2014-02-27

Persoane inarmate au ocupat sediul Parlamentului si Guvernului din Crimeea | Atacatorii se autoproclama “reprezentanti ai autoapararii poporului rus din Crimeea”. Tatarii, pregatiti sa riposteze. Parlamentul l-a ales premier pe liderul partidului Uniunea rusa, Serghei Aksenov

http://www.nasul.tv/2014/02/27/persoane-inarmate-au-ocupat-sediul-parlamentului-si-guvernului-din-crimeea-atacatorii-se-autoproclama-reprezentanti-ai-autoapararii-poporului-rus-din-crimeea-tatarii-sunt-pregatiti-sa-ripostez/
Robert Frunzescu | Publicat: 27 Feb 2014,
UPDATE- Căile de acces spre Crimeea sunt blocate de combatanţi cu steagul rusiei pe uniforme, anunţă televiziunea TSN.
UPDATE- Reprezentanții diasporei tătarilor din Turcia cer guvernului turc să asigure siguranţa tătarilor din Crimeea.
UPDATE- Parlamentul, ocupat în această dimineaţă de teroriştii pro-ruşi, l-a ales premier pe liderul partidului Unitatea rusă, Serghei Aksenov.
UPDATE- Maşinile care circulă spre Crimeea sunt oprite la trecerea Ciongarskoe pentru percheziţii de oameni în uniforma luptătorilor „Bercut”. Alţi oameni, în civil, instalează un cort de campanie, iar la câţiva kilometri de acest punct de control sunt parcate două autocamioane „Ural” cu numere militare ruse.
UPDATE- Teroriştii care au ocupat Parlamentul din Crimeea purtau uniforme de tip nou ale armatei ruse.
UPDATE- Nu se cunoaşte numărul exact al deputaţilor Parlamentului din Crimeea, care a votat pentru organizarea unui referendum şi au demis guvernul autonomiei, deoarece în sala de şedinţe se aflau doar deputaţii, fără dispozitive de comunicare.
UPDATE- CEC: Nu există nici o bază legală pentru organizarea unui referendum în Crimeea.
UPDATE- Parlamentul din Crimeea a dizolvat guvernul autonomiei.
UPDATE- Începând cu ora 16.00, transportul cu feribotul prin Kerci este blocat până la noi ordine.
UPDATE- Președintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, se îndreaptă spre Simferopol, anunţă ambasadorul Ucrainei la NATO, Igor Dolgov.
UPDATE- Un grup de 50 de cazaci ai armatei cazacilor din Kuban a ajuns în Crimeea prin punctul de trecere Kerci. Atamanul suprem al Uniiunii cazacilor din Crimeea, Vladimir Cercaşin, a declarat că grupul a venit pentru a participa la „evenimentele ce marchează eliberarea Crimeii de către fascişti”.
UPDATE- Sectorul de Dreapta a declarat că nu intenţionează să se deplaseze în Crimeea şi a chemat populaţia peninsulei să rămână liniştită şi să nu se lase provocată.
UPDATE- Ministrul Apărării, amiralul Igor Teniuh, intenționează să zboare în Crimeea. Teniuh a făcut acest anunţ înainte de ședința Cabinetului de Miniştri.
UPDATE- In fata Radei Supreme din Crimeea s-au strans aproximativ 2.000 de activisti pro-rusi.
UPDATE- Brigada trupelor Ministerului de Interne din Ucraina, staționate în stradă Subhi din Simferopol, a declarat “că nu va trage în fraţii ruşi”.
Sursa declară că ofiţerii brigăzii au înaintat un ultimatum comandamentului unităţii că nu va folosi armele împotriva locuitorilor Crimeei şi a militarilor ruşi.
UPDATE- În Sevastopol au sosit câţiva deputaţi din Duma de Stat a Rusiei, membri ai partidului Rusia unită.
UPDATE- Parlamentul din Crimeea nu poate lua în considerare extinderea autonomiei din cauza lipsei de cvorum.
UPDATE- Purtătorul de cuvânt al Radei Supreme din Crimeea: Parlamentul a decis organizarea unui referendum privind statutul autonomiei pentru data de 25 mai. Vladimir Konstantinov a declarat că Parlamentul din Crimeea continuă să funcționeze în mod normal, în pofida evenimentelor din Ucraina și din Crimeea.
UPDATE- MAE rus: Drepturile rușilor din Ucraina vor fi apărate ”fără compromisuri”.
UPDATE- Teroriştii din Rada Supremă din Crimeea s-au autointitulat „apărători ai vorbitorilor de limbă rusă”, a anunţat pe pagina sa de facebook Rustam Temirgaliev.
UPDATE- Vitali Iarema: Ucraina va solicita ajutorul NATO dacă se va adeveri că atacul asupra Radei Supreme din Crimeea a fost orchestrat sau s-a produs cu implicarea directă a serviciilor speciale ruse.
UPDATE- Primarul Moscovei, Serghei Sobeanin, și deputatul Dumei de Stat din Rusia, Nikolai Valuev, au ajuns la Sevastopol.
UPDATE- Membri ai trupelor desfiinţate „Bercut” ar putea fi implicaţi în ocuparea clădirii Parlamentului și a Consiliului Suprem din Crimeea. Anunţul a fost făcut de deputatul , Ghenadi Moskal, realateaza deschide.md
UPDATE- Activistii pro-rusi au rupt cordonul militiei si s-au apropiat de Rada Suprema din Crimeea.
UPDATE- Circa 200 de persoane cu steaguri ale Rusiei s-au adunat langa Rada din Crimeea. Manifestantii pro-rusi scandeaza ca Ianukovici este presedintele lor
UPDATE- Autoblindatele rusesti care se deplasau spre Simferopol au fost intoarse din drum de Politia Rutiera, informeaza deschide.md
UPDATE- Prezidiul Radei Supreme a Crimeei intentioneaza sa intre intr-o sesiune speciala la ora 14.00. Anuntul a fost făcut de vice-presedintele Consiliului de Ministri din Crimeea, Rustam Temirgaliev, pe pagina sa de facebook.
UPDATE- Ministerul de Externe al Ucrainei l-a chemat pe insarcinatul Federației Ruse in Ucraina, Andrei Vorobiov, căruia i-a pus in vedere două note privind initiarea unor consultari bilaterale de urgenta, în conformitate cu articolul 7 din Tratatul de prietenie, cooperare si parteneriat intre Ucraina si Rusia (31 mai 1997), precum si abtinerea de la deplasarea în afara unitatilor de dislocare a trupelor rusesti, situate temporar pe teritoriul Ucrainei, conform aceleiasi surse.
UPDATE- Presedintele Consiliului Coordonator privind organizarea administratiei orasului Sevastopol, omul de afaceri rus Alexei Cealîi, a rugat compatriotii rusi sa ajute Sevastopolul.
UPDATE- Vladimir Putin a declarat stare de alerta pentru trupele armate ruse.
UPDATE- Arsen Avakov, ministrul interimar al Internelor de la Kiev, a scris pe Facebook ca „barbati cu arme automate au preluat controlul asupra sediului parlamentului din Crimeea”. Oficialul a adaugat ca „a fost declansata o alarma pentru mobilizarea în alerta a trupelor ucrainene, dar şi a trupelor interne din peninsula, cu intreaga politie”.
UPDATE- Deputat: teroriştii din interiorul Radei ocupate, au armament pentru cel puţin o luna de lupte, conform deschide.md
UPDATE- 60 de persoane din organizatia “Unitatea rusa” si-au facut aparitia in apropierea Radei din Crimeea. Anterior, acelaşi grup a arborat steagul Rusiei pe cladirea Procuraturii.
UPDATE- Fostul presedinte al tătarilor din Crimeea, deputatul poporului, Mustafa Djemilev, spune că grupul de oameni care au ocupat Parlamentul din Crimeea a venit din Sevastopol, informeaza deschide.md
UPDATE- 7 autoblindate ale armatei ruse au fost observate în apropiere de Simferopol. Totodata, Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat ca va considera dislocarea trupelor ruse în afara zonelor stabilite drept agresiune militară. In urma acestei luari de pozitie din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei, vehiculele blindate ruse se intorc la baza de dislocare.
UPDATE- Teroriştii ce au ocupat Rada Supremă din Crimeea au refuzat să discute cu Consulul general al Federaţiei Ruse.
UPDATE- Procuratura din Crimeea a initiat urmarirea penala cu privire la ocuparea cladirilor Parlamentului și a Consiliului de Ministri din Crimeea, catalogand incidentul ca şi „act de terorism”, informeaza deschide.md
UPDATE- „În clădire a intrat un grup de jurnalişti. Cei care au ocupat clădirea au aruncat o grenadă asurzitoare. Au strigat: Plecaţi de-aici, o să tragem! În clădirea Parlamentului se află cel puţin un lunetist”, a declarat o jurnalistă de la un post de televiziune ucrainean, relateaza romanian.ruvr.ru
UPDATE- Pe clădire au fost ridicate steaguri ruseşti. În Crimeea se formează grupuri de autoapărare care se îndreaptă spre Simferopol.
În dimineața zilei de joi, persoane necunoscute au ocupat clădirea guvernului și parlamentului de la Simferopol, a comunicat liderul Mejilisului poporului tătar din Crimeea Refat Ciubarov, informează Radio Svoboda, citat de Cenzor.NET.
„Avem informația că sediul Radei Supreme și al guvernului Crimeei au fost ocupate de persoane înarmate, ele purtând uniformă fără semne distinctive. Revendicările încă n-au fost anunțate”, a susținut Ciubarov.
Ciubarov a subliniat faptul că Mejilisul îndeamnă locuitorii Crimeei să nu se apropie de edificiile guvernamentale.
Deputatul Radei Supreme de la „Batkivșcina” Andrei Sencenko a adăugat că forțele de ordine la moment clarifică cine sunt acești indivizi și care sunt motivele acțiunilor lor.
Potrivit unei alte surse din Parlamentul Crimeei, la orele 4:20 circa 30 de indivizi înarmați cu automate și alte arme de foc au început a traga în sticlele ușilor de la intrare, au pătruns în clădire și au dezarmat paza.
Nici un colaborator al pazei n-a fost rănit.
Un martor al evenimentului, care s-a prezentat ca Leonid, participant al mitingului pro-rus, a confirmat informația sursei citate mai sus, precizând că persoanele înarmate au culcat la pământ participanții acțiunii pro-ruse, au intrat în clădire și i-au scos pe milițieni. Peste câteva minute, din sediul parlamentului au fost scoși și secretarul împreună cu persoana de serviciu, care se aflau în antecamera Sovietului Suprem din Crimeea.
Martorul a mai relatat corespondentului Agenției „Interfax-Ucraina” că la întrebarea „Cine sunt?”, atacatorii au răspuns că sunt ruși, „reprezentanți ai autoapărării poporului rus din Crimeea”.
La întrebarea ce urmează să facă în continuare participanții la miting, unul din atacatori a răspuns: „Să adune poporul și să-și aleagă conducătorii”.
Martorul ocular a ținut să precizeze că atacatorii erau foarte bine înarmați. „Ca și pușcașii marini în filme”
Organele de drept deocamdată n-au confirmat ocuparea clădirilor guvernamentale.
Amintim că anterior Refat Ciubarov a declarat că tătarii sunt gata să riposteze intențiilor de a separa Crimeea de Ucraina.
Sursa: deschide.md

