2020-03-28

Vlăguită de coronavirus, Italia riscă o boală mai gravă. Şi, odată cu ea, se va infecta întreaga Europă

Scrisesem zilele trecute de lipsa de empatie şi acţiune a instituţiilor europene în faţa pandemiei care pusese la pământ sistemul sanitar performant al Lombardiei, dar şi moralul italienilor, fără deosebire de regiunea în care locuiau. Putem spune că instituţiile europene au acţionat precum funcţionarii noştri pentru care mai importantă decât soarta unui contribuabil este prezentarea unui dosar cu şină. Între timp, evoluţia galopantă a cazurilor în Spania ori Franţa demonstrează că aceste ţări deveniseră deja preocupate de rezervele proprii de materiale sanitare şi starea sistemului sanitar în zilele dinaintea dezastrului pentru a putea întinde o mână de ajutor vecinului mediteranean. Iar situaţia celorlalte ţări nu e mult mai bună, chiar dacă Germania a trimis materiale sanitare Romei şi a preluat din bolnavii săi ori ai Franţei. Din păcate, nici ţările occidentale nu au fost mai prevăzătoare în anticiparea problemelor şi pregătirea sistemelor sanitare, iar, în asemenea cazuri, generozitatea faţă de un alt stat, chiar membru UE, poate deveni sinonimă cu zeci de morţi pentru propria naţiune.
Numai că situaţia dramatică a Italiei a găsit imediat ecou în China, Rusia şi Cuba. Medicii chinezi au fost priviţi cu mare simpatie nu doar de cetăţeni, ci şi de mass-media peninsulară. Încurajările şi aprecierile confraţilor asiatici erau preluate în titlurile cotidianelor de aici, iar mesajele de încurajare de pe cutiile trimise de la Beijing erau distribuite pe reţelele de socializare însoţite de emoticoane italiene pline de iubire. De fapt, China nu făcuse altceva decât să întoarcă ajutorul primit de la Uniunea Europeană cu o lună în urmă, care, însă, nu beneficiase de popularizarea necesară. În schimb, nemulţumirea se îndrepta înspre vecinii europeni, chiar dacă Germania trimisese – cu oarecare întârziere, e adevărat – materialele sanitare absolut necesare, iar Statele Unite ridicau un spital de campanie la Cremona, în inima pandemiei.
Ca o pranteză, aşteptăm zilele următoare poziţia italiană la ultimele ştiri difuzate de mass-media din China care, citând un cunoscut medic italian, a tras concluzia că primii coronaviruşi ar fi bântuit prin Lombardia în zilele în care locuitorii Wuhanului încă mâncau sănătoşi delicatese de lilieci.
Însă cele mai multe aprecieri erau adunate de „prietenii” ruşi, ale căror avioane cu ajutoare umanitare, numărate de jurnaliştii peninsulari, ajunseseră la zece zilele trecute. Deşi, se pare, mare parte din ele nu ajutau la nimic în faţa pandemiei.
Influenţa Moscovei la Roma s-a făcut simţită tot mai mult în ultimii ani. De fapt, dificultăţile economice, duritatea Uniunii în respectarea deficitului bugetar, impunerea de către SUA a unor taxe produselor italiene au determinat Italia să accepte colaborarea cu Rusia şi, mai ales, China. Dacă pentru colosul asiatic interesul italian era pur economic, metodele autoritare ale liderului de la Kremlin şi-au găsit admiratori nu doar printre politicienii de aici, ci şi printre mulţi italieni de rând, sătui de discursurile demagogice ale celor dintâi şi care consideră că, pentru a putea fi organizaţi şi eficienţi, italienii au nevoie de un lider aidoma lui Mussolini. De altfel, figura paternală a lui Il Duce este privită cu nostalgie nu doar în sudul sărac, ci şi în multe din familiile serioase şi întreprinzătoare ale nordului. 
