2019-09-28

Lucian Mîndruță: Am strâns gunoaiele cu niște voluntari într-un sat. La birt, vine o femeie și îmi spune: „Păi să veniți și la noi pe uliță”

(Foto Guliver/Getty Images)

Împreună cu un grup de voluntari din comunitatea sa de cicliști și cu câțiva angajați de la o firmă de salubritate, aflați în timpul lor liber, jurnalistul Lucian Mîndruță a participat recent la strângerea gunoaielor de pe marginea drumurilor din câteva sate. Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, Mîndruță a povestit cum, la finalul acțiunii de curățenie, o femeie din sat l-a întrebat dacă nu poate merge, cu voluntarii, să strângă gunoiul și pe ulița unde locuia aceasta.
„Un sat mai încolo am trecut prin localitate și am strâns gunoaie. La întoarcere, m-am oprit la birtul satului să îmi iau ceva de băut. Și vine o doamnă la mine: «Ce faceți, maică, aici? » Nu era o femeie în vârstă, era la 30-40 de ani, perfect capabilă de muncă. «Ce faceți?». «Păi am strâns pe aici ». « A, păi să veniți și la noi pe ulița aia, în dreapta ». «Voluntariatul » ei era la nivel verbal. Îmi spunea unde mai e de strâns. Cu asta m-a ajutat femeia de acolo din sat. Altă femeie a zis că «sunt destui disponibilizați din aștia care acum sunt asistați social, în sat, de ce nu îi pun pe ei? » Vorbeau ei, între ei. «E, păi da' primarul nu poate să facă asta, pentru că nu îl mai votează oamenii»”.
Întrebat de Lucian Mîndruță de ce nu îi amendează pe oamenii care aruncă gunoaie, primarul din Lipia, unul dintre satele unde jurnalistul a participat la acțiunea de curățenie, i-a spus că, atunci când i-a amendat, Curtea de Conturi i-a imputat lui amenzile neîncasate. 
„Am discutat cu primarul din Lipia si l-am întrebat, domne, oamenii aruncă gunoi, de ce nu le dați amendă? Păi le-am dat amendă anul trecut. Și? Păi și a venit Curtea de Conturi și mi-a reproșat că nu am colectat amenzile. Și acum cum să le colectez, că oamenii fie sunt săraci, fie nu vor să plătească amenzile. Și atunci Curtea de Conturi, zice primarul, mi-a imputat mie banii. Ca să înțelegi cât de strâmb funcționează statul român. Cât de stupid e în propriile legi, care se luptă unele cu altele. Ce credeți că a făcut primarul anul acesta? Nu a mai dat amenzi”, a povestit Lucian Mîndruță

2019-09-21

Orban Viktor se pregateste sa se incoroneze Basileus Balcanicon, βασιλεύς Βαλκανική