Vladimir Putin a alertat fortele aeriene!

Robert Frunzescu | Publicat: 27 Feb 2014,
Echipajele avioanelor de luptă din Districtul Militar de Vest au fost plasate astăzi în stare de alertă sporită, în cadrul unor exerciţii-surpriză ordonate miercuri de către Vladimir Putin, comandantul suprem al forţelor armate, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează Agenţia Interfax on-line.
„Avionale noastre de luptă patrulează în mod constant în spaţiul aerian de la frontiera districtelor militare”, a anunţat ministerul într-un comunicat la care Intefax a avut acces joi.
„Imediat ce au fost plasate în stare de alertă ridicată, unităţile de avioane din Districtul Militar de Vest s-au mobilizat în zonele operative în care sunt alocate”, se mai arată în comunicat.
În prezent, „bombardierele de la nivelul districtului participă la misiuni de antrenament, ţintind un adversar imaginar aflat în raza de acţiune a aviaţiei”, a precizat ministerul.
Exerciţii militare-surpriză vizează să evalueze pregătirea de luptă a militarilor din districtele militare Central şi Vestic. În plus, trupe aeroportate s-au alăturat manevrelor miercuri, din ordinul lui Putin.
Până la 150.000 de militari, 90 de avioane, peste 120 de elicoptere, până la 880 de tancuri, peste 1.200 de unităţi de tehnică militară şi până la 80 de nave urmează să participe la aceste exerciţii, potrivit agenţiei.
Vecini occidentali ai Rusiei şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la aceste manevre.
Adjunctul ministrului lituanian al Apărării Marijus Velicka s-a arătat îngrijorat de această evaluare a pregătirii de luptă anunţată de către forţele armate ruse. „Rusia este un stat suveran şi poate organiza asemenea exerciţii-surpriză oricând vrea, dar sunt îngrijorat că toate acestea au loc nu departe de frontiera cu Lituania”, a declarat Velicka miercuri seara la Bruxelles.
Acţiunile curente ale Rusiei nu sunt întâmplătoare, a subliniat oficialul lituanian, evocând situaţia instabilă din Ucraina.
„Având în vedere că situaţia din Ucraina nu este stabilă în prezent, asemenea exerciţii reprezintă o cauză justificată de îngrijorare, (iar) probabilitatea ca asemenea evenimente să fie doar o coincidenţă este destul de mică”, a declarat adjunctul ministrului lituanian al Apărării.

2014-02-26

USD, PNL – ACEEASI MIZERIE ! DAR…

http://www.nasul.tv/2014/02/26/usd-pnl-aceeasi-mizerie-dar/

Radu Moraru | Publicat: 26 Feb 2014, 
USD, adica PSD, PC- Voiculescu si UNPR – partidul “travestit”, cum l-a botezat Crin, ei toti sint alianta “jos Basescu” si “nimic pentru tara, totul pentru noi”! Cine mai are dubii sau mai voteaza USD isi merita soarta.
PNL, aceeasi mizerie, s-a destructurat fiind la putere!!!, va dati seama ce praf se va alege de liberali in opozitie, avind in vedere toate gastile care s-au nascut din avortul USL?
1. Gasca penalilor – Fenechiu, Varujan Vosganian, Mariana Cimpeanu, Rusanu-Rusineanu, Chitoiu si nevasta, etc.
2. Gasca tradatorilor – primari, consilieri, parlamentari si CJei care trec la PSD
3. Gasca Tariceanu – baietii care o duceau bine-bine pe vremea iresponsabilului care cheltuia electoral miliarde de euro in prag de criza economica
4. Gasca Iohannis – baietii care spera sa faca o jonctiune in PPE cu PDL-ul lui Blaga
5. Gasca suparatilor – baietii care au fost scosi de la mierea guvernarii, pitzifelnici care nu au curaj sa comenteze decizia lui Crin dar care sint foarte suparati la buzunar
Fiindca ii stiu pe liberali, niste barbati fara dotare corespunzatoare, ei vor astepta ca musiu Crin sa ia maxim 7% la europarlamentare si sa-i ia gitul ! Dupa care, “invingatorii” vor fi gata sa faca pact cu orice diavol, inclusiv PSD !!!, fara nicio jena.
Cred ca e timpul sa trimitem la ghena istoriei atit USD cit si PNL, timpul lor a expirat…odata cu rabdarea Romaniei. Din pacate, niciun partid din opozitia vizibila nu se califica, nu se ridica la nivelul asteptarilor acestui neam!
Inseamna ca a sosit vremea sa ne implicam! Toti cei care sintem obligati macar in fata copiiilor nostri! Toti cei care iubim Romania si ne iubim semenii, asa cum sint! Toti cei care nu vrem sa traim pe alte paminturi! Toti cei care vrem sa ne intoarcem acasa, in Gradina Maicii Domnului! Nu sint patetic, a spus-o un sfint, Ioan Paul al II-lea! Polonez, nu roman!
Sa fiti iubiti!
Radu Moraru