Palavrele şi birocraţia de azi faţă de ordinea şi statul eficient de odinioară: o iluzie care i-a propulsat pe liderii populişti şi duri în preferinţele italienilor. Printre aceştia, vedeta cuvintelor mari şi tăioase: Matteo Salvini, până mai ieri vicepremier, devenit guralivul din opoziţie după o proastă intuiţie politică (şi-a dărâmat propriul guvern în speranţa dobândirii întregii puteri) şi a unui scandal cu spioni ruşi. Înregistrarea unor lideri ai partidului său la Hotelul Metropol din Moscova, discutând finanţări de la companii ruseşti pentru Lega, care, alături de alte „partide suveraniste vor schimba Europa, care va deveni mult mai apropiată de Rusia”, după cum promiteau mesagerii domnului Salvini, a stârnit un mare scandal în Italia şi o acţiune penală pentru infracţionalitate transfrontalieră de către procuratura milaneză.
Dl. Salvini nu era primul „prieten” al Rusiei în Italia. Chiar şi adversarul său politic, actualul prim-ministru Giuseppe Conte, adept al realpolitik, a promovat strânse legături cu guvernul de la Moscova. Înaintea sa, premierul Berlusconi îşi declarase prietenia în nenumărate rânduri pentru veşnicul preşedinte rus, fotografiindu-se alături de el cu acelaşi surâs curtenitor pe care îl afişa şi în prezenţa frumoaselor dive italiene.
Apropierea de Moscova este evidentă pentru mulţi analişti italieni. Acţiunile Rusiei în Orientul Mijlociu sunt prezentate în culori romantice, iar performanţele noilor avioane şi rachete ruseşti par demne de peliculele Hollywoodului în articolele care apar zilnic pe unele din cele mai citite siteuri de geopolitică italiană.
Iar acum, cargourile din care sunt descărcate cutiile cu materialele sanitare pe care, copiind titlul unei celebre pelicule Bond, stă scris „From Russia with love”, vin să aline sentimentul latin de abandon...
Politica internaţională nu se construieşte pe sentimentalisme. Însă, în deciziile lor, politicienii trebuie să ţină cont de emotivitatea alegătorilor, şi, în cazul Uniunii Europene, a tuturor cetăţenilor săi, chiar dacă un francez nu poate vota vreun candidat din parlamentul italian, de exemplu. Altfel, mereu se va găsi cineva care să îşi declare dragostea pentru Roma, Cordoba sau Londra, să finanţeze vreun populist ale cărui singure argumente se adresează orgoliului alegătorilor pentru a slăbi singura mare putere care a rămas fidelă principiilor unei lumi libere, echitabile şi raţionale.
Probabil că în nordul european, sobru, sentimentele contează mai puţin. Dar să nu uităm că puterea economică a Germaniei, de exemplu, se datorează astăzi în mare parte accesului la o piaţă comună şi utilizării unei monede unice de care au profitat statele cu o economie performantă în detrimentul celor meridionale. Astfel că, în mod obiectiv, fără sentimentalisme şi argumente lacrimogene, trebuie ca statele Uniunii să îşi asume cât mai repede o politică comună pentru depăşirea crizei economice care va lua locul celei medicale în următoarele săptămâni. Dacă va fi „fiecare pe cont propriu”, atunci ce mai rămâne din obiectivele generoase ale Uniunii? Din însăşi raţiunea sa de a fi?...
Iar pentru scenariul sumbru ce va urma nu va putea da nimeni vina nici pe sentimentalismul mediteranean, nici pe intrigile Rusiei ori Chinei, nici pe retragerea Americii în cochilia sa, ci pe egoismul europenilor bogaţi şi cumpătaţi ai nordului care, în perfecta lor organizare, par că şi-au pierdut cu totul intuiţia şi spiritul de conservare.
Pănă atunci, să sperăm că anticorpii bătrânului vaccin francez Liberté, égalité, fraternité! încă sunt în stare să recunoască perfidia molimelor care vin dinspre răsărit. Până la urmă, nu sunt epidemii nemaivăzute, ci vin din negura istoriei, iar noi, esticii, de-abia ne-am vindecat acum câteva decenii de alţi totalitaroviruşi.

