la autonomia Ţinutului Secuiesc, solicitând astfel redobândirea unui drept recunoscut anterior de statul român”, se arată în comunicatul CNS.

2018-02-12

Ungaria – România, 7-0 la gaze

Dorind să elucidăm problema gazelor care în zilele noastre este prezentat de unii ziariști ca o problemă gravă am ales și un articol care se vrea să fie de specialitate, dar defapt aduce prea puține lămuriri tehnice și încurcă problemele tehnice cu aspecte istorice și cele economice. 
Dar să luăm pe rând: 
Transilvania, deși făcea parte din Austria-Ungaria ca un teritoriu autonom, era locuit și de sași și tocmai în aceste locuri a fost descoperit gazele. De aici era și ”interesul” major al băncii germane ”Deutsche Bank(”45%) precum și celor din Austria (30 %) . Statul ungar avea doar 15% și particulari maghiari 10 %. Desigur gazul metan este descoperit și exploatat mult mai repede încă din anul 1909 la Sărmășel, așadar anul amintit (1915) d autor deja erau sonde în exploatare în acest loc, chiar era construit și o stație de pompare a gazului care era în prealabil lichefiat cu un compresor adus din America.
După primul războiul mondial, statul român a creat renumitul CASBI, cu ajutorul lui s-a coordonat luarea în posesie a tuturor obiectivelor considerate ”proprietate ale inamicilor”(se înțelege ale ungurilor) Dar era un impediment major că unele proprietăți nu erau numai ale acestora ci multe era în proprietate ale multor națiuni europene sau proprietari ale unor oameni de afaceri străine de Ungaria. De aceea a trebuit să fie ”răscumpărate”. 
Tratatul de la Versailles nu a fost semnat de oficiali unguri ptr că nu era un guvern ales apoi era un guvern communist nerecunoscut de națiuni, care apoi a fost distrus de armate intervenționiste europeni - printre care și armata română -  și pe urmă a fost ales amiralul Horthy guvernatorul Ungariei, care a numit guvernul cu care se putea semna și încheia tratatele. Până în 1928 s-a tot tărăgănat semnarea documentelor, până când Tribunalul de la HAGA (și nu la Paris cum scrie greșit autorul)  a dat curs cererii României de a egala datoria pentru agenții economice (care au fost preluate din Transilvania) cu  celebrul ”Reparațiuni” (adică cu distrugerile făcute de armata Austro-Ungară în Regatul Român) întrodus foarte inteligent de Titulescu.
Autorul deși este specialist de gaze încearcă să încurce - voit sau nu - contractele comerciale cu intenții geopolitice. Cu toate aceasta putem să vedem că în timp ambele țări au servit RECIPROC pe celălalt, dar de multe ori sub forma de barter adică produs contra produs HZ   
O declarație a Ministrului de Externe Ungar, după o întâlnire la înalt nivel în România, în care scoate în evidență interesul exclusiv de a achiziționa gaze din România, dar printr-o conductă realizată de români, arata dezinteresul față de proiectul BRUA. Deoarece Ungaria este țara care de-a lungul timpului a dat dovada unui pragmatism ridicat și care își urmărește interesul național, vă propun o trecere în revistă a relației dintre România și Ungaria în domeniul gazelor.
Gazele naturale descoperite întâmplător în Transilvania, în vremea în care aceasta era teritoriu ungar au fost ridicate la nivel industrial prin intervenția vizionară a băncii germane Deusch Bank, care a înființat prima societate de producere, transport, distribuție și utilizare a gazelor naturale din Europa în anul 1915. Societatea avea în proporție de 45% capital Deutsche Bank, 15% capital statul maghiar și 40% persoane fizice și juridice ungare și austriece. După încheierea primului război mondial, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Versailles, o societate care se afla pe teritoriul dobândit de România și a cărui capital aparținea țărilor care au fost declarate învingătoare în primul război mondial, putea să fie lichidată, bunurile sale trecând în patrimoniul statului român. Cu toate acestea, unele cercuri politice din România s-au pronunţat pentru punerea mai întâi sub administraţie forţată a societății de gaz şi doar apoi, eventual lichidarea societăţii. Această poziție a politicienilor români, a dat timp oficialilor maghiari, să se replieze și să obțină după 9 ani de la momentul semnării Tratatului de la Versailles o sentință a Tribunalului de la Paris care considera că societatea de gaz nu ar intra sub incidenţa Tratatului de la Versailles. Astfel, România a fost nevoită să răscumpere, ceea ce i-ar fi aparținut de drept, cu o sumă de cca. 4 ori mai mare decât valora societatea la momentul efectiv al preluării.
