2016-08-27

Efectul neaşteptat al Brexit, care sperie Uniunea Europeană

În timp ce armageddon-ul economic promis britanicilor dacă aleg să iasă din UE se lasă aşteptat, iar isteria pe care referendumul pentru Brexit a adus-o în centrul financiar londonez pare că s-a domolit, în Uniunea Europeană şi-a făcut loc umbra unei frustrări: Marea Britanie poate ademeni companiile cu taxe foarte mici şi se poate folosi de aceas­ta ca in­stru­ment în nego­cierile cu cele­lalte ţări eu­ro­pene. Dacă Lon­dra dă tonul, cine o va urma?
Frustrarea a răbufnit prin cu­vintele premie­rului sue­dez Stefan Loefven, care a aver­tizat Marea Britanie să nu folo­sească măsuri ex­tre­me precum tă­ie­rea taxelor pentru companii în condiţiile în care această ţară se pregăteşte să pornească discuţiile privind retragerea din Uniunea Europeană, scrie Bloomberg.
„Ieşirea Marii Britanii din UE n-ar trebui să dureze mai mult decât este necesar. Dacă Marea Britanie vrea timp pentru analizarea situaţiei, aceasta va oferi timp şi ţărilor UE.
Pe de altă parte auzi de planuri din această ţară cum ar fi reducerea considerabilă a taxelor pentru companii. Dacă în acest timp ei pornesc într-o astfel de cursă, vor face discuţiile şi mai dificile“, a spus oficialul suedez. Fostul ministru britanic al finanţelor George Osborne a vrut ca Marea Britanie să adopte cele mai reduse taxe corporate din rândul economiilor avansate, pas care, spun observatorii, ar fi trezit temeri în UE că va începe o cursă spre cel mai coborât nivel. Tăierea ta­xelor a fost punctul central al planurilor lui Osborne de re­con­struire a eco­no­miei. Discuţii UE- Ma­rea Bri­tanie privind Brexitul ar putea începe în prima jumătate a anului viitor. Premierul britanic Theresa May a amânat începerea procesului de exit pentru a încropi o echipă care să facă faţă unor negocieri care cu siguranţă vor fi dure. Între timp, ministrul bri­tanic de finanţe Philip Hamm­ond şi-a expri­mat dispo­nibilitatea de a „reseta“ poli­tica fiscală prin­tre altele prin redu­cerea im­pozitelor pen­tru com­panii pentru sus­ţine­rea eco­nomiei. Loefven pare să aibă în general o părere proastă despre tăierea taxelor. „Noi vom continua să investim, pentru că acesta este viitorul. Redu­cerile de taxe nu sunt viitorul. Tre­buie să inves­tim în conti­nuare şi, spre exemplu, să ne asigurăm că urmaşii noştri primesc o educaţie de calitate“, a spus premierul.
El a anunţat săptămâna trecută planuri pentru pregătirea a 3.600 de noi profesori.
În Marea Britanie, isteria provocată în City-ul londonez, unul dintre cele mai mari centre financiare ale lumii, de referendumul pentru Brexit pare că s-a calmat, cel puţin aşa reiese dintr-un sondaj al firmei Ernst & Young (EY). Studiul, realizat pe baza comunicatelor emise de 232 de bănci, asigurători, firme de private equity şi alte companii financiare, a găsit că doar o cincime dintre aceşti jucători cred că votul va avea implicaţii negative pentru afacerile lor, notează The Guardian.
„Impactul imediat al referendumului nu a fost atât de puternic cum mulţi s-au temut“, se arată în analiza EY. Un alt studiu, al Countrywide, cea mai mare companie de imobiliare din Marea Britanie, concluzionează că economia britanică va evita o aterizare dură.
Totuşi şocul Brexitului se simte deja într-un sector esenţial pentru planurile post Brexit ale guvernului britanic. Cheltuielile cu infrastructură au scăzut drastic după referendum. Valoarea contractelor pentru iulie s-a redus cu 1,5 miliarde de lire sterline, ceea ce înseamnă un declin de 20% în raport cu luna anterioară şi de 23% faţă de iulie 2015, potrivit datelor Barbour ABI, o firmă de consultanţă în construcţii care furnizează informaţii pentru biroul naţional de statistică al Marii Britanii, notează Financial Times. Noul premier Theresa May a promis proiecte noi rutiere, feroviare, de apărare contra inundaţiilor şi de broadband – partea centrală a strategiei de reconstrucţie economic după ieşirea ţării din UE.

