2017-10-22

Micii, secuii si bucureștenii. Cronologia unei noi intoxicări mass-media, de natură penală

Revenim cu detalii și cu un articol publicat de vicepresedinte al Asociației Neuer Weg, domnul Hans Hedric, care face și o analiză „la rece”defapt cine și cu ce s-a greșit. 
Cronologia evenimentelor, prezentata de firma Kaufland, confirma intru totul scenariul manipularii si instigarii deliberate de catre client. 
Acesta ar fi cerut de trei ori, INAINTE de inceperea programului, sa fie servit. (!!!) 
La a treia insistenta, vanzatoarea a facut un gest de bunavointa si a incercat sa il serveasca, in ciuda problemelor pe care le avea la incasarea banilor – moment in care clientul a inceput in mod gratuit instigarea si acuzele la adresa ei ca l-ar fi …injurat …pentru ca ar fi roman! 
Mai pervers de atat mai ca nu se poate: Sa incriminezi pe cineva care incearca sa iti satisfaca dorintele egoiste, in ciuda faptului ca l-ai tracasat in mod constant pana atunci… 
Intr-un al doilea comunicat, Kaufland infirma intru totul si declaratia calomnioasa a sefului ANPC Barasov, Florin Susanu, ca la un control derulat in 1. 09. 2017, un inspector ANPC ar fi fost deasemenea refuzat de la servire sau ca magazinul Kaufland Odorhei ar mai fi fost amendat in trecut pentru discriminarea romanilor.
UPDATE nr. 1: 01. 09. 2017: Vezi jos: Diseminatorul filmarii (nu si autorul acesteia) recunoaste intr-un mesaj privat ca a transmis, in esenta, in mod constient, informatii false. Mai nou, ii reproseaza doar vanzatoarei ca nu ar sti romaneste. Diferentafata de acuzele initiale este semnificativa – iar subiectul filmarii manipulatorii cu totul altul! In film nu era nicidecum vorba de un repros strict personal al clientului ca vanzatoarea nu ar sti limba romana, aceasta fiind angajata, pana la urma, la o firma privata, ci subiectul filmului fusese acuza autorului ca vanzatoarea ar fi refuzat sa-l serveasca, pe motive etnice/de limba. Deci, constatam ca acest caz s-a fasait din pdv. mediatic in cel mai scurt timp (insa efectele toxice si de instigare raman, ca de obicei! A se vedea comentariile de pe FB!) De aceea, cazul nu este inca rezolvat din pdv. juridic. 
In data de 31. 08. 2017, pe internet cat si pe postul RTV a fost publicat un videoclip in care un client cere in limba romana o portie de mancare (mici) la un stand KAUFLAND, din Odorheiu Secuiesc/Szekelyudvarhely iar dupa un schimb de replici, vanzatoarea ii returneaza clientului banii. In acest fel, autorul filmarii (editate) induce ideea ca ar fi fost injurat si apoi refuzat din motivul ca ar fi roman. Clipul poate fi vizionat pe FB aici, iar pe postul RTV mai jos.
UPDATE: Clipul de pe RTV pare sa fi fost sters de pe Youtube…
Vizionand filmul cu atentie, se poate concluziona cu usurinta ca este vorba de o manipulare grosolana, prin care insa, din pacate, o persoana nevinovata cat si, implicit, un intreg grup etnic (maghiarii din Tinutul Secuiesc) sunt incriminati, din nou, cu buna stiinta.
Iata cronologia filmului postat pe FB - versiunea prezentata pe RTV fiind si mai mult editata/scurtata:
min. 00.25: La standul de gratar/grill al unui magazin Kaufland, intr-un oras din Tinutul Secuiesc, un client ii spune vanzatoarei, in limba romana, “Buna ziua, imi dati si mie o portie de mici, va rog?”, intinzand o bancnota de 10 lei in directia vanzatoarei.
min. 00.32: (Primul moment cheie) Vanzatoarea, apropiindu-se de client, pentru a lua banii in primire, spune ceva scurt in limba maghiara. Cuvintele nu se inteleg bine – respectiv aproape deloc. Ascultand cu atentie se poate auzi totusi ceva de genul “Na, jo!” (No, bine!) In mod cert, NU rezulta din cuvintele ei ca l-ar fi “injurat” in vreun fel pe client, cum va afirma acesta pe parcursul filmarii. Din contra, vanzatoarea pare sa-si fi exprimat nu doar prin gestul de a lua banii in primire banii ci si prin cuvintele ei, “acordul” de a-l servi pe client. Deci, nimic scandalos in aceasta ‘scena’ de inceput, esentiala.
min. 00.35: In filmare se insereaza, cu subtitraj, mesajul “**** (injuratura in maghiara)”.
min. 00.36: Clientul o intreaba pe vanzatoare: “Poftim?”
min. 00.38: Vanzatoarea ii raspunde clientului, in maghiara, in timp ce pare sa tasteze ceva la casa de marcat: “Nimic!” (“Semmi!”) , facand un gest cu mana pentru a sublinia mesajul verbal.
min. 00.39: Clientul ii spune vanzatoarei: “M-ati injurat.” (Este al doilea moment cheie.) A se vedea mai sus: Din filmare nu rezulta in vreun fel acest lucru, ci contrariul: Vanzatoarea incepuse sa il serveasca pe client, la 7 secunde dupa primirea comenzii. Cu atat mai surprinzatoare este afirmatia clientului, ca ar fi fost injurat.
min. 00.40: Clientul intreaba in mod repetat ceilalti clienti in legatura cu cuvintele vanzatoarei: “A spus ceva cu “bosum”? (referindu-se probabil la cuvantul “baszom” – “a fute”, folosit in maghiara pentru injurii). A se vedea mai sus: Din filmare nu rezulta ca vanzatoarea ar fi injurat sau ar fi folosit chiar cuvantul “baszom” sau altele asemanatoare. Insinuarea clientului in privinta folosirii unui anumit cuvant de catre vanzatoare da de gandit, deoarece cele spuse de vanzatoare NU semanau nici pe departe cu acel cuvant. Totul pare sa indice ca clientul a aruncat in discutie in mod intentionat o injurie in limba maghiara, continuand in acest mod spirala escaladarii, intretinuta doar de el – nu si de vanzatoare. U
UPDATE 2. 09. 2017: Conform unor surse, vanzatoarea ar fi spus ceva gen “Engem fognak megbaszni!” – adica “ma vor f_te pe mine (superiorii de la KL)” (pt. ca standul inca nu er functional.
Mai apoi, clientul ii roaga pe ceilalti clienti sa i se traduca cele spuse de vanzatoare. Se aude o voce feminina din apropierea clientului (alta decat cea a vanzatoarei) care ii raspunde in maghiara “Nu inteleg.” (“Nem ertem.”)
min. 01.09: Filmarea este taiata; lipsind o parte din continut. Nu stim deci ce a fost scos si din ce motiv. In contextul manipulativ al clipului, acest aspect este deosebit de relevant.
min. 01.09: (Al treilea moment cheie) Vanzatoarea ii returneaza clientului bancnota de 10 lei, fara a spune ceva.
Urmeaza schimburi de replici cu alti clienti, printre care, aparent, si tatal vanzatoarei, care se prezinta ca atare. In acest schimb de replici, ‘tatal’ vanzatoarei face mai multe afirmatii, printre care si una evident ridicola sau chiar discriminatorie, anume ca cine vine in Tinutul Secuiesc sa invete limba maghiara. Sa retinem insa: Este opinia unei persoane oarecare, exprimata in contextul unei escaladari fortate pana la acel moment exclusiv de catre client/instigator.
Filmul se incheie cu o plecarea clientului, cu masina, in timp ce isi exprima indignarea ca a fost refuzat de un vanzator “in tara lui”…
jignire2Captura de ecran, stire RTV, vizualizata in 31. 08. 2017
UNELE CONCLUZII: 
1.) Filmul este un exercitiu de manipulare constienta – grosolana dar aparent cu priza la public, chiar si la cetateni care se cred “toleranti” -, distribuirea lui in spatiul public (de ex. pe reteaua Facebook) cat si comentariile instigatoare putand fi considerate infractiune de instigare la ura, conf. art. 369 Cod Penal.
2.) Difuzarea filmului pe postul de televiziune RTV amplifica efectul de manipualre si instigare al filmului, postul TV cat si angajatii implicati in difuzare putand fi acuzati de instigare la ura, conform art. 369 Cod Penal. Deasemenea, se poate afirma cu certitudine ca prin difuzare s-au incalcat normele legale privind media audiovizuala.
3.) Filmul nu este un caz singular ci se inscrie intr-o serie mai lunga de provocari si instigari mass-media la adresa comunitatii autohtone maghiare din Transilvania, instigari dovedite ca atare, si care isi au originea, aproape fara exceptie, in cercuri/medii nationaliste romanesti, apropiate structurilor de stat sau chiar integrate acestora. A se vedea in acest sens urmatoarele cazuri, prea bine cunoscute – elucidate/finalizate fara exceptie cu dezincriminarea maghiarilor – insa cu efecte nocive incontestabile pentru buna intelegere dintre cele doua etnii:
A.) cazul “fetita cu bentita”, din orasul Covasna (aprox. in anul 2012/2013 – fata fiind “trimisa la inaintare” de catre instigatorul Dan Tanasa),
B.) cazul “teroristii” de la Tg Secuiesc (2015? – eliberati din lipsa de dovezi privind organizarea unui atentat terorist),
C.) cazul “Laszlo Tokes si protectoratul maghiar” (aprox. in 2014? – traducere dovedit falsa a unor afirmatii ale lui TL)
D.) cazul “TVR/napocanews – trupa Beatrix la Cluj” (caz tipic de fake news, din 2016 – incheiat cu sanctionarea disciplinara a reporterului pentru folosirea de inregistrari vechi de ma multi ani, din alt oras decat Clujul),
E.) cazul “preotul clericalfascist de la Sf. Gheorghe/Sepsiszentgyorgy (alocutiunea publica instigatoare si jignitoare la adresa populatiei autohtone maghiare din oras, a unui preot BOR, in 1 decembrie 2016).
F.) vituperarile rectorului UBB, Ioan Aurel Pop, impotriva maghiarilor si atitudinii unor lideri maghiari fata de evenimentele istorice de la 1918-20 (2017)
G.) diversiunile antimaghiare de la Tg. Mures/Marosvasarhely si Cluj/Kolozsvar, privind refuzul instalarii unor tablite bilingive, conform legii.
H.) elucubratiile “academicienilor” securistoizi ai grupului LARICS, care lansau recent, prin “istoricul” Ioan Aurel Pop, alerte privind utilizarea de “fake news” in “propaganda Ungariei” fata de Romania, avand ca tinta Transilvania.
4.) Prin asemenea intoxicari mediatice, persoane si grupuri influente romanesti, partial remunerate din impozitele tuturor cetatenilor tarii – deci si ale maghiarilor – contribuie in mod constient si sistematic la o ‘strategie a escaladarii’ a unor tensiuni artificiale intre doua comunitati istorice din Transilvania, in reaua traditie a nationalismului etatist, de tip ceausist. La peste 25 de ani dupa caderea acelui regim, la ani si decenii dupa semnarea de catre Romania a unei serii de conventiicarte si tratate bilaterale/internationale privind drepturile comunitatilor etnice si lingvistice, la peste 10 ani de apartenenta la Uniunea Europeana, acest gen de manipulari par a fi expresia unei necunoasteri si neintelegeri profunde a realitatilor multietnice istorice din Transilvania – resp. expresia unei neimpacari funciare cu aceste realitati -, de catre o parte inca semnificativa a populatiei romanesti (mai ales din afara Transilvaniei, de unde provine, conform propriilor declaratii, autorul filmului).
5.) In viitorul apropiat se vor face plangeri penale la Politie si sesizari la CNA, pentru sanctionarea persoanelor implicate in aceasta actiune de manipulare si instigare la ura. Deasemenea, va fi instiintat SRI, in vederea includerii acestor tipuri de instigari la ura interetnica in raporturile anuale privind amenintarile la securitatea tarii.
Hans Hedrich, vicepresedinte
Asociatia Neuer Weg
31. 08. 2017
its mediaRealitate si reprezentare mass-media a unor realitati conflictuale. Se aplica, in cazuri extreme, si la relatia dintre minoritati si majoritati etnice, in statele si societatile national(ist)e. Autoritatile romanesti pot – si sunt obligate, conform legii – sa opreasca, in sfarsit, traditia rusinoasa a “fake news”-urilor maghiarofobe din Romania. 