În anul 1940 Dictatul de la Viena a modificat frontiera cu Ungaria făcând ca Secţia de distribuţie Tg. Mureş a societății de gaz, cu întreg inventarul ei şi conducta de transport Seuca Tg. Mureş pe o porţiune de 9 km, să funcţioneze pe teritoriul Ungariei. Această situație a existat până în anul 1944. Secţia de distribuţie Tg Mures, aparținând societății române de gaz a funcționat în toată această perioadă operând conducta de transport și asigurând alimentarea cu gaze a orașului Tg Mures, plasat în teritoriile Ungare conform Dictatului de la Viena, din zăcământul Deleni, care a rămas pe teritoriul României. În fapt, în perioada 1940 – 1944 România a exportat gaze în Ungaria, la preturile impuse de aceasta.
La 12 iunie 1952 se semnează o convenţie între Guvernul României şi cel al Ungariei prin care se convenea livrarea gazelor naturale în Ungaria printr-o conductă de 10 inch construită la vest de Satu Mare. Gazele au început a fi livrate cu data de 1 octombrie 1958. Astfel, Ungaria a beneficiat timp de 23 de ani de gaze din România la un preț avantajos.
În anul 1998 se semnează un acord pentru realizarea unei interconectări între România și Ungaria, cu scopul de a se importa gaze din Marea Nordului via Ungaria. Acest acord determina construcția unei conducte de la Arad la Horia de către partea română. Din păcate va rămâne timp de 10 ani fără funcționalitate, urmare a pretenției Ungariei de a asigura revânzarea gazelor în România.
În anul 2010 se extinde construcția conductei de la Horia până la sistemul maghiar de transport, realizându-se interconectarea între sistemele de transport din România și Ungaria, prin care s-a creat culoarul de export al gazelor naturale în Ungaria.
În anul 2003 se încheia ACORDUL DE GRANT-TEN-E/2003/57100/Z/03 – 008, încheiat de Comunitatea Europeană pe de o parte şi OMV Erdgas GmbH, care reprezenta beneficiarii (Mol Ungaria, BOTAS Turcia, Bulgargaz EAD, Transgaz România) prin care se punea bazele proiectului NABUCCO. Ungaria, a ales să-și joace foarte bine interesul național în acest proiect, chiar riscând unele sancțiuni ca urmare a retragerii sale din proiect. A ales în anul 2012, să iasă prima din Nabucco, înțelegând că această mișcare îi aduce câștiguri.
În septembrie 2016, Ministerul Economiei a semnat cu CE Acordul de Finanţare prin Mecanismul Conectarea Europei prin care se alocau 179,32 milioane euro primei faze a proiectului BRUA, Atunci, ministerul informa că Transgaz poate implementa, până în 2020, prima fază a coridorului de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria şi lungimea conductei este de circa 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia şi a trei staţii de comprimare amplasate pe traseul conductei (SC Corbu, SC Haţeg, SC Horia).
Ungaria a jucat inteligent și în acest proiect, a așteptat până ce în România s-au încheiat (sau aproape s-au încheiat) licitațiile pentru BRUA ST1 și apoi a schimbat macazul, arătând că nu mai este interesată de BRUA. La sfârşitul lunii iulie 2017, Transgaz informa, potrivit presei, că gazoductul BRUA nu va mai traversa Ungaria, operatorul sistemului de gaze din această ţară, FGSZ, propunând ca volumul de gaze care ar proveni dinspre Romania să fie distribuit din Ungaria înspre Slovacia, Ucraina, Croaţia sau Serbia.
Pe data de 5 februarie 2018, Ministrul de Externe al Ungariei declara fericit “Este prima oportunitate din ultimele decenii pe care o are Ungaria de a cumpăra mari cantităţi de gaze naturale dintr-o altă sursă decât Rusia. Partea română a convenit să construiască staţii de compresare care vor permite livrarea de gaze naturale către Ungaria începând cu anul 2020”. Astfel, din nou Ungaria își impune dorințele, chiar și numai declarative, cum afirmă reprezentanții români, în piața de gaze.
Trebuie să apreciem, inteligența, profesionalismul și dârzenia cu care politicienii unguri au reușit să puncteze pentru Ungaria în piața de gaze în ultima 100 de ani și să-i felicităm că își doresc mai multe decât alții.

