2018-12-01

Prima moschee din România construită de români convertiti la Islam

26.11.2018 01:
Prima moschee din România construită de românii convertiţi la Islam a fost inaugurată în localitatea Rediu, comuna Bîra, județul Neamț, în anul 2014. (prima chemare la rugăciune a fost vineri, 27 iunie 2014). Moscheea s-a ridicat la inițiativa lui Daniel Cîniparu, român convertit la islamism în 2004, și este închinată Mariei, cea care a dat naştere, aşa cum prorocise şi Moise, Mântuitorului Isus. Aceasta este prima moschee din România construită de românii ce s-au convertit la Islam şi au ajutat cu donaţii în bani şi materiale. Comunitatea musulmană de la Rediu are 12 membri, pe o rază de 30 de kilometri. În comuna Bîra, doar familia Cîniparu este convertită la islamism.
Şi creştinii s-au născut, toţi, musulmani - a declarat musulmanul Daniel Cîniparu. Lucrurile minunate pe care le-am găsit în Biblie şi le-am citit timp de 20 de ani m-au determinat să trec la islamism. În Eveanghelia după Matei şi în Evanghelia după Marcu se spune că Isus a venit pentru oile rătăcite ale lui Israel. Moise aduce un avertisment în care prezice că va veni cineva pentru toţi oamenii care va fi la fel ca el, care va da legi. Este înfiorător că 2.000 de ani oamenii au crezut că este Isus, dar nu este Isus, ci Mohamed. Isus a venit pentru poporul lui Israel. Mohamed a venit pentru toţi oamenii...Ce înseamnă să fii musulman? Să te rogi la un Dumnezeu. Îl iubim pe Isus, pacea să fie asupra lui, o iubim pe Maria, îl iubim pe Moise, pe Avram. Îl adorăm pe Dumnezeu... La noi există obiceiul ca moscheea să fie considerată ca inima în trupul unui om. Este locul în care oamenii se închină la Dumnezeu, dar este şi locul unde oamenii îşi discută problemele din comunitate. Este locul unde oamenii socializează, unde oamenii respiră împreună. Este un loc deosebit, la fel cum inima este deosebită pentru corp. Putem să luăm multe organe de care corpul se poate lipsi şi noi mai trăim încă mulţi ani. În schimb, dacă luăm inima, s-a terminat. La fel de importantă este şi moscheea”.
La inaugurarea moscheii au participat Dănuţ Petrariu, primarul comunei Bîra, Constantin Ciobanu, viceprimarul comunei Bîra, Mimi Gherasim, funcţionar în cadrul Primăriei Bîra, muezinul Fawaz El-Agha din Iaşi, câţiva musulmani și medicul de familie din comuna Bîra, Filip Panait. Acesta din urmă a avut o nelămurire: 
Sunteţi suniţi, şiiţi sau alawiţi? Sunt mai multe categorii de musulmani. Voi trebuie să fiţi una din ele”. 
Suntem doar musulmani. Categoriile le-au făcut oamenii, nu Dumnezeu. Noi trebuie să fim supuşi la unul Dumnezeu”, a fost răspunsul lui Daniel Cîniparu.
Doctorul Panait a adus şi o pancartă, pe care scria: 
Musulmani, nu ardeţi bisericile creştine în Nigeria!”.
 El a explicat conţinutul pe larg al mesajului pe care a dorit să-l transmită, prin intermediul presei: „Creştinii şi musulmanii se consideră fraţi. În România, noi suntem foarte toleranţi şi libertăţile oferite de statul nostru sunt certe şi vizibile. Dovadă este că s-a ridicat aici o moschee. Am dori ca libertăţile pe care le oferim noi, ca popor creştin, să le avem şi noi când ne ducem în ţările musulmane. Adică am dori să avem biserici în Nigeria, fără să fie arse, am dori ca în Siria creştinii să nu mai fie convertiţi la Islam cu forţa, am dori ca în Arabia Saudită să avem biserici creştine, vrem peste tot frăţietate, peste tot şi libertate. Vrem egalitate în ambele sensuri”.