2013-03-30

Paște fericit!

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) 
și conducerile filialei județean Cluj și filialei din Cluj Napoca 
dorește tuturor cei care sărbătoresc acum învierea Domnului, 
Paște Fericit!

Cursă München-Tîrgu Mureş, începând din 1 aprilie

Începând cu data de 1 aprilie 2013 o nouă destinaţie internaţională va fi operată de la Aeroportul Internaţional “Transilvania” Tîrgu Mureş, cu o frecvenţă de două zboruri săptămânale pe relaţia Memmingen (München) - Tîrgu Mureş şi retur.
Astfel, operatorul aerian low-cost Wizz Air introduce cea de-a noua destinaţie internaţională către München, operată de la baza sa aeriană din Tîrgu Mureş, alături de celelalte opt destinaţii internaţionale (Barcelona, Budapesta, Dortmund, Londra, Madrid, Milano, Paris și Roma) care sunt efectuate în prezent de la Aeroportul “Transilvania”.
Din 1 aprilie 2013 la Aeroportul din Tîrgu Mureş este introdus programul de vară aplicat aviaţiei civile până în data de 26 octombrie 2013, ceea ce va semnifica o intensificare a traficului aerian atât prin creşterea frecvenţelor de operare a curselor aeriene deja existente cât şi prin introducerea de noi destinaţii internaţionale. 
În mai 2013 operatorul aerian Wizz Air mai introduce alte două noi curse aeriene operate de la Tîrgu Mureş, prima din data de 11 mai 2013 cu destinaţia Frankfurt-Hahn şi cea de-a doua din data de 13 mai 2013 cu destinaţia Bologna.
Totodată, compania aeriană ultra low-cost Ryanair îşi începe activitatea la Tîrgu Mureş în data de 30 aprilie 2013 efectuând zborul internaţional cu destinaţia Bruxelles iar din data de 2 mai 2013 cursa aeriana către Pisa. 
Recomandăm pasagerilor să consulte pagina web a Aeroportului Internaţional “Transilvania” Tîrgu Mureş pentru a afla toate noutăţile şi informaţiile necesare în timp util.
Preşedintele Consiliului de Administraţie, Peti Andrei
29 martie 2013

2013-03-28

Ipoteză: Un cutremur de 5,6 grade pe scara Richter produs în 2011 a fost provocat de exploatările petroliere

Pomparea în subteran de reziduuri rezultate în urma exploatărilor petroliere a provocat cutremurul, cred cercetătorii
DIGI24

Un grup de oameni de ştiinţă americani au stabilit că la originea unui cutremur de 5,6 grade pe scara Richter produs în 2011 în sud-vestul statului Oklahoma, Statele Unite, ar fi stat exploatările petroliere făcute în zonă.
Noul raport, publicat marţi de revista ştiinţifică Geology, arată căpresiunea din puţul de foraj a crescut constant începând cu anul 2006, prin injectarea adânc în pământ a deşeurilorrezultate în urma forajelor de petrol.
Pornind de la aceste fapte, oamenii de ştiinţă au tras concluzia că pomparea de reziduuri în subteran a provocat cutremurul.
Seismul s-a produs pe 6 noiembrie 2011 lângă oraşul Prague, statul Oklahoma. A fost cel mai puternic cutremur înregistrat în ultimele decenii în această zonă a Statelor Unite şi a provocat rănirea a două persoane.

C. Pârvulescu despre scandalul bentiței: Să ne imaginăm că elevii maghiari și-ar pune tricolorul ungar de 1 Decembrie

Scandalul bentiței tricolore, comentat în „Jurnalul de seară”
DIGI24 26-03-2013 
Astăzi au fost dispuse primele sancțiuni în cazul „bentiței tricolore”.Conducerea școlii din Covasna în care învață eleva a fost sancționată de inspectoratul școlar. 
E o poveste lungă, narațiunea ca atare e mult mai vastă, dar acesta e un episod nefericit, care sper să nu aibă alte urmări decât cele prezentate deja. E o chestiune sensibilă, tânăra și-a manifestat sentimentul patriotic într-o zi în care colegii ei erau cuprinși de fiorul patriotic maghiar. Tehnic, e o provocare”, a declarat ministrul culturii, Daniel Barbu.
Hai să ne gândim altfel. Pe 1 Decembrie, elevii maghiari își pun bentițe cu tricolorul maghiar. Cum s-ar simți telespectatorii români? Asta ca să vedem și sentimentele celorlalți. Profesoara nu a avut tact. Cu siguranță eleva a avut această reacție datorită climatului politic din Covasna, dar și a dezbaterii la nivel național. În ultimele luni a existat o mare pasiune naționalistă. E de dorit ca situația să fie depășită, pentru că riscăm să ajungem la confruntări mult mai dure. E nevoie de tact”, a subliniat Cristian Pârvulescu, președinte ProDemocrația.
Lipsa de empatie naște răul. Acum 23 de ani, la Târgu Mureș erau conflicte violente de stradă. Unde suntem acum? Încerc să creionez o proiectare regională. România a devenit statul cu un model de reglementare al relațiilor interetnice la cel mai înalt nivel. Toată evoluția de 23 de ani nu a slăbit statul, el e întărit, minoritățile când sunt respectate contribuie la coeziunea socială. Fac un apel la responsabilitate, către toți cetățenii”, a declarat Georgian Pop, deputat PSD.
„Instituțional, s-au făcut eforturi reale, dar ca realitate a străzii, situația e cu totul alta. Copil a făcut un gest de o anumită candoare, poate nu cel mai inspirat. Când a apărut bentița, reacția colegilor a fost disproporționată, violentă. Asta trebuie să ne pună pe gânduri”, consideră Radu F. Alexandru, vicepreședinte PDL.
Politicienii nu știu să gestioneze situația, tensiunea va exista întotdeauna. Sunt diferențe valorice, culturale, de toate felurile.Singura comunicare posibilă între maghiari și români e cea politică”, a explicat Pârvulescu.

Ecaterina Andronescu: Nu cred că trebuie să vorbim de sancțiuni la adresa școlii din Covasna