Ungaria vrea gazul românesc din Marea Neagră. Ce mize se ascund în spatele declaraţiilor lui Viktor Orban şi ce planuri au maghiarii

De o  vreme în cotidianul Adevărul apar tot feluri de intrepretări, care uneori nu au vreun scop concret, decât să împrăștie tot feluri de idei năstrucinice - uneori fără miez - care sunt departe de adevăr așa cum este și articol de mai jos. Autorul, deși adună tot feluri de afirmații anti maghiare. Afirmații, care defapt ar vrea să scoată la iveală lucruri ascunse și intenții negativiste ale maghiarilor. 
Ce este sau ce ar putea fi in spatele construirii șu exploatării unei gazoduct? După părerea noastră nu este altceva decât un contract comercial, care v-a asigura piața de desfacere al gazului exploatat de români din Marea Neagră. Și aici am putea să ne oprim, dar autorul articolului de mai jos ”vede” tot feluri de acțiuni împotriva statului român și a românilor. Ba mai mult crede că ”neputința” care este ”arătat” de guvernanții noștrii poate aduce o mare nenoricire asupra poporului nostru...Oare? 
Un contract comercial internațional cum ar fi cel încheiat între cele două gurverne, care asigură o piață de desfacere sigură pentru ce exploatăm Nu este și nici poate fi un ”bau-bau” cum ar vrea autorul să credem. Dacă se v-a lega sau nu conducta cu hub-ul din Austria nu ar trebui să ingrijoreze pe nici un român, dacă gazul este achitat. 
Iar în cazul în care gazul azer v-a ajunge în acest gazoduct întărește exportul gazului românesc pentru că presiunea în gazoduct v-a fi stabilă, deci nu ar trebui constuite stații de pompare intermediare. Încă nu știm sigur dacă vom putea exploata cele 4,4 milarde metrii cub, dar deja sunt unii, care cred că gazoductul v-a ajunge o armă în mâna ungurilor, însă se uită ei sunt doar cei care vor cumpără și nu cei care vor vinde... 
Iar desprea securitatea energetică ungară putem vede că dacă v-a fi așa, atunci este bine  pentru că deobicei gazoductele sunt prevăzute cu ventile multifuncținali adică sensul de scurgere a gazului poate fi inversat, adică să ofere ungurii gazul românilor -așa cum se mai întâmplat  - până la repararea eventualelor goluri din depozite. 
Dacă am fi corecți am putea observa că ungurii  NU doresc gazul să fie orpit doar pentru ei pe gratis ci cumpără de la Noi gazul exploatat din Marea Neagră. Deci și în acest punct greșește autorul articolul. HZ
12 februarie 2018, Vlad Epurescu
Ungaria are un plan cu gazoductul BRUA, iar România doarme în bocanci. În timp ce vecinii noştri au o politică energetică cristalizată şi coerentă, autorităţile noastre fac ce se pricep mai bine: se bâlbâie, dau din colţ în colţ şi dovedesc o crasă lipsă de transparenţă şi de viziune. 
Pe scurt. În urma unei întâlniri avută luni, 5 februarie, la Bucureşti, cu ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ministrul de Externe maghiar Péter Szijjártó a afirmat că firmele ungare sunt pregătite să achiziţioneze întregul volum de gaze, adică 4.4 de miliarde de metri cubi, care va ajunge la vecinii noştri prin gazoductul BRUA. La doua zile distanţă, foarte târziu, MAE de la Bucureşti a negat existenţa vreunei înţelegeri semnate în acest sens, invocând directivele europene care împiedică clauzele de destinaţie. 
Vineri, 9 februarie, premierul maghiar Viktor Orban a întărit spusele ministrului de Externe de la Budapesta, afirmând că Ungaria îşi va spori securitatea energetică cu gaz românesc extras din Marea Neagră. „Epoca monopolului gazului rusesc va ajunge la final în Ungaria, în condiţiile în care ne vom putea acoperi peste jumătate din importuri din alte surse, în acest caz din surse româneşti.“ Viktor Orban, premierul Ungariei Tot acest melanj de declaraţii stârneşte câteva întrebări. 
Reacţia târzie a Ministerului român de Externe s-a datorat faptului că cineva a vrut ca, în spaţiul public să pătrundă mai bine şi mai puternic mesajul maghiar, sau oficiali MAE şi cei doi şefi ai Parlamentului au avut nevoie de două zile până să se pună de-acord pentru o poziţie comună care să fie exprimată printr-un comunicat de presă? Este interesant faptul că Péter Szijjártó ar fi avut nevoie de multă muncă de convingere ca să se vadă cu ministrul român de Externe... 
