2020-07-31

Sâmbătă se va inaugura Mini-parcul Transilvania, în Băile Seiche din Ţinutul Secuiesc

2020. 07. 30. - forrás: MTI
Cluj-Napoca, joi, 30 iulie 2020 (MTI) - O expoziţie permanentă în aer liber, cu miniaturi ale unor clădiri şi complexe istorice din Transilvania, va fi inaugurată, sâmbătă, la Băile Seiche, în apropiere de Odorheiu Secuiesc.
Pe o suprafaţă de aproximativ un hectar, vor putea fi admirate, începând de sâmbătă, deocamdată în jur de 40 de clădiri şi complexe din Transilvania de Nord, dar se lucrează şi la partea cu miniaturile monumentelor din Transilvania de Sud din Mini-parcul Transilvania.
Szabolcs Fazakas, preşedintele Asociaţiei Culturale “Visus”, cunoscut datorită proiectului “Legendele Ţinutului Secuiesc” (Székelyföldi Legendárium), a declarat agenţiei ungare de presă MTI că vor putea fi admirate clădiri precum: Castelul Bran, Castelul Kálnoky din Micloşoara, Castelul Lázár din Lăzarea, Castelul Kemény din Brâncoveneşti, bisericile fortificate din Dârjiu şi din Saschiz, dar va fi expusă, printre altele, şi o machetă a centrului Clujului din perioada în care zidurile oraşului erau încă intacte.
Clădirile nu au fost reduse toate la aceeaşi scară, a mai declarat Szabolcs Fazakas. S-au străduit ca miniaturile să ofere o imagine plăcută vizitatorilor care se plimbă pe aleile parcului.
Există machete care au o suprafaţă de 1,5-2 metri pătraţi, altele au o înălţime de 1,5 metri. De asemenea, şi-au propus să redea puţin şi din împrejurimile clădirilor. Cetăţile construite pe înălţimi au fost amplasate în zone stâncoase a parcului. În acelaşi timp, au dorit să ofere vizitatorilor şi o imagine asupra curţilor interioare ale mini-clădirilor.
Szabolcs Fazakas a mai declarat că suprafaţa de un hectar, aflată în apropierea mormântului lui Orbán Balázs (autorul volumului Descrierea Ţinutului Secuiesc), a fost închiriată pentru 24 de ani de la administraţia oraşului Odorheiu Secuiesc. Acesta a mai adăugat că intenţionează să amplaseze pe alee şi o linie îngustă de cale ferată, astfel că, în curând, monumentele din Transilvania vor putea fi admirate dintr-un trenuleţ.
Szabolcs Fazakas a mai amintit că proiectul “Legendele Ţinutului Secuiesc” a început cu realizarea unei hărţi, pe care aşezările erau ilustrate cu eroii legendelor asociate acestora. 
Ulterior, a fost editat şi un volum cu legendele, în care au fost culese şi ilustrate 156 de legende secuieşti. Încurajaţi de succesul cărţii, au început să facă şi jocuri de societate, cărţi de colorat, cărţi de joc, puzzle-uri şi desene animate cu aceste legende. În prezent se lucrează la extinderea proiectului pentru toate regiunile Bazinului Carpatic. În curând urmează să fie lansat volumul cu legendele din Ucraina Subcarpatică.

Cutremur la vârful BNR! Mugur Isărescu va ajunge în instanţă. Termenul de judecată a fost deja stabilit

 Bogdan Ungureanu31 iulie 2020
Este cutremur la vârful Băncii Naţionale a României, în urma acuzaţiilor ce-l vizează pe guvernatorul Mugur Isărescu. Primul termen de judecată a procesului intentat de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a fost deja stabilit.
Curtea de Apel Bucureşti a stabilit pentru 18 septembrie primul termen în procesul în care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Documente citate privind colaborarea guvernatorului BNR cu fosta Securitate
În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.
„Din analiza dosarelor (…), rezultă că domnul (Mugur Isărescu, n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ (…). La stabilirea identităţii dintre sursa (…) şi dl (Mugur Isărescu – n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) – Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) – Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (…) cu numele conspirativ (…); data obţinerii aprobării de partid (…) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că dl (Mugur Isărescu, n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 – 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR”, se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.
CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Isărescu cu fosta Securitate comunistă.
„De asemenea, argumente în sprijinul existenţei identităţii dintre sursa (…) şi dl (Mugur Isărescu, n.r.) rezultă şi din alte documente, astfel cum sunt acestea precizate în cadrul observaţiilor preliminare de la pct. 5 din nota de constatare (…), respectiv: document olograf semnat de (…) cu numele real (…); Modificarea, de către ofiţer, în textul unei note a sursei (…), a pasajului ‘mi-a spus că am fost căutat’ cu ‘mi-a spus că (…) a fost căutat (…); Menţionarea de către sursă (…), în textul unei note (…), a adresei la care locuieşte, care coincide cu domiciliul dl. (Mugur Isărescu, n.r.) din aceeaşi adresă (…); coroborarea informaţiilor din dosarul (…) care atestă desfăşurarea unei combinaţii privind verificarea sincerităţii şi loialităţii sursei (…), acţiunile propuse desfăşurându-se de fapt asupra dl. (Mugur Isărescu, n.r.); menţiunile ofiţerilor conform cărora informaţiile furnizate de alte surse, care privesc evenimente la care a participat şi dl. (Mugur Isărescu, n.r.), se verifică prin sursa (…); calitatea dl. (Mugur Isărescu, n.r.) de sursă a organelor de securitate, fără consemnarea numelui conspirativ, este atestată în diverse alte documente (…)”, susţine CNSAS.
Ce tip de informaţii ar fi furnizat Mugur Isărescu către fosta poliţie politică?
Conform instituţiei, Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979 – 1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări, scrie Agerpres.
„Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (…), dl. (Mugur Isărescu, n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (…), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (…), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (…). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări – notele din 16.12.1987 (…) şi 05.03.1985 (…). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)”, se mai spune în cererea CNSAS trimisă la CAB.


Potrivit CNSAS, informaţiile furnizate Securităţii de către Mugur Isărescu se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.

„Reţinem, astfel, notele din 16.12.1987 şi 05.03.1985, redactate olograf şi semnate de pârât cu numele conspirativ (…), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist faţă de alte ţări, respectiv:

* În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. ‘Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberii (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări. (…) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulţumire după ce a divorţat (…).

* În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. şi M.I. şi D.W. (…) sursa poate relata următoarele: ‘(DW) în discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanţe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltarea a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea ţărilor socialiste în comerţul nostru exterior este de cca. 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este de 54%”.

În legătură cu aceste informaţii furnizate de Isărescu, CNSAS explică faptul că Securitatea monitoriza cu atenţie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimului comunist, cunoscut fiind faptul că acesta urmărea promovarea ideii că statul comunist era forma superioară de organizare politică şi socială, în care toate persoanele aveau un nivel de viaţă ridicat, iar meritul pentru această stare de fapt se datora în exclusivitate partidului.

În opinia CNSAS, informaţiile furnizate de Mugur Isărescu au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

2020-07-29

Klaus Iohannis le face loc soldaților americani: Sunt ”foarte bine venitiți” în România

Valentina Drăgoi29 iulie 2020
Președintele Klaus Iohannis a participat la o conferință de presă desfăşurate miercuri la Palatul Cotroceni. Întrebat care este părerea sa despre anunţul SUA de a retrage o parte dintre soldaţii americani din Germania, Klaus Iohannis suține că este o mișcare globală.
„Am urmărit cu mare interes declaraţiile secretarului Mark Esper despre mişcările globale de trupe americane şi am constatat că este vorba de o mişcare globală, de o mişcare care vine să întărească postura NATO, lucru care, pentru noi, este foarte important, o mişcare care vine să sprijine aliaţii de pe flancul estic, lucru foarte important şi apreciat de noi, fiindcă suntem pe flancul estic. Am aflat de intenţia de a muta, prin rotaţie sau prin alte proceduri, o parte din aceste efective şi în zona Mării Negre.
În continuare, aceste chestiuni vor fi discutate în formate NATO, vor fi discutate între militari şi, în măsura în care vor fi luate decizii concrete care ne afectează, evident că le vom comunica”, a spus şeful statului.
Este nevoie de militari
Președintele a adăugat că a atras atenţia că este nevoie de mai mulţi militari în zona Mării Negre și totodată, a mai precizat că militarii americani sunt ”foarte bine veniți” oricând în România.
„Pot să vă spun de pe acum că România a atras atenţia de ani de zile, eu am atras atenţia de ani de zile, că este nevoie de mai mulţi militari în zona Mării Negre. Am atras atenţia că este nevoie de o atenţie sporită pe zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulţumiţi.
Iar în ceea ce priveşte soldaţii americani, pot să vă spun că soldaţii americani sunt tot timpul foarte bine veniţi în România”, a afirmat Iohannis.

