Ana Ilie 17 Octombrie 2015,
Foto: Bucharest Forum
Rusia a dat sonorul incet in
Ucraina si a crescut volumul in
Siria, sustine Tim Judah, corespondent pentru zona Balcanilor al publicatiei The Economist.
Jurnalistul afirma, intr-un interviu acordatZiare.com, ca Ucraina se indreapta spre o perioada de conflict inghetat pentru ca Rusia a realizat ca nu poate progresa rapid aici, la fel ca in
Crimeea, fara o implicare mai mare, inclusiv in ceea ce priveste numarul de
trupe.
Ati fost invitat la Bucharest Forum 2015 pentru o discutie despre criza din Ucraina. Cum priviti evolutia acestei crize?
Trebuie sa va amintiti ca in estul Ucrainei este o linie de armistitiu si, de principiu, din luna februarie a acestui an, linia nu s-a mutat mai deloc. Din februarie pana in septembrie se tragea tot timpul si oamenii mureau, nu in fiecare zi, dar in fiecare saptamana. In prima saptamana din septembrie, aceasta linie a amutit.
Ce s-a intamplat in aceeasi saptamana din septembrie?
Soldatii rusi au inceput sa apara in Siria. Deci este ca si cum au scazut volumul intr-un loc si au dat mai tare in altul, deci cred ca cele doua lucruri sunt legate si ca Ucraina se indreapta spre o etapa de conflict inghetat, iar Siria este imprevizibila.
Este posibil ca aceasta scadere a intensitatii in Ucraina si implicare in Siria sa aiba de-a face cu incapacitatea rusilor de a mentine doua fronturi concomitent?
Chiar daca Rusia nu admite ca ar fi implicata direct in Ucraina.
Cred ca ar putea lupta pe doua fronturi, dar au inteles ca au ajuns la un blocaj in Ucraina. Cred ca problema pe care au descoperit-o in Ucraina este ca rebelii nu sunt suficient de puternici pentru a inainta. Ar fi nevoie de mai multe trupe regulate ruse si trupele regulate ruse au inceput deja sa moara in Ucraina si nu le prea convine asta.
Cred ca au calculat gresit, au avut o euforie dupa Crimeea, li s-a parut ca e usor si vor face la fel in estul Ucrainei, unde nu se asteptau ca ucrainenii sa lupte. Insa ucrainenii au luptat, i-au oprit, bine, nu i-au oprit imediat altfel nu castigau terenul pe care l-au castigat, ucrainenii au pierdut 5% din teritoriu, dar au reusit sa ii opreasca. Si sanctiunile au jucat un rol. Nu putem sti daca sanctiunile au avut un rol de 10% si armata ucraineana de 90%, insa toate aceste lucruri combinate au dus la un blocaj...
Asa ca au decis sa isi indrepte atentia spre Siria.
Sunteti de acord cu teoria care spune ca influxul de imigranti care ia cu asalt Europa este o strategie elaborata a lui
Vladimir Putin, care doreste sa isi dovedeasca indispensabilitatea pentru Occident?
Sunt convins ca exista un element din aceasta in actuala situatie, ca Putin vrea sa sublinieze din nou ca Rusia e o mare putere, ca nu poate fi ignorata.
Acesta este principalul sau rol in Siria si Ucraina?
Rusia este spectacolul unui singur om (one man show - in orig.). Nu stim ce e in capul lui Putin.Stiu ca ideea e acolo, dar nu o pot dovedi si oricine spune ca stie ce gandeste Putin speculeaza.
Occidentul il subestimeaza pe Putin?
Cred ca da, toata lumea il subestimeaza. Cine sunt cei care sa stie cel mai bine Rusia? Ai fi zis ca ucrainenii. Nici intr-un milion de ani nu ar fi crezut ucrainenii ca Rusia ii va ataca. Nu erau pregatiti pentru ca nu s-au gandit ca se poate intampla asta. Oameni care sunt legati intim cu Rusia, ucrainenii, l-au inteles gresit si au calculat gresit.
