2017-03-13

INS: PIB a crescut în 2016 cu 4,8% în 2016. A fost cel mai bun an după 2008

Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut în 2016 cu 4,8% față de 2015, contribuţii mai importante având activităţile din sectoarele comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transportul şi logistica, hotelurile şi restaurantele, potrivit datelor provizorii publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Este cel mai bun an din 2008 încoace, din punctul de vedere al ritmului de creștere economică.
Investițiile productive au stagnat anul trecut, „avansul din prima jumătate fiind contrabalansat ulterior de acumularea de incertitudini și de așteptarea intrării în vigoare a rundei a doua de măsuri din Noul Cod Fiscal”, potrivit unui raport al Băncii Transilvania.
În termeni nominali, PIB-ul estimat pentru anul 2016 a fost de 759,228 miliarde de lei (în preţuri curente, sau 169 mild. euro). INS confirmă astfel estimările analiștilor din bănci.
Doar agricultura, silvicultura și pescuitul nu au contribuit pozitiv la creşterea PIB în anul 2016 faţă de anul 2015.
Contribuţiile pozitive mai importante au avut următoarele ramuri:
comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,8%), cu o pondere de 18,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;
informaţiile şi comunicaţiile (+0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (14,2%);
activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,6%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,0%;
industria (+0,4%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 1,7%, şi impozitele nete pe produs (+0,5%), cu o pondere de 10,5% la formarea PIB şi al căror volum s-a majorat cu 4,3%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal consumului final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4% contribuind cu 4,5% la creşterea PIB, şi consumului final colectiv efectiv al administraţiilor publice, cu o contribuţie de +0,4%, consecinţă a creşterii cu 4,7% a volumului său.
Exportul net a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (-0,8%), consecinţă a creşterii mai mari a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 9,3%, față de creșterea cu numai 7,6% a volumului exporturilor
2017
Guvernul și-a construit bugetul pe 2017 pe o estimare a creșterii PIB de 5,2%, considerată excesiv de optimistă de majoritatea analiștilor, mai ales în corelație cu păstrarea deficitului bugetar sub cota de alarmă de 3%.
Comisia Europeană a revizuit în urcare estimarea de creştere economică pe 2017, dar numai până la 4,4%, de la 3,9%, şi prețul unui deficit bugetar de 3,6%.
Fondul Monetar Internaţional a prognozat o creştere de 3,8%, iar Banca Mondială de 3,7%, ca și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Analiștii Erste Group se opresc la o creştere PIB de 4,3% în 2017, la fel ca și cei de la Banca Transilvania, Berenberg la 4,4%, iar EIU la 3,6%
Pentru 2018, Comisia Europeană prevede o creștere de 3,7%, Erste Group de 2,8% și Banca Transilvania de 3,9%.
T4 / 2016
Comparativ cu trimestrul III 2016, Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2016 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,3%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2015, PIB-ul a înregistrat o creştere cu 4,7% pe seria brută şi cu 4,8% pe seria ajustată sezonier.
PIB estimat în date ajustate sezonier pentru trimestrul IV 2016 a fost de 194,340 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,3% faţă de trimestrul III 2016.
Pe seria brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul IV 2016 a fost de 227,141 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,7% faţă de trimestrul IV 2015.
„Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibilexx”, precizează INS.