2017-10-20

Promisiuni

Dragnea in 7.12.2016 la Realitatea TV: Garantez ca salariile sub 2.000 lei vor fi scutite de impozit/ Eu nu-mi permit sa vin cu un program de guvernare pe care romanii sa-l voteze ca apoi sa mai am curajul sa ies pe strada
de Ionut Baias HotNews.ro 19 octombrie 2017, 
Liviu Dragnea Foto: Captura Realitatea TV

Imi place ce face in seara asta Rares Bogdan: simplu si eficient, o oglinda pusa in fata politicienilor. Mai exact, Realitatea TV redifuzeaza fragmente din emsiunea cu Liviu Dragnea din 07.12.2016 cand seful PSD era la vanatoare de voturi si jura cu lacrimi de crocodil ca programul de guvernare va fi pus in practica exact "cum l-au votat romanii". " Eu sunt un om sanatos, crescut la tara, nu facut in eprubeta... Eu nu-mi permit sa vin cu un program de guvernare pe care romanii sa-l voteze ca apoi sa mai am curajul sa ies pe strada. Va spun direct- puteti sa inregistrati- ca orice ministru care nu va indeplini intocmai programul de guvernare se va considera a fi automat demis", declara inainte de alegeri Dragnea.
Tot in acea emisiune, seful celui mai mare partid din Romania dadea garantii supreme ca salariiile sub 2.000 de lei vor fi scutite de impozit.
Tudose a dat asigurari ca nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar CAS si CASS vor fi platite in continuare de catre angajator 
Premierul Mihai Tudose a avut joi o prima discutie cu reprezentanti ai sindicatelor si ai patronatelor pe teme de interes major pentru partenerii de dialog social, in formatul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, desfasurat la Palatul Victoria. Cu aceasta ocazie Mihai Tudose a dat din nou asigurari ca Guvernul nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar contributiile la pensii (CAS) si sanatate (CASS) vor fi platite in continuare de catre angajator, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
"Niciuna dintre modificarile fiscale pe care le avem in vedere nu are ca scop sa puna presiune pe mediul de afaceri. Schimbarile facute saptamana trecuta cu privire la plata contributiilor sociale pentru contractele part-time au scopul sa protejeze aceste categorii de salariati, asigurandu-le dreptul la pensie si la servicii medicale in sistemul public", a spus Tudose.
Un scurt reminder al masurilor fiscale anuntate si apoi abandonate in scurt timp:
Reamintim ca in luna aprilie, HotNews a anuntat in premiera intentia Finantelor de a aplica un impozit pe gospodarie. El fusese prevazut in varianta programului de guvernare cu care PSD a castigat alegerile, dar a fost ulterior eliminat.
Nici impozitul pe cifra de afaceri a companiilor, aflat si el in programul de guvernare al guvernului Tudose, nu pare sa mai fie de interes, ca sa nu mai discutam despre proiectul split TVA, care a demarat in mare tromba, dupa care s-a schimbat radical pe parcurs.
Potrivit "Raportului privind stadiul realizarii programului de guvernare" din 12 octombrie 2017, in domeniul "Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget" sunt 40 de masuri neindeplinite, patru - realizate partial si 17 masuri indeplinite, noteaza Agerpres.
Printre masurile neindeplinite se numara Codul economic al Romaniei, reducerea TVA de la 20% la 18%, impozit zero pentru veniturile mai mici de 2.000 de lei pe luna.
In domeniul Economie sunt 17 masuri neindeplinite, doua masuri realizate partial si zero masuri indeplinite.
Ce a promis PSD in timpul campaniei electorale:
- impozit 0 pentru salariile mai mici de 2.000 de lei 
- eliminarea CASS pentru pensionari din 2017
- TVA zero pentru vanzarea de locuinte
- 9% pentru publicitate si TVA de 18% din 2018
- salariul minim brut sa fie majorat la 1.400 de lei in 2017, la 1.510 lei in 2018, la 1.625 lei in 2019 si la 1.750 de lei in 2020.
- salariul mediu brut ar ajunge de la 3.100 lei in 2017 la 3.950 lei in 2020.
- punctul de pensie ar urma sa creasca anul viitor la 1.000, urmand ca in urmatorii ani sa creasca gradual, iar in 2020 sa ajunga la 1.400.
- pentru un salariu mai mic sau egal cu 2.000 de lei, pentru toti medicii indiferent de salariu si cei care lucreaza in IT, de la 1 ianuarie 2018 sa fie eliminat impozitul pe venit, care in prezent e de 16%.
- CAS ar urma sa scada de la 26,3% cat e in prezent, la 25% de la 1 ianuarie 2018, iar CASS sa scada de la 10,7% la 10% tot de la inceputul anului 2018.
- PSD vrea ca pentru pensiile mai mici sau egale cu 2.000 de lei sa fie eliminat impozitul pe venit, care in prezent e de 16%, incepand cu 1 ianuarie 2017, iar pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei acesta sa scada la 10%. Potrivit programului, CASS pentru pensionari ar urma sa fie eliminat de la 1 ianuarie 2017.
- Pensia minima garantata ar urma sa creasca de la 400 de lei cat e in prezent la 520 de lei de la 1 martie 2017 si la 640 de lei incepand din 2018.
- Nu vor mai plati impozit pe venit din 2018 nici cabinetele individuale, PFA, DDA, medicii, artistii, scriitorii, jurnalistii, notarii, contabilii care au venituri din activitati independente de pana la 24.000 lei anual.
- Cei care vor avea venituri mai mari de 24.000 de lei vor plati impozit pe venit de 10% incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de guvernare al PSD. De asemenea, acestia nu vor mai plati CAS ori CASS tot din 2018.
- Totodata, impozitul pentru transferul de proprietati va fi eliminat pentru sume mai mici de 450.000 lei, iar pentru sumele mai mari de 450.000 lei acesta ar urma sa fie de 3% de la 1 martie 2017, potrivit programului de guvernare al PSD.
- De asemenea, PSD propune TVA de 18% din 2018. Tot de la 1 ianuarie 2018, TVA pentru vanzarea de locuinte ar urma sa fie eliminat, iar cel pentru publicitate sa fie micsorat la 9%.