Criza imigrantilor a dus la masuri extreme in Balcani, unde s-au inchis granite, s-au ridicat garduri, s-au starnit certuri cu vecinii, iar aceasta este o regiune recunoscuta pentru volatilitate. Cum va evolua aceasta situatie?
Cred ca Balcanii sunt din acest punct de vedere doar scena, nu sunt foarte importanti, pur si simplu oamenii traverseaza aceasta scena. Zeci de mii de migranti care au trecut pe aici au creat frictiuni intre
Serbia si
Croatia si Serbia si Ungaria, dar nu cred ca este o situatie de durata, pentru ca nu are de-a face cu aceste tari.
Ce este interesant insa: obisnuiam sa vorbim despre Balcani care sunt periferia UE, insa acum am auzit oameni vorbind despre UE care exporta probleme in Balcani. Aceasta situatie cu imigrantii este o problema a UE si e vorba despre oameni care trec dinspre UE - Grecia in Balcani, si cum Grecia e primul stat in care intra imigrantii, e treaba acestei tari sa se ocupe de ei. Dar Grecia nu poate face asta. E un fel de import de probleme, dar nu cred ca este de durata.
Care ar fi o solutie pentru aceasta criza? Se discuta despre cote, sunt inchisi imigrantii ilegali, se ridica garduri...
Te poti gandi la tot felul de lucruri, dar cel mai important este oprirea razboiului in Siria. Altfel, se poate discuta despre diferite masuri: o sa luam niste oameni din taberele din
Turcia, dar toti cei care vin ilegal trebuie intorsi in Turcia, da, se poate face asta, probabil va reduce din calatoriile periculoase pe Mediterana, nu sunt prea sigur de ce ar fi de acord Turcia cu asta fara sa-i iasa nimic, e si in interesul sau sa scape de oameni, dar cred ca problema de baza este ceva ce nu putem controla, anume incetarea razboiului din Siria.
Se discuta despre razboiul din Siria ca despre un esec al Occidentului care nu a intervenit. In acelasi timp, s-a intervenit in Libia si acum acolo domneste haosul. Cum priviti acest paradox?
Am intervenit in
Irak, am intervenit in Libia si acum unii spun ca ar fi trebuit sa intervenim in Siria. Poate ca ar fi fost mai rau daca interveneam.
Si acum cerul s-a aglomerat mult in Siria...
Exact. Si poate ca nu e vorba despre un esec al Occidentului, poate ca tarile din Orientul Mijlociu, tarile arabe, ar fi putut face mai mult in cazul acestui conflict intre siiti si sunniti. Daca se face o comparatie cu razboiul de 30 de ani din secolul XVII, atunci avem putine optiuni pentru a influenta rezultatul.
In Romania s-a dezbatut intens chestiunea cotelor de imigranti. Pana la urma, este vorba doar de 6.000 de oameni.
Este limpede ca pe de o parte Romania si alte tari din Europa Centrala nu au avut deceniile de obisnuire cu multiculturalismul pe care le-am avut noi in Occident. Vi se cere sa faceti ceva intr-un timp foarte scurt, lucru pe care tarile occidentale l-au asimilat in generatii. Si inca exista opozitie la multiculturalism in Marea Britanie si Franta si altele.
Dar numarul despre care vorbim in cazul Romaniei este foarte mic si spre deosebire de unele tari ati pierdut multi oameni si aveti nevoie de populatie.
Da, ar fi vorba de 6.000 de oameni, sa fim realisti, care nu vor sa ramana, chiar daca in cele din urma devin cetateni romani sau capata documente de calatorie romanesti. Ce este interesant este ca multi dintre acesti oameni nu sunt saraci, pentru ca cei saraci nu au bani sa plece. Acestia sunt relativ bogati, educati, provin din clasa de mijloc si au spirit antreprenorial, deci ar reprezenta un avantaj pentru societatea romaneasca, daca pot gasi o cale de a trai aici. Cu un numar atat de mic, e o rusine, dar eu inteleg...
Pe de alta parte, romanii au plecat cu sutele de mii din Romania in ultimii ani si au fost primiti bine in unele tari, mai putin bine in altele.