 Încearcă cineva să cumpere bunăvoinţa şi influenţa lui Viktor Orban din PPE oferind gazul românesc pe tavă pentru ca, în eventualitatea unei poziţii de forţă a Comisiei Europene, grupul de la Vişegrad să apere România în chestiunea privitoare la legile justiţiei, de exemplu? Are guvernarea PSD-ALDE un plan serios de reconstrucţie a industriei româneşti, sau cineva încearcă, profitând de sentimentele de neîncredere ale românilor faţă de intenţiile guvernului maghiar, să blocheze investiţia din Marea Neagră? 
De ce poftesc maghiarii să oprească pentru ei ce vine prin gazoductul BRUA Guvernul de la Budapesta este cu vreo patru paşi în faţa noastră atunci când vine vorba de politica energetică, dând dovadă de un pragmatism pe care aş vrea să-l văd şi la guvernul României, indiferent de ce partid este el susţinut. Mai întâi, Budapesta s-a opus pentru moment prelungirii acestui gazoduct până la hub-ul din Baumgarten (Austria). Adică, maghiarii vor să vămuiască ei cantitatea de gaze ce va curge prin BRUA, vrând să pună stop fluxului în Ungaria şi să construiască ei pieţe de desfacere. Aici, ţine de diplomaţia Comisiei Europene pentru a rezolva acest impas şi mai puţin de autorităţile de la Bucureşti. Pasul doi a fost făcut rapid de autorităţile maghiare care şi-au perfecţionat legislaţia care reglementează tranzacţiile de gaze naturale pe burse. Ca sa vă dau un exemplu: la Budapesta există o casă de clearing care intervine şi îl compensează pe furnizor în situaţia în care gazul cumpărat de la un producător nu mai poate fi livrat şi trebuie să cumpere de la un altul, mai scump. La noi nu există aşa ceva. Treaba asta îl protejează pe consumator, care nu resimte creşterea de preţ. Pasul trei: bursa maghiară şi cea sârbă pe care se tranzacţionează gazele au fuzionat, pentru a crea o piaţă regională puternică. Noi, fluierăm a pagubă. De ce au procedat aşa Ungaria şi Serbia? Pentru că ştiu că, în România, direcţia nu este spre dezvoltarea acestui domeniu, ci spre naţionalizarea singurului operator bursier privat. S-au pregătit temeinic pentru a avea un cadru tehnic şi juridic pus la punct. Mai au nevoie doar de lichiditate, adică de gaz, pentru a-l revinde mai departe. Pasul patru: premierul Viktor Orban şi ministerul de Externe maghiar deconspiră discuţiile avute cu reprezentanţii Parlamentului şi diplomaţiei române, anunţând că firmele lor sunt gata să cumpere un volum de 4.4 miliarde de metri cubi de gaz românesc. În mod normal, cât gaz românesc poate să ajungă, de fapt, prin BRUA, în Ungaria? Una dintre mizele regionale din următorii ani este gazoductul BRUA, acronimul de la Bulgaria – România – Ungaria – Austria. Prin această conductă finanţată de Comisia Europeană, de la Sud şi Est spre Vest, va curge gaz azer, gaz lichefiat american procesat în porturile greceşti şi gaz din Marea Neagră. De la Vest spre Est şi Sud va veni gaz rusesc redirectat prin Germania (Nord Stream 1 şi probabil 2) şi Austria (hubul de la Baumgarten), gaz din Marea Nordului şi gaz din Olanda (de la Groeningen). Capacitatea anuală, în prima fază (anul 2019), va fi de 1.75 de miliarde de metri cubi anual, urmând ca, abia în a doua fază (~2022), să crească la 4.4 miliarde de metri cubi. Aşadar, prin BRUA, va curge gaz natural din mai multe surse, printre care şi gaz românesc din Marea Neagră. Dar BRUA a fost conceput în primul rând pentru a se conecta cu conducta TAP-TANAP, pentru a aduce în Europa Centrală gaz azer din Marea Caspică! În plus, firmele producătoare din Marea Neagră vor căuta să vândă gazul natural, în primul rând, pentru satisfacerea celei mai apropiate pieţe, cea internă. Asta a spus-o şi Rainer Seele, CEO-ul OMV, într-un interviu acordat hotnews.ro: „Volumele care nu pot fi consumate de piaţa românească vor fi exportate!” Deci, ţine de guvernul României să profite de această ocazie şi să relanseze industria românească şi să conecteze cât mai multe localităţi la magistralele de gaze naturale. Un alt aspect important. Agenţia Naţională a Resurselor Minerale are pe listă vreo 30 de perimetre pe listă ca să le concesioneze, dar nu face acest lucru din cauza fapului