Evoluția PIB până în 2017 și lipsa coeziunii interne

Valoarea PIB pe regiuni este concentrată undeva în intervalul 60 – 70 miliarde lei, cu un nivel semnificativ mai mare pentru Sud-Muntenia, care atacă pragul de 80 miliarde lei și îl va depăși în 2014. Regiunea capitalei se detașează net, cu o valoare a PIB situate în echivalent la peste două regiuni și relativ la exact 25% din PIB-ul României atât în 2013 cât și în 2014.
După cum se poate vedea, și pe calea diferențelor de populație, regiunile sunt destul de echilibrate ca rezultat al activității economice ( în afară de excepția constituită de zona Capitalei, doar regiunea Sud-Vest Oltenia are o valoare sensibilmai mică a PIB). Ceea ce nu prea recomandă tulburarea acestui echilibru prin reorganizarea administrativ-terirorială.
Fără a intra mai adânc în cifrele prezentate de INS, trebuie subliniat că adevăratele disparități sunt intraregionale.
(Și din motive de mărime a populației) Ele ating aproximativ nivelul de patru la unu în cazul perechilor Iași-Vaslui, Constanța-Tulcea, Prahova-Ialomița, Dolj-Mehedinți, Timiș-Caraș-Severin, Cluj-Sălaj, Brașov-Covasna ( ”Scorul” București – Ilfov este de circa 9 la 1 din motive obiective)
Revenind la nivel regional, din păcate, și în perspectivă, regiunea cu cel mai redus nivel de dezvoltare la nivel național, cea de Nord-Est, va bate pasul pe loc la mai puțin de două treimi din media generală (cu valori estimate constant la 62,2% până în 2017). Similar, Regiunea de Sud-Est și regiunea de Sud-Vest Oltenia se vor menține ușor peste patru cincimi din media națională.
Perechea disparată geografic Sud Muntenia – Nord-Vest se va situa ceva mai sus, spre pragul de 85% din PIB/locuitor înregistrat de România. Doar două regiuni se vor situa peste medie, cu București-Ilfov la mare distanță de restul țării și regiunea de Vest cu o șeptime deasupra nivelului național. Dacă se face corelația între cele 49% din PIB/locuitor față de media UE și cele circa 230% ale Bucureștiului, se poate oberva că Bucureștiul se situează deja și se va menține lejer peste media UE.
După anul 2001, PIB/locuitor al regiunii de Nord-Est a scăzut de la circa două treimi din cel al regiunii Vest la ceva mai mult de jumătate. Practic, raportul care se conturează pe termen mediu în profil regional este un nivel dublu al PIB/locuitor față de regiunea Vest, a doua cea mai avansată ca nivel de dezvoltare economică din România. La rândul ei, regiunea Vest va avea un nivel dublu al PIB/locuitor față de cele șase județele din Moldova incluse în Regiunea Nord-Est.
De remarcat că decalajul de dezvoltare sintetizat în nivelul PIB/locuitor este mai mare în profil regional decât întregul PIB/locuitor al regiunii de Vest. El a crescut până în 2010 și se va stabiliza undeva la o dată și jumătate din referința stabilită de INS pentru prima regiune ca nivel de dezvoltare în afara Capitalei.
Este adevărat că o delimitarea între regiuni nu este chiar atât de netă iar raportările ar trebui ajustate deoarece o bună parte din realizările contabile ale țării se realizează în teritoriu și se văd la sediile centrale al firmelor, concentrate inevitabil în București și împrejurimi.
Totuși, trecând dincolo de schematismele politicii de egalizare a dezvoltării de dinainte de 1989, factorii de decizie ar trebui să ia măsuri clare de apropiere între diferitele părți ale teritoriului național.

2017-03-04

Ce vrea să facă Bruxelles-ul cu România. „Apariţia Europei cu două viteze ar da senzaţia că am fost tot timpul minţiţi”