Cutremur la Palatul Victoria: USL s-a rupt, PNL a ieșit de la guvernare

 Ionuț Fantaziu
PNL a decis aseară să iasă de la guvernare, după o dezbatere în interiorul partidului care a durat aproape patru ore. „USL nu mai există pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream toți obiectivele angajate. PNL a decis să retragă toți miniștrii din Guvern și demisia tuturor demnitarilor. Mâine, până în ora 12.00 toți își vor depune demisia la registratura Guvernului. La al doilea punct îi solicităm lui Victor Ponta demisia din funcția de prim ministru”, a declarat Crin Antonescu, motivând cererea prin faptul că PSD a câștigat alegerile împreună cu PNL. De asemenea, liderul PNL a mai spus că în țară, acolo unde există înțelegeri în Consiliile Locale și cele Județene între PSD și PNL, alianțele se pot păstra.
„Nu regret faptul că un Guvern se rupe, faptul că PNL, după patru ani de Opoziție și la doi ani de la câștigarea alegerilor, se întoarce în Opoziție. Dacă Victor Ponta și PSD și-ar fi respectat promisiunile, România ar fi avut parte de o construcție stabilă care să dureze cel puțin patru ani. (...) Nu am vrut să mințim pe nimeni, nu vrem să mințim pe nimeni”, a mai adăugat Crin Antonescu.
Antonescu, Ponta și Băsescu - cei trei pistolari
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu crede că destrămarea USL nu va aduce avantaje electorale niciunuia dintre cei trei actori principali ai politicii românești: Traian Băsescu, Victor Ponta și Crin Antonescu.
„Ruperea USL nu foloseşte în niciun caz PSD-ului sau PNL-ului. Ponta joacă rolul celui care ţine casa, întinde mâna, de partea cealaltă, Antonescu a lansat o rafală de declaraţii la persoana lui Ponta, declaraţii sărite din cadrul negocierii. Erau atacuri la persoană. Nu avea ce să se întâmple altceva. (...) Ponta are socotelile făcute cum să îşi asigure o majoritate parlamentară, cu care va merge în continuare în acest an electoral. Până la alegerile europarlamentare va fi practic un război electoral între PNL şi USD. În funcţie de rezultatul alegerilor vom avea evoluţiile de după, care sunt deschise. (...)
Traian Băsescu nici nu câştigă nici nu pierde. Cu toate că PSD-ul are vectorul strategic de a comunica că Antonescu a rupt USL pentru a se duce cu Traian Băsescu. Antonescu însă nu va face până în europarlamentare niciun gest de apropiere de Băsescu. E posibil orice însă. Situaţia acestor trei poate fi asemuită cu cei 3 pistolari, cel urât, cel rău, cel bun, orice combinaţie este posibilă. Cel care trage primul poate fi dezavantajat, dar se poate înţelege cu celalalt ca să fie dezavantajat cel de-al treilea”, a spus Cristian Tudor Popescu.
De la ce a pornit ruperea USL
Disensiunile din interiorul USL au apărut în urmă cu două săptămâni, după ce PNL a anunțat că schimbă o parte dintre miniștrii săi, iar Klaus Iohannis a fost propus ministrul la Interne și vicepremier. PSD a venit cu propunerea ca pe lângă Klaus Iohannis să fie numiți încă doi vicepremieri, unul de la UNPR și unul de la PC, însă PNL au respins categoric.
Luni, prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, propunerea liberalilor pentru portofoliul Internelor, anunța că „negocierile pentru remanierea guvernamentala au eșuat". Acesta spunea că motivul principal a fost reprezentat de „lipsa de dorință și voința politică a USD de a rezolva această chestiune simplă”.

2014-02-22

Mesajul Iuliei Timosenko pentru ucrainieni | Voi aveti dreptul sa guvernati tara asta, pentru ca ati platit cu sangele vostru. Ucraina este un corp ranit, sangereaza. Trebuie pedepsiţi cei care au impuscat in inimi eroii nostri.

Redactia | Publicat: 22 Feb 2014,
Iulia Timosenko a adresat un mesaj emotionant celor 100 de mii de oameni aflati in Piata Independentei din Kiev. Timosenko a fost intampinata cu urale, iar mesajul ei, rostit dintr-un scaun cu rotile, a ajuns la inimile manifestantilor, chiar daca au fost si voci care au strigat ca nu este presedintele pe care si-l doresc.
„M-am invinuit ca nu am fost cu voi pe baricade! Trebuie pedepsiţi cei care au impuscat in inimi eroii nostri. Nu plecati pana nu terminam ceea ce ne-am propus, sunteti garantia pentru continuitate. Daca cineva va spune ca ati terminat ceea ce v-ati propus, sa nu-i credeti! Nu politicienii au realizat ceea ce ati făcut voi! Daca voi ati stat pe baricade impotriva armelor Kalasnikov, ati mers inainte, acum nimeni nu va mai pune in genunchi in aceasta tara pe veci. Cand a cazut primul erou, iar ceilalti veneau sa-l salveze, cand medicii isi riscau viata, imi venea sa plang. Voi ati inceput sa reconstruiti Ucraina si Ucraina va fi a voastra. Cand Ianukovici va restitui fiecare ban pe care l-a furat de la voi, atunci veti vedea cum pacea se va intoarce in tara. Noi vom dori ca ucrainenii sa nu se simta amenintati, sa se simta siguri in tara lor. Sa nu se mai simta intimidati. Ucraina este un corp ranit. Sangereaza. Trebuie sa punem bandaje pe aceste rani.
Avem o cale sa reconstruim Ucraina pe care ne-o dorim, dar voi sa nu aveti niciun pic de incredere in politicieni. De asta trebuie sa stati aici, in Maidan, sa va asigurati ca noul guvern, noile autoritati va vor indeplini dorintele. Voi aveti dreptul sa guvernati tara asta, pentru ca ati platit cu sangele vostru. Daca Parlamentul nu va va asculta, acest lucru va fi imoral. 46 de milioane de ucraineni vor crea o noua Ucraina. Sunt garantul ca nu veti fi tradati, ca politicienii nu vor alege ruta obisnuita si nu vor face intelegeri in spatele usilor inchise. Va garantez ca nu se va mai intampla. Politica e murdara, stiu cum lucreaza. Cunosc mecanismele ei, dar ma voi asigura ca nu se va mai intampla asta. Va rog, in numele meu ca politician, sa ma iertati. Cand lunetistii au tintit inima oamenilor nostri… acele gloante vor durea mereu. Daca nu-i pedepsim pe vinovati, ar trebui sa ne fie rusine. Aceasta lupta pentru libertate va aduce schimbare in alte tari. Ceea ce am pornit aici e o noua miscare in lume. Sunt oameni in tari vecine care traiesc sub dictatura. Se uita la voi si suntem pe drumul cel bun. Sa ne amintim de eroii nostri si vom fi mereu o echipa unita. Ma intorc la munca acum. Nu voi mai irosi niciun minut si voi lupta pentru fericirea voastra!“, a spus Timosenko.

Kiev | Ucrainienii isi slavesc eroii pentru a doua zi consecutiv. Ianukovici a incercat sa fuga in Rusia. Timosenko vorbeste EuroMaidanului: Slava Ucrainei! Voi sunteti eroi!