Şcoala în care învaţă 7 din 10 germani, dar de care românii nu vor să audă. „Să mă fac de râs în faţa tuturor că al meu e mai prost?”

Doar 20% din tinerii români se înscriu la şcoala profesională, comparativ cu Germania, unde procentul este de 70%, principalul motiv fiind acela că şcolile de meserii sunt considerate pentru elevii slabi. Companiile au început să se implice, în speranţa că vor produce forţă de muncă.
În momentul de faţă, în România, doar 20% dintre elevi se îndreaptă spre şcolle profesionale, iar principalul motiv îl reprezintă mentalitatea faţă de aceste instituţii, spun specialiştii. “În România, 20% dintre absolvenţii de clasa a VIII-a se îndreaptă spre o şcoală profesională. Spre comparaţie, în Germania 70% se duc spre o şcoală profesională, pentru că au toate variantele deschise: au un anumit statut, învaţă o meserie, au o sursă de venituri, iar a avea o meserie este un lucru acceptat social.
Ulterior, dacă simt nevoia, angajaţii se pot înscrie la bacalaureat, pot urma chiar şi o facultate tehnică şi pot ajunge ajunge director de companie pe această rută educaţională profesională. În schimb, în România există ideea preconcepută că şcoala profesională este pentru copiii cei mai slabi şi chiar iniţiativele private – cum e şcoala profesională Kronstadt, în care s-au implicat 12 companii – au dificultăţi în a atrage candidaţi. Principalele dificultăţi, mai ales la oraş, sunt generate de mentalitatea părinţilor, care au de ales: „Dau copilul la şcoala profesională să mă fac de râs în faţa tuturor celorlalţi pentru că al meu e mai prost sau îl dau la un liceu? Şi aleg liceul, pentru că, dacă ia sau nu bacul, copilul va primi o diplomă care atestă o pregătire peste nivelul celei obţinute la şcoala profesională“, a declarat Alexandru Blemovici de la Schaeffler, pentru Business Magazin.
Şi chiar dacă se feresc de aceste şcoli, tinerii care ies din facultăţi ajung să îngroaşe rândurile şomerilor.
Specialiştii susţin că o rezolvare a problemelor de pe piaţa muncii poate fi orientarea corectă a tinerilor, în condiţiile în care doar anul acesta 50.000 de elevi nu au luat bacalaureatul. „Unii poate ar fi interesaţi să aibă un job, o meserie. Dar ce şansă au în clipa de faţă? Se pot duce undeva să facă un curs de formare adulţi, care costă, sau merge la unele finanţate din fonduri europene. Mai sunt unele cursuri pe care le fac companiile de la care ar avea certitudinea unui loc de muncă. Dar şi aici sunt multe situaţii nelalocul lor, pentru că ajung să facă un curs de formare pentru o calificare pe care deja o au dacă au absolvit liceul industrial“, a spus Blemovici citat de Business Magazin.
„Am mers din şcoală în şcoală şi am convins părinţii din mediul rural să îşi lase copiii la şcoala profesională”
Una dintre excepţiile din ţară o reprezintă judeţul Timiş. Acolo, pentru prima dată după mult timp, un colegiu a cerut suplimentarea locurilor la clasele de meserii. Pentru asta a fost însă nevoie de implicarea profesorilor, a agenţilor economici şi asigurarea cazării şi mesei pentru elevi.
„Creşterea, zic eu, este datorită faptului că am făcut o promovare foarte extinsă în tot judeţul, am fost în toate şcolile şi am prezentat oferta. Pe perioada celor trei ani de şcoală copiii primesc o bursă de 400 de lei, 200 de la Guvern, 200 de la agentul economic. Noi le oferim cămin gratuit, avem o cantină pe care o vom inaugura în două săptămâni, care a fost practic reconstruită”, a declarat, pentruMediafax, Gheorghe Bloancă, directorul Colegiului Tehnic Energetic Regele Ferdinand I din Timişoara.
La Colegiul Tehnic Energetic până anul trecut funcţionau două clase unde învăţau 80 de elevi, însă anul acesta conducerea unităţii de învăţământ a cerut inspectoratului şi i s-a aprobat înfiinţarea unei a treia clase, unde acum mai sunt doar patru locuri disponibile. De asemenea, liceul este autorizat din următorul an şcolar şi pe meseria de mecanic operator comandă numerică.
„Această creştere am realizat-o şi convingând părinţii din mediul rural, care nu prea au posibilităţi. Noi le oferim şi cazare şi posibilităţi de angajare, cu salarii de la 1.700 de lei în sus. Avem parteneriate cu şapte firme germane, cu una eleveţiană, care ţin la program, la ţinută. Programul este controlat şi lucrurile merg bine. Copiii sunt şi motivaţi, dacă, de pildă, fac 10 absenţe nemotivate pierd bursa. Firmele vor elevi serioşi. Este un format de şcoală profesională cu avantaje şi de-o parte şi de cealaltă. Şi copilul este încurajat, ponderea practicii cu teoria e bine gândită, se pune accent mare pe activităţile practice, pe meserie”, mai spune profesorul Gheorghe Bloancă.