că de ani de zile nu s-a adoptat o nouă Lege a Redevenţelor. O parte din aceste concesiuni sunt perimetre noi în Marea Neagră. Concesiunile din prezent nu reprezintă tot potenţialul de gaze naturale pe care îl poate avea Marea Neagră care, până acum, a fost prea puţin explorată. România şi Ungaria concurează pe trei mari pieţe din cinci Poziţia geografică a celor două ţări le pune într-o competiţie directă în zona de export a gazelor naturale pe trei mari pieţe: cea din Serbia, cea din Ucraina şi cea din Austria, dacă gazoductul BRUA va fi construit conform planului. În plus, România mai poate exporta în Republica Moldova şi, ocazional, în Bulgaria, asta dacă toate celelalte surse de gaze care trec prin BRUA vor fi mai scumpe decât gazul românesc, de exemplu. De reţinut este că Gazprom i-a livrat Ungariei în anul 2016 aproximativ 5.5 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Aşa că substratul declaraţiei premierului Viktor Orban este altul. Daţi-ne nouă gazul, vă dăm 2 lei pe el şi îl vindem noi cu 4 lei acolo unde l-aţi putea vinde voi cu 4 lei! Pentru că gazul românesc va servi doar în parte la securitatea energetică a Ungariei. Practic, dacă o înţelegere de acest gen s-ar prefigura, noi îi vom ajuta pe vecinii noştri să negocieze mult mai bine preţul gazului rusesc pentru consumatorii maghiari şi le vom uşura misiunea de a deschide pieţe de desfacere cu o resursă naturală de care ei nu prea beneficiază! Adică, în loc să modernizăm România cu gaz românesc, i-am ajuta pe maghiari să-şi întărească statul lor! Acum, serios? Dar de ce oficialii statului român ar trebui să negocieze de pe poziţii de inferioritate cu omologii din Ungaria? Avem vreo datorie în faţa cuiva? Ba din contră, guvernul de la Palatul Victoria ar fi trebuit să negocieze la greu, deja, cu Serbia şi Ucraina. O mare piaţă a gazelor naturale şi a îngrăşămintelor se va deschide în Ucraina, de exemplu, atunci când va expira în anul 2019 contractul dintre Naftogaz şi Gazprom. România, ce face? Se vorbeşte, de exemplu, despre un interconector între România şi Serbia încă din anul 2011. Această magistrală ar transporta gaze naturale între cele două state pe o distanţă de 84 de kilometri şi ar putea să se conecteze la gazoductul BRUA! Dar pentru asta e nevoie de bani alocaţi investiţiilor şi de voinţă politică, nu? Care este, de fapt, miza declaraţiei făcută de premierul Viktor Orban? Când premierul Viktor Orban spune că Ungaria va scăpa cu gazul românesc de monopolul rusesc el trimite, de fapt, nişte bezele către Bruxelles pentru a câştiga bunăvoinţa Comisiei Europene iar oficialii UE să nu se opună planurilor maghiare de a opri gazoductul BRUA în Ungaria. Apoi, el mai încearcă să testeze opinia publică din România, ştiind că este sensibilă la discuţiile despre amestecul Rusiei în politica din regiune la fel cum este şi la amestecul Ungariei. Adică, e ceva de genul, dacă ar trebui să alegem între Ungaria şi Rusia, pe cine am pune degetul? Totodată, Viktor Orban încearcă să mai facă ceva. Pe de-o parte, vrea să se lipească mai bine de acest proiect energetic promovat de Comisia Europeană, pe de altă parte continuă liniştit cu ruşii construcţia centralei nucleare de la Paks şi încearcă să deschidă şi noi pieţe regionale cu gazul românesc. E ca şi când ai călători pe o autostradă cu mai multe benzi, o raritate în România. Faptul că Viktor Orban a ieşit la declaraţii la două zile după ce MAE român a cam contrazis spusele ministrului de Externe ungur demonstrează că premierul Ungariei a vrut să arate cine este şeful în tot acest aranjament. Acest lucru este probat şi de faptul că guvernul României nu a mai reacţionat absolut deloc la spusele lui Orban. În plus, se pare că nu cu Guvernul şi cu premierul României se mai discută înţelegeri de acest gen, ceea ce este extrem de grav pentru ţara noastră. Premierul Ungariei este conştient că nu i-a făcut României o ofertă de nerefuzat dar ştie că, în aceste zile, statul nostru de drept se clatină iar centrul atenţiei este poziţionat în altă direcţie. Prioritatea sunt legile justiţiei, subiectul gazelor naturale din Marea Neagră fiind