2020-03-27

Experții Universității John Hopkins, ANUNȚ important despre coronavirus: "Nu este un organism viu, ci o moleculă de proteine!" / METODA sigură care poate distruge virusul

27 martie 2020
Experţii de la Universitatea Johns Hopkins au realizat o notă detaliată, pe baza tuturor informațiilor care se știu până acum despre coronavirusul din China și au stabilit natura virusului SARS-CoV-2, dar și măsurile de care trebuie să ținem cont pentru a evita contaminarea cu COVID-19.

Informarea trimisă de Universitatea Johns Hopkins privind evitarea contagiunii:
* Virusul nu este un organism viu, ci o moleculă proteică (ADN) acoperită de un strat protector de lipide (grăsimi), care, atunci când este absorbit de celulele mucoasei oculare, nazale sau bucale, își schimbă codul genetic, (mutație) și se transformă în celule agresor și multiplicator.
* Întrucât virusul nu este un organism viu, ci o moleculă de proteine, acesta nu este ucis, ci se descompune de la sine. Timpul de dezintegrare depinde de temperatură, umiditate și tipul de material în care se află.
* Virusul este foarte fragil; singurul lucru care îl protejează este un strat subțire de grăsime. Acesta este motivul pentru care orice săpun sau detergent este cel mai bun remediu, deoarece spuma dizolva grăsimea (de aceea trebuie să frecați mâinile atât de mult: timp de 20 de secunde sau mai mult, pentru a face multă spumă). Prin dizolvarea stratului de grăsime, molecula de proteină se dispersează și se descompune singură.
* Căldura topește grăsimea; acesta este motivul pentru care este atât de bine să folosești apă peste 25 de grade Celsius pentru spălarea mâinilor, hainelor și a tot. În plus, apa caldă face mai multă spumă și asta o face și mai utilă.
* Alcoolul sau orice amestec cu alcool de peste 65% DIZOLVĂ ORICE GRĂSIME, în special stratul lipidic extern al virusului.
* Orice amestec cu 1 parte de înălbitor și 5 părți de apă dizolvă direct proteina, o descompune din interior.
* Apa oxigenată ajută mult după săpun, alcool și clor, deoarece peroxidul dizolvă proteina virusului, dar trebuie să o utilizați pură ceea ce afectează pielea.
* FĂRĂ SERVICII BACTERICIDE. Virusul nu este un organism viu ca bacteriile; nu se poate ucide ceea ce nu este viu cu antibiotice, dar își dezintegrează rapid structura cu tot ce s-a spus.
* Niciodată nu agitați/scuturați îmbrăcămintea, cearceafurile sau alte materiale folosite sau neutilizate. În timp ce este lipit pe o suprafață poroasă, este foarte inert și se dezintegrează doar între 3 ore (țesătură și suprafață poroasă), 4 ore (cupru, pentru că este natural antiseptic; și lemn, pentru că elimină toată umezeala și nu o lasă să se desprindă și se dezintegrează), 24 ore (carton), 42 ore (metal) și 72 ore (plastic). Dar dacă îl scuturați sau folosiți un pămătuf de curățare, moleculele de virus plutesc în aer până la 3 ore și pot fi inhalate cu ușurință.
* Moleculele de virus rămân foarte stabile la frig extern sau frig artificial precum aparatele de aer condiționat în case și mașini. De asemenea, au nevoie de umiditate pentru a rămâne stabile și, mai ales, întuneric. Prin urmare, mediile dezumidificate, uscate, calde și luminoase îl vor degrada mai repede.
* LUMINA UV pe orice obiect care o poate conține descompune proteina virusului. De exemplu, pentru dezinfectarea și reutilizarea unei măști este perfectă. Fiți atenți, de asemenea, lumina UV descompune colagenul (care este proteic) la nivelul pielii, provocând în cele din urmă riduri și cancer de piele.
* Virusul NU POATE trece prin pielea sănătoasă.
* Oțetul NU este util, deoarece nu descompune stratul protector de grăsime.
* NICI ȚUICA, PALINCA ȘI NICI VODKA, nu ajută cu nimic în lupta cu coronavirusul. Cea mai puternică vodcă este 40% alcool și ai nevoie de 65%. Spre exemplu, apa de gură are 65% alcool.
* Cu cât este mai limitat spațiul, cu atât mai multă concentrație a virusului poate exista. Cu cât este mai deschis sau ventilat natural, cu atât mai puțin.
* Toată această informație este foarte utilă, dar trebuie să vă spălați pe mâini înainte și după ce atingeți mucoasa, mâncarea, încuietorile, butoanele, comutatoarele, telecomanda, telefonul mobil, ceasurile, computerele, birourile, televizorul etc. precum și când folosiți baia.
* Trebuie să hidratați mâinile uscate de la atâta spălare, deoarece moleculele se pot ascunde în micro fisurile rezultate în pielea uscată. Cu cât crema este mai groasă, cu atât mai bine.
* De asemenea, asigură-te că ai unghiile cât se poate de scurte, astfel încât virusul să nu se ascundă acolo.
sursa: bursa.ro