Autorul articolului, desi are date certe despre dezvoltarea economiei ungare, crede cã numai prim ministrul ungar este "vinovat" de cresterea economicã, de peste  5 % în acest an. Uitã cã în 2010 economia ungarã era în pragul falimentului de guvernul social democrat a lui Gyurcsány Ferenc, care  a cam vândut tot ce era în proprietatea statului  si a luat tot feluri de imprumuturi neperformante, indiferent cã era strategic sau nu. Dupã preluarea conducerii guvernul condus de cel pe, care criticã autorul, a salvat atât economia cât si statul maghiar de la faliment. Prin alegerea unei echipe de specialisti în economie Orbán Viktor a format un guvern redutabil , care prin mãsuri unortodoxe  a reusit sã parcurgã un drum ascedent. 
Premierul Orban Viktor a fost primul care a reusit sã plãteascã datoriile Ungarei la FMI  si a preferat sã aratã usa conducerii FMI cu toatã opozitia conducãtorilor UE. Acest fapt a arãtat cã mult criticatul Orbán stia ce este bun pentru propriul popor si nu ce era "doleanta" celor de la UE. Oare conducãtorii nostrii s-ar preta la asa ceva? Desigur asta este o întrebare retoricã si stim si rãspunsul, dar suntem sigur cã si domnul analist Petrisor, autorul articolului, stie , dar probabil cã i s-a impus sã scrie articolului de mai jos. 
Guvernul ungar condus de premierul criticat si batjocorit de autorul articolului a fãcut posibil rãscumpãrarea mai toate serviciile comunale, apa, gazul, curentul electric, etc. sunt din nou în patrimoniului statului, ce permite ca locuitorii Ungariei sã aibã reducere de pânã la 50% a cheltuielilor de regie! Mãsura mult criticatã de UE si cei din partidele europene de stânga(?!?)...
Numai invidia sau prostia unora, care scriu tot felul de articole de tipul "basileus balcanion" nu ar ajunge ca si poporului autohton sã-i meargã bine.
Dacã citim articolul de ma jos observãm cã o serie de mãsuri, care au fost introduse de guvernul ungar, ar putea fi un exemplu de urmat conducãtorilor din tara noastrã, indiferent din ce partid fac parte.
In articolul apar niste date, care aratã diferentele dintre politicile economice dusã de cei din Ungaria si România. Un popor de 20 milioane are cotã pe cap de locuitor  din PIB mult inferior fatã de un popor de numai 9 milioane de locuitor. Asta ar trebuie sã preocupã analistul si  nu prosstiile cu "basileus"
Apropo autorul are o viziune foarte gresitã când trateazã probema gazului din Marea Neagrã, pentru cã resursele tãrii noastre se pot valorifica prin conductele europene, care trec prin Ungaria, ele fiind interconectate "dus-intors".  Firma americanã, care a obtinut dreptul de exploatare nu doreste sã facã investitie majorã fãcând astfel jocul guvernului american care vânde tãrii noastre gaz de sist, lichefiat la un pret, care este mult mai convenabil lor si nu românilor! 
Analistul ori nu stie ori nu este pregãtit sã spunã lucrurilor pe nume, dar este problema lui. Cititorul poate decide cine are dreptate. HZ.  
Petrisor Peiu, analist 21 Septembrie 2019