tratat marginal în spaţiul public, deşi este vorba la mijloc de miliarde de euro cu care ţara noastră ar putea să îşi reînvie industria şi ar putea să le asigure consumatorilor casnici din provincie care se încălzesc cu lemne un trai mai bun. Declaraţiile premierului Viktor Orban vor mai servi intereselor celor din ţară care se opun exporturilor de gaze naturale din Marea Neagră, unele voci apărând prin Comisia de Industrii din Camera Deputaţilor. Să vezi acum discursuri naţionaliste. Cum, în anul Centenarului, România îşi vinde gazele ungurilor? Nu! România ar trebui să-şi dezvolte pieţele centralizate de tranzacţionare a gazului pentru ca preţul să fie pentru consumator unul corect şi transparent, să creeze locuri de muncă în jurul acestui sector, să-i seducă pe inginerii români plecaţi peste hotare să se întoarcă acasă, să folosească banii obţinuţi pentru a construi şcoli, spitale şi drumuri, să revitalizeze industria, să investească în cercetare în acest domeniu şi să exporte produse cu valoare adăugată. Oare de ce ne-am dori să transformăm Ungaria într-o mare putere regională?

2018-02-10

Decizia care poate face să explodeze Europa

Cititnd articolul de mai jos cititorul ar ptea avea impresia că citește despre o ficțiune sau cel puțin ceva care s-a nțscut intr-un creier cu probleme nu este scris de un editorialist care ani de zile făcea emisiuni despre probleme europene. De ce spunem asta? De la acest redactor nu prea putem aștepta să fie așa de limitat încât să confunde Catalonia cu Ținutul Secuiesc. Dacă în Ținutul Secuiesc întră doar 2-3 județe locuite de secui în Catalonia locuiesc mult mai multe catalni care au deja o autonomie. Faptul că au cerut separarea de Spania are la bază un refuz de a mai servi interesele guvernului central, care s-a cam folosit de economia catalană, care este mult peste cea spaniolă și asta în primul rând pentru că au folosit la maxim posibilitățile europene. Alunecarea spre stângă a catalanilor a fost posibilă datorită guvernului spaniol, iar creșterea celor care doreau o separare se poate pune în cârca celor care au ”conlucrat” cu guvernul central. Trebuie să specificăm însă că separatiștii au avut succes și celor care erau indiferenți și care au stat pe tușă neprezentând la alegeri. 
Revenind la scriitorul articolului se pot pune multe întrebări, dar de la depărtare este greu să știi ce se întâmplă cu adevărat în Spania. A face însă legătura între cele două teritorii este total greșit și neproductiv$ Domnia sa nu face altceva decât  ațâțare unora asupra altora(din articolul lipsea, doar sloganul cum că ”secui sunt de vină”) 
Intenția autorului de a instiga cu pericolul în urma căruia secuii vor face ”harcea-parcea” este lipsit de orice urmă de realitate.  Articolul dă impresia că autorul recunoaște că românilor ar fi frică că vor pierde ceva ce nu ar fi a lor. 
Autorul cu acest articol prevestește o putere nemărginită a secuilor, dar oare așa este? Necunoaștere corectă sau lipsa informațiilor poate duce la dezinformare - vroită sau nu.  
Unui editorialist de renume îi stă bine dacă se informează și nu dezinformează. 
Domnului editorialist de renume îi propunem să citească documentele europene despre organizarea administrativă a țărilor UE care sunt cuprinse în NUTS, adică Normele Unității Teritoriale Statistice. Acolo v-a putea citi că există regiuni NUTS2 cu statut special cu autonomie, chiar unele chiar sunt numite provincie (ținut) autonome, de ex. Provincia Autonoma Bolzano sau Provincia Autonoma din Trento. Ambele provincii sunt categorisite regiuni NUTS2, care pot depune proiecte proprii de dezvoltare independente de Țara Mamă. Era să  incheiem aici dar mi-am adus aminte de un alt articol al autorului de mai jos din anul 2013. Atunci domnia sa a scris: Este imposibil să ne imaginăm că între ţări UE şi membre NATO se pot naşte conflicte teritoriale sau se poate ca cineva să spere la naşterea unor ţări formate din reunirea prin forţă a unor teritorii asupra cărora există revendicări istorice.”

Adică domnia sa cunoaște foarte bine că ce scrie este defapt o aberație, dezinformează și ațâtă spiritele.