Astfel, după trei ani de studii, companiile mulţinaţionale din Timiş pot angaja muncitori calificaţi, fără a mai pierde timp şi bani cu formarea lor la locul de muncă. Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a aprobat, în acest an, 700 de locuri disponibile în şcolile profesionale din judeţ, din care 409 au fost ocupate după prima etapă de înscriere, mai rămânând disponibile 291 de locuri pentru următoarele două etape, care vor avea loc la finele lunii august, respectiv începutul lunii septembrie.
„Am fost elev la liceu în primă fază, unde eram cel mai neastâmpărat, nu prea aveam nicio tangenţă cu şcoala, ideea e că nici nu mă atrage teoria. Aveam multe absenţe, nu mai aveam loc să-mi pună o notă de absenţe. La sfârşitul clasei a X-a, un profesor mi-a dat un sfat – singura şansă ar fi să trec la profesională. Am zis – de ce nu, hai să vedem! Am început şcoala profesională acum patru ani şi ceva. Mie mi se pare o diferenţă de la cer la pământ între liceu şi profesională. La liceu este numai teorie, fără practică. Acum sunt electronist şi am învăţat meseria încă din şcoală. Faci practică efectiv. Mă atrage tehnologia. Firma foloseşte aparate de ultimă generaţie. Având colegi foarte de treabă m-am integrat foarte uşor şi a început să-mi placă”, a povestit Alin, unul dintre tinerii care studiază la o şcoală de meserii din Timişoara.
Anul acesta, conform datelor furnizate de ISJ Timiş, cele mai populare calificări sunt cele de bucătar, electrician, electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi confecţioner articole din piele şi înlocuitori, unde toate locurile disponibişle au fost ocupate. La polul opus se situează calificările de operator fabricare şi prelucrare poliemeri (unde s-au ocupat trei din cele 28 de locuri disponibile după prima etapă de înscriere), mecanic agricol (opt locuri ocupate din 56) sau zidar (patru locuri ocupate din 28).
Problema este însă departe de a fi rezolvată. „Toate firmele caută disperate forţă de muncă”, declara, recent, Peter Hochmuth, preşedintele Clubului Economic German Banat, în condiţiile în care unele firme sunt încă nevoite să aducă muncitori cu autobuzul din judeţele învecinate.
Şcoală profesională în locul unui liceu unde niciun elev nu promova bacalaureatul
Şi la Slatina se urmăreşte înfiinţarea unei şcoli profesionale regionale, printr-un parteneriat între autorităţile locale, inspectoratul şcolar, Ministerul Educaţiei, dar şi mai multe firme din Italia, interesate de formarea forţei de muncă.
Şcoala profesională regională ar urma să fie înfiinţată în locul unui liceu tehnologic din Slatina, desfiinţat în anul 2014 deoarece niciun elev nu reuşea să promoveze examenul de bacalaureat. În acest moment, imobilul este în conservare, în aşteptarea finalizării tuturor procedurilor birocratice. Ulterior, de reabilitarea clădirii se va ocupa Primăria Slatina, în timp ce dotarea va fi făcută de firmele partenere.
„La acest moment, totul este în fază de discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Învăţământului şi ai firmelor din Italia interesate să dezvolte la Slatina acest proiect. Şcoala profesională, care se vrea a fi deschisă, în oraş se va axa pe meseriile căutate în Slatina - din metalurgie în special, dar nu numai”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.
Felicia Man, inspectorul şcolar general al ISJ Olt, a declarat că va urma o procedură de selecţie atât a agenţilor economici ce vor fi cooptaţi în proiect, cât şi a elevilor, care vor putea veni din toate cele cinci judeţe ale regiunii Oltenia. Ea a mai afirmat că, pe lângă firmele din Italia, de participare la acest proiect s-au arătat interesate şi firme care deja activează pe platforma industrială a Slatinei: Alro, Pirelli, Prysmian, TMK sau Bekaert. Elevii care vor fi admişi la această şcoală profesională regională vor avea oportunitatea să desfăşoare orele de practică chiar în unităţile de producţie ale agenţilor economici, în timp ce aceştia din urmă vor putea să selecteze, din timp, forţa de muncă.
Peste 18.000 de tineri sub 25 de ani se aflau, la începutul anului, în şomaj de peste 6 luni şi peste 150.000 de adulţi erau în şomaj de un an, ponderea şomerilor de lungă durată în numărul total de oameni fără loc de muncă fiind de 40,78 %. Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, 78% sunt oameni fără şcoală sau cu un nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 18%, iar cei cu studii universitare 5%.