Viktor Orban

In noul guvern al Uniunii Europene, Comisia von der Leyen, ungurul Trocsanyi Laszlo, trimisul lui Orban Viktor la Bruxelles, a fost desemnat Comisar pentru Extindere si Vecinatate. Adica el va fi cel care va gestiona negocierile de aderare ale Serbiei, precum si celelalte dosare din complicata regiune a Balcanilor. Omul de incredere al lui Orban va fi cel care va aduce Serbia in Uniune si o va concilia cu Kosovo.
Orban Viktor nu este un politician obisnuit, el nu are un program politic, el are o viziune pentru Ungaria, pe care o proiecteaza in realitatea unei Europe care se face ca nu ii intelege personalitatea. Pentru a intelege omul, trebuie spus ca Orban Viktor este printre putinii conducatori din lume care isi permite luxul de a aloca o zi pe saptamana pentru citit; o zi pe saptamana nimeni si nimic nu il poate deturna pe Orban de la citit. Probabil ca tot ceea ce citeste ii desavarseste planul prea mare pentru o tara atat de mica.
Premierul maghiar, aproape numit pe viata, a visat o Ungarie care sa fie liderul Europei Centrale, dar a renuntat curand la aceasta, cand a inteles ca dimensiunile teritoriului, economiei si demografiei maghiare nu il indreptatesc sa spere la acest statut. Mai mult, in acea regiune, Polonia se proiecteaza pe sine drept lider, cu mult aplomb si cu suficienta indreptatire, iar Austria si Cehia sunt economii mult mai puternice si mai sofisticate decat modesta patrie a lui Orban.
In acest context, conducatorul ungurilor si-a reorientat, cu pricepere, viziunea de putere regional, proiectand imaginea unei Ungarii-lider al lumii balcanice. Punctul final, simbolic vorbind, al visului lui Orban este, probabil, incoronarea sa, in catedrala Hagia Sophia, ca Imparat al unui Imperiu balcanic de inspiratie bizantina, Basileus Balcanicon, βασιλεύς Βαλκανική
Singura piedica in calea visului maretiei maghiare renascute este destinul natural al Romaniei de a inspira si influenta zona balcanica. Romania este o tara de peste doua ori mai intinsa decat Ungaria, romanii sunt de doua ori mai numerosi, iar economia noastra o intrece binisor pe cea maghiara, cu toate ca se afla in aceeasi liga. Cu toate acestea, Orban are de partea sa lipsa de determinare a conducatorilor de la Bucuresti, precum si absenta oricaror ambitii regionale ale guvernantilor nostri. Bucurestiul pare preocupat mai degraba de mize interne mici, pe termen scurt, decat de asezarea sa in centrul politic si economic al regiunii din care face parte.
Acum patru luni, in aprilie, Slovenia a fost zguduita de un scandal major: ziarul local Mladina dezvaluia modul in care un inalt functionar al Uniunii Europene, Istvan P. Szekely pe nume, isi folosea functia pentru a facilita bancii maghiare OTP castigarea licitatiei pentru cumpararea bancii slovene Abanka (sursa: AICI).
Tot atunci ieseau la iveala multe dintre aranjamentele pe care Ungaria le realizase in micuta tara fosta iugoslava: Imre Balogh, un apropiat al lui Orban, fusese numit de guvernul sloven la conducerea DUTB d.d, agentia de management al activelor bancare, chiar vanzatorul bancii Abank adica, patru ani mai devreme, tocmai pentru a "pregati" aceasta privatizare, concomitent cu plasarea unui membru al FIDESZ (partidul lui Orban), Laszlo Urban, in conducerea altei banci, NLB, detinuta tot de catre OTP. Totul pe fundalul unei relatii extrem de apropiate dintre ambasadoarea maghiara la Liubliana, Edit Szilagyine Batorfi, si guvernatorul bancii centrale slovene, Bostjan Vasle.
Aceste dezvaluiri nu au facut decat sa reaminteasca opiniei publice metodele prin care Budapesta se insinueaza in economiile balcanice: in anul 2011, analogul DNA din Croatia, USKOK, a declansat un scandal international major prezentand probele prin care se dovedea ca fostul premier de la Zagreb, Ivo Sanader, acum in puscarie, primise o mita de 10 milioane de euro de la Zsolt Hernadi, directorul companiei maghiare MOL, pentru a le ceda ungurilor managementul companiei croate de petrol, INA, la care MOL obtinuse in 2003-2008 peste 47% din actiuni in urma unei privatizari suspectate puternic in acei ani.
Cabinetul Orban gestioneaza toate aceste eforturi de a domina economic regiunea, coordonate si metodic infaptuite cu unicul scop de a da Ungariei o greutate majora in Balcani.
Ei bine, daca Ungaria este a 56-a economie a lumii (cu un PIB in metodologie PPP de 325 miliarde USD), Romania, cu un PIB in metodologie PPP de 542 miliarde USD, este a 41-a economie de pe glob. Diferenta de performanta economica este, insa, de partea vecinilor nostri, ei avand un PIB/locuitor de peste 33.000 USD, iar noi unul de nici 28.000 USD. Ungaria se "loveste" nu atat de diferenta de marime dintre economia noastra si a ei, cat de faptul ca egalizarea celor doua performante economice pare din ce in ce mai aproape, facand uitati anii 90, cand Ungaria era in alta liga:
