2015-01-10

UDMR vrea autonomie ca in Tiroul de Sud: “Dacă o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie să discuţi cu ea”. Proiectul de lege privind autonomia, finalizat in luna august

E. M.
Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat, miercuri, pentru RFI, ca autonomia “nu-i o noutate, din ’93 există în programul” formatiunii, insa abia recent a a fost formulata “sub forma unui proiect de lege”. In plus, liderul UDMR a argumentat ca, “aşa cum în Tirolul de Sud, în alte părţi ale Europei sunt diferite feluri de autonomie”, si comunitatea maghiara din Romania ar trebui sa beneficieze de drepturi similare.
“Dacă o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie să discuţi cu ea civilizat, bazat pe argumente (…) Aşa cum în Tirolul de Sud, în alte părţi ale Europei sunt diferite feluri de autonomie, noi considerăm că o comunitate puternică, minoritatea maghiară are dreptul la unele feluri de autonomie. Nu-i o noutate, din ’93 există în programul nostru, acum am ajuns în faza în care să formulăm acest deziderat sub forma unui proiect de lege”, a spus Borbely.
De asemenea, Borbely a comentat si ipoteza revizuirii Constitutiei, aratand ca o modificare pentru simplificarea regionalizarii si introducerii autonomiei poate fi realizata 66% din Parlament.
“Nu cred că e o problemă să ai formulat un asemenea proiect. Nu e nici neconstituţional, nici împotriva altora să ai unele propuneri. Evident, dacă e nevoie să se modifice Constituţia, cu 66% în Parlament se va modifica. Deci e o dispută mai lungă. În orice caz, este o zonă locuită în majoritate de maghiari. Numai un exemplu vă dau şi nu mi-a răspuns nimeni din partea majorităţii româneşti: de ce nu se poate să avem de exemplu o limbă regională maghiară în România, atunci când şi România şi Ungaria s-au prins de mână când Rada din Ucraina a respins acea lege în vigoare în Ucraina, legea limbilor regionale, de care au profitat şi minoritatea maghiară şi minoritatea română din Ucraina. Păi, atunci noi de ce nu putem discuta când avem o comunitate mare maghiară în România să avem în unele zone ale ţării, unde trăiesc în majoritate maghiari, o limbă regională recunoscută?”, a comentat vicepreşedintele politic al UDMR.
Laszlo Borbely a declarat ca spera ca pana la finalul lunii august proiectul de lege privid autonomia sa fie finalizat, urmand apoi sa se desfasoare dezbateri pe marginea sa.