2020-06-20

Alertă la granița cu România. Se pregătesc de război? Efecte neașteptate ale pandemiei

Mihaela Dan 20 iunie 2020
Tinerii din Ungaria afectaţi de impactul crizei coronaviusului asupra economiei se îndreaptă spre armată în căutarea unui loc de muncă stabil, informează AFP.
Unul din noii recruţi atraşi de stabilitatea locului de muncă în armată este şi Peter Kamondai, în vârstă de 27 de ani, care şi-a deschis un cabinet de kinetofizioterapie când pandemia de coronavirus a lovit Ungaria. Faptul că soţia lui este însărcinată nu i-a oferit altă alegere decât să se înroleze în armată.
„Soţia mea va naşte în curând iar carantina nu mi-a dat altă alegere. Ceea ce vreau acum este un venit stabil de la stat”, a explicat Kamondai pentru AFP de pe un teren de antrenament situat în apropiere de Györ, 120 kilometri vest de Budapesta.
După un examen medical, cadeţii vor încep un curs de pregătire de şapte luni la finalul căreia vor putea opta pentru o posibilă carieră de soldat, inginer, informatician, şofer sau bucătar în cadrul armatei.
Viitorul tătic nu este singurul care a decis să îşi servească patria. Potrivit maiorului Tamas Durgo, responsabil cu recrutarea naţională, „numărul candidaţilor s-a dublat de la debutul crizei”. La rândul său, Ministerul Apărării de la Budapesta informează că 2.500 de cereri au fost depuse în ultima săptămână iar 900 dintre solicitanţi au început pregătirea militară graţie unei proceduri de înrolare simplificată.
Motivul pentru acest interes crescut în cariera militară este înrăutăţirea perspectivelor economice în Ungaria, la fel ca şi în restul Uniunii Europene. Economia ungară înregistra performanţe bune înainte de criză, cu un avans al Produsului Intern Brut de 4,9% în 2019 şi o rată a şomajului apropiată de zero.
Din cauza pandemiei de COVID-19, economia ungară ar putea să se contracte cu 8% în acest an, şi posibil chiar cu 10% în cazul în care va apărea un al doilea val de infecţii, susţine Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). În plus, şomerii primesc o indemnizaţie cuprinsă între 200 şi 350 de euro pe lună, în funcţie de ultimul lor salariu, pentru o perioadă de maxim trei luni.
În paralel, ponderea din PIB alocată Apărării de guvernele succesive conduse de Viktor Orban a crescut de la 0,95% în 2013 la 1,21% în 2019. În plus, de la venirea sa la putere în 2010, Viktor Orban a pus accentul pe educaţia patriotică în şcoli. Recent, armata ungară a anunţat că vrea să deschisă zece noi licee cu profil militar în următorii zece ani.
Promovarea armatei face parte integrantă din proiectul de societate pe care Viktor Orban l-a definit în 2019 drept o „revoluţie conservatoare”: restabilirea în Ungaria a valorilor tradiţionale bazate pe ordine şi „valorile creştine”.
Nota red.
”Mare este grădina lui Dumnezeu” spunea bunicul meu cânnd a citit articolul de mai sus. Pe lțngț faptul că este plin de inexactități doar copiează un coment din FB.în pagina ” MNewsWorldE”:

Coronavirus: Applications for Hungarian army soar as youngsters seek stable job amid economic crisis

Young Hungarians are turning to the army to make a living amid the economic downturn caused by COVID-19.

Applications have "doubled" since the beginning of the pandemic, according to Major Tamas Durgo, in charge for national recruitment, and the Defence Ministry said some 2,500 requests were submitted last week only.

The Hungarian economy was doing well before the crisis.

It grew by 4.9% in 2019, and the unemployment rate was close to zero.

As a result of the COVID-19 crisis, it could now contract by 8% this year - or even 10%, in case of a second wave, according to the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

Those who are unemployed receive a €200 to €350 monthly wage for a maximum of three months.

27-year-old physiotherapist Peter Kamondai had just opened its business activity when coronavirus hit the country.

The fact that his wife was pregnant gave him no choice but to enlist in the military, which was also used as a support in hospital operations during the health crisis.

"My wife will soon have a baby and confinement has given me no chance to get started," he told news agency AFP on a training ground near Györ, 120 kilometres west of Budapest.

"So what I want now is a stable income from the state," he adds after a combat exercise with a dozen other candidates.

After a medical test, the cadets begin a six-month training course that leads to a possible career as a soldier, engineer, computer scientist, driver or cook.

The GDP share for Defence under the governments of Viktor Orban has risen from 0.95% in 2013 to 1.21% in 2019.

In July, it was announced that the Hungarian army was planning to open ten new military schools in the next ten years.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri

Dacă se citește cele cuprinse in anunțul M.News World se poate observa că în pagina FB care a fost parafrazat de autorul articolului din evz.ro (dar și alte publicțtii indigene) sunt greșit sau eronat prezenatată și interpretată, sau pur și simplu departe de adevăr chiar din categoria de fakenews.
Dar să luăm pe rând. 
Am vrut să aflâm dacă numele persoanei interviat este sau nu reală. Dar spre mirarea noastră google.hu dar nici FB nu recunoaște numele Peter Kamondai. 
Am căutat dacă nu este vreo greșeală și am verificat și alte variante dar numai Kamondy a fost găsit, un băiat care ar fi muzician nici pe departe fizioterapeut.  
Apoi am verificat numele maiorului dacă intradevăr etste reală și ce fncții ar avea. Da exsstă un maior dar nu este în funcția care se scrie ci unul la biroul de recrutare din localitatea Kecskemét. Am cerut părerea lui dar a declarat că nu a vorbit cu nimeni despre recrutare ptr că asta face cei de la PR. 
Poza pusă reprezintă două femei nici decum tineri de 27 ani.  
Cifrele din PIB ptr apărare a fost cerut de partenerul american NATO de la toți membrii pentru a mări la cel puțin 2 %. Deci cifra de 1,2 % din PIB este mai mic, celui care investesc alți membrii al NATO-ului, atunci de unde scoate autoarea că ar fi alertă la granița cu țara noastră?