2020-03-24

România în carantină totală. Klaus Iohannis, mesaj pentru toți românii

Klaus Iohannis, întâlnire de gradul trei cu Orban. Cum se gestionează epidemia

Klaus Iohannis are astăzi o întâlnire de gradul trei cu premierul Ludovic Orban, în care va face o declarație de presă la final. Discuția constă în măsurile de prevenire a pandemiei din România. Ședința a avut loc la ora 12:00, în cursul zilei de astăzi.
Klaus Iohannis, întâlnire de gradul trei cu Orban
Președintele împreună cu premierul, Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministru Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătății, Victor Costache, dar și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au discutat despre gestionarea epidemiei cu noul virus și despre măsurile implementate pentru limitarea de răspândire a acestuia. Potrivit noilor restricții, carantina este obligatorie cu data de mâine. Se iau de astfel măsuri de supraveghere electronică pentru persoanele izolate la domiciliu.
De astfel, președintele a anunțat că armata va fi introdusă pentru a gestiona situația pe străzi. Persoanele peste 65 de ani sunt obligate să rămână în casă, deoarece sunt în mare pericol. Ceea ce era acum o recomandare, va deveni o obligație. Potrivit declaraților pe care le-a făcut președintele, avem nevoie de măsuri și restricții speciale. Toate aceste măsuri vor intra în vigoare de mâine.

România în carantină totală. Klaus Iohannis, mesaj pentru toți românii
Cum sunt luate restricțiile?

Restricțiile sunt prelucrate prin ordonanța militară. Măsurile și hotărârile se iau, de astfel, prin ordinele guvernului. Începând cu data de mâine, se va ieși din casă doar pe baza de declarații sau adeverințe. Este interzis să circuli dacă nu deții un act care să îți permită acordul, indiferent de ora la care părăsești domiciliul.
Totodată controalele au început deja să se facă, iar cine nu respectă măsurile de prevenire va fi amendat sau va avea chiar dosar penal. Aceste măsuri se iau în funcție de evoluția pandemiei. De astfel, numărul amenzilor a crescut noaptea trecută. Amintim că numărul persoanelor infectate a ajuns la 762 de cazuri în România.

Declaraţie uluitoare a unui şef de stat despre coronavirus: ”Este un truc mediatic. Boala asta e o gripă ușoară”

ADRIAN BACIU 24/03/2020, 
Președintele Braziliei ia în derâdere coronavirusul: ”Este un truc mediatic. Boala asta e o gripă ușoară”. Credit line: Sergio LIMA / AFP / Profimedia

Jair Bolsonaro, președintele în funcție al Braziliei, a oferit o declarație de-a dreptul incredibilă legată de pericolele pandemiei de coronavirus cu care se confruntă întreg mapamondul. Asta în contextul în care aproape toată planeta e paralizată de pandemie.
Președintele Braziliei ia în derâdere coronavirusul: ”Este un truc mediatic. Boala asta e o gripă ușoară”
Reprezentant al forțelor de dreapta din Brazilia, Jair Bolsonaro și-a acuzat pe dușmanii din politică și presă că încearcă, în mod intenționat, să manipuleze cetățenii cu privire la pericolele coronavirusului.

Șeful statului sud-american este mâhnit din cauza faptului că guvernanții din Rio de Janeiro și Sao Paulo, care îi sunt opozanți pe scena politică, au îndemnat oamenii să se izoleze în case în această perioadă de pandemie.
”Oamenii vor vedea în curând că au fost păcăliți de către acești guvernanți și de marea parte a mass-media când vine vorba de coronavirus”, a spus Jair Bolsonaro, potrivit The Guardian.
Conform sursei citate, în opinia președintelui Braziliei, coronavirus, boală care a ucis peste 15.000 de oameni pe Glob, nu reprezintă decât o ”gripă ușoară”, acesta acuzând isteria mediatică născută în jurul acestui subiect.

