2018. 05. 02. - MTI
Debrecen, miercuri, 2 mai 2018 (MTI) - Arheologii de la Muzeul Déri din Debrecen au descoperit în apropierea localităţii Derecske un ansamblu arheologic deosebit din punct de vedere arheologic şi istoric, a anunţat, miercuri, la o conferinţă de presă directorul adjunct pe probleme de arheologie al muzeului. La conferinţa de presă organizată la muzeu, János Dani a subliniat că în mormânt s-a găsit scheletul unui bărbat, scheletul unei femei, şi scheletele a doi copii, unul în vârstă de 10-14 ani, celălalt în jur de 1,5-2 ani, care au fost înmormântaţi în modul caracteristic sarmaţilor din epoca imperială romană, în poziţie întinsă pe spate (decubit dorsal) cu orientare sud-nord.
Potrivit specialistului, înmormântarea familială în sine este neobişnuită pentru acea perioadă, iar faptul că pe lângă schelete s-a găsit şi o pungă plină cu arginţi romani este şi mai neobişnuit. Ansamblul a fost descoperit în data de 26 aprilie, între Derecske şi Konyár, la aproximativ 15 kilomtrii de la graniţa dintre Ungaria şi România în urma explorării arheologice pe traseul excavării unui canal pentru o conductă de gaze – a adăugat János Dani.
Pe baza investigaţiilor primare, descoperirile datează din perioada Imperiului Roman, în jurul secolului al III-lea – a remarcat acesta.
Péter Mester, arheologul responsabil cu săpăturile a prezentat detaliile spunând că, la prima vedere, părea că au descoperit un mormânt sarmatic “obişnuit”, care a fost jefuit cândva. Oasele persoanei îngropate nu se mai regăseau în poziţie anatomică ordonată.
Dupa realizarea documentaţiei acestei părţi a mormântului, unul din colaboratorii care au participat la săpături a continuat cercetările. În urma extinderii săpăturilor a mai fost descoperit şi craniul unui al doilea adult, de sex masculin, o fibulă de argint si un ansamblu numismatic compus din denari romani. După ce a reieşit că alături de adulţi au mai fost înmormântaţi şi doi copii, a devenit clar că probabil este vorba despre mormântul unei familii, a explicat Péter Mester.
El a mai spus că lângă craniul bărbatului s-a găsit o verigă mică de argint, iar între bazinul şi antebraţul său un cuţit de fier. La picioarele defunctului a fost pus un bol ceramic de culoare roşiatică lucrat la roată. Situat în partea dreaptă, copilul de 10- 14 ani avea la ambele braţe câte o brăţară. Între
cele două schelete, în poziţie secundară, s-a găsit fibula de argint şi o monedă de argint.
Această groapă comună familială neobişnuită nu doar pentru populaţia sarmatică prin ritualul de înhumare comună, se remarcă şi prin ansamblul numismatic format din 18 monede de argint aşezate în mormânt lângă decedaţi, aflate iniţial, probabil, într-un săculeţ mic textil. Studiile antropologice şi cercetările conexe, determinarea precisă numismatică a ansamblului numismatic pot ajuta la înţelegerea în detaliu a contextului în care a avut loc această înhumare familială, precum şi la cunoaşterea detaliată a evenimentelor istorice care au avut loc la momentul respectiv, a declarat arheologul responsabil cu săpăturile.