Redactia | Publicat: 22 Feb 2014
UPDATE 21.30 – Iulia Timosenko se adreseaza oamenilor adunati pe EuroMaidan dintr-un scaun cu rotile: Slava Ucrainei, Slava eroilor!
„M-am invinuit ca nu am fost cu voi pe baricade! Trebuie pedepsiţi cei care au impuscat in inimi eroii nostri. Nu plecati pana nu terminam ceea ce ne-am propus, sunteti garantia pentru continuitate. Daca cineva va spune ca ati terminat ceea ce v-ati propus, sa nu-i credeti! Nu politicienii au realizat ceea ce ati făcut voi! Daca voi ati stat pe baricade impotriva armelor Kalasnikov, ati mers inainte, acum nimeni nu va mai pune in genunchi in aceasta tara pe veci. Cand a cazut primul erou, iar ceilalti veneau sa-l salveze, cand medicii isi riscau viata, imi venea sa plang. Voi ati inceput sa reconstruiti Ucraina si Ucraina va fi a voastra. Cand Ianukovici va restitui fiecare ban pe care l-a furat de la voi, atunci veti vedea cum pacea se va intoarce in tara. Noi vom dori ca ucrainenii sa nu se simta amenintati, sa se simta siguri in tara lor. Sa nu se mai simta intimidati. Ucraina este un corp ranit. Sangereaza. Trebuie sa punem bandaje pe aceste rani“.
Mii de oameni se afla pe EuroMaidan unde aduc un ultim omagiu victimelor confruntarilor sangeroase din ultimele zile. In Piata Independentei, unde este asteptata si Iulia Timosenko, eliberata sambata din inchisoare, se scandeaza “Slava, eroilor! Slava, Ucrainei!”. Sosirea ei este aclamata de mii de oameni. Timosenko vorbeste multimii cu lacrimi in ochi.
Iulia Timosenko a aterizat cu putin timp in urma pe aeroportul Zhulyany din Kiev. Ea a declarat, la Harkov, la iesirea din spitalul inchisoare ca “Ucraina a scapat de dictatura comunista”. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a salutat eliberarea fostului premier ucrainian.
Potrivit AFP, Victor Ianukovici a incercat sa paraseasca tara cu destinatia Rusia, dar a fost oprit la aeroport de ofiterii vamali. Noul presedinte al Parlamentului de la Kiev, Oleksander Turchynov, a declarat pentru Interfax-Ucraina ca Ianukovici “a incercat sa se urce intr-un avion cu destinatia Rusia, insa a fost impiedicat de agentii vamali. El se ascunde in prezent undeva in regiunea Donetsk”.
Vitalii Klitchko a declarat, dupa decizia Radei Supreme de a-l demite pe Ianukovici, ca Presedintele a fost facut knock-out politic de Parlament.

Iulia Timosenko anunta ca va candida la alegerile prezidentiale, dupa ce fost eliberata din inchisoare. Este asteptata pe EuroMaidan

Publicat: 22 Feb 2014, 
UPDATE 19.25 – Iulia Timosenko a anuntat ca va candida la presedintia Ucrainei pe 25 mai 2014. Anuntul a fost facut inainte de plecarea sa de la Harkov la Kiev.
UPDATE 18.26 – Fostul premier este asteptat in Piata Independentei din Kiev. Anuntul a fost facut de liderul fractiunii Arsenie Iateniuk.
Fostul Premier Iulia Timosenko a fost eliberata sambata din inchisoare, dupa ce Parlamentul ucrainian a adoptat o rezolutie prin care cerea punerea imediata a acesteia in libertate. Timosenko a parasit spitalul inchisorii dupa o detentie de 3 ani.
Parlamentul Ucrainei a aprobat, vineri, un proiect care abroga articolul din Codul Penal in baza caruia a fost condamnata Iulia Timosenko, informeaza AFP.
Aceasta reprezinta una din masurile luate de politicienii ucrainieni pentru iesire din criza politica in care se afla Ucraina de mai bine de trei luni.
Presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei au semnat vineri, in prezenta mediatorilor europeni, un acord de iesire din criza, care prevede concesii importante din partea puterii, dar care ar putea sa fie considerate insuficiente dupa baia de sange care a indoliat Kievul, relateaza AFP.
Iulia Timosenko a fost arestata in 2011 si a fost condamnata la sapte ani de inchisoare, fiind acuzata de abuz de putere in ceea ce priveste un acord de gaze cu Rusia.
Fostul premier sustine ca procesul este unul politic, orchestrat de presedintele Viktor Ianukovici. Actualul premier ucrainean, Mikola Azarov, a fost audiat, vineri dimineata, la Tribunalul din Kiev, in calitate de martor in procesul Iuliei Timosenko.

Rada Suprema a votat demiterea lui Ianukovici. Alegeri anticipate pe 25 mai 2014. Ianukovici nu accepta decizia Parlamentului

http://www.nasul.tv/2014/02/22/ucraina-rada-suprema-a-votat-demiterea-lui-ianukovici-alegeri-anticipate-pe-25-mai-2014/
Redactia | Publicat: 22 Feb 2014,
 Hanna Herman, purtatorul de cuvant al lui Victor Ianukovici, a anuntat ca Presedintele nu accepta decizia Parlamentului de a-l inlatura de la putere, relateaza BBC.
Rada Suprema a votat sambata o rezolutie privind demiterea Presedintelui in exercitiu Victor Ianukovici. 
Parlamentul a mai decis organizarea de alegeri anticipate pe 25 mai 2014, informeaza Reuters.
Cu putin timp in urma, Victor Ianukovici anunta ca nu va demisiona din functia de presedinte si ca in Ucraina are loc o lovitura de stat. Ianukovici mai spunea ca o serie de decizii ale Parlamentului, adoptate sambata, sunt ilegitime

Islanda renunţă la integrarea în Uniunea Europeană

 adevarul.ro | adevarul.ro

Candidatura de aderare a Islandei la Uniunea Europeană a fost retrasă de curând de către cele două partide care au câştigat alegerile parlamentare în această ţară, informează Mediafax.
Cele mai recente alegeri parlamentare din Islanda au fost câştigate de Partidul Progresului (de centru) şi Partidul Independenţei (de dreapta). Aceste două formaţiuni politice au ajuns la un acord prin care solicită Guvernului de la Reykjavik să retragă candidatura de aderare a ţării la Uniunea Europeană, depusă în anul 2010.
Intenţia Islandei de a încheia etapele privind aderarea la UE nu este nouă. La începutul anului 2013, Executivul acestei ţări a decis să dizolve toate organismele de negociere cu Uniunea Europeană.
Astfel, noul proiect de lege care vizeaza închierea negocierilor de aderare cu UE va conţine şi un capitol prin care un nou proces de aderare ar putea fi organizat numai după realizarea unui referendum.
O posibilă explicaţie pentru decizia Islandei de a nu mai adera la Uniunea Europeană este că această ţară are un conflict cu blocul comunitar asupra drepturilor de pescuit. Mai exact, Islanda a luat decizia unilaterală de a creşte în mod considerabil cota sa de macrou, lucru care a iscat divergenţe în cadrul UE.
Pentru Islanda, o ţară cu circa 320.000 de locuitori, industria pescuitului este o activitate importantă. Cei care doreau să atragă Islanda în cadrul Uniunii Europene argumentau că insula ar putea avea de câştigat după adoptarea monedei euro, oferind o stabilitate economiei naţionale.

2014-02-19

E-Boda lansează o tabletă de 400 de lei

De Ionuț Fantaziu | Yahoo News
Yahoo News/E-Boda - E-Boda R70

E-Boda a anunțat Revo R70, o nouă tabletă de 7 inci. Are un procesor Quad Core de 1,2 GHz, memorie RAM de 1GB, o memorie internă de 8GB și procesor grafic cu opt nuclee. De asemenea, Revo R70 rulează sistemul de operare Android 4.2, carcasa este din aluminiu, iar rezoluția display-ului este de 1.024 X 600. 
„Mulți dintre clienții noștri sunt oameni activi, aflați în permanență în mișcare, pentru care tableta s-a transformat în birou mobil. De aceea, am gândit modelul Revo R70 astfel încât să păstreze design-ul compact, de mici dimensiuni, fără a compromite performanțele tabletei”, declară Alexandru Drăgoiu, CEO E-Boda.
Procesorul Quad Core este un Allwinner A31s, iar procesorul grafic PowerVR SGX544 MP2. Cei care vor să redacteze documente de tip word sau să facă prezentări Power Point pot apela la aplicația iDocuments to Go, preinstalată pe Revo R70, mai spun cei de la E-Boda. De asemenea, capacitatea de stocare poate fi suplimentată cu un card microSD.