Franţa şi Germania au anunţat ieri că susţin proiectul „Europei cu două viteze”, în vreme ce România crede că o astfel de formulă va conduce la dezintegrarea proiectului comun european. Ce-i de făcut? 
Principiul „Europei cercurilor concentrice“ prinde contur, după ce ieri Franţa şi Germania au anunţat că susţin proiectul anunţat miercuri de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a cărui linie de forţă este împărţirea Europei în „zone” diferite de integrare - celebrul concept al „Europei cu două viteze”. România va fi pe o orbită marginală, dacă proiectul devine funcţional.
„Proiectul unei Europe cu două viteze este deosebit de frustrant. Realizarea lui ar da senzaţia că am fost minţiţi tot timpul. Spun asta pentru că ideea aderării României a avut drept fundament să importăm instituţiile europene. Ne-am dorit nu portofelul european, ci instituţii ca în Vest, spitale ca în Vest, ne-am dorit să ne simţim cetăţeni europeni. Când am fost primiţi în Uniune, ei ştiau la ce nivel suntem.
Ni s-au fixat obiective de etapă - între care realizarea unor privatizări, ca să dau un singur exemplu. Nu că privatizările nu sunt bune. Dar unele s-au făcut sub presiune, neţinându-se cont de condiţiile de piaţă, pentru a ne încadra în obiectivele de etapă. Au fost situaţii în care, în transformarea economiei noastre, ei şi companiile lor au fost avantajaţi. Dar noi am mers înainte ca să «ne încadrăm» în obiectivele de etapă. Ca acum ei să vină să spună: e doar vina voastă că nu aveţi instituţii europene, că nu sunteţi aliniaţi, prin ur­mare rămâneţi la periferie! Ar fi extrem de frus­trant”, comen­tează Flo­rin Pogo­naru, preşe­dintele Aso­ciaţiei Oame­nilor de Afa­ceri din Româ­nia (AOAR) şi preşedinte al Coaliţiei pentru Dez­voltarea Ro­mâniei. Economistul Dragoş Cabat comen­tează, la rândul său: „Noi ne-am dorit şi ne dorim să fim în grupul întâi, al acestei Europe noi, dar nici nu avem moneda euro, nici geografia nu ne ajută de data asta. Vom rămâne în grupul al doilea, cu toate consecinţele ce rezultă de aici. Când Uniunea era «împreună», oricât de mic erai erai băgat în seamă”, comentează economistul Dragoş Cabat.
Preşedintele Comisiei Europene Jean- Claude Juncker a prezentat miercuri un plan de reformă a UE, îmbrăţişat imediat de Franţa şi Germania. Sunt cinci propuneri în proiectul lui Juncker, dar ideea de forţă este realizarea conceptului de „Europă cu două viteze”, adică împărţirea clubului în două grupuri de membri.
„Definirea ambiţiei de a face parte din nucleul dur al Uniunii – susţinută de preşedinte şi de principalele partide - nu este o idee proastă. Marea problemă este că, între decla­ra­rea ambiţiei şi capacitatea noastră de a ajunge acolo, este o prăpastie. Apoi, când eşti în ultimul cerc de la periferie în care te-a arun­cat sistemul de guvernanţă şi starea eco­no­miei, este şi mai greu de făcut saltul spre cen­tru”, comentează Mircea Geoană (desen stânga), fost minis­tru de externe, preşedinte al Aspen România.
Pentru economistul Adrian Codîrlaşu depinde de România ce drum vrea să apuce: „Cei care vor mai multă integrare vor merge în acest sens. Cei care nu vor, pot rămâne la stadiul în care sunt”. Codîrlaşu face parte din grupul mai optimist al economiştilor şi nu ar ezita să propună o cât mai grabnică aderare a României la zona euro, având în vedere că, după cum spune, apartenenţa la acest club „ne-ar disciplina” foarte mult. Altfel spus: depinde de România dacă va vrea să pătrundă în cercul select al noii Uniuni.
„Nu cred că nucleul dur va pune piedici. Cred că va dori ca mulţi dintre membrii Uniunii să meargă în direcţia consolidării instituţionale.”
Dimpotrivă, alţi economişti cred că apariţia acestei Europe a cercurilor concentrice va însemna bariere în plus pentru România, asa cum s-a întâmplat cu adererea la Spaţiul Schengen, unde sunt invocate chestiuni care nu au nici în clin nici în mânecă cu soliditatea frontierelor.
România a dorit în trecut să facă parte din primul cerc al UE înainte chiar ca cercurile să fi fost inventate – trebuie amintită insistenţa din 2012 a fostului preşedinte Traian Băsescu pentru o „Europă federală” sau de adoptarea în dreptul intern a „obiectivelor pe termen mediu” (MTO), deşi România nu era obligată să facă acest lucru, nefiind în zona euro. Opţiunea nu s-a schimbat de atunci. Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a dezavuat ideea unei Europe cu două viteze, arătând că România reconfirmă angajamentul „ferm de a contribui la consolidarea proiectului european”.