Pentru a compensa dimensiunea modesta a propriei economii, Ungaria a impus o "internationalizare" remarcabila, prin atingerea unor praguri impresionante ale ponderii exporturilor sale (ale comertului exterior, in general) in PIB:
175% din PIB reprezinta comertul exterior in Ungaria, spre deosebire de 75%, cat este la noi...
A doua cale de a impune o Ungarie puternica in regiune este consolidarea unor companii mari, care sa permita utilizarea acestora ca vehicule de expansiune, astfel incat Ungaria are 71 de companii printre primele 500 din regiune, cu mult mai multe decat noi (doar 56 de astfel de companii). Si daca cea mai mare firma ungureasca, MOL, are o cifra de afaceri de peste 15 miliarde de euro, Dacia, cea mai mare firma de la noi, abia atinge 5 miliarde de euro cifra de afaceri. 
Cu niste mari campioni in ograda, Ungaria a acaparat piete din vecini. Iata, de exemplu, structura geografica a imperiului MOL:
Sau cea a imperiului OTP:
Noi? A da, de curand Banca Transilvania a cumparat a treia banca din Republica Moldova...
A treia cale de promovare maghiara este preluarea si utilizarea initiativelor regionale in propriile scopuri. Astfel, atunci cand a aparut Initiativa celor trei mari, Budapesta s-a uitat mai bine la fotografie si si-a dat seama ca se afla in centrul initiativei poloneze:
Si atunci, de ce sa nu profite de asta si sa seteze o agenda axata pe desenarea unei infrastructuri energetice si de transport care sa faca din Ungaria hub-ul regional, punctul de conexiune a Europei Centrale cu Balcanii, a Poloniei cu Balcanii. Cum putea sa minimizeze, insa, o tara atat de mare precum Romania? Simplu, alocandu-i un rol minor si facand ca proiectele de autostrada sa treaca doar pe la marginea tarii noastre:
Magistralele actuale de gaze ocolesc Ungaria, iar rusii vor sa excluda total Ucraina din calea de tranzit. Cum pot ungurii sa devina hub in aceste conditii? Simplu, ii conving pe romani sa faca o conducta care sa aduca gazul din Marea Neagra la... Budapesta:
Este vorba, desigur, de extensia Tuzla-Podisor, care va trimite prin BRUA cam tot ceea ce se va scoate din zacamintele de gaz de pe fundul marii. 
Sunt romanii reticenti cu acest proiect? Nu-i nimic, Orban isi va gasi avocati puternici, pe grupul Exxon si pe presedintele Trump. Cum a ajuns Ungaria sa se alieze cu Exxon, firma care se presupune ca va exploata gazele romanesti? Simplu, asta si-a propus si a urmarit...
In drumul sau neabatut spre cucerirea Balcanilor, Orban se foloseste de orice poate, inclusiv de initiativa chinezeasca a noului drum al matasii (One belt, one road-OBOR) pentru a construi o magistrala feroviara care sa scoata total Romania din traseul regional sud-nord:
Tot pe chinezi se bazeaza Orban si pentru realizarea caii ferate Budapesta-Cluj Napoca:
Si pentru a fi sigur ca Romania nu va fi niciodata atat de puternica pentru a deveni un jucator serios, Orban Viktor depune toate eforturile pentru a ne tine in afara OECD, Budapesta blocand invitatia de aderare a Romaniei la acest organism.
Pe undeva, Orban este de admirat pentru modul ingenios in care devine liderul regiunii, indepartand singura tara cu argumente in aceasta intreprindere. Un om care angreneaza Rusia si China in proiecte gigantice si, in acelasi timp, obtine sprijinul american pentru extragerea resurselor romanesti de gaz este, fara indoiala, plin de detrminare.
Acelasi om care reuseste sa monopolizeze exportul potential romanesc de gaze prin doua firme de casa ale sale (MVM si MET), in timp ce ii someaza pe romani sa faca conducta de la Marea Neagra pe banii lor, iarasi dovedeste viziune si hotarare. Vorbim, totusi, despre acelasi Orban Viktor care se bucura de protectia germana totala oferita Ungariei in cadrul mecanismelor Uniunii Europene, in vreme ce Romania se razboieste cu Berlin-ul pentru a bloca un proiect german major (conducta Nord Stream 2).
Curios sau alarmant mi se pare, pana la urma, ca, din dragoste pentru voturile UDMR din Parlament, nimeni nu vede cu limpezime toate aceste lucruri in desfasurarea lor logica. Cum oare de acesti politicieni ai nostri atat de plini de sine si atat de a-toate-stiutori nu vad tocmai acest efort urias si coordonat al ungurilor de a-l incorona pe Orban Viktor ca noul imparat bizantin?
Mai ales ca acelasi Trocsanyi Laszlo va fi si comisarul care va gestiona relatia cu Chisinaul. Pai daca tot avem ca obiectiv sa apropiem Republica Moldova de UE, poate o facem sub bagheta coordonatorului Trocsanyi Laszlo. Oricum, la inceputul anului, OTP Bank a avut onoarea de a deschide balul, prin achizitionarea a 87,85% din actiunile Mobiasbanca Groupe Societe Generale, a 4-a cea mai mare banca din Moldova, cu o cota de piata de 13,3%...

