Ministerul de Finanţe din Arabia Saudită a transferat 40 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale spre Fondul suveran de investiţii (PIF), pentru a întări capacitate acestuia de a face mai multe achiziţii în străinatate, pe fondul pandemiei.
Transferurile "cu caracter excepţional" din rezervele valutare spre Public Investment Fund au fost făcute în lunile martie şi aprilie şi vor "întări capacitatea de investiţii a fondului", a informat ministrul de Finanţe, Mohammed Al-Jadaan, într-un comunicat de presă publicat de agenţia de presă oficială, scrie Agerpres.
Aceste transferuri au loc într-un moment în care cel mai mare exportator mondial de petrol se confruntă cu presiuni fiscale excepţionale de pe urma prăbuşirii preţului ţiţeiului pe pieţele mondiale.
Al-Jadaan a precizat că transferurile de fonduri de la banca centrală au contribuit la o cădere istorică a rezervelor valutare ale Arabiei Saudite, care în luna martie au înregistrat cea mai puternică scădere din ultimele două decenii.
"Procedură a fost demarată după o analiză amănunţită şi ţinând cont de nivelul suficient al rezervelor valutare", a spus ministrul saudit al Finanţelor. Fondul suveran de investiţii are "un rol important în diversificarea şi consolidarea creşterii economice", a mai spus Mohammed Al-Jadaan, adăugând că randamentele generate de investiţiile făcute de PIF vor sprijini finanţele publice dacă va fi nevoie.
Public Investment Fund gestionează active în valoare de peste 300 de miliarde de dolari şi de-a lungul timpului a preluat participaţii la Uber Technologies Inc şi producătorul de automobile electrice Lucid Motors.
În acest an PIF a preluat participaţii la patru mari companii petroliere europene precum şi un pachet de 8,2% din acţiunile companiei de croaziere Carnival Corp. La începutul acestei luni, PIF a dezvăluit că a acumulat pachete de acţiuni la companiile Boeing, Citigroup, Facebook, Walt Disney şi Marriott.
În comunicatul publicat vineri, Al-Jadaan a spus că fondul suveran a profitat de "o gamă de oportunităţi de investiţii care au apărut în contextul circumstanţelor actuale prin care trec pieţele financiare mondiale".