2015-05-22

Cum își păstrează Dragnea puterea prin Ministerul Dezvoltării

de Romulus Georgescu  21 mai 2015
Cum își păstrează Dragnea puterea prin Ministerul Dezvoltării

Liderul social-democrat s-a retras de la Ministerul Dezvoltării, dar a lăsat în loc o persoană de încredere - Sevil Shhaideh. Miza acestei poziţii este uriașă, titularul portofoliului împărțind banii pentru baronii locali, cei de care depind atât succesul electoral al PSD, cât şi cariera politică a liderilor de la centru.
Noul ministru al Dezvoltării Re­gionale, Sevil Shhaideh, a depus, ieri, jurământul la Palatul Cotroceni, după ce premierul Victor Ponta a propus-o pentru acest post, iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcție. Sevil Shhaideh este o apropiată de fostului ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea, dar și a președintelui Consiliului Judeţean Constanța, Nicușor Constantinescu. Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că nași de cununie i-au fost Dragnea și Constantinescu.
Liderii PSD au încercat să minimalizeze importanța relații­lor personale pe care aceasta le are la vârful partidului. „În religia musulmană nu există termenul de naş. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat şi o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment şi care sunt martori”, a explicat Liviu Dragnea, fostul deținător al portofoliului. El a adăugat că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani, iar la căsătoria acesteia a fost martor alături de alte persoane. În schimb, premierul Victor Ponta a preferat o abordare agresivă față de jurnaliștii care au vorbit despre apropierea dintre noul ministru și liderii partidului său. „Am aflat că doamna ministru, deşi este musulmană, are un naş creştin. Deci, nici nu ştiu dacă să râd sau să plâng când aud atâţia proşti care publică ştiri, dar, mă rog, asta e”, a comentat, extrem de agresiv, Ponta. Dincolo de diversiunea marca Victor Ponta, este clar că Sevil Shhaideh este o apropiată atât a lui Liviu Dragnea, cât și a lui Nicușor Constantinescu.
Stăpânul miliardelor
De altfel, acest lucru este vizibil și din CV-ul său oficial. Sevil Shhaideh, în vârstă de 50 de ani, a fost director în cadrul CJ Constanța timp de aproape 20 de ani, între 1993 și 2012. Ea a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al Consiliului Județean Teleorman. Aceasta a devenit secretar de stat în MDRAP în 2012, după ce Dragnea a fost numit ministru.
Shhaideh va ocupa unul dintre cele mai importante portofolii din Guvernul Ponta, fiind cea care va decide alocarea fondurilor către consilii județene și primării. Se va afla, astfel, în vârful unei piramide decizionale construite cu grijă de Liviu Dragnea, cel care a ocupat portofoliul până recent. În trecut, împărţirea fondurilor către localităţi era prevăzută în hotărârile de guvern, care aveau caracter public, fiind publicate în Monitorul Oficial.
Guvernul Ponta, în schimb, a modificat mecanismul decizional, printr-o ordonanță de urgență. Astfel, împărţirea banilor pe judeţe este făcută, acum, de către ministrul Dezvoltării, prin ordin. Mai mult, actele de acest gen, semnate de Liviu Dragnea, nu au mai apărut în Monitorul Oficial.
Repartizarea sumelor aprobate, precum şi lista obiectivelor de investiţii care sunt cuprinse în program sunt trimise consiliilor judeţene. Instituția coordonează o serie de programe importante. Printre acestea se numără Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru care, în 2015, s-au alocat 1,5 miliarde lei de la bugetul de stat. Fondurile sunt destinate realizării sau modernizării unor obiective vitale, precum alimentarea cu apă, dotarea unităților de învățământ, a unităților sanitare, a drumurilor, podurilor sau bazelor sportive. De asemenea, ministerul coordonează Programul Operațional de Dezvoltare Regională, pentru care sunt alocate, între 2014 și 2020, peste 7,9 miliarde lei, din fonduri europene și naționale. De asemenea, Ministerul Dezvoltării gestionează și cele 215 milioane lei alocate de la bugetul de stat pentru locuințe destinate tinerilor.
Derogarea-cheie
Trebuie spus că, în practică, fondurile sunt mult mai consistente. Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Guvernul a aprobat o derogare de la legea privind finanţele publice, stabilind că este permis transferul banilor din Fondul de rezervă către autorităţile locale, prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în 2014 Guvernul a alocat, fără criterii clare, 1,8 miliarde lei din Fondul de Rezervă Bugetară, din care aproximativ un miliard de lei au fost destinate adminis­trației locale. Distribuirea lor s-a făcut netransparent, prin ordin al ministrului Dezvoltării Regionale. Stimularea financiară a baronilor locali este esențială în ecuația alegerilor locale și parlamentare de anul viitor, PSD fiind cunoscut ca un partid care se bazează pe forța structurilor din teritoriu. 
Dragnea promite că demisionează
Instalarea noului ministru a fost folosită de social-democrați pentru a amâna, pentru săptămâna viitoare, ședința Comitetului Executiv, în care urma să fie discutată retragerea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte executiv. Liviu Dragnea a declarat, ieri, că îşi menţine decizia de a renunţa la funcţia de preşedinte executiv al PSD, ca urmare a deciziei instanţei de a-l condamna în dosarul „Referendumul”, iar conducerea partidului va stabili modul în care mai poate ajuta formaţiunea social-democrată. „Nu mai pot ocupa această funcţie”, a spus Dragnea. Anterior, însă, mesajele de susținere, venite tocmai din partea baronilor locali, fuseseră invocate de ccătre Liviu Dragnea drept pretext pentru o eventuală renunțare la demisie. Premierul Victor Ponta i-a mulţumit pentru activitate şi a afirmat că acesta a fost condamnat pentru un lucru bun, respectiv suspendarea preşedintelui Băsescu. În acest fel, Ponta a continuat să insiste pe ideea că Dragnea nu ar fi fost condamnat pentru fapte de corupție în dosarul Referendumului. Însă, Liviu Dragnea a fost condamnat la un de închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, adică o faptă asimilată faptelor de corupție.
De-a lungul timpului, firma controlată de Liviu Dragnea, TELDRUM, a câștigat numeroase contracte cu CJ Constanța, acolo unde a fost directorare Sevil Shhaideh.