Vladimir Putin: Principala greşeală a Rusiei a fost încrederea prea mare în Occident


 19 octombrie 2017, Laurenţiu Sirbu
Vladimir Putin în timpul interviului televizat cu academicienii străini/Foto: EPA „Principala noastră eroare a fost că am avut o încredere mult prea mare în voi. Voi aţi interpretat încrederea noastră ca o slăbiciune şi aţi exploatat acest fapt”, a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unui interviu televizat organizat de membrii ai mediului academic din Vest.
Vladimir Putin a folosit discuţia televizată cu membrii mediului academic din Vest, organizată în localitatea Sochi, pentru a oferi propria explicaţie pentru ceea ce consideră a fi cea mai neagră perioadă în relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite. Sondajele de opinie au condus la opinia că retorica împotriva Occidentului rezonează cu electoratul rus, care în marea majoritate îl creditează pe Putin cu redobândirea mândriei naţionale şi cu capacitatea Rusiei de a rezista în faţa a ceea ce aceştia consideră a fi o încercuire din partea Vestului. 
 Adeseori vizibil furios, conform jurnaliştilor de la Reuters, Putin a afirmat că Rusia este cea care a avut de suferit de pe urma relaţiei cu Occidentul şi a catalogat clasa politică a Rusiei post-sovietică drept mult prea naivă şi credulă. „Din păcate, partenerii noştri din Vest, după ce şi-au împărţit moştenirea geo-politică a URSS-ului şi s-au declarat singuri învingătorii Războiului Rece, s-au crezut posesorii adevărurilor absolute” , a afirmat Putin. „Aceştia au început să intervină deschis în problemele interne ale ţărilor şi să exporte democraţia în acelaşi fel în care, în vremea lor, liderii sovietici au încercat să exporte revoluţia socialistă lumii întregi”. „Trebuie să depăşim acest moment din trecut şi să avem o relaţie bazată pe respect mutual şi în care să ne tratăm unii pe alţii ca parteneri egali”, a adăugat Putin, citat de agenţia Tass. 
 Putin a afirmat că relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia se află într-o „stare lamentabilă”, făcând referire la campania anti-Rusia „fără precedent” din Statele Unite, închiderea facilităţilor diplomatice şi presiunile exercitate asupra organizaţiilor de media ale Rusiei de autorităţile americane. Liderul de la Kremlin nu l-a criticat personal pe Donald Trump, dar a afirmat că politica acestuia este lipsită de predictibilitate ca rezultat a inamicilor săi politici care-l opresc de la îndeplinirea tuturor promisiunilor sale de campanie. Sancţiunile impuse de Statele Unite au scopul de a scoate Rusia de pe piaţa de energie din Europa Vladimir Putin a afirmat că Statele Unite încearcă să scoată Rusia de pe piaţa de energie din Europa prin intermediul ultimului set de sancţiuni economice, pe care Trump le-a semnat mai mult obligat de votul pozitiv din Congres. 
„Ultimul set de sancţiuni adoptate de către Congresul SUA sunt concepute, în mod deschis, pentru a scoate Rusia de pe piaţa de energie din Europa şi să oblige statele Uniunii să achiziţioneze gazul lichefiat din Statele Unite, la preţuri mult mai mari şi în condiţiile în care volumul oferit nu este încă suficient”, a afirmat Putin. Acest a atras atenţia asupra încercările de a bloca proiectele de construcţie a gazoductelor. în ciuda faptului că asemenea diversificări logistice sunt „eficiente din punct de vedere economic, în interesul Europei şi servesc la sporirea gradului de securitate”. 
Conform preşedintelui rus, interdependenţa economică globală nu a devenit un garant al conflictelor politice dintre ţări - din contră, natura acestor dispute a devenit mult mai complicată, „acestea au devenit multi-nivelare şi non-lineare”. 
„Asemenea politici bazate pe aroganţă şi egoism nu vor aduce nici respect nici măreţie. În mod natural, o respingere şi rezistenţă vor apărea ca răspuns la asemenea politici”, a completat liderul de la Kremlin. Liderul de la Kremlin a criticat apoi administraţiile anterioare de la Casa Albă, descriind cum acestea au trădat Rusia în anii 1990 atunci când Moscova le-a oferit un acces fără precedent la unităţile nucleare secrete. Acesta a afirmat că Statele Unite au încălcat în mod constant tratatele pentru controlul armelor nucleare şi chimice, subliniind faptul că Rusia a respectat mereu aceste acorduri doar pentru a le vedea încălcate de către Washington. Reuters a descris discursul şi răspunsurile liderului de la Kremlin drept „o lecţie de istorie desprinsă din paginile Războiului Rece”. Statele Unite au încercat să agite mişcările separatiste din sudul Rusiei în anii 1990, a afirmat Putin, lucru pe care a sugerat că-l cunoaşte direct, din perioada în care s-a aflat la conducerea FSB-ului. Acesta a criticat deciziile SUA de a invada Irakul, de a bombarda Iugoslavia şi mai ales decizia de modernizare a arsenalului nuclear, fapt ce riscă să afecteze balanţa nucleară strategică. Rusia îşi va dezvolta propriile sisteme de armament, a promis acesta, dacă va fi forţat şi dacă Statele Unite se vor retrage din tratatele de control al arsenalelor nucleare. Răspunsul Rusiei va fi imediat, a avertizat acesta. „Din partea noastră, răspunsul va fi imediat, şi vă avertizez, simetric”, a afirmat Putin.

Citeste mai mult: adev.ro/oy35o8

2017-10-18

Târgul Cepei în comuna Mihai Viteazu

In data de 21 octombrie 2017, începând cu ora 10 Vă invităm la Târgul Cepei, un eveniment devenit traditțe șn frumoasa comuna Mihai Viteazu din județul Cluj.

2017-10-15

EXIT POLL. Dreapta a câștigat alegerile din Austria

Peste 6,4 milioane de austrieci au fost aşteptaţi astăzi la urne ca să aleagă noul parlament pentru următorii patru ani.