2020-07-28

Produsul care se va interzice în România! Milioane de oameni îl consumă. S-a dat lege

Valentina Drăgoi28 iulie 2020
Anunț major pentru milioane de români. Cel mai consumat produs va fi interzis în România. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților chiar astăzi.
Mai exact, marți, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman.
„Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de
unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut”, stipulează proiectul de lege.
Aceste prevederi vor fi aplicate inclusiv produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene.
Proiectul de lege privind limitarea conţinutului de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener şi ar urma să intra în vigoare la 1 aprilie 2021.
Margarina dispare de pe piață ?
Unul dintre alimentele vizate de acest proiect de lege este margarina. Aceasta conține achizi grași, iar producătorii vor fi obligați să-i elimine din compoziția acesteia pentru a nu renunța la afacerea lor.
Pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.
Actul normativ precizează că „prin acizi graşi trans se înţeleg acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans, astfel cum sunt definiţi în anexa I punctul 4 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare”.

Ungurii au tupeu! Ce vor să facă în centrul Budapestei? România, direct vizată

Din nou se manifestă autorul articolului de mai jos, pe care l-am criticat că scoate tot feluri de idei fără să aibă noimă sau ceva adevăr. Dar se pare că defapt urmărește exact ce spune și face mister Șoroș. Același dogme și același viziune, acelați expresii gogonate, numai să lovească în Orbán Viktor, primministru, care spre uimirea tutrora a câștigat alegerile cu 2/3 și asta doare pe domnul Șoroș  și se pare că și pe autorul articlului sau domnia sa execută ce i se spune...
Nu știm dar adevărul uneori doare. 
Dar să luțm la rând:
In primul război mondial NU Ungaria a fost invins ci Imperiul Austro-Ungar. ăn care partea maghiară defapt a fost impins de conducerea austriacă care impreună cu Germania doreau reimpățirea domeniilor din Africa și Asia.
Autorul articolului din Le Monde, face confuzia - voit sau nu -  cu denumirea ”dictat”  Dar dacă luțm toate intâmplările ce s-a făcut Ungariei atunci se poate observa că acesta a pridut mulți cetățeni și 2/3 din teritoriu, deși Austria era la fel de vinovat pentru ce s-a întâmplat în timpul primului război mondial. 
Tratatul de la Trianon era defapt o măsură de pedepsire a Ungariei și nu al imperiului austriac. Asta dovedește că și faptul că din teritoriile luate de la Ungaria găsim un teritoriu vast locuit de maghiari, care fost dat ca o compensare imperiului, care a recunoscut că a participat la război. Scoaterea în evidență că  defapt numai Ungaria ar fii fost de vină pentru război alătur de Germania. Ba mai mult unii liberali și communiști au fost susținute pentru a acapara puterea în Ungaria și a fost realizat al doilea stat tip sovietic după Rusia.
Despre pașapoarte ungare doar atât că doar aceeia primesc care au reprimit cetățenie maghiară. Conform cu dreptul internațional dacă un cetățean la vârsta majoratului nu a putut afirma apartanența la o țară, poate deveni la orice vârstă cetățean al țării pe care și-o dorește. Se pare că pe acest principiul primesc și moldovenii cetățenie română.
Aproprierea lui Orbán Viktor de liderul rus este doar în cadrul colaborării economice. Dacă este să facem o paralelă și să acceptăm ce scrie autorul atunci și conducerea Țării Noastre face la fel cu America dorând să imprietenească cu Trump...Este ridcol, ptr că relațiile externe trebuie să fie în totdeaună de pritenie și bună chiar acă nu ești vencini cu ei... HZ
Alecsandru Ion28 iulie 2020
”Occidentul a privat Ungaria“ de teritorii, în urma Tratatului de la Trianon, susține premierul maghiar Viktor Orban, care vrea să ridice un monument în centrul Budapestei, prin care să fie evocată Ungaria Mare.
Premierul Ungariei Viktor Orbán îşi ”galvanizează electoratul”, interpelând mulţimea despre nedreptăţile trecutului şi despre acel ”diktat“ de la Trianon care a lăsat câteva milioane de maghiari între graniţele ţărilor vecine.
Astfel, la o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, premierul Viktor Orban continuă să cultive amintirea acestui ”dictat“, scrie ”Le Monde“.
”Occidentul a privat Ungaria“
”A fost odată un pământ între munţi, în spatele interminabilei câmpii a Dunării. Un pământ al ”comorilor naturale“ de care ”Occidentul a privat Ungaria“, ”încălcând frontiere milenare“ pentru a-i forţa pe maghiari să trăiască în spatele unor ”frontiere imposibil de apărat”, transformând naţiunea în ”culoar al morţii“.
Astfel s-a exprimat premierul ungar, Viktor Orban, pe 6 iunie, pentru comemorarea ”tragediei naţionale“ pe care o reprezintă Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920 într-o anexă a Palatului Versailles şi care, o sută de ani mai târziu, încă reprezintă o plagă sângerândă pentru o bună parte a maghiarilor, scrie publicația franceză, conform adevarul.ro.
Semnat între puterile victorioase din Primul Război Mondial şi reprezentanţii unei Ungarii învinse, aliata cu Reich-ului german, Trianon a însemnat pierderea a două-treimi din teritoriul fostului regat al Ungariei, anterior parte integrantă a Imperiului Austro-Ungar.
O treime a populaţiilor maghiarofone a fost lăsată în noile ţări vecine, cum ar fi Cehoslovacia şi Romania. Niciun ungur nu poate ignora ce este Trianon, acest ”dictat“ impus unei naţiuni mândre, dar izolată lingvistic de puterile victorioase, începând cu Franţa unde Tratatul, la fel ca numeroase alte convenţii care au reconfigurat frontierele Europei după 1918, este în mare parte uitat“, notează sursa citată.
Pașapoarte ungare pentru maghiarii din afara granițelor
Dacă nu ar fi fost pandemia, Viktor Orban planuia să comemoreze acest eveniment prin inaugurarea unui monument controversat în centrul Budapestei, o rampă pe care sunt scrise numele localităţilor pierdute şi care conduce spre o „flacără eternă“ care să simbolizeze Ungaria Mare.
Inaugurarea monumentului a fost amânată pentru luna august. În schimb, premierul naţionalist ungar s-a deplasat în localitatea Satoraljaujhely, în apropierea frontierei cu Slovacia, unde a vorbit despre suferinţele Ungariei.
După 100 de ani, aproximativ două milioane de maghiari – în timp ce Ungaria are 9,7 milioane de locuitori – sunt răspândiţi în România, Slovacia, Serbia, Ucraina, Austria, Croaţia şi Slovenia.
Aceste ”minorităţi“ joacă un rol preponderent în politica internă şi externă a premierului naţionalist Viktor Orban, care le acordă favoruri de când a revenit la putere la Budapesta în 2010.
Le-a permis la peste un milion de etnici maghiari să obţina paşapoarte ungare. ”Iar acest lucru îi este favorabil. La fiecare scrutin, votează masiv pentru partidul său, Fidesz“, subliniază cotidianul francez.
”Doar statele au frontiere, nu naţiunile”
”Viktor Orban ne apăra. Ne oferă ajutoare, 300 de lei (60 de euro) pentru fiecare copil, anual; nu este mult, dar acest lucru ne permite să ne plătim pâinea“, spune Veronica C., în vârstă de 61 de ani, de origine maghiară, intervievată de reporterul Le Monde în faţa casei sale din Valea Uzului.
În schimb, unii ceangăi din România se consideră pur şi simplu români. Iar etnicii maghiari din Austria se simt complet asimilaţi. Oficial, Budapesta nu vrea recuperarea teritoriilor pierdute.
”Doar statele au frontiere, nu naţiunile. Unii au înţeles acest lucru, alţii nu. Aceştia din urmă ar face bine să se abţină“, a declarat Viktor Orban. Ameninţarea voalată este destinată în principal ţărilor noncooperante.
România şi Ucraina, conduse de guverne liberale proeuropene, fac obiectul criticilor Budapestei. Este în curs un război diplomatic cu Kievul, în contextul în care reprezentanţii celor 150.000 de maghiari critică legea educaţiei din 2017, neaplicată în totalitate, care prevede intensificarea învătământului în limba ucraineană.
Apropierea lui Viktor Orban de liderul de la Kremlin
În aşteptarea teoreticei soluţionări a problemei, Ungaria utilizează vetoul pentru a bloca apropierea Ucrainei de NATO şi de Uniunea Europeana. În schimb, cu Serbia procedează exact invers.
”Reintegrarea Donbasului şi Crimeei este de neimaginat fără rezolvarea problemei învătământului lingvistic. Această lege este unul dintre motivele mişcărilor separatiste rusofone“, spune pentru „Le Monde“ Laszlo Brenzovics, preşedintele Asociaţiei Culturale a Maghiarilor din Transcarpatia şi mult timp deputat la Kiev.
Teza corespunde cu apropierea lui Viktor Orban de liderul de la Kremlin. Cu ocazia marcării Tratatului de la Trianon, pe 4 iunie, noul premier al Slovaciei, Igor Matovici, a rostit un discurs în faţa reprezentanţilor comunităţii maghiare adunaţi la Bratislava.
”Regatul Ungariei era statul nostru comun, unde voi, maghiarii, eraţi majoritatea, iar noi, slovacii, eram în minoritate. Înţeleg perfect că mulţi oameni încă resimt tristeţe şi durere din cauza Trianonului. Dar eu cred că istoria Ungariei este şi istoria noastră.
Să îndrăznim deci să spunem că istoria ungară este şi istoria noastră“, a subliniat premierul slovac.
Din nefericire pentru Orban are însă prea puţini sprijinitori în Europa, aproape deloc, care să-i ofere mai mult decât vorbe prudente de înţelegere, scrie publicaţia franceză.

