2014-04-13

Un român vrea să dea lovitura în Europa cu usturoiul negru: nu are miros și e mai sănătos!

Autorul: Tudor Matei în Actualitate, Economie 19 martie, 2014 1
Usturoiul negru este cea mai la modă legumă zilele acestea. Usturoiul negru a fost, timp de secole, unul dintre secretele longevității asiaticilor, iar procedeul obținerii sale a fost păstrat cu sfințenie de către coreeni până de curând. Cultivarea usturoiului negru este similară cu cea a unui soi tradițional, dar după recoltare, cățeii sunt macerați în condiții speciale.
Un agricultor din Piatra Neamț a reușit să aclimatizeze la ferma sa un soi de usturoi asiatic, fără gust înțepător și miros neplăcut, dar foarte sănătos, având proprietăți vindecătoare.
Nu are acel miros supărător, dar are o aromă profundă. Când m-am documentat ulterior și am citit cât este de bun pentru sănătate, că este folosit în centre medicale, m-am decis să devin și eu producător de usturoi negru. Dacă voi reuși această perfomrnață nu voi fi singurul din România, ci singurul producător de usturoi negru din Europa!”, a declarat Gabi Sandu, pentruAgrointeligența.
Fermierul a explicat că usturoiul negru se obține printr-un procedeu special, o macerare realizată timp de 45 de zile, interval în care căpățânile se păstrează într-o încăpere foarte bine izolată, la o temperatură constantă și o umiditate ce nu are voie să varieze cu mai mult de 5%.
Aclimatizată la noi în țară, producția de usturoi negru are o rata de succes de 60-70%, dar agricultorul speră ca anul viitor să poată vândă și engross. Prețul unei căpățâni de usturoi este de 6 lei.
Tot Gabi Sandu este cel care a adus în România și cartoful mov, una dintre cele mai profitabile culturi, ce poate aduce câștiguri de peste 200.000 de euro la hectar