2020-03-21

In plină pandemie, Italia lovită de un cutremur

https://huff.ro/extern/in-plina-pandemie-italia-lovita-de-un-cutremur-203419
21 martie 2020
Autor Huff , în Externe

Italia este tot mai afectată de pandemia de coronavirus, iar acum 9 minute pe 21 martie s-a înregistrat un cutremur de 3.1 grade pe scara Richter.

2020-03-19

CUTREMUR neobişnuit în ROMÂNIA în urmă cu puţin timp

Z.P. | 2020-03-19
Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un cutremur cu magnitudinea 4 s-a produs joi, la ora locală 13:51. Dar nu în zona Vrancea, unde se produceau în mod obişnuit, ci în zona seismică Făgăraş-Câmpulung, judeţul Dâmboviţa.
Seismul a avut loc la o adâncime de 60 de kilometri.
Cutremurul s-a produs la 48 km sud de Braşov, 59 km nord-vest de Ploieşti, 60 km nord-est de Piteşti şi 106 km nord-vest de Bucureşti.
În această lună, în România au avut loc în total 18 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,4 pe scara Richter.
Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 km, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost simţit şi la Bucureşti.cutremur, romania, dambovita

2020-03-08

Analfabeţii de pe strada Dsida

Tihi 10 iulie 2009
Ieri, in data de 8 iulie 2009, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a schimbat numele strazii Dsida Jenő (se pronunta Gida Ieneu) pe motiv ca numele de familie al poetului seamana cu acronimul romanesc al bolii AIDS – SIDA. O întamplare luată parca dintr-un grotesc, o satiră a societăţii româneşti. Cu toate că a trăit la Cluj, a tradus în maghiară Eminescu şi Arghezi, oferind astfel un pod important în cunoaşterea culturii româneşti de către maghiari, meritele sale în materie de literatură pălesc în ochii clujenilor, care se cramponează de un nume criptic ce le-a adus numai nenorociri, spun ei.
Cine a fost Dsida Jenő?
Dsida Jenő (n. 1907 la Satu-Mare, m. 1938 la Cluj) este unul dintre cei mai buni nu doar poeţi, ci şi traducători din marea poezie europeană, inclusiv românească: Eminescu, Arghezi, Georg Trakl, F. Schiller, Goethe, Baudelaire.
A trăit într-o perioadă zbuciumată, marcata de evenimentele tragice ale primului război mondial, însa în operele sale nu s-a lasat influenţat de natura inumanp, demonică a războiului:
“Cred in frica de dumnezeu, in curaj, in frumusetea eterna a vietii independenta de context. Cred in puterea fara limite a zambetului.”
Are între cele 20 de poeme traduse o adevărată perlă în limba română:

O, prietenă gustă cu mine dulceaţa acestui palid anotimp,
pierde-te-n timpul ce se-mplineşte domol şi tăcut.

Tăcerea somnoroşilor miei este aceasta
şi sărbătoarea în oraşul perenităţii.

Fără glas e suspinul, doar florile se-apleacă mai mult;
în inimă, pacea firelor de iarbă de anul trecut.

Se simte mireasma mărilor ce scad, evaporîndu-se,
edenu-i desăvârşit ca o sferă, nu i se poate adăuga nimic.

În cădere, castanele se opresc în aer.
Iar îngerii umblă pe vîrfuri.”

(Elysium, p. 130)
„Poeziile lui Dsida Jenő sînt printre cele mai inspirat traduse din toată antologia lui. Ţinînd cont şi de perioada în care a trăit şi a scris, nu-i găsesc poetului maghiar nicio similitudine în poezia română contemporană lui. Dsida Jenö pare mai sincron european, mai emancipat liric, mai modern decît majoritatea poeţilor români ardeleni congeneri lui.” (Vasile Dan: Poeţi maghiari din Transilvania – http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=289)
Pt. detalii despre cele întâmplate citiţi aici: http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=27511
Considerăm o ruşine cele întâmplate, o imbecilitate şi incultură tristă a celor care au votat această decizie.