2014-02-18

Doi bihoreni au plantat pe 22 de hectare Paulownia, arborele cu cea mai rapidă creștere

digi24.ro 

Afacere. Doi bihoreni au plantat pe 22 de hectare Paulownia, arborele cu cea mai rapidă creștere
Afacerile unor bihoreni cresc văzând cu ochii. Ei au adus în România arborele cu cea mai rapidă creştere din lume şi l-au plantat pe 22 de hectare de teren. Convinşi că vor obţine rapid profit, deoarece Paulownia sau copacul prinţesei creşte într-un an cât alţii în zece, bihorenii se gândesc deja să extindă plantaţia.
Gheorghe David şi Florin Vrăbieş au plantat primele seminţe de Paulownia în toamna anului trecut. Acum, pe cele 22 de hectare de teren de lângă Oradea stau să răsară 13.000 de puieţi. O adevărată mină de aur spun investitorii.
„La noi, în Europa, a pătruns în urmă cu 8-9 ani. Culturi se găsesc în Germania, Olanda, Spania de unde chiar se importă și în România”, spune Florin Vrăbieș.
„Are putere calorică excelentă, e un lemn de construcții foarte bun, ușor, cam 310 kg pe metru cub uscat. nu crapă, nu se torsionează, i se și spune aluminiul din lemn”, adaugă Gheorghe David.
Paulownia are o perioadă de creștere foarte rapidă. Într-un singur an ajunge la o înălţime de patru metri, spre deosebire de fag care atinge această dimensiune în 10 ani ori stejar care are nevoie de 15 ani ca să crească la fel de mare.
Arborele ajunge la maturitate în patru ani, când are deja diametrul de 30 de centimetri. Paulownia sau copacul prinţesei excelează şi din punct de vedere al cantităţii de dioxid de carbon absorbite - 28 de tone pe hectar pe an, faţă de cinci tone cât absoarbe fagul.
În plus, arborele are întrebuinţări multiple: rădăcina de peste 6 metri este folosită pentru producerea peleților, iar lemnul este recunoscut pentru valoarea sa energetică. Specialiştii spun că arderea a 2 kilograme de paulownia echivalează cu cea a unui litru de motorină.
Dar marea sa calitate este duritatea care îl recomandă în construcţii. „În primul rând nu are noduri, este drept, se va putea folosi la deschideri mari, având greutate mică, cu 30% mai puțin decât lemnul nostru clasic”, explică inginerul constructor Dumitru Berinde.
Convinşi că afacerea va fi un succes, cei doi bihoreni vor să planteze anul acesta cu paulownia alte 80 de hectare.
Prețul unui singur puiet poate ajunge la 6 euro, iar metrul cub de lemn uscat este vândut cu sume cuprinse între 300 și 2.000 de euro.