RDS a dat o mega lovitură! S-a luat decizia oficială. Mutarea momentului pentru companie

Leonard Bădilă28 iulie 2020
RCS&RDS a dat lovitura! Consilului Concurenţei a luat decizia oficială. Tranzacţia prin care RCS&RDS va prelua în operare reţeaua de telecomunicaţii a AKTA Telecom, Digital Cable Systems şi ATTP Telecommunications a fost aprobată.
Conform autorizației, RCS&RDS va opera reţelele celor trei companii şi va furniza servicii de comunicaţii către clienţi, în schimbul plăţii unei chirii.
Înlăturarea îngrijorărilor
„Condiţia suspensivă a aprobării concentrării economice de către Consiliul Concurenţei a fost îndeplinită, decizia de neobiecţiune fiind însă condiţionată de respectarea de către RCS&RDS a angajamentelor asumate şi acceptate de către autoritatea de concurenţă.
Angajamentele au fost oferite de RCS&RDS pentru a înlătura anumite îngrijorări concurenţiale ridicate de către Consiliul Concurenţei privind concentrarea şi au,în principal,două dimensiuni,respectiv relaţia RCS&RDS cu clienţii preluaţi potrivit contractelor şi relaţia RCS&RDS cu furnizorii de canale TV”, transmit reprezentanţii RCS&RDS într-un anunţ pe Bursă.
Când urmează să fie finalizată trecerea
Trecerea la reţeaua RCS&RDS urmează să fie finalizată în 3 ani de la aprobarea tranzacţiei, timp în care compania intenţionează să migreze mai mult de 95% dintre clienţii preluaţi la o infrastructură de fibră optică.
De asemenea, „RCS&RDS va oferi tuturor clienţilor posibilitatea de a beneficia de pachetele şi preţurile oferite clienţilor existenţi şi nu va majora preţurile pentru o perioadă de trei ani”.
Trebuie menționat că RCS&RDS şi-a mai asumat pentru o perioadă de cinci ani obligaţia ca în cazul în care nu ajunge la un acord comercial cu orice furnizor de canale TV pentru retransmiterea respectivelor canale în pachetul debază al RCS&RDS, atunci să ofere respectivului furnizor posibilitatea ca acestea să fie incluse în extra-opţiuni ale RCS&RDS, ce vor fi oferite clienţilor RCS&RDS în schimbul plăţii unui tarif suplimentar, care va fi în principal stabilit de către furnizorul de Canale TV.

2020-07-27

Iohannis nu mai are nicio cale de ieșire Ce este obligat să facă? PSD a scos artileria grea

Gabriel Zamfirescu27 iulie 2020
Președintele Klaus Iohannis nu mai are nicio șansă. S-a aflat ce este obligat să facă șeful statului. Cei de la PSD au scos artileria grea în fața președintelui.
Probleme mari pentru președintele Klaus Iohannis. În plină pandemie de coronavirus, șefului statului, dar și Guvernului li se cere să facă noi măriri.
Iohannis nu mai are nicio șansă
Cei de la PSD insistă cu dublarea alocațiilor și mărirea cu 40% a pensiilor în plină criză generată de coronavirus. Social democrații spun că, după motivarea Curţii Constituţionale, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge dublarea alocaţiilor, iar ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, să le plătească, deși bugetul de stat este deja pe avarie.
„După motivarea Curţii Constituţionale, Iohannis trebuie să promulge dublarea alocaţiilor! Iar Cîţu să le plătească, nu doar să facă împrumuturi enorme pe spinarea generaţiilor viitoare. Dacă tot le vorbesc românilor despre respectul legii, să înceapă prin a respecta ei înşişi legile: alocaţiile trebuie dublate, nu mărite cu 15-20 de lei, cum vor Cîţu şi Orban.
Este umilitor să le arunci copiilor nişte mărunţiş în rate, timp de 5 ani, spunând că nu sunt bani – asta după ce ai furat miliarde prin licitaţii aranjate în plină pandemie”, spun cei de la PSD, într-un mesaj publicat pe o rețea de socializare.
Social-democraţii spun că Iohannis „se laudă cu 80 de miliarde de euro de la Bruxelles”, iar Cîţu „anunţă non-stop împrumuturi pe care le vor plăti copiii de azi”.

Surpriză totală la granița României! Putin a semnat. Intră în vigoare din această dimineață



https://www.capital.ro/surpriza-totala-la-granita-romaniei-putin-a-semnat-intra-in-vigoare-din-aceasta-dimineata.html
 Bogdan Ungureanu27 iulie 2020
O încetare a focului a intrat în vigoare, începând de luni de la ora 0:00, în regiunile Doneţk şi Lugansk, marcate de război de mai bine de şase ani. Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise până acum în acest conflict.
O „încetare completă şi atotcuprinzătoare a focului” a intrat în vigoare în zona de conflict din estul Ucrainei, începând de luni ora 0:00 (22:00 GMT duminică), a anunţat biroul prezidenţial de la Kiev, citat de DPA.
Încetarea focului în regiunile Doneţk şi Lugansk – unde separatiştii proruşi luptă împotriva armatei ucrainene de peste şase ani – intervine după cel puţin două duzini de încercări eşuate de armistiţiu complet.
Discuţie între Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski
Pe fondul acestei încetări a focului, preşedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski duminică pentru a discuta despre o soluţie potenţială a conflictului, au anunţat ambele guverne.
Ambele părţi s-au folosit de acest apel telefonic pentru a lăuda eforturile suplimentare de a pune capăt luptelor, potrivit comunicatelor Kremlinului şi biroului lui Zelenski.
Putin i-a cerut lui Zelenski să se angajeze în acordurile de pace existente nu numai cu vorbe, dar şi prin acţiuni, a declarat Kremlinul. Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile recente în Ucraina că o parte a planului de pace va fi renegociată şi a declarat că decizia Ucrainei de a ţine alegeri regionale spre sfârşitul acestui an contrazice acordurile precedente de pace de la Minsk, adaugă comunicatul.
Kievul intenţionează să organizeze alegeri regionale în octombrie în toată ţară, dar nu în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.
Putin a reiterat necesitatea punerii în aplicare a acordurilor ultimului summit asupra Ucrainei din 9 decembrie de la Paris, potrivit comunicatului.
Încetarea focului, condiţie prealabilă importantă pentru un nou summit
Apelul a intervenit la câteva ore după ce papa Francisc a declarat, duminică, că se roagă ca o nouă încetare a focului să dureze, deschizând calea reconcilierii „mult dorite şi mult aşteptate”. Adresându-se mulţimii în Piaţa Sfântul Petru din Roma în timpul rugăciunii duminicale Angelus, pontiful a subliniat necesitatea „unui proces eficient de dezarmare şi deminare”, transmite Agerpres.
Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite. Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile de implicare directă.
Această ultimă încetare a focului este considerată o condiţie prealabilă importantă pentru un nou summit asupra crizei ucrainene.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au declarat că vor să-i aducă din nou împreună pe Putin şi Zelenski.

2020-07-26

Vaccinul pentru coronavirus nu este soluția! Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă: Poate fi o reală problemă

Autor: Valentina Drăgoi26 iulie 2020
Coronavirusul continuă să facă victime atât în România cât și pe restul globului, iar specialiștii așteaptă cu nerăbdare un vaccin împotriva virusului ucigaș. Este această soluția cea mai bună? Rafila trage semnalul de alarmă.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila susține că deși vaccinul se dorește foarte mult, poate exista o reală problemă legată de acesta.
Mai eaxct, vaccinul trebuie să fie imunogen, adică să producă un răspuns imun la toate grupele de vârstă.
„Este marea speranță. Sunt vreo 20 de vaccinuri mai avansate din punct de vedere al testării. Din 200, doar a 10-a parte a reușit să avanseze etapele de testare (…) Cu vaccinurile însă, este următoarea problemă. Produsul trebuie să fie imunogen, adică să producă un răspuns imun la toate grupele de vârstă și mai ales la vârstnici, pentru că ei sunt vulnerabilii”, a declarat dr. Alexandru Rafila.
„Un vaccin care produce imunitate doar la copii reduce riscul de transmitere, dar nu suficient cât să discutăm de închiderea pandemiei și a consecințelor ei”, a mai spus dr. Rafila, potrivit DC News.
Este sigur un vaccin?
Totodată, Alexandru Rafila a vorbit și despre un al doilea element important atunci când vine vorba despre vaccinul anti-coronavirus și anume siguranța acestuia.
„Nimeni nu se va încumeta să vaccineze populația cu un vaccin care nu e sigur. Dacă e sau nu eficient, asta e o altă discuție”, spune Alexandru Rafila.
În opinia acestuia, perspectiva de timp de un an și jumătate este una „optimistă”.
În legătură cu acest vaccin, specialiștii din Marea Britanie declarau în urmă cu câteva zile că omenirea va trăi mulți ani cu pandemia de coronavirus și că nu se știe dacă un vaccin poate elimina acest virus.
„Această infecţie nu va dispărea, acum este o infecţie endemică umană”, a declarat epidemiologul Jeremy Farra în cadrul audierilor. Acesta a recomandat să se evite o stare de relaxare în timpul acestei veri, apreciind că acum ne aflăm într-o ”etapă crucială” pentru prevenirea unui al doilea val epidemic.
”În realitate, chiar dacă vom avea un vaccin sau tratamente mai bune, umanitatea va continua să trăiască cu acest virus mulţi, mulţi ani”, a adăugat Jeremy Farra.
SURSĂ FOTO INQUAM/George Călin