Sebastian Kurz. Foto: Gulliver/GettyImages

Actualizare 18:00. Scrutinul legislativ din Austria s-a încheiat. Prezența la vot a fost de 79 la sută.
Au apărut deja două exit polluri, care indică o victorie a dreptei şi alegerea celui mai tânăr cancelar din istoria ţării.
Partidul Popular este creditat cu 30.2% dintre voturi, în timp ce Partidul Libertăţii (anti-imigrație) a adunat 26,8% din voturi. Social-democrații s-au clasat la mică distanță pe locul al treilea, cu 26,3 la sută din sufragii.
Aceste procente au fost consemnate în urma numărării a 42% din buletinele de vot. Rezultatul preliminar confirmă posibilitatea unei viitoare coaliții între conservatori și extrema-dreaptă, idee avansată în timpul campaniei electorale ce a fost dominată de tema imigrației.
Atât Sebastian Kurz cât și liderul FPOe, Heinz Christian Strache, au pledat pentru o abordare mai restrictivă față de imigrația ilegală, după ce peste 130.000 de de migranți au cerut azil în Austria în anii 2015 și 2016.
Coaliția anterioară, formată din conservatori și social-democrați, s-a destrămat în luna mai, când popularul ministru de externe Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, a devenit liderul OeVP.
Sondajele de până acum arată că Austria se va întoarce către dreapta, după un deceniu în care social-democraţii s-au aflat la putere. Partidul Popular este primul în preferinţele de vot, cu 33 la sută, iar tânărul său lider, ministrul de Externe Sebastian Kurz, în vârstă de doar 31 de ani, are cele mai mari şanse să devină cancelar.
El a reuşit să revigoreze Partidul Popular şi să-l ducă pe primul loc, cu peste 30 la sută, după o mutare bruscă spre dreapta. A avut discursuri împotriva imigranţilor, a promis să închidă grădiniţele islamice şi să taie ajutoarele sociale pentru străini.
„Vă promit că vom tot ce putem că să încheiem abuzurile din sistemul de asigurări sociale, astfel încât cei care au cu adevărat nevoie să poată beneficia de el. Vă mai promit că vom opri migraţia ilegală ca să obţinem mai mult ordine şi securitate în Austria”, a spus el în campania electorală.
Pe locul al doilea se clasează extremiştii de dreapta din Partidul Libertăţii, preferat de circa un sfert din electorat. Cel mai probabil, aceste două formaţiuni vor face şi următorul guvern de la Viena.
Liderul partidului, printre altele, vrea ca Austria să intre în grupul eurosceptic de la Vişegrad şi cere UE să ridice sancţiunile impuse Rusiei
„Islamul nu este parte a Austriei şi nu vrem niciun fel de islamizare în patria noastră!”, a spus el.
Atât Partidul Popular, cât şi Partidul Libertăţii au atacat în campania electorală imigranţii, musulmanii şi străinii. Austria a fost pe traseul valului de imigranţi din 2015, iar zeci de mii au rămas în ţară, ceea ce a creat tensiuni.
Prima oară când cele două formațiuni au fost la guvernare împreună, în 1999, Austria s-a ales cu sancţiuni din partea a 14 state europene, deoarece extremiştii erau consideraţi o ameninţare pentru democraţie.
Analiştii austrieci consideră că Viena ar putea deveni un partener dificil pentru Bruxelles, cu un guvern în care sunt şi extremişti. Sebastian Kurz nu susţine planurile franco-germane de reformă ale UE iar ideile sale sunt aproape diametral opuse de cele ale lui Emmanuel Macron şi ale Angelei Merkel.
Şi asta în contextul în care Austria va deţine preşedinţia rotativă a Uniunii chiar înaintea României, în ultima etapă a negocierilor pentru Brexit.

Ministerul Economiei repune în dezbatere proiectul privind Legea resurselor hidrominerale

15 octombrie 2017,
Ministerul Economiei repune în dezbatere proiectul privind Legea resurselor hidrominerale 15 octombrie 2017, 13:38 deNews.roDevino fan Salvează în arhivă download pdf print article 0 (0 voturi) cuvinte cheie:ministerul economiei legea resurselor hidrominerale prospectiuni explorare 0 comentarii 1 share 0 inShare 1 Live Aboneaza-te la newsletter Abonare Ministerul Economiei a repus în dezbatere publică, în urma consultărilor, proiectul privind Legea resurselor hidrominerale, publicat iniţial în luna august. 
În cea mai mare parte, proiectul de act normativ priveşte prospecţiunile, explorarea, exploatarea şi transportul apei. ”Apa minerală naturală şi apa de izvor, aşa cum se prezintă la sursă, nu pot fi supuse nici unui alt tratament, adaos sau dezinfectare, decât în condiţiile prevăzute în normele tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale”, arată documentul. În plus, acesta menţionează că apele minerale naturale, apele de izvor şi apele de masă îmbuteliate, destinate consumului uman, trebuie să respecte calitatea apei potabile, prevăzută în actele normative în vigoare, indiferent de procedeele de tratare sau condiţionare. 
Contractele de concesiune de explorare pentru resurse hidrominerale se acordă pe o perioadă de maximum cinci ani, în timp ce comtractele de exploatare se acordă pentru maximum 49 de ani, arată proiectul privind Legea resurselor hidrominerale, publicat în dezbatere pe site-ul Ministerului Economiei. Nerespectarea contractelor de concesiune se sancţionează cu amenzi pornind de la 3.000 de lei şi ajung la 50.000 lei. 
De asemenea, executarea de activităţi specifice fără permis sau contract de concesiune se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Titularii contractelor de concesiune sau a permiselor sunt obligaţi să plătească la bugetul de stat o taxă pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor hidrominerale, precum şi o redevenţă. 
Taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune este de 1 euro/ha, în timp ce taxa anuală pentru activitatea de explorare este de cinci euro/ha. Taxa anuală pentru activitatea de exploatare este de 100 euro/ha.

100 euro pe hectar, taxa anuală de exploatare a resurselor de ape minerale 
18 august 2017,  Afrodita Cicovschi
Terenurile pot fi concesionate pe o perioadă maximă de 49 de ani, firmele urmând să plătească anual un euro pe hectar taxa de prospecţiune şi 5 euro/ha taxa de explorare, se arată în proiectul Legii resurselor minerale, elaborat de Ministerul Economiei. Redevenţele vor fi stabilite ulterior prin legislaţia specifică. 
Iniţiativa de a face o lege a resurselor hidrominerale, a avut la bază, potrivit Ministerului Economiei, necesitatea general acceptată de a reglementa domeniul resurselor hidrominerale, „printr-o legislaţie uşor de aplicat atât de către autorităţile competente cât şi de agenţii economici din domeniu, cu precizări clare în concordanţă cu legislatia UE”. În acest sens au fost simplificate etapele de parcurs pană la obţinerea contractelor de concesiune şi au fost legiferate etapele de explorare exploatare şi impozitare a apelor de masă. Astfel, noua lege a resurselor hidrominerale reglementează activităţile de prospecţiune, exploatare, protecţie şi valorificare a resurselor hidrominerale care sunt: apele minerale naturale, apele de izvor, apele de masă din surse subterane, apele minerale terapeutice, apele geotermale, apele minerale medicinale şi gazele necombustibile, ca ape care sunt extrase de pe teritoriul României. Proiectul de lege prevede că „titularii contractelor de concesiune/permiselor sunt obligaţi la plata către Bugetul de Stat a unei taxe pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor hidrominerale, precum şi a unei redevenţe”. Titularii contractelor de concesiune pentru apele de masă, altele decât cele din surse subterane plătesc redevenţe, nefiind exoneraţi de plata altor taxe datorate conform reglementărilor legale în vigoare. Proiectul de lege stabileşte că taxa anuală pentru activitatea de prospecţiune este de 1 euro/ha, taxa anuală pentru activitatea de explorare este de 5 euro/ha, iar taxa anuală pentru activitatea de exploatare este de 100 euro/ha. Valoarea acestor taxe va fi reactualizată anual, în funcţie de rata inflaţiei, la propunerea autorităţii competente, prin hotărâre a guvernului. Taxele se datorează anual şi se plătesc anticipat pentru anul viitor, la cursul BNR lei–euro stabilit la data plăţii, până la data de 31 decembrie a anului în curs. Redevenţele vor fi stabilite ulterior prin legislaţia specifică. În prezent, prin Legea minelor 85/2003 redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat pentru ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, este de 4% din valoarea producţiei. 
Concesiune pe maximum 49 de ani 
În cea ce priveşte contractul de concesiune, proiectul de lege prevede că acesta se poate acorda pentru maxim 49 de ani, după care concesiunea încetează. „Contractul de concesiune de exploatare cu perioadă iniţială mai mică poate fi prelungită, la solicitarea fundamentată din punct de vedere tehnico–economic a titularului, cu intervale de cel mult 5 ani, până la atingerea perioadei de 49 de ani a concesiunii”, se arată în proiect. Este interzis transportul apelor minerale în recipiente mari Un capitol foarte important din legea resurselor hidrominerale, îl constituie valorifcarea economică a acestora, care reglementează activităţile de transport, recunoaştere oficială, denumire comercială, îmbuteliere, etichetare, publicitate precum şi modalitatea de urmărire a trasabilităţii produsului de la îmbuteliere până la consumatorul final. Astfel, în cazul transportului acestor resurse se interzice transportul în recipienţi de mare capacitate –vrac, transportul putându-se face doar în recipiente autorizate destinate consumatorului final. În domeniul recunoaşterii oficiale se stabileşte că, pe teritoriul României, o apă minerală naturală sau de izvor nu poate fi exploatată şi pusă în vânzare, dacă nu este recunoscută oficial. Pentru apele potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale naturale sau decât apele de izvor, comercilizate sub denumirea de apă de masă, notificarea se face la Ministerul Sănătăţii, iar A.N.R.M. va informa Comisia Europeană asupra cazurilor în care hotărârea de recunoaşterea a fost acordatǎ, modificată sau retrasǎ. Lista apelor minerale naturale, recunoscute în Uniunea Europeană se publică în Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene. În ceea ce priveşte îmbutelierea, apa minerală naturală şi apa de izvor se îmbuteliază şi se ambalează astfel încât, să nu fie permisă modificarea calităţilor sale iniţiale, aşa cum se prezintă acestea la sursă şi să îndeplinească condiţiile obligatorii de autorizare a unităţilor din industria alimentară. 
 Amenzi de până la 50.000 lei sau închisoare 
 Nerespectarea de către titularii permiselor şi contractelor de concesiune a obligaţiilor prevăzute în noua Lege a apelor minerale constituie contravenţie dacă, potrivit legii penale, nu constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă contravenţională. Amenzile sunt cuorinse între 3.000 şi 50.000 lei, executarea de activităţi specifice fără permis sau contract de concesiune putându-se pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amendă. Constatarea executării de activităţi specifice fără permis sau contract de concesiune se face de către autoritatea competentă şi se aduce la cunoştinţa organelor de stat. Astfel, ANRM este responsabilă de gestionarea în numele statului a resurselor/rezervelor hidrominerale, încheierea permiselor de prospecţiune şi a contractelor de concesiune pentru explorare/exploatare, urmărirea activităţilor de prospecţiune, explorare şi exploatare, elaborarea normelor de recunoaştere oficială a a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor, ANSVSA are atribuţii de înregistrare a operatorilor din domeniul alimentar care îmbuteliază apa minerală naturală, apa de izvor şi apa de masă, în conformitate cu legislaţia naţională în vigoare. ANSVSA realizează şi activităţi de control asupra operatorilor din domeniul alimentar, care îmbuteliază, distribuie şi comercializează apa minerală naturală, apa de izvor, apa de masă, inclusiv asupra operatorilor care realizează activităţi de import şi comerţ intraunional, numai în ceea ce priveşte procedura de înregistrare a autorizării. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (A.N.P.C.) va verifica aplicarea dispoziţiilor noii legi, privind etichetarea, publicitatea şi verificarea în reţeaua de comercializare a conformităţii produselor hidrominerale vandabile, Ministerul Sănătăţii ocupându-se cu notificarea şi controlul apelor de masă şi a apelor minerale naturale îmbuteliate, controlul calităţii produselor hidrominerale vandabile, indicaţiile balneo– terapeutice şi monitorizarea parametrilor fizico– chimici, microbiologici şi de radioactivitate ai apelor de masă, a apelor minerale naturale îmbuteliate, de masă şi de izvor. 
La elaborarea proiectului de lege au participat şi patronatele 
La elaborarea prezentului proiect de lege au participat şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, patronate şi reprezentanti ai mediului academic după cum urmează: - Universitatea din Bucureşti Facultatea de Geologie; - Academia Oamenilor de Stiinta din România; - Patronatul din Geologie; - Patronatul Apelor Minerale Naturale din România APEMIN; - Asociaţia Profesională Munţii Apuseni; - PATROMIN; - Perla Harghitei S.A.; - RIO BUCOVINA S.A.; - S.C. CARPATHIAN SPRINGS S.A.; - Asociaţia Română a Dozatoarelor de Apă; - S.C. LA FÂNTÂNA S.R.L.; - S.C. CUMPĂNA 1993 S.R.L.; - S.C. CALIPSO S.R.L. - Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN; - Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României.

