2013-02-12

Lăsaţi băncile să "crape"

29 ianuarie 2013: 
Islanda a câştigat lupta legală cu deponenţii din Marea Britanie, astfel încât statul islandez nu mai este obligat să plătească guvernelor britanic şi olandez depozitele neonorate din băncile care au dat faliment în Islanda. 
La recenta reuniune de la Davos a Forumului Economic Mondial al cărui slogan a fost "Criza din Europa este departe de a se fi terminat", Preşedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, a declarat pentru un post TV că este mai bine ca băncile să fie lăsate să "crape", oferind exemplul ţării sale care acum a scăpat de criza economică şi se reface rapid, după ce băncile din Islanda au dat faliment: 
Reporterul întreabă: "De ce este Islanda o rază de speranţă, de ce Islanda a supravieţuit în timp ce Europa încă se scufundă? Ce aţi făcut dvs. diferit?" 
Răspunsul preşedintelui Islandei este edificator: 
"Islanda nu a urmat măsurile economice "ortodoxe" din economia occidentală (referindu-se la salvarea băncilor de către Occident), ba chiar a lăsat băncile să "crape"; Islanda nu a adoptat nici-o măsură de austeritate, aşa cum s-a făcut în toată Europa. Rezultatul este că după numai 4 ani, Islanda se reface rapid, în timp ce restul Europei încă suferă de pe urma crizei." 
"De ce se consideră că băncile sunt "sfintele biserici" ale economiei moderne, peste tot în Europa? De ce nu se permite băncilor private să dea faliment, ca orice companie comercială? Teoria că băncile trebuie salvate este aceea că bancherii să fie lăsaţi să beneficieze de favoruri uriaşe, iar greşelile lor să fie plătite de către oamenii simpli prin creşterea taxelor şi a altor măsuri de devalorizare financiară, toate sub scuza austerităţii. Trebuie să vă daţi seama că oamenii nu vor accepta asta la nesfârşit."