2012-05-31

Reportaj literar cu iz electoral


Am să depăşesc descurajarea care mă încearcă, la gândul, câţi vor pufăi dezaprobator văzând titlul şi am să scriu mica mea istorisire pentru cei care depăşindu-şi repulsia provocată de titlu,vor citi,totuşi aceste rânduri.
Ploua cu găleata, când am pornit la drum de la Cluj către Munţii Apuseni, într-o comună aflată la poalele Munţii Gilîului. Fiind duminica de Rusalii, şoselele erau libere, dar circulaţia era îngreunată de condiţiile meteorologice nefavorabile.Trebuia să fii foarte devotat unei cauze să porneşti la drum pe asemenea vreme.
Ca un bun jucător de echipă ce sunt, înarmată cu determinarea cuiva care luptă pentru o cauză dreaptă, am făcut abstracţie de intemperiile naturii, şi stând cuminte pe scaunul de lângă şofer, îmi compuneam în gând discursul.
Destul de greu se întâlneau în gândul meu frazele, fiind zdruncinate şi la propriu şi la figurat din cauza drumului judeţean, pe care confratele meu de la volan, cu îndemânarea unui pilot de Formula Unu ocolea craterele (mărturii vii ale epocilor glorioase care s-au perpetuat pe la noi până în ziua de azi) M-am referit la îndemânare nu şi la viteză deoarece viteza afişată pe bord nu depăşea 10 km/h.
Orice rău spre bine am avut timp să admirăm peisajul inegalabil al Apusenilor.
Primirea caldă a gazdelor noastre ne-a compensat însă pentru drumul lung de mai bine de o oră pe o distanţă remarcabilă de 13 km. Cu emoţii am păşit în Căminul Cultural al comunei, doldora de lume, eu suportul moral al viitorilor reprezentanţi ai zonei respective. Trebuie să recunosc, am rămas impresionată de dorinţa oamenilor de a se organiza în jurul unor idei, dacă este cea care îi reprezintă. Credeţi-mă chiar nu contează etnia, religia, nivelul de cultură. Aspiraţiile lor sunt concretizate efectiv spre acţiune chiar în echipă, fapt care mi-a insuflat un optimism şi o forţă care s-a resimţit şi în discursurile rostite cu mult  bun simţ al celor susţinuţi de mine. A fost prima dată când am înţeles „vox Populi - vox Dei”.
Dragii mei cititori, dacă mai auziţi pe atotştiutorii noştri (sunt mulţi la număr) spunând că „noi suntem doar nişte oameni care trăim pe o suprafaţă bine determinată geopolitic” credeţi-mă nu este adevărat. Pe meleagurile ţării noastre coabitează nu numai „nişte oameni” ci cetăţeni, care sunt conştienţi de statutul lor şi-o asumă, cu tot ceea ce înseamnă noţiunea de cetăţean.
Pe drumul de întoarcere, istoviţi dar mulţumiţi, eram cufundaţi în gânduri. Dragul nostru „Schumacher”, de la volan a înâmpinat noi dificultăţi. Pe lângă craterele deja familiare, am dat de Cerberul nostru mioritic înconjurat de dulăii care au început să ne zgâlţâie maşinuţa. O uşoară boare de frică a trecut peste mine. Micul fruct al muncii mele de câţiva ani, peste hotare unde „câinii umblă cu colaci în coadă” va pieri între colţii câinilor autohtoni. Am scăpat totuşi de peripeţiile din timpul campaniei electorale, drept mărturie stă această mică istorisire cu sau fără iz electoral.(Urban Imola,profesor)

2012-05-29

Pește contaminat la Fukushima, descoperit pe coasta Californiei

Yahoo! News
Efectele scurgerilor radioactive de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia) sunt vizibile la mii de kilometri distanţă. Pe coasta Californiei (SUA) a fost găsit peşte contaminat, provenit din apele Japoniei. Deşi cazul în sine n-are consecințe foarte grave – specialiştii susţin că peştele respectiv nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor – el ilustrează modul în care speciile migratoare pot purta poluarea pe distanţe mari, se arată într-un articol publicat de bbc.co.uk.
„Pentru noi, este o lecţie despre cât de interconectate pot fi eco-regiunile, aflate chiar şi la mii de mile distanţă”, a precizat Nicholas Fisher, profesor de știinţe marine la Stony Brook University. Împreună cu alţi colegi, el a examinat ţesuturi musculare aparţinând unei specii de ton.
Exemplarele au fost pescuite aproape de San Diego la câteva luni după incident. Toţi peştii aveau un nivel ridicat de cesiu radioactiv – izotopii 134 și 137. 
Concentraţiile erau de aproximativ zece ori mai mari decât cele constatate la respectiva specie înainte de Fukushima.

2012-05-11

Profitul net al Credit Agricole s-a prăbușit cu 75% în primul trimestru

De Adevarul.ro | adevarul.ro 
Profitul net al Credit Agricole s-a prăbușit cu 75% în primul trimestru
Credit Agricole SA, a treia cea mai mare bancă franceză, a declarat că profitul pe primul trimestru al acestui an a scăzut cu 75%, mai ales din cauza situației din Grecia.
Acțiunile băncii au scăzut cu 4% pe bursa din Paris, după ce aceasta a raportat un profit de 252 milioane de euro, sub estimările de 482 de milioane de euro ale analiștilor intervievați de agenția de știri Bloomberg.
Credit Agricole a suferit pierderi nete de 940 de milioane de euro legate de Emporiki Bank of Greece SA, reprezentanța grecească achiziționată în 2006, precum și de pe urma restructurării datoriei Greciei. Banca franceză se chinuie să facă față acestor pierderi după ce a raportat prima pierdere la nivel anual în 2011.
Credit Agricole continue să sufere din cauza Greciei”, a declarat Valerie Cazaban, manager de fond care ajută la gestionarea a 80 de milioane de euro cu Stratege Finance și care deține acțiuni ale băncii, în cadrul unui interviu acordat Bloomberg înainte ca informațiile să fie publicate. În Grecia, banca franceză „nu se poate proteja, fiindu-i extrem de dificil să supraviețuiască”, a adăugat Cazaban.
Acțiunile Credit Agricole au scăzut cu 10 cenți la 3,39 de euro în deschiderea ședinței de astăzi a bursei din Paris, ele pierzând 22% în decursul acestui an. Acțiunile BNP Paribas SA, cea mai mare bancă franceză, au scăzut cu 6,1% în 2012 iar cele ale Societe Generale SA, a doua cea mai mare bancă, s-au menținut la același nivel de la începutul anului.
Pierderile suferite în Grecia au fost oarecum contrabalansate de un câștig de 466 de milioane de euro după ce Credit Agricole și-a răscumpărat obligațiunile.
Obs.red.
Poate se intreabă cititorul de ce am ales această stire? Simplu, Banca de Credit Agricol din Lyon era una dintre preferatele noastre in refacerea agriculturii tarii noastre. Acum ca au luat o teapă mare în Grecia pierzând aproape un miliard de euro nu mai riscă si în România.