2019-02-08

Tãrile V4 - Orbán: cu toate deciziile majore să aşteptăm alegerile europarlamentare

2019. 02. 07.   MTI
V4 - Orbán: cu toate deciziile majore să aşteptăm alegerile europarlamentare
Bratislava, joi, 7 februarie 2019 (MTI) - Cu toate deciziile majore trebuie aşteptate alegerile europarlamentare din luna mai, adică decizia cetăţenilor europeni - a declarat prim-ministrul Viktor Orbán la Bratislava, cu ocazia întâlnirii premierilor din Grupul de la Visegrad (V4) cu cancelarul Germaniei.
Prim-miniştrii ţărilor V4 (Republica Cehă, Polonia, Ungaria şi Slovacia) au discutat cu cancelarul german, Angela Merkel, iar după întâlnire, la conferinţa de presă comună, Viktor Orbán a subliniat că după alegerile europarlamentare trebuie continuată cooperarea dintre V4 şi Germania, dezbaterile desfăşurându-se, şi de această dată, pe un “ton pozitiv şi unul sincer”.
În opinia premierului ungar, la reuniunea actuală au participat statele-cheie ale UE, deoarece nucleul Europei este dat de ţările care se remarcă prin performanţă. Pe baza datoriei publice, a deficitului bugetar, a exportului, a ratei şomajului, a sistemului bancar şi a reformelor structurale, acestea sunt statele-cheie ale Europei, iar V4, alături de Germania, este motorul creşterii economice în Europa.
El a menţionat că ambele părţi doresc o Europă puternică şi, din acest motiv, vor să lucreze împreună şi în viitor.
Viktor Orbán a subliniat că nu se ştie cum va arăta Uniunea Europeană după alegerile europarlamentare, dar este sigur că “nu va mai fi aşa cum a fost până acum”. UE se va schimba, cetăţenii europeni vor decide direcţia – a explicat el. El a mai adăugat că dacă dorim o Europă democratică – “şi o dorim” – caracterul, direcţia de mişcare a acesteia o pot decide doar cetăţenii.
Prim-ministrul ungar a declarat că “se poate discuta despre natura democraţiei – liberală, iliberală sau chiar creştină” – dar este cert că “demosul” nu poate fi exclus din formula democraţiei”.
“Dacă am ignora voinţa cetăţenilor europeni, atunci nu vom construi o Uniune Europeană, ci un imperiu, şi ne-am întoarce de unde am plecat acum trei decenii, împotriva căruia ne-am revoltat cu 30 de ani în urmă, un imperiu în care trebuia să executăm ordinele venite din centrul imperiului” – a precizat acesta. El a mai adăugat că am scăpat de acesta şi nu vrem să ne reîntoarcem aici.
Potrivit lui Viktor Orbán, întrevederea a fost pozitivă şi onestă deoarece “succesul istoric comun suprascrie întotdeauna dezbaterile actuale”. Iar în acest caz există un “imens” succes istoric, deoarece acum 30 de ani Germania şi Europa erau încă divizate, iar acum ambele sunt reunite ” – a subliniat premierul ungar.
Răspunzând la o întrebare, prim-ministrul Ungariei a declarat că statele membre ale UE văd lumea în mod diferit, iar acest lucru se evidenţiază cel mai clar prin migraţie. Cu toate acestea, este bine că lumea este văzută în mod diferit, diferenţele în UE reprezintă valoare – a opinat acesta.
În răspunsul său la o altă întrebare, Orban a declarat că 80% din banii UE pe care îi primim se reîntorc în ţările din care provin, astfel “nu putem accepta în niciun fel reproşurile”. În plus, orice companie europeană poate aplica la proiecte UE – a adăugat premierul.
El a vorbit şi despre întâlnirea ce va urma cu ministrul de externe al SUA, care va sosi luni la Budapesta, “pe ordinea de zi sunt probleme legate de politică militară şi de securitate”. Ei trebuie să vorbească, în special, despre Ucraina, care este un vecin important al Ungariei dar, în acelaşi timp, “opinia Ungariei cauzează dificultăţi în cooperarea dintre Ucraina şi NATO” – a explicat premierul ungar. El a adăugat că “în Ungaria există un guvern cu o atitudine prietenoasă faţă de Ucraina, dar în Ucraina există un guvern anti-maghiar, iar din cauza acestei situaţii apar conflicte”.