Emil Boc, criticat pentru înverşunare împotriva plăcuţelor multilingve: “Este pusă în pericol câştigarea titlului de capitală culturală”

26 August 2016, Monitorul
Primarul Emil Boc este criticat public pentru “înverşunare împotriva plăcuţelor multilingve” şi rigiditate de către reprezentanţii Grupului Musai-Muszáj, care îi atrag atenţia edilului că oraşul riscă pierderea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.

Ei îi cer edilului să amplaseze plăcuţele multilingve înainte de vizita juriului care va lua decizia finală în competiţi, care va avea loc în septembrie.
Activiştii au trimis o scrisoare eschisă edilului, în contextul aniversării de către Cluj a 700 de ani de la ridicarea sa la rangul de oraş, respectiv al intrării pe ultima sută de metri în privinţa desemnării oraşului din România care va primi titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.
“În ultimii 6 ani, în aproape două mandate de primar, o mulțime de experți, instituții, oameni de afaceri, biserici românești și maghiare, maghiari, români, romi, dar și noi, membrii grupului de activiști Musai-Muszáj am susținut candidatura orașului pentru câștigarea acestui titlu”, subliniază Musai-Muszáj.
ALŢII LE-AU MONTAT
Reprezentanţii asociaţiei arată că alte oraşe candiate au montat deja plăcuţe sau sunt pe punctul de a o face şi opinează că în cazul Clujului refuzul poate costa câştigarea titlului:
“În ultimele zile am studiat proiectele orașelor care candidează la titlul de Capitală Europeană a Culturii (Cluj-Napoca, Timișoara, Baia Mare și București). Considerăm că orașul Clujul are o șansă reală pentru câștigarea titlului. Totuși, credem că este datoria noastră să ne exprimăm îngrijorarea față de soarta proiectului, deoarece câștigarea acestui titlu este pusă în pericol”, au transmis reprezentanţii asociaţiei.
“Baia Mare a hotărât deja amplasarea tăblițelor multilingve acum o lună, iar Timișoara dispune de tăblițe în patru limbi de ani de zile - chiar dacă în aceste orașe numărul celor care aparțin unor minorități naționale este semnificativ mai mică decât numărul maghiarilor din Cluj. Proiectul clujean prezintă interculturalitatea, diversitatea etnică, toleranța și nediscriminarea ca valori esențiale, dar tăblițele multilingve, care simbolizează aceste valori, nu apar nici măcar ca o problemă de rezolvat”.
CRITICAT PENTRU “RIGIDITATE”
Reprezentanţii grupului amintit laudă autorităţile pentru angajamentul de a afişa materiale de promovare a candiaturii oraşului la titluln de Capitală Culturală Europeană şi în limba maghiară, dar arată că nu este suficient.
“Ne temem că Dumneavoastră, pur și simplu dintr-o înverșunare împotriva tăblițelor multilingve, puneți în pericol succesul proiectului de Capitală Culturală Europeană – în timp ce este cunoscut faptul că atât comunitatea română, cât și cea maghiară consideră că amplasarea tăblițelor multilingve sau trilingve ar fi un lucru firesc și normal (să nu vorbim de faptul că legea consideră că ar fi obligatoriu). Am regreta, dacă după șase ani de muncă, orașul ar rata această oportunitate unică din cauza orgoliului și a rigidității Dumneavoastră”, arată expeditorii scrisorii.
În încheiere Musai-Muszáj mai face câteva precizări:
“1. Juriul care va vizita Clujul la începutul lunii septemberie, nu va putea fi indus în eroare de promisiunea amplasării totemurile multilingve, considerând faptul că acestea ar fi trebuit amplasate în 2015, ele ne-existând nici acum, în toamna anului 2016.
2. Nu se poate vorbi de bună credință atâta timp cât pe data de 5 septembrie, Emil Boc, Primarul Clujului, se va prezenta ca pârât în instanță, în procesului intentat de asociația Minority Rights care solicită amplasarea tăblițelor multilingve.
3. În cazul în care Clujul nu va câștiga titlul de Capitală Culturală Europeană, nu vă veți putea apărea poziția că nu a fost suficient timp pentru amplasarea tăblițelor, pentru că executarea deciziei Consiliului Local 1206/2001 (de acum 15 ani) depinde doar de Dumneavoastră.”
“Stimate Domnule Primar, vă rugăm ca în calitatea de conducător responsabil al orașului să vă asumați cauza tăblițelor multilingve, și să comandați amplasarea acestora înainte de vizita juriului, încheiând odată pentru totdeauna o etapă nefastă în dezvoltarea Clujului”, încheie semnatarii textului, ei ţinând să îşi exprime sprijinul pentru candidatură.