2014-02-11

Stalin: Ungaria trebuie pedepsită. Transilvania trebuie dată României

Autor: De drd. Alin Nitu
Un loc important in elaborarea politicii sovietice fata de Romania l-a ocupat problema Transilvaniei. Însemnatatea acordata de Moscova rezolvarii litigiului teritorial romano-ungar se explica prin faptul ca problema Transilvaniei a fost perceputa de conducerea sovietica nu numai din unghiul de vedere al raporturilor sovieto-romane si sovieto-ungare, ci si ca un mijloc de consolidare a influentei sovietice in Europa de Sud-Est.
Fara a intra in toate detaliile evolutiei atitudinii sovietice in problema Transilvaniei este de mentionat ca, in intrevederea din 23 iunie 1941 dintre Molotov si ministrul Ungariei la Moscova, Kristoffy, seful diplomatiei sovietice a declarat ca"Uniunea Sovietica nu are nici un fel de probleme litigioase in relatia cu Ungaria si nu are nici un fel de pretentii fata de Ungaria. Uniunea Sovietica nu are obiectii in legatura cu extinderea teritoriului Ungariei pe seama Romaniei". 
Aceasta atitudine se explica prin faptul ca, in acel moment, Uniunea Sovietica dorea sa determine guvernul ungar sa nu se alature atacului german impotriva URSS. De indata ce, chiar in aceeasi zi, la 23 iunie Ungaria a rupt relatiile diplomatice cu URSS si la 27 iunie 1941 a declarat razboi Uniunii Sovietice, pozitia atat de binevoitoare a Moscovei fata de Ungaria si fata de litigiul teritorial romano-ungar s-a schimbat radical.
"Ungaria trebuie pedepsita" (Stalin dixit)
In discutia dintre Stalin si Eden din 16 decembrie 1941, in cursul careia cel dintai a subliniat necesitatea extinderii teritoriale a Romaniei in detrimentul Ungariei (era vorba evident la acea data de anularea Arbitrajului de la Viena), dictatorul sovietic a exprimat in repetate randuri ca Ungaria trebuie "pedepsita" pentru atitudinea ei din timpul razboiului, altfel spus pentru intrarea ei in razboi alaturi de Germania, fara ca ea sa fi avut vreun litigiu cu Uniunea Sovietica. 
In nota intitulata "Despre Transilvania" redactata de Comisia Litvinov, la 5 iunie 1944, se arata ca"atat Ungaria cat si Romania isi fundamenteaza in mod convingator pretentiile lor asupra Transilvaniei. Ungaria arata in mod just ca, in decursul unei perioade indelungate, de mai multe veacuri, Transilvania a fost strans legata de ea in diverse grade atat din punct de vedere politic cat si spiritual. Argumente istorice in folosul pretentiilor ei aduce si Romania, referindu-se la originea actualei Transilvanii din provincia romana a Daciei in care, din timpuri stravechi, s-au aflat romani si unde maghiarii si secuii fie au navalit ulterior, fie au sosit in calitate de colonisti...". 
Nota arata ca, din punct de vedere etnic, doar Romania isi poate fundamenta revendicarea asupra Transilvaniei intrucat majoritatea populatiei o formeaza romanii. O delimitare pe principii etnice este insa imposibila din cauza intrepatrunderii populatiei romane si maghiare. Subliniind ca Tratatul de la Trianon si-a pierdut valabilitatea textul sovietic arata ca"din punct de vedere politic este imposibil de a pastra in vigoare" decizia arbitrilor de la Viena. A acorda Transilvania Ungariei este o imposibilitate intrucat "Ungaria a fost primul stat care a aderat la Pactul Anticomintern. Ea nu a manifestat nici cea mai mica inclinatie pentru apropiere cu Uniunea Sovietica si dimpotriva a participat la toate intrigile antisovietice ale Poloniei. Ungaria a intrat in razboi impotriva URSS de partea Germaniei imediat dupa atacul acesteia din urma, faranici cea mai mica justificare. Ea nu a avut nici macar acele pretentii fatade URSS cu care incearca sa justifice participarea lor la razboi Finlanda si Romania". 
In ceea ce priveste Romania desi ea este un stat inamic "care merita pedeapsa si nu recompensa" totusi in cazul primirii Transilvaniei i s-ar putea cere din partea Uniunii Sovietice garantii pentru o "stransa si indelungata colaborare cu URSS si renuntarea deplina la pretentiile ei asupra Basarabiei si Bucovinei". Nota sovietica atrage atentia asupra faptului ca in Romania si inainte de razboiul in curs, s-au aflat forte politice dispuse sa colaboreze cu URSS si ca "in cazul primirii Transilvaniei, partizanul unei astfel de colaborari ar putea deveni PNŢ in frunte cu Maniu. Aceasta colaborare ar gasi, de asemenea, partizani inflacarati in randurile populatiei romane din Transilvania, izbavita in sfarsit de cosmarul asupririi ungare".
Transilvania stat separat
Comisia insa era mai inclinata spre solutia crearii unei Transilvanii independente avand in vedere ca "recunostinta se epuizeaza repede iar amaraciunea provocata de pierderea teritoriului dureaza mult". În aceste conditii, garantiile oferite de Romania ramaneau sub semnul intrebarii si existenta unui stat transilvanean, ramas in afara oricaror uniuni sau federatii, servea mult mai bine interesele sovietice: "ramanand un mar de discordie intre cele doua state vecine, Ungaria si Romania, Transilvania nu ar putea exista fara protectia unui stat puternic apropiat de ea, care in cazul de fata este Uniunea Sovietica avand cu ea o granita comuna. O astfel de rezolvare a problemei ar raspunde si mai mult principiului autodeterminarii popoarelor". Ea ar fi mai avantajoasa si prin faptul ca nu favorizeaza nici Ungaria, nici Romania iar controlul URSS asupra noului stat transilvanean i-ar permite sa exercite presiuni asupra Ungariei si Romaniei, impiedicandu-le sa se alature oricaror tipuri de demersuri antisovietice "un astfel de control ar consolida si influenta noastra asupra statelor balcanice si indeosebi asupra Iugoslaviei" care se invecineaza cu Banatul. Existenta unui stat transilvanean era insa vazuta ca o solutie provizorie pana la stabilirea unei colaborari garantate cu Romania sau Ungaria ceea ce avea sa determine hotararea corespunzatoare a Moscovei in aceasta problema. 
Trei zile mai tarziu, la 8 iunie 1944, s-a desfasurat sedinta Comisiei Litvinov pe a carei ordine de zi s-a aflat problema Transilvaniei. În deschiderea dezbaterii Litvinov a prezentat patru modalitati de solutionare a problemei transilvanene:
- mentinerea situatiei existente;
- unirea Transilvaniei cu Ungaria;
- unirea Transilvaniei cu Romania;
- crearea unui stat transilvan independent. 
Discutiile foarte vii din cadrul Comisiei au pus in luminatoate avantajele si dezavantajele solutiilor invocate pentru interesele sovietice. 
Fara a fi prezent la dezbatere, cunoscutul istoric sovietic academicianul Evgheni V. Tarle si-a formulat in calitate de expert al Comisiei opiniile in problema Transilvaniei, pronuntandu-se in favoarea unui stat transilvanean independent: "orice alta solutie este pentru noi nefavorabila". "Daca este de ales intre doua rele atunci raul mai mic este de a da Transilvania Romaniei cerandu-i in schimb diverse compensatii". 
Actul de la 23 august 1944 a obligat conducerea sovietica sa adopte o pozitie in problema Transilvaniei. inca in conditiile de armistitiu transmise la 12 aprilie 1944 guvernului roman, guvernul sovietic declarase ca injusta decizia de la Viena din 30 august 1940 si isi exprimase disponibilitatea de a participa impreuna cu Romania la operatiuni destinate sa elibereze teritoriul transilvanean. 
În textul Conventiei de armistitiu semnata in noaptea de 12 spre 13 septembrie 1944, articolul 19 declara nulitatea Arbitrajului de la Viena si arata ca"Transilvania (sau cea mai mare parte a ei)" urma "sa fie restituita Romaniei". Rezerva formulata in ceea ce priveste teritoriul Transilvaniei care urma sa revina Romaniei se explica prin dorinta de a oferi Ungariei un stimul in vederea desprinderii ei de Germania. Daca fortele politice din Ungaria stiau ca pot spera la o modificare a frontierei romano-ungare altfel cum fusese ea fixata prin Tratatul de la Trianon atunci ele ar fi fost evident tentate sa intoarca armele impotriva Germaniei pentru a obtine bunavointa celor trei mari in litigiul romano-ungar. Acest calcul s-a dovedit corect intrucat Horthy insusi a incercat la 15 octombrie 1944 desprinderea de Reich tentativa rapid anihilata de catre germani, iar autoritatile maghiare au incercat in perioada 1945-1946 sa valorifice in beneficiul lor formula din armistitiul romanesc "Transilvania (sau cea mai mare partea a ei)".
In ciuda recomandarilor Comisiei Litvinov, Stalin a ramas constant pe pozitia caTransilvania trebuie sa apartinaRomaniei. Aceasta nu inseamna insa ca el nu a utilizat Transilvania ca un mijloc de presiune asupra Romaniei si Ungariei asa cum procedase inainte de el si Hitler in anii 1940-1944. Nu dispunem in prezent de documente care sa permita o explicatie absolut sigura asupra motivelor deciziei sale de a expulza autoritatile romane proaspat instalate in Transilvania de Nord si a introduce administratia sovietica in 14 noiembrie 1944. Cand guvernul roman s-a adresat Comisiei Aliate de Control cerand explicatii in legatura cu o decizie considerata a fi in dezacord cu prevederile armistitiului, maresalul Malinovski a raspuns: "conventia de armistitiu prevede ca chestiunea Transilvaniei va fi solutionata prin Tratatul de pace, cand se va hotari daca partea cea mai mare sau Transilvania intreaga va intra in compunerea statului roman. Prin urmare, pana la semnarea Tratatului de pace nu este posibil a se reinfiinta in Transilvania administratia romaneasca". 
Afirmatia maresalului sovietic avea sa fie contrazisa de Stalin insusi. Pentru el nu semnarea Tratatului de pace, ci instaurarea unui guvern condus de comunisti avea sa fie momentul de revenire a administratiei romanesti in Transilvania de Nord, asa cum se va intampla in martie 1945, cateva zile dupa ce A.I. Visinski impusese la Bucuresti guvernul Petru Groza.

2014-02-07

Cum vorbeşte premierul moldovean IURIE LEANCĂ limba maghiară? SPRE SURPRINDEREA TUTUTOR...

 http://www.realitatea.net/iurie-leanca-iurie-leanca_1374010.html#ixzz2scsdBXz0 
Miercuri, 5 Februarie 2014
Premierul moldovean IURIE LEANCĂ a declarat că vorbeşte cursiv engleza, franceza, maghiara, rusa şi bulgara. Într-o emisiune televizată acesta a demonstrat că stăpâneşte chiar foarte bine limba maghiară, spre surprinderea tuturor.

Premierul Iurie Leancă vorbeşte cursiv limba maghiară / FOTO: www.infoprut.ro

IURIE LEANCĂ. La întrebarea moderatorului emisiunii, Cristian Tabără, dacă într-adevăr cunoaşte toate limbile pe care le-a menţionat foarte bine, Iurie Leancă a răspuns modest că "le vorbeşte". "Care mai bine, care mai rău", a spus premierul Republicii Moldova. 
"Nu ştiu dacă v-a auzit foarte multă lume vorbind maghiară", a spus Cristian Tăbără în dorinţa de a-l testa pe Iurie Leancă. "E un exerciţiu?", a spus râzând IURIE LEANCĂ.
Spre surprinderea tuturor, premierul Republicii Moldova a acceptat provocarea şi a vorbit cursiv în limba maghiară.

Premierul moldovean Iurie Leancă nu este însă singurul care a demonstrat că vorbeşte în limba maghiară. Şi fostul premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, a dovedit că stăpâneşte această limbă.