Ecaterina Andronescu MEDIAFAX FOTO

Publicat: 22-03-2013 
Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Digi24 că este o greșeală chemarea în cancelarie a elevei din Covasna, jignite şi ameninţate cu moartea pentru că a purtat o bentiţă tricoloră la şcoală. Cu toate acestea, Ecaterina Andronescu a adăugat că nu se impune sancționarea școlii, dar comportamentul „inadecvat” al unităţii de învăţământ a dat amploare acestui gest.
Ecaterina Andronescu a subliniat că, dacă cineva vrea să afișezse însemnele naționale nu trebuie admonestat.
Ecaterina Andronescu: Nu cred că trebuie să vorbim de sancțiuni la adresa școlii |
„După părerea mea, pot să vorbesc de o inabilitate sau chiar de o greșeală la adresa conducerii școlii, care a chemat-o în cancelarie și a transformat acest eveniment de nedorit. Eu nu cred că trebuie să vorbim de sancțiuni la adresa școlii, dar cred că putem să vorbim de un comportament inadecvat la adresa conducerii școlii, care în felul acesta a dat amploare unui gest”, a declarat Ectarina Andronescu, într-o intervenție telefonică, la Digi24.
„Cred că există instituții care au competențe în acest domeniu, să afle cine sunt persoanele și să le sancționeze în mod corespunzător. Gestul de a amenința eleva trece dincolo de granițele bunei-cuviințe și a unei toleranțe normale și acceptabile între cetățenii României”, a mai spus fostul ministru.
„Stă în puterea celor care au competențe să determine detensionarea care a apărut acolo. Mă refer în primul rând la profesorii din școala respectivă să stea de vorbă cu elevii, să discute cu toată sinceritatea, cu toată responsabilitatea și fără părtinire”, a adăugat Ecaterina Andronescu.
„Am trecut ca ministru printr-un eveniment oarecum similar la Târgu Mureș, în 2001-2002. M-am dus acolo și am stat de vorbă cu elevii. În ceea ce-i privește pe elevi, discuția cu dascălii se impune și poate să fie calea cea mai normală pentru o viețuire cât se poate de corectă în liceu și în țară, dacă vreți”, a completat ea.
Liviu Pop: Acest eveniment a escaldat și am putea avea de suferit toți
„Din punctul meu de vedere este o joacă de copii, nu cred că s-a făcut instigare, chiar dacă astăzi asistăm la o altă formă de prostest, care ar trebui să înceteze, comitetul de părinți ar trebui să se întâlnească și să liniștească lucurile acolo, pentru că acest eveniment a escaladat și am putea avea de suferit toți”, a declarat Liviu Pop, fost ministru al Educației.
„Sunt două paliere, al oamenilor politici care ar trebui să înceteze aceste atacuri în mediul public, și al doilea, reprezentanții părinților ar trebui să se întrunească de urgență și să stabilească care sunt regulile la nivelul acelei școli. Este un conflict artificial făcut de unii reprezentanții ai clasei politice românești și maghiare”, a mai spus Liviu Pop.

2013-03-26

Codul Silvic: Accesul comercianţilor în pădure va fi interzis, furtul de lemn sancţionat penal

26 mar 2013, Mediafax
Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, a declarat marţi că accesul comercianţilor în pădure va fi interzis şi orice furt de lemn va fi sancţionat penal prin modificările ce urmează sa fie aduse Codului Silvic, cea mai importantă fiind interzicerea exploatărilor forestiere pe picior.
Modificări la Codul Silvic: Accesul comercianţilor în pădure va fi interzis
Lucia Varga a precizat că modificările Codului Silvic la care se lucrează în prezent urmează patru direcţii, respectiv exploatarea raţională a pădurilor, înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn, gestionarea eficientă şi durabilă a micilor proprietăţi de pădure şi pârghii economice pentru descurajarea exportului de buştean, respectiv încurajarea prelucrării lemnului în România.
În ceea ce priveşte prima direcţie, ministrul a spus că viitorul Cod Silvic va "scoate comerciantul din pădure", întrucât "vânzarea de lemn în România nu se va mai face pe picior".
Astfel, în loc ca administratorul pădurii să scoată la licitaţie o anumită cantitate şi comerciantul să meargă să taie lemnul în funcţie de marcajele făcute de pădurar pe trunchiuri şi să-şi întocmească singur avizul de însoţire a mărfii, administratorul pădurii ar urma să organizeze licitaţie pentru firmele specializate în exploatare, care vor efectua tăierea, vor scoate lemnul la drumul forestier, iar avizul de însoţire a mărfii îl va face administratorul, după care comerciantul va putea prelua marfa.
"Administratorul va scoate la licitaţie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi sortat, va fi marcat cu plăcuţe cu număr de înregistrare şi serie şi va fi comercializat de către administrator. Administratorul va fi totodată cel care va întocmi avizul de însoţire a mărfurilor", a explicat Lucia Varga.
Pe a doua direcţie - înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn - modificările vizează ca orice furt de masă lemnoasă, indiferent de cantitate, să fie pedepsit penal.
În prezent, conform Codului Silvic, tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din pădurile de stat sau private constituie infracţiune silvică dacă valoarea prejudiciului stabilită conform legii este de cel puţin cinci ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, la data constatării faptei. Codul mai prevede că, dacă tăierile au fost săvârşite cu ştirea sau cu acordul personalului silvic, nivelul minim valoric al prejudiciului pentru calificarea faptei ca infracțiune silvica se stabileşte la o valoare de 2,5 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei.
"Vom aplica Codul penal pentru furtul de masă lemnoasă aşa cum se aplică pentru orice furt. Vom interzice transportul lemnului pe drumurile publice pe timp de noapte. Şi a treia măsură pentru a întări aceste sancţiuni va fi introducerea autorizaţiei de practică pentru lucrătorii din domeniul silvic - în cazul în care se constată nereguli în pădurea pe care o administrează, această autorizaţie de practică se ridică şi pădurarul respectiv are actrivitatea suspendată ", a spus ministrul.
Lucia Varga a precizat că estimează că prin aplicarea acestor măsuri va fi stopat între 60 şi 70 la sută din furtul de marfă lemnoasă.
În ceea ce priveşte gestionarea durabilă a micilor proprietăţi, modificările aduse Codului Silvic i-ar putea obliga pe micii proprietari să prezinte un contract de pază pentru pădurea pe care o deţin, în lipsa acestuia să plătească un impozit, iar dacă nu fac acest lucru să se aplice executarea silită. Potrivit estimărilor, în prezent o suprafaţă de 500.000 de hectare de pădure deţinute de mici proprietari este nepăzită.
Totodată, micii proprietari nu pot comercializa lemnul în lipsa amenajamentului silvic, iar acesta nu se poate face pe o suprafaţă mai mică de 100 de hectare de pădure. Astfel, o soluţie pentru ei ar fi să se asocieze cu vecinii proprietari pentru a forma o suprafaţă de pădure de peste 100 de hectare. Dacă acest lucru nu este posibil, ei ar putea să încheie un contract de administrare cu Romsilva şi să primească în schimb o anumită cantitate de masă lemnoasă.
Modificările aduse Codului Silvic ar urma să fie prezentate în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare şi, odată adoptate, să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Lucia Varga a mai precizat că modificările propuse sunt în dezbatere, fiind discutate zilele acestea cu ONG-urile, sindicatele şi patronatele din domeniu şi cu mediul academic. După ce va fi prezentat Guvernului, proiectul noului Cod Silvic va fi postat pe site-ul Ministerului Mediului, în aşteptarea observaţiilor şi completărilor celor interesaţi.
Lucia Varga a mai spus că a cerut o situaţie a suprafeţelor de pădure afectate de tăierile necontrolate şi a obţinut trei cifre între care există mari diferenţe.
Totodată, potrivit Inventarului forestier, suprafaţa de păduri a României ar fi de 6,5 milioane de hectare, mai mult decât era înregistrat anterior, a mai spus Lucia Varga. Din aceasta, aproximativ 51 la sută se află în administrarea Romsilva, iar cealaltă jumătate este în proprietate privată. O suprafaţă de aproximativ un milion de hectare este împărţită între micii proprietari.
Potrivit unor date furnizate anterior de ministru, în anul 2011 au fost întocmite 2.498 de dosare penale pentru infracţiuni silvice, fiind date 16 decizii de trimitere în judecată şi aplicate 20 de amenzi penale. Anul trecut, numărul de dosare penale a fost de 2.979, din care în 14 cazuri s-au dat amenzi penale şi au fost 25 de decizii de trimitere în judecată.