Jean Claude Junkers; Să reînnodăm relațiile cu Marea Rusie !

http://adevarul.ro/international/in-lume/sa-reinnodam-relatiile-marearusie-chemarea-jean-claude-juncker-presedintelecomisiei-europene-1_59e2f6ed5ab6550cb823efdb/index.html?utm_source=newsletter&utm_campaign=%E2%80%9ES%C4%83+re%C3%AEnnod%C4%83m+rela%C5%A3iile+cu+Marea+Rusie%E2%80%9C+-+chemarea+lui+Jean+Claude+Juncker%2C+pre%C5%9Fedintele+Comisiei+Europene%2FIrina+Begu+a+c%C3%A2%C5%9Ftigat+turneul+de+dublu+de+la+Tianjin&utm_content=Newsletter-526773-20171015&utm_medium=email
Cristian Unteanu

„Să reînnodăm relaţiile cu Marea
Rusie“ - chemarea lui Jean Claude Juncker, preşedintele
Comisiei EuropeneNebănuite sunt căile politicii. Iată încă o dovadă, venită într-un moment strategic extrem de sensibil, suprapunerea între viitoarea realegere a lui Putin ca preşedinte al Federaţiei Ruse şi promisiunea fermă făcută de liderii motorului franco-german de a prezenta rapid proiectul lor pentru structurarea unei Europe de putere, cu mult mai logic-coezive, cu mecanisme specifice, adaptate nivelului anunţat al marilor ambiţii globale pentru UE. 
Exact acest moment a fost ales de Juncker pentru a pune o întrebare crucială în discursul ţinut în faţa studenţilor Universităţi din Luxemburg: „Putem oare cu adevărat să gândim la viitorul Europei fără a fi atenţi la Marea Rusie?...este primul dintre vecinii noştri, ţara cu care într-un anume fel şi neuitând conflictele care există, trebuie în mod absolut să reînnodăm legăturile" 
Surprinzător? Noutate absolută? Deloc. 
Domnia sa a mai transmis acest mesaj în luna noiembrie a anului trecut într-un interviu pentru Euronews, atunci când spunea că: „mi-aş dori să avem înţelegeri cu Rusia care să meargă dincolo de cadrul obişnuit, aceasta deoarece, fără Rusia, nu poate exista o arhitectură de securitate în Europa. UE ocupă 5.5 milioane de km pătraţi, Rusia are 17,5 milioane. Rusia trebuie să fie tratată ca o entitate mare, ca o naţiune mândră. Avem mult de învăţat despre profunzimea Rusiei şi, în acest moment, suntm foarte ignoranţi în această privinţă... 
Rusia nu este, aşa cum afirma Preşedintele Obama, "o putere regională. A fost o foarte mare greşeală de estimare“. În acest moment, Juncker, vorbind în calitatea sa de înalt oficial european şi exprimând punctul de vedere al Comisiei Europene în materie, reia ideea iniţială, dar şi explică în amănunt motivaţiile, lucru fascinant pentru publicul spectator căruia, brusc, i se oferă o cu totul altă imagine despre viitorul Europei decât cea cu care ne-am obişnuit. 
Pentru că, le-a reamintit dl. Juncker, dintre cele 44 de state existente acum pe continentul nostru, 27 s-au născut doar după căderea Zidului Berlinului , iar această situaţie a determinat şi apariţia unor „conflicte încă nerezolvate, unele încă îngheţate“. La această perspectivă conflictuală încă nerezolvată, dl. Juncker a ţinut să adauge cel mai grav element de incertitudine cu care continentul nostru a început într-adevăr să se confrunte şi care, cu siguranţă, poate deveni principala sa vulnerabilitate strategică pe termen scurt şi mediu: declinul demografic şi economic. „În următorii ani, Uniunea Europeană nu va mai reprezenta decât 15% din bogăţia mondială, asta faţă de aproape un sfert în acest moment ... nicio ţară europeană nu va avea mai mult de 1% din populaţia mondială şi nici nu va mai fi membră în G7 la orizontul următorilor 25 de ani“. Cu un bemol: „dar fără să renunţăm la valorile şi principiile noastre precum anexarea Crimeii şi tot restul“. Nu am niciun fel de îndoială că, în lipsa unei schimbări majore şi rapide de viziune şi leadership, analiza domnului Juncker asupra perspectivei europene este absolut întemeiată şi corectă. Ceea ce este interesant ca semnal este legătura făcută între rezolvarea situaţiei şi amorsarea unei relaţii "reînnodate" cu Marea Rusie care, conform tuturor calculelor, va fi în continuarea Rusia lui Putin. " Revine oare marea politică europeană la spusele de odinioară ale lui Otto von Bismark: „Secretul politicii? Fă un tratat bun cu Rusia!“. 
Tot ce e posibil, dar bine ar fi ca, dacă despre este vorba, să ne amintim ce s-a ales de trecutele tratate. Poate aşa să stea lucrurile şi deschiderea propusă să poată fi şi de durată, nu numai forţată de o anume conjunctură. Aceasta de acum în care UE se vede prinsă între cele trei mari ofensive: cea a Rusiei de revendicare a fostului său statut imperial, cea a Chinei în exprimarea primelor sale mari veleităţi de putere globală cu baze aşezate peste tot în lume şi cea a lui Trump care încearcă cu orice preţ recuperarea influenţei în mai multe regiuni foste aliate strategice ale SUA. 
O apropiere de Marea Rusie este inevitabilă, asta gândesc acum liderii europeni inspiraţi de filozofia pragmatică tip Gerhard Schroder? 
Dacă da, care dintre ei? Cu ce rezultate pentru geografia de putere a Europei? 
Rusia este oare cu adevărat viitorul nostru partener natural strategic în momentul când structurile tradiţionale de securitate fie se prăbuşesc, fie se clatină îngrijorător? 
Răspunsul chiar să fie cel sugerat de fotografia tip „gimmie a high five“ cu care deschid acest articol? Parcă se aude, de departe, un hohot de râs monumental, însoţind varianta rusă a melodiei „Luptăm împreună pentru pacea lumii“.