„Pentru România, continuarea integrării la nivelul UE rămâne un obiectiv strategic. Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva ideilor vehiculate în ultimul timp cu privire la o Europă cu mai multe viteze - o Uniune a cercurilor concentrice. În opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european. Şeful statului a subliniat că România se pronunţă pentru o Europă puternică, consolidată, unitară şi incluzivă", anunţa miercuri Administraţia Prezidenţială. Ieri Liderul PSD, Liviu Dragnea, a a anunţat că formaţiunea sa îi propune preşedintelui Iohannis să iniţieze consultarea partidelor politice, în perspectiva participării României la dezbaterile privind viitorul Europei, pentru stabilirea unei viziuni comune care să fie promovată unitar. După cum vedem din trecut, România vrea să fie cât mai aproape de centru, dar una este să vrei şi alta este să şi poţi. Pe de o parte, este clar că în UE lucrurile nu mai pot continua aşa, sau, dacă actuala stare continuă, aceasta este reţeta spre disoluţie. Extrema acestei perspective, federalizarea, este şi ea o chestiune nepopulară, greu de înghiţit la nivelul întregii Uniunii, astfel că se va alege o cale de mijloc, comentează economistul Aurelian Dochia.
„Ceea ce rămâne pe masă va fi propunerea ca statele să meargă cum doresc sau cum pot. România nu are şanse să intre în primul cerc care va fi constituit din membrii zonei euro, dar nu din toţi membrii acestei zone ci, probabil, din Franţa, Germania şi Benelux care vor putea merge, fiscal şi bugetar, către integrare. Nu se va regăsi nici în cercul al doilea, pentru că nu face parte din zona euro şi este posibil şi ca, din aceste ţări, unele să părăsească moneda unică. România va fi în cercul al treilea, pentru că nici nu ar putea face faţă rigorilor din zona euro. Pentru ţările din acest cerc, între care şi România, deci, vor fi foarte multe lucruri de negociat – pentru că va exista capacitatea de negociere“.
Potrivit lui Dochia, dacă Europa cu două viteze devine realitate, şi evoluţia va deveni mai dificilă. România îndeplineşte de doi ani criteriile formale de aderare la euro, dar nu a făcut nici acum cerere pentru a intra în ERM 2, anti­ca­mera euro, din cauza nivelului redus al bună­stării cetăţenilor României care – s-a spus - ar face dificilă convieţuirea în acest club.
„Este o chestiune de dorinţă. Dar drumul va deveni mai dificil. Ţările de acolo vor fi mult mai reticente şi vor avea şi capacitatea a întârzia lucrurile. Tratatele vorbesc de «sustenabilitate». Vor zice: «da, aţi îndeplinit criteriile, dar sustenabilitatea?»”, comentează Dochia.
Cabat admite că, până la urmă, legile se pot adapta şi adopta, corupţia poate fi redusă, instituţiile pot fi puse la punct, dar marea rană a României rămâne nivelul de trai şi, din câte se vede, Europa se va despărţi potrivit acestui criteriu. Cei care au un nivel de trai ridicat nu vor avea problemă să-şi croiască instituţii compatibile – nu vor emigra olandezii în Germania, dacă cele două ţări ar avea o politică fiscală comună. România va avea însă probleme mari, dacă s-ar alinia la această politică, pentru că atunci ar pierde toţi investitorii care vin aici pentru că sunt mai puţin impozitaţi. Altfel spus, problemele sunt structurale, arată economistul. România a avut mult de câştigat de pe urma UE, mai spune Cabat , iar revenirea la trecut ar fi o dramă.
Însă, după cum arată Pogonaru, starea unei economii şi a unei societăţi precum cea românească erau cunoscute, iar vest- europenii au profitat şi ei de situaţie, promisiunea fiind o aliniere în timp a instituţiilor şi a economiei. Noi am îndeplinit o bună parte din ce ne era trasat – avem, de bine de rău, o economie de piaţă funcţională, deţinută pe jumătate de companii străine. Am privatizat economia, uneori pe puţin, pentru a ne încadra în cerinţele de etapă. Ce facem în continuare?
„Ce se va întâmpla cu multe din condiţiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a evita infringementul pe diferite zone? Ce facem cu preţul la gaze, îl mai liberalizăm – iată trebuie să îndeplinim unele condiţionalităţi despre care nu putem să spunem că sunt neapărat bune pentru economia noastră. Continuăm acestea doar de teama infringementului, fără a mai spera la o armonizare, la o aliniere? Ne-am îndeplinit partea de datorie, dar ceilalţi nu-şi îndeplinesc partea lor de contract? De aceea spun că apariţia unei Europe cu două viteze ar fi un lucru extrem de frustrant pentru noi şi ne-ar da senzaţia că am fost mereu păcăţiţi”, comentează Pogonaru