2019-09-10

Un craniu cu o vechime de 3,8 milioane de ani zdruncină cunoștințele despre evoluția omului

Un craniu de australopitec descoperit în Etiopia zdruncină cunoștințele despre evoluția omului. Deși are dimensiuni reduse, craniul ar fi aparținut unui adult, cel mai probabil de sex masculin, care a trăit în urmă cu 3,8 milioane de ani. 
„Aceasta este una dintre cele mai complete fosile de hominizi cu o vechime de peste 3 milioane de ani”, a explicat Yohannes Haile-Selassie. de la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland (SUA), coautor a două studii publicate recent în revista Nature.
Descoperită în februarie 2016 în zona sitului Woranso-Mille, în regiunea Afar din Etiopia, la 55 kilometri de locul în care a fost descoperită Lucy, această nouă fosilă a fost numită MRD. Craniul aparține unuia dintre primii australopiteci, numit Australopithecus anamensis, relatează Agerpres.
„Inițial, credeam că A. anamensis (MRD) a evoluat treptat în A. afarensis (Lucy)”, a declarat Stephanie Melillo, de la Institutul pentru Antropologie Evoluționară Max Planck din Germania, coautor al ambelor studii.
Însă, această descoperire recentă dezvăluie că cele două specii ar fi conviețuit în savanele din Afar timp de aproximativ 100.000 de ani.
„Acest lucru modifică înțelegerea procesului de evoluție și ridică noi întrebări: au concurat pentru hrană sau spațiu?”, a menționat Melillo.
Reconstituirile faciale (foto jos), efectuate pe baza trăsăturilor fosilei, au scos la iveală faptul că acest hominid avea pomeți proeminenți, maxilar bine evidențiat, nasul plat și fruntea îngustă.
Spre surprinderea cercetătorilor, craniul prezintă un amestec de trăsături caracteristice Sahelanthropus tchadensis, precum „Toumai” (specie de hominid cu o vechime de aproximativ 7 milioane de ani, descoperită în 2001, în Ciad, considerată de unii paleontologi drept primul reprezentant al liniei umane) și Ardipithecus ramidus, precum „Ardi” (o altă specie de hominid descoperită în Etiopia, cu o vechime de 4,5 milioane de ani), dar și de la alte specii mai „recente”.
„Până în prezent a existat un decalaj mare între strămoșii umani cei mai vechi, care au aproximativ 6 milioane de ani, și specii precum Lucy”, care au între două și trei milioane de ani vechime, a precizat Stephanie Melillo pentru care această descoperire „umple spațiul morfologic dintre aceste două grupuri”.

EXCLUSIV Bölöni, scârbit de ce se întâmplă în România: „De asta suntem consideraţi ţiganii Europei!“