2017-10-11

Prinţul Charles va deveni „Prinţ de Transilvania

Prinţul Charles va deveni „Prinţ de Transilvania”. Moştenitorul Coroanei Britanice va accepta titlul onorific oferit de primarul de Alba Iulia. Cu aceeaşi ocazie, edilul Mircea Hava i-a trimis Alteţei Sale Regale şi invitaţia de a vizita oraşul.
Autorităţiile locale din Alba Iulia susţin faptul că i-au făcut Prinţului Charles invitaţia de a vizita oraşul, dar şi de a primi titlul onorific de „Prinţ de Transilvania” în urmă cu ceva timp,mai ales că Alteţa Sa are şi câteva proprietăţi în zonă. Ieri, a venit şi răspunsul din partea Priţului care a spus cu acceptă acest titlu onorific.
Deocamdată nu se ştie când va merge în vizită prinţul la Alba Iulia, dar administraţia locală speră ca acest lucru să se întâmple anul acesta, atunci când vor avea loc evenimentele dedicate „Zilelor Oraşului Alba-Iulia”.
Şi presa din Marea Britanie a scris despre acest titlu oferit Prinţului de Wales, care ar fi aşteptat ani buni să fie rege, însă acum va primi titulatura de „Prinţ al Transilvaniei”.
Prinţul Charles deţine în zonă, două case vechi de 400 de ani şi potrivit presei engleze este „vrăjit” de mediul rural din Transilvania.

Harta României, statul din UE cu cele mai mari disparităţi între regiuni. Lipsa infrastructurii, principalul obstacol în calea creşterii economice

8 mai 2017,  Elena Deacu
România este în continuare o ţară a contrastelor, dovadă făcând faptul că, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, disparităţile la nivelul regiunilor ţării rămân contrastante. Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, România este statul membru al UE care înregistrează cele mai mari disparităţi dintre regiuni, iar principala cauză este lipsa infrastructurii. 
Într-o prezentare pentru Summit-ul bunei guvernanţe, guvernatorul Băncii Naţionale arată că România trebuie să mai aştepte aderarea la zona euro pentru că disparităţile în ţara noastră rămân încă semnificative. Potrivit guvernatorului, ţara noastră trebuie să ia în calcul, atunci când evaluează convergenţa reală, şi dimensiunile diferenţelor de dezvoltare inter-regională. Prezentarea lui Isărescu arată că mare parte dintre regiunile României se regăsesc la coada distribuţiei veniturilor din UE. Numai regiunea Bucureşti-Ilfov este mai avansată, celelalte regiuni din ţară regăsindu-se pe ultimele poziţii din UE în ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor. 
Potrivit BNR, infrastructura slabă care conectează provinciile istorice favorizează concentrarea investiţiilor aproape de graniţa de vest şi persistenţa diferenţelor de dezvoltare. BNR subliniază că atât Comisia Europeană, cât şi Fondul Monetar Internaţional arată cu degetul către lipsa infrastructurii ca principalul obstacol în calea creşterii economice. Regiunea Nord-Est este la coada clasamentului european în ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor, în timp ce regiunea Bucureşti-Ilfov este cea mai avansată.

2017-10-09

Kelemen Hunor: Nu exista nicio similitudine intre Catalonia si Tinutul Secuiesc

06 Octombrie 2017, 
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca situatia din Spania privind eventuala independenta a Cataloniei nu se poate regasi in Romania, afirmand ca nu vede similitudini intre acea regiune si Tinutul Secuiesc.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa la Arad, daca din punctul sau de vedere exista similitudini intre situatia regiunii Catalonia si Tinutul Secuisc.
"Cei din Catalonia niciodata nu au spus si nu au acceptat ca ar fi o minoritate. Ei nu au tara de origine, ei se considera o natiune. Maghiarii din Romania, indiferent ce au propus, autonomie culturala sau autonomie regionala, orice deziderat in 27 de ani a fost formulat in interiorul statului roman. Niciodata nu am pronuntat segregationism sau separatism", a spus Kelemen Hunor.
El a adaugat ca UDMR a apelat tot timpul la "mijloace parlamentare, mijloacele legislative si dialog" in incercarea de a obtine "acele drepturi si deziderate de care maghiarii au nevoie ca sa ramana pe pamantul natal si ca sa isi pastreze identitatea".
"Deci nu exista nicio similitudine (cu regiunea Catalonia, n.red.). Sigur, eu nu pot sa opresc pe nimeni sa vorbeasca ceea ce doreste, e dreptul constitutional al fiecaruia sa se faca de ras singur, aici nu putem sa dam noi o mana de ajutor", a mai spus Kelemen Hunor.

Cu ce populaţii sunt înrudiţi românii. Concluzia surprinzătoare oferită de prima hartă genetică interactivă a lumii

Roxana Ruscior | 02.17.2014 

Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi de la UCL au publicat prima hartă interactivă detaliată, care arată amestecul genetic al populaţiilor în trecut.
La studiu au participat 95 de populaţii din întreaga lume, fiind analizat ADN-ul a 1.490 de oameni.
„ADN-ul ne poate spune poveşti şi ne dezvăluie detalii din trecutul nostru”, a declarat Simon Myers, de la Universitatea Oxford.
Unele din rezultatele acestui studiu genetic au fost total neaşteptate. Spre exemplu, populaţia Tu, din China, s-a amestecat cu europenii (probabil cu grecii) în jurul anului 1200 e.n., datorită negoţului care avea loc între aceste populaţii, pe Drumul Mătăsii.


Iar populaţia Hazara, din Pakistan, este descendenta războinicilor mongoli.
Folosind mostre de ADN din întreaga lume, cercetătorii au putut să facă o hartă foarte corectă, care atestă legăturile genetice în perioada 886-1194 e.n.
În aceasta epocă, amestectul populaţiilor a fost influenţat şi de negoţul cu sclavi din Arabia, dar şi de comerţ, în special de Drumul Mătăsii, care lega Asia de Europa.


În privinţa românilor, în această peroadă ei erau amestecaţi cu lituanieni, finlandezi, basci, greci, egipteni, sirieni, iordanieni, ciprioţi şi italieni.
Informaţiile obţinute de cercetători sunt utile şi în domeniul sănătăţii publice. Unele populaţii au un risc mai mare de a face anumite boli, iar unele mutaţii genetice determină reacţii diferite la tratament.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.

2017-10-08

Grindeanu, dat exemplu negativ în Parlamentul European

Spre deosebire de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, care merge să dea explicaţii ori de câte ori este invitat, premierul Sorin Grindeanu nu a arătat această disponibilitate când a avut loc dezbaterea privind controversata OUG 13, a remarcat europarlamentarul Manfred Webber.
Fostul premier Sorin Grindeanu a fost dat exemplu negativ în Parlamentul European de către liderul grupului popularilor europeni, eurodeputatul Manfred Webber, relatează Digi24.
"Viktor Orban nu refuză niciodată dezbaterea. A răspuns de fiecare dată când Comisia l-a invitat. Când am discutat despre România şi legile privind corupţia (OUG 13 - n.r.), niciun premier socialist al României nu a venit aici (în Parlamentul European - n.r.)", a declarat Manfred Webber.
OUG 13 este vestita ordonanţă prin care Guvernul a încercat să aducă modificări legislaţiei anticorupţie, ceea ce a generat cea mai amplă mişcare de protest după căderea comunismului.