2020-07-25

Amenințare la granița României! Ungaria cheltuiește miliarde pe înarmare! Primul lot de tancuri a venit deja

Autorul articolului de mai jos nu vrea să fie deacord cu istoria Europei din ultimii două-trei decenii, ptr că dând articolul propriu  titluri ca ”amenințare la granița țării” defapt ațâță populația și instigă la la ură. 
Uită că atât ei cât și Noi suntem partener în NATO! 
Dacă un vecin se inarmează ar putea insemna că din partea acela parte al graniței țării va fi apărat și nu se înarmează să ne atace.
Astfel de expresii gratuite pot mări nesiguranța oamenilor. De ex. un vecin care a citit aticolul de mai jos a fugit repede la celălalt vecin și a povestit că ”ungurii vor să ia Ardealul ,cu noile tancuri”...
Dacă ațâțarea a fost intenția autorul articolului a reușit din plin , întrebarea e  că la aceste  ”acțiuni partizane” defapt ”qui prodest”?
Mă miră că un cotidian cu renume cum îi permite unuia ca autorul acestui articol să degradeze reputația câștigată de a lungul anilor? Sau este adept al sloganului ”dezbină și stăpânește”...
In ultima  propoziție apare un fel de regret al autorului că în Ungaria se află centru de comandă NATO, iar   acesta denotă că autorul habar n-are de strategii militare.
Dacă am compara numai pozițiiele geografice a celor două vecini, se poate vede că țara noastră stă mult mai bine! Obstacolele naturale dar până și forma munților Carpați face ca România să fie o cetate greu de pătruns, față de țara veicnă care are doar câmpii și doar Tisa și Dunîrea poate să prezintă un obstacol natural strategic...  
Autorul dorește să semene frica între români, uitându-se că România este de două ori mai numeros decât țara vecină... 
În 2003 țările noastre au semnat un ”Acord de buna vecinătate și neagresiune”, dar se pare că autorul articolului nu știe sau mai că nu dorește să fie o bună vecinătate intre semnatari...
Autorul nu cunoaște nici cererea președintelui Trump - partener strategic al României și în afară de NATO - ca fiecare membru NATO să-și mărească  cheltuielile militare peste 2 % din PIB, pentru a se putea moderniza atât armata proprie și ptr a întări NATO...
Dacă ar consulta reviste de specialitate n-ar mai scrie prostioare de acest fel. Se știe că țara noastră deține aproape 800 de tancuri (vezi datele de pe internet) pe când ungurii au fost obligate să-și vândă unitățile , rămânând doar cu 30 de tancuri (vezi datele de pe internet).
Dar se pare că autorul confundă pericolul adevărat cu cumpărarea a 4 (patru) tancuri germane și aia second hand... 
Când am povestit vecinului de cele patru tancuri cumpărate recent de armata ungară s-a liniștit ”că doar cu patru tancuri nu se poate lua Ardealul”... HZ
Autor: Alecsandru Ion 25 iulie 2020
Armata ungară trece printr-un proces istoric de modernizare, început încă din 2018 și pentru care Budapesta a cheltuit un miliard de dolari doar anul acesta. Ungaria cumpără tehnică de luptă de la germani și americani.
Ungaria a recepţionat vineri primul lot de patru tancuri germane Leopard 2A4 la mâna a doua, în cadrul unui contract prin care armata ungară va achiziţiona şi tancuri noi din versiunea modernizată a acestui model, Leopard 2A7, relatează agenţiile MTI şi DPA.
Ministrul ungar al apărării, Tibor Benko, a primit în mod simbolic din partea reprezentanţilor producătorului german Krauss-Maffei-Wegmannn (KMW) cheile tancurilor la cazarma din Tata, oraş situat la circa 70 de kilometri de Budapesta.
Înarmare pe toată linia
”Visul multor tanchişti devine astăzi realitate”, a spus el în timpul ceremoniei.
”Ungaria va fi parte a comunităţii Leopard, o platformă unică pentru cooperarea internaţională în sectorul apărării”, a afirmat la rândul său directorul general al KMW, Frank Haun.
Alte opt tancuri Leopard la mâna a doua vor sosi în Ungaria până la sfârşitul acestui an, iar începând cu anul 2023 armata ungară va primi 44 de tancuri noi Leopard 2A7.
Tancurile germane vor înlocui vechile tancuri sovietice T-72 aflate în dotarea armatei ungare timp de mai mult de patru decenii.
Ungaria a încheiat cu Germania şi alte contracte militare pentru achiziţia de elicoptere, piese de artilerie grea, pontoane şi un sistem de ghidaj pentru apărarea antiaeriană, toate acestea însumând aproximativ un miliard de euro.
Modernizarea armatei ungare
În context, trebuie precizat că Budapesta s-a înscris într-o adevărată cursă a înarmării, Ungaria cheltuind și în vara anului trecut jumătate de miliard de dolari pentru achiziția a 180 de proiectile aer-aer AIM-120C-7, cu rază medie de acțiune, produse de una dintre cele mai mari companii din lume, Raytheon.
Rachetele vor fi instalate pe avioanele de luptă Gripen, iar partea americană va asigura şi instrucţia necesară pentru folosirea lor.
Presa de la Budapesta scria încă din 2018 că armata ungară a început o modernizare istorică.
În plus față de centrele similare din Lituania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Polonia şi România, Ungaria găzduiește, de asemenea, un centru de comandă al NATO.

Arma secretă cu care poate fi învins coronavirusul! Cercetătorii au anunțat

Corina Chiriac 25 iulie 2020
Un nou studiu a scos la iveală arma secretă cu care poate fi învins coronavirusul. Studiul a fost publicat vineri în jurnalul Nature Communications.
Vineri, o echipă de cercetători america a anunțat descoperirea unei enzime care ajută coronavirusul să pătrundă în celulele corpului uman, permiţând dezvoltarea infecţiei.
Ce face noua enzimă
Numită proteină non-structurală 16, sau nsp16, această enzimă este produsă de noul coronavirus şi acţionează precum un ”camuflaj”, păcălind celulele umane să creadă că virusul este o ”parte a propriului său cod şi nu străin”, au explicat oamenii de ştiinţă într-un articol publicat vineri în jurnalul Nature Communications.
Cercetătorii speră că această enzimă va deveni ţinta medicamentelor antivirale concepute pentru vindecarea COVID-19, boala provocată de noul coronavirus.
”Activitatea noastră îmbunătăţeşte informaţiile de bază despre această cale particulară şi oferă totodată o oportunitate de dezvoltare a unor antivirale noi împotriva COVID-19 şi a unor viitoare afecţiuni coronavirale”, a declarat pentru UPI Yogesh Gupta, coautor al studiului.
Ajutor în conceperea medicamentelor
Aceste medicamente ar putea ”bloca dezvoltarea” coronavirusului în corpul uman, a precizat Gupta, profesor asistent de biochimie şi biologie structurală la Centrul de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Texas.
Coronavirusul utilizează nsp16 pentru a-şi ”camufla” ARN-ul, astfel încât celulele umane nu pot deosebi ARN-ul virusului de cel propriu, permiţând replicarea coronavirusului şi răspândirea sa în corp, a explicat Gupta.
”Virusul foloseşte în mod eficient această cale pentru a trece nedetectat şi pentru a-şi proteja materialul genetic, continuând în acelaşi timp să se dezvolte în corpul gazdă”, a spus cercetătorul.
Pe lângă descrierea rolului nsp16 în dezvoltarea COVID-19, Gupta şi echipa sa au definit şi structura 3D a enzimei. Aceste informaţii pot fi utilizate de oamenii de ştiinţă pentru a concepe medicamente antivirale împotriva bolii, au notat oamenii de ştiinţă.
Aceste noi medicamente ar putea limita capacitatea nsp16 de a ”camufla” ARN-ul coronavirusului, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar uman va detecta virusul ca pe un element străin şi îl va ataca, potrivit cercetătorilor.