Follow us: @realitatea on Twitter

Biblioteca Vaticanului confirma: dacii nu au fost romanizati niciodata, dacii erau de fapt stramosii romanilor condusi de Traian...

http://manifestulromanuluiscuipat.blogspot.ro/2014/02/bibliotecile-vaticanului-confirma-dacii.html?spref=fb
marți, 4 februarie 2014

Ceea ce afirmă acum oamenii de ştiinţă şi istoricii din Occident, dar şi cercetătorii de la Hamburg, care au prelevat AND-ul unor morminte străvechi de pe teritoriul Daciei, că românii sunt urmaşii dacilor, ramura nordică a tracilor, este tot mai evident şi devine un curent istoriografic autentic
Miceal Ledwith, confident al Papei Ioan Paul al II-lea şi omul care a avut acces la toate documentele secrete din biblioteca Vaticanului, a făcut recent o afirmaţie care a şocat lumea academică şi nu numai.
El a declarat că latina cultă se trage din limba română străveche, nu invers, cum se credea până acum! Într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Cluj, în decembrie 2012, Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, unul din oamenii care au avut acces la cei 230 de kilometri de rafturi cu cărţi din arhiva bibliotecii Vaticanului şi fost membru al Comisiei Teologice Internaţionale, a făcut o declaraţie şocantă: “Chiar dacă se ştie că latina e limba oficială a Bisericii Catolice, precum şi limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puţină lume cunoaşte că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină, şi nu invers!!!
Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească. Aşadar, vreau să-i salut pe oamenii din Munţii Bucegi, din Braşov, din Bucureşti. Voi sunteţi cei care aţi oferit un vehicul minunat lumii occidentale (limba latină – n.r.)”.
În general, istoricii români au mers pe pista falsă a cercetărilor făcute de Şcoala Ardeleană că dacii au fost exterminaţi de romani şi noi suntem latini puri. Sigur, în perioada interbelică, curentul acesta latinist, mai mult politic decât ştiinţific, a fost atenuat, sub influenţa lui BP Haşdeu, de istoricii Giurescu, Iorga sau PP Panaitescu, care au presărat şi elemente dacice de continuitate şi chiar o importantă influenţă slavă. A fost comod pentru istoricii români să susţină continuitatea latină şi originea romană a românilor din considerente politice, pentru a avea un loc important în Europa, iar românii ardeleni oprimaţi să aibă drepturi egale cu ungurii şi austriecii în Transilvania.
În anii 90, la facultatea de istorie a UBB am susţinut în scrieri şi seminarii elementul etnic major de origine dacică a românilor în dauna celui latin. Eu eram un adept al teoriilor lui Nicloae Densuşianu şi Vasile Pârvan şi chiar editasem celebra carte a lui Nicolae Miulescu, “Dacia – Ţara Zeilor”, ce susţinea originea dacă a românilor şi chiar că limba geto-dacilor era înrudită cu latina, astfel explicându-se de ce Traian vorbea, conform imaginilor de pe Columnă, cu dacii capturaţi fără translator. Pentru susţinerea acestor teze am fost ostracizat la UBB. Era moda atunci ca noi românii să fim latini, slavi, mongoli, cumani sau avari, numai români NU. Bineînţeles, colegii mei, adepţii teoriei cumane, slave şi maghiare la baza originii poporului român erau repede răsplătiţi de Marga şi profesorii de la UBB cu burse în străinătate şi invitaţii la conferinţe naţionale şi internaţionale, pentru a se susţine tot felul de teze soroşiste.
De dragul adevărului istoric, chiar dacă am fost izolat în universitate, nu am renunţat la ideea că românii sunt urmaşii dacilor, ca trunchi etnic major. Pur şi simplu m-am bazat pe logica istorică simplă. Romanii au cucerit numai circa 28% din teritoriul Daciei. Pe Traian nu l-a interesat decât un culoar de ocupaţie spre capitala Sarmisegetuza şi minele de sare şi aur de la Roşia Montana din Munţii Apuseni, ca să-şi umple tezaurul de la Roma. Dacia lui Burebista şi Decebal se întindea de la Tisa, Carpaţii Păduroşi în Slovacia, Bucovina de nord din Ucraina de azi, peste Nistru până la Bug. În concluzie, romanii au cucerit abia o treime din teritoriul ocupat de daci: ei controlau Banatul, o parte din Oltenia, Munţii Orăştiei şi Munţii Apuseni. Dacii liberi au rămas în Partium, Maramureş, Tisa, Bucovina de Nord, Moldova până la Nistru -Bug şi Muntenia. Deci cea mai mare parte a teritoriului Daciei a rămas în stăpânirea dacilor liberi.
Istoricul Dio Cassius (n.155 – d.229 e.n.) descrie razboaiele purtate de Daci si Romani – spunand despre Traian (conducatorul Legiunii Romane) ca a fost un trac veritabil si ca razboaiele purtate erau fraticide (intre popoare de aceeasi origine). Iar Traian, spunea inainte de a porni la lupta: “ma intorc in tara strabunilor mei
Ocupaţia romană a durat din 105 până în 275 e.n., adică 170 de ani şi numai pe un teritoriu restrâns. În consecinţă cum puteau fi romanizaţi şi să-şi însuşească limba latină dacii, dacă numai o treime din teritoriul lor era ocupat de către romani. Mai mult, ocupaţia romană a durat numai 170 de ani, cu mult mai puţin ca în Galia şi Britania, iar englezii nu vorbesc o limbă latină, iar galeza se mai vorbeşte popular până azi în unele regiuni ale Franţei rurale. Transilvania a fost ocupată de către austrieci de la 1700 la 1918, adică 218 ani şi românii ardeleni nu vorbesc germana nici acasă şi nici pe stradă, poate numai elevii de la un liceu de profil. Basarabenii au fost ocupaţi 200 de ani de ruşi dar vorbesc limba română în familie. Deci ideea romanizării Daciei ocupată teritorial numai o treime de Roma cade şi din punct de vedere al simplei logici istorice.
Tot mai evident ies la lumină cercetări ştiinţifice legate de ADN, că românii sunt urmaşii dacilor. Nu va trece mult timp când curentul istoriografic al originii geto-dace a limbii şi poprului român se va impune, bineînţeles cu recunoaşterea unor influenţe istorice latine sau slave.
sursa foto:www,descopera.ro
De Ionuţ Ţene – NapocaNews.ro
Observaţie
Citind articolul putem avea impresia că am revenit în era "răposatului" ptr că unii se vor din nou să se afirme numai pe baza unor afirmaţii... Deşi logica celui care a scris articolul ar fi asemănător unei persoane din mediul rural - presupunem sănătos - însă în mare măsură tinde să facă tot feluri de comparaţii, care nu prea sunt atestate-susţinute de dovezi, ci numai pe oarecare - sau aşazisă - logică, numai de autor cunoscut. 
Ca un exemplu se poate lua pe cea cu aşazisă "ocupaţie" austriacă de la 1712-1867 (şi nu pînă la termenele arătate în articol de 218 ani) 
Fájl:Austria1914physical.jpg
Cel care a scris articolul uită - sau nu ştie - că între 1867-1918 Transilvania era înglobat(-anexat) ca şi o unitate sinestătătoare în noua formaţiune numit Austro-Ungaria. Teritoriul avea un guvernator! Asta a fost acceptată şi de regi al României şi dacă se cercetează documentele de după 1920 se poate observa că şi Transilvania era condus de un "regent" (prinţul de atunci şi rege pe urmă în persoana excelenţei sale regele Mihai...) cu sediul tocmai la Cluj!!!
Revenind la "formatiune sinestătoare" trebuie să se ştie că până şi Monitorul Oficial al Austro-Ungariei era tipărit în 3(adică trei) limbi: germana, maghiară şi română - în acelaşi format şi impreună!!!. Chiar mai mult cea în limba română era tipărit cu litere specifice al acelei timpuri - adică nu cu litere romane. Deci nu era obligatoriu să ştie limba germană, deci influenţa acestuia era destul de slabă şi mai de grabă romţnii învăţau limba maghiară caa să se poate înţelege cu vecini...   
Autorul articolului nu ştie că mulţi învăţaţi de origine română au avut posibilitatea să înveţe în limba natală şi asta datorită insistenţei greco-catolicilor, care încă de la formare lor au folosit toate posibilităţile de a avea şcoli şi în sate locuite de români - mult înaintea anexării Transilvaniei (din 1712) la Imperiul Austriac. Lucrul acesta era bine ştiut şi acceptat pentru că preoţii greco-catolici puteau să se căsătorească şi ca doamnele preotese puteau deveni învăţătoare ptr copiii enoriaşilor. Simplu şi eficient. 
Dacă aş fi fost în locul celui care scris articolul m-aş fi ferit de problema cu ADN ptr că se ştie că în Bazinul Carpatic s-a găsit cea mai veche rădăcina al structurii nucleonice(unii au şi dat numele de EU-19, de la prima adică 1 şi ultima cifra 9). Acest fapt a dus la o concluzie foarte interesanta si anume că aceste teritorii erau locuite de cele mai vechi şi renumite culturi care pot ajunge la o vârstă de cca 30 - 40.000 ani (cam de pe vremea apariţiei homo-sapiens-ului) Datarea cu carbon 14 atesta că în acest bazin - aşa de mult râvnit de alţii -scrierea apare cam acum 7400 ani. Iar dacă se acceptă că metoda cu carbon 14 are o abatere mare de cca 20-25.000 ani atunci oasele găsite pe lângă tăbliţele de la Tărtăroaia ar putea să fie mult mai vechi ca vârstă... Deci chestia cu amestecare trac-geto-dac etc. poate fi doar o suprapunere de denumiri şi se poate întâmpla ca vom fi nevoiţi să rescriem istoria şi să recunoaştem că şi unii şi alţii au cam acelaşi "rădăcini" indiferent că acum se numesc români sau maghiari sau alte popoare care nu mai au descendenţii cunoscuţii 