A se face referire la o separare dacă o parte din populație ar dori autonomie este greșit și autonomia nu este echivalent cu separare! 
Conform dreptului internațional, o regiune se bucură de o deplină autonomie politică dacă nu depinde de nici o legislație, putere executivă și putere judiciară decât acelea care îi sunt proprii. Teritoriile au mai fost numite autonome, dacă se pot guverna singure pe plan intern, chiar dacă pe plan extern sunt reprezentate de alte state.
HZ

10 februarie 2018,Cristian Unteanu
 Poate aţi uitat de Catalonia şi de Carles Puigdemont, foarte ciudatul şi interesantul erou al unei noi „revoluţii permanente“ care se apropie peste câteva zile de momentul său culminant, parte a unui scenariu foarte bine pregătit şi care se poate foarte uşor transforma într-un precedent juridic cu urmări catastrofale pentru Europa. Inclusiv pentru România. Iată rezumatul situaţiei. 
De acum este şi mai clar că România are o problemă gravă Marea provocare la adresa României europene şi euroatlantice 
Chiar vrem să ieşim din joc? 
Se poate Pentru a redeveni preşedinte al Cataloniei, Puigdemont ar trebui, conform celor prevăzute în Constituţia spaniolă, să depună un jurământ în faţa Parlamentului spaniol de la Madrid. Ceea ce nu doreşte să facă deoarece ştie bine că, în secunda în care va pune piciorul pe pământ spaniol, va fi arestat pentru acuzaţiile de rebeliune, incitare la rebeliune şi malversaţiuni fiscale. Drept care a anunţat că doreşte să depună jurământul respectiv la Bruxelles, prin teleconferinţă pe 18 februarie, fapt unic în istoria europeană şi care, odată petrecut şi admis ca atare, s-ar constitui ca precedent juridic care, literalmente, ar fi punctul de plecare al unei adevărate dezvoltări explozive a mişcărilor autonomiste de pretutindeni. 
Mai mult chiar, Puigdemont vrea să formeze, la Bruxelles, un „Guvern în exil“ care să se constituie drept executivul catalan care, la rândul său, să lucreze cu Parlamentul catalan de la Barcelona unde Puigdemont va fi reprezentat de o persoană al cărei nume va fi anunţat tot pe 18 februarie. Puigdemont spune acum că, imediat după ce va depune jurământul, va prezenta şi componenţa noului organism denumit „Consiliul Republicii Catalane“, adevăratul guvern al Cataloniei, acel guvern în exil care ar trebui să reprezinte interesele poporului catalan ca entitate independentă şi suverană. Este posibil? Nu, dacă luăm în considerare prevederile legislaţiei actuale. Dar, practic, este extrem de posibil ca, în virtutea prerogativelor sale, Parlamentul catalan să viteze o schimbare a legii care să prevadă apariţia funcţiei de „preşedinte al Consiliului Republicii" şi care să permită depunerea jurământului în cadrul unei teleconferinţe ţinută într-o altă ţară dar, aşa cum se pot petrece lucrurile pe 18 februarie în prezenţa aleşilor locali catalani aflaţi în vizită de lucru la Bruxelles. Atunci când, spun unele surse, vom afla şi că persoana care-l va reprezenta pe Puigdemont în Catalonia va fi Elsa Artadi , fosta purtătoare de cuvânt a partidului Junta per Catalunya. Chestiune internă a Spanie şi nimic altceva? Absolut deloc. 
Ceea ce vedem acum este, aşa cum spuneam, încercarea de a scrie un nou capitol cu profundă semnificaţie juridică în legislaţia actuală europeană şi poate constitui punctul de la care să fie turate la viteză maximă motoarele mişcărilor independentiste de pretutindeni. Şi ar trebui să ne intereseze, zic eu, chiar în regim de urgenţă, modul în care se poate dezvolta în imediat scenariul acum în evoluţie în Catalonia. Asta fie şi numai deoarece Catalonia a fost exemplul invocat mereu de separatiştii de la noi drept (şi nu degeaba) ca un model de urmat pe viitor. Ce conţine el şi de ce este un risc direct pentru destabilizarea multor State Membre din UE? 
