De mai bine de 10 ani, Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF) se implică activ în remodelarea și reintegrarea persoanelor vulnerabile în societate. O activitate demnă de laudă, care la nivel internațional nu reprezintă o noutate, iar statele dezvoltate sunt de cele mai multe ori direct implicate în acest proces.
În România, lucrurile nu stau la fel de bine, însă, întreaga preocupare a acestui ONG a reușit să vină în ajutorul mai multor oameni aflați la marginea prăpastiei, care fie și-au aboandonat familiile pentru că nu mai aveau cu ce să le întrețină, fie au renunțat pur și simplu la a mai lupta.
Dramatic este și modul în care societatea se raportează la a reintegra persoanele vulnerabile, alegând mai degrabă să pună etichete și să stigmatizeze, decât să găsească o cale de mijloc în folosul tuturor. Această lene cognitivă a oamenilor este eliminată de astfel de ONG-uri, care reamintesc oamenilor faptul că, într-adevăr „munca înnobilează” și că oricine merită o a doua șansă.
De ajutorul Asociației Ateliere Fără Frontiere (AFF), s-au bucurat mai multe persoane, printre care și Claudia, povestea de viață a acesteia fiind și exemplul preferat al Ralucăi Ouriaghli, fondator și manager al ONG-ului. Aceasta a vorbit în exclusivitate pentru Editiadedimineata.ro despre principalele direcții ale AFF și despre modul în care programele de reintegrare socială ajută atât statul cât și individul.
„O să vă spun una dintre poveștile mele preferate. Claudia este o doamnă care s-a născut în stradă și care a crescut la Gara de Nord și care făcea parcare la Gara de Nord. Claudia are trei copii care erau la momentul respectiv în centre de plasament pentru că nu putea avea grijă de ei. La Ateliere Fără Frontiere a început de la zero și și-a recuperat copii, acum s-a mutat în chirie și acum lucrează la un restaurant, este o mamă responsabilă și își construiște o viață în viitor”, a menționat aceasta.
Principiul de funcționare al Asociației Ateliere Fără Frontiere se bazează în mare parte pe ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, fie prin acordarea unor locuri de muncă, fie prin oferirea unui coș lunar cu alimente familiilor aflate la limita subzistenței. Activitatea se desfășoară într-un mod ciclic, astfel că, cei care ajung să lucreze aici, pentru a avea o nouă șansă la viață îi ajută și pe cei mai puțin norocoși.
„Noi am deschis trei ateliere de inserție. Două în București și această activitate, ferma socială Bio&Co unde suntem astăzi, care au ca scop oferirea unui loc de muncă, punerea în situația de muncă, oferirea unui salariu și a unei acompanieri personale și profesionale personalizate pentru fiecare dintre ei, în funcție de nevoile și de problemele cu care se confruntă”, a mai explicat Raluca Ouriaghli.
Ferma Bio&Co este principala sursă de hrană a oamenilor aflați în nevoie. De aici pleacă, în funcțe de sezon, alimente bio, cultivate și crescute cu grijă. „Aici suntem în solarul în care facem răsadurile. Este important în cultura ecologică să facem răsad acolo unde se poate, pentru că nefolosind chimicale, pesticide, erbicide, este și foarte multă buruiană și atunci este foarte bine când plăntuța este puțin mai mare. Aici avem răsaduri de dovleac, varză kale creață și una care se numește neagră de Toscana. Aici avem cimbru și busuioc din sămânță păstrată de la noi din fermă. Aici la Bio&Co cultivăm legume certificate ecologic și le distribuim într-un coș săptămânal către membrii noștri abonați care primesc producția din perioada respectivă”, ne-a mai spus Raluca.
Sărăcia este o problemă gravă la nivelul întregii societăți. Sute de mii de familii nu au ce pune pe masă, iar din acest motiv, copiii nu au șansa de a merge la școală, de a le fi asigurate necesarul de resurse academice. Lipsa educației atrage după sine faptul că forța de muncă nu este calificată, prin urmare sărăcia se perpetuează, însă: „Sărăcia nu este o fatalitate. Sărăcia este rezultatul unor alegeri politice, socio-economice pe care le facem. Persoanele cu care lucram sunt excluse și defavorizate. Sărăcia trece de la o generație la alta. Le este imposibil fără un sprijin din afara să iasă din starea de dificultate în care se află. Integrarea în muncă și prin muncă e primul pas. Când ai salariu, ai demnitate!”, a explicat aceasta.
Ambiția și motivația stau la baza fiecărui lucru bine făcut. Aceasta este rețeta pe care a urmat-o Raluca, fiind extrem de motivată pentru a aduce societății o șansă la reintegrare: „N-aș putea să trăiesc într-o societate în care oamenii aflați în dificultate sunt lăsați pe lângă orice sistem de integrare. În celelalte ateliere ne ocupăm de reciclare și reutilizare. La Reconect colectăm, testăm, reutilizăm, resoftăm, recondiționăm, dezmembrăm deșeuri pentru echipare echipamente electrice”, a adăugat Raluca Ouriaghli.
ONG-ul a contribuit la reintegrarea a unui număr mare de persoane în societate. Fondatorul ne-a povestit despre unul dintre cazurile cu final fericit, care a reușit să își construiască o viață mai bună: „Lavinia este o luptătoare, o mămică care a ajuns în stradă în urma consumului de droguri. O asociație a găsit-o bolnavă, fără păr și își dăduse seama că a ajuns cel mai jos posibil. A ajuns să lucreze în atelierul Remash unde deșeurile stradale sunt transformate în sacoșe promoționale pentru evenimente responsabile. Lucrând la Remash și-a construit un viitor. S-a recăsătorit. În prezent, stă cu soțul și copilul într-un apartament. Lucrează în continuare la Remash și se pregătește pentru o viață mai bună.”, a mai menționat aceasta.