2019. 05. 05. - MTI
Budapesta, duminică, 5 mai 2019 (MTI) - Preşedintele american şi guvernul ungar au o poziţie anti-migraţie la fel de puternică, iar Ungaria îşi apără graniţele la fel cum o fac şi Statele Unite, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, într-o emisiune de duminică a postului public ungar Radio Kossuth.
Péter Szijjártó a vorbit despre asta în contextul în care preşedintele american Donald Trump îl va primi la data de 13 mai, în cadrul unei vizite oficiale, pe prim-ministrului ungar Viktor Orbán.
Şeful diplomaţiei ungare a subliniat că în cadrul dilemei politice mondiale, preşedintele SUA şi guvernul ungar au un punct de vedere similar, întrucât ambele părţi pun interesul naţional pe primul loc şi privesc securitatea cetăţenilor proprii, ca fiind lucrul cel mai important, alături de apărarea valorilor creştine şi protejarea realizărilor culturale.
În plus, nu este deloc întâmplător că Statele Unite şi Ungaria se numără printre cele şase ţări care au votat împotriva pachetului ONU privind migraţia globală, a spus Péter Szijjártó, adăugând că, la fel cum la nivel european printre forţele politice anti-migraţie se află în curs de dezvoltare o alianţă, şi la nivel global se formează una similară.
Ministrul a subliniat că întâlnirea este o oportunitate excelentă şi pentru ca Donald Trump şi Viktor Orbán să îşi coordoneze poziţia şi activităţile anti-migraţie în cadrul organizaţiilor internaţionale, totodată va exista oportunitatea de a discuta despre cooperarea bilaterală politică, economică şi în
domeniul apărării.
Péter Szijjártó a mai spus: se speră ca la alegerile europarlamentare cetăţenii europeni să pună viitorul continentului în mâinile unor politicieni care reprezintă interesele naţionale, şi nu în mâinile birocraţilor de la Bruxelles.
Miza alegerilor din 26 mai este aceea dacă în următorul Parlament European se vor afla în majoritate forţele politice care sprijină migraţia sau forţele politice care se opun acesteia, a spus ministrul.
Politicianul ungar a subliniat că central-europenii, maghiarii şi italienii reprezintă cu toţii acelaşi punct de vedere, potrivit căruia migraţia trebuie stopată, însă la Bruxelles şi în numeroase ţări din Europa de Vest se doreşte mai degrabă organizarea migraţiei.
În schimb, guvernul Ungariei reprezintă un punct de vedere anti-migraţie şi crede că Uniunea Europeană poate fi puternică numai dacă este alcătuită din state membre puternice, a reamintit, subliniind apoi că o ţară, o naţiune poate fi puternică numai dacă ţine la propria sa cultură şi religie, la patrimoniul său istoric şi la tradiţii.
“Astăzi, cei de la Bruxelles vor să ne ia aceste lucruri, la fel cum doresc să ne ia şi dreptul de a decide singuri cu cine dorim să convieţuim sau cui vrem sau nu vrem să îi permitem să intre în propria noastră ţară”, a punctat Szijjártó.