2020-07-24

Bill Gates a spus adevărul! Oamenii, cipați cu ajutorul vaccinului anti-COVID? Totul s-a aflat

Leonard Bădilă24 iulie 2020 
După ce fundația lui Bill Gates a donat milioane de euro pentru crearea unui vaccin anti-COVID, acesta a avut parte de o surpriză neplăcută. Fondatorul Microsoft a descoperit că aproape 28% dintre adulții din SU
A consideră că el intenționează să folosească un potențial vaccin pentru a implanta microcipuri în miliarde de oameni.
Vrem să ne asigurăm că nu vor muri oameni doar pentru că nu au acces la vaccin. Vom primi o ofertă bună în legătură cu vaccinul și avem nevoie ca lumea să obține o afacere bună în acest sens.
Multe dintre companii ajută deja. Sper ca toate astea (n.r. teorii ale conspirației) vor dispărea odată cu faptele concrete”, a transmis fondatorul Microsoft, potrivit cnbc.com
Câți oameni sunt dispuși să folosească vaccinul
Conform unui sondaj, jumătate din americani spun că ar accepta să folosească vaccinul împotriva infamului coronavirus, dacă oamenii de știință vor reuși să creeze unul care funcționează.
Ca un vaccin anti-COVID să fie eficient, ar trebui administrate mai multe doze, a avertizat Gates, spunând că administrația Trump a făcut „greșeli grave”.
„Pentru ca un vaccin împotriva Covid-19 să fie eficient, ar trebuisă se administreze mai multe doze”, a spus acesta.
Revenirea la normalitate
Fondatorul Microsoft își dedică majoritatea timpului cu fundația pentru ajutorarea persoanelor afectate de pandemie. Acesta a mai spus că unele școli ar putea să nu mai revină la normalitate până în toamna anului 2021, scrie Daily Mail.
Bill Gates a transmis că închiderea școlilor a fost unul dintre efectele cele mai grave ale pandemiei cauzate de infamul coronavirus, după decesele raportate.

Adina Alberts aruncă bomba! Detalii neștiute despre testarea COVID-19: E o industrie

Radu Andone24 iulie 2020
Doctorul Adina Alberts a oferit o informație cutremurătoare. Ea a susținut că din testarea cu COVID-19 se scot foarte mulți bani din buzunar.
Dr. Adina Alberts a aruncat bomba: Testarea COVID-19, o industrie!
Românii au scos peste 2,4 milioane de lei în ultimele 24h pentru a afla dacă sunt infectați sau nu.
„20.085 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 11.978 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 8.107 la cerere”, anunță, cu fală, Ministerul Sănătății.
Da, dragii mei, peste 8.000 de teste au fost cumpărate din banii personali, la o medie de 300 lei pentru o testare, rezultă 2,4 mil lei. 
Așadar, obligativitatea testării la părăsirea țării este o afacere bună până la urmă. Socotiți o lună, două… Poate foarte multe luni!”, a spus Adina Alberts pe pagina sa de Facebook.
De altfel, într-o altă postare, Adina Alberts care este și soția lui Viorel Cataramă, a atras atenția că pandemia de coronavirus a fost folosită de anumite grupuri pentru a incita populația la revoltă și pentru a promova idei extremiste și periculoase. Aceasta consideră că se dorește „haos, dezordine, lipsă de încredere în instituții” prin acest lucru. În postarea sa de pe Facebook medicul a scris că este cel mai mare pericol cu care se confruntă lumea în momentul de față și în opinia sa sunt semne că ne îndreptăm spre o nouă dictatură mondială.
Sunteți la curent cu ce se întâmplă în SUA?! Parcă a înnebunit lumea! Acțiunile disproporționate ale mișcării civice Black Lives Matter vis a vis de omorârea din culpă, în timpul arestării, a unui traficant de droguri-hoț-recidivist, statuile satanice care tronează la loc de cinste în Detroit, Michigan și în Little Rock, Arkansas, mișcările de stradă și revoltele. Este o îngrijorare imensă și pentru noi, sau ar trebui să fie! Cu toții știm că dacă SUA “strănută”, Europa “face pneumonie”!”, a comentat atunci cunoscutul medic.

Dr. Adina Alberts Guvernanti vor să aibă COVID-19 ?
O să vi se pară absurd, dar haideți să vedem, în linii mari, cât de profitabil este COVID-ul și pentru cine!
Zilele trecute, președintele României s-a întors de la Bruxelles cu aproape 80 de miliarde de euro. A fost necesară falimentarea sectorului privat din România, prin ordine militare și ordonanțe de urgență, pentru ca statul să încaseze această sumă uriașă de bani.
Dar sectorul privat de afaceri nu este singurul care trebuie pus la pământ, ci și omul de rând. Cum? Prin deconturi uriașe, uluitoare și aberante pentru fiecare pacient COVID-19
Un exemplu grăitor, cu dovezi incontestabile este nota de plată uriaşă emisă pentru un pacient COVID-19 din România, care a stat internat doar şapte zile în Spitalul Municipal Câmpina: 168.261 lei, adică aproximativ 35 000 de euro. 
Managerul SMC. dr. Călin Tiu, a declarat presei că totul este legal, iar „bolnavul nu va plăti nimic”. ”Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligaţi să ataşăm documentelor de externare şi aceste devize de plată. 
Există un Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2008 care stabileşte exact cum se calculează acest deviz. 
Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârşit se adaugă întreaga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărţită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, a declarat dr. Călin Tiu, managerul SMC Câmpina, citat de Adevărul.
Dragii mei, cum adică „pe pacient nu-l constă nimic”?! 
Domnule ministru Nelu Tătatru, v-ați dat girul pentru ACEASTĂ ABERAȚIE! 
Acești bani vin din CNAS, unde cotizăm toți! Deci nu doar pacientul plătește, ci NOI TOȚI! 
Vă imaginați totalul sumei de pe facturile fiecărui pacient „suspect de COVID” și internat obligat-forțat minimum 2 zile în spital? Aplicăm regula de 3 simplă, și obținem un decont de 10 000 de euro pt 2 zile de spitaluzare COVID. 
Vă imaginați ce decont total va avea CNAS către spitale la finalul acestei pandemii, bani care se duc în mare parte către furnizori (băieții deștepți din Sănătate)? 
La ce avânt au guvernanții de a face aceste cheltuieli în numele COVID, cred că cei 80 de miliarde de euro nu le vor ajunge nici pe o măsea!

Dezbaterile pe tema 5G sunt perfect normale. Precauțiile amplificate pe tema implementării tehnologiei sunt firești

Corina Chiriac21 iulie 2020
Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) a declarat, într-o dezbatere pe tema 5G, că discuțiile despre implementarea tehnologiei sunt normale.
„Este firesc să existe multă dezbatere şi precauţie ori de câte ori apare o tehnologie nouă. Această dezbatere se iscă atât în jurul instituţiilor publice, dar se iscă şi între oamenii de rând, care nu cunosc tehnologia, nu ştiu avantajele ei pe deplin.
Atunci când apare o tehnologie nouă există, desigur, o perioadă de tranziţie în care există şi suficient de multe riscuri şi acestea trebuie tratate cu mare atenţie, bineînţeles, indiferent de natura lor.
În toată această dezbatere legată de riscurile unei tehnologii cu atât de mare impact, dezbaterea este atât de mult amplificată pentru că tehnologia 5G este o tehnologie care va pătrunde cu totul în casele noastre, în viaţa noastră de zi cu zi.
Astăzi, 4G este deja în casele noastre în fiecare zi, pentru că nu este o zi în care să nu avem telefonul la noi, dar 5G va scala foarte mult, va merge mult spre zona de Internet of Things, va crea noi tipuri de servicii şi, atunci, 5G va fi un element cu care noi vom convieţui, aşa cum convieţuim de foarte mulţi ani cu energia electrică”, a afirmat Sabin Sărmaş.
Autoritățile ar trebui să asigure că 5G nu are riscuri pentru cetățeni
În cadrul aceleiași dezbateri, președintele ADR a mai spus că autoritățile trebuie să asigure că tehnologia 5G nu are niciun fel de risc pentru cetățeni.
„Deja convieţuim cu tehnologia în sine, cu tehnologie transmisă de date, dar 5G va fi mult mai intruzivă şi este normal să apară multe alte tipuri de riscuri asociate unei tehnologii atât de prezente pe viitor în viaţa noastră şi ele să fie dezbătute, să fim atenţi la criterii şi la securitatea cetăţeanului, pentru că în definitiv trebuie să ne asigurăm că cetăţeanul, care este beneficiarul oricărui tip de serviciu de tipul acesta, o foloseşte în deplină siguranţă”, a adăugat Sabin Sărmaş.
România riscă să își piardă avantajul strategic
„Noi avem astăzi o infrastructură care ne permite un trafic de date la viteze foarte bune, de altfel indicatorul european în ceea ce priveşte conectivitatea arată că suntem pe primele locuri, peste media europeană.
Cred că o dată cu 5G apare şi un risc: schimbându-se spectrul de frecvenţă a locaţiei, schimbându-se benzile de frecvenţă folosite, fiind alocate benzi suplimentare, va creşte şi volumul de date care vor circula pe aceste reţele. Iar 5G nu este compus doar din nişte antene, ci şi din infrastructura de fibră optică care transportă datele.
Dacă această infrastructură de fibră optică nu va evolua şi ea, nu va fi îmbunătăţită încontinuu, noi ne vom pierde acest avantaj strategic pe care România îl are astăzi şi care a fost câştigat datorită unei politici şi probabil şi datorită contextului în care ne-am aflat noi ca ţară, cu anumite reţele de transport de date, au venit foarte mulţi operatori noi în piaţă, a fost totuşi o piaţă liberă care a permis crearea de foarte multă infrastructură de fibră optică, care ne dă astăzi un avantaj puternic.
Dar acest avantaj nu este suficient, nu poţi doar să mergi, trebuie să alergi ca să ţii pasul cu tehnologia şi cu evoluţie, şi cred că dacă ne gândim la 5G va trebui să ne gândim şi la acest tip de infrastructură de fibră optică, care va veni, într-o oarecare măsură, va creşte de la sine, cu siguranţă că operatorii vor face investiţii în această zonă, dar trebuie să vedem şi noi ca stat care este strategia noastră pentru a ne păstra acest avantaj competitiv pe care îl deţinem astăzi”, a explicat Sabin Sărmaş
Ce avantaje are tehnologia 5G
Președintele ADR a mai spus că introducerea tehnologiei 5G vine cu o serie de avantaje pentru toată lumea.
„Poate cel mai mare avantaj pe care îl va aduce 5G pentru cetăţeanul de rând, pentru că noi ca Autoritate oferim servicii care vizează în special zona de e-guvernare, va fi incluziunea digitală pentru cetăţenii României.
Iar asta va veni din două zone – (prima, n.r.) datorită unei mai bune acoperiri la nivel naţional a serviciilor de date, dar şi datorită faptului că va creşte calitatea serviciilor de care astăzi cetăţeanul dispune.
Ne putem imagina în epoca 5G servicii care astăzi nu există la noi în ţară – de exemplu ca telemedicina sau sate inteligente pe lângă oraşe inteligente pot fi exemple despre care în epoca 5G se poate vorbi.
Aşadar vom avea un impact nu doar în zona industrială, nu doar către companiile care implementează tehnologii noi, care îşi dezvoltă business, ci şi un impact foarte puternic pe cetăţean”, a menţionat Sabin Sărmaş.