2013-03-23

Coroană cu însemnele steagului Ungariei, călcată în picioare în Piața Unirii de protestatari


O coroană depusă de maghiari în 15 martiela statuia lui Matei Corvin a fost călcată în picioare, vineri, 22 martie, în Piața Unirii de participanții la mitingul de susținere a elevei Sabina Elena.
La protestul din Piața Unirii au participat peste 100 de persoane, atât membri ai galeriei U Cluj, reprezentanți ai organizației Noua Dreaptă, cei ai PRM și clujeni neafiliați în vreo organizație. 
Participanții la miting au venit cu tricolorul și au cântat Imnul și Hora Unirii. La un moment dat, unul dintre tineri a luat de pe statuia lui Matei Corvin o coroniță cu o panglică în culorile steagului Ungariei, depusă în 15 martie de etnicii maghiari, și a călcat-o în picioare. 
Au fost unele femei care au spus că gestul este deplasat și că nu va face decât să instige și mai mult la ură.
      

2013-03-19

Fanii rapidiști au dat foc unui steag al Ungariei, la meciul de la Cluj

18 Martie, 2013 de Andrei Bîlc
Rapidul este încurajată la Cluj de aproximativ 300 de suporteri, la meciul cu CFR, echipa feroviară din Ardeal. Cu toate că între aceste formații a existat o relație de prietenie de-a lungul timpului, aceasta pare să se fi rupt, cel puțin la acest meci.
Suporterii rapidiști au dat foc, după începutul partidei, unui steag al Ungariei, dar și unui fular al formației clujene. 
Tensiunile cresc, astfel, înainte de meciul Ungaria - România de vineri.

2013-03-17

Ministrul Culturii sprijină Timisoara la titlul de Capitala Culturala Europeană: Clujul mai poate aștepta


Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a anunțat că va sprijini Timişoara în procesul de obţinere a titlului de Capitală Culturală Europeană, în 2021.
Ministerul Culturii va aloca și bani Timișoarei pentru acest proiect. ”Obiectivul pentru mine ca şi pe prietenii din Timişoara este de a promova o cascadă de proiecte, pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar şi dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ca patrimoniu contruit, dar poate să arate şi mai bine. E vorba şi de vitalitatea culturală a locului, de instituţiile de spectacole, de muzeele care nu sunt neaparat ale Ministerului Culturii. E vorba de a face acel Muzeu al Revoluţiei şi încă unul sau două muzee măcar ca machetă şi care să fie deschise în 2020”, a declarat Daniel Barbu.
El a mai spus că față de celelalte orașe înscrise în lupta pentru obținerea acestui titlu, Cluj, Iaşi sau Arad, nu a făcut angajamente. ”Vă promit că nu am făcut niciun alt angajament. În alte părţi poate sunt doar idei, ar fi bine ca… Şi alte oraşe din România au virtuţi care merită salutate, dar vor mai fi şi alte prilejuri şi pentru Iaşi şi pentru Cluj şi pentru Arad”, a mai spius Barbu.
”Trebuie să facem de nerefuzat dosarul Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Avem doi anişi jumătate să facem un dosar care să se impună în ochii celor care vor judeca”, a mai spus Daniel Barbu.

LA MULŢI ANI! maghiarilor ce-şi iubesc ţara de suflet, Ungaria, şi îşi respectă ţara natală, România


LA MULŢI ANI! maghiarilor ce-şi iubesc ţara de suflet, Ungaria, şi îşi respectă ţara natală, România / FOTO: Mediafax
15 martie. Ziua maghiarilor de pretutindeni şi prilej de sărbătoare şi în Transilvania, acolo unde trăiesc cei mai mulţi dintre etnicii de această naţionalitate. Este practic una din cele trei zile oficiale ale Ungariei, 15 martie marcând începutul Revoluţiei de la 1848.
Prin reformele sociale adoptate, a fost punctul de pornire al transformărilor burghezo-democratice din societatea maghiară; prin luptele sale de autoapărare a devenit parte a mitologiei naționale. Revoluția Maghiară de la 1848 a fost parte organică a valului revoluționar din acel an, având legătură cu alte revoluții din Imperiul Austriac, fiind singura dintre acestea care a evoluat spre direcția opoziției militare de succes. Importanța puterii revoluționare e demonstrată și prin faptul că ea nu a putut fi înăbușită decât prin intervenția militară a Rusiei. Practic, evenimentele revoluționare și războiul de autoapărare din anii 1848-49 reprezintă unul din cele mai importante conflicte militare din istoria maghiară. sursa: Wikipedia.
Lajos Kossuth, István Széchenyi, Sándor Petőfi sunt câteva din personalităţile care au marcat acest moment.
REALITATEA.NET urează "La mulţi ani!" - Boldog ünnepet, magyarok! - tuturor maghiarilor din România, o bună parte din ei, cititori ai portalului nostru de ştiri şi telespectatori ai Realitatea TV.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/la-multi-ani-maghiarilor-ce-si-iubesc-tara-de-suflet-ungaria-si-respecta-tara-de-bastina-romania_1135699.html#ixzz2NkVxuw1Y
Observatie
In numele presei de buna credinta Va multumim dorindu-va la fel si Voua! La multi ani! (Civicul Ardelean)

2013-03-14

Moment istoric: Știința a găsit "Particula Dumnezeu". "E clar că este bosonul Higgs"

Dan Arsenie | Yahoo! News – 9 ore în urmă
Cercetătorii sunt siguri că au descoperit particula care dă masă celorlalte particule din Univers - bosonul …
Cercetătorii de la Large Hadron Collider (Geneva) spun că sunt siguri că o particulă descoperită în iulie 2012 este mult căutatul boson Higgs, elementul care dă masă tuturor particulelor din Univers.
Echipele care participă la cele două experimente destinate "vânării" bosonului Higgs, Atlas și CMS, au analizat din nou datele din iulie anul trecut.
"Pentru mine, este clar că avem de-a face cu bosonul Higgs. Rezultatele preliminare din 2012 și studiile de acum demonstrează identificarea acestuia. Totuși, mai avem multe de studiat pentru a vedea ce tip de boson Higgs este acesta", a spus purtătorul de cuvânt al echipei care se ocupă de experimentul CMS, Joe Incandela.
"Noile rezultate arată că bosonul Higgs este bine descris în Modelul Standard. E un rezultat mare. O să continuăm măsurătorile", a spus și purtătorul de cuvânt al echipei care se ocupă de experimentul Atlas, Dave Charlton, citat de BBC.
Ce este bosonul Higgs
Particula Higgs, ultima piesă din enormul puzzle care este Modelul Standard, este greşit denumită "Particula lui Dumnezeu". Ar fi mai degrabă, spun cercetătorii, Particula Dumnezeu, deoarece ea ar fi misteriosul element care conferă masă tuturor celorlalte particule din Univers.
Dacă particula Higgs există, atunci Modelul Standard se confirmă, iar fizicienii pot explica pas cu pas formarea Universului. Apoi, pot confirma că materia vizibilă reprezintă doar 4% din materia din Univers, în timp ce materia şi energia neagră reprezintă restul.
În urma Big Bangului, în timp ce Universul se răcea, s-a format o forţă invizibilă cunoscută drept câmpul Higgs. Teoria spune că, în timpul interacţiunii dintre particule şi câmpul Higgs, acestea obţin masă. De aici şi numele de particula Dumnezeu. Dacă nu ar fi ea, spune teoria, particulele ar zbura pur şi simplu prin cosmos, cu viteza luminii.
"Mereu spunem că avem nevoie de particula Higgs pentru a explica existenţa masei. Dar adevărata importanţă a particulei este că ea dă sens acestui Univers", a explicat agitaţia enormă din jurul acestei particule cercetătoarea Tara Shears (Universitatea din Liverpool), citată de BBC.

Un Papă simplu, umil şi sărac: mărturia unui prieten preot

14.03.2013, Vatican (Catholica) - Don Lorenzo Vecchiarelli, paroh la biserica Sf. Timotei din Roma, îl cunoaşte pe noul Papă de când era tânăr: au locuit în acelaşi cartier din Buenos Aires. Cardinalul Bergoglio l-a sunat la telefon, înainte de a intra în Conclav, pentru a-l saluta. Radio Vatican l-a intervievat pe don Lorenzo: “Ceea ce îmi amintesc despre el, de când eram tineri, era simplitatea lui şi o profundă seriozitate. Când ne-am întâlnit la un moment dat, am simţit impulsul sufletului său de a intra în seminar. Aceasta m-a impulsionat şi pe mine să intru în seminar: numai că el a intrat la iezuiţi, iar eu la salezieni”.
Pot să spun că a fost ferm în faţa autorităţilor civile, cu înţelepciunea Evangheliei, o înţelepciune umilă, clară, fermă, din care nu ceda nici un milimetru. Impresiona şi umilinţa lui, deoarece nu călătorea cu maşina de serviciu, ci cu mijloacele de transport în comun. O persoană care s-a remarcat prin spiritul său de mortificare şi prin simplitatea cu care a acţionat. Un om care poate deveni un far pentru Biserica noastră: un far nu de cuvinte, ci de mărturie vie”. Numele Francisc pe care şi l-a ales “se potriveşte bine cu alegerea lui privind sărăcia, deoarece este un om care trăieşte în multă simplitate. Acest lucru îl cunosc cu toţii. Nu ştiu dacă s-a observat din cuvintele pe care le-a spus: este un om care nu se pierde în taclale şi care are o inimă deschisă faţă de ceilalţi.

Sandro Magister: Primul Papă cu numele Francisc

14.03.2013, Roma (Catholica) - Alegând-ul ca Papă în a doua zi de Conclav pe Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio de Buenos Aires, Cardinalii au făcut o mişcare nu doar surprinzătoare şi ci genială. Surprinzătoare pentru cei care – aproape toată lumea de fapt – nu au sesizat în zilele precedente Conclavului apariţia numelui lui în conversaţiile dintre Cardinali. Este relativ în etate, la 76 de ani şi trei luni, ceea ce a făcut să fie considerat mai degrabă un important elector decât un papabil.
În Conclavul din 2005, s-a întâmplat opusul. Bergoglio a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai numirii Cardinalului Joseph Ratzinger ca Papă. În schimb s-a trezit el însuşi votat, împotriva voinţei proprii, tocmai de cei care încercau să blocheze numirea ca Papă a celui care până atunci condusese Congregaţia pentru Doctrina Credinţei. Rămâne însă fapt că atât unul cât şi altul au devenit Papi.
Cardinalul Bergoglio şi-a luat un nume fără precedent în istoria de nume ale Papilor: Francisc. Un nume care reflectă viaţa sa umilă. Când a devenit Arhiepiscop de Buenos Aires, în 1998, a părăsit somptuoasa reşedinţă episcopală amplasată imediat lângă Catedrală. A mers să locuiască într-un apartament aflat la o distanţă mică, alături de un Episcop bătrân. Seara era el cel care gătea. Rareori lua maşina, preferând autobuzul, îmbrăcat în haine de preot. Dar este şi un om care ştie cum să guverneze. Cu fermitate şi împotriva valului. Este iezuit – primul care a devenit Papă – şi în teribilii ani 1970, când dictatura îşi făcea de cap şi unii dintre confraţii săi erau gata să îmbrăţişeze armele şi să aplice lecţiile lui Marx, el s-a opus energic acestei tendinţe din poziţia sa de provincial (superior) al Societăţii lui Isus din Argentina.
Este un păstor cu o doctrină sănătoasă şi de un realism concret. Argentinienilor care sufereau de foame le-a dat mai mult decât pâinea. I-a îndemnat să pună din nou mâna pe catehism. Pe cel al celor Zece Porunci şi al Fericirilor. “Aceasta este calea lui Isus”, spunea el. Iar cel care îl urmează pe Isus înţelege că “a călca în picioare demnitatea femeii, bărbatului, copilului, bătrânului este un păcat grav, care strigă la cer” şi de aceea se hotărăşte să nu îl mai facă, spunea el. Simplitatea viziunii sale se simte în sfinţenia vieţii lui. Cu câteva cuvinte simple, abia apărut ca Papă, a câştigat inimile mulţimii din Piaţa San Pietro. A reuşit să o facă să se roage în tăcere. Şi el s-a rugat pentru predecesorul său, pe care nu l-a numit Papă ci Episcop. Surpriza abia începe. (material al vaticanistului Sandro Magister)

2013-03-09

REGLEMENTĂRILE LEGALE ÎN VIGOARE PRIVIND CONDIŢIILE DE PENSIONARE PENTRU LIMITĂ DE VÂRSTĂ

Dată fiind tema de mai jos și răspunzând la cererea unei cititoare redăm interviu realizat de ”Răsunetul” bistrițean cu mulțumiri realizatorului. (CIVICUL ARDELEAN)
 03/06/2013 
* Interviu cu ec. TERENTE CIUI - director executiv adjunct al C.J.P.

Cine poate beneficia de pensie pentru limită de vârstă ?
Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate.
Cum se realizează creşterea vârstelor de pensionare pentru femei si barbati ?
La data intrării în vigoare a Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prevederile Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cele ale Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, precum şi o serie de alte dispoziţii referitoare la vârstele de pensionare ale unor categorii socio-profesionale au fost abrogate. Astfel, potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Atingerea acestor vârste se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la lege. Cu alte cuvinte, în intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani.La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, până în anul 2030. 
Totodată, este reglementată creşterea stagiului minim de cotizare la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu minim se va realiza prin creşterea graduală conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. Cu alte cuvinte, în intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, stagiul minim de cotizare va creşte de la 13 ani la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
Cu alte cuvinte, în intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, stagiul complet de cotizare pentru femei va creşte de la 28 ani la 30 de ani, iar pentru bărbaţi de la 33 de ani la 35 de ani.La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a stagiului complet de cotizare numai pentru femei, de la 30 de ani la 35 de ani, până în anul 2030.
Sunt persoane care beneficiază de reducerea varstei standard de pensionare in condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege ?
Potrivit noii legislatii care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice, persoanele care au desfăsurat activitate in condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de munca, beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare in condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege. In situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă, reducerile vârstei standard de pensionare sunt cuprinse între 1 şi 8 ani, în funcţie de numărul anilor lucraţi în aceste condiţii (tabelul nr.1). Stagiul minim de cotizare realizat în condiţii deosebite de muncă pentru care se acordă reducerea vârstei standard de pensionare este de 6 ani. De asemenea, vârsta standard de pensionare se reduce şi în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate în condiţii speciale de muncă, respectiv:
a) în unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
b) activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii;
c) activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, prevăzute de actele normative cu regim clasificat, emise până la data intrării în vigoare a prezentei legi;
d) în aviaţia civilă, pentru personalul navigant prevăzut în anexa nr. 1;
e) activităţile şi unităţile prevăzute în anexele nr. 2 şi 3 la lege;
f) activitatea artistică desfăşurată în profesiile prevăzute în anexa nr. 4;
dar şi pentru persoanele care au lucrat în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, respectiv în alte condiţii de munca ( deosebite si speciale).
În această situaţie, reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 1 şi 13 ani, în functie de stagiul de cotizare realizat in aceste conditii de munca. Reducerea minima este de 1 an si se aplica persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare in conditii speciale sau alte conditii de munca de minim 2 ani (tabelul nr.2 din lege).
Reducerea vârstei standard de pensionare operează în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege în cazul persoanelor care au lucrat în locuri de munca incadrate în condiţii speciale, respectiv cele prevăzute la art. 30.
Ce menţiune puteţi face referitor la persoanele care au desfăşurat activitate în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, respectiv în alte condiţii de muncă?
Persoanele care au desfăşurat activitate în domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, respectiv în alte condiţii de munca (deosebite şi speciale), beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare daca, pe langa stagiul complet de cotizare, realizeaza si stagiul minim de cotizare în specialitate prevăzut de lege, Anexa nr. 6 la lege. .
Reducerile vârstelor standard de pensionare, precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani . .
Vârstele de pensionare reduse în aceste conditii nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi, respectiv de 45 de ani pentru persoanele care au desfasurat activitate in domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Care sunt excepţiile privind reducerea vârstei standard de pensionare ?
I. Persoanele care şi-au desfăşurat activitatea cel puţin 20 de ani, în unităţile miniere, în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă, beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani. Vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani . II. Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 15 de ani persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în urmatoarele profesii: balerin, dansator,acrobat,jongler,clovn,călăreţ de circ,dresor de animale sălbatice,solist vocal de operă şi de operetă, instrumentist la instrumente de suflat, cascador.Vârsta standard de pensionare nu poate fi însă mai mica de 50 de ani.In cazul balerinilor şi acrobaţilor, vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi . . III. Persoanele care au desfasurat activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii si au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau de cel puţin 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, beneficiază de pensie pentru limită de vârstă indiferent de vârstă. .
Stagiul complet de cotizare este de: :
- 22 ani şi 6 luni, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona I de expunere la radiaţii;
- 25 de ani şi 6 luni, în cazul celor care au desfăşurat activitate în zona a II-a de expunere la radiaţii.
Când se depune dosarul pentru acordarea pensiei ?
Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, se depune începand cu data indeplinirii acestor condiţii. Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, după caz. Cererea poate fi depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala. 
Cererea de pensionare se depune la casa teritorială de pensii în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul persoana. În cazul persoanelor din domeniul MAN, MAI sau SRI dosarul se depune la casa de pensii sectorială competent, în funcţie de ultimul loc de muncă. Cererea de pensionare poate fi retrasa de persoana care a depus-o, pana la emiterea deciziei de pensionare. Decizia de pensionare poate fi anulată, la cererea titularului, in termen de 30 de zile de la comunicare. Pensiile se cuvin de la data indeplinirii conditiilor, si se acorda de la data inregistrarii cererii. . Plata pensiilor se face, in functie de optiunea pensionarului, prin mandat postal, in cont curent sau in cont de card, in conditiile stabilite prin conventiile stabilite intre CNPP si Posta Romana, respectiv intre CNPP si banci.
Pensia pentru limită de vârstă poate fi cumulată cu venituri de natură salarială ?
In sistemul public de pensii, pensia pentru limita de vârsta poate fi cumulata, in condiţiile legii, cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie. Totuşi, prin exceptia introdusa de Legea nr.239/2009, pensia de limita de varsta poate fi cumulata cu venituri de natura salariala obtinute din activitati desfasurate in sectorul bugetar doar daca nivelul pensiei nete este mai mic decat castigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. 
- Pentru anul 2011, nivelul acestui castig este de 2022 lei,
- pentru anul 2012, este de 2117 lei,respectiv 
- pentru anul 2013, nivelul acestui castig este de 2223 lei.  
Prin pensie neta se intelege cuantumul pensiei care rezulta dupa deducerea, potrivit legii, a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit, dupa caz.In cazul in care intervine această situatie de cumul nepermis de lege, persoana are obligatia de a opta – in termen de 15 zile de la aparitia acestei situatii – pentru una sau cealalta din sursele de venit, cu scopul de a evita incasarea necuvenita a pensiei. In aceste conditii, plata pensiei se suspenda iar formalitatile si documentatia necesara acestei proceduri sunt cele prevazute in Instructiunile pentru aplicarea Legii nr.329/2009 ( a se vedea Ordinul nr.1730/2009 al ministrului muncii, postat pe site, la domeniul Legislatie pensii publice, categoria Alte acte normative) .

2013-03-06

Cum "ajută" zilele libere turismul României

Cum afectează zilele libere turismul intern

Acordarea de zile libere pe data de 2 și 3 mai va favoriza plecarea românilor în străinătate, și nu creșterea turismului intern, așa cum era de așteptat.
Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), a explicat de ce turismul intern prilejuit de sărbătorile Pascale va scădea în acest an față de 2012.
"Oamenii nu îşi vor putea oferi pachete lungi în staţiunile din ţară, mai ales pe litoral, în această perioadă, şi vor rămâne cantonaţi pe o singură sărbătoare. Va fi probabil o creştere de 1 Mai, dar unii turişti nu vor avea bani să stea atât de mult la mare încât să prindă şi Paştele. Cred că pentru Paşte vor fi scăderi faţă de anul trecut" , a declarat Dragoş Răducan, pentru mediafax.ro.
După Revelion, 1 Mai şi Paştele ocupă locurile doi şi trei în topul sărbătorilor care atrag turişti. Datele Federației arată că anul trecut de 1 Mai au fost în excursii în ţară aproape 80.000 de români, iar cei mai mulţi dintre ei au ales litoralul. Peste 4.500 de persoane au optat pentru destinaţii externe, în topul preferinţelor find Bulgaria. De Paşte aproape 65.000 de români au mers în vacanţe în ţară şi peste 7.000 în străinătate.
Pentru anul acesta, FPTR estimează o creştere până la 90.000 a numărului de turişti de 1 Mai şi o scădere până la 50.000 a celor de Paşte.

Medicul Paul- Jürgen Porr, noul preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România

Conducerea PCM Cluj precum si conducerea Judetean al PCM-ului saluta cu viu si cu deosebit  interes alegerea domnului Paul Jürgen Porr in fruntea FDGR!  Poate doar putin stiu faptul ca domnul presedinte Porr  s-a implicat foarte des in actiuni civice. Asa cum s-a intamplat si in Valea Nadasului unde cu sprijinul si ajutorul substantial noului presedinte sa recladit o scoala elementare, care si aztazi sta viu exemplu cum inteleg nemtii din tara si din germania infratirea intre popoare. Cu sprijinul financiar german si cu grija noului presedinte al FDGR-ului dar si cu ajutorul fratesc s-a recladit o scoala - defapt singura scoala cu limba de predare maghiara din judetul Cluj. 
Ea sta marturie sprinijinului guvernului german al carui conducator era originar din judetul nostru. Tinerii voluntari germani au venit si au facut dintr-o intituite scolara dezastruos una multifunctionala!
- Cu aceasta ocazie tinem sa multumim inca odata domnului dr. Paul Porr si felicitam pe domnia sa pentru reusita domniei sale - ne-a declarat  presedintele PCM-ului din judetul Cluj domnul Keizer Robert. - apoi a continuat:  Speram ca si un continuare vom putea colabora! Domnul presedinte a fost alaturi de noi in multe probleme... (Civicul Ardelean)
http://adevarul.ro/locale/sibiu/medicul-paur-jurgen-porr-noul-presedinte-forumului-democrat-germanilor-romania-1_5135d4c000f5182b85cf547b/index.html
5 martie 2013, Ramona Găină




Paul Jurgen Porr, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania

Medicul Paul Jurgen Porr este noul preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, Porr a fost ales în unanimitate de voturi, fiind singurul candidat.
Medicul Paul Jurgen Porr este noul preşedinte al Forumului democrat al Germanilor din România. Acesta a fost ales în cadrul scrutinului organizat după ce Klaus Iohannis, cel care a condus Forumul în ultimii 11 ani, a trecut la PNL.
Paul Porr este şef al Secţiei Clinice Medicală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi consilier judeţean, şi de 11 ani este unul din vicepreşedinţii FDGR.
Vom continua ce am început până acum, vom păstra aceleaşi relaţii de loialitate faţă de statul român”, a spus noul preşedinte al FDGR, care este şi finul primarului Sibiului.
Ne cunoaştem de mulţi ani, colaborăm de mulţi ani, a fost unul din vicepreşedinţii mei pe tot parcursul celor 11 ani cât am fost preşedintele FDGR, avem inclusiv contcte private foarte bune şi sunt convins că este un bun preşedinte şi că vom colabora în continuare. Sunt fericit şi din poziţia naşului”, a spus Klaus Iohannis.
Medicul Paul Porr, membru în Adunarea Generală a Reprezenţanţilor CNAS

Propunerea a fost făcută încă din luna mai a acestui an, aşa cum anunţă reprezentaţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Potrivit acestora, după votul de miercuri din Camera Deputaţilor, conf. univ. dr. Paul Porr (foto), medic şef Secţia Clinică Medicală I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a fost ales ca membru în Adunarea Generală a Reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Propunerea a fost făcută încă din luna mai, fiind urmată de audierea la Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor.
Adunarea Generală a Reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este forul suprem al instituţiei.
Paul-Jürgen Porr: „Meseria de medic este una a durerii şi a suferinţei“ (PORTRET)
http://adevarul.ro/locale/sibiu/paul-jurgen-porr-meseria-medic-durerii-suferintei-portret-1_50ae67fe7c42d5a6639c6dd8/index.html
E medic şef al Clinicii Medicală 1, din cadrul spitalului Clinic Judeţean Sibiu. Spune că nimic nu l-ar putea determina acum, dacă ar fi să o ia de la capăt, să aleagă altă carieră. Asta chiar dacă, recunoaşte şi el, lucrurile în domeniul sanitar nu merg tocmai în direcţia bună.
Paul-Jürgen Porr a dat admitere la Faculatea de Medicină din Cluj în 1972. Asta deşi avea mari calităţi la Fizică, participări la olimpiadele naţionale şi chiar premii luate la concursurile la care a participat. S-a decis totuşi, pe ultima sută de metri, să dea la medicină, spre disperarea dirigintelui care i-a fost şi profesor de fizică. „Nu am avut o motivaţie anume, aşa cum mulţi au. Pur şi simplu înainte cu câteva luni să termin liceul m-am decis. Nu am învăţat ca alţii, doi ani înainte. Părinţii nu m-au influenţat, dar ştiu că dirigintele s-a supărat foarte tare. A venit acasă la părinţi şi mă întreba la ce îmi trebuie mie medicină, că acolo merg numai cei care nu ştiu să calculeze“, îşi aminteşte Paul-Jürgen Porr. A terminat medicina şi a profesat ca medic de medicină generală, cercetător, specialist de medicină internă sau gastroenterologie. Din 2006 s-a mutat la Sibiu. 
E conferenţiar la Facultatea de Medicină de aici şi şef de clinică la Medicală I. Are peste 70 de lucrări ştiinţifice comunicate şi peste 180 publicate, a primit bursă de cercetare DAAD la Erlangen (Germania) în 1990 şi diploma Academiei Române de Ştiinţe Medicale în 1986. Este coautor al 32 cărţi, dintre care 11 publicate în străinătate (Germania, Franţa, Anglia, Olanda, Spania, Ungaria), co-editor la „Magnesium: involvements in biology and pharmacotherapy”, editor-şef la „ Advances in Magnesium Research. New Data”. Paul-Jürgen Porr este preşedintele fondator al Societăţii Române de Cercetare a Magneziului, membru în boardul internaţional al Societăţii de Dezvoltarea Cercetării Magneziului (Paris), dar şi membru în Consiliul Colegiului Medicilor din judeţul Sibiu. Pe lângă toate acestea, îşi face timp şi pentru domeniul social, fiind şi consilier judeţean din 2008. Cum se împacă munca de consilier judeţean, cu cea de medic, mai ales acum, în plin proces de descentralizare din domeniul sanitar? Ne spune simplu: „Foarte bine, mereu am fost angajat social“, spune Porr. 
Medic în administraţie
Chiar dacă activează în administraţie, nu poate să nu admită că sistemul are mari lacune. Şi totuşi, medicina nu l-a îndepărtat de ţară, ci dimpotrivă. Chiar dacă mulţi medici pleacă în străinătate, spune că pe el acest lucru niciodată nu l-a tentat. Asta deşi e conştient că în străinătate lucrurile stau cu totul altfel. În acest sens, îşi aminteşte de o situaţie destul de jenantă de care a avut parte. „Era la San Francisco, într-un cerc de medici şi am fost întrebat cât câştig. Când am spus aceştia au crezut că le-am spus cât sunt plătit pe oră. I-am lăsat să creadă aşa. Şi dacă ar trebui să o iau de la capăt, tot medicina aş alege-o“, spune Paul-Jürgen Porr.
Profil: 
Data Naşterii: 02 februarie1951, Mediaş
Studii:Facultatea de medicină la I.M.F.Cluj 
Familie: Căsătorit, 2 copii
Întrebări şi răspunsuri:
Ce hobby-uri are un medic ca dvs.?
Eu, de exemplu, sunt pasionat de fotografie, fotografie artistică mă refer. Meseria de medic este una a durerii şi a suferinţei, de aceea mulţi medici au hobby-uri artistice, pentru a menţine un echilibru. Unii sunt organizaţi în orchestre ale medicilor, alţii au saloane de pictură.
Ce părere aveţi de faptul că pacienţii care stau în spital sunt nevoiţi uneori să îşi procure singuri materiale sanitare sau medicamentele?
Eu dacă aş fi pacient, în locul lor, aş da în judecată Casa de Asigurări de Sănătate. Cum să contribui la un fond se asigurări ani de zile, iar când să beneficiezi de pe urma asigurării, să fi nevoit să cumperi o seringă sau ceva? Vă spun, aş da în judecată şi aş câştiga sigur, fără să am avocat.
Ce îi place
Lui Paul-Jürgen Porr îi place să îşi petreacă timpul liber în familie, să citească şi mai ales să călătorească. Se mândreşte cu zecile de călătorii făcute, din 1990 încoace. A văzut de 8 ori America şi tot de atâtea ori şi Asia. A fost şi în Africa şi Australia iar Europa o ştie pe dinafară.
Ce nu îi place
Faptul că suntem conduşi de nulităţi, numite pe criterii politice, care şi-au plătit scump posturile, iar intelectualii veritabili, în loc să ia atitudine pentru a contrabalansa, se retrag, stau deoparte. 