Viktor Orban afirma ca se poate gasi o forma de cooperare in cadrul Grupului de la Visegrad plus Romania si anunta ca si-a creat o "relatie personala promitatoare" cu Liviu Dragnea

R.M. HotNews.ro   Miercuri, 4 octombrie 2017, 
Viktor Orban la Baile Tusnad
Foto: Agerpres/EPA
Premierul ungar Viktor Orban este de parere ca se poate gasi "o forma de cooperare in cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia) plus Romania, care sa duca in final la cresterea nivelului de trai, a nivelului de securitate si la imbunatatirea perspectivelor si pentru romanii din Romania", transmite agentia MTI, preluata de Agerpres.
"Vom lasa deschisa aceasta usa", s-a angajat seful guvernului de la Budapesta, intr-un interviu acordat ziarului de limba maghiara Bihari Naplo din Oradea, citat miercuri de agentia ungara de presa.
Potrivit lui Orban, "polonezii, cehii, ungurii si slovacii vor inregistra cu siguranta succese serioase impreuna si pot fi adaugati aici si slovenii". "Va trebui sa reglementam mai intai unele aspecte cu croatii. Sarbii vor clar sa adere la povestea de succes central-europeana. Este evident ca etnicii maghiari din Romania au un rol in aceasta evolutie", a mentionat premierul ungar.
"Depinde de romani sa decida daca se alatura povestii de succes central-europene in cooperare cu ungurii, lansand proiecte economice comune si stabilind obiective", a mai subliniat Orban, in acest context.
In acelasi timp, prim-ministrul ungar a precizat ca este misiunea guvernului de la Budapesta sa apere interesele minoritatilor maghiare in cadrul forumurilor internationale si al relatiilor bilaterale, evocand redeschiderea Liceului Romano-Catolic din Targu Mures ca problema concreta ce trebuie rezolvata, precum si accelerarea restituirii proprietatilor bisericesti nationalizate, care in momentul de fata decurge in opinia sa "in pas de melc". Politica Ungariei fata de minoritatile etnice din strainatate nu trebuie sa se limiteze la apararea drepturilor acestora, a adaugat el.
"Trebuie sa discutam aceste probleme cu romanii si in acelasi timp, cu cealalta mana, sa deschidem usa pentru a-i lasa pe romani sa intre in spatiul economic central-european. Am reusit sa stabilim o forma de cooperare cu Serbia de pe urma careia sarbii au de castigat, dar si etnicii maghiari din Serbia. Facem progrese bune cu Slovenia si cooperarea este excelenta si cu slovacii. Ne asteptam sa putem da mana cu romanii in cadrul unei cooperari economice reciproc avantajoase", a spus Viktor Orban.
Acesta a mai afirmat ca si-a creat o "relatie personala promitatoare" cu liderul PSD Liviu Dragnea in cursul discutiilor legate de inchiderea liceului frecventat de maghiari din Targu Mures. Ungaria a declarat ca nu va sprijini aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pana nu se va rezolva aceasta problema, decizie revocata dupa promisiunea din partea lui Liviu Dragnea ca se vor lua masuri, mentioneaza MTI. "As vrea sa formam astfel de relatii si intre partidele noastre de guvernamant, indiferent de diferentele ideologice", a notat Orban.
Premierul ungar a comentat in acelasi interviu centenarul "Romania 2018", afirmand ca "romanii merita sinceritate din partea ungurilor si viceversa". "Trebuie sa supravietuim lui 2018 cu sentimentul ambelor comunitati ca au depasit o perioada complicata emotional fara ca demnitatea sa le fie afectata", a spus Viktor Orban.
In problema autonomiei regiunii transilvanene, in lumina recentelor evolutii din Catalonia, Orban a declarat ca guvernul ungar nu comenteaza despre Catalonia, intrucat o considera o chestiune interna a Spaniei. Subiectul autonomiei starneste un nivel ridicat de neincredere, a adaugat el. "In regiuni unde ne concentram pe ajutor pragmatic in loc de chestiuni teoretice, cum este Voivodina, sarbii au inteles ca pot ajunge la intelegere cu noi. Inca nu am ajuns in acest punct cu Romania", a opinat premierul.
Viktor Orban a mai mentionat ca guvernul sau este angajat sa coopereze cu partidele din Romania in care maghiarii din regiune au incredere si ca "ii place" sa lucreze cu liderul UDMR Kelemen Hunor, indemnandu-i, in fine, pe etnicii maghiari sa se inregistreze pentru a vota in alegerile legislative din Ungaria din primavara lui 2018.
De notat ca la inceputul acestei saptamani ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Melescanu, a declarat ca Romania va participa peste o saptamana, la Budapesta, la reuniunea tarilor din grupul de la Visegrad,Romania fiind interesata de colaborarea cu aceste state.
Teodor Melescanu a participat, luni, la o intrevedere de lucru cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto, dupa care a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a fost intrebat daca se doreste ca Romania sa adere la grupul de la Visegrad.
'Romania este interesata de colaborarea cu tarile de la Visegrad. Odata cu preluarea presedintiei de catre Ungaria si abordarea unor subiecte care intereseaza si Romania, cum este problema Balcanilor, in mod evident ca am fost invitati si noi sa participam. In general, ca practica, participam ori de cate ori sunt teme de interes si pentru tara noastra', a spus ministrul Melescanu.

Nota red,
Abia a apărut anunțul mai de sus imediat s-au găsit unii să vocifereze, vezi Platforma Ro 100, dar nu ne spun cine sunt ei... Aceștia sun ca umbra care nu vrea binele românului...dar se pare că umbra lor se poate să fie domnul Șoroș... ei pot fi autorii unei acțiuni de mare anvergura de islamizarea Țării... Ca să avem un punct de reper anunțăm ca Platforma are un site pe Facebook unde este specificat că ei ar susține pe Cioloș care a fost destul de aproape de domnul Șoroș, vezi:
 https://www.facebook.com/PlatformaRomania100/
Platforma Romania100 - #GoCiolos - Comunitate de sustinere 

Platforma Romania 100 cere Guvernului sa faca public mandatul de discutii cu grupul Visegrad
Platforma Romania 100, ONG-ul infiintat de fostul premier Dacian Ciolos alaturi de cativa fosti membri ai Guvernului sau, cere Guvernului sa faca public mandatul de discutii cu grupul Visegrad, "in contextul declaratiilor recente ale ministrului roman al afacerilor externe, ale presedintelui Senatului Romaniei si ale altor lideri politici privind apropierea Romaniei de Grupul de la Visegrad, inclusiv prin participarea Romaniei la o reuniune a acestui grup de cooperare regionala". 
Platforma Romania 100 arata, intr-un comunicat, ca "cere explicatii Ministerului Afacerilor Externe si Guvernului Romaniei in legatura cu intentiile acestora de asociere a Romaniei la acest format de colaborare regionala".
Comunicatul Romania 100:
Platforma Romania 100 considera ca daca o colaborare cu statele membre ale acestui grup pe teme precise de interes si pentru Romania este binevenita, in baza principiilor bunei vecinatati, a intereselor comune si a angajamentelor europene, participarea Romaniei de maniera formala la lucrarile grupului Visegrad ridica semne de intrebare cu privire la directia de politica europeana pe care Romania o urmeaza.
Amintim ca, in contextul demararii in 2016 prin Summitul de la Bratislava a reflectiei privind viitorul Uniunii Europene, Romania s-a pozitionat in mod ne-echivoc atat prin vocea Guvernului Ciolos cat si a Presedintelui Romaniei in directia aprofundarii integrarii europene incluzand si aspecte de interes pentru Romania si a apropierii Romaniei de acele state din UE care promoveaza in mod activ aceasta viziune.
Consideram ca aderarea Romaniei la grupul de la Visegrad, date fiind pozitionarile unor membri ai acestui grup pe multe subiecte de pe agenda europeana uneori contrare cu valori si principii fundamentale ale UE, ar limita in mod semnificativ posibilitatea Romaniei sa fie parte a grupului acelor state membre care actioneaza pentru redefinirea si intarirea viziunii europene in acord si cu asteptarile romanilor si nu pentru limitarea acestora.
In continuarea pozitiilor de politica europeana adoptate de guvernul Ciolos, Platforma Romania 100 considera ca singura optiune viabila a tarii noastre este de a ramane in mod clar si asumat pe calea integrarii europene, singura care garanteaza continuitatea valorilor de baza ale democratiei si statului de drept pe care orice societate prospera se intemeiaza. 
Prin urmare, cerem Guvernului Romaniei si Ministerului Afacerilor Externe sa precizeze intentiile de cooperare cu grupul de la Visegrad pornind de la asteptarile majoritatii societatii romanesti de a sustine continuarea procesului de re-fondare si integrare europeana si sa faca publice elementele mandatului de discutie cu acest for de cooperare regionala.

Declarația unui businessman român care i-a uimit pe toți


Pe plan internaţional, am putea face din mobila românească exact ceea ce au făcut nemţii din maşina Mercedes


CHIȘINĂU, 8 oct — Sputnik. Președintele Turkmenistanului are la palatul său mobilă românească. Despre aceasta a scris businessmanul român Gabriel Lavrincic, care consideră că pe plan internațional românii ar putea să facă din aceasta un brand la fel cum au făcut nemţii din maşina Mercedes.
"Mobila Românească are o imagine foarte bună pe piaţa internaţională a mobilei. Noi, românii, am putea face din Mobila Românească pe plan internaţional exact ceea ce au făcut nemţii din maşina Mercedes. Mobila Românească are toate meritele să ajungă un brand internaţional cunoscut din Australia până la Londra”, a spus Gabriel Lavrincic.
Potrivit lui, Preşedintele Turkmenistanului s-a născut şi a crescut într-un pat (mobilă) pe care scria "Made in Romania".
Turkmenistanul este țara în care cetățeanul nu plătește pentru consumul de gaz, electricitate, apă, etc. și în plus are dreptul la 120 de litri de benzină gratuit în fiecare lună. În condițiile în care litrul de benzină costă 20 de cenți. Turkmenistanul este a 4-a țară cu cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume.
Omul de afaceri român a subliniat că pricipalele ramuri din Turcmenistan, precum industria, agricultura, sistemul energetic și infrastructura rutieră aparțin exclusiv statului. S-a păstrat tradiția de a se oferi apartamente gratuite bugetarilor, iar cei nerăbdători își pot lua casă în credit la o dobândă de doar 1%, pe 30 de ani.