10 septembrie 2019, Amir Kiarash
Ladislau Boloni e un om extrem de ocupat şi într-o pauză competiţională cauzată de meciurile echipelor naţionale. Iar asta pentru că munca lui la Antwerp e nonstop! Probabil, de aceea, a şi reuşit să facă dintr-o echipă nou-promovată, în momentul în care a preluat-o în iulie 2017, una care s-a calificat, ulterior, în cupele europene. A ratat însă accederea în grupele Ligii Europa, după o „dublă“ dramatică în faţa olandezilor de la AZ Alkmaar. Când e întrebat ce s-a întâmplat, deşi au trecut vreo trei săptămâni de atunci, se rezumă la un răspuns scurt, precedat de un râs amar: „Eh! Asta e. Antrenorul a fost prost“. 
- „Adevărul“: V-am sunat ca să vă întreb părerea despre meciurile naţionalei… 
- Ladislau Bölöni: Dar să ştiţi că n-am apucat să văd meciul cu Spania. Din ce am citit în presă însă, scorul final n-a reflectat realitatea din teren, în sensul că Spania ar fi trebuit să câştige mai clar. Ceea ce e puţin trist. Apoi, duminică, am jucat cu Malta, la Ploieşti. S-a terminat 1-0 pentru România. Ah, e bine atunci, e victorie. Aşa e. Doar că, după şase meciuri din aceste preliminarii, România are trei victorii: două cu Malta, una cu Feroe. E puţin jenant. E posibil însă ca acest parcurs să aibă legătură cu programarea meciurilor. Păi, am pierdut în Suedia, am smuls un egal în ultimul minut în Norvegia, iar acum urmează să jucăm cu ambele echipe la Bucureşti. Păi, sunt două variante. Dacă suntem pesimişti, vom spune: „Vai de capul nostru! N-avem nicio şansă“. Dacă facem însă un meci bun şi batem Suedia, să zicem, putem trece, brusc, pe locul 2. Şi apoi să ajungem şi la Campionatul European. Apropo, câte echipe ajung acum la turneul final?
- 24. 
- Bun. Deci, chiar şi dacă vom ajunge la Campionatul European, nu vom fi printre primele zece naţionale ale Europei. O să fie frumos, într-adevăr, să mergem la Euro, vom striga de bucurie, ne va oferi un sentiment mare de satisfacţie, însă să nu pierdem anumite lucruri din vedere! Puterea fotbalului românesc nu e dată doar de o calificare a naţionalei la un turneu final. Ţine şi de nivelul campionatului intern şi de jucătorii pe care îi avem în străinătate şi de cum se prezintă cluburile româneşti în competiţiile continentale, dar şi de numărul spectatorilor care vin la meciuri. De aceea spun că trebuie să avem o imagine per ansamblu când evaluăm fotbalul nostru. 
- Apropo de prestaţia echipelor româneşti în Europa, v-a surprins modul în care Viitorul a fost eliminată de Gent? Şi mă refer aici mai ales la meciul tur, pierdut cu 3-6..
- Sincer, mă aşteptam la mai mult. Mai ales că eu văd Viitorul ca fiind cea mai talentată echipă din competiţia internă, cu cei mai mulţi jucători de perspectivă. Mă aşteptam ca o astfel de echipă să pună mai multe probleme unei formaţii precum Gent. 
- Ştiu că au trecut deja câteva luni de la performanţa naţionalei de tineret care a prins semifinalele Euro 2019, dar cum vi s-a părut acest rezultat? 
- Unul bun, dar depinde ce vor face aceşti jucători la naţionala mare. Păi, s-a cerut promovarea lor, în grup, la prima reprezentativă. Da...Sigur (oftează adânc)... Nu se poate aşa ceva? Sigur că se poate orice în fotbal şi în viaţă. Dar, dacă am face aşa ceva, am fi iarăşi unici în lume. Eu sunt interesat să văd unde joacă aceşti fotbalişti care au fost la naţionala de tineret? Şi mai vreau să ştiu ceva: câţi dintre ei joacă, în mod constant, la cluburile lor? Păi, dintre vedetele acestei generaţii, Puşcaş e titular la Reading. Ianis Hagi e, deocamdată, rezervă la Genk... De Puşcaş am fost şi noi foarte interesaţi în această vară. Din păcate, preţul unui împrumut de la Inter era foarte mare, nu era unul avantajos pentru noi. Dar ni l-am dorit mult, mai ales că, din ce am înţeles, el e capabil să joace şi în bandă. Ar fi fost o soluţie în plus pentru noi. Am fost în contact cu impresarul lui, dar, în final, am renunţat, fiindcă şi dacă l-am fi împrumutat de la Inter, n-aveam garanţia că îl vom putea transfer definitiv la finalul sezonului. Şi să creştem jucători pe care apoi nu-i putem cumpăra nu e cea mai bună soluţie pentru noi. Puşcaş însă rămâne un jucător foarte interesant. 
 De Ianis Hagi ce ziceţi? Va reuşi la Genk? 
Eu n-am stat să-i urmăresc meciurile, dar am văzut nişte secvenţe cu el. Într-adevăr, când pune piciorul pe minge, poate fi decisiv. Dar are concurenţă mare la Genk! Acolo, pe postul lui, a fost transferat cel mai bun om de la Plzen (n.r. – slovacul Patrik Hrošovský). O să aibă de furcă Hagi! Adaptarea lui va necesita timp. În puţinele apariţii pe care le-a avut, a făcut şi lucruri bune. Dar mai are o problemă. Ianis a fost adus pentru a-l înlocui pe Malinovskiy, plecat la Atalanta. Ucraineanul era liderul celor de la Genk şi un jucător extrem de respectat de public şi de colegi. De aceea, misiunea lui Hagi e cu atât mai dificilă. 
