Andreea Secrieru | Yahoo! News
Proiecte de creare a locurilor de munca
Fondurile structurale și de coeziune 2007-2013 se află în ultimul an de derulare, astfel că majoritatea măsurilor și axelor prin care puteau fi accesați banii europeni și-au epuizat bugetele alocate.
Cei aflați în cautare de finanțare pentru demararea diferitelor proiecte mai au însă la dispoziție o serie de programe prin care pot obține sumele necesare. Cele mai multe dintre ele au ca termen limită de depunere a dosarelor luna martie, dar există și programe cu finanțare continuă, până la epuizarea bugetului alocat.
1. Granturi pentru proiecte de colaborare în domeniul culturii, accesate prin Fundația Europeană pentru Cultură
Fondurile pot fi accesate de către ONG-uri active în domeniul artelor/culturii care au încheiat parteneriate cu cel puțin o organizație dintr-un alt sector al economiei, precum și de universități și institute de cercetare, instituții și autorități publice, societăți comerciale, ONG-uri din domeniul social sau protecției mediului.
Valoarea maximă a finanțării este de 80% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 30.000 euro.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 25 martie 2013.
Granturile au ca scop susținerea și conectarea organizațiilor capabile să mobilizeze oameni, să schimbe culturi și societăți și să dea noi semnificații modelelor culturale existente.
Proiecte ce pot fi finanțate
Sunt acceptate la finanțare proiecte care prezintă o interpretare nouă, inovatoare a Europei, cele care oferă modele alternative de lucru pentru organizațiile culturale din Europa, proiecte axate pe abordarea inovatoare a priorităților cu care se confruntă societatea europeană sau cele care țin de revigorarea democrației europene prin acțiuni culturale.
Printre exemplele de activități eligibile se numără și cele care generează creații artistice sau cele care dezvoltă politici publice în domeniul cultural.
La categoria activităților neeligibile sunt incluse festivaluri care prezintă creații artistice existente, evenimentele folclorice și proiecte axate pe prezentarea și conservarea patrimoniului cultural local, național și european, inițiative bazate strict pe turism sau organizarea de tabere, școli de vară și schimburi de studenți.
2. Fonduri pentru soluții care facilitează ocuparea persoanelor în vârstă, oferite de Comisia Europeană, prin AAL Europe
La categoria beneficiari eligibili se încadrează parteneriatele formate din întreprinderi mici și mijlocii, ONG-uri, institute de cercetare, universități, instituții și autorități publice.
Parteneriatele trebuie să fie formate din cel puțin trei organizații din trei state membre ale UE și să conțină în mod obligatoriu un IMM.
Valoarea maximă a finanțării este de 3 milioane de euro, iar termenul limită de depunere a proiectelor este la 30 aprilie 2013. Întregul bugetul al programului este de 41,762 milioane euro.
Obiectivul finanțării îl reprezintă dezvoltarea de soluții, inclusiv produse, servicii, sisteme, care să le permită adulților în vârstă să rămână activi pe piața muncii, prin implicarea lor fie în activități remunerate, fie în activități de voluntariat.
Activitățile eligibile ce pot fi finanțate prin acest program sunt cercetarea fundamentală, cercetarea industrială, dezvoltare experimentală sau studiile de fezabilitate.
3. Acțiunea “Regiunile Cunoașterii” – Finanțare pentru dezvoltarea și integrarea clusterelor de cercetare regionale, oferită de Comisia Europeană
În categoria beneficiarilor eligibili pentru accesarea acestor fonduri se înscriu instituții și autorități publice, universități, centre de cercetare și ONG-uri.
Valoarea maximă a finanțării acordate este de 75% din costurile eligibile pentru ONG-uri, universități, organizații de cercetare și IMM-uri și de cel mult 50% din costurile eligibile pentru alte organizații.
Termenul limită pentru depunerea proiectelor este la 19 martie 2013, iar bugetul total al acțiunii este de 2 milioane de euro.
Printre obiectivele programului se numără creșterea capacității jucătorilor regionali din Europa de a stimula inovarea pe baza cercetării și dezvoltării în domeniul tehnologiei și îmbunătățirea cooperării, inclusiv a celei transfrontaliere între clusterele de cercetare în domenii precum globalizarea piețelor, schimbarea tehnologică sau evoluția cadrului de cercetare, în context european.
4. Finanțări prin Programul Comunitar F7 derulat de Comisia Europeană
Cu un buget de 236,5 milioane euro, beneficiarii eligibili care pot accesa fonduri prin acest program sunt autoritățile și instituțiile publice, instituțiile de cercetare, universități și entități private.
Obiectivul programului este de a îmbunătăți competitivitatea industriei europene și de a facilita dezvoltarea tehnologică care să ajute la satisfacerea nevoilor sociale și economice ale oamenilor, întreprinderilor, industriei și autorităților.
5. Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin utilizarea tehnologiilor noi și crearea de locuri de muncă
Schema este derulată de Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice și se adresează societăților comerciale.
Bugetul disponibil este de 100 de milioane de euro, iar depunerea proiectelor se face continuu, până la epuizarea sumei.
Valoarea finanțării maxime acordate este de 28,125 de milioane/întreprindere și un maximum de 50% din costurile salariale pe o perioada de doi ani, cu personalul nou-angajat.
Obiective
Principalul obiectiv al schemei de ajutor îl reprezintă încurajarea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții care utilizeaza tehnologii noi și creează locuri de muncă cu valoare adaugată ridicată.
Alte obiective ale schemei sunt și stimularea investițiilor inițiale inovative sau care includ o componentă IT de minimum 20% din valoarea planului de investiții, crearea a cel puțin 200 de locuri de muncă per întreprindere finanțată și dezvoltarea de produse și servicii inovative.