2013-03-04

Ratarea Schengen, sărbătorită în stradă la Cluj, cu record la Harlem Shake. Sentimentul românesc al neputințe

Ratarea Schengen, sărbătorită în stradă la Cluj, cu record la Harlem Shake. Sentimentul românesc al neputințeivezi toate articolele de Mihai Goţiu
Clujenii și-au pus în cap să bată recordul mondial la Harlem Shake (dacă nu știți ce înseamnă, deschideți și voi Google). Conform unor relatări jurnalistice, duminică, în Piața Unirii din Cluj, 3.000 de de tineri s-ar fi înghesuit la agitație. Conform altor estimări ar fi fost doar câteva sute, că nu s-ar fi agitat toți, ci doar unii dintre cei prezenți. Indiferent de cifra reală, într-un mod absolut previzibil, știrea a avut mai multă trecere la televiziunile și în restul presei românești decât mitingul de protest împotriva fracturării hidraulice a gazelor de șist, care a scos în stradă 8.000 de bârlădeni săptămâna trecută. Știrea zilei a rămas, totuși, cea legată de o nouă amânare (mai mult decât probabilă) a aderării României la Spațiul Schengen.
Nu mă deranjează lucrurile gratuite. Au și ele frumusețea lor și, din când în când, sunt necesare, măcar ca vaccin împotriva monotoniei alienante cotidiene. Dar nu pot să nu remarc o simbolistică aparte între Harlem Shake-ul din Piața Unirii și noua respingere a României de la masa privilegiaților Schengen. E o adevărată frenzie în ultimii ani printre concetățenii noștri să stabilească recorduri mondiale – de la cel mai lung cârnat, cea mai mare mămăligă, cea mai mare împletitură de ceapă, cele mai multe flotări într-o oră și alte asemenea ciudățenii, care adună lumea ca la balamuc. În spatele acestei frenezii se ascunde un teribil sentiment al neputinței și, îmi permit să spun (așteptând ca sociologii și psihologii să mă contrazică), un teribil complex de inferioritate. Pentru că astfel nu-mi pot explica această goană după recorduri mondiale în tot felul de competiții în care concurăm singuri (sau maxim cu doi-trei ciudați ori grupuri de ciudați de pe întreg mapamondul). Vânătoarea de recorduri mondiale în discipline inutile exprimă o dorință de a umple cu ceva o vitrina de trofee rămasă goală. Și când nu ai acces la titlurile care sunt cu adevărat importante, te orientezi și tu înspre ce e mai la îndemână. Bunăoară către Harlem Shake – un eveniment care și-ar fi păstrat frumusețea specifică lucrurilor gratuite dacă tinerii în discuție s-ar fi dus în Piața Unirii pur și simplu doar pentru a dansa, nu pentru a stabili un record mondial. Dar nu distracția a fost, însă, mobilul principal, ci nemărturisita dorință de a demonstra lumii întregi că sunt și ei cei mai buni (sau cei mai mulți) la ceva. În speță, la agitație degeaba.
Din păcate, singurul lucru pe care l-au demonstrat astfel e că nu contează, că nu sunt printre cei mai buni, în alte domenii. Și asta doare al naibii de tare. Încă două-trei asemenea recorduri și mai stabilim suplimentar încă un record – cel al frustrării exhibate.
Și ajungem și la problema Schengen. Și la o frustrare, cel puțin în aparență, legitimă în fața încă unei amânări (chiar dacă, dacă ar fi să-i întrebi pe stradă pe români ce pierd – sau ce nu câștigă – din acest refuz, am mari dubii că ar ști să ofere un răspuns complet). O frustrare care ar putea avea efecte benefice dacă am privi problema și altfel: până la urmă ce am face dacă nu am fi în Uniunea Europeană? Cum ne-am descurca? Există suficiente argumente pentru a ne gândi la scenarii mult mai pesimiste. Dar acum mă voi opri doar la cele care ar putea produce o schimbare în bine. Dacă nu am aștepta ca totul să ne vină de-a gata (oricum nu ne vine) de la UE, dacă n-am dormi liniștiți că există un ”frate mai mare” care veghează, dacă nu ar exista plasa de siguranță a Vestului (”dacă nu ne merge bine aici, plecăm”), există toate șansele pentru o responabilizare mai mare față de ceea ce avem. Ne-ar păsa mai mult cine ne reprezintă și cum ne reprezintă. Și, zic eu, am acționa în consecință.
După cum remarca prietenul Cornel Vîlcu, cu o zi înainte ca în Piața Unirii din Cluj 3.000 de tineri să danseze Harlem Shake (mă rog, în condițiile în care ăsta e considerat dans), 500.000 de portughezi (estimarea minimă) demonstrau în Lisabona împotriva austerității. De multe ori mi-am pus (și și-au pus și alți prieteni) întrebarea de ce protestele din Londra, Madrid, Barcelona, Roma, Paris ori Atena din ultimii ani au scos în stradă zeci de mii și sute de mii de participanți, iar cele din România arareori au trecut de câteva mii. Că mai bine cu siguranță nu e le românilor. Iar educația civică deficitară nu poate fi o explicație suficientă (când îți ajunge cuțitul la os, că ai sau nu educație civică ieși în stradă). Motivul real s-ar putea să fie cu totul altul. Englezi, italieni, spanioli, catalani, francezi și chiar greci vor să schimbe ceva în propriile lor țări, nu visează și nu au (la modul serios) opțiunea de a emigra în România (sau înspre alte zări). Nici nu așteaptă soluții de la ”fratele mai mare” UE. Dansează și ei în piețe (când e de dansat), dar nu o fac cu gândul că dacă mâine nu mai e de dansat se urcă în primul Atlassib, Coțofana sau Dacos și o întind către Vest. Și asta face diferența. De-asta românii stabilesc recorduri la Harlem Shake, iar portughezii la proteste.
https://www.facebook.com/groups/clujulcivic/permalink/
Clujenii au mai doborât un record mondial inutil, la Harlem Shake - când nu contezi în competițiile care contează, le câștigi pe cele în care concurezi singur. Și de ce 500.000 de portughezi au ieșit sâmbătă pe străzile din Lisabona ca să protesteze împotriva austerității, iar duminică 3.000 de clujeni au ieșit în stradă să danseze Harlem Shake 
Comentarii
Din păcate, micro-supărările cumulate pe grupe nu sunt încă soluţii pentru rezolvarea problemelor, ori majoritate nemulţumirilor sunt cauzate de nepotrivita guvernare. La nivel local este foarte greu sa formezi grupări care contează in politică, ori prin federalizare am scăpa şi de ruşinea nerealizărilor pentru admitere, dar, mai mult, ar fi bine să fim şi noi parte la formarea programului partidului nou, care şi-a propus echilibrarea condiţiilor economice pentru a evita creşterea numărului emigranţilor din ţările membre din est