1. Se instituie posibilitatea ca o mişcare separatistă să poată fi reprezentată legal şi să fie condusă direct din străinătate de către o persoană acuzată şi sub mandat de arest în ţara sa natală pentru chemare la revoltă împotriva statului, cea mai gravă acuzaţie posibilă în raport cu obligaţia firească de recunoaştere a ordinii constituţionale. Ceea ce duce, mai departe, la recunoaşterea posibilităţii ca activităţile unui partid politic naţional dintr-o ţară să fie conduse, organizate şi desfăşurate de către un organism aflat în afara ţării respective. Un "Guvern în exil" a cărui reprezentativitate să fie recunoscută de alte partide aflate în aceeaşi situaţie şi care să poată forma eventual un Partid European al independentiştilor şi care, logic, să poată cere recunoaşterea politică ce i-ar putea deschide pe mai departe un drum legal înspre Parlamentul European. Beneficiind deci şi de susţinerea financiară generoasă pe care o prevăd statutele acestei organizaţii. 
2. Pentru prima oară după cel de-al doilea Război Mondial, dar de data asta în condiţii de pace, am vedea că apare formula "Guvern în exil". Ceea ce creează un precedent excepţional, căci vom avea o situaţie în care vom avea un "Guvern în exil" nerecunoscut de autorităţile naţionale, dar dublat de un Parlament local legitim ales, aşa cum este cel din Catalonia. Situaţie profund aberantă căci este clar că decizia politică va aprţine refugiaţilor de la Bruxelles şi că Parlamentul local va avea doar rolul de a le va legaliza la Barcelona. Numai că este la fel de clar că guvernul spaniol nu va recunoaşte nimic din deciziile politice luate de Guvernul în exil al lui Puigdemont, legal însă din punctul de vedere al Parlamentului de la Barcelona. Şi asta deschide perspectiva unor bătălii juridice internaţionale extrem de ciudate şi complicate în momentul în care acţiunile de politică externă, economice, etc ale guvernului spaniol vor fi contrazise de demersurile Guvernului în exil... Atunci, cine şi ce va recunoaşte ca legal valabil? 
3. Pentru prima oară în istoria UE vom putea fi confruntaţi cu situaţia în care un "Guvern în exil" reprezentând o regiune dintr-un Stat Membru şi declarat ca ilegal în ţara respectivă ar putea fi proclamat, tolerat şi găzduit de un alt Stat Membru UE şi NATO. Iar aceasta echivalează cu o recunoaştere a legalităţii demersului respectiv care, în ţara de origine, a fost scos în afara legii, dinamitând nu numai relaţiile bilaterale ci punând chiar sub semnul întrebării modul în care funcţionează sistemul susţinerii reciproce a ordinii constituţionale la care, în principiu, sunt angajate şi la care s-au obligat toate ţările membre ale celor două organizaţii. Cu ce efecte în viitorul imediat asupra credibilităţii organizaţiilor respective? Nimeni nu ştie şi, după cum vedeţi, nimeni nu vrea să comenteze în speranţa vană că totul se va rezolva cumva de la sine. Până atunci, se adânceşte o foarte posibilă vulnerabilitate majoră de securitate. 
4. Dacă lui Puigdemont îi iese jocul, atunci vom vedea imediat şi alte multe regiuni care vor invoca precedentul şi vom înţelege poate mai bine sensul unificării poziţiilor celor trei partide maghiare de la noi în susţinerea proiectului autonomiei „Ţinutului Secuiesc“. Nimic nu a fost întâmplător şi, folosindu-se de tăcerea inexplicabil de complexată a diplomaţiei româneşti şi de cooperarea unora dintre eminenţii noştri lideri politici, Ungaria deschide porţile unui asemenea teren viitor de jocuri mortale, Urmând ca eventual chiar noi să tăiem "pamblica" proiectului. 
Şi Europa ce zice? 
Nimic, deoarece îi este teamă. Nimic, deoarece politicienii săi nu ştiu încă dacă proiectul european revizuit de către motorul franco-german va avea succes sau dacă, dimpotrivă, viitorul va fi cel al unei Europe fărâmiţate şi explodând în ritmul apariţiei unor noi „exemple catalane“, o Europă slabă, divizată şi fără orizont tocmai datorită entităţilor microscopice care ar putea să răsară pe modelul antebelic. Cel care a generat cel de-al doilea Război Mondial. Iar asta este posibil şi, la porţi, se află deja grupaţi toţi cei care au un interes profund de a profita de explozia pieţelor europene, cu speranţa că-şi vor putea restabili vechile zone de influenţă sau de dominaţie directă. Acesta este scenariul. Şi este pe cât de real, pe atât de distrugător, generator de haos şi închizându-ne tuturora perspectivele de dezvoltare. Cum ar putea arăta o astfel de Europă divizată? Iată viziunea asupra cazului extrem: