2011-12-22

Maghiarii ne dau lecții gratuite de turism, oferindu-ne în plus și bani de buzunar

http://www.adevarul.ro/locale/oradea/Maghiarii-lectii-gratuite-oferindu-ne-buzunar_0_598740276.html
27 noiembrie 2011 Autor: Claudia Vidican

ORADEA  Cursanții vor face practică la un complex de trei stele din Ungaria
După ce ne-au dat lecții de turism, la modul figurat, prin felul în care au reușit să atragă sute de mii de turiști români pe an, maghiarii ne oferă acum posibilitatea de a învăța de la ei ce înseamnă să oferi servicii de calitate, printr-un curs gratuit pentru tinerii absolvenți din domeniul turistic. Participanții la aceste cursuri vor primi 150 de euro pe lună și le vor fi asigurate cazarea, masa și transportul.
Asociația Științifică Michiel de Ruyter din Partium din Oradea lansează, în cadrul Programului Leonardo da Vinci, una dintre secţiunile Programului Lifelong Learning, proiectul „Training Vocațional Turistic" în Debrecen. Acest proiect este al treilea organizat de către asociaţie, primele două înregistrând succes atât din punctul de vedere al participanţilor, cât şi din punctul de vedere al asociaţiei şi al partenerilor implicaţi. „Obiectivul proiectului este de a oferi oportunitatea unui număr de 10 tineri de a participa la un training în domeniul turistic", a spus Szabo Attila, președintele executiv al Asociației Științifice Michiel de Ruyter din Partium. Training-ul vocațional durează șase luni, din 30 ianuarie 2012 până la data de 29 iulie 2012, și se va desfășura în complexul de 3 stele Spa- and Wellness Hotel Barátság.
De acest training pot beneficia persoanele tinere care și-au terminat recent studiile în domeniul turistic sau economic, sau persoanele care nu şi-au găsit încă un loc de muncă în domeniul absolvit. „Pe perioada celor șase luni de training vocaţional, participanţii vor avea ocazia să acumuleze noi experienţe prin intermediul unei game variate de activităţi din domeniul turistic. Ei vor avea şansa de a cunoaşte cum funcţionează un hotel, cultura economică şi turistică din Ungaria. Candidații vor avea posibilitatea de a alege din 5 module de formare: domeniul wellness, recepție, organizare de evenimente-ospătar, asistent manager (back office) și agent turism", a spus Szabo Attila.
Diplome recunoscute în UE
După etapa de selecţie, participanţii selectaţi vor urma un curs de pregătire lingvistică şi vor participa la activităţi de pregătire culturală, iar în urma pregătirilor vor începe training-ul profesional. După terminarea stagiului, participantii vor primi diplome Europass Mobility, recunoscute oficial în Uniunea Europeană, și vor avea experiența necesară în acest domeniu, crescându-le astfel șansa de a obține un loc de muncă în turism.
Înscrieri până la data de 9 decembrie
Proiectul este inițiat și coordonat de Asociația Științifică Michiel de Ruyter din Partium, partenerul din Ungaria fiind Észak-alföld Fejlődéséért Egyesület. Susţinătorul financiar al proiectului este Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Cazarea, masa și transportul vor fi asigurate din bugetul proiectului, iar fiecare participant va primi lunar 150 Euro bani de buzunar. Pentru a beneficia de acest proiect, aplicanții trebuie să cunoască limbile engleză și maghiară, la nivel conversațional, și să fie absolvenți de facultate sau liceu, în domeniul economic sau turistic. Informații suplimentare pot fi obținute pe site-ul www.deruyter.ro. Termenul limită pentru înscrieri este vineri, 9 decembrie, ora 24.00.