2016-08-08

Andrei Pleşu - Noi "victime" ale persecuţiei politice


8 august 2016, 1
Prezumţia de nevinovăţie e un drept al oricărui cetăţean din ţările democratice. E evident, pe de altă parte, că acest drept nu mai e „îndreptăţit“ după ce culpa a fost dovedită. Hoţul prins asupra faptei nu poate avea tupeul de a solicita să i se acorde prezumţia de nevinovăţie. Trebuie spus, totodată, că prezumţia de nevinovăţie ţi se acordă. 
Nu e o formulă autoreferenţială. Infractorul o poate ţine langa oricît cu declaraţii ţepene despre inocenţa proprie. Nu el decide dacă e vinovat sau nu. Ei bine, la noi („ca la nimenea“) a devenit curent discursul feciorelnic al călcătorului de lege: el nu e vinovat; e bun, brav şi curat. Se transformă deci, cum se spunea pe vremuri, din acuzat în acuzator. 
L-ai prins cu mîna în buzunarul tău? E o înscenare, pe care ai pus-o la cale din simplă duşmănie (politică). El îţi pipăia portofelul ca să vadă pînă unde mergi cu mîrşăvia. 
Ştie că eşti parte a unui sistem care conspiră la evacuarea lui. De ce? Fiindcă e un adversar redutabil, fiindcă e hiper-competent, fiindcă e iubit de popor, fiindcă n-ai cum să-l agăţi altfel decît prin malversaţiuni crase. Pe scurt: e bun, e prea bun. Prea ca la ţară… 
M-am plictisit să tot inventariez caraghioslîcurile lui Victor Ponta. Uneori regret că nu şi-a găsit un mentor înţelept, care să fi valorificat cum trebuie bruma de calităţi pe care le are. Poate că dacă urca mai răbdător treptele carierei, ar fi binemeritat, la maturitate, vreo onorabilă funcţie publică. Dar el a fost „urcat în copac“ înainte de vreme. Şi s-a smintit. 
Aşa e cînd iei un plutonier sau un golănaş necopt şi îl proiectezi bezmetic pe cerul patriei, împovărîndu-l cu demnităţi supreme. Îl faci general de armată, îi dai pe mînă rosturile ţării, îi fluturi pe la nas fotoliul prezidenţial. Din calităţile lui, atîtea cîte sunt, se alege praful. Omul capătă rău de înălţime şi pare că rîde singur, în sinea lui, de norocul care a dat peste el. Face şi el ce poate: driblinguri de gang, bănculeţe de şefuleţ răzgîiat, mici obrăznicii de cartier. 
Oricum, joacă nătîng cartea invulnerabilităţii proprii, a măreţiei eficiente, a viitorului său de aur. Toţi cei din jur sunt de mîna a doua. E singur în paradisul infatuării. Or iată că e prins cu mîţa-n sac. 
A copiat, ca un corigent oarecare, zeci de pagini din teza sa de doctorat. El, sau cei pe care i-a plătit s-o scrie. Ar fi fost simplu să recunoască şi să-şi ceară scuze. 
Ar fi recuperat, astfel, niţică onorabilitate, ar fi arătat o fărîmă de bună cuviinţă, un dram de onestitate. Asemenea lucrui s-au întîmplat şi la case mai mari. Dar nu! Zăpăcit de aerul tare al imposturii, dumnealui îmbracă, viteaz, cămaşa contraatacului. A plagiat? Aş! – cum ar fi zis Ghiţă Pristanda. „Poate doar 20-30 de pagini, scăpate din condei, coane Fănică!“. (De fapt sunt vreo 90). Şi apoi, ghilimelele s-au inventat abia după 2003! 
Iar autorii plagiaţi sunt listaţi la „bibliografie”, chiar dacă, în text, nu se specifică ce anume din lucrările lor a fost „preluat“ fără semnele citării. Să fie clar: plagiatorul e „victima inocentă“ a unui „atac politic“, a unei „execuţii mafiote“, gîndite perfid de politruci, comunişti, securişti, băsişti, klausiohannişti etc. 
Sar la bătaie şi prietenii plagiatorului. 
Ioan Rus vede lucrurile în mare: de la Aristotel şi Platon, de la Newton la Einstein, toţi au plagiat! Aşa că a se slăbi! 
Să se termine odată cu derbedeii care, cînd te văd furînd găina vecinului, strigă în gura mare că eşti hoţ! Nu eşti hoţ. 
Pe vremea „formaţiei“ tale, furtul găinii din ograda de-alături era îngăduit. Nu se inventase găina proprie. 
Doar comuniştii şi securiştii şi mafioţii nu ştiu asta. 
Spectaculos, pe această linie e şi cazul lui Gabriel Oprea. Insul m-a amuzat de multe ori prin apariţiile sale abia articulate, prin curba prăbuşită patriotic a buzelor, prin aerul său solemn, de grănicer insomniac. Avea şi o caracteristică inconfundabilă: vorbitul îi venea atît de greu, încît îi cerea un efort de încordare maximă, care se exprima prin inconturnabila închidere a ochilor. Şi viceversa: odată redeschişi, ochii paralizau funcţia vorbirii. Ei bine, aflăm cu stupoare că acest domn pe care nu-l creditez să scrie corect nicio pagină de „dictando“ este doctor. Ba chiar conduce doctoratele altora. Magnanim, şi-a făcut o datorie din a blagoslovi cu înaltul grad academic şi o fostă secretară încă fragedă, de la Ministerul Apărării, dar şi fiica şi ginerele şi cuscrul şi cîţiva prieteni. 
Din păcate, chestia răsuflă. Nu pare chiar în regulă. Reacţia generalului? Complot! „Unii” s-au speriat de anvergura sa. Au văzut că e băiat de băiat, că „pe-aici nu se trece”, că e un mare român. 
Nici străinătatea nu e „străină” de aceste murdare manevre de demascare. Lucrurile sunt însă, în acest caz, mai complicate decît la Victor Ponta. 
Graniţele complotului sunt mai largi şi mai pestriţe. Pe domnul general l-a decorat cu „Steaua României” însuşi Emil Constantinescu. 
Iar doctoranda sa, tînăra secretară Adela Popescu, de la Ministerul Apărării, a primit două distincţii de la Traian Băsescu („Ordinul Virtutea Militară” şi „Ordinul Serviciu Credincios”) şi una de la Klaus Iohannis – nici mai mult nici mai puţin decît „Steaua României”! 
Cine să mai înţeleagă „meandrele concretului”? 
Cum ne vom descurca de-aici înainte fără eficienţa virilă a dlui Oprea? Cum de nu înţelegem că „doctoratul“ e un soi de mărţişor, pe care îl iei sau îl dai cui vrei, numai să fie cu gîndul la patrie? 
De curînd, am mai auzit una, de data aceasta semnată Călin Popescu-Tăriceanu. Şi el are unele probleme cu justiţia. 
Dar nu vă lăsaţi prostiţi! 
De fapt, el are probleme cu propria lui monumentalitate. E atît de periculos pentru duşmanii lui politici, încît ”laboratoarele lor oculte” au declanşat o panicată operaţiune de ”demonizare”. Dacă îl lasă în pace, va ocupa fără dificultăţi scena, ca un fulger, ca un erou providenţial, ca o combinaţie năpraznică de Baiazid şi Mircea cel Bătrîn! 
Întregul orizont al patriei e luminat de patru vocabule magice: ALDE. Nu vă uitaţi la sondajele mincinoase care pretind că partidul dlui Tăriceanu nu se bucură decît de 2 pînă la 4% din preferinţele electoratului. 
E o minciună executată din ”ordin prezidenţial”. 
În realitate, el, omul care reprezintă simultan ”adevăratul liberalism” şi adevăratul pesedism, el care se preface că nu ştie cînd se spune ”care” şi cînd ”pe care”, ei bine, el a băgat frica în oase tuturor. Drept care încearcă să-l execute. E acuzat că ar fi făcut niscaiva declaraţii false pe la Parchet. Haida de! Umblăm cu fleacuri! Noi vrem să salvăm ţara şi voi umblaţi cu detectorul de minciuni… Ţara – între timp, ştim cu toţii – nu e prea uşor de salvat. 
Traian Băsescu se joacă euforic de-a „Saturn mîncîndu-şi copiii“. liberalii nu se mai recunosc între ei, sepepişii au probleme la trasul cu arma, doamna Gorghiu-Blaga n-are probleme cu mai nimic. 
Nu ne-ar mai putea scoate la lumină decît o alianţă Ponta-Erdogan, „Patrula Vlad Ţepeş“ a Partidului România Unită (într-o şmecheră alianţă secretă cu UDMR), sau Donald Trump căzut la pace cu Putin. 
Pînă atunci, n-avem de ales: vom lupta pentru prezumţia de nevinovăţie a vinovaţilor persecutaţi politic. Şi vom aştepta înscăunarea lui Călin, file de poveste. 
Adică a lui alde Popescu. Tăriceanu, mă-nţelegi! ALDE care va să zică…

Citeste mai mult: adev.ro/obkx3l

2016-08-03

MFE: 20 de milioane de euro pentru întreprinderile sociale

C.M. 26.07.2016
MFE a lansat luni, în consultare publică, linia de finanțare "Solidar", cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU), destinată întreprinderilor de economie socială.
Schema vizează sprijin pentru 200 de întreprinderi de economie socială, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacității, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilități, transfer de know-how, parteneriate, informează Ministerul Fondurilor Europene.
Întreprinderile de economie socială – care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunități, pot primi un sprijin financiar situat între 50.000 și 100.000 euro, din fonduri europene.
"Întreprinderile din sectorul economiei sociale întâmpină chiar mai multe probleme decât întreprinderile tradiționale în a găsi finanțare, publică sau privată. Fondurile europene sunt o soluție, așa că fructificăm oportunitatea și lansăm acest mecanism de finanțare. Vestea bună este că nu este singurul, ci primul dintr-o serie de apeluri dedicate economiei sociale”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.
Economia socială este un sector în ascensiune în România, dar se situează încă mult sub cel din statele membre UE. 
Astfel, în România, ponderea angajaților în sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%.
Această linie de finanțare sprijină măsura 24.4 din Pachetul Național Anti-sărăcie, adoptat de Guvern în februarie 2016.
MFE așteaptă recomandările pe marginea ghidului "Solidar”, până pe 10 august 2016. Depunerea de proiecte este programată pentru perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2016.

Corina Crețu avertizează, din nou, asupra startului lent în implementarea proiectelor cu fonduri UE

După ce PSD l-a atacat pe ministrul Cristian Ghinea și guvernul de tehnocrați pe tema absorbției mici a fondurilor europene, este rândul comisarului european Corina Crețu să avertizeze că România nu a atras niciun ban în exercițiul bugetar 2014-2020.
Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională, a spus că este îngrijorată de „startul lent” în implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, precizând că România are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din acest exerciţiu bugetar, consemnează Agerpres. Pe de altă parte, Crețu spune că știe că autorităţile din România depun eforturi susţinute pentru a grăbi implementarea proiectelor.
„În perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, României i-au fost alocate în total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit până acum peste 85,8% (Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul de coeziune). În ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbţie la data de 27 iulie era de 92,36% incluzând prefinanţarea şi plăţile în curs (efectuate, însă nedecontate încă de către Comisia Europeană), dintr-o contribuţie totală a UE de 3,966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regională", spune Corina Creţu, într-o declaraţie acordată Agerpres.
Însă comisarul european avertizează asupra debutului întârziat al noului exercițiu financiar.
„Pentru perioada 2014-2020, aşa cum am spus în repetate rânduri, mă îngrijorează startul lent în implementarea proiectelor. Până în momentul de faţă, România are o rată de absorbţie de 0% a fondurilor europene din exerciţiul bugetar 2014-2020, însă ştiu că autorităţile din România depun eforturi susţinute în acest sens, iar, în ceea ce ne priveşte, Comisia Europeană a fost şi va rămâne un sprijin pentru România, aşa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre când întâmpină dificultăţi”, afirmă comisarul european.
Declarațiile Corinei Crețu vin la doar câteva zile după ce Guvernul a adoptat un Memorandum privind fondurile europene care include previziunile bugetare de la toate Autoritățile de Management (AM), pentru a fi trimise Comisiei Europene. Memorandumul specifică faptul că nu vor fi atrase mai deloc fonduri structurale din exercițiul financiar 2014-2020, în cursul acestui an. Ulterior, mai mulți politicieni, în special din sfera PSD, au atacat guvernul tehnocrat, spunând că România riscă să aibă un grad de absorbție egal cu zero în 2016 pe fondurile gestionate de Ministerul Fondurilor Europene.
În replică, ministrul de profil Cristian Ghinea a spus că România va încheia anul cu aproape 3,3 miliarde de euro primiți de la Comisia Europeană, cea mai mare parte însă provenind din închiderea proiectelor din exercițiul financiar anterior, 2007-2013, după cum notează și Corina Crețu. În plus, ministrul a precizat că autoritățile fac mari eforturi pentru acreditarea Autorităților de Management a Programelor 2014-2020, ceea ce ar trebui să accelereze absorbția de fonduri începând de anul viitor.
Politica regională în UE: 350 miliarde de euro 
Corina Creţu a mai spus că politica regională beneficiază de cea mai mare parte din bugetul UE pentru perioada 2014-2020 (351,8 miliarde de euro), fiind principalul instrument de investiţii al Uniunii. Astfel, UE a finanţat de-a lungul anilor zeci de mii de proiecte care au avut ca efect consolidarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, cu beneficii vizibile atât la nivelul statelor membre, cât şi al Uniunii în ansamblu, spune Corina Creţu.
„Cu atât mai mult acum, când Europa şi statele membre se confruntă cu o perioadă mai dificilă, cred că este foarte important să reamintim ce ar fi însemnat dezvoltarea statelor membre şi cât de mari ar fi fost decalajele dintre acestea dacă nu existau fondurile europene care au contribuit esenţial la dezvoltarea economică, îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor europeni, la crearea de locuri de muncă, dar şi la promovarea cercetării, dezvoltării şi inovării”, completează comisarul european pentru Politică Regională.
Ea precizează că, în actuala perioadă de programare, mai mult de 100 de miliarde de euro sunt alocate dezvoltării urbane prin Fondurile structurale şi de investiţii europene. Astfel, pentru prima dată, 15 miliarde de euro vor fi gestionate direct de către oraşele europene.
„România primeşte a treia alocare ca mărime, după Polonia şi Italia, pentru dezvoltare urbană durabilă, Guvernul României hotărând ca 20% din totalul fondurilor europene alocate în actuala perioadă de programare să fie administrate direct de către aleşii locali. Mai exact, 39 de oraşe - reşedinţe de judeţ - vor gestiona direct o mare parte a fondurilor UE pentru o dezvoltare urbană sustenabilă, având un rol major în implementarea politicii de coeziune", a explicat Corina Creţu.
Ea afirmă că îşi doreşte ca până la finalul mandatului său să vadă că oraşele din România au profitat din plin de oportunitatea ce li se oferă prin fondurile europene pe care le au la dispoziţie în actuala perioadă de programare. „În acest scop, împreună cu DG Regio, vom organiza la Bucureşti, la începutul lunii octombrie, un eveniment special dedicat promovării tuturor acestor oportunităţi la care vor fi invitaţi atât primarii celor 39 de oraşe din România, cât şi primari ai altor capitale europene”, precizează Corina Creţu.
Potrivit acesteia, una dintre priorităţile mandatului său în calitate de comisar european pentru Politică Regională este Iniţiativa privind regiunile mai puţin dezvoltate.
„Obiectivul acesteia este acela de a susţine regiunile mai puţin dezvoltate să ajungă la nivelul celorlalte, analizând factorii care împiedică creşterea economică în zonele respective şi oferind recomandări şi asistenţă pentru exploatarea potenţialului de creştere existent. Cu alte cuvinte, regiunile mai puţin dezvoltate vor fi ajutate să identifice obstacolele care stau în calea dezvoltării economice durabile, a infrastructurii şi inovării şi apoi să găsească cele mai bune soluţii pentru a maximiza impactul investiţiilor europene”, mai spune Corina Creţu.
România şi Polonia sunt primele state membre unde au fost implementate proiecte-pilot în cadrul acestei iniţiative, în câte două regiuni din fiecare ţară, respectiv Nord-Vest - Nord-Est (România) şi Swietokrzyskie - Podkarpackie (Polonia).