 De Răzvan Marin (foto) ce spuneţi? 
L-aţi văzut, cu siguranţă, la Standard Liege, unde era om de bază. De ce, deocamdată, nu reuşeşte la Ajax? Acolo chiar că trebuie dat timp! Eu spun mereu: orice român care pleacă din competiţia internă are nevoie de un an, un an şi jumătate până devine jucător! Cunosc şcoala Ajax. Acolo există o logică a fotbalului în care joacă cei mai talentaţi, cei care au fost crescuţi foarte bine. Academia Hagi şi perioada de la Standard Liege nu i-au oferit lui Răzvan Marin saltul tehnic de care are nevoie pentru a juca la Ajax. Pe de altă parte, îl cunosc personal. Ştiu că are un caracter frumos, e un băiat serios, muncitor, un caracter foarte puternic. Are calităţile necesare pentru a reuşi la Ajax în timp. Dar, repet, acolo e crema fotbalului şi e nevoie de multă muncă pentru a reuşi! Vreau să vă întreb părerea legată de un subiect delicat. România riscă să joace fără spectatori, fie meciul cu Norvegia, fie pe cel cu Suedia. Huliganii au provocat noi incidente la meciurile cu Spania şi cu Malta. De pildă, înaintea ambelor partide s-a strigat împotriva ungurilor... (Pauză extrem de lungă) 
Eu sunt ungur. Vă întreb: şi care e vina noastră?  Ca o părere personală, eu cred că e vorba de o lipsă de educaţie din partea celor care scandează aşa ceva... Da. E o lipsă de educaţie totală. Una deosebit de dureroasă. Prietenul meu cel mai bun e un român pe care nu concep să nu-l vizitez, atunci când mă duc acasă, la Târgu Mureş. Şi cum ar fi ca la un meci, el să sară şi să scandeze „Afară, afară, cu ungurii din ţară“? E o dobitocie atât de mare! Pur şi simplu, aşa ceva e peste puterea mea de înţelegere! Nu vreau să accept că nivelul cultural din România a ajuns atât de jos. Şi, credeţi-mă, aş spune la fel, dacă ar exista scandări similare împotriva românilor în Bulgaria sau în Ungaria! Şi e groaznic că au fost astfel de scandări murdare în meciuri cu Spania şi cu Malta, fără nicio legătură cu Ungaria! Dar ca să înţelegeţi mai bine ce vă spun, o să vă povestesc un episod la care am fost martor într-un avion în Belgia. 
 Vă rog… 
La un moment dat, la două scaune în faţa mea, era un român care se certa la telefon cu prietena lui. Nişte înjurături atât de murdare! Hai să ne înţelegem: înjurăm cu toţii, dar ştim unde e limita! În fine, acest om a înjurat atât de urât într-o conversaţie atât de lungă, încât un alt român, care făcuse o poză cu mine, s-a ridicat de pe scaun, s-a dus la acest om şi a ţipat la el: „Nu suntem obligaţi să-ţi aflăm cu toţii problemele personale şi să-ţi ascultăm înjurăturile“. Ei bine, când văd asemenea episoade şi când aud că se scandează împotriva ungurilor în meciuri cu Spania şi cu Malta, atunci îmi dau seama de ce suntem consideraţi ţiganii Europei! Şi, atenţie, n-am nimic cu ţiganii, dar ştiţi ce vreau să spun. Şi mai e ceva extrem de dureros. 
 Vă ascult… 
Astfel de manifestări grobiene nu vin doar din partea unui grup restrâns, nu sunt doar 10-20 de inşi care fac aşa ceva la meciuri şi pe care dumneavoastră îi numiţi huligani. Drama e că în România sunt milioane de oameni cu un astfel de comportament, cu o astfel de gândire. Şi sunt toleraţi de cei din jur. Asta e un lucru cu adevărat trist… 
 UEFA anchetează cazul. FRF e disperată! 
Cele două partide ale naţionalei, cu Spania şi cu Malta, au dat naştere la noi momente oribile din partea unor descreieraţi. Cu Spania, au fost scandări împotriva Ungariei, s-au aprins torte, nu s-a respectat momentul de reculegere în amintirea fiicei lui Luis Enrique, răpusă de cancer osos şi, după ce a marcat Andone, doi imbecili au pătruns pe teren! Duminică, la Ploieşti, în peluză s-a scandat „Ungaria ne suge p***“ minute în şir! Situaţia a fost atât de gravă, încât, în minutul 19, s-a făcut un apel către public: „Stimaţi spectatori! Suntem deja într-o situaţie delicată după problemele de la meciul cu Spania. Nu e cazul să riscăm şi mai mult şi să avem porţi închise cu Norvegia şi cu Suedia, meciuri extrem de importante pentru calificarea la Campionatul European de anul viitor. Nu e cazul să folosim cuvinte xenofobe! Vă mulţumim“. Potrivit gsp.ro, după acest anunţ, huliganii şi-au schimbat ţinta scandărilor idioate: „FRF, m**e FRF“ şi „UEFA, mafia!“. Comportamentul acestor derbedei a fost atât de urât, încât, în final, suporterii cu decenţă, prezenţi la meci, i-au fluierat copios pentru a-i reduce la tăcere. Din păcate, UEFA analizează deja raportul observatorilor de meci şi, aproape sigur, va sancţiona România care, oricum, e recidivistă. Următoarele două meciuri ale României de pe terenul propriu sunt cele cu Norvegia (15 octombrie) şi cu Suedia (15 noiembrie).