2020-07-13

Bătaia de joc față de un simbol național al românilor

Rareș Măcinică13 iulie 2020
Am scris în Opinia anterioară că a folosi expresia “exporturile României” atunci când ne referim la exporturile țării, în condițiile în care în primele 50 de companii exportatorare NU există nici o companie cu capital integral romanesc, iar în primele 100 avem una sau două, este o denaturare. Se poate, însă, și mai rău?
Știați că România este un investitor important în dezvoltarea aeroportului din Budapesta?
Nu, nu este o glumă. Pe lângă faptul că “exporturile României” nu aparțin companiilor românești, am descoperit de curând și o alta situație, mai tragică: o parte din exporturile României, pe cale aeriană, nici nu pleacă din România, ci din alte țări, din alte aeroporturi. Mai clar: deși, teoretic, avem infrastructura aeroportuară pentru a exporta mărfurile, cu toate acestea, peste 60% (o estimare neoficială, vedem mai jos de ce), pleacă din aeroporturile din Budapesta, Viena, Munchen, Frankfurt, Amsterdam, în detrimentul Aeroporturilor românești. 
Zona de transport cargo a aeroportului Otopeni este foarte puțin cunoscută, în afară de companiile specializate ce folosesc serviciile ei. Este important să cunoaștem realitatea și dincolo de zona de pasageri, pentru că pierderile directe și indirecte din manipularea și transportul mărfurilor se ridică la zeci de milioane de euro, iar în final banii aceștia pierduți sunt banii noștri, ai românilor. 
Vorbind însă de pasageri, vă propun să atingem puțin subiectul, pentru a avea un tablou complet a ceea ce reprezintă Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) și cea de Transporturi Aeriene Romane TAROM, pasageri + mărfuri. 
Compania națională a unei țări este un motiv de mândrie națională. Să iți vezi avionul tarii aterizând pe aeroporturile din lume, iți da un sentiment de bucurie. Aviația este mereu prezentată ca un simbol de cutezanță, aspirație, râvnă, curaj. 
Cu toții ne amintim de imaginea aceea cool de aviator a lui Tom Cruise din filmul Top Gun sau mândria lui Frank Abagnale (Leonardo Di Caprio) la braț cu 8 Stewardese intrând în Aeroportul Internațional Miami îmbrăcat în unifirma de pilot al companiei Pan Am.
Să ne trezim însă….Compania Națională de Transporturi Aeriene Romane (TAROM) este o poveste lungă și tristă a economiei romanești și a noastră, în general, de mai bine de 30 de ani încoace. Un fel de mână întinsă care, deși nu ne spune nici o poveste, tot primește pomana, parafrazându-l pe Gheorghe Dinica din Filantropică. 
Doar în urma cu 4 luni, Ministrul Transporturilor cerea Uniunii Europene un ajutor de 65 milioane EUR pentru TAROM. Asta în condițiile în care, practic, nu se mai zboară. Știrile de genul asta nu sunt noi.
Doar în Ianuarie 2020, Guvernul aprobă 195 mil RON, aprox 42 mil EUR, ajutor de stat pentru Salvarea companiei. Fără aceasta suma, nu mai existau bani pentru cheltuieli curente.
Asta în condițiile în care TAROM pierdea în:
2019: 42 mil EUR 
2018: 27 mil EUR
2017: 37 mil EUR
În total, în ultimii 10 ani, pierderile TAROM au fost de peste 600 mil EUR (șase sute milioane euro), echivalentul a 1.283.051 salarii minime pe economie.
Este o poveste tristă pentru că bătaia de joc fată de un simbol național al romanilor, în ceea ce privește cheltuirea banul public, a început nu de acum 10 ani, ci de acum 30 de ani și nu dă semne că se va opri vreodată, atâta timp cat va trai sub umbrela statului și a politicului. 
Ce aveam acum 30 de ani? De la ce am început?
Păi de la Decembrie 1989 când Tarom avea o flota de 60 de avioane (cu 50% mai mult fata de cat are în prezent) și zboruri regulate către: Montevideo, New York, Bangkok, Beijing, Delhi, Calcutta și Singapore.
Apoi vine anul de grație 1990 când începe cu adevărat jupuirea acestei companii. Achiziții de avioane la prețuri duble, de motoare de rezervă….
Ajungem în 1996-1999 când TAROM acumulează pierderi de 145 mil USD, dar pe de altă parte primește ajutor de la Stat de 250 mil USD, altfel compania ar fi falimentat.
În 2004, TAROM pierde 68 mil USD, dar primește de la Stat 750 mil USD. 
Și povestea cifrelor poate să continue….este o poveste la fel de dramatică fără vreun sfârșit. 
Practic, fiecare dintre noi contribuim an de an, de 30 de ani încoace, la susținerea pierderilor TAROM, an de an noi suntem “creditorii” companiei de stat. 
CNAB administrează, printre altele, parcările exterioare ale Aeroportului. O umilință pentru pasagerii care își parchează mașină la Termen Lung (Long Term). Pentru unul dintre aeroporturile incluse în clasamentul cu cea mai mare creștere a numărului de pasageri din Europa, lucrurile stau așa: parcări exterioare aflate la sute de metrii de intrarea/ ieșirea în/din aeroport. Va propun sa mergem o data când ploua sau când ninge la/ de la parcarea exterioara până în aeroport. Te uiți după o pasarela, după un acoperiș cat de mic, măcar să nu ți se ude hainele și bagajele, dar nu vezi decât cerul și fulgi de nea sau picuri de ploaie, uneori torențială. Automatele de plata nu au opțiune de card. Să te ferească cel de Sus să ai o bacnota pe care automatul nu o poate “citi” si să trebuiască să te reîntorci în aeroport la un bancomat (caz personal).
Câștigul CNAB din aceste parcări – milioane euro anual. Bani suficienți pentru construirea unui tunel sau a unei pasarele. Nu s-a investit niciun leu in modernizarea parcărilor. În timpul asta, dacă pentru agricultura zilele fără ploaie sunt o pedeapsa, pentru clienții de la Long Term sunt o binecuvântare.
Ce se întâmplă în “spatele” pasagerilor?
Revenind la zona de mărfuri, am aflat că exportatorii romani cheltuiesc milioane de euro pe aeroporturile din Budapesta sau Viena in loc sa-i dea la București.
Având o infrastructura aeroportuara învechită, cu piste incapabile sa primească regulat avioane de capacitate mare si frightere, cu un terminal cargo demn de secol XIX, Aeroportul Otopeni este din ce in ce mai ocolit de exportatori.
Mi-am dorit sa fac un studiu de piață mai amplu, cu scopul de a analiza din perspective diferite volumele exportate de România. Atunci când m-am concentrat asupra celor trimise pe calea aerului am aflat, in mod surprinzător, ca ne lipsesc datele din orice sursa oficiala (Vama, INS, ANAF…).
De ce? Pentru simplul motiv ca peste 60% din mărfurile exportate de România pe avion pleacă din aeroporturi din afară tarii. Iar, pana acolo, rutier.
Am început sa discut cu foarte mulți oameni specializați in transportul aerian; nimeni, pana acum, nu deține o cifra exacta a volumelor de marfa pe care tara noastră le trimite pe calea aerului. Una dintre estimările primite de la un Top 3 din domeniu arata ca volumul total exportat aerian este undeva la 45.000 tone/an, din care doar 30-40% pleacă din Otopeni. Restul se încărcă pe camion, către Budapesta, Viena, Frankfurt, München, Luxemburg, Paris, Amsterdam, Atena, Istanbul…Până și Republică Moldova, în trecut client al aeroportului Otopeni, are o linie directă cu Viena unde își duce mărfurile. 
Ne aflam in situația ridicola, as putea spune, sa nu avem posibilitatea sa știm cat exportam si ce exportam. Poate, la un moment dat, România devine cel mai mare exportator de aur din lume. Daca se va alege transportul aerian ca modalitate de transport si încărcarea se va face din Budapesta, noi nu vom afla niciodată aceasta veste buna.
Un transportator mi-a spus că peste 50% din volumele exportate aerian cargo din Budapesta au că origine România. Iar daca „mâine” mărfurile respective s-ar muta in alt aeroport, Budapesta ar trece printr-o mare criza. 
Iată ca, într-un mod foarte ciudat, România contribuie substanțial la dezvoltarea aeroportului din tara vecina, cu multe milioane de euro anual.
Ba mai mult, oameni din zona de transport cu care am discutat, au temerea (probabil pe baza unor informații neoficiale) că firme maghiare de transport vor veni și vor colecta marfa export aerian din România, din orice zona, și o vor duce în Budapesta, de unde va pleca mai departe în întreagă lume. Iată un risc ce poate să devină o realitate, dar și o tragedie pentru exportul aerian național. 
Pierderi estimate
Am încercat să estimăm pierderile anuale ale infrastructurii aeroportuare locale, cauzate de aceasta situație, și am ajuns la incredibila suma de 20 de milioane de euro, luând in calcul doar venituri pierdute din manipularea mărfurilor. Pornind de la aceasta descoperire șocantă, m-am dus mai departe, sa vad cauzele. Doar o succinta enumerare, acum. Lipsa avioanelor cu capacitate mare (wide body), ceea ce nu permite încărcarea mărfurilor de dimensiuni mai mari. Lipsa freighterelor (avioane exclusive pentru marfa), ceea ce nu permite efectuarea consolidărilor de marfa si alocarea unor spații dedicate, tip abonament. Veți spune că este problema liniilor aeriene. Nu, este datoria aeroportului să negocieze cu liniile si să le pună în fata suficiente volume astfel încât să îi co-intereseze în avioane cu capacitate mai mare. 
La avioanele comerciale, prioritate au pasagerii si bagajele, daca rămâne spațiu pentru marfa, se încărcă, dacă nu, cu următorul zbor. De ce? Nu avem piste funcționale pentru trafic regulat de avioane mari.
Nu exista un X-Ray (scanare) performant (unii spun că e second-hand)
Actualul aparat X-Ray nu permite scanarea mărfurilor de dimensiuni mai mari, astfel încât mărfurile trebuie scoase din ambalaje, ceea ce necesita un efort suplimentar si timp pierdut. In plus, de multe ori, natura mărfurilor nu permite acest lucru. Iarăși, se pare ca suntem singurul aeroport din UE unde controlul de securitate al mărfurilor este făcut de o instituție militara, Brigada cum este denumită printre cei din aeroport, apartinand SRI-ului. Foarte mulți dintre cei implicați s-au plâns de comunicarea de tip gradat-soldat. 
Aeroportul Otopeni are 4 mari operatori de Handling. Sunt cei care iți preiau mărfurile, le depozitează, le scanează și le încarcă/ descărcă din avion. Fără aceste companii nu poți să duci o marfa în avion. 2 dintre ele controlează operațiunile. Ați ghicit, ele nu sunt companii romanești. Una dintre aceste companii își avizează uneori clienții să ambaleze mărfurile bine, în cazul în care plouă. Uneori, spațiul de depozitare este insuficient, iar mărfurile vor stă afară, sub cerul liber. 
Dezvoltarea aeroporturilor regionale, susținute de Consiliile Județene, este, din perspectiva cargo, zero. Aeroportul din Cluj, de exemplu, nu are nici măcar licență pentru operațiuni cargo si nici măcar o magazie pentru a susține operațiunile logistice.
Cu pierderi acumulate de peste 600 milioane Euro, cu riscul de a rămâne fără exporturi de marfa în detrimentul Aeroporturilor din alte țări, în special Budapesta, cu aeroporturi regionale fără infrastructura pentru mărfuri, cu parcări exterioare de secol 19 în care iți tragi bagajul prin bălți sau zăpezi, cu o influentă directă a politicului, Aeroportul Otopeni rămâne un simbol național golit de mândrie, doar piloții săi, prin profesionalism, aducând o bruma de siguranță și încredere.

