2015-10-16

SUA taxează ţâfnele naţionaliste ale lui Ponta

15 octombrie 2015, Radu Eremia
Lozincile naţionaliste folosite de Victor Ponta în campania prezidenţială şi accentuarea faptului că adversarul este minoritar religios au fost dovezi că PSD-ul mai are de învăţat la capitolul toleranţă religioasă, susţine administraţia americană. În raportul SUA se mai regăsesc nume ca Sorin Oprescu şi Marian Vanghelie 
Departamentul american de Stat a publicat raportul privind „Libertatea religioasă“ la nivel mondial. Fiecărui stat din lume i-au fost dedicate una sau mai multe pagini, în funcţie de nivelul lor de toleranţă religioasă. România, stat al UE şi NATO, a fost taxată în raport pentru ieşirile mai multor personalităţi politice. În subcapitolul rezervat modului cum instituţiile de stat şi politicienii s-au raportat la libertatea religioasă, Victor Ponta a fost fruntaşul exemplelor negative. Manifestările sale de toamna trecută, din preajma alegerilor prezidenţiale, au fost prezentate de Departamentul de Stat astfel: 
„Pe 7 septembrie 2014, premierul Victor Ponta a declarat, potrivit presei, la o emisiune televizată, că efectele celor zece ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu au fost «similare cu cele ale regimului nazist din Germania»“, menţionează raportul care atrage atenţia şi asupra faptului că mai multe organizaţii neguvernamentale au reclamat declaraţia lui Ponta la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNDC), fiind punctat faptul că premierul „în mod implicit a negat Holocaustul şi a bagatelizat crimele naziste“, CNDC a anunţat pe 24 septembrie 2014 că afirmaţia liderului de la Palatul Victoria se încadrează în limitele libertăţii de expresie. 
Parada lui Ponta, taxată 
Un al moment care a atras atenţia celor de peste Ocean a fost mândria lui Ponta de a fi român, cu care a făcut paradă în campania electorală de anul trecut. 
Tot atunci, Ponta a încercat să se folosească politic de faptul că este membru al comunităţii creştin-ortodoxe, spre deosebire de alţi candidaţi, proveniţi din rândurile unei minorităţi religioase sau etnice, mai arată raportul Departamentului de Stat. 
„În timpul campaniei prezidenţiale, desfăşurată în octombrie şi noiembrie, prim-ministrul Victor Ponta, în timp ce vorbea din postura de candidat, a spus că aparţine religiei majoritare, creştin-ortodoxă, spre deosebire de Klaus Iohannis, unul dintre adversarii săi, care era de etnie germană şi pe care l-a descris ca «neo-protestant». 
Materiale electorale care aveau mesajul «Îl votăm pe Ponta pentru binele tuturor, votăm pentru un creştin adevărat, nu pentru un neo-protestant», au fost distribuite în anumite regiuni“, a mai aratăt raportul americanilor, vădit nemulţumiţi de un asemenea limbaj. 
 Şi Vanghelie i-a supărat pe americani 
Ponta este criticat şi indirect, prin prezentarea modului neprofesionist cum se comportă instituţiile din subordinea sa, în momentul în care au de-a face cu grupuri religioase minoritare din România. 
„Restricţii ale instituţiilor guvernamentale şi lipsa de acţiuni afectează o gamă largă de activităţi ale unor grupuri religioase minoritare din România, inclusiv prin blocarea retrocedării proprietăţilor confiscate. Biserica Greco-Catolică, în special, nu a putut să obţină restituirea mai multor lăcaşe de cult şi proprietăţi“, au mai menţionat americanii. 
Însă, Ponta nu a fost singurul politician mustrat de americani. Doi foşti colegi de partid ai premierului, Sorin Oprescu şi Marian Vanghelie, au fost luaţi la ţintă, dar pentru lucruri diferite. 
„Primarul Bucureştiului (n.r.-Sorin Oprescu) a continuat să nu dea curs deciziei finale a instanţei din 2013 privind demolarea unei clădiri de birouri de lângă Catedrala Româno-Catolică. Potrivit autorităţilor, clădirea afecta structura catedralei“, au precizat cei de la Departamentul de Stat în raport. 
În plus, americanii nu au uitat să puncteze că în acest caz, reprezentanţii Catedralei Româno-Catolice s-au adresat chiar Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi au trimis 20 de scrisori lui Traian Băsescu, pentru a cere demolarea clădirii. Într-un alt exemplu negativ, protagonistul principal este Marian Vanghelie. 
.„În martie, Institutul Naţional pentru Studiul Holocaustului din România i-a solicitat primarului Sectorului 5 (n.r.-Marian Vanghelie) să îndepărteze plăcuţa referitor la o piaţa numită Gheorghe Cantacuzino, preşedintele partidului profascist «Totul pentru Ţară» din perioada interbelică “,au precizat americanii. Mareşalul Antonescu şi Iustin Pârvu încă mai nasc dispute 
Raportul menţionează şi o serie de incidente cu caracter antisemit, inclusiv acte de profanare de sinagogi, afirmaţii antisemite, atitudini negaţioniste şi ceremonii de comemorare a unor politicieni legionari. 
De exemplu, Consiliul Local din Baia Sprie, precum şi alte şase localităţi, au oferit titlul de cetăţean de onoare călugărului Iustin Pârvu, personaj care a negat Holocaustul, arată raportul SUA. 
De asemenea, primarul oraşului Târgovişte a refuzat anularea titlului de cetăţean de onoare dat mareşalului Ion Antonescu, personalitate judecată pentru crime comise împotriva umanităţii şi responsabilă pentru uciderea a 280.000 de evrei români şi ucraineni, se mai arată în raportul Departamentului de Stat. 

Citeste mai mult: adev.ro/nw9sya