A.C. HotNews.ro
Miercuri, 10 februarie 2016,
Seful serviciilor secrete americane sustine ca ar putea folosi internetul pentru a spiona publicul larg, sustine The Guardian.
James Clapper, seful Serviciilor Secrete americane a recunoscut public pentru prima data faptul ca ar putea folosi o serie de aparate casnice smart pentru a creste capacitatea de monitorizare a consumatorilor.
Cum din ce in ce mai multe aparate au posibilitatea de a se conecta la internet sau intre ele, asa-zisul "internet al tuturor lucrurilor" promite consumatorilor un confort crescut, iar termostatul utilizabil online Google-Nest este un exemplu elocvent. Operatiunile de tip casnic devin din ce in ce mai indepartate de clasicele laptopuri, tablete sau telefoane smart, iar expertii ne avertizeaza ca sistemele de securitate aferente proceselor smart pentru automobile, masini de spalat sau pentru sistemele de alarma sunt precare si ca informatiile personale ale utilizatorilor sunt in pericol.
In cadrul unui seminar din Washington de luna trecuta, directorul Agentiei Nationale de Securitate al SUA, Michael Rogers, a sustinut ca este momentul ca aceste aparate casnice sa fie protejate mai temeinic, insa nu a fost clar despre cum se va putea implementa acest lucru.
James Clapper a fost totusi mai direct si a sustinut faptul ca in viitor serviciile inteligente vor folosi aparatura pentru supravegherea amanuntita in vederea recrutarii, localizarii sau pentru a obtine informatii despre utilizatori. Nici de aceasta data nu au fost nominalizate agentii ce ar putea fi implicate direct in acest demers, dar expertii in securitate americani care au studiat "internetul tuturor lucrurilor" ne asigura ca americanii si alte agentii de supraveghere vor intercepta semnalele emise de aparatele casnice in aceeasi masura in care o fac deja cu semnalele telefoanelor mobile.
Un argument ce sustine aceasta decizie ar putea avea de a face cu lista de amenintari globale cu care se lupta America, printre care terorismul ce are loc la nivel domestic. Clapper a sustinut faptul ca exista posbilitatea de a diminua criminalitatea, de a reduce actele de violenta si de a preveni nasterea unor noi grupari teroriste prin aceasta noua si ingenioasa metoda de supraveghere.
In Februarie 2015 cateva buletine de stiri americane au sustinut faptul ca microfoanele de pe televizoarele Samsung Smart erau mereu pornite pentru a putea primi in orice moment informatii ce ar putea fi considerate "importante".
Ramane de vazut cat de morala este aceasta initiativa si cum va fi primita de catre utilizatorii acestor aparate. Mai multe informatii gasiti in articolul sursa de pe www.theguardian.com.