După ce cu o seară înainte 50.000 de oameni au cerut în faţa Ministerului Justiţiei renunţarea la ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale, ministrul Florin Iordache organizează în această dimineaţă consultări publice cu societatea civilă pe marginea celor două proiecte de acte normative. Deocamdată, Guvernul nu pare dispus să renunţe, atât ministrul Justiţiei, cât şi premierul Sorin Grindeanu susţinând că în calcul sunt luate trei variante: OUG, asumarea răspunderii sau proces legislativ normal.
"Aştept de la Ministerul Justiţiei, ca premier, pentru că până în acest moment nu îmi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei, e foarte multă democraţie, să vină cu cea mai bună soluţie. (...) Modalitatea în care vor fi adoptate, că vor fi prin OUG, că vor fi trimise la Parlament ca proiecte de legi, că va fi asumarea răspunderii, toate aceste modalităţi sunt legale", a declarat duminică seara prim-ministrul Grindeanu.
Cât priveşte protestele masive din Bucureşti şi din marile oraşe, şeful guverului a afirmat că respectă opiniile argumentate şi că există un drept legal să protestezi paşnic, adăugând că libertatea de exprimare trebuie "să fie însoţită de bun-simţ".
Premierul a susţinut că a urmărit opiniile care au reieşit din proteste şi că multe au avut "distrosiuni".
"De multe ori, această hiperbolizare a binelui şi fanatismul în a crede că ceea ce gândeşti tu e corect s-ar putea să ducă la rău", spus premierul.
Grindeanu a spus că au fost semne că protestele au fost politizate.
"Am urmărit tot ceea ce s-a întâmplat, şi ceea ce s-a strigat, si sunt semnale, sunt anumite lucruri clare politic în aceste întâlniri, cum sunt oameni care sunt veniţi în piaţă fără de culoare politică, dar în urmă cu şase săptămâni noi am avut alegeri. Cele mai bune sondaje, păreri, modul în care te exprimi într-o ţară democratică se fac prin alegeri, iar noi am câştigat aceste alegeri", spus Grindeanu.
Peste 200 de persoane s-au înscris la consultarea de luni organizată de Ministerul Justiţiei pe proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale.
"Înţeleg că sunt peste 200 din cei 2.500 care ne-au scris. Toată lumea care a solicitat să participe fără îndoială poate participa. Chiar dacă am stabilit că până astăzi (vineri-n.r.) la ora 12.00 cine vrea să se înscrie, am prelungit programul până în seara asta. Cine doreşte să aibă un punct de vedere o să-i primim şi o să îşi spună părerea că e asta e rolul consultării. Sunt peste 200", a declarat, pentru Mediafax, ministrul Justiţiei.