2014-02-05

Ce reprezintă Găgăuzia?

04-02-2014 
În regiunea cu regim special Găgăuzia au avut loc recent două referendumuri controversate, privind orientarea politică a Republicii Moldova şi independenţa regiunii.
Teritoriu
Găgăuzia este formată din patru enclave din sudul Republicii Moldova. Cea mai importantă este grupată în jurul localităţilor Comrat şi Ceadîr-Lunga. O altă enclavă, a doua ca mărime, este în jurul oraşului Vulcăneşti. Ultimele două enclave sunt comunele Copceac şi Carbalia. În total, cele patru zone însumează 1.830 de kilometri pătraţi (5,4% din suprafaţa Republicii Moldova).
Populaţie
Potrivit celui mai recent recensământ (2011), populaţia estimată a Găgăuziei este de 160.700 de persoane, aproximativ 4,6% din totalul populaţiei Republicii Moldova. Capitala Comrat este cel mai important oraş (24.100 locuitori, 2011). La recensământul din 2004, din totalul populaţiei s-au declarat găgăuzi 82% din locuitori, 5% bulgari, 4,8% moldoveni, 3,8% ruşi, 3,2% ucraineni şi 0,1% români.
93% din locuitori se declară creştin-ortodocşi (2004).
Istorie
În muzeul oficial de Istorie al Găgăuziei, o placă memorială menţionează că una dintre cele două teorii privind provenienţa găgăuzilor (sau “găgăujii”, cum apare pe siteul administraţiei de la Comrat) este că aceştia sunt bulgari care au adoptat limba turcă. O altă teorie este că găgăuzii sunt turci care au migrat din Bulgaria în sudul Basarabiei şi s-au convertit la creştinism. Oricum, Turcia i-a ajutat pe găgăuzi să îşi refacă drumurile, împrumutându-le 35 de milioane de dolari.
Statut juridic
Numele oficial al Găgăuziei este Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (în găgăuză: Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauz Yeri). Găgăuzia s-a declarat independentă în august 1991 (înaintea Transnistriei, care a făcut acelaşi lucru în septembrie acelaşi an). În cele din urmă, în 1994 parlamentul Republicii Moldova a acordat populaţiei găgăuze statutul de “autodeterminare externă”. Autonomia Găgăuziei este garantată de Constituţia Republicii Moldova.
Găgăuzia are parlament (“Adunarea Populară”) şi este condusă de un Başkan (guvernator ales universal pe patru ani, care trebuie să fie cetăţean moldovean şi să vorbească găgăuza). Başkanul Găgăuziei este membru al guvernului moldovean. Ca parte a autonomiei, Găgăuzia are propria poliţie.
Sursa:Romania Actualitati

2014-02-04

Incredibil! Ce tun urias a dat Guvernul Ponta cand poporul era cu ochii la tragedia aviatica!

Redactia | Publicat: 26 Ian 2014, 
Miercuri 23 ianuarie, Guvernul Ponta a aprobat „Hotararea de Guvern pentru aprobarea tranzactiei convenite prin Memorandumul de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucuresti la 15 februarie 2013” prin care compania detinuta de statul kazah este iertata de o datorie de jumatate de miliard de dolari.
Asadar, in timp ce opinia publica era atintita asupra tragediei aviatice din Muntii Apuseni, Guvernul Ponta se „preocupa” sa dea poporului roman o noua teapa uriasa.
Toate acestea in contextul in care Guvernul Ponta vrea sa puna accize pe combustibil, insa nu ezita sa scuteasca o companie privata, straina, de o datorie uriasa (jumatate de miliard de dolari).
Amintim ca Legea care avea acelasi continut a fost respinsa anul trecut de catre Presedintele Traian Basescu si declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.


00:00
00:00


2014-02-01

Pe cine salvează noile Coduri penale

digi24.ro – 
Pentru unii dintre inculpaţii cu nume sonore, noile Coduri penaleînseamnă încheierea definitivă a problemelor cu legea. Este vorba despre actuali sau foşti demnitari ale căror dosare s-au prescris odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri. Este cazul lui Miron Mitrea dar şi al parlamentarului UDMR Marko Attila. Pentru alţi inculpaţi cunoscuţi, noul Cod ar putea aduce cu paşi repezi o decizie definitivă, pentru că noua legislaţie reduce durata proceselor iar sentinţele devin executorii odată cu pronunţarea deciziei din apel.
Miron Mitrea, al cărui dosar se apropie cu paşi repezi de prescriere chiar şi pe legea aflată acum în vigoare, scapa de grijile de natura penală odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri.
Fostul ministru al Transporturilor este judecat acum pentru luare de mită din 2001-2002. Acuzaţia este considerată prescrisă, aşa că actualul deputat nu mai poate fi condamnat pentru această acuzaţie.
Dosarul lui Miron Mitrea
stadiu: judecată pe fond
prejudiciu: 5 miliarde de lei vechi
fapta săvârşită în 2001-2002
acuzaţia: luare de mită
În aceeaşi situaţie se află şi unul dintre cele patru dosare în care este judecat fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc. Fostul directorul general al companiei de stat CFR, pe care ar fi prejudiciat-o cu zeci de milioane de euro prin achizitii nejustificate, a fost deja achitat pentru una dintre fapte. Dosarul cel mai vechi, care se referă la achiziţiile din 2001, se închide fără o decizie.
Dosarul lui Mihai Necolaiciuc
fapte săvârşite în 2001
prejudiciu: 18 milioane de euro
stadiu: judecată pe fond
acuzaţia: abuz în serviciu
În alte două cazuri, la fel de cunoscute, legea nouă nu este la fel de favorabilă. Cazul Transferurilor, în care sunt judecaţi opt grei ai fotbalului românesc, se încheie în mai puţin de o lună. Dacă pe legea veche după procesul de la Curtea de Apel Bucureşti urma unul la instanţa supremă, acum procesul se va încheia odată cu pronunţarea acestei decizii. Apelul devine executoriu, iar recursul se depune doar în cazuri extraordinare.
Un alt dosar la fel de celebru este cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care acuzatul principal este Dan Voiculescu. La tribunal a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pe care a contestat-o la Curtea de Apel. Acum, pierde recursul de la Înalta Curte, aşa că riscă să rămână mult mai rapid cu o pedeapsă cu executare.