2017-03-02

Cluj-Napoca: Prima Grădină Botanică a orașului, TĂIATĂ pentru a fi construit un hotel care v-a avea o parcare doar de 35 mp( cca 5-6 mașini !)

Mai bine de cinci ani unii de la Primăria municipiului Cluj au început un adevărat ”război” împotriva celor care locuiesc în așazisul ”Centrul istoric al municipiului” în proiect care ar merita o mai bună derulare decât acela de a face presiuni asupra au proprietate clasificat monument istoric, care după părerea noastră întră sub incidența legii 422 (legea monumentelor istorice). 
Din articolul mai jos însă se poate vede că tot acei ”unii” de la Primărie consideră că își pot fenta opinia publică și-și  pot ”aranja” ”relațiile de colaborare” cu unii pus pe căpătuială. 
După ce a ieșit mârșăviile unora de la această instituție , care în mod normal ar trebui să-i apere pe cetățenii de astfel de ”întâmplări” se pun în același nivel cu unii șmecherii. Vom reveni asupra acestei probleme dar să lăsăm cititorul să înțeleagă ce s-a putut întâmpla cu o perlă ecologică al Clujului... Civicul Ardelean

Prima Grădină botanică a Clujului tăiată ”noaptea ca hoții”. Noi documente care aruncă o altă lumină asupra celor petrecute

Clujenii care locuiesc pe strada Avram Iancu au pornit un adevărat război al actelor pentru a afla cine și de ce a permis tăierea celor 33 de arbori seculari din prima Grădină Botanică a Clujului.
Din răspunsul primit de la Garda de Mediu Cluj se arată că: 
”Ministerul Culturii și Cultelor, prin adresa 7735/27 din iulie 2008, adresată beneficiarului Rodean Dumitru, privind hotelul S+P+4E, comunică faptul că ”lucrarea nu se avizează”. 
Prin adresa nr. 53439/23.03.2016, Primăria Cluj-Napoca, prin Serviciul Spațiilor Verzi, Ecologie Urbană, informează pe domnul Szekely Arthur Bela - pentru domnul Rodean Dumitru - cu privire la faptul că solicitarea dânsului de a tăia un număr de 33 de arbori nu poate fi soluționată deoarece suprafața respectivă are destinație spații verzi. 
Garda Națională de Mediu Cluj a solicitat IPJ Cluj, prin adresa 470/SCJ/22.02.2017, să ne comunice eventualele date de identificare ale persoanelor care au efectuat tăierile precum și dacă acestea au fost deja sancționate contravențional pentru aceste fapte. 
De asemenea, Garda de Mediu Cluj a cerut Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice legalitatea emiterii autorizației de constuire nr. 1218 din 05.10.2015 (pentru ”Imobil cu funcțiune de hotel, 2S+S+P+2E+2M- amenajări exterioare), incluvis a actelor care au stat la baza emiterii precum și verificarea respectării procentului de ocupare a terenului”. 