2020-03-02

Pentru că am citit numai impresii pozitive despre Budapesta, m-am dus să văd cu ochii mei „miracolul maghiar”: ce (nu) mi-a plăcut în capitala Ungariei

Foto: Guliver/Getty Images

Pentru că nu ajunsesem până acum să vizitez Budapesta și fiindcă auzisem, citisem numai impresii pozitive, m-am hotărât să petrec câteva zile de vacanță în capitala Ungariei. Și s-a confirmat ce auzisem, a fost chiar peste așteptări. Un oraș extraordinar, cu foarte multe clădiri vechi, dar restaurate, cu arhitecturi deosebite, cu o infrastructură bine gândită cu un secol în urmă, linii de tramvai pe ambele maluri ale Dunării, chiar lângă apă, șosele, poduri spectaculoase de traversare. Piațete, trotuare, zone pietonale, toate pavate cu materiale de calitate, mobilier urban de bun gust. 
Totul este gândit pentru a atrage turiști, promovându-se orice produs autohton, punându-și foarte bine în valoare istoria locală și națională, speculând poziționarea orașului la Dunăre cu oferte de croaziere de zi și de noapte. De altfel, cinstirea eroilor este o preocupare a națiunii, este în educația lor, la tot pasul vezi statui impresionante, alături de clădirile impunătoare ce datează din perioada imperiului austro-ungar. 
Transportul public funcționează „ceas", mijloacele de transport sunt în majoritate noi, iar tramvaiele au un aer retro, dar sunt reabilitate și foarte îngrijite. Domină liniștea, curățenia și impresia de siguranță. 
În legătură cu curățenia m-au impresionat în mod deosebit halele pieței centrale, unde se perindă mii de oamenii. Vitrinele de sticlă și lemn aveau un aer proaspăt, iar gresia de pe pardoseală strălucea, degajând un miros plăcut. Existau două utilaje care curățau, periau, spălau culoarele de trecere printre standurile cu exponate cu aspect de vitrine. Când traversam faimoasa Vaci Utca, pentru a ajunge într-o stație de autobuz la 5:45 a.m., la întoarcere spre aeroport, într-un magazin renumit angajatele curățau de zor vitrinele, iar alături, la o terasă, două persoane verificau copertina terasei. La toaletele aeroportului domnea igiena, pur și simplu lucea totul, mirosea plăcut. 

Foto Guliver/Getty Images

Impresia generală a acestei vacanțe a fost una de stat funcțional și civilizat, a unei națiuni care știe ce vrea și în ce direcție se îndreaptă. 
Cu toate acestea, nu afirm că totul este perfect. De exemplu, ce nu mi-a plăcut a fost faptul că, deși este un oraș invadat de turiști, unii dintre locuitori nu au nicio problemă în a-și păstra tradiția de a scoate în weekend ce au de aruncat la colțul străzii, strângându-se mormane de vechituri. Pe care apoi le „vizitează” alții, care încep să scurme, căutând una, alta și creând un spectacol nu prea plăcut ochiului. Dar locuitorii nu au nicio problemă în acest sens, peste tot vezi grămezi de lucruri vechi. Într-adevăr, a doua zi apare serviciul public de salubrizare și curăță, dar preț de câteva ore bune, chiar o zi, aceste vechituri zac pe trotuare. 
În contradicție, întorcându-mă cu un microbuz de la aeroport către casă, probabil și pentru faptul că nu șofam și fiindcă veneam dintr-o țară în care am remarcat curățenia, am avut timp mai bine să analizez marginea drumurilor noastre. Peste tot, dar absolut peste tot, o mizerie de nedescris. Pe toată distanța de 230 de kilometri, gunoaie de tot felul, sub parapeți, pe margine, în păduricile de lungă drum, la intrare, ieșire din localități, în localități. PET-uri, doze de aluminiu, pungi, sticle, ambalaje, cârpe, toate care se descompun în zeci și sute de ani. Un aspect îngrozitor, cu efecte nocive asupra naturii și sănătății noastre.
Un aer de țară abandonată de noi toți, noi cei care aruncăm orice, oriunde fără să ne gândim la consecințe, noi cei care avem lacune în educație în legătură cu protecția mediului și în înțelegerea normelor de conviețuire. Problema este că nu intervenim, iar mormanele de gunoi cresc până ce probabil, la un moment dat, ne vor acoperi.
Acțiunea domnului Lucian Mândruță „cu drumurile curate" este salutară, cred că este singura soluție ca să schimbăm în bine situația tragică în care ne aflăm. Cu sprijinul autorităților, evident. Dar apoi apare o altă problemă. După ce curățăm, cine păstrează?