Geoană : România se poate coordona cu grupul Vișegrad dar atenție la ”contaminare”

05 OCTOMBRIE 2017  Lea Berzuc
Image source: 
Institutul Aspen România

Zilele acestea are loc Bucharest Forum, un eveniment aflat la a șasea ediție și organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund. În cifre, evenimentul reunește la București 300 de participanți, reprezentanți ai unor importante organizații, precum NATO sau Uniunea Europeană, dar și ai altor puteri între care și Rusia. Simbolic, tema de anul acesta a Bucharest Forum este "Centrul și periferia". Invitatul zilei la Actualitatea de prânz, fostul ministru de externe, președintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, avertizează asupra riscului ca în Europa să apară forțe centrifuge care să dinamiteze însăși ideea de integrare.
Întrebat despre ultimele declarații politice cu privire la o posibilă aderare a României la Grupul de la Vișegrad, fostul ministru de externe a avertizat că există un risc de contaminare și atunci România ar trebui să opteze pentru o interacțiune doar selectivă cu acest grup considerat rebel în interiorul Uniunii Europene. ”Există oameni care susțin că o asociere mai intimă cu țările cu care avem interese comune cu privire la viitoarea politică de coeziune în Europa, cu ceilalți care sunt veniți mai târziu în Europa este benefică. În mod firesc există puncte comune de interes pe care le putem împărtăși cu Bulgaria, cu Croația, cu balticii, cu grupul de la Vișegrad. Nu cred că suntem în faza de a adera formal la grupul de la Vișegrad. Cred că selectiv putem să ne coordonăm cu grupul de la Vișegrad dar cu atenție foarte mare nu cumva să ne trezim contaminați de un mod de a fi mult mai radical și cred eu nu foarte util pentru România pe care liderii de la Vișegrad îl propun. Dacă am declarat că ne dorim în nucleul dur trebuie să fim atenți la modul în care ne asociem”, a declarat fostul șef al diplomației românești, Mircea Geoană. Mai multe în interviul integral despre marile probleme ale momentului și felul în care le tratează Bucharest Forum...

Celebră jurnalistă pro-Kremlin susține separatismul catalan la el acasă (Timpul)

http://www.rfi.ro/presa-internationala-98322-revista-daria-aslamova-celebra-jurnalista-pro-kremlin-sustine-separatismul-catalan
06 OCTOMBRIE 2017 Ovidiu Nahoi
Daria Aslamova la o demonstrație pentru independența Cataloniei
Image source:  Facebook / deschide.md

Jurnalista rusă de la publicația „Komsomoliskaia Pravda”, Daria Aslamova, care acum o săptămână n-a fost lăsată să intre în Republica Moldova, deoarece a ascuns adevăratul scop al vizitei, și-a găsit acum o nouă destinație: Catalonia, unde susține deschis separatismul.
După cum scriu publicațiile moldovene Timpul și deschide.md, ziarul rus „Komsomoliskaia Pravda” a publicat un material realizat de către Daria Aslamova despre manifestațiile stradale din Catalonia.
”În materialul propagandistic sunt atașate mai multe fotografii printre care și una cu Aslamova în care jurnalista și-a înfășurat corpul cu drapelul Cataloniei, sub care se cere independența regiunii spaniole.
Aslamova vorbește despre cât de barbare sunt autoritățile din Madrid, cât de rece este Europa la fărădelegile din Catalonia și îl citează pe Lenin în legătură cu democrația, mai exact „cât de prost regim politic este democrația”.
”Ziarista nu crede în independența Cataloniei fără vărsări de sânge, deoarece a văzut o mulțime de războaie și revoluții. Și aici Aslamova nu minte. Într-adevăr, Daria Aslamova este o jurnalistă foarte cunoscuta în Federația Rusă în special după ce a reflectat pe larg evenimentele din 2014 de la Kiev, apoi a scris despre victoria rușilor, dupa anexarea Crimeei, iar într-o discuție cu Serghei Lavrov, i-a reproșat acestuia că autoritățile de la Moscova nu recunosc independența Donbasului.
În 2014, a fost la EuroMaidanul din Ucraina de unde a lansat informații false despre cele întâmplate la Kiev. A fost de nenumărate ori în Donbas în timpul luptelor, de unde, la fel, a prezentat într-o manieră propagandistică criza din estul Ucrainei și a făcut poze cu mercenarii Kremlinului din Donbas”, scriu publicațiile moldovene.
Săptămâna trecută, jurnalistei de la Komsomolskaia Pravda i s-a refuzat accesul în Republica Moldova deoarece ar fi ascuns adevăratul scop al vizitei – și anume o întâlnire cu președintele rus Igor Dodon.
În criza dintre Madrid și Barcelona, nimeni nu pare să dea înapoi. Iar presa europeană se întreabă dacă Bruxelles-ul poate, în cele din urmă, să fie mediator.
În orice caz, ziarul Catalan Ara s-a arătat dezamăgit de faptul că ”Bruxellesul a refuzat până acum să medieze, deși Uniunea a jucat acest rol în mai multe rânduri. Și nu doar în afara UE. A mediat în conflictul din Irlanda de Nord, însoțind procesul de pace pentru a depăși barierele politice, economice și sociale. Și a condus o mediere în Cipru, chiar înainte ca insula să se alăture Uniunii", scrie ziarul catalan.
Și dacă medierea ar veni din partea ... Belgiei? Ziarul De Morgen, evident, din Belgia, spune că medierea ar putea avea la bază tocmai modelul de coabitare al acestei țări:
"Construcția statului belgian este o complexitate frustrantă și totuși permite coexistența pașnică a comunităților. Acest model belgian, în ciuda imperfecțiunilor costisitoare, este de preferat față de modelul conflictual riscant pe care tocmai l-au atins politicienii spanioli și catalani. Dacă pacea în Europa contează pentru noi, atunci o parte terță, din afara dezbaterii, trebuie să participe la discuții. Belgienii ar putea face asta. Știm soluția problemei, deși este costisitor. Dar pacea are întotdeauna un preț".
În Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung face o comparație cu statele Europei Centrale și de Est, unde intervenția Bruxellesului ar fi absolut necesară:
"Există o diferență mare între Spania și țări precum Polonia, Ungaria sau România, în care Bruxelles a trebuit să intervină, deoarece chiar guvernele maltratează statul de drept. Dar, cu cât guvernul spaniol persistă mai mult în dorința de a controla mișcarea de independență prin forțele de poliție, cu atât este mai mare riscul ca acesta să încalce cu adevărat drepturile fundamentale ale cetățenilor săi – caz în care UE ar trebui să intervină. Dar dacă am ajunge la punctul în care Bruxelles ar trebui să facă ordine, atunci nu numai unitatea Spaniei, ci și cea a UE ar fi în pericol".( Sursa: Eurotopics).
Comisia Europeană a cerut Luxemburgului să recupereze 250 de milioane de euro de la compania Amazon, căreia Marele Ducat i-a acordat concesii fiscale ilegale. Prilej pentru editorialiști să ceară mai multă justiție fiscală în Europa.
Pentru La Stampa, "Comisia intervine într-un gest de ultimă soluție, pentru a umple vidul politic lăsat de statele membre. Este un lucru bun, desigur, dar pentru a funcționa în mod corespunzător, Europa ar avea nevoie de altceva. În special, de guverne mai curajoase și care să adere masiv la o etică economică sănătoasă".
Statele membre ale UE se gândesc doar la interesul lor, constată ziarul austriac Der Standard:
"Cazul „Luxleaks“, de exemplu, deja lâncezește de vreo trei ani încoace. Pe de altă parte, trebuie să constatăm, nu fără o undă de tristețe, că UE nu are practic nicio competență în materie fiscală. Din punct de vedere juridic, Comisia poate interveni doar indirect în regulile concurenței. Iar cei care sunt împuterniciți să facă politica fiscală mai echitabilă la nivel european se eschivează: aici vorbim de guvernele statelor membre, desigur. Fiecare se gândește doar la avantajele sale mici". (Sursa: Eurotopics).