2011-12-03

Laboratorul din Apuseni performează la nivel mondial

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/laboratorul-din-apuseni-performeaza-la-nivel-mondial-157530.html
Autor: Cătălina Constantin Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 
Deși activitatea minieră pe teritoriul României este la cota de avarie, există exemple de afaceri conexe care nu au așteptat relansarea sectorului pentru a-și crește activitatea, căutând, în schimb, clienți pe piața internațională. Dacă „ban la ban trage“, înseamnă că şi investiţie la investiţie trage. În ciuda tuturor opiniilor contrare, proiectul minier de la Roşia Montană se dovedeşte, chiar înainte de a demara oficial, un ferment pentru oportunităţi de afaceri şi de locuri de muncă. Un exemplu îl oferă laboratorul de analiză a mineralelor din Roşia Montană, înfiinţat în 1997 de către Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Compania minieră avea nevoie, pentru faza întocmirii studiului de fezabilitate, de un laborator performant. Soluţia aleasă răspundea principalelor obiective ale investitorului: laboratorul era situat în apropierea zăcământului investigat, putea fi operat cu personal din regiune şi, după ce îşi va fi îndeplinit misiunea, avea posibilitatea să îşi continue activitatea independent. 
Punct ochit, punct lovit! A fost creat laboratorul: o investiţie de aproape 300.000 de dolari. Apoi a fost desemnat administratorul: SGS – o firmă elveţiană cu peste 130 de ani de activitate în domeniu, cea mai mare companie din lume de inspecţie, verificare, testare şi certificare a serviciilor de laborator. Nucleul iniţial de angajaţi a fost constituit de cinci chimişti români, recrutaţi din Deva şi Alba Iulia. „În jurul celor cinci profesionişti a fost structurată o echipă de 18 specialişti şi muncitori, majoritatea din zonă, care au asigurat serviciile necesare cercetării celor peste 180.000 de probe care au evidenţiat dimensiunea şi calitatea zăcământului de la Roşia Montană“, îşi aminteşte Francisc Hidi, actualul director executiv al laboratorului şi unul dintre primii cinci angajaţi. În perioada cât a fost în proprietatea RMGC, laboratorul a deservit exclusiv compania minieră. 
Din anul 2006, laboratorul a intrat în proprietatea grupului ALS, integral deţinut de o companie australiană, Campbell Brothers Ltd. Pentru care relevante erau: proximitatea unui proiect minier important, situat într-o zonă cu mare potenţial de explorare şi exploatare, garanţia că se va achiziţiona un activ performant şi certitudinile conferite României de statutul de ţară membră a UE.
Din judeţul Alba, pe trei continente
„ALS este prezent în peste 50 de ţări şi ar fi putut reloca laboratorul oriunde în România sau în lume. Nu numai că nu s-a întâmplat acest lucru, dar afacerea a fost extinsă. S-a ajuns zilnic la 2.500 de probe analizate“, declară Francisc Hidi. Un asemenea volum de lucru presupune existența unor comenzi din afara României. Numărul tipurilor de analize efectuate în laborator este astăzi de peste opt ori mai mare decât la început. Această evoluţie s-a datorat investiţiilor suplimentare în creşterea capacităţii de prelucrare a probelor şi modernizării continue a echipamentelor de analiză. 
Laboratorul testează probe provenind de pe trei continente: Europa (Finlanda, Suedia, Spania, Germania, Bulgaria, Serbia, Polonia şi, evident, România), Africa (Egipt, Eritrea, Etiopia, Sudan) și Asia (Israel, Turcia, Georgia, Armenia, Kazahstan). Redimensionarea afacerii a presupus şi lărgirea schemei de personal. De la 18 angajați s-a ajuns la 80, majoritatea provenind din Roşia Montană, Abrud şi Câmpeni. „Politica firmei este să ne dezvoltăm utilizând forţa de muncă de pe plan local“, spune Hidi. Toate operaţiunile se fac online, iar clienţii îşi pot urmări „live“ probele, până la eliberarea rezultatelor. 
Cifrele susţin imaginea
Cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de dolari în anul 2010, realizată cu 80 de angajaţi, ALS Minerals România este una din primele cinci companii din judeţul Alba. Salariul mediu a crescut în cinci ani de la 400 la peste 800 dolari/lună. Pentru o localitate mică, de munte, în care şomajul depăşeşte 60%, aceasta este o performanţă din punct de vedere economic şi social. Astăzi, la Roşia Montană există doi angajatori importanţi, RMGC şi ALS, care sunt şi principalii contributori la bugetul administraţiei locale. Dar oportunităţile de business create de Proiectul Roşia Montană în regiune nu au început şi nici nu se termină cu ALS. Dovadă este implicarea firmelor de construcţii şi drumuri, de comunicaţii, de arhitectură, de cercetare arheologică și nu numai. Comenzile lansate în 15 ani de RMGC au totalizat câteva sute de milioane de dolari şi au generat sute de locuri de muncă. Prin atragerea firmei australiene ALS, impactul Proiectului Roşia Montană îşi extinde aria de cuprindere: centrul de determinări fizico-chimice unic în Carpaţi apare pe harta lumii alături de alte 300 de laboratoare din 50 de ţări.
Observație
Din păcate autoarea a cam dat niște cifre care însă nu prea conving.  Acest articol arată doar, că cei care doresc să aibă câștig de cauză, au cam secat argumentele favorabile proiectului lor.
Dacă ar fi fost mai deștepți ar fi arătat ce fel dotare are laboratorul lăudat, ptr că analize fizico/chimice  fac și laboratorele școlare... Dacă ar fi fost vorba de dotări mai comlexe ar fi trebuit să fie pus o poză cu ustensilele acestor aparate sofisticate...
Mai putem aminti că probabil din sumele rezultate din marea cavalcadă de probe (2500 pe zi) poate aduce un pic de venit ptr acele salarii de 800 de dolari.
Centrul de determinări de probe  nu este o investiție majoră sau de răsunet științfic dacă nu are și o publicație cotat ISI, dar așa nu-i decât praf în ochii noștrii (Civicul Ardelean)