digi24.ro –
Pentru unii dintre inculpaţii cu nume sonore, noile Coduri penaleînseamnă încheierea definitivă a problemelor cu legea. Este vorba despre actuali sau foşti demnitari ale căror dosare s-au prescris odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri. Este cazul lui Miron Mitrea dar şi al parlamentarului UDMR Marko Attila. Pentru alţi inculpaţi cunoscuţi, noul Cod ar putea aduce cu paşi repezi o decizie definitivă, pentru că noua legislaţie reduce durata proceselor iar sentinţele devin executorii odată cu pronunţarea deciziei din apel.
Miron Mitrea, al cărui dosar se apropie cu paşi repezi de prescriere chiar şi pe legea aflată acum în vigoare, scapa de grijile de natura penală odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri.
Fostul ministru al Transporturilor este judecat acum pentru luare de mită din 2001-2002. Acuzaţia este considerată prescrisă, aşa că actualul deputat nu mai poate fi condamnat pentru această acuzaţie.
Dosarul lui Miron Mitrea
stadiu: judecată pe fond
prejudiciu: 5 miliarde de lei vechi
fapta săvârşită în 2001-2002
acuzaţia: luare de mită
În aceeaşi situaţie se află şi unul dintre cele patru dosare în care este judecat fostul director al CFR, Mihai Necolaiciuc. Fostul directorul general al companiei de stat CFR, pe care ar fi prejudiciat-o cu zeci de milioane de euro prin achizitii nejustificate, a fost deja achitat pentru una dintre fapte. Dosarul cel mai vechi, care se referă la achiziţiile din 2001, se închide fără o decizie.
Dosarul lui Mihai Necolaiciuc
fapte săvârşite în 2001
prejudiciu: 18 milioane de euro
stadiu: judecată pe fond
acuzaţia: abuz în serviciu
În alte două cazuri, la fel de cunoscute, legea nouă nu este la fel de favorabilă. Cazul Transferurilor, în care sunt judecaţi opt grei ai fotbalului românesc, se încheie în mai puţin de o lună. Dacă pe legea veche după procesul de la Curtea de Apel Bucureşti urma unul la instanţa supremă, acum procesul se va încheia odată cu pronunţarea acestei decizii. Apelul devine executoriu, iar recursul se depune doar în cazuri extraordinare.
Un alt dosar la fel de celebru este cel al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care acuzatul principal este Dan Voiculescu. La tribunal a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pe care a contestat-o la Curtea de Apel. Acum, pierde recursul de la Înalta Curte, aşa că riscă să rămână mult mai rapid cu o pedeapsă cu executare.