2017-03-02

Cluj-Napoca: Prima Grădină Botanică a orașului, TĂIATĂ pentru a fi construit un hotel care v-a avea o parcare doar de 35 mp( cca 5-6 mașini !)

Mai bine de cinci ani unii de la Primăria municipiului Cluj au început un adevărat ”război” împotriva celor care locuiesc în așazisul ”Centrul istoric al municipiului” în proiect care ar merita o mai bună derulare decât acela de a face presiuni asupra au proprietate clasificat monument istoric, care după părerea noastră întră sub incidența legii 422 (legea monumentelor istorice). 
Din articolul mai jos însă se poate vede că tot acei ”unii” de la Primărie consideră că își pot fenta opinia publică și-și  pot ”aranja” ”relațiile de colaborare” cu unii pus pe căpătuială. 
După ce a ieșit mârșăviile unora de la această instituție , care în mod normal ar trebui să-i apere pe cetățenii de astfel de ”întâmplări” se pun în același nivel cu unii șmecherii. Vom reveni asupra acestei probleme dar să lăsăm cititorul să înțeleagă ce s-a putut întâmpla cu o perlă ecologică al Clujului... Civicul Ardelean

Prima Grădină botanică a Clujului tăiată ”noaptea ca hoții”. Noi documente care aruncă o altă lumină asupra celor petrecute

Clujenii care locuiesc pe strada Avram Iancu au pornit un adevărat război al actelor pentru a afla cine și de ce a permis tăierea celor 33 de arbori seculari din prima Grădină Botanică a Clujului.
Din răspunsul primit de la Garda de Mediu Cluj se arată că: 
”Ministerul Culturii și Cultelor, prin adresa 7735/27 din iulie 2008, adresată beneficiarului Rodean Dumitru, privind hotelul S+P+4E, comunică faptul că ”lucrarea nu se avizează”. 
Prin adresa nr. 53439/23.03.2016, Primăria Cluj-Napoca, prin Serviciul Spațiilor Verzi, Ecologie Urbană, informează pe domnul Szekely Arthur Bela - pentru domnul Rodean Dumitru - cu privire la faptul că solicitarea dânsului de a tăia un număr de 33 de arbori nu poate fi soluționată deoarece suprafața respectivă are destinație spații verzi. 
Garda Națională de Mediu Cluj a solicitat IPJ Cluj, prin adresa 470/SCJ/22.02.2017, să ne comunice eventualele date de identificare ale persoanelor care au efectuat tăierile precum și dacă acestea au fost deja sancționate contravențional pentru aceste fapte. 
De asemenea, Garda de Mediu Cluj a cerut Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice legalitatea emiterii autorizației de constuire nr. 1218 din 05.10.2015 (pentru ”Imobil cu funcțiune de hotel, 2S+S+P+2E+2M- amenajări exterioare), incluvis a actelor care au stat la baza emiterii precum și verificarea respectării procentului de ocupare a terenului”. 







Oamenii au solicitat Gărzii de Mediu Cluj să intervină în acest ”masacru” forestier. 
”Dupa raspunsurile evazive oferite de Primaria Cluj-Napoca si Agentia de Protectie a Mediului Cluj la sesizarile noastre (proprietarii imobilului din str. M. Kogalniceanu nr.8); prin care se arunca responsabilitatea de la o institutie la alta, avem in sfarsit o Adresa a Garzii Nationale de Mediu Cluj prin care se lamuresc unele aspecte referitoare la aceste taieri abuzive de arbori seculari in centrul Clujului Medieval; in sensul ca aceasta face lumina referitor la statutul pe care il are aceea gradina situata la adresa str. A. Iancu nr. 21-23: un spatiu verde situat langa zidul cetatii medievale a Clujului cu un continut de 33 de arbori seculari.
Multumim Garzii Forestiere Cluj, Inspectoratului de Politie Cluj si Parchetului Cluj care au inceput o ancheta in acest sens pentru lamurirea situatiei.
Noi, proprietarii imobilului situat in str. M. Kogalniceanu nr. 8 suntem socati si revoltati de reactia Primariei Cluj-Napoca si a Agentiei Nationale de Protectia Mediului Cluj care incearca prin orice mijloace sa se disculpe si sa arunce responsabilitatea la alte Institutii in loc ca macar in ultima clipa sa remedieze o situatie care este absolut incredibila intr-un oras care a candidat la titlul de “Capitala Culturala Europeana 2021”.
Stimate d-le Primar si Consiliu Local Cluj-Napoca, am consultat mai multi arhitecti de renume din orasul nostru si cu totii sunt stupefiati de ce se intampla acolo pe str. A. Iancu nr.23-25. 
Cu totii stiu de aceasta “grozavie” de proiect: Hotel 2S-D-P-2E-2ER, cu o inaltime de la sol de 21 metri, 88 de camere si 4 sali de congres, proiect care a inceput sa fie introdus in sedintele de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca incepand cu anii 2005-2006 si a fost respins de nenumarate ori datorita gravelor probleme pe care le avea. 
Va rugam pe dv. sa faceti toate demersurile de suspendare-anulare a acestei Autorizatii de Construire nr. 1218/05.10.2015 si de readucerea a acestei gradini la statutul de spatiu verde”, a precizat Lorin Sintamarian, cel care a sesizat Garda de Mediu.
Primăria Cluj-Napoca, acuzată că a emis autorizația de construcție pentru ridicarea unui hotel cu 100 de camere pe locul primei Grădini Botanice a Clujului, se apără. Vezi AICI documentele.


Prima Grădină Botanică a Clujului, TĂIATĂ legal. Cine a emis autorizația
Primăria Cluj-Napoca, acuzată că a emis autorizația de construcție pentru ridicarea unui hotel cu 100 de camere pe locul primei Grădini Botanice a Clujului, se apără.
Municipalitatea a adus unele ”clarificări în legătură cu lucrările de pe strada Avram Iancu nr. 23-25”.
Astfel, autorizația de construcție s-a dat numai cu acordul Agenției de Protecție a Mediului Cluj. ”A fost emisă A.C. nr. 1218/05.10. 2015 pentru executarea lucrărilor de ”Imobil cu funcțiunea Hotel 2S+D+P+2E+2M, amenajari exterioare”, cu termen de execuție de 36 de luni de la data începerii lucrărilor (din data de 14.06.2016).
Autorizația de Construire emisă de Primăria Cluj-Napoca are la bază toate avizele și documentele necesare, inclusiv Decizia nr. 475/28.11.20113, eliberată de Agenția pentru Protecția Mediului (anexată prezentei informări), prin care se specifică faptul că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului.
Specificăm faptul că Primăria Cluj-Napoca a emis această autorizație de construire în conformitate cu legislația în vigoare. În cazul în care municipalitatea nu elibera autorizația de construire, funcționarii Primăriei se făceau vinovați de abuz în serviciu, în condițiile în care solicitantul avea toate avizele legale”.







Observație red.
Deși primăriei s-a prezentat un așa zis ”aviz de mediu” existau unele dubii asupra acordării autorizărilor ulterioare.
Să luăm din condițiile de realizare în care este specificat că spațiul ptr parcare este de 35 mp!!! 
Dacă facem abstracție că drumul de acces și așa este foarte încărcată - deși are mai multe benzi - pe o suprafață de 35 mp nu se pot asigura numărul de parcări mai mult de 6 autoturisme ceeace nici pentru cei care se vor caza în hotelul ce se vrea să se construiască nu să fie destul pentru o sala de conferință de 350 de locuri?!?