2013-03-02

Declaraţie surprinzătoare a ministrului de Externe: Dacă ne amână iar pe Schengen, România nu mai e interesată. Cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuar

www.gandul.info
Declaraţie surprinzătoare a ministrului de Externe: Dacă ne amână iar pe Schengen, România nu mai e interesată. …
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o eventuală nouă decizie de amânare a aderării României la Schengen la Consiliul JAI de săptămâna viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.
"Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, (înseamnă - n.r.) faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă", a afirmat Corlăţean, vineri seară, într-o emisiune la Realitatea TV.
El a subliniat că o eventuală nouă amânare a deciziei "ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate".
Corlăţean a amintit că anul acesta vor fi alegeri parlamentare în Germania, apoi vor urma cele europene din 2014, tot anul viitor urmând să fie şi cele locale din Franţa.
"Încă o dată, pot fi raţiuni de diferite naturi şi sunt. Unele ce ţin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, ţin de alegerile dintr-o ţară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune „Dom'ne, avem probleme cu migraţia”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii şi mai ştiu eu ce", a spus ministrul de Externe.
El a subliniat că problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a ţărilor care se opun.
"Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate (...) Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces", a afirmat Corlăţean.
El a subliniat că eliminarea restricţiilor de la frontiera cu Ungaria în urma aderării la Schengen ar ajuta mult şi companiile europene care operează în România.
"O piaţă cu adevărat funcţională înseamnă şi eliminarea acestor restricţii la frontiera cu Ungaria, înseamnă timp pierdut, bani pierduţi, business, afaceri care sunt ţinute în loc, temporizate. Aş spune că în prima linie a susţinerii României pentru aderarea în spaţiul Schengen sunt companiile olandeze, cel mai mare investitor străin din România, companiile franceze, germane, cele străine", a mai spus el.

2013-03-01

Honda Civic a ajuns in Romania si cu cea mai economica motorizare, care va reprezenta circa 50% din vanzari

Honda Civic 1.6 i-DTEC (sursa - Honda)

Importatorul Honda pe plan local a anuntat ca modelul compact Civic este acum disponibil in Romania si cu motorul turbo diesel de 1,6 litri (120 CP, 300 Nm) recent lansat de Honda, la un pret de pornire 18.587 euro cu TVA (14.990 euro fara TVA). Honda Trading Romania estimeaza ca circa 50% dintre vanzarile de Civic vor fi cu aceasta motorizare – cea mai economica de pe acest model.
Dupa o lunga perioada in care cel mai mic motor turbo diesel al Honda a fost un propulsor de 2,2 litri, producatorul auto japonez are planuri mari cu noua unitate de 1,6 litri, despre care spune ca va avea o cadenta zilnica de 500 unitati, ceea ce echivaleaza cu un motor produs la fiecare 138 secunde, la un regim de lucru in doua schimburi.
Noul motor turbo diesel Honda 1.6 i-DTEC are o putere maxima de 120 Cai Putere (CP) si livreaza un cuplu maxim de 300 Newton-metru (Nm). Motorul a fost creat special pentru piata europeana si este destinat utilizarii in modelele Civic si CR-V.
Honda spune ca Civic 1.6 i-DTEC are un consum mixt de 3,6 litri motorina/100 km parcursi. In Romania, Civic cu acest motor este disponibil in versiunile de echipare S, Confort, Sport si Lifestyle.
“Targetul propus pentru cota de piata Honda in 2013 este de 1%. Din volumul total de vanzari, mai mult de 1/3 va fi realizat cu ajutorul modelului Civic cu cinci usi. Cu noua motorizare pentru Civic, dar si pentru modelul CR-V din toamna lui 2013, vizam atat clientii traditionali care achizitioneaza masina pentru uz individual si cunosc deja calitatea produselor Honda, cat si clientii persoane juridice ce detin parcuri de masini de dimensiuni mici si medii”, au declarat pentru 0-100.ro oficialii Honda Trading Romania.
Propulsorul diesel nou de la Honda este produs in uzina Honda din Swindon, Marea Britanie, alaturi de motorul 2.2 i-DTEC.
Unitatea 1.6 i-DTEC, cu bloc motor din aluminiu, este cu 47 kg mai usoara decat cea de 2,2 litri, iar toate componentele au fost concepute pentru ca frecarea interna sa fie cat mai mica. Grosimea peretilor cilindrilor a fost redusa la 8 mm, fata de 9 mm la motorul de 2,2 litri. Si transmisia pentru motorul economic este noua, are sase viteze si cantareste cu 7 kg mai putin decat cutia de viteze pentru motorul de 2,2 litri.
La o turatie de 1.500 rotatii pe minut (rpm), motorul 1.6 i-DTEC are o frecare mecanica mai mica cu 40% decat motorul 2.2 i-DTEC. Acest lucru face ca uzura, consumul si emisiile sa fie mult diminuate.
Turbina furnizata de Garrett (de generatia a 4-a) are geometrie variabila si viteza este gestionata electronic de computerele de pe masina, pentru a reduce intarzierea reactiilor (turbo lag). Presiunea maxima asigurata de turbina este de 1,5 bari.
Sistemul de injectie este Bosch solenoid si asigura o presiune de injectie de 1.800 bari.
Honda a lansat motorul 1.6 i-DTEC la circa zece ani de cand competitori puternici pe piata europeana – precum Renault, PSA Peugeot Citroen si Ford – au venit cu motoare turbo diesel eficiente in aceasta plaja de cilindree.

Cum se desfasoara poprirea conform noului Cod de procedura civila?

De Luciana Preda | conso.ro
Autor: Luciana Preda - partener in cadrul Casei de Avocatura Presa si Asociatii
Poprirea este modalitatea de executare a sumelor de bani, tilurilor de valoare sau a altor bunuri mobile incorporale. 
Noua forma a Codului de Procedura Civila, care a intrat in vigoare incepand cu data de 15 februarie 2013, aduce elemente de noutate pe acest segment. 
Accelerarea procedurilor specifice popririi, prin scurtarea termenelor, eliminarea posibilitatii tertului de poprit de a contesta poprirea si alte masuri nou reglementate, pot creste eficienta practica a propririi, in conditiile in care se asigura si indeplinirea tuturor conditiilor de legalitate a titlului executoriu ce determina executarea silita. 
Ca elemente de noutate aduse de noul Codul de procedura civila, se pot remarca: 
- reducerea la 5 zile a termenului pentru indeplinirea obligatiilor de catre tertul poprit (de la 15 zile in reglementarea anterioara) 
- imposibilitatea pentru tertul poprit de a face contestatie impotriva popririi;
- accelerarea procedurii de validare a popririi prin reducerea termenului inauntrul caruia se poate cere validarea popririi la 1 luna (de la 3 luni in reglementarea anterioara);
- reglementarea expresa a faptului ca pot fi poprite si bunurile mobile corporale ale debitorului detinute de un tert in numele sau;
- excluderea de la executare a sumelor aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi (spre deosebire de norma anterioara care viza o perioada de 6 luni);
- instituirea autorizarii institutiilor de credit pentru convertirea sumelor din conturile debitorului, fara consimtamantul sau, la cursul de schimb al BNR din ziua respectiva pentru titlurile executorii ce cuprind o obligatie de plata in valuta;