2020-07-12

Precizări oficiale MAE: Cum vor putea intra românii în Ungaria începând de miercuri / Totul despre noile restricții impuse de Budapesta

de Redactia HotNews.ro 12 iulie 2020, 
Românii vor putea tranzita Ungaria dacă nu prezintă simptome de COVID-19, durata tranzitului nu depășește 24 de ore și pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, potrivit precizărilor oficiale ale Ministerului român de Externe, după ce autoritățile de la Budapesta au pus România pe lista galbenă de coronavirus.
Condițiile de intrare vizează clasificarea statelor de proveniență a persoanelor care doresc să intre în Ungaria pe trei categorii: zona verde – fără restricții, zona galbenă – cu restricții şi zona roșie - nu este permisă intrarea.
România a fost inclusă pe lista statelor galbene, iar cetățenilor care intră în Ungaria din țara noastră le sunt aplicabile următoarele dispoziții:
la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;
în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.
Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză.
Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.
Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare.
Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:
durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.

Lovitura supremă pentru cei care stau la bloc! De-acum, vor avea interzis. Iohannis a promulgat legea

Iulian Luca12 iulie 2020
Gospodinele care stau la bloc au intrat la mare încurcătură odată cu promulgarea acestei legi de către președintele Klaus Iohannis. Vor trebui de acum încolo să aibă mare grijă cum gătesc sau cu cât parfum se dau când ies din casă pentru că riscă să se trezească cu o amendă din partea autorităților.
Doctorul Adina Alberts trage un nou semnal de alarmă în postarea sa de pe Facebook, după ce anterior atenționa în privința Legii carantinei și izolării. Aceasta vorbește acum despre o lege ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, care este „menită să ne scoată din minți”. Este vorba despre „legea mirosurilor”, propusă de cei de la USR și care va da mari bătăi de cap celor care locuiesc la bloc.
„Ni se întinde o capcană! Stupiditatea ultimelor legi abrogate și dezbătute – legea carantinării și legea mirosurilor, e menită să ne scoată din minți!
Strategia politică a guvernanților din ultimele câteva săptămâni pare să ducă țintit spre a scoate oameni în stradă. Cele două măsuri luate sunt revoltătoare, frizează drepturi fundamentale ale libertății omului și, nu în ultimul rând, par a fi o nouă bătaie de joc asupra românilor.
Despre legea carantinării v-am spus deja părerea mea. Trec acum la legea mirosurilor, propusă de USR și promulgată de președintele Klaus Iohannis vineri, 10 iulie.
O luăm de-a fir a păr:
Modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, prin introducerea unei noi noţiuni, aceea de „disconfort olfactiv”, înseamnă: „Efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene şi internaţionale în vigoare. Autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, impune, în cadrul procedurilor de reglementare pentru proiectele sau activităţile care pot crea disconfort olfactiv în zonele rezidenţiale, condiţiile de funcţionare pentru respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei”, se arată în lege.
Bun. Deci gospodinele care prăjesc chiftele trebuie să se gândească la un alt mod de a le găti; bătrânii care își fac o tocăniță dintr-un cartof și o ceapă, pot să-și arunce la coș ceapa și să rămână doar cu cartoful ca să nu se trezească cu vreo amendă de la „autoritățile însărcinate cu mirosul”.
Atenție, doamnelor, cu cât parfum vă dați atunci când ieșiți din casă! Dacă aveți vreo vecină mai arțăgoasă, imediat ați putea fi reclamată la 112 pentru disconfort olfactiv. Nu mai spun că dacă soțul poftește la un mic pe grătar sau o ceafă, să își puna pofta în cui, sau riscă o amendă!
Exemplele ar putea continua, dar ce rost mai are? Înțelegeți și dumneavoastră că ne modelăm pentru redenumirea României în „Absurdistan”. Singurul lucru bun pe care ar putea să-l aducă această lege este rezolvarea rapidă a situației de la gropile de gunoi, și fac referire acum la cea de la IRIDEX, care a împuțit, scuzați-mi expresia, jumătate din Sectorul 1. Dar, surpriză! IRIDEX are toate autorizațiile necesare de la stat ca să ne „deranjeze olfactiv” atât cât vrea el. Așa cum actualul primar și orice administrație de mai sus au ocolit pe vârfuri IRIDEX, asta se va întâmpla și cu actuala lege.
În final, vă redau ce au spus cei doi USR-iști inițiatori ai legii: „Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată!”, spune Rodica Militaru, USR. Păi ori e lege, ori e tocmeală!
Și acum, întrebarea cea mai profundă, pe care aș sublinia-o cu roșu dacă aș putea: CUM CONSTATĂ AGENTUL DE LA “POLIȚIA MIROSURILOR” CĂ MIROASE „UȘOR”, „PUTERNIC”, „FOARTE PUTERNIC”?…
Pe ce se bazează această constatare? Vă imaginați un organ abilitat, cu nasul mare, aplecat pe la ușile scărilor de bloc și „constatând” prin inspirări adânci mirosurile de mici sau șosete împuțite?!
Haideți ca am ajuns de tot circul! Atâtea probleme sunt în țara asta … Se pare că cei din fruntea ei vor neapărat să ne scoată în stradă, iritându-ne constant. Pentru ce oare? Ce fel de experiment e acesta?…

Ungurii tocmai au luat o decizie radicală. Au introdus restricții pentru români

https://www.capital.ro/ungurii-tocmai-au-luat-o-decizie-radicala-au-introdus-restrictii-pentru-romani.html
Valentina Drăgoi1 2 iulie 2020
Alertă în Ungaria! S-a luat o decizie radicală. În contextul creșterii alarmante a cazurilor de coronavirus, țara europeană a introdus o serie de noi restricții. Sunt vizați inclusiv cetățenii români.
Anunțul a fost făcut de şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Potrivit acestuia, Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, informează Reuters, citată de agerpres.
Mai exact, potrivit noilor reguli impuse de autorități, cetăţenii unuari care revin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor “galbenă” şi “roşie”, vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, a explicat Gergely Gulyas.
Totodată, această măsură se aplică şi în cazul străinilor care vin din ţări “galbene”, în timp ce intrarea cetăţenilor străini venind din ţări “roşii” va fi interzisă.
România, zona galbenă
Din categoria “roşie” fac parte în acest moment Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina.
În ceea ce privește statele membre ale Uniunii Europene, în categoria “galbenă” , până în prezent, aici se înscriu Bulgaria, Portugalia, Suedia şi România. Tot aici intră şi Marea Britanie.
Cei care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină, pe care o pot părăsi doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.
Croaţia, stat membru al UE, face parte deocamdată din categoria “verde”, a precizat responsabilul ungar.