Da, dar oamenii nu vad asta. Este un simptom clasic. Pe de o parte, vezi ce vrei sa vezi si nu vezi ce nu vrei sa vezi. Cred ca 6.000 de oameni bine educati si dinamici ar fi un castig pentru Romania. In definitiv, nu e vorba despre sase milioane de oameni.
Exista o reactie similara fata de imigranti - desigur, pastrand proportiile - in Marea Britanie. Cu toate ca si in Marea Britanie exista comunitati importante de musulmani, bine integrate.
Da, acesta este genul de recul populist din intreaga Europa: Frontul National in Franta... si fluxul de imigranti si refugiati nu ajuta, in sensul ca in Marea Britanie, daca crezi ca trebuie sa ramana in UE, asta nu ajuta, nu ca ar face vreo diferenta daca Marea Britanie iese, imigrantii vor dori in continuare sa ajunga aici. Oamenii nu sunt neaparat logici, este un gen de reactie emotionala...
Este teama de necunoscut?
Da, sunt mereu lucruri care pot fi gestionate mai bine. In Marea Britanie oamenii se supara, spre exemplu, daca vor sa mearga la doctor si nu pot sa obtina o programare timp de o saptamana pentru ca sunt 20 de somalezi... sunt mereu modalitati de a gestiona mai bine, sunt probleme de absorbtie, problema este ca aceasta criza a imigrantilor nu este impartita in mod egal si creeaza aceasta perceptie si aceasta negativitate...
Cu toate acestea, sunt doar cateva mii sau zeci de mii si Germania primeste 800.000, pana la un milion de oameni anul acesta.
Nu sunt in dezacord, dar cred ca Marea Britanie este nedreptatita... in ultimii zece ani nu stiu cati romani si bulgari, polonezi au venit aici, multi oameni din estul Europei. Nu refugiati, dar Marea Britanie a absorbit multi oameni per total. Nu e ca si cum Marea Britanie nu a facut nimic... E adevarat, cred ca Marea Britanie ar putea face mai mult pentru a ajuta refugiatii, e doar o problema cu care se confrunta si Germania, si alte tari, sortarea refugiatilor.
In iulie, in sudul Serbiei, cand am vorbit cu refugiatii, erau sirieni, dar si africani. Cand ii intrebai de ce sunt acolo spuneau: ei bine, pentru ca familia mea voia sa ma casatoresc cu cineva cu care nu voiam sa ma casatoresc... deci oamenii care nu sunt neaparat eligibili ca refugiati.
Bine, si legea refugiatilor a fost facuta intr-o perioada cand nu erau sute de mii de oameni, deci poate ca trebuie adaptata...
Poate ca trebuie sa existe un triaj mai bun in tarile de intrare atunci.
Cred ca asta se intentioneaza sa se faca, dar e evident foarte dificil. Daca cineva spune 'sunt sirian' dar nu are documente, e foarte dificil sa distingi intre imigranti si refugiati. Cand am fost in Serbia, in gara erau unii sirieni suparati pe alte persoane pentru ca pretindeau ca sunt sirieni si le reduc sansele de a obtine statut de refugiati. Nu este un fenomen nou. In anii '90 oamenii din
Kosovo s-au infuriat pe albanezii din Marea Britanie care pretindeau ca sunt kosovari.
Credeti ca aceasta criza va avea un impact asupra aderarii tarilor din regiune la UE, mai ales in contextul in care sunt voci care spun ca zona euro si insasi UE sunt in disolutie?
Nu cred ca se va intampla asta, sper ca vom traversa cumva aceasta criza, dar nu as pune prea multi bani ca Marea Britanie va ramane si nu as paria prea multi bani ca va pleca, dar zona euro a supravietuit contrar asteptarilor si UE a supravietuit contrar asteptarilor si exista provocari noi si trebuie sa gasim modalitati noi de a face fata acestora. UE este in general capabila, lent, e drept, dar asta nu inseamna ca nu o poate face, deci raman un optimist precaut.