Anul trecut conducerea clujeană al PCM-ului a fost în vizită la conducătorul grupului de japonezi din Cluj la domnul Katsutaro Kavai san de la "Cercul "Prietenii Japoniei" Cluj - Napoca". Cu prilejul acetei vizite s-a pus la baza unei colaborări pe mai multe planuri. Primul şi cel mai important era cel cultural. Domnul Katsutaro Kawai san a explicat că doreşte de mult să facă o serie de prezentări culturale şi s-a bucurat că este o cerere asemănătoare din partea civicilor maghiari din Cluj.
Aşa s-a inchegat o colaborare care a început cu Festivalul Culturii Nipone din judeţul Cluj şi care apoi s-a continuat cu Zillele culturii japoneze- maghiare (în decembrie) din Kalotaszeg(Călăţele) adică din imprejurimea Huedinului.
Se ştie că în Cluj există o comunitate japoneză al doilea după mărime - după Bucureşti - cu peste 80 de persoane şi care deţine o serie de unităţi economice - cel mai mare este uzinele Fujikura. Restuarantul Tokio sau ceainăria Sakura sunt deja repere cunoscute în mediul clujean.
Zilele Culturii Japoneze a fost un real succes care avea program bogat pe timp de o săptămână încheîndu-se cu reprezentaţie de muzica japoneză căntate pe instrumente numite "koto" si care a fost ţinut la Centrul pentru vârstnici "Sf. Kamill" din str. Pădurii. Aici a fost prezentat alternativ în faţa "locuitorilor" centrului precum şi al invitaţilor japonezi o gama largă de cântece şi dansuri japoneze străvechi precum şi o serie de dansuri populare din zona Nadăşului (de către formaţiile din Gârbău şi Turea). Din păartea comunităţii japoneze s-a vrut să se ofere o donaţie Centrului Sf.Camill, Preşedinta Tokay Rozália conducătorea centrului a cerut celor din Japonia ca donaţia lor să fie redirecţionată către sinistraţii accidentului cu mâl roşie din Ungaria. Musafirii japonezi au apreciat gestul şi au fost de acord ca donaţiile lor să ajungă la sinistraţii din Ungaria.
Mai jos eset redat materialul făcut de domnul Kavai
Moment artistic cu d-l Takagi si Concert Special la Caminul Social "Sf. Kamil"
Ultimul eveniment din programul festivalului care s-a desfasurat in ceainaria cu specific japonez Sakura, a fost momentul artisitic cu d-l Takagi de la Bucuresti. Dedicat in exclusivitate domniei sale, momentul artisitic a cuprins un repertoriu muzical la shamisen si o demonstratie de dans traditional japonez. Imbrăcat in kimono, asezat pe banca pe platforma cea mai mare din ceainarie, d-l Takagi a introdus in prealabil publicul in lumea muzicii create de shamisen prin explicatiile legate de instrument si tema cantecelor interpretate. Dincolo de emotiile provocate de audienta, reprezentatia a fost o reusita iar experienta personala impartasita tuturor a fost o lectie de viata.
Dansul traditional cu evantaiul intitulat Matsu no midori a fost, de asemenea, o incantare pentru toata lumea.
In aceeasi zi, incepand cu ora 16:30 la Caminul social “Sf. Kamil” din Cluj-Napoca a avut loc un concert special cu scop umanitar. Formatia de koto “Beautiful Harpists”, d-l pastor Masaaki Tezuka, familia Takagi si grupul tinerilor dansatori de la Turea au fost prezenti. Fiecare si-a adus aportul cultural spre binecuvantarea varstnicilor cu handicap locomotor de la Camin si a celorlalti participanti din exterior.
Cantecul, dansul si mesajul incurajator au fost o alinare pentru orice suflet. După cum spunea in mesajul sau d-l pastor Masaaki Tezuka, finalul oricărui lucru este important căci precum în muzică realizată de koto sunetul final, ultima vibraţie este extrem de valoroasă tot la fel şi sfarsitul vieţii unui om este ultima picătură care dă culoare întregii vieţi. Tot la fel festivalul Zilele Culturii Nippone la Cluj-Napoca s-a incheiat încununat de acest eveniment.