Autor: Valentina Drăgoi26 iulie 2020
Coronavirusul continuă să facă victime atât în România cât și pe restul globului, iar specialiștii așteaptă cu nerăbdare un vaccin împotriva virusului ucigaș. Este această soluția cea mai bună? Rafila trage semnalul de alarmă.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila susține că deși vaccinul se dorește foarte mult, poate exista o reală problemă legată de acesta.
Mai eaxct, vaccinul trebuie să fie imunogen, adică să producă un răspuns imun la toate grupele de vârstă.
„Este marea speranță. Sunt vreo 20 de vaccinuri mai avansate din punct de vedere al testării. Din 200, doar a 10-a parte a reușit să avanseze etapele de testare (…) Cu vaccinurile însă, este următoarea problemă. Produsul trebuie să fie imunogen, adică să producă un răspuns imun la toate grupele de vârstă și mai ales la vârstnici, pentru că ei sunt vulnerabilii”, a declarat dr. Alexandru Rafila.
„Un vaccin care produce imunitate doar la copii reduce riscul de transmitere, dar nu suficient cât să discutăm de închiderea pandemiei și a consecințelor ei”, a mai spus dr. Rafila, potrivit DC News.
Este sigur un vaccin?
Totodată, Alexandru Rafila a vorbit și despre un al doilea element important atunci când vine vorba despre vaccinul anti-coronavirus și anume siguranța acestuia.
„Nimeni nu se va încumeta să vaccineze populația cu un vaccin care nu e sigur. Dacă e sau nu eficient, asta e o altă discuție”, spune Alexandru Rafila.
În opinia acestuia, perspectiva de timp de un an și jumătate este una „optimistă”.
În legătură cu acest vaccin, specialiștii din Marea Britanie declarau în urmă cu câteva zile că omenirea va trăi mulți ani cu pandemia de coronavirus și că nu se știe dacă un vaccin poate elimina acest virus.
„Această infecţie nu va dispărea, acum este o infecţie endemică umană”, a declarat epidemiologul Jeremy Farra în cadrul audierilor. Acesta a recomandat să se evite o stare de relaxare în timpul acestei veri, apreciind că acum ne aflăm într-o ”etapă crucială” pentru prevenirea unui al doilea val epidemic.
”În realitate, chiar dacă vom avea un vaccin sau tratamente mai bune, umanitatea va continua să trăiască cu acest virus mulţi, mulţi ani”, a adăugat Jeremy Farra.
SURSĂ FOTO INQUAM/George Călin