Oamenii au solicitat Gărzii de Mediu Cluj să intervină în acest ”masacru” forestier. 
”Dupa raspunsurile evazive oferite de Primaria Cluj-Napoca si Agentia de Protectie a Mediului Cluj la sesizarile noastre (proprietarii imobilului din str. M. Kogalniceanu nr.8); prin care se arunca responsabilitatea de la o institutie la alta, avem in sfarsit o Adresa a Garzii Nationale de Mediu Cluj prin care se lamuresc unele aspecte referitoare la aceste taieri abuzive de arbori seculari in centrul Clujului Medieval; in sensul ca aceasta face lumina referitor la statutul pe care il are aceea gradina situata la adresa str. A. Iancu nr. 21-23: un spatiu verde situat langa zidul cetatii medievale a Clujului cu un continut de 33 de arbori seculari.
Multumim Garzii Forestiere Cluj, Inspectoratului de Politie Cluj si Parchetului Cluj care au inceput o ancheta in acest sens pentru lamurirea situatiei.
Noi, proprietarii imobilului situat in str. M. Kogalniceanu nr. 8 suntem socati si revoltati de reactia Primariei Cluj-Napoca si a Agentiei Nationale de Protectia Mediului Cluj care incearca prin orice mijloace sa se disculpe si sa arunce responsabilitatea la alte Institutii in loc ca macar in ultima clipa sa remedieze o situatie care este absolut incredibila intr-un oras care a candidat la titlul de “Capitala Culturala Europeana 2021”.
Stimate d-le Primar si Consiliu Local Cluj-Napoca, am consultat mai multi arhitecti de renume din orasul nostru si cu totii sunt stupefiati de ce se intampla acolo pe str. A. Iancu nr.23-25. 
Cu totii stiu de aceasta “grozavie” de proiect: Hotel 2S-D-P-2E-2ER, cu o inaltime de la sol de 21 metri, 88 de camere si 4 sali de congres, proiect care a inceput sa fie introdus in sedintele de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca incepand cu anii 2005-2006 si a fost respins de nenumarate ori datorita gravelor probleme pe care le avea. 
Va rugam pe dv. sa faceti toate demersurile de suspendare-anulare a acestei Autorizatii de Construire nr. 1218/05.10.2015 si de readucerea a acestei gradini la statutul de spatiu verde”, a precizat Lorin Sintamarian, cel care a sesizat Garda de Mediu.
Primăria Cluj-Napoca, acuzată că a emis autorizația de construcție pentru ridicarea unui hotel cu 100 de camere pe locul primei Grădini Botanice a Clujului, se apără. Vezi AICI documentele.


Prima Grădină Botanică a Clujului, TĂIATĂ legal. Cine a emis autorizația
Primăria Cluj-Napoca, acuzată că a emis autorizația de construcție pentru ridicarea unui hotel cu 100 de camere pe locul primei Grădini Botanice a Clujului, se apără.
Municipalitatea a adus unele ”clarificări în legătură cu lucrările de pe strada Avram Iancu nr. 23-25”.
Astfel, autorizația de construcție s-a dat numai cu acordul Agenției de Protecție a Mediului Cluj. ”A fost emisă A.C. nr. 1218/05.10. 2015 pentru executarea lucrărilor de ”Imobil cu funcțiunea Hotel 2S+D+P+2E+2M, amenajari exterioare”, cu termen de execuție de 36 de luni de la data începerii lucrărilor (din data de 14.06.2016).
Autorizația de Construire emisă de Primăria Cluj-Napoca are la bază toate avizele și documentele necesare, inclusiv Decizia nr. 475/28.11.20113, eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului (anexată prezentei informări), prin care se specifică faptul că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
Specificăm faptul că Primăria Cluj-Napoca a emis această autorizație de construire în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul în care municipalitatea nu elibera autorizația de construire, funcționarii Primăriei se făceau vinovați de abuz în serviciu, în condițiile în care solicitantul avea toate avizele legale”.







Observație red.
Deși primăriei s-a prezentat un așa zis ”aviz de mediu” existau unele dubii asupra acordării autorizărilor ulterioare.
Să luăm din condițiile de realizare în care este specificat că spațiul ptr parcare este de 35 mp!!! 
Dacă facem abstracție că drumul de acces și așa este foarte încărcată - deși are mai multe benzi - pe o suprafață de 35 mp nu se pot asigura numărul de parcări mai mult de 6 autoturisme ceeace nici pentru cei care se vor caza în hotelul ce se vrea să se construiască nu să fie destul pentru o sala de conferință de 350 de locuri?!?