Ungurii, lovitură pentru România: Ne dau pe mâna Comisiei Europene

Valentina Drăgoi 12 iulie 2020
Ungurii ne-au dat o lovitură fără precedent. Au trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Dau vina pe România. Care sunt nemulțumirile lor și ce vor de la UE?
Preşedintele Ungariei, János Áder a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen. În documentul menționat, acesta atrage atenția cu prviire la problema deșeurilor, în cantități uriașe, care sosesc în Ungaria pe Tisa şi pe Someş, informează MTI.
Totodată, János Áder a mai precizat că a semnalat această problemă mai demult preşedintelui român Klaus Iohannis şi celui ucrainean Volodimir Zelenski şi că de mai multe ori a cerut ajutorul autorităţilor din ţările vecine, dar dincolo de reafirmarea cooperării, au fost luate puţine măsuri eficiente.
De asemenea, acesta a mai menționat faptul că Tisa a transportat deja anul acesta peste 3 000 metri cubi de deşeuri solide, din 13 iunie încoace fiind scoşi din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, iar din Someş au fost scoşi alţi 846 metri cubi de aluviuni mixte.
I-a amintit de Iohannis
Scrisoarea preşedintelui a fost pulicată sâmbătă pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii și a reamintit Ursulei von der Leyen că a solicitat mai demult preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi celui român, Klaus Iohannis, ca aceştia să intervină, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
János Áder a mai adăugat faptul că şi de această dată că, deși au existat mai multe promisiuni, inundaţiile din ultima perioadă au adus din nou o cantitate mare de deşeuri pe teritoriul Ungariei, iar acest lucru reprezintă un pericol din punct de vedere epidemiologic.
Totodată, valul de deșeuri mpiedică atât pescuitul, cât şi turismul, având şi un efect grav şi asupra mediului, relatează MTI.
Din cele menționate de oficial, se pare că principala cauză a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona inundabilă a râurilor, a precizat János Áder, conform MTI.
János Áder a mai subliniat ideea conform căreia consideră o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu.
“Soluţionarea acestei probleme recurente nu mai poate fi amânată”, a subliniat preşedintele ungar.
În documentul transmis, acesta a mai adăugat că speră ca la întâlnirea pe care o vor avea la Bruxelles, programată pentru toamna acestui an, să existe posibilitatea de a trece în revistă împreună activitatea Uniunii Europene privind sustenabilitatea mediului, unul dintre elementele cele mai importante ale Pactului ecologic european (“Green Deal”).

2020-07-11

Drum expres de la Satu Mare la granița cu Ungaria: Contractul de proiectare a fost semnat

Victor Cozmei  9 iulie 2020,
Foto: Hotnews
Un drum expres de circa 14 kilometri va lega Satu Mare de un viitor punct de trecere a frontierei cu Ungaria în zona localității Oar, acolo unde se va continua cu drumul expres M49 pe care vecinii maghiari îl vor construi de partea lor. Studiul de Fezabilitate și Proiectarea a fost contractată joi de către Compania de Drumuri cu firma Search Corporation pentru circa 3,6 milioane de lei.
"Joi, 09 iulie 2020, CNAIR a semnat contractul de servicii având ca obiect "Elaborare Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic de Execuție pentru Drum Expres Conexiune Satu Mare (VO Satu Mare) - Oar (Granița Româno - Ungară - Drum Expres M49 Ungaria)", cu ofertantul desemnat castigator al procedurii de achizitie publică, S.C. SEARCH CORPORATION S.R.L", anunță CNAIR.
Valoarea contractului este de 3.646.308,36 lei fără TVA, iar durata de realizare a contractului de servicii este de 18 luni de la Data de Începere a contractului.
CNAIR amintește că traseul actual care asigură conexiunea între Satu Mare și granița Româno-Ungară, este reprezentat de DN 19A (Satu Mare - Petea). Acest drum național are câte o bandă de circulație pe sens și un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsă capacitatea de circulație a drumului.
Inițial, conform Master Planului de Transport, legătura prin drum expres cu Ungaria trebuia făcută pe la vama Petea, însă modificări la proiectul maghiar al drumul expres M49 a dus ca viitorul PTF să fie în zona localității Oar.
„În cadrul întâlnirilor grupului de Lucru Romano - Ungar pentru autostrăzi ce au avut loc pe parcursul derulării fazei de proiectare a Drumului Expres Petea - Satu Mare - Baia Mare, partea ungara și-a exprimat acordul cu privire la punctul de intersecție pe granița, respectiv in zona localității Petea. La sfârșitul anului 2008 partea ungara a făcut propunerea oficiala de modificare a traseului Drumului Expres de pe teritoriul romanesc, urmând ca traseul sa urmărească ,,malul stâng" al Someșului, deoarece la studiul traseului avut in vedere pana la granița, spre localitatea Petea, proiectanții unguri au identificat aproape de granița cu România un sit Natura 2000, care nu permite realizarea de lucrări in zona.
Astfel, a fost stabilit un traseu al Drumului Expres, care ar urma sa intersecteze granița dintre cele doua state in zona orașului unguresc Csenger (Oar România), într-un loc unde nu exista, în acest moment, punct de trecere comun al frontierei”, se arată în caietul de sarcini.
Potrivit informațiilor din caietul de sarcini, profilul transversal al drumului va avea caracteristicile unui drum expres cu 2x2 benzi de circulație (3,5m/bandă), zonă mediană de 3m și acostamente de 2x2,25m din care 0,75m benzi de încadrare cu aceeași structură rutieră ca a benzilor de circulație și 1,5m acostament consolidat.
În cadrul studiului de trafic proiectantul va considera și analiza, încă din faza inițială de proiectare, opțiunea de a dezvolta drumul expres cu 2x2 benzi de circulație în drum expres cu 2x3 benzi de circulație pe sens sau aducerea la profil de autostradă.

2020-07-04

Curiozități despre insula K, cel mai nou pământ al României. Cât este de mare și de ce este interzisă oamenilor?

Insula K este plină de păsări și nu exageram cu nimic atunci când spunem că este superbă. Priveliștea ei îți dă senzația unui documentar de pe National Geografic. Așadar, cei care plecați în această regiune trebuie să vizitați această insulă, fiind unul din punctele care trebuie bifate în vacanță.Insula K
De asemenea, în apropierea insulei se poate vedea și o epavă. Vaporul, pe care scrie „Turgut S”, a fost o navă georgiană și a eșuat în aceste regiuni din cauza unei furtuni în anul 2009. Cargoul părăsit are aproape 90 de metri lungime, 13 metri lăţime şi o capacitate de 3.000 de tone. Ambarcațiunea nu face decât să sporească frumusețea și misterul acestei insule.Epava din apropierea Insulei K
Florea Sorin 02.07.2020
Insula K este o porțiune de pământ împărţită de România şi Ucraina. Aceasta a apărut în urmă cu 20 – 25 de ani la o depărtare de opt kilometri de oraşul Sulina. Fâșia de pământ a luat naștere în Marea Neagră, în golful Musura, ca urmare a unui proces de acumulare a aluviunilor aduse în principal de către brațul cel mai nordic al Dunării, Brațul Chilia, și cu aportul curenților circulari din Marea Neagră.
Insula K are o lungime de aproximativ 7 kilometri și o lățime care depășește, pe alocuri, 200 de metri. Oamenii din apropiere numesc acest teritoriu „Insula Fericirii”. Bucata de pământ este una nisipoasă și rar pot fi văzute zone cu verdeață. În schimb, regiunea este una plină de cormorani negri, pelicani, pescăruşi râzători, egrete şi stârci cenuşii.
Staționarea pe insula K este interzisă
Oamenii nu au voie să debarce pe insulă, cel mult ei își pot ancora bărcile la câțiva metri de mal pentru a nu deranja fauna. Astfel, turiștii din întreaga lume pot admira păsările în habitatul lor natural. Trebuie specificat că cei care doresc să ajungă în apropierea insulei este bine să aibă la ei un binoclu, în felul acesta